Rok 2010

Světový den ledvin 2010

Světový den ledvin 2010 měl velký úspěch. Ve 107 zemích proběhlo více jak 200 akcí, internetové stránky k této události měly více jak 80 000 návštěv. Video k této akci je možno rovněž shlédnout např. Na YouTube (World Kidney Day Video).

Světový den ledvin 11.3.2010 (Press Release)

Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin (International Federation of Kidney Foundations) a Mezinárodní nefrologická společnost (International Society of Nephrology) vyhlásily letos již popáté druhý čtvrtek v měsíci březnu (tentokrát 11.3.2010) Světovým dnem ledvin s cílem zvýšit informovanost zdravotníků a zejména laické veřejnosti o nemocech ledvin, možnostech jejich časného záchytu, prevence a léčby. V letošním roce je hlavní pozornost zaměřena na vztah mezi cukrovkou a chronickým onemocněním ledvin.

V České republice je Světový den ledvin letos organizován společně Českou nadací pro nemoci ledvin a Českou nefrologickou společností.

Dne 10. 3. 2010 v 10 hodin proběhne v hotelu Novotel v Praze tisková konference, na které budou účastníci seznámeni s akcemi, které letos v rámci Světového dne ledvin proběhnou v celé České republice.

11.3. 2010 pak budou moci zájemci podstoupit v Praze a dalších městech výše popsané skríninkové vyšetření ledvin (vyšetření moči a sérového kraetininu jako parametru funkce ledvin) a měření krevního tlaku.