Homepage Listárna Kontakt nadaceledviny-ZAVINOVADLO:seznam.cz
Prosazujeme moderní léčebné postupy při léčbě ledvinových onemocnění
Pomáháme informovat veřejnost o moderní léčbě ledvinových onemocnění
Naším cílem je zlepšování zdravotního stavu při léčbě ledvinových onemocnění

Krůtí prsa s ananasem

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Krůtí prsa lehce naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a na oleji krátce orestujeme. Opečené porce masa vložíme na alobal, poklademe ananasem. Pečeme v horké troubě asi 30 minut.

 

Vařenou rýži připravíme následujícím způsobem:

Přebranou rýži propláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou, vsypeme do většího množství vařící osolené vody, přidáme 5 g stolního oleje (aby se rýže neslepila), zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme zvolna při nižší teplotě, až změkne (asi 15 minut). Rýži přecedíme přes hustý cedník a necháme okapat.

Ingredience (1 porce)

Krůtí prsa s ananasem

  • 150 g krůtí prsa
  • 20 g olej stolní
  • 10 g hladká muka
  • 30 g kompotovaný ananas bez šťávy

Vařená rýže

  • 60 g rýže loupaná
  • 5 g olej stolní

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

2790 kJ

39,3 g

28,5 g

61,9 g

550 mg

65 mg

389 mg

97 mg

Mohu zařazovat ovoce a zeleninu, když jsem dialyzovaný?

Přesné množství ovoce a zeleniny lze určit na základě výsledků laboratorních testů, ale určitá obecná doporučení platí:

  1. Ovoce: Každý den sníst jednu porci čerstvého ovoce - nejlépe v dopoledních hodinách. Další porce by měla být uvařena nebo technologicky zpracovaná.
  2. Zelenina a saláty: Porce zeleniny nebo salátu by měla být součástí oběda a večeře.

Na přípravu omáček a zeleninových jídel používejte zeleninu sterilovanou, mraženou nebo konzervovanou. Šťávu vždy vylijte. Pro přípravu salátu vybírejte zeleninu s nízkým obsahem draslíku, a to do 230 mg K/100 g, např. ledový salát, čekanka, hlávkový salát, čínské zelí, okurky, sterilované okurky, zelené okurky, sterilovaný hrášek.

Z pohledu obsahu nutričních hodnot, zejména draslíku, není nutné porce vážit, lze je jednoduše odhadnout v ruce.

1 porce

Ovoce

Zelenina *

1 jablko

Dvě hrsti nasekaného hlávkového salátu

1 hruška

Dvě hrsti nasekaného ledového salátu

Hrst malin

Dvě hrsti nasekané čekanky

Hrst jahod

Dvě hrsti nasekaného pekingského zelí

*uvedené druhy zeleniny obsahují velmi malé množství draslíku narozdíl od ovoce. A navíc si doplníte vlákninu.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo společnosti SANOFI RENAL

Aktuálně

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Světový den ledvin – 10. 3. 2016

Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin (International Federation of Kidney Foundations) a Mezinárodní nefrologická společnost (International Society of Nephrology) vyhlásily, letos již po jedenácté, Světový den ledvin (Word Kidney Day – WKD). Již tradičně tento den připadá na druhý čtvrtek v měsíci březnu – pro tento rok na 10. 3. 2016.

více informací...

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin - 12. 3. 2015

Další Světový den ledvin se uskuteční 13. 3. 2015. V letošním roce je Světový den ledvin zaměřen na problematiku péče o ledviny. Jeho cílem je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.

více informací...

Fosfátové jednotky

Výživová pomůcka pro pacienty na dialýze.

více informací...