Homepage Listárna Kontakt nadaceledviny-ZAVINOVADLO:seznam.cz
Prosazujeme moderní léčebné postupy při léčbě ledvinových onemocnění
Pomáháme informovat veřejnost o moderní léčbě ledvinových onemocnění
Naším cílem je zlepšování zdravotního stavu při léčbě ledvinových onemocnění

Vepřová roláda po pražsku, dušená rýže

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Opláchnuté a osušené vepřové maso nakrájíme na plátky, nasolíme a naklademe těsně k sobě tak, aby vznikl jeden celistvý plát.

 

Připravíme náplň tak, že podusíme šunku nakrájenou na kostičky na másle, přidáme hrášek, přilijeme rozmíchaná vejce, osolíme a za stálého míchání necháme ztuhnout. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželovou nať.

 

Připravenou směs rozložíme rovnoměrně na připravený plát masa, zavineme do tvaru rolády a upevníme. Tuto roládu vložíme do pekáče, přidáme máslo a mírně podlijeme vodou. Roládu pečeme do měkka. Během pečení roládu obracíme, přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Měkkou dozlatova upečenou roládu vyjmeme a ze zbylého výpeku si můžeme přidáním hladké mouky připravit šťávu. Po přidání mouky šťávu ještě necháme 5-10 minut povařit.

Ingredience (1 porce)

  • 100 g vepřová kýta
  • 15 g máslo (5 g na přípravu náplně, 10 g na pečení rolády)
  • 20 g šunka
  • 10 g hrášek (sterilovaný bez nálevu)
  • 1 vejce
  • sůl na dochucení
  • petrželová nať
  • 90 g rýže
  • 10 g olej

Pozor: Pokud Vám lékař určil přísné omezení tekutin, nezapomeňte započítat množství šťávy do svého celodenního příjmu

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

3490 kJ

34,1 g

73,3 g

45 g

347 mg

63 mg

396 mg

968 mg

Jaké potraviny obsahují nejvíce sodíku?

  • Kuchyňská sůl! POZOR TAKÉ NA SKRYTÝ OBSAH SOLI V POTRAVINÁCH!
  • Uzeniny, uzené maso, klobásy, slanina
  • Konzervované výrobky a konzervované ryby
  • Polotovary
  • Velké množství sýrů (s plísní, tavené, balkánský sýr, zrající sýry, eidam, uzené sýry)
  • Rychlé občerstvení
  • Pochutiny (chipsy, slané tyčinky, olivy, čalamády, hořčice, kečup)
  • Některé minerálky (Poděbradka, Hanácká, Korunní), vhodnější jsou proto stolní vody
  • Instantní polévky
  • Sójová omáčka, Vegeta, polévkové koření, ochucovadla

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo společnosti SANOFI RENAL

Aktuálně

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin (International Federation of Kidney Foundations) a Mezinárodní nefrologická společnost (International Society of Nephrology) vyhlásily, letos již po jedenácté, Světový den ledvin (Word Kidney Day – WKD). Již tradičně tento den připadá na druhý čtvrtek v měsíci březnu – pro tento rok na 10. 3. 2016.

více informací...

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin se uskuteční 13. 3. 2015. V letošním roce je Světový den ledvin zaměřen na problematiku péče o ledviny. Jeho cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.

více informací...

Fosfátové jednotky

Výživová pomůcka pro pacienty na dialýze.

více informací...