Krůtí prsa s ananasem

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Krůtí prsa lehce naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a na oleji krátce orestujeme. Opečené porce masa vložíme na alobal, poklademe ananasem. Pečeme v horké troubě asi 30 minut.

Vařenou rýži připravíme následujícím způsobem:

Přebranou rýži propláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou, vsypeme do většího množství vařící osolené vody, přidáme 5 g stolního oleje (aby se rýže neslepila), zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme zvolna při nižší teplotě, až změkne (asi 15 minut). Rýži přecedíme přes hustý cedník a necháme okapat.

Ingredience (1 porce)

65 mg

389 mg

97 mg

Mohu zařazovat ovoce a zeleninu, když jsem dialyzovaný?

Přesné množství ovoce a zeleniny lze určit na základě výsledků laboratorních testů, ale určitá obecná doporučení platí:

1. Ovoce: Každý den sníst jednu porci čerstvého ovoce - nejlépe v dopoledních hodinách. Další porce by měla být uvařena nebo technologicky zpracovaná.
  2. Zelenina a saláty: Porce zeleniny nebo salátu by měla být součástí oběda a večeře.

Na přípravu omáček a zeleninových jídel používejte zeleninu sterilovanou, mraženou nebo konzervovanou. Šťávu vždy vylijte. Pro přípravu salátu vybírejte zeleninu s nízkým obsahem draslíku, a to do 230 mg K/100 g, např. ledový salát, čekanka, hlávkový salát, čínské zelí, okurky, sterilované okurky, zelené okurky, sterilovaný hrášek.

Z pohledu obsahu nutričních hodnot, zejména draslíku, není nutné porce vážit, lze je jednoduše odhadnout v ruce.

1 porce

Ovoce

Zelenina *

1 jablko

Dvě hrsti nasekaného hlávkového salátu

1 hruška

Dvě hrsti nasekaného ledového salátu

Hrst malin

Dvě hrsti nasekané čekanky

Hrst jahod

Dvě hrsti nasekaného pekingského zelí

*uvedené druhy zeleniny obsahují velmi malé množství draslíku narozdíl od ovoce. A navíc si doplníte vlákninu.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo společnosti SANOFI RENAL