Homepage Listárna Kontakt nadaceledviny-ZAVINOVADLO:seznam.cz
Prosazujeme moderní léčebné postupy při léčbě ledvinových onemocnění
Pomáháme informovat veřejnost o moderní léčbě ledvinových onemocnění
Naším cílem je zlepšování zdravotního stavu při léčbě ledvinových onemocnění

Vepřová kýta hamburská

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Omyjeme a očistíme vepřovou kýtu a protkneme poloviční dávkou šunky a sterilované okurky. Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli si nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme si v hrnci olej, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli – následně podusíme.

Do tohoto základu přidáme osolené maso, které okořeníme divokým kořením. Maso polijeme malým množstvím octa, mírně zalijeme vodou. Poté hrnec přikryjeme pokličkou a maso necháme dusit. Během dušení maso kontrolujeme, obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodou.

Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme hladkou moukou. Následně rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem. Za občasného míchání omáčku vaříme. Během vaření do omáčky vlijeme mléko a na závěr dochutíme smetanou. Dobře provařenou omáčku procedíme přes cedník a znovu velmi krátce provaříme.

Jelikož nám zbyla polovina šunky a sterilované okurky, nakrájíme je na kostičky a orestujeme na másle.

Hamburskou kýtu je vhodné podávat s houskovým knedlíkem. Při podávání povrch posypeme šunkou a okurkou.

Ingredience (1 porce)

  • 90 g vepřové maso (kýta)
  • 30 g kořenová zelenina
  • 5 g olej stolní
  • 10 g cibule
  • 20 g hladká mouka
  • 40 ml mléko
  • 10 ml smetana
  • 30 g šunka
  • 20 g okurka sterilovaná
  • 5 g hořčice
  • 3 g cukr
  • 5 g máslo
  • ocet
  • divoké koření

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

1918 kJ

25,9 g

28,8 g

23,6 g

475 mg

111 mg

313 mg

385 mg

Houskový knedlík

Postup

Z mléka, droždí a špetky cukru si připravíme kvásek. Když kvásek vykyne, vylijeme ho do promíchané směsi mouky a soli. Nakonec zapracujeme rozšlehané vejce a na drobné kousky pokrájenou housku.

Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a vytvarujeme do šišek a ještě 10 minut necháme kynout. Následně vložíme do vroucí osolené

vody a vaříme přibližně 15 minut. Knedlík dle potřeby otáčíme.

Po vyjmutí knedlík propícháme pro snadný odchod páry, naporcujeme pomocí nitě.

Ingredience

  • 400 g hrubá mouka
  • 50 g houska
  • 10 g cukr krupice
  • 1 ks vejce
  • 200 ml vlažné mléko
  • 8 g droždí
  • špetka soli

Nutriční hodnoty pro 4 ks knedlíků: (90 g hrubá mouka, 30 ml vlažné mléko, 20 g houska, 1/5 ks vejce, 4 g droždí, cukr krupice)

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

1715 kJ

13,4 g

2,4 g

83 g

322 mg

71 mg

148 mg

248 mg

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo společnosti SANOFI RENAL

Aktuálně

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin (International Federation of Kidney Foundations) a Mezinárodní nefrologická společnost (International Society of Nephrology) vyhlásily, letos již po jedenácté, Světový den ledvin (Word Kidney Day – WKD). Již tradičně tento den připadá na druhý čtvrtek v měsíci březnu – pro tento rok na 10. 3. 2016.

více informací...

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin se uskuteční 13. 3. 2015. V letošním roce je Světový den ledvin zaměřen na problematiku péče o ledviny. Jeho cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.

více informací...

Fosfátové jednotky

Výživová pomůcka pro pacienty na dialýze.

více informací...