Homepage Listárna Kontakt nadaceledviny-ZAVINOVADLO:seznam.cz
Prosazujeme moderní léčebné postupy při léčbě ledvinových onemocnění
Pomáháme informovat veřejnost o moderní léčbě ledvinových onemocnění
Naším cílem je zlepšování zdravotního stavu při léčbě ledvinových onemocnění

Vepřová pečeně s petrželkovými nudlemi

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

  1. Plátek vepřové pečeně bez kosti lehce naklepeme dlaní, pak jej z obou stran osolíme a malinko opepříme.
  2. Jogurt smícháme se lžící petrželky a olivovým olejem v misce s víkem.
  3. Pak do něj naložíme maso a necháme 30 minut marinovat.
  4. Nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme je, promícháme s máslem a zbylou najemno nasekanou petrželkou.
  5. Maso opečeme na pánvi a podáváme s nudlemi.

Ingredience (1 porce)

  • 150 g vepřové pečeně bez kosti
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 10 g olivového oleje
  • 80 g širokých nudlí (váženo v suchém stavu)
  • 10 g másla

Nutriční hodnoty celého pokrmu

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

3857 kJ

33 g

59,4 g

61,4 g

794 mg

67 mg

484 mg

134 mg

Jaké mléčné výrobky jsou vhodné pro dialyzovaného pacienta?

Mléko je zdrojem všech živin a také velkého množství vitaminů a minerálů. V jídelníčku dialyzovaného pacienta je dostačující množství do 50 ml.

 

Zakysané výrobky jsou dobrou náhradou za mléko. Upřednostňují se pro velmi pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Vhodné jsou zakysané výrobky bez ochucení (bílý jogurt, zakysaná smetana, smetana ke šlehání, kefír, biokys), do kterých je možné přidat kompotované ovoce bez šťávy, čerstvé ovoce nebo zeleninu.

 

Pro dialyzovaného pacienta je vhodné zařazovat tvaroh. Tvaroh obsahuje 3× více bílkovin než jogurt. Při nedostatečném příjmu bílkovin je možné tvaroh přidat do krémů, nákypů, koláčů, těst, pudinků a dezertů.

 

Sýry jsou nepostradatelnou součástí jídelního lístku. Tavené a uzené sýry obsahují vysoký podíl soli, tavících solí a skrytého tuku. Tavené sýry jsou absolutně nevhodné pro pacienty s vysokou hladinou fosforu v krvi. Vhodné jsou čerstvé, tvarohové a tvrdé sýry s obsahem tuku v sušině do 45 %. Při zvýšené hladině lipidů se vybírají sýry s 30% obsahem tuků v sušině.

Dejte pozor na zkonzumované množství. Výběr podřizujte hladině fosforu a draslíku v krvi.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou, VFN Praha.

Recepty byly přepočítány s využitím programu Nutriservis Profesional.“

Logo Sanofi Renal

Aktuálně

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin (International Federation of Kidney Foundations) a Mezinárodní nefrologická společnost (International Society of Nephrology) vyhlásily, letos již po jedenácté, Světový den ledvin (Word Kidney Day – WKD). Již tradičně tento den připadá na druhý čtvrtek v měsíci březnu – pro tento rok na 10. 3. 2016.

více informací...

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin se uskuteční 13. 3. 2015. V letošním roce je Světový den ledvin zaměřen na problematiku péče o ledviny. Jeho cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.

více informací...

Fosfátové jednotky

Výživová pomůcka pro pacienty na dialýze.

více informací...