Nutriční terapeutka

K důležitým funkcím zdravých ledvin patří odstraňování dusíkatých zplodin metabolismu bílkovin. Část těchto látek, které obsahují dusík, pochází z bílkovin přijímaných potravou, další část pochází z vlastních bílkovin v těle. Další důležitou funkcí ledvin je udržování stálé vodní a minerálové rovnováhy v organismu. Například nedostatečné vylučování sodíku vede k zadržování vody v tkáních. Vzestup hladiny draslíku při jeho nedostatečném vylučování ledvinami vede k nebezpečným poruchám srdečního rytmu. Ledviny mají také velký význam pro kostní metabolismus a správnou krvetvorbu.

Vzhledem k tomu, že naše strava běžně obsahuje bílkoviny, sodík, draslík, vápník a fosfor, je často nutné při onemocnění ledvin dodržovat dietní opatření, která jsou individuálně přizpůsobena aktuálnímu stupni snížení ledvinných funkcí. Dietní opatření mohou výrazně podpořit efekt užívaných léků, jejich nedodržování naopak může vést k rychlejší ztrátě funkcí ledvin a nutnosti časnějšího zahájení dialyzačně transplantačního programu

Základní informace o dietních opatřeních se můžete dozvědět v záložce „Informační brožury“ pod názvem „Zásady diety při onemocnění ledvin“.

Metabolická situace každého nemocného je poměrně individuální, a v nejednom případě je potřeba dietní opatření konzultovat s dietní terapeutkou, která je speciálně vyškolena v této tématice. Někteří nemocní dokonce musí kombinovat více druhů diet (častá kombinace s diabetickou dietou). Zde je konzultace s nutriční terapeutkou vysoce žádoucí.

Nově byla možnost této konzultace zřízena na Klinice nefrologie, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Nemocní se mohou ke konzultaci s nutriční terapeutkou Bc. Miroslavou Matějkovou DiS objednávat e-mailově na adrese: Miroslava.Matejkova@vfn.cz. K vyšetření potřebují žádanku od svého nefrologa a jeho poslední zprávu.