Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Listárna

Ochranný kód Vygenerovat jiný kód
(opište kód z obrázku)

Vaše dotazy

20.3.2017 22:24:47

Dobrý den, prosím o radu. Mám diagnostikovanou 7 let autoimunitni nemoc Myasthenie Gravis. Po dlouhé léčbě jsem měl před 3 lety dvakrát akutní selhání ledvin. Ledviny mi zachránili a do teď bylo vše v pořádku.

Teď asi druhy měsíc pozoruji, že když pracuji (mam namahu) tak vůbec přes den necuram. A chodím curat celou noc. Poslednich 7 dnů pribiram na váze a mam otoky nohou, vice je otekla prava noha. Kotnik nehde vubec vidět a holení kost je take otekla.

Může se jednat zase o nejaky problém s ledvinami? Už mam strach, po tech vsech utrapech.

Děkuji za odpověď. Jan C.

Je možné, že se tento problém týká ledvin, bylo by ale nutné vědět o všech Vašich lécích. Po prodělaném akutním selháním ledvin byste měl být sledován nefrologem, protože je u Vás vyšší riziko rozvoje chronické ledvinné nedostatečnosti. Pokud ještě nejste sledován, objednejte se co nejdříve (kontakty najdete například na www.bbraun-avitum.cz nebo www.fresenius.cz), praktický lékař (nebo jakýkokoli jiný) by Vás měl ale vidět co nejdříve. Pokud již sledován jste, zavolejte svému nefrologovi zítra.

15.3.2017 11:10:16

Dobrý den,

před dvěma týdny jsem prodělala ledvinovou koliku, byl mi zjištěn kamínek o velikosti 3 mm. Po 2 týdnech od koliky jsem byla na kontrole.

V lékařské zprávě stojí následující: UZ moč. měchýř s anechogenní náplní cca 90 ml, intramurálně litiázu nevidím, dx. ledvina s hypotonií kalichy 4 mm, pelvis 15 mm

nefrogram: v m. p. navíc kontrastní stín v porovnání s minulým snímkem.

Lékařka mi výše uvedené moc nevysvětlila a ráda bych se zeptala, co ve zprávě vlastně stojí - zejména mě zajímá ta hypotonie a pelvis, jestli je to nějaké riziko.

Předem mockrát děkuji za odpověď.

Ultrazvukovým vyšetřením není močový kámen vidět (to je obvyklé), ale jsou nepřímé známky poruchy odtoku moči (ledvinná pánvička je rozšířená). Rentgenovým vyšetřením je patrný stín, který by mohl odpovídat přítomnosti kamene. Zatím lze doporučit zvýšený obrat tekutin, ideální by bylo vymočený kámen zachytit, aby bylo možné jej vyšetřit.

1.3.2017 09:05:36

Dobrý den pane doktore, mám dotaz, po UZ břicha mám ve zprávě toto: Parenchym. můstek levé ledviny/v. s. zdvojení d. s. L. ledviny,Hran. šíře parenchym. vrstvy, zejména ledviny vlevo/12-14 mm, norm. echogenita, můžete mi prosím napsat, o co se přesně jedná a co je to za problém, děkuji a s pozdravem Andrea T

Dutý systém levé ledviny je pravděpodoboně zdvojený - nejde o nic závažného, spíše o neškodnou odchylku. Je však možné, že je současně přítomna porucha odtoku moči a možná již došlo k mírnému poškození levé ledviny. Je nutné funkce ledvin pravidelně kontrolovat a ultrazvukové vyšetření také pravidelně opakovat. V opačném případě by mohlo dojít k závažnějšímu poškození levé ledviny a zhoršení její funkce.

25.2.2017 10:46:21

Dobry den, chtela jsem se prosim zeptat, jak dlouho pretrvavaji bolesti po resekci ledviny, klasickym zpusobem, rez na brise. Mam 3 tydny po operaci a stale me boli jak jizva, tak i jakoby v zadech, asi operovana ledvina. Jinak zadne obtize nemam. Moc dekuji. Hana

Cca dva týdny, ale je to hodně individuální. Poraďte se s operatérem, zeptejte se na možnost analgetik.

17.2.2017 16:47:50

Dobrý den,

manžel je po operaci ledviny 10 dnů- odnětí části ledviny pro nezh. nádor a má bolesti vzadu v bedrech. Je to normální stav?

Děkuji za odpověď.

Zuzana M.

Je to normální, může to několik dní přetrvávat, poraďte se případně s operatérem a požádejte o analgetika.

31.1.2017 08:29:40

Dobry den, jsem ve 24. tydnu tehotenstvi a pri ultrazvukovem vysetreni bylo zjisteno, ze miminko ma obe ledviny malinke (meli problem je najit), ale plodove vody je normalni mnozstvi i mocovy mechyr je naplneny. (Jiz dvakrat mi bylo ukonceno tehotenstvi ve 23. tydnu ze stejneho duvodu, jen vzdy jsem byla zcela bez plodove vody) Tentokrat se lekari priklaneji k tomu v tehotenstvi pokracovat. Jake jsou vyhlidky pro me miminko? Je mozna dialyza po porodu? Ma miminko sanci na normalni zivot? Moc diky!

Dialýza po porodu možná je (ale snad nebude nutná... ), doporučoval bych v těhotenství pokračovat. Vzhledem k tomu, že plodové vody je dostatek, bych byl optimistický a věřil v to, že vše dobře dopadne.

5.12.2016 21:09:48

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, která se týká následující záležitosti. Před 3 týdny jsem darovala ledvinu. Zajímalo by mne, jaká jsou má práva v souvislosti s náhradou ušlé mzdy. Předem moc děkuji za radu.

Pro bližší informaceproto doporučuji se obrátit přímo na Koordinační středisko transplantací (www.kst.cz), kde je zároveň k dispozici formulář pro uplatnění nároků.

23.11.2016 14:20:36

Vážení, moc Vás prosím o radu: mám perniciozu, diagnostikovanou Vinohr. nemocnicí v r. 1973. Dalších 40 let jsem dostávala inj. vit. B12 a žila jsem celkem spokojeně. Před 10 lety moje obv. lékařka prohlásila, ”že už mi to vyléčila” a odmítla mi injekce dávat. Asi po půl roce jsem po velkých bolestech byla v nemocnici, kde mi našli zánět jícnu a žaludku a měla jsem taky bolestivou slinivku. Poté jsem občas dostávala B12, ale je třístovky a mů zdr. stav se stále horšil. Před třema lety opět mi lékařka odmítla B12 dávat. Před rokem jsem byla v nemocnici se zvýšeným srdečním tepem (150-160/min.), dostávala jsem léky, ale po třídenním užívání mi začaly bolet ledviny, neudržím moč. To jsem říkala lékaři, ale bylo mi řečeno že je jíst musím. Žádala jsem o změnu léků, obv. lékař mi řekl, že jiné léky nejsou, ať se rozhodnu sama jestli je nudu užívat. Protože bolest ledvin byla stále úpornější jsem je přestala brát. Bolesti ledvin mám i po roce stále silné, moč neudržím, v obličeji se mi udělala vyrážka, kterou mám už třičtvrtě roku. Vyžádala jsem si prohlídku u urologa, ten mi udělal prohlídku na CT a řekl, že ledviny mám zdravé. Od té doby se bolestí a stálým běháním na záchod nevyspím, za noc jdu třeba dvanáctkrát, Prosím, moc prosím, kam se mám obrátit o pomoc.

S pozdravem Pištěková.

Co se týče anémie a zrychleného tepu, jednoduchá rada takto na dálku není možná. Lediny obvykle nebolí, je otázkou, zda příčinou Vašich bolestí není onemocnění zad. Zkuste jiného urologa (velmi vstřícní jsou v Urocentru Praha), tam Vám určitě s inkontinencí moči pomohou. http://www.urocentrum.eu/

19.11.2016 08:40:30

Dobry den,

dufam ze mi poradite aj ked som zo Slovenska :-).

mam 36rokov a pred 2 mesiacmi mi pri sono vysetreni zistili nefunkcnu oblicku. postupil som niekolko vysetreni, vysetrenie krvi, rentgen s kontrastnou latkou, gamagrafia scinti MAG3, vid dole

 

Doteraz som bol sportovo aktivny, behaval som maratony.

 

Chcem sa spytat ci laparoskopicka nefrektomia je vhodne riesenie mojho stavu.

Je napr alternativa s operaciou pockat a len stav sledovat? Alebo je lepsie oblicku vyoperovat kym so este mlady?

Ci mozem cakat ze stav sa moze len zhorsit a mat napr infekcie a zapaly mocovych ciest? (doteraz som ziadny zapal mocovych ciest nemal)

 

Moze mat ta poskodena oblicka vplyv a sposobovat nejake zapalove procesy v tele mimo mocovych ciest?

- napr povodne som isiel k doktrovi z dovodu ze ma bolia slachy/svaly pod bruchom, najma pri behu ...tak som si myslel ze mam pruh (herniu),

- mozno sportovy pruh ale doktor mi povedal ze herniu tam nevidi ale na sone mi zistili ten problem s oblickou ale v oblasti slabin nic

 

dakujem za odpoved a radu

Tomas Tran, slovensko

 

vypis z zdravotnej karty:

36r pacient s hydronefrozou pravej oblicky IV. st., spravena sciniti MAG3 s Furosemidom - funkcia pravej oblicky 22%.

Kreatin 106, U 4,6

USG: vpravo hydronefroza IV. st., parenchym do 8mm, vpravo oblicka s redukovanym ale zachovanym parenchynom, dilatovatovana panvicka na 28mm, rozsirene kaliachy

Lava oblicka morfologicky aj funkcne v norme s dobrou vylucovacou schopnostou

Prava sa zobrazuje minimalne, funkcny parenchym len minimalne bez scintigrafickych znamok vylucovania aj napriek podanemu diuretiku

P 22,2%, L 77,8%

DG: Afunkcna hydronefroza IV. st I. dx

Doporucenie: Laparoskopicka nefrektomia vpravo

Zaver. L N13.5 Zalomenie a striktura mocovodu bez hydronefrozy

Domnívám se, že laparoskopická nefrektomie je nejlepším ešením. Nedoporučoval bych vyčkávat, rizikem jsou komplikace ve smyslu zánětů a infekcí. S jednou ledvinou se dá normálně žít, druhá ledvina převezme funkci té vyoperované. Držím palce, ať vše dobře dopadne. Po operaci doporučuji jednou ročně sledovat ledvinné funkce (praktický lékař nebo nefrolog).

15.11.2016 10:04:33

Dobrý den,

prosím o radu. Existuje nějaký přípravek, který napomáhá rozpouštění ledvinového kamene-4 mm velkého? Kámen byl zjištěn na sonu, nikdy před tím jsem ho neměla. Urolog mi řekl, že mám pít a přijít na kontrolu za rok, pokud nebudu mít potíže. Mám pocit, že nečinně čekám na ledvinovou koliku. Děkuji a s pozdravem. Alice

Záleží na typu kamene (zda je vidět na rentgenu nebo ne - zda je "rentgen kontrastní"). Zatím lze doporučit pouze vysoký obrat tekutin, ne minerální vody s vyšším obsahem sodíku, naopak doporučuji magnesii. Některé rady najdete zde: http://www.slovnik.cz/docs/ledvinove_kameny.html

7.11.2016 15:54:14

Dobrý den. Existuje ještě jiný roztok na proplachování nefrostomie než NACL aby se neucpávala?

Děkuji.

Případně lze užít borovou vodu, ale poraďte se s urologem.

4.11.2016 12:03:46

Dobrý den, můžete mi, prosím vysvětlit výsledek výplachové cytologie 1dx., kde je napsáno P III !!? Paní doktorka mi řekla, že jsou tam nějaké ”špatné buňky”, které nejsou ani typicky zánětlivé, ani typicky nádorové. Takže budu muset podstoupit revizi URS (cystoskopii?), aby močové cesty prohlédli zevnitř. Máte zkušenost, co za buňky by to mohlo být? Mám se obávat? Vyšetřují mě pro dlouhodobou bolest na pravé straně břicha/podbřišku. Ultrazvuk, CT i FSL ukazovali na ztížený odtok moči pravým močovodem, který je asi 2 cm pod PUJ kolínkovitě ohnutý, hypotonii DS (pánv.20mm, kal. do 13mm), ve střední části ureteru v délce asi 5,5mm výpadek v kontrastní náplni až s náznakem hladinky. FSL -PL 45%, LL 55%, zpomalení transportu RF dist. částí pravého ureteru. Ve zprávě z hospitalizace je uvedeno: K+ C+ asc. pyelo. 1dx. - segm. dilatace ilického ureteru+hydronefrosa. Zavedli mi stent, po kterém bolesti ustoupily. Můžete mi, prosím, sdělit Váš názor na uvedené skutečnosti? Po narkóze jsem měla zavedený katetr, který jsem velmi těžce snášela, měla jsem neskutečné bolesti, které utlumily až opiáty. Máte s tím zkušenost a co byste mi doporučil, abych tomu předešla při dalším vyšetření v narkóze? Děkuji za odpověď

PAP III znamená přítomnost těžších zánětlivých nebo degenerativních změn, u kterých je obtížné posoudit jejich závažnost. Proto je nutné endoskopické vyšetření (tenkou optikou). Jako nefrologové (internisté) s tímto zkušenosti nemáme, toto je záležitost urologů (chirurgů) - my se zabýváme jiným druhem onemocnění ledvin.

24.10.2016 14:04:09

Dobrý den,

znamená vyklenutí parenchymu ledviny zhoubný nádor? Manžel byl poslán k došetření na CT a výsledek zatím neznáme. Paní doktorka napsala do žádanky vyloučení TU renis, nejasný nález na ledvině. Děkuji

Nemusí se jednat o zhoubný nádor - může jít např. i o nezhoubný nádor (angiomyolipom), cystu a podobně.

19.10.2016 09:32:46

Dobrý den, byla mi na IVU pravé ledbiny s pozitivním furosemid. testem zjištěna hydronefrosis I. dx. s překážkou v PU přechodu. Urolog mi doporučil operaci endopyeloplastiku, nebo operaci močovou trubicí. Chtěla bych se zeptat, zda je tato operace nutná, a co operace obnáší a co bude po operaci. Je mi 60let a mám z operace obavy. Moc děkuji za odpověď.

Endopyeloplastika označuje protětí vaziva, které zužuje přechod ledvinné pánvičky a močovodu a brání odtoku moči. Podrobné informace najdete zde: http://www.fno.cz/documents/informovane-souhlasy/Pyeloplastika_plastika_panvicky_ledvinne_IS_r01.pdf Urolog Vám tento výkon doporučuje proto, že v opačném případě by mohl ztížený odtok moči a přetlak v ledvině poškodit ledvinné funkce.

5.10.2016 18:41:14

Mohu zit bez ledvin obe odstraneny operaci dialyza 3x tydne dekuji.

Ano, dialýza umožňuje nahradit funkci ledvin, takže je možné žít i bez nich.

3.10.2016 15:44:29

Dobrý den, prosím o informaci, zda při dg. M35. 9 Systémová postižení pojivové tkáně - febrilní stav s artralgiemi, myalgiemi, nefritickým syndromem - ANCA pozitivní vaskulitida, je vhodné další sledování v nefrologické ambulanci, ev. stačí jen revmatologie?. Jsou specializovaná centra, která se zabývají léčbou ANCA pozit. vaskultid, případně kde? Děkuji

Určitě bych doporučil sledování nefrologem, specializované centrum je na Fakultní poliklinice Karlovo náměstí 32, Praha 2, vchod B, 4. patro, tel. 224 96 6790, můžete se objednat i emailem na nefroambulance@vfn.cz - napište, že máte ANCA vaskulitidu a že si přejete sledování ve Všeobecné fakultní nemocnici. Další informace zde: http://www.vfn.cz/pracoviste/kliniky-a-oddeleni/klinika-nefrologie/specializovana-centra/

21.9.2016 01:32:18

Přeji hezký den. Na přelomu roku 2009-2010, jsem v zaměstnání onemocněla s ledvinami. Nález jsem měla tzv.”modřinky na ledvině”. Od té doby se mi bolesti opakují-tlačení ledviny. Někdy jsou v porovnání s bolestí únavnou až vyčerpávající, mírné. V předchozích dnech, jsem se silnou bolestí navštívila praktického lékaře. Nečekala jsem, zda-li se mi bolest bude projevovat i další dny, nebo se opakovat. V moči toho dne jsem měla bílkovinu i krev. Dostala jsem antibiotika. Avšak s moč. měchýřem, či moč. trubicí problém nemám. Levina stále bolí, tlačí. Z podezření na bolesti od páteře, užívám nové léky.

Před rokem 2009 jsem prodělala nemocniční infekci zlatého Stafylokoka v krvi, před tím Lymskou Boreliozu. Mám trvalé imunologické onemocnění.

Co může být příčinou mé trvalé bolesti ledviny? Nemocné ledviny prý nebolí. Děkuji B. K.

Za normálních okolností ledviny opravdu nebolí - pouze tehdy, rozepíná-li se pouzdro ledviny. Doporučuji absolvovat ultrazvukové vyšetření ledvin, aby se vyloučil chorobný proces, zopakovat vyšetření moči a krve. Pokud budou výsledky negativní, není původ problémů v ledvině pravděpodobný. Léky na bolesti užívat pokud možno uvážlivě a ne trvale, většina analgetik může při delším užívání způsobit poškození ledvin.

8.9.2016 09:12:57

Dobrý den chtěla jsem se zeptat po zánětu pravé ledviny a infekci močových cest my na urologii byla diagnostikována ureterohydronefroza vpravo a příjem na uro. oddělení na vyšetření furs 1. dx co mě asi čeká děkuji

Čeká Vás fibrouteteroskopie - vyšetření pravého močovodu. Srozumitelné vysvětlení povahy výkonu naleznete zde: http://urol.fnplzen.cz/cs/node/482

20.7.2016 18:17:44

Dobrý den, prosím o sdělení zda tento nález ze Sono mám považovat za urychlenou návštěvu urologie - vzhledem k dovoleným a dlouhým termínům:

oboustranně přítomny četnější parapelvické i korové cysty, vpravo největší cysta o vel. 32 mm, vlevo v distál. třetině má vel. 51 mm ve stěně v. s. kalsifikace. Navíc ve střední třetině levé ledviny spíše hypoechogení ložisko o vel. 24x20 mm - atypická cysta? cysta s obsahem?

Vyšetření nemusí být provedeno ihned, ale do tří týdnů určitě, také bude třeba zjistit úroveň funkce ledvin.

4.7.2016 15:05:15

Dobrý den, vzhledem k zhoršujícímu se stavu ledvin, jsem se odhodlala k tomuto dotazu. Je mi 66 let. Před 20lety jsem podstoupila operaci neurinomu na páteři. Po operac0i -následný přetrvávající sy kaudy a chabá paraparéza DK více dx, porucha čití na DDK a perianogenitální, porucha sfinkterů. Dostavila se inkontinence, co je ale horší, nikdo mě neupozornil, že bych měla navštívit urologa, vzhledem k možnému refluxu do ledvin. Před 5 lety jsem prodělala pyelonefritidu a od té doby se 4x denně cévkuji a na noc užívám celou tuto dobu Nitrofurantoin. Močový měchýř mám neurogenní, pravá ledvina je již téměř bez funkčního parenchymu, levá cca 9mm, ale rovněž stále ubývá, neboť reflux je trvalý. Zároveň řeším operaci kyčelního kloubu na ochrnuté noze a mám pochybnosti, zda vlastně s chronickým zánětem močového měchýře, by bylo vhodné tuto operaci podstoupit, zároveň tišící léky na bolest bych neměla užívat vzhledem k nemocným ledvinám. Navštěvuji 1xza 3 měsíce nerfologa a urologa. Jsem zvyklá na aktivní život i když již nejsem nejmladší a ráda bych se vyhnula dialýze. Je možná za mého stavu transplantace močového měchýře, ev. výhledově ledviny? Je vhodné užívat dlouhodobě Nitrofurantoin? Jsem ochotná k jakémukoli experimentu abych svůj stav zlepšila.

Předem moc děkuji za Váš názor

Co se týče transplantace ledviny - záleží na úrovni funkce ledvin. Pokud se stav zhoršuje, zeptejte se svého ošetřujícího nefrologa, jaký bude další postup - až to bude aktuální, seznámí Vás s metodami náhrady funkce ledvin (krevní dialýza, břišní dialýza, transplantace). Ne vždy je transplantační léčba vhodná pro každého, například pokud hrozí riziko infekce. Močový měchýř se běžně netransplantuje.

19.6.2016 13:36:19

Dobrý den. Byla mi diagnostikována hypotonie dutého systému a angiomyolipom na pravé ledvině. Je možné, že mě pobolívá, respektive dloube v té pravé ledvině? Mohlo by se to vztahovat k této diagnoze? Děkuji. Kratochvílová

Nelze to vyloučit, i když onemocnění ledvin obvykle nebolí. Angiomyolipom je obvykle náhodný nález, hypotonie dutého systému může svědčit pro ztížený odtok moči a je nutné pak najít příčinu. Podobné obtíže ale mohou působit i různá onemocnění páteře a zádového svalstva.

2.6.2016 12:32:41

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, priateľ je po endoskopickej operácii pre ureterolitiázu vpravo, má zavedený pig tail stent, kameň je stále v ureteri, veľkosť 10 mm. Je to 5. deň po operácii a stále pociťuje aj v kľude tlakový dyskomfort, při močení bolestivost, prirovnáva ju až ku kolike, ktorá odoznie až po pár minútach. Je hodne vysilený z bolestí a na kontrolu ide až za mesiac. Je možné pridať niečo špecifickejšie na tieto nárazové bolesti? Má Algifen ggts., používa len večer. Je prakticky vyradený z akejkoľvek činnosti, každý fyzický pohyb mu sposobuje enormnú bolesť. Teploty nemá, ale cez noc sa vždy neuveriteľne spotí, pripisujem to bolestivosti. Je ešte nejaké pomocné riešenie? Ďakujem za akýkoľvek úľavový tip.

Při fyzické námaze se může moč stentem vracet zpět do ledviny, což bývá pociťováno jako tlak v boku. Účinnou prevencí je pravidelné močení – cca po dvou hodinách přes den – a vymočení se před fyzickou aktivitou. Při prázdném měchýři se riziko bolestivost sníží na minimum. Při intenzivním pohybu se může moč zabarvit do červena. Bývá to způsobeno drážděním stěny měchýře volným koncem stentu. V tu chvíli je vhodné zvýšit příjem tekutin a ustat s fyzickou aktivitou. Pokud krvácení začne samo ustupovat a není provázeno bolestmi nebo teplotami, není nutné navštěvovat lékaře. Stent, stejně jako každý jiný cizorodý materiál v lidském těle, zvyšuje riziko infekce. Pokud se u Vás při zavedeném stentu objeví

pálení při močení většinou provázené teplotami – je nutno lékaře navštívit – nejspíše se jedná o zánět močových cest. Zánětu močových cest lze předejít dostatečným příjmem tekutin a vyvarováním se prochladnutí.

19.5.2016 15:05:34

Dobý den pane doktore. Manželka má jít Manželka má jít na operaci odstranění Manželka má jít na operaci odstranění tumoru ledviny T1b o velikosti cca 5 x4,5x 3,5mm. Jaký je Váš názor na vhodnost operace. Je lepší laparoskopické odstranění celé ledviny, nebo záchovná operce provedená klasicky s možností zachování části ledviny. Děkuji za odpověd

To nelze takto snadno říci, záleží na celkovém stavu manželky a únosnosti k operaci, také na aktuální funkci ledvin. Pokud je funkce ledvin snížená, určitě by byla vhodnější záchovná operace z pohledu zachování ledvinných funkcí. Naopak laparoskopická operace je obecně šetrnější, lze očekávat hladší pooperační průběh. Měl by Vám vše ještě jednou vysvětlit Váš urolog.

21.1.2016 12:32:43

dobrý den,

 

som v 7. mesiaci tehotenstva a zistili, že mininko bude mat pravdepodobne jednu ledvinu zdvojenou, ako sa postupuje po porode? moze mu to sposobovat problemy, bude operovany? dakujem pekne za odpoved.

Vše bude třeba sledovat, ultrazvukové vyšetření po porodu má vyšší výpovědní hodnotu, je třeba nález také kontrolovat v čase. Pokud vývojová vada nečiní problémy, není operace nutná.

19.1.2016 10:14:05

haematuria microskopica

velmi drobné ojedinělé cysty obou ledvin dle CT, lumbalgia I. dx, urol. etiol. t. č. méně pravděpodobná, susp. VAS

můžete mi prosím napsat co to znamená

děkuji

V moči máte velmi malou příměs červených krvinek. Bolesti zad nejsou pravděpodobně z močového ústrojí, zřejmě jsou "od páteře".

15.1.2016 22:58:17

Dobrý den,

z krevního odběru mi byla zjištěna renální funkce v hodnotě 1,36 ml/s. Můžete mi prosím sdělit, zda se jedná o rizikový faktor?

Děkuji

Funkce ledvin se zdá nepatrně snížená. Tento údaj znamená, že Vaše ledviny očistí za minutu asi 82 ml krve, norma je 90 a více. I hodnoty mezi 60 - 90 ml/min jsou však dnes považovány za normální, pokud jsou ledviny jinak v pořádku (nejsou v nich např. cysty, nemáte krev v moči atd.).

29.12.2015 19:30:47

dobry den co znamena primereny ultarzvokovy nalez?

Nález na ultrazvuku je bez odchylek, nemusíte se ničeho obávat.

14.12.2015 22:47:27

Vážená paní doktorko,

 

mohu darovat ledvinu svému synovi, když mi je 70 let a pravou ledvinu mám bludnou? Funkci ledvin mám normální, nikdy jsem problémy neměla, jen malé cysty, které však lékař nepovažuje za nic závažného. Syn je léčen na glomerulonefritidu 6 let, zatím ještě nemusí podstupovat dialýzu - kreatinin kolem 250, bílkovina kolem 6, krevní skupina A+ u obou

 

děkuji mnohokrát za odpověď

Poraďte se prosím s transplantačním centrem - e-mail zivi.darci@ikem.cz, jako dárce asi připadáte ještě v úvahu, záleží však na Vaší úrovni funkce ledvin.

9.12.2015 09:41:45

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ktoré sú to rizikové lieky pre obličky, alebo kde by som mohla zohnať ich zoznam. Som pacientka s CKD 3. štádia a lekár mi do správy napísal, že by som sa ich mala vyvarovať. Ďakujem za odpoveď.

Především a v první řadě: tzv. nesteroidní antiflogistika (tj. léky na bolesti), například: Brufen, Ibalgin, Diclofenac, Nimesil, Aulin ... Jde o léky často užívané k tlumení bolestí nebo migrén. Vhodnou alternativou je např. Paralen, Ataralgin, Novalgin (ten je na recept). Mezi rizikové léky pro ledviny patří dále některá antibiotika, léky na odvodnění, léky k léčení vysokého tlaku krve a látka užívaná při vyšetření CT. Tyto léky jsou však na recept, tudíž bude-li je Vám předepisovat někdo jiný než Váš nefrolog, upozorněte ho, že trpíte ledvinnou nedostatečností (CKD).

3.12.2015 00:55:18

Prosím, byla mi zjištěna KPS hypotomie, na levé ledvině jsem po operaci poševních stěn a močového měchyře-únik moči, ale zjistili mi streptokopa a echolu jsem po ct můžete mi říct mé vyhlídky děkuji

Hypotonie kalichopánvičkového systému nemusí znamenat nic závažného, jde o nález často náhodně zjištěný při vyšetření ledvin ultrazvukem. Znamená, že dutý systém ledvin je rozšířený, což by mohlo svědčit pro ztížený odtok moči z ledviny. Pokud Váš lékař, který vyšetření doporučil, bude považovat tento nález za významný, pošle Vás k urologovi.

28.11.2015 16:43:30

Dobry den, liecim sa uz 5. den na zapal ladvin /antibiotikum Ciprofloxacin-Teva/. Tato diagnoza mi bola stanovena len na pohotovosti kvoli krvi a bielkovinam v moči a velkym bolestiam v chrbte. Stale mám teploty 37,8 a velke bolesti v celom chrbte. Na ladvine mam cystu 70 mm, je mozne, ze praskla? Ake su priznaky a riziko pri prasknuti? Dakujem Vam vopred za odpoved.

Tana

Při prasknutí cysty se objeví značná bolest a někdy krev v moči. Je možné, že došlo k zánětu cysty, kdy je pak často nutné podávat antibiotika za hospitalizace do žíly. V opačném případě je riziko nevyléčení zánětu a jeho rozšíření s život ohrožujícími komplikacemi. Je proto nutné minimálně vyšetření ultrazvukem.

27.11.2015 15:26:58

Dobrý den, byla jsem dnes na vyšetření ledvin a závěr je následující: Levá ledvina hladkého povrchu, 109 mm v podel ose, parenchym dif. šíře 19mm, kora 9 mm, Diletace DS, pánviška šíře 44mm, kalichy do 14 mm, prokrvení přiměřené. Městnání v levé ledvině k vyšetření, dopplerovsky není hemodynamicky výzamné, normální renální funkce.

Lékařka mě posílá na CT. Mám mít obavu?? Je mi 28 let a bojím se, aby se nejednalo o něco závažného.

Zdá se, že podle ultrazvukového vyšetření je v levé ledvině rozšířený dutý systém (v němž se sbírá moč, která dále odtéká do močovodu). To může znamenat ztížení odtoku moči (např. překážka v močovodu). Je proto nutné zjistit příčinu tohoto stavu. Zatím nedošlo k poškození ledviny, takže nález není příliš významný, při delším trvání by ale mohl vést k útlaku ledviny a zhoršení její funkce.

26.11.2015 23:46:07

Dobry večer, kolem 17teho věku mi zjistili, že z jedné ledviny mi roste jakoby druhá zakrslá která je tedy furt stejná a, že v tom není žádný problém, ale z ničehož nic se mi po porodu zvedl tlak na 169 pak byl půl roku klid a pak znovu opět na 169 a pak třeba na 155, tak jsem měla tlakovi i srdeční holter s tím, že je vše v pořádku, ale tlak jsem stále měla vyšší na mě teda aspoň, když jsem celý život měla 122. Tak jsem si nechala předepsaná betalox zok půlku ráno s tím, že si tlak ze strachu neměrím, ale občas i přesto cítím, že by mohl bejt zvýšený. Doktorka mě ještě poslala na neurologii a tam bylo taky vše v pořádku s tim, že mi řekli, že mi pravděpodobně chybí magnesium, takže jsem dostala recept a ted si ho jednou za čas vezmu. Je možný, že to muže mit něco společného s ledvinami? Je mi 22 a nechci celý život brát prášky ;- (když jsem je nikdy nepotřebovala. Dekuji moc za odpověď

Je možné, že příčina zvýšení tlaku je v ledvinách, měl by Vás vyšetřit internista, nefrolog nebo kardiolog. Je nutné vyloučit zúžení ledvinných tepen, zvětšení nadledvin a podobně. Nález na ledvině, který popisujete, ale zřejmě s tlakem nemá nic společného.

26.11.2015 14:18:39

Pane doktore,

 

děkuji za odpověď. Lékařka mě poslala i na CT, tak uvidíme. To event. zúžení na přechodu mezi močovodem a močovým měchýřem může mít jaké příčiny?? Pokud by se jednalo o něco vážnějšího (např. nádor) odhalilo by to již sono??K lékaři jsem šla, protože mě již cca 4 roky občas při vypití většího množství tekutiny bolela právě ta levá ledvina.

Děkuji

Lenka

Při ultrazvukovém vyšetření záleží na více faktorech (zda jste nalačno nebo ne, zda je přítomen plyn ve střevech - to ovlivňuje viditelnost, přístroj, zkušenost vyšetřujícího atd.), CT je přesnější. Dalším krokem bude vyšetření na urologii, pokud půjde o prosté zúžení močovodu, možná Vám bude zaveden stent (výztuž) - bližší informace např. zde: http://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2012/01/12.pdf

24.11.2015 15:12:31

Dobrý den,

 

dnes jsem byla na sono ledviny závěr je: Městnání v levé ledvině bez hemodnymické závažnosti, ureter není patrný, normální renální funce, stenóza polyloureterálního ústí?

Je to vážné? Mám trochu obavy. Co by mohlo být příčinou popsaných potíží?

 

Děkuji.

 

Lenka

Nález nevypadá nijak dramaticky, je možné, že odtok moči z levé ledviny je trochu ztížený, takže moč přetrvává v dutém systému, ale zatím nedošlo k žádnému poškození ledviny. Měl by Vás ještě vyšetřit urolog, vyloučit zúžení na přechodu mezi močovodem a močovým měchýřem a především Vás pravidelně sledovat, aby se včas přišlo na případné zhoršení funkce ledviny.

14.11.2015 17:06:06

Dobrý den, znamená UZ nález na ledvinach - hypotrofie parenchymu vpravo 5 mm, vlevo 7 mm, TK cca 150/100,., laboratoř zatím nebyla dodána...děkuji

Funkční tkáň ledvin je poněkud snížená, vše bude možné hodnotit po obdržení laboratorních nálezů, mohlo by jít o počáteční stádium renální insuficience (snížené funkce ledvin). Potvrdí-li se toto, je třeba, abyste byla sledována nefrologem, který podnikne opatření, aby zhoršování funkce ledvin zastavil.

http://www.nadaceledviny.cz/informacni-brozurky/prevence-a-caste-priznaky-onemocneni-ledvin

11.11.2015 22:43:28

Dobry den, byla jsem na biopsii ledvin pro podezreni na glumeronefritidu ta se nepotvrdila. Hodnotu bilkoviny z posledni kontroly mam 1,71. a z biopsie mi byla zjistena pritomnost kalciofosfatovych krystalku. Pan doktor mi rekl ze lecbu nenasadi a v lednu udelame dalsi testy ze sberu za 24 hod. a odber krve. Mela by jsem prosbu mohla by jsem ja sama nejak ovlivnit aby se mi hodnota bilkoviny upravila na lepsi hodnoty. Napada me uprava jidelnicku nebo cajove smesi, vitaminy. Dekuji moc za vasi odpoved.

Množství bílkovin v moči bohužel těmito způsoby příliš ovlivnit nelze. Konkrétní doporučení k jídelníčku není úplně možné takto dát, k tomu chybí znalost dalších důležitých hodnot (krevní tlak, hladina sérového kreatininu, bílkovin v krvi). Obecně - příjem tekutin by měl být vyrovnaný, při příliš vysokém příjmu tekutin se stupňují ztráty bílkovin do moči, při nízkém příjmu se zhoršuje prokrvení a funkce ledvin. Množství bílkovin ve stravě není vhodné příliš zvyšovat, protože se tak zvyšuje zátěž ledvin. Zásadní je udržovat tlak na doporučených hodnotách (pod 140/90 mmHg).

6.11.2015 17:01:54

dobrý den dnes mi na sonu břicha zjistili hypotonii dutého systému obou ledvin. . nevíte co to znamená? děkuji. . trpím častými bolestmi beder a břicha...

Jde o známky ztíženého odtoku moči z ledvin. Je možné, že tento nález souvisí s Vašimi potížemi a je vhodné, aby Vás vyšetřil urolog.

27.10.2015 11:34:08

Dobrý den, 12.10 mě chytli strašné křeče a bodání v oblasti dolních zad (ledvin), močového měchýře a břicha.....3x mě musela odvést záchranka, než jsem se konečně dostal na lůžko na URL na Bulovce (15.10). Hned druhý den mě operovali ledvinovou koliku (3,5 mm kamínek vpravo) ve spánku přes močovou trubici. Bohužel pooperační bolesti přetrvávali.....snad ještě větší bolesti než před operací (transfuze už moc nezabírala, tak jsem dostával bolestivé injekce), tak mi 20.10 zavedli lokálně Stent (26.11 mi ho budou vyndávat). Po stentu již nemám žádné píchavé bolesti ledvin ani křeče, takže asi funguje, bohužel týden po operaci a stále špatně močím. Nepříjemný a stálý tlak v podbřišku a v měchýři, 24 hodinová nutnost neustálého močení, neustálý pocit plného měchýře, ke konci když domočuji, tak musím více tlačit a trvá to a jenom učůrávám (jako při prostatě) a občas to při domočování pálí. Je to velmi nepříjemné. Moje doktorka mi i předepsala antibiotika, ale podle testů moči se žádný zánět nepotvrdil. Nejedná se o nějaký vedlejší účinek toho stentu? Máte s tím nějaké zkušenosti? A až mi ho vyndají, vrátí se močení zase do normálu? Může to být tím? PS: ještě jsem si nedávno všimnul, že mám necitlivou pravou část stehna od třísel do půlky stehna (zepředu). Nevím jestli to také souvisí s tím stentem, nebo je to ještě nějaký účinek těch injekcí proti bolesti, co mi také píchali do pravé půlky zadku. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Pavel E.

Necitlivost stehna bude souviset s injekcí do svalu, pokud by tento stav přetrvával, obraťte se na lékaře neurologa, bez rizika můžete vyzkoušet B-komplex. Po vyndání stentu by se stav měl upravit. Antibiotika plní spíše preventivní funkci, vhodnější by dle mého názoru byl Algifen kapky (např. 3x35 kapek), případně přidat lék tamsulosin (prodiskutujte toto se svým urologem). Rady nemocným se stentem a režimová doporučení najdete souhrnně zde: http://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2012/01/12.pdf

23.10.2015 11:30:10

Dobrý den, mám osvojenou holččku 7 let, o jejích rodičích není nic známo. Přes den močí často a malé objemy (30-60 ml), v noci se pomočuje, ale je schopna udržet i 220 ml. Před půl rokem zjištěna na sono cysta na ledvině, nyní již tři: PL 84x44x49, parenchym 12-13, LL 84x42x39, parenchym 13-14. Korová cysta 10 mm, obdobná v centrálním echokomplexu 12 mm-parapelvická c. Vlevo susp. korová c. 6 mm. Jedná se již o polycystózu nebo je možné ještě jiné vysvětlení? Děkuji.

Je pravděpodobné, že může jít o polycystózu, spíše by se jednalo o dospělou formu, která má podstatně příznivější průběh. I pokud se polycystóza potvrdí, neztrácejte v žádném případě naději - probíhá intenzívní výzkum nových léků, které dokážou zpomalit růst ledvinných cyst. Polycystóza je velmi dobře léčitelná transplantací ledviny. Doporučuji vyšetření na dětské nefrologii ve Fakultní nemocnici Motol (http://www.pediatrie-motol.cz/Kontakt), potvrdí-li se tato nemoc, převezmou Vás do péče a budou pravidelně sledovat funkci ledvin a provádět ultrazvukové vyšetření.

20.10.2015 22:38:34

Dobrý den, mé 15-ti leté dceři byla na UTZ ledvin zjištěna 1 levina menší a výše uložená než je obvyklé a zřejmě zdvojená pánvička. Dětská doktorka nás poté objednala na nefrologii a teď čekáme na termín. Mužete mi prosím vysvětlit co se vlastně děje, co nás čeká, je to velký problém? Děkuji

Jde o poměrně často odchylku, která nemusí znamenat nic závažného, spíše se jedná o vývojovou variantu. Pravděpodobně Vás čeká scintigrafie ledvin, tzn. nebolestivé vyšetření pomocí nukleárně medicínské vyšetřovací metody, jímž se zjistí funkčnost obou ledvin zvlášť. Ledvina se zdvojenou pánvičkou může být náchylnější k infekci, doporučuji vyvarovat se prochladnutí, zvýšit příjem tekutin, dbát na důslednou osobní hygienu, po pohlavním styku se ihned vymočit atd.). Více Vám řekne nefrolog po vyšetření.

2.10.2015 16:07:29

Dobrý den, prosím je to hodně vážné? Je možné, že se to ještě samo spraví? Syn 5 měsíců. Ledviny zvyklé lokalizace, tvaru a uložení. Velikost dle Dinkela při horní hranici normy, vlevo přesahuje. Pravá ledvina délky 65 mm, parenchym šíře 10-11mm, vizualizace KPS s Apier a ER 6mm.

Levá ledvina délky 69 mm, parenchym šíře 9 mm na DK, APIR 8mm a ER 8mm, DK 9mm a SK 8mm. Uretery nevizualizovány.

RE: Hydronefrosis I. sin. grade II-III. I. sin, vpravo dilatace KPS levis. Hraniční velikost ledviny vlevo.

Děkuji za odpověď.

Vlevo je dutý systém ledviny rozšířený, svědčí to pro ztížený odtok moči z levé ledviny. Příčinou může být např. zúžení přechodu mezi močovodem a močovým měchýřem, což vede ke zvýšení tlaku v močovodu a následně i v ledvině. Nález je již poměrně pokročilý, urolog Vás jistě seznámí s dalším plánem, např. zda je zapotřebí operace.

2.10.2015 11:50:56

Dobrý den, dnes jsem byla na ultr. ledvin. Závěr: Vlevo prostorná pánvička a krčky kalichů 10mm-městnání 1. st. na ledvině vlevo. Bil. parapelv. cysty v hojném množství, nelze vyloučit dilataci dutého systému od cyst. (výsl. moči: leu 5-10, bakterie četně, Kr-71, Ur-3, 5, KM-167). Paní doktorka mě na základě tohoto výsledku ještě posílá na RTG, a chce mi odebrat ještě jednou vzorek moči, ale cévkováním. Mohla bych prosím pěkně požádat o Váš názor na můj dnešní výsledek z ultrazvuku? Děkuji!!

Nevím, kolik Vám je let, ale pokud jste (přibližně) mladší 50 let, měla by se zvažovat možnost onemocněním polycystickou chorobou ledvin. Jste-li naopak staršího věku, mohlo by jít o prosté cysty. Příznivé je, že podle všeho je funkce ledvin normální. Doporučuji nefrologické vyšetření. Lékařka pravděpodobně plánuje vyšetření CT (počítačová tomografie), které funguje na principu rentgenu, to by mělo ozřejmit nález na ledvinách a podá informaci o ostatních orgánech v břiše.

Informace o polycystóze ledvin zde: http://www.nadaceledviny.cz/informacni-brozurky/polycysticka-choroba-ledvin

22.9.2015 15:44:49

Dobrý den,

V roce 2013 mi byla provedena resekce

dolního pólu levé ledviny pro carcinom (velikost 37mm). Jsem diabetik před operací na práškách po operaci na inzulínu (měl jsem 17mmol/l). Dva roky mám bolesti v pánevní oblasti a nejprve bolest do levé nohy, nyní do obou. Neurolog vyloučil dianeuropatii. Byl jsem poslán na scinti kostí k vyloučení meta. Výsledek: bez hrubších ložiskových změn. Co si mám pod touto odpovědí představit? S odpovědí, že je to v pořádku nejsem spokojen.

Děkuji.

Scintigrafie kostí neprokázala rozsev metastáz. Určitě bych uvažoval o zúžení meziobratlových prostorů a poškození nervů. Pánevní bolest je často rovněž způsobena onemocněním prostaty (chronická pánevní bolest, často způsobená chronickou prostatitidou).

17.9.2015 10:07:24

Dobrý den, moje 8 letá dcera má od 2 let opakující se záněty dolních močových cest. Naše obvodní lékařka,když má dcera zánět ji hned nasadí antibiotika ještě než jsou kultivační výsledky, říká, že by ji zánět mohl postoupit až do ledvin. Naopak paní doktorka na nefrologii zase chce čekat až jaká vyjde kultivace. Tak nevím, jestli když budu čekat dceři spíše neublížím. A prosím ještě jeden dotaz, paní doktorka chce dceru poslat na cystoskopii, ale prý se to dělá jen v narkóze u děti, je jiná možnost zjistit jestli má zúženou močovou trubici? Předem děkuji

Cystoskopie plnohodnotnou alternativu nemá. Ke strategii antibiotické léčby se těžko vyjádřit bez bližší znalosti průběhu prodělaných infekcí, stavu imunity, dosavadní nemocnosti atd. Obecně: pokud již dcera měla někdy těžší průběh infekce a má-li horší imunitu, je lepší antibiotika nasadit hned a pak je ev. změnit dle citlivosti. Zkuste se ještě lékařky zeptat na možnost prevence, pokud jsou záněty způsobeny střevními bakteriemi, lze někdy s úspěchem podávat stimulátory imunity (např. Uro-vaxom).

11.9.2015 19:53:49

Dobrý den, můj otec zemřel na nádory ledvin. Nyní jsem byl na sono můj nález je: v pravo lehce hypoechogenní kulovitá expanze 21x28 mm. Můžu poprosit o vysvětlení? Čekám na ct malé pánve. Děkuji

Protože nález není z ultrazvuku jasný, rozhodne CT, mohlo by jít např. o tzv. komplikovanou cystu (se zánětem nebo prokrvácením).

9.9.2015 14:20:34

Vážený pane doktore, v 8/2015 mi byla provedena resekce (části ledviny) z důvodu nádoru. Výsledek MR: ledviny zvyklého uložení, levá ledvina bez patolog. změn, vpravo vychází z dolního pólu laterodorsalně TU útvar velikosti cca 37 x 28 x 29 mm nehomogenního signálu nativně, nehomogenně zvyšuje signál po aplikaci KL. i. v. Je poměrně ostře ohraničený, nepřekračuje hranice fascie. Dutý systém b. n. Ureteri oboustranně gracilní. Nadledviny oboustranně přiměřeného tvaru, bez ložiskových změn či hyperplazie. Bez zvětšených lymfatických uzlin v retroperitoneu. TU pravé ledviny bez průkazu generalizace.

Výsledek histologie: pT1a, III. stupeň dle Fuhrmanové.

Chtěl jsem se prosím zeptat, co to znamená a jestli je to stav znepokojivý nebo vážný. Lékař mi doporučil užívat Wobenzym, ale je možná ještě nějaká jiná léčba?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Pokud vše chápu správně, zobrazovací vyšetření bylo provedeno před operací, tou snad nádor byl beze zbytku odstraněn. Nyní Vás čeká pravidelné sledování v uro-onkologické poradně (nejspíše na urologii), pravidelně Vám budou prováděna zobrazovací vyšetření k vyloučení nějakého nového ložiska. I pokud nemáte užívat jiné léky než Wobenzym, působí na mě tato situace příznivým dojmem.

9.9.2015 12:24:00

Dobrý den, chtěla bych se zeptat-mám od pátku zavedený stent v pravé ledvině kvůli kamenu. Když močím tak mám bolesti, pálení, ale to je asi normální, spíš mě zaráží, že mám pořád v moči krev. To nevím jestli má být ještě i po pěti dnech???Moc děkuju za odpověd´

Doporučuji zvýšit příjem tekutin, pokud Vám byly předepsány léky k úlevě od bolesti (např. Algifen), užít je dle doporučení, omezit fyzickou aktivitu. Moč by se měla postupně vyčistit. Přidruží-li se však horečka s nepříjemnými pocity při močení, je nutné vyhledat lékaře.

2.9.2015 13:44:31

Dobrý den, syn má 12týdnů a byl nám sdělěn tento nález: kalichopánvičkový systém hraničně rozšířen, APIR 10, 4mm, APER 10,6mm, levá ledvina 58mm a zvyklé lokalizace, tloustka kůry 12,7mm.

Prosím Vás o vysvětlení a zhodnocení jak na tom syn je. Jsem objednaní do nefrologické ambulance, Děkuji

Nález svědčí pro poruchu odtoku moči z ledviny, příčinou může být např. obrácený tok moči z močového měchýře nazpět do ledviny, ale je nutné vzít v úvahu více vyvolávajících stavů. Důležitější než jedna hodnota je sledování dynamiky (rozměru pánvičky).

28.8.2015 12:09:10

Dobry den dceri bylo po prodelani mononukleozi zjistena nefropatie C1q. Od zjisteni ji podavaji leky prednison a tritace. prednison jsme brali od nejvysi davky a postupne jsme snizovali na 5mg obden. tritace bere 2,5mg denne. vysledky jsme meli dobre az do vcerejska kdy ji museli hospitalizovat pro velkou tratu bilkovin. cervnu vysledky v poradku pri prednisonu 5mg obden a v srpnu mela ztratu 2mg bilkovin. chtela bych se proto zeptat zda tuto nemoc bude mit az do konce zivota ci ji vymizi. bylo mi receno ze spoustec byla mononukleoza a do pul roku by to melo vymizet. dceri bude 6let a tuto nemoc ma od listopadu 2014. Moc dekuji

Průběh je velice individuální, závisí na mnoha okolnostech. Záněty ledvinných klubíček (glomerulonefritidy) se mohou projevovat střídáním období remise (klidu onemocnění) a vzplanutí (relapsu). Je slušná naděje, že se podaří nemoc uvést do klidu, ale pak je nutné celoživotní sledování nefrologem, aby se včas odhalil případný návrat ztráty bílkovin.

26.8.2015 17:38:13

Dobrý den, byla jsem na Uz ledvin a mám výrazně redukovanou korovou vrstvu, velikostně leviny na horní hranici normy, na pravé straně zvětšenou nadledvinku a cysty v ledvinách. Pan doktor těd v září chce opakovat testy plus se domluvíme na renální biopsii. Co jsem vyčetla ze zpravy tak tam bylo napsáno. susp. chronicka gluneronefritis (ted si nejsem jista jestli to pisi dobre). Mohla by jsem poposit o vysvětlení.

Zřejmě lékař má podezření na chronický (často tzv. autoimunitní) zánět ledvinných klubíček. Pokud by trval, mohlo by dojít k postupnému selhání ledvin. Naopak podaří-li se zjistit biopsií (odběrem vzorku tkáně) povahu chorobných změn, je dobrá šance, že se podaří proces zastavit. Více zde: http://www.nadaceledviny.cz/informacni-brozurky/renalni-biopsie

25.8.2015 22:18:21

Dobrý den, zhruba před dvěma měsíci mi při vyšetření na CT objevili dva ledvinove kameny, jeden o velikosti 2mm a druhý 5mm. Nyní při dalším vyšetření na CT mají kameny velikost 8 mm a 10/6 mm. Co mohlo způsobit tak rychlý růst kamenu? Děkuji

Kámen se může zvětšit rychle, má-li k tomu příznivé podmínky (např.: příliš koncentrovaná moč, určité pH, přítomnost poruchy látkové přeměny). Je třeba zjistit povahu kamenů a podle toho zahájit opatření k jejich další prevenci (tzv. metafylaxe).

25.8.2015 13:04:48

Dobrý den, už mě asi rok tlačí levá část břicha, jeden den více a nějaký den ani o tom nevím. Dnes na ultrazvuku mi zjistili - prostornější subrenální ureter l. ledviny do 8 mm. Co to může znamenat? Děkuji. jsem objednaný k urologovi

Více nelze říci bez urologického vyšetření, ale je možné, že vůbec nález nemusí mít souvislost s obtížemi a že je jen náhodný. Urolog zjistí, jaká je příčina ztíženého odtoku moči z levé ledviny (např.: kámen v močovodu, návrat moči močovodem nazpět směrem k ledvině).

10.8.2015 21:12:00

Dobrý den, mám urea 5,6 kreatinin 101 a je mně 46 let. Vážím 82 kg, znamená to snížení funkce ledvin? Děkuji.

Funkce Vašich ledvin je na dolní hranici normy. Pro Vaši představu - ledviny profiltrují za normálních okolností přibližně 100-120 ml krevní plasmy za minutu, ve Vašem případě je to asi 60 ml/min. Nemusí jít nutně o chorobný stav, pokud jinak netrpíte žádnou jinou nemocí (především cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem) a pokud se očišťovací schopnost Vašich ledvin nebude dále zhoršovat. Doporučuji kontrolovat hladinu kreatininu 1x ročně a pokud se bude tato hodnota zvyšovat, pak nefrologické vyšetření.

10.8.2015 21:05:22

Dobrý den, mám zvětšené ledviny a játra, vyšší echogenita parenchymu, nízká bílkovina, kreatin 36. Co to může znamenat? Děkuji.

Hladina sérového kreatininu je nápadně nízká. To může nastat při snížení svalové hmoty různého původu, v těhotenství a při nízké tělesné hmotnosti. Nález zvětšení jater a ledvin v ultrazvukovém obraze a současné snížení bílkoviny v séru by mohl svědčit pro jaterní nemoc, event. by mohlo jít o nefrotický syndrom (zvýšené vylučování bílkoviny ledvinami), ale může jít i o celou řadu jiných nemocí. Více z uvedených informací nelze říci.

5.7.2015 19:54:29

Mám zavedený 14 dní stent do ledviny z důvodů kamene. Mohu navštívit aquapark? Mám strach ze zánětu močových cest.

Pokud jste dosud zánět neměl, můžete zvážit plavání za předpokladu dodržení obvyklých pravidel: nezadržovat moč, pravidelně močit, domočovat, vymočit se před fyzickou aktivitou, neprochladnout.

3.7.2015 17:15:25

Prosím o radu. Mám diagnostikovánu polycystickou chorobu ledvin a poslední tři dny pozoruji moč barvy vypraného masa. Mám se znepokojovat? Děkuji.

Doporučuji okamžitou návštěvu urologa nebo nefrologa. Nejsou-li dostupní, pak nejpozději zítra návštěvu jakéhokoli lékaře, např. pohotovosti v nemocnici. Může jít o prasknutí cysty. Zatím doporučuji vysoký příjem tekutin, neužívejte léky proti bolesti typu Brufenu, Ibalginu atd.

25.6.2015 14:53:56

Dobrý den, mám syna, necelé 3 roky. Má dystopickou pravou ledvinu uloženou v malé pánvi. Po vyšetření kontrastní látkou pracuje na 31% a ta levá na 69%. Paní doktorka nám řekla, že má přísnou prevenci úrazu, zároveň, ale žádné omezení ve sportu. To mi přijde trochu rozporuplné. Prosím, můžete mi poradit čeho se má vyvarovat a co třeba je úplně nevhodné? Dekuji moc. Lucie

Nevhodné jsou kontaktní sporty s vysokým rizikem úrazu (např. bojové), velkou opatrnost bych doporučil i u fotbalu. Nevadí např. běh, jogging, kolo, plavání. Existují i chrániče břicha z pěnového materiálu, které zajišťují dobrou ochranu.

25.6.2015 12:50:27

dOBRY DEN PROSILA BYCH O OBJASNENI VYRAZU: BILATERÁLNĚ HYPERECHOGENNÍ ECHOGENITA LEDVIN, KTERÉ T. Č. BEZ DILATACE A BEZ MAKROSPIPICKÝCH CYSTICKÝCH ZMĚN. JSEM VE22 TYDNU TĚHOTENSTVI MOCOVY MĚCHÝŘ NORMALNÍ DEKUJI PĚKNĚ HEZKY DEN

Ledviny mají jiný obraz při ultrazvukovém vyšetření, než je obvyklé. Ale naštěstí nebylo prokázáno prostoupení ledvin cystami. Zatím bude potřebná jen kontrola.

24.6.2015 13:58:21

Dobrý den, můj 17 měsíční syn byl (po porodu opakovaně) na kontrole s KPS a toto je závěr: obě ledviny zvykle uložené, mají délku vlevo 66mm, vpravo 62 mm, jejich parenchym je přiměřené echogenity, šíře 8-9mm. Vpravo je naplněný dolní kalich šíře 4 mm a pánvička APIR šíře 3-4 mm. KPS vlevo a uretery bez náplně. M. m. je beze změn. Lékařka ve FN ani nenapsala, zda bychom měli přijít na kontrolu a prý si má o všem rozhodnout dětský obvodní lékař. Mohli byste mi tento nález vysvětlit a napsat váš názor na další kontroly? Předem děkuji za odpověď. M. T.

Vše může sledovat dětský lékař (a posílat Vás na příležitostné ultrazvukové kontroly). V případě pochyb by Vás odeslal zpět do fakultní nemocnice. Lékaři ve FN tak zřejmě rozhodli na základě příznivého průběhu předchozího vývoje, nemějte proto velké obavy.

12.6.2015 12:34:30

Dobrý den, měla jsem zánět ledvin a nyní mám na pravé ledvině stín. Paní doktorka mě posílá na CT. Mám obavu, jestli to nemůže být nádor. Děkuji za odpověď.

Vše ukáže vyšetření CT, pokud nález nebude jasný, pak magnetická rezonance (MR). Vedle nádorů je celá řada možných příčin, nemějte proto velké obavy.

28.5.2015 09:57:16

Dobrý den, dnes jsem byla s 12ti denním synem na uzv ledvin. Nález: pravá ledvina v pořádku, levá ledvina - prostorná pánvička- VD šíře 12mm. Uretery bez dilatace. Závěr: prostornější levá pánvička, jinak UZ nález v mezích normy. V těhotenství žádné nálezy na ledvinách nebyly. Je tedy ten dnešní nález nějak závažný nebo se to ještě časem srovná?

děkuji za odpověď

S pozdravem

V. V

Nález je zřejmě zatím nutné jen sledovat. Na levé straně jsou známky ztíženého odtoku moči, pokud by stav přetrvával nebo pokračoval, mohlo by dojít po čase k poškození ledviny přetlakem. Váš lékař bude pátrat po příčinách ztížení odtoku. Častou příčinou jen např. návrat moči z močového měchýře (tzv. reflux).

27.5.2015 20:02:52

Dobrý den Po narození syna mu bylo zjištěno že mu schází jedna ledvina (druhá je větší). Ted je mu 2.5 roku a poslední týden pozorujeme větší chození na čůrání, ale právěže moc nepije. Chtěla jsem se zeptat jestly to mám nějak řešit. Děkuji N.

Navštivte dětského lékaře a řekněte mu to. Pravděpodobně Vám vyšetření krev a moč. Nejspíše nepůjde o nic závažného, nemějte velké obavy.

12.5.2015 12:49:54

Dobrý den,

u mého téměř 4-letého syna byl proveden ultrazvuk ledvin a bylo zjištěno toto:

P ledvina normálního tvaru, velikosti a uložení bez dilatace dutého systému, levá ledvina norm. uložení, v horním pólu levé ledviny je heterogenní expanze velikosti cca 35x30x32mm, která zachovává konturu ledviny, expanze multicystická s mikrocystami velikosti 2-3mm, močový měchýř je přiměřeně naplněn bez patologického obsahu s jemnou stěnou, lymfadenopatie neprokázana. Z: multicystická expanze v horním polu L ledviny k dalšímu dovyšetření - verifikaci nalezu a ozřejmění anatomických poměrů.

Prosím, můžete mi přiblížit o co se jedná a co nás čeká v nejbližších dnech i do budoucna?

Předem děkuji za odpověď.

Tomáš Hrubý

Nejspíše Vás čeká vyšetření CT (počítačová tomografie) nebo MR (magnetickou resonancí). Tak se lépe ozřejmí tvarová odchylka ledviny, vše zhodnotí dětský urolog a určí, zda je např. nutná operace.

7.5.2015 15:52:58

Dobrý den, byla mi zjištěna podkovovitá ledvina, kvůli které jsem byla už dvakrát hospitalizována. Často mě bolí břicho a záda v oblasti ledvin. Chtěla jsem se zeptat co s tím. Děkuji

Ledviny jsou dole srostlé (viz obrázek zde: http://www.priznaky-projevy.cz/urologie-nefrologie/ren-arcuatus-podkovovita-ledvina-priznaky-projevy-symptomy ). Je častější výskyt krve v moči, infekcí močových cest, kamenů. Vše je dobře vysvětleno pod předešlým odkazem. Nemusíte se strachovat, stav má obvykle velmi dobrou prognózu.

29.4.2015 15:26:03

Dobrý den, mám na vás prosbičku, dneska jsem byla se svým 1,5měsíčním synem na vyšetření ledvin a zprávě mo nerozumím. Prosím o pomoc. Ledviny přiměřené velikosti, tvaru a struktury, parenchym bez redukce. Vpravo zející dutý systém šíře 3mm-stacionární. Vlevo nově hypotonie KPS-kalichy 2-3mm, pánvička axiálně 3mm. Mám se strachovat a co pro syna můžu udělat, aby byl v pořádku. Děkuji moc za odpověd.

Odtok moči z levé ledviny je ztížen. Váš urolog bude pátrat, proč - např. zde může být přítomen návrat moči zpět z močového měchýře. Nález je nutné především sledovat, aby se předešlo poškození ledviny, v některých případech se provádějí urologické operace, ale záleží na přesné příčině stavu. Např. pokud by se jednalo o návrat moči zpět do ledviny, provádějí se tzv. antirefluxní plastiky.

27.4.2015 15:30:28

Dobrý den

dnes jsem podstoupila sono vyšetření na podezření na žlučník- to se ovšem vyloučilo. Ale na sonu mi našli cituji: pravá ledvina nehomogenní korová vrstva, slabá.. Ptala jsem se obvodní a ta mi sdělila, že i s jednou ledvinou se dá žít a na jiné vyšetření mě neposlala.. Co to přesně znamená? Je to takto v pořádku?

Zdá se, že funkce jedné ledviny je zhoršená. Vaše lékařka má pravdu, že se s jednou ledvinou dá žít dobře. Přesto by bylo vhodné buď urologické nebo nefrologické vyšetření a určení funkčnosti ledvin (a každé zvlášť). Také je třeba si zdravou ledvinu více hlídat, neprochladnout, vyvarovat se úrazu.

21.4.2015 09:13:09

Mám diagnózu C64 po radikální LSK RANE sin na konci února letošního roku. Mám nárok na lázeňskou péči? Pokud ano, tak jaký druh (komplexní, příspěvková), kde tuto indikaci mají a jak dlouho po operačním zákroku. Předepisuje návrh operatér nebo praktický lékař?

Děkuji za odpověď.

Informujte se, prosím, u urologa, urologická lázeňská péče je v Mariánských Lázních. Jako nefrologové (řešíme interní onemocnění ledvin) o tomto nemáme dostatek informací. Více Vám sdělí ošetřující urolog.

11.3.2015 14:11:20

Dobrý den,  

 

 

Chtěla bych se zeptat a poradit. Dnes jsen byla se svým 14 denním synem na sonu ledvin,  kde mi paní doktorka řekla a napsala do zprávy: vpravo bez dilatace KP systému, vlevo akcentace pánvičky, v APIR 7MM. Nadledviny bpn. Moč. měchýř bpn. Není patrná dilatace ureterů.

 

 

Prosím o vysvětlení co to pro nás znamena teď i do budoucna.  

 

 

Děkuji za vysvětlení

Na levé ledvině je patrné rozšíření tzv. dutého systému, což může svědčit pro překážku v odtoku moči, např. vlivem návratu moči z močového měchýře (reflux), přítomnosti chlopně v močovodu aj. Doporučuji se poradit s lékařem, který vyšetření žádal. Zpravidla jde o nezávažný nález.

17.2.2015 18:33:59

Dobrý den,

 

u mého dvoutýdenního syna bylo provedeno sono ledvinek na základě doporučení lékařky, která prováděla screeningy plodu během těhotenství.

 

Nález sonografie je: ledviny normálního uložení, věku přiměřené velikosti, parenchym přiměřené šíře i echogenity, bez ložiskových změn, CM diference zachována. KP syst. oboustr. hypotonický, výrazněji vlevo. Vpravo pánvička šíře 3-4 mm, kalíšky štíhlé. Na levé ledvině pánvička šíře 9 mm, dolní kalíšek šíře 3mm.

 

Prosím, můžete mi, laikovi, přiblížit a vysvětlit daný nález?

 

Předem děkuji

 

Petra H.

Jediným abnormálním nálezem je hypotonie dutého systému ledvin. Jde o stav, kdy je pánvička ledvin rozšířená. To může svědčit pro překážku v odtoku moči, např. při patologickém návratu moči z močového měchýře do močovodů (tzv. vesikoureterální reflux) nebo při přítomnosti chlopně v močovodu. Bude třeba pravidelných ultrazvukových kontrol. Ostatní nález je v pořádku, ledviny jsou normálně velké a bez jiných odchylek.

5.2.2015 08:44:12

Mám ledvinový kámen, který byl diagnostikován 3,2014. Od té doby jsem byla 5x na LERVu s nulovým výsledkem. Mám zaveden stent, který byl 1x vyměněn. Nyní lékaři konstatovali, že další LERV nemá smysl a od prosince se veškerá další léčba řeší pouze Algifenem kvůli častým bolestem. Jaké mám další šance na jinou léčbu? Děkuji za odpověď

Doporučuji poradit se s Vaším urologem, jaký bude další postup, zda např. nezvažuje výkon tzv. otevřenou cestou. Na dálku nelze takto rozhodnout, bylo by třeba znát Váš celkový stav, schopnost operace atd.

27.1.2015 12:21:08

Dobrý den, mé předčasné dceři byla diagnostikována hydronefroza II stupeň.. dnes kontrolní ultrazvuk pánvička vpravo 6x4mm, vlevo 6x3mm, kalichovéé skupinky do šíře 2mm. Závěr - prostorný dutý systém obou ledvin. Chtěla bych vysvětlit co to pro moje miminkoznamená a zda je to vážné onemocnění. Děkuji

Hydronefróza označuje rozšíření dutého systému ledvin při ztíženém odtoku moči. Příčinou může být např. chlopeň v močovodu. Zatím bude třeba pravidelných ultrazvukových kontrol u dětského urologa nebo nefrologa. Pokud by se situace neřešila, mohlo by dojít k poškození ledvin a zhoršení jejich funkce. V novorozeneckém věku je tento nález poměrně častý, velmi často se sám upraví.

Další informace srozumitelně jsou zde: http://onemocneni-ledvin-a-mocovych-cest.zdrave.cz/hydronefroza/

27.1.2015 07:15:42

Dobry den, chci se informovat ohledne nasho mesicniho ditete ohledne ledvin, jelikoz zprave vubec nerozumime. V pravo kalichy 4mm, panvicka6, 5mm, vlevo kalichy 4-5mm, panvicka 7, 5mm, subrenalni uretery. RES: ledviny primerene velikosti, bilat. hypotonie az dilatace KPS I. st. precip. I. sin. subrenalni uretery neprehledne. Muzete nam prosim podat laicke vysvetleni? mockrat vam dekujeme Janoško

Jde o situaci, kdy je trochu ztížen odtok moči z ledvin (více vlevo), takže dutý systém ledvin je rozšířený. Příčinou může být např. chlopeň v močovodu. Jde o častý stav, je třeba pravidelných ultrazvukových kontrol. Při delším trvání, pokud by se nález neřešil, by mohlo dojít k poškození ledvin a zhoršení jejich funkce.

Odkazuji na článek zde: http://onemocneni-ledvin-a-mocovych-cest.zdrave.cz/hydronefroza/

23.1.2015 20:01:18

Dobrý den, prosím o radu ohledně mé 7 leté dcery, která už 5 let trpí na záněty dolních močových cest. V roce 2013 byla na ultrazvuku, kde byla zjištěna rozšířená pánvička 13mm, a teď po roce byla opět na ultrazvuku, kde bylo zjištěno ledviny symetrické velikosti, 82x93 mm, hladkých kontur, parenchym homogenní, šíře 12 mm, cntr. echokomplexy vpravo bez dilatace, vlevo výraznější hypotonie, pánička 25x12 mm, íře odstupů kalichu 5-6mm, zobrazen i subren. ureter šíře 3-4mm. MM hladkých stěn, anechogenní náplně, po vymočení zůstáva residuum 15,6 cm3 v. s po předchozím přeplnění. Šíře sliznice při basi 2mm.. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená? Na ultrazvuku mi paní doktorka řekla, že to je skoro stejné jak předchozí rok, ale mě se to zdá jiné. Můžete mi říct co bude s dcerou dál? Předem děkuji za odpověď

Nevím, jaká další vyšetření byla provedena. Reziduum v močovém měchýři znamená, že po vymočení zůstane ještě nějaké množství moči, které se může infitkovat infikovat a vést k rozšíření zánětu po vylučovacím ústrojí. Nálezy z ultrazvuku jsou srovnatelné. Možná bude lékařka zvažovat mikční ureterovcystografii, která může prokázat reflux - návrat moči z měchýře do močovodů, což je rizikový faktor infekce a postižení ledvin. Požádajte ji, ať Vám vše podrobně vysvětlí se znalostí všech podrobností týkajících se Vašeho stavu, bez toho je to obtížné.

19.1.2015 13:10:57

Dobrý den, jsem 6let po transplantaci absolutně bez problémů a dodnes užívám ” Prednison”. Přitom jsem se dočetla, že se nejpozději do 9 měsíců po transpl. vysazuje. Taky patřím do rizikové skupiny onemocnění rakovinou z matčiny strany. Není potřeba nahradit Sandimmun za Sirolimus? Děkuji.

Rozhodnutí o vysazení prednisonu je individuální, každému pacientovi se nevysazuje, ve skutečnosti naopak mnoho transplantovaných pacientů je stále na trojkombinaci léků včetně prednisonu. Doporučuji se na toto zeptat Vašeho ošetřujícího lékaře, při rozhodování o imunosupresi hraje roli řada faktorů.

19.1.2015 13:07:01

Přítelkyně je 7 let po transplantaci - funkce štěpu výborná.

Jediné na co si od začátku stěžovala byla nadváha, soustředěnost, zapomínání, nespavost. Taky má často pás. opary. To vše přetrvává dodnes. Co je příčinou, těchto problémů, proč se to nelepší?

Jediné co se po snížení dávek léků upravilo byla váha, ale nyní zase začala markantně tloustnout, což vedlo k nechutenství, strachu z cukrovky, depresím a skepsi - za 2 roky 17 kg. Špatně se jí dýchá a je stále zahleněná.

Užívá - Sandimmun Neoral - Prednison - Cellcept - po opakovaných průjmech nahrazen Myforticem. Děkuji za odpověď a do Nového Roku přeju celému kolektivu jen to nej a mnoho úspěchů.

Kombinovaná imunosuprese má různé nežádoucí účinky, patří k nim i tyto Vámi uvedené. Bohužel nepříjemnou komplikací jsou časté infekce a zvyšování hmotnosti, někdy i vznik curkovky. Důležitá je i psychická stránka, značně ovlivňuje celkový stav. Při permanentních úzkostech, depresích (ty se projevují právě zapomínáním nesoustředěností a nespavostí) je těžké změnit životosprávu. Není ostudou navštívit psychologa nebo psychiatra a jemu se s tímto svěřit. Sdělte to lékaři v transplantačním centru, doporučí Vám pravděpodobně jejich spolupracujícího psychiatra. S příchodem jara se řada těchto obtíží často spontánně zlepší.

14.1.2015 19:31:35

Dobrý den,

mám dotaz moje matka byla v září operováno pro cystu na pravé ledvině, cysta jí byla odstraněna a pravá ledvina ponechána. Po operaci první kontrolní ultrazvuk v listopadu byl v pořádku a nyní 14. ledna při dalším kontrolním ultrazvuku bylo zjištěno hypoechogenní ložisko velikosti 32x30 mm s homogenní strukturou a obsahem drobnou okrouhlou hyperechogenní složkou. Byla poslána na CT. Nevíte o co by se mohlo jednat?

Děkuji za odpověď a přeji příjemný den

Protože nález není z ultrazvuku jasný, rozhodne CT, mohlo by jít např. o tzv. komplikovanou cystu (se zánětem nebo prokrvácením).

30.12.2014 20:50:28

Dobrý večer před týdnem mi zjistili náhodně na CT zhoubný nádor na pravé ledvině, Grawitcz tumor, prý je nutná operace, lékař mi doporučil VN Král. Vinohrady, je mi 52 let mám vysoký tlak a cukrovku na lécích. Je to dobrá nemocnice nebo --, velice se bojím operace a bolestí po operaci. Nikdy jsem neležela v nemocnici. Děkuji mnohokrát Jana B,

Urologie na Vinohradech patří bezi špičková zařízení a můžete se tam bez obav svěřit do péče. Přeji vše dobré.

19.12.2014 21:11:03

Dobrý večer! Ptala jsem se již 26.6. a 23.7 2014. Máme nesmírnou radost, protože 4.11.2014 byli zrušené obě nefrostomie. ALE v dubnu, kdy byli zavedené stenty bylo PSA 441. V září klesli na 121. A teď v prosinci stoupli zase na 326. Lékaři si myslí, že pokles nastal po orchiektomii14.6.2013 a efekt pominul. My jsme si mysleli, že pokles nastal úpravou životosprávy a teď jsme plní obav co bude dále. CT z 3.11.2014 je: slezina zvětšená na 165mm kraniokaudálně, homogenna, levá nadledvinka v normě, v pravé nadledvince hypodenzní ložisko s kalcifikátem o prúměru45x33mm-MTS?, ledviny přiměřené velikosti s několika kurovými cystami do 15mm, obojstranne s nefrostomií, paraortálně a parakaválne nad bifurkací 3 LU do25mm, vpravo parailicky několik LU do 23mm, vlevo komplex splývajících LU o celkovém prúměru78x70x60mm, tesně nasedajících na stenu okolitých střevních kliček a stěnu močového měchýře, stěna měchýře je difúzne zhrubnutá do 15mm, prostata 5x5x4, 5cm, nehomogenní struktúry. Kostený skelet v CT obraze bez evidentních ložiskových změn. Scintigrafie z 8.10.2014 byla negativní. Prosím o radu, jestli by případná radioterapie-konkretně protonová terapie mohla zvrátit tento stav. Anebo jiná léčba? Strach z rústu nádoru a znovu zavedení nefrostomie je velky. Manžel je v dobrém celkovém zdravotním stavu. Časté močení po 1hod. se nedá ovlivnit? Za radu předem děkuji. Anna

Můžete zkusit konzultovat urologickou ambulanci v Protonovém centru (http://www.prevenceprostaty.cz/ ). Nedokážu však říci, zda by léčbu uhradila Vaše zdravotní pojišťovna a zda je vůbec v tomto stádiu vhodná. Urologie Protonového centra však nabízí možnost konzultace každému, doporučuji proto obrátit se na ně. Je-li kapacita močového měchýře snížena, lze časté močení ovlivnit již jen těžko, ale neznám podrobně stav Vašeho manžela.

16.12.2014 18:52:52

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, dne 2.12 jsem podstoupil laparaskopickou nefrektomii vlevo pro afunkční ledvinu, zákrok i pooperační stav proběhl bez komplikací. Cca 10 dní po zákroku, mne začalo pobolívat v podbřišku a ve varleti na levé straně, může tento stav souviset s uvedeným zákrokem

Děkuji za odpověď.

Souvislost zde být může, doporučuji kontrolu na pracovišti, kde jste byl operován.

12.12.2014 21:29:49

Dobrý den, dcera 16 let má od narození polycystickou ledvinu, nyní z prosté cysty komplikovaná 2F., podle CT bez maligity-zajímá mě bližší informace k poslednímu vyšetření-sběr moči 24 hod-výsledky: ca kreatinin 0,38 mmol, kreatinin/24 hod.14,9 mmol. podle scinti ledvin výsledná separovaná funkce ledvin levá ledvina 60% pravá 40%. specifická separovaná funkce ledvin 47% levá, pravá 53% dá se podle těchto udajů říct jak ledviny fungují a jestli bude nutná operace na odstranění cysty, popř celé ledviny? nález má jenom na jedné ledvině, druhou má v pořádku, nyní jí navíc zjistili ledvinové kameny. . děkuju za odpověď

Na základě vyšetření stranové funkce ledvin t. č. není nutné ledvinu odstranit, záleží ale na tom, zda cysty nepůsobí jiné komplikace např. výrazným zvětšením postižené ledviny. Předpokládám, že s tímto nálezem je dcera sledována na specializovaném pracovišti, kde rozhodnou nejkompetentněji a jsou schopni Vám vše vysvětlit se znalostí stavu Vašeho dítěte.

11.12.2014 13:44:03

Přeji krásny den. Prosím co znamená Hydronefrosa III. stupně 1. sin.

Jak hodně je to važne???

Děkuji za infornaci.

Pojem hydronefróza označuje stav, kdy je rozšířen dutý systém ledvin následkem ztíženého odtoku moči. Třetí stupeň znamená již těžké postižení. Pokud tento stav bude přetrvávat, může vést k trvalému poškození funkčnosti ledviny.

8.12.2014 21:04:26

Dobrý den, manželka má polycystické ledviny. Pravá ji funguje na 30% a levá na 70%. Chodí na pravidelné kontroly, kreatin je v pořádku. Má pouze obavy z častého vyšetření CT. Ledviny léčí bylinkovými čaji a má klid, žádné nepříjemné tlaky. Po vyšetření CT se objeví silný tlak v obou ledvinách a trvá to delší dobu, než se zklidní. Neškodí časté vyšetření CT již tak nemocným ledvinám? Děkuji

Jde-li opravdu o CT (počítačová tomografie), též bych nedoporučoval toto vyšetření opakovat příliš často, protože zátěž zářením i kontrastní látkou je značná. Vhodnější je sonografie (ultrazvuk) nebo magnetická resonance (dokud je funkce ledvin dobrá). Protože však uvádíte údaj o stranové funkčnosti obou ledvin, nejsem si jist, zda ve skutečnosti Vaše manželka nachodí na scintigrafické vyšetření - tady ani časté opakování nevadí, následky z radiační zátěže zde nejsou.

19.11.2014 21:42:00

Dobrý den, ráda bych se zeptala je li možná transplantace ledvin v případě asociované vaskulitidy s vysokým poškozením ledvin. 4 stupeň z 5 možných. A nebo zda je možné i při vysokém poškození ledviny zachránit. Děkuji za odpověď.

Transplantace ledviny je u ANCA asociované vaskulitidy většinou možná, byla již vícekrát spěšně provedena. Využívá se toho, že antirejekční terapie (= imunosupresíva užívaná k potlačení imunity po transplantaci) zároveň léčí ANCA vaskulitidu. Doporučuji kontaktovat transplantační centrum IKEM - Kliniku nefrologie, nejlépe přes Vašeho nefrologa.

13.11.2014 14:06:37

Dobrý den, trpím 16let ledvinovýma kolikama, v r. 2003operována bludná ledvina. Přesto se koliky vrací, ataky průměrně 2krát do roka. Mám za sebou několik bylinných terapií, návštěv léčitelů. Od letošního září jsou koliky častější a bolest v pravém boku skoro trvalá. Při kolikách mírně zvýšená teplota a malý nebo žádný nález v moči. Při kolikách už neúnosných jsem byla hospitalizována na chir. oddělení, po rozkapání prodělané kolečko vyšetřeních, všude bez nálezu. Tak ted už trpím jen doma pří čípkách a injekcích analginu, zkroucená třeba hodinu v bolestech (stahy po 1minutě zhruba 15sekund). Už mě ničí ležet v nemocnici a stejně k ničemu. Zařídila jsem si vyšetření v Motole, bohužel, než přišel termín objednání, měla jsem období klidu. Udělali mi scintigrafii, žádný nález, mag. rezonanci páteře, částečně vyhřezlé plotýnky, s odkazem na neurologii mě poslali v místě svého bydliště navštívit. No aspon po 15letech nějaký pokrok. Včera jsem navštívila studio, biorezonanční vyšetření, pár drobných nálezů, na ledvinách chronic pyelonephritis. Je možné, aby toto způsobovalo mé bolesti? Už nevim kam se obrátit, co víc podniknout, už jsem vyčerpala veškeré možnosti o kterých vím, ještě mě napadá laparoskopie, ale k tý se asi dostanu za dalších 15let. Už se zoufalství projevuje i na mé psych., přišla jsem kvůli tomu o 3práce, když nebrečim bolestí, tak nad tim, co bude dál, zaměstnání, peníze, jak dlouho se mnou bude mít trpělivost partner, v minulém vztahu tohle byl podíl z 50%na našem rozchodu. Děkuju za případný nový krok, co bych ještě mohla udělat.

Není jednoduché na dálku rozhodnout o Vašem jistě složitém problémů. Zdá se, že nález na páteři je potvrzen, doporučuji svěřit se do péče opravdu kvalitního neurologa a zvážit společně s ním neurochirurgické řešení. V praxi stačí snímky nechat prohlédnout na dálku neurochirurgem nebo spondylochirurgem (např. ve Fakultní nemocnici v Motole). Co se týče chronické pyelonefritidy, je otázkou, jak na to pracovník bioresonančního studia přišel. Jde o diagnózu, která je často přisouzena až po vyloučení jiných příčin a část pacientů s ní trpí ve skutečnosti jiným onemocněním. Chronická pyelonefritida však obvykle nepůsobí bolesti! Pokud však podezření na tuto nemoc vzniklo, je třeba nefrologického vyšetření. Nefrologické ambulance jsou při každém dialyzačním středisku + v nemocnicích. Vyšetření je nebolestivé (odběr krve, moči včetně sběrů moči, sonografie). Kvalitní nefrologická péče může nemoci ledvin zpomalit a uchránit Vás dalších komplikací.

4.11.2014 08:38:40

Hezký den,

prosím o radu pro bratra. Při diagnoze ca prostaty léčené hormonálně a při poškození močovodů a ledvin měl opakovaně měněné stenty. Jeden močovod začal odvádět moč normálně, druhý nefunguje a stent se nedaří zavést. Ledviny jsou prý jinak zdravé. Lékař doporučil buď ledvinu odejmout, nebo provést vývod do sáčku. Bratr se má rozhodnout. Je to těžké, poradíte? Děkuji

Na dálku je téměř nemožné poradit, záleží na funkci ledvin, riziku infekce, celkovém stavu, prognóze nádoru atd. Je-li funkce ledvin jinak uspokojivá a nehrozí-li takové zhoršení, že by byla nutná dialýza, může být dobrým řešením vynětí postižené ledviny. Vývod do sáčku (nefrostomie) je šetrnější zákrok, ale je nutnost pravidelných návštěv urologa, péče o hygienu, je zde vyšší riziko infekce.

24.10.2014 16:44:42

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Včera jsem byla na genetice 21tt + 4den a bylo mi zjištěno Uropoetický systém 

Levá pánvička A-P 5,1 mm Levá pánvička L 8,1 mm 

 

Pravá pánvička A-P 4,8 mm Pravá pánvička L 5,9 mm 

 

Bohužel vůbec nevím co to zanemaná. A zajmalo by mě co se stane v nejhorším případě. Budu muset dát dítě pryč? Nedá se to nějak léčit? Operace atd... Předem děkuji za odpověď.

Normální velikost pánviček je v této fázi těhotenství do 5 mm. Mírné rozšíření levé pánvičky může svědčit pro překážku v odtoku moči. Pravděpodobně Vás čeká ultrazvuková kontrola a více by Vám měl sdělit Váš gynekolog. Seznámí Vás s riziky a možnými následky. Na druhou stranu tento nález je velmi častý a vůbec nevylučuje zdárné pokračování v těhotenství.

17.10.2014 17:44:11

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, co to znamená, když mám zdvojenou ledvinovou pánvičku???

Za odpověď děkuji!!!

Hezký den

Magda F.

Jde o většinou nezávažnou vrozenou vývojovou vadu, při níž je zdvojena část dutého systému ledviny. V naprosté většině případů je neproblematická. Doporučuji chránit se před infekci (je vyšší riziko zánětu ledviny), tzn. neprochladnout, vysoký příjem tekutin, nezadržovat moč, po pohlavním styku se vymočit.

16.10.2014 13:25:33

Dobrý den, manžel 66 let byl v nemocnici na urologii a přinesl tuto zprávu, které nerozumíme a ráda bych věděla více. Diagnosa: stenois PU inctinis I. sin. congenita. Susp. zesílení stěny PU přechodu s opacifikací po podání KI BPH na alfablokátoru.

Terapie-operace striktura iunctionis I. sin. bez průkazu tumoru.

Neznám všechny detaily, ale ze zprávy mohu vyčíst, že u manžela byla provedena operace pro zúžení močové trubice, nádor nebyl prokázán. Ideální by bylo, kdyby Vám vše vysvětlil Váš operatér nebo urolog, který operaci doporučil.

2.10.2014 20:43:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyšetření novorozence s diagnozou Ledviny jsou obvyklého tvaru, velikosti a uložení, s přiměřenou korovou vrstvou a centrálním echokomplexem. LP 5mm Pan doktor řekl, že tam je nález, ale že to nic neznamená, že je to jen horní hraniční hodnota. Na kontrolu máme jít za 3 měsíce synovy je 1 měsíc. Děkuji za odpověď.

Šíře ledvinné pánvičky je hraniční, nejpravděpodobněji jde jen o zcela nezávažný nález, který je třeba jen zkontrolovat. Rozšíření ledvinné pánvičky (dutého systému ledviny) může nastat tehdy, pokud je ztížen odtok moči močovodem např. následkem přítomnost chlopně, útlakem zvenčí, návratem moči z močovodu. Jde o velmi častý nález a u Vás opravdu nejspíše nezávažný.

26.9.2014 13:16:55

Dobrý den. Byla jsem v květnu na gynekol operaci při ní mi byl poraněn močovod a ledvina mám vývod z ledviny. Nyní mi řekly že v listopadu mě čeká boariho plastika mám strach to se operuje v zádech?? budu mít po té stále vývod z ledviny? děkuji za odpověd

Boariho operace se provádí otevřením prostoru mezi dutinou břišní a zádovým svalstvem (z boku), cílem operace je obnovit původní stav močovodu. Pokud se vše podaří, vývod už pak mít nebudete.

19.9.2014 21:29:11

Dobrý den, prosím Vás chtěl bych se zeptat. Manželka má65 let, polycystické ledviny. Je možné v případě selhání provést transplantaci i v tomto věku? Děkuji za odpověď.

Ano, ale je třeba individuálního posouzení. Věk nepředstavuje překážku, záleží na celkovém zdravotním stavu (stav srdce, věnčitých tepen na srdci, plic, nepřítomnost nádorového onemocnění a podobně). Nejsnazší je zeptat se Vašeho nefrologa, kdy plánuje začít s předtransplantačními vyšetřeními (před zařazením na čekací listinu). Další možností je transplantace od žijícího dárce, který nemusí mít ani stejnou krevní skupinu, tady jsou pochopitelně zdravotní předpoklady stejné. Můžete kontaktovat sami i transplantační centrum IKEM, další informace najdete např. zde: http://www.transplantace.eu/info/informace.php?t=Ledviny&z=&Hledej=Vyhledat

19.9.2014 15:12:19

Prosím o vysvětlení nálezu vyšetření SONO: echogenita /17mm/, přítomny echogenity v horním kalichu ledviny /5mm/.

Děkuji

Echogenita označuje vzhled tkáně při ultrazvukovém vyšetření. U Vás jsou přítomna ložiska odlišného vzhledu než zbytek ledviny, mohlo by se jednat například o ledvinové kameny - nejvhodnější bude zeptat se lékaře, který vyšetření prováděl, nebo který Vás na ně posílal.

10.9.2014 07:59:45

Dobrý den, mám stenty v močovodech. V dubnu jsem byla na výměně stentů - ambulantně, po výkonu jsem se necítila dobře, bolest břicha, zvracení, nejdříve jsem si říkala, že je to nevolnost reakce na antibiotika, ale pak jsem se nechala odvézt do nemocnice. Zjistili, že stent byl špatně zaveden, tak mi jej hned měnili. Pak to bylo v pořádku. Dvakrát se mi stalo, že jsem měla červenou moč, což mě vylekalo, raději jsem jela do nemocnice, vzali moč, udělali sono a dali antibiotika. Že prý je to v pořádku, v moči se prý krev může objevit, a nějaké bakterie tam budou vždycky, když je tam stent - cizí předmět. A pokud nebudu mít třasavku a horečku, tak nemusím jezdit, až potom se objednat na výměnu. Teď jsem znovu měla červenou moč. Mám strach, abych něco nezanedbala. Mám být v klidu? Děkuji Petra

Doporučuji hodně pít, pokud nebudete mít celkové příznaky (horečku, třesavku) a pokud se budete cítí jinak dobře, není nutné hned jezdit do nemocnice, bude stačit objednat se k dřívější kontrole. Moč by se měla při vyšším příjmu tekutin vyčistit.

1.9.2014 15:43:30

Hezký den, jsem v 23. týdnu těhotenství. Na UZ mi byla zjištěna zvětšená ledvinová pánvička - nejprve KPS vpravo 30 mm, vlevo KPS 20 mm, po čtrnácti dnech (tento pátek) mi byly ledviny znovu kontrolovány: výsledek - ledviny matka KPS vpravo 35mm, vlevo bpn. Nikde se nemůžu dočíst kolik má měřit zdravá pánvička u dospělého. Velmi mě znepokojuje velký nárůst za posledních 14 dní. Nikdy jsem netrpěla žádnými problémy, co se ledvin týče. Jaký byste navrhoval další postup? Lékař říkal (na genetice), že se musí ledvina pozorovat, nic víc.

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Rozšíření dutého systému pravé ledviny je v těhotenství velmi časté. Je to dáno tlakem dělohy na močovod, děloha je velmi často otočena doprava. Domnivám se, že se nemusíte znepokojovat, bude zapotřebí jen častějších ultrazvukocýh ultrazvukových kontrol. Kdyby se pánvička moc rozšiřovala (to by svědčilo pro další ztížení odtoku moči), bylo by v krajním případě nutné zavést tzv. stent - výztuž do močovodu. Tyto změny jsou ale velmi časté a po porodu do několika týdnů vymizí bez následků.

28.8.2014 21:15:29

Dobrý den, prosím Vás, v úterý 26.8.2014 mi byl po akutni ledvinové kolice zaveden stent do močovodu (měla jsem dva ledvinové kameny 4 a 6 mm). Vzhledem k tomu že kojím, mi nebyla nasazena antibiotika (moč byla v pořádku). Nyní ale dva dny po zákroku (28.8.2014) mám stále pocit nepříjemného pálení a častého nucení na močení a nevím, jestli je to ještě normální nebo infekce. Naopak dnes byla moč konečně bez krve. Dále mě trošku pobolívají záda (spíš cítím že je tam něco jinak) v místě zavedeného stentu, ale to je předpokládám také normální

Předem děkuji za odpověď.

Je nutné co nejvčasnější vyšetření lékařem - moč a lépe i krev k posouzení přítomnosti zánětu. Některá antibiotika můžete užívat i při kojení. Pokud se potvrdí zánět, předpokládám, že dostanete antibiotikum z řady betalaktamů - při kojení jsou nejvhodnější, např.: Augmentin, Amoksiklav, Unasyn, Zinnat, Cefzil ... Užívat je můžete bezpečně, u kojence však může dojít ke změně střevní mikroflóry, což se projevuje průjmy. Proto jsou vhodná probiotika, např. Hylak forte, laktobacilly, o tomto se poraďte v lékárně. Dále je vhodný zvýšený přívod tekutin.

18.8.2014 14:53:25

srdečně zdravím, chci poprosit o informaci. Manželovi v říjnu 2013 diagnostikovali wg vystřidal emocnici v Jihlavě a nyni jej léčív Brně, kam jezdí po dohodě na kontrolu. Neustale jej boli celé tělo, špatně se mu dycha často nemuže popadnout dech, unava, bolesti kloubů a v poslední době vykašlava opět krev. Na veškeré odběry chodi k obvodnímu lekaři a vysledky vola do nemocnice. Přijde mě jako by jej za teměř 1 rok nedokazali nijak stabilizovat. mužu se zeptat na tech 16 specializovanych nemocnic? Chtěla bych jej přesvědčit aby zkusil nějakou jinou lekařku když tady neví co s ním. děkuji Lenka

Na léčbu Wegenerovy granulomatózy se specializuje Klinika nefrologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Všeobecné fakultní nemocnice, doporučuji se objednat na tel. 22496 6790 jako nový pacient do nefrologické poradny (sdělit, že manžel trpí Wegenerovou granulomatózou a že jde o radu z internetové poradny, provozované Klinikou nefrologie). Sestry Vás objednají k některému ze specialistů na tuto nemoc (např. dr. Hrušková, prof. Ryšavá, dr. Zakiyanov, prof. Tesař). Počítejte s tím, že bude nutná i hospitalizace ke komplexnímu přešetření a stabilizaci stavu.

16.8.2014 14:01:35

Dobrý den před týdnem jsem zjistila že jsem těhotná. Několik let se léčím s ledvinama jsem po operaci pravé ledviny a mám urostomii. Chci se zepta jestli v mém případě jde těhotenství zvládnout a jestli hrozí že bude mít miminko také nemocné ledviny a jaká je šance že bude miminko zdravé? Děkuji za odpověď.

Těhotenství je v principu možné, i když s vyšším rizikem (např. infekce). Doporučuji co nejrychlejší urologické i nefrologické vyšetření (hlavně je nutné zjistit aktuální funkci ledvin a upřesnit, jakým onemocněním trpíte). Většina nemocí ledvin tohoto typu se nedědí takto snadno, jednoznačně dědičných je jen několik ledvinných chorob. Po nefrologickém a urologickém vyšetření můžete ještě na konzultaci ke klinickému genetikovi.

28.7.2014 21:25:51

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné, že mám onemocnění ledvin, je mi 25 let, mám stále kruhy pod očima, trvale zvýšenou teplotu (37,3°C), zvětšené krční uzliny, špatně se mi dýchá- nemůžu dodechnout a motá se mi hlava. Prošel jsem kompletně všemi vyšetřeními, včetně neurologického (včetně mri) a nikde mi nic nezjistili. Když jsem šel letos na operaci slepého střeva, tak si nejdřív mysleli, kvůli bílkovině z moči, že mám zánět ledvin (ten to ale nebyl). Z krve mám mimo meze draslík-3,7 mmol/l, enzymy: S_AST-UV (AST) =0,73 mikrokat/l, S_Kreatinkinasa (CK) =16,10 mikrokat/l, S_Laktatdehydrogenasa (LD)= 3,91 mikrokat/l, S_Lipáza (LIP) =0,01 mikrokat/l, Sérum tuky: S_LDL_cholesterol-vyp. (LDLV) = 3,12 mmol/l, S_HDL cholesterol (HDCL) = 0,94 mmol/l, Serum bílkoviny: S_Albumin (ALB) = 48,9 g/l, Sérum- spec. vyš: S_1. 25-dihydroxyvit. D (125D) = 21,7 nmol/l, Elfo-bílkovin: S_Alfa-1-globulin (EA2G) =0,114 jedn. Děkuji moc za názor a za radu

Tyto výsledky nesvědčí pro onemocnění ledvin. Je nutné podrobné interní vyšetření, ujasnění aktuálně užívaných léků, vše zhodnotit v kontextu akutální váhy, výšky, krevního tlaku, předchozích známých chorob. Vzhledem ke zvětšení krčních uzlin a teplotám bych uvažoval v první řadě o nějaké infekci (nutné ORL vyšetření), avšak nutno myslet i na onemocnění lymfatických orgánů - krevní onemocnění (pak je třeba hematologické vyšetření). Určitě by se měl zvážit i odběr a následné histologické vyšetření zvětšené uzliny.

23.7.2014 10:20:38

Dobrý den! Již 26.6. jsem se Vás ptala a dostala odpověd-takové světýlko v tmě. (RE23R) Manžel močí spontánně už více jako před dvěma týdny.300 až 600 ml za 24 hod. Celkový zdrav. stav je dobrý. Podle nefrologa je funkce ledvin obnovená, bere jen železo a kontrola je za 5 měsícú. Urolog. kontrola v srpnu. Má nefrostomie vliv na spontánní močení? Brání stenty většímu objemu spont. močení, protože se moč primárne odvádí stentami? Je možné, že spont. močení je jen z jedné ledviny (levé) a že druhý močovod je tumorem stlačený? Napovídal by tomu nižší výdej do levého sáčku. Kolik by se mělo spont. vymočit, aby se uvažovalo o odstranění nefrostomií. Jistě se musí před ev. odstraněním udělat vyšetření-které? PSA, hladina Testosteronu, sonografie, mag. rezonance?. Scintigrafie?Ta byla před dvěma léty nagativní. Čeho si máme všímat, čím múžeme ovlivnit pozitívně prúběh? Za všechny informace děkuje vděčná Anna

Přítomnost nefrostomie nesnižuje tvorbu moči. Tvorbu moči lze ovlivnit přívodem tekutin a případně léky, k tomuto ale nelze na dálku více poradit, protože je nutné pacienta předem vidět, zhodnit stav hydratace, přítomnost otoků atd. Není možné dát paušální doporučení (zvláště v manželově věku) zvýšit příjem tekutin, protože by to mohlo zvýšit zátěž srdce. Je možné, že výdej moči z jedné ledviny je nižší, protože její funkce před zavedením nefrostomie byla závažně zhoršena útlakem močovodu, a že se její funkce již neobnoví na předchozí úroveň. Scintigrafie by pomohla určit zastoupení levé a pravé ledviny na celkové ledvinné funkci, není ale zcela nezbytná, lze se orientovat i podle výdeje moči z levé a pravé ledviny. Z uvedeného si myslím, že bude asi nutné aspoň na straně hůře postižené ledviny nefrostomii ponechat. Další vyšetření a postup ale musí doporučit ošetřující urolog.

17.7.2014 13:45:20

Dobrý den, mám prosbu dnes jsem byla na ultrazvuku břicha a byl tam velice nesympatický doktor. Vůbec mi nic neřekl, nevysvětlil a já nevím co to znamená ve zprávě od něho.

Ledviny ve zvaklé lokalizaci, parenchym zřetelněji redukován cca 6mm beze změn echogenity, bilat hyperechogenní lem kolem pyramid, DS nerozšířen. Z: Zřetelnější redukce korové vrstvy parenchymu ledvin bez struk. změn, nespecifické změny vyloučit nelze.

Mohli by jste mi to vysvětlit ať se nebojím? Děkuji moc.

Uvedený nález je třeba hodnotit v kontextu znalosti funkce Vašich ledvin, věku, prodělaných chorob atd. Tkáň ledvin, která se podílí na očišťování krve, je zmenšena, což by mohlo odpovídat určitému stupni ledvinné nedostatečnosti. Každopádně doporučuji nefrologické vyšetření anebo aspoň vyšetření praktickým/interním lékařem, v případě zhoršení ledvinných funkcí nebo patologického nálezu v moči pak k nefrologovi v každém případě.

15.7.2014 21:59:32

Dobrý večer, prosím o Váš názor či zkušenost. Dcera, 15 měsíců, vrozená vada, dnes jsme byly na ultrazvuku a řekli nám nález: Pelvis, ureter duplex bilat. Hydronephrosis, megaureter, ureterocele ectop. (part. cran.) 1dx. Diverticulum ves. urin. susp. UZ urotraktu: Pravá ledvina je délky 74 mm, dilatace pánvičky kraniálně, je šíře 20mm, parenchym 3mm, navazuje zvlněný megaureter šíře 16mm. Dolní poloivina pr. ledviny bez dilatace DS. V moč. měchýři vakovitá cystoidní struktura-ureterokéla velikosti kolem 25mm. Stěna m. m. štíhlá. Vlevo normální UZ obraz, bez dilatace DS, ledvina 75mm. Pan doktor nám navrhl operaci, jelikož dcera je od narození pod užíváním antibiotik, kvůli časté infekci močových cest. Prosím o Vaši radu, zda je východisko operace hned, aby dcera neměla záněty a nemusela brát antibiotika a nebo chodit na kontroly a vyčkat s operací, až bude starší. Nemůže být v ohrožení spodní část pravé ledviny, která funguje. Operace nám nemusí zajistit, že dcera nebude mít záněty moči? Děkuji moc o radu a zkušenost...

Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se operace mohla uskutečnit později ve vyšším věku, na druhou stranu časté záněty vedou k riziku zhoršení nebo úplného selhání funkce postižené ledviny. Potože nález je poměrně pokročilý, spíše bych se klonil k operaci co nejdříve. Doporučuji vše si nechat vysvětlit od Vašeho lékaře a případně ještě zkonzultovat jiné pracoviště dětské urologie (např. Urologická klinika Všeobecné nemocnice ul. Ke Karlovu - www.urologicka-klinika.cz)

9.7.2014 16:08:10

Dobry den, pane doktore. Otec mel v r. 2005 nador na leve ledvine, metastaza na prave nadledvince, oboji odebrano (Motol) Od te doby sledovan v Plzni na onkologii. Pred skoro 2 lety z CT v Plzni vysledek- zhoubny novotvar na prave ledvine a dalsi cysty. Byl opet preveden do Motola na urologii a po nekolika mesicich ruznych vysetreni (MR, PET) nam bylo sdeleno, ze je vse v poradku, ze ”se nic nemeni”. V prosinci 2013 v Motole MR, opet- vse v poradku, nic se nemeni. Pred tydnem na MR v Plzni opet neco nasli (9mm) a pri srovnani s prosincovym vysledkem sdelili, ze je to stejne. Ale otec chtel poslat vysledek MR i do Motola na urologii a dnes rekli, ze tam neco je a jestli souhlasi s operaci, ze se vezmou rovnou i cysty- 17.9. Vubec tedy nevime, jak je situace vazna- co se stalo od minuleho vysetreni, ktere je stejne a najednou nse musim operovat? zadne vysledky v ruce nemame. dekuji moc za nazor.

Výsledek vyšetření pravděpodobně není jednoznačný, zřejmě nelze rozlišit z vyšetření, zda jde o recidivu zhoubného nádoru nebo ne. Na dálku Vám nedokážu poradit, zda je operace nutná nebo ne, ale doporučuji zkonzultovat urologa v Motole osobně. Je nutné zvážit tyto otázky: v jakém celkovém stavu je Váš tatínek, zda je schopen operace, je třeba zohlednit věk, riziko vyplývající z operace (z celkové anestezie). Také je třeba uvážit riziko, že bude možná třeba odebrat celou ledvinu, což by znamenalo závislost na hemodialýze (mimotělní očišťování krve). Pokud byste se z nějakého důvodu rozhodli operaci se nepodrobit, nechte si vysvětlit alternativy (v dnešní době existuje biologická léčba, která dokáže prodloužit značně život).

8.7.2014 19:54:44

Dobrý den, mám prosbu. . můj skoro 17letý syn má vrozenou zadní uretrální chlopeň, kraniální divertikl, vysoké PMR, VUR I. stupně, sekundární hypertenzi...v současné době epicystostomii. . je v péči nefrologa a urologa...jenže jeho stav se nezlepšuje, spíše naopak...od března je již potřetí hospitalizován v nemocnici...jaké máme ještě možnosti léčby nebo co si vyžádat, aby se synův stav zlepšil? děkuji za pomoc

Bohužel z těchto údajů Vám nedokážu mnoho poradit. Vyžádejte si od svého lékaře návrh dalšího postupu a ten doporučuji zkonzultovat - máte právo na druhý názor. Doporučuji dětskou urologii na Urologické klinice Ke Karlovu (www.urologicka-klinika.cz), což je špičkové pracoviště, kde by Vám měli pomoci asi nejlépe.

5.7.2014 10:10:53

Dobrý den, můj pětiletý syn dva týdny po angíně začal močit tmavou moč a otekl. Prodělal akutní zánět ledvinových klubíček. V posledním roce a půl prodělal 2x coxitis. Nemohou mít tyto diagnozy spojitost? Dále jsem se chtěla zeptat, jaká omezení ho v nejbližší době čekají? Nyní je po 17 dnech propuštěn z nemocnice. Neměla bych mu průběžně měřit tlak? Nyní snižujeme dávky Enapu. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Prognóza akutní glomerulonefritidy je obvykle velmi dobrá, v 95% případů se funkce ledvin normalizuje. Je však nutné další sledování dětským nefrologem, měření krevního tlaku nyní po dobu užívání Enapu je vhodné, po vyléčení a normalizaci tlaku již stačí měřit ho jen příležitostně. Zvláštní omezení již nejsou, pokud syn močí normálně a netrpí otoky, stačí přiměřený přívod tekutin a je vhodné omezit solení. Souvislost mezi koxitidami a zánětem ledvinných klubíček může být - tzv. transietní (přechodná) koxitida stejně jako akutní glomerulonefritida vzniká po prodělané infekci, často u chlapců v tomto věku.

26.6.2014 22:38:35

Prosím poraďte mi. Manžel (78) přestal před dvěma měsíci močit-Má carcinom prostaty, který tlačí na močový měchýř. Byla provedena obojstranně nefrostomie. Drží 6 týdnú bezživočišnou dietu a před týdnem začal spontánně močit.250 mil. za den. Je možné, že se nádor zmenšuje, moč múže téct do měchýře a zruší se nefrostomie? Je taková naděje? Dekuji za odpověď. RE23R

Pokud se podařilo dosáhnout zmenšení nádoru a funkce ledvin se obnovila, bude jistě možné uvažovat o zrušení nefrostomie. Záleží i na celkovém stavu manžela.

22.6.2014 19:37:13

Dobry den. Prosim o vas nazor. V pondeli se mi nahle v praci udelalo nevolno a zaclo to kreci v brise. Zvracela jsem ale na velkou stolici to neslo udelali mi sonografii bricha a cituji. Jatra nezbetsena, homogenni, normoechogenni. Dorsalnev pravem laloku je hyperechogenni lozisko 18mm. Slezina nezvetsena, homogenni. Ledviny-leva primereneho tvaru, velikosti lokalizace, prava drobna, meri cca 70mm v dl. ose. Nepravidelne redukovana kora prave ledviny. Bilat. neni mestnani. Z.: hemagion jater, angiomylipom leve ledviny, drobna prava ledvina -nalezy jsou dlouhodobe stacionalni jine patol. zmen t. c. neprokazany. Prosim jestli mam podstoupit dalsi vysetreni a o vyjadreni co to vse lajcky znamena jestli je to spatne a co mi popripade hrozi a ja bych mela postupovat dal. Za odpoved velice dekuji a preji prijemny vecet spozdravem LP

Nález na játrech vůbec nemusí s Vaší nevolností a křečemi v břiše souviset. Sonografista ve svém nálezu uvádí, že změny na játrech a ledvinách jsou dlouhodobé. Patrně postačí vše jen sledovat. Doporučuji však absolvovat základní vyšetření krve a moči (buď u praktického lékaře, internisty nebo nefrologa). Pokud je pravé ledvina tak výrazně zmenšená, je možné, že celková funkce ledvin je též zhoršená a v takovém případě by bylo vhodné sledování nefrologem. Již jednou zhoršená funkce ledvin se postupně nadále snižuje a dobrou nefrologickou péčí lze tyto změny zbrzdit nebo zpomalit - přitom stačí většinou jen poctivé užívání léků.

15.6.2014 10:03:04

Dobrý den, bylo mi doporučeno odstranění ledviny z důvodu podezření na Grawitzův tumor o velikosti cca 4 cm, chci se zeptat, zda je lepší klasická operace či laparoskopická? Ošetřujícím lékařem mi byla doporučena klasická, jelikož prý při laparoskopické může dojít k porušení ledviny a roznesení nádorových buněk dále... já si ale myslím, že laparoskopická operace je šetrnější...děkuji za odpověď

Laparoskopická operace je jistě šetrnější, ale ani klasická není nijak výrazně zatěžující a z výše uvedených důvodů bych respektoval doporučení Vašeho urologa.

12.6.2014 12:58:47

Dobrý den, dcera 2 roky, prodělala 3 ataky ”akutní pyelonefritida”. Vždy má horečku, ale u močení si nestěžuje. Teď při posledním onemocnění si občas stěžovala na břicho a na přirození, ale ne u močení. Naše paní doktorka doporučila MCRG vyšetření. Myslíte, že je nutné absolvovat toto vyšetření? Děkuji B

MCRG (mikční cystoradiografie) se provádí podezření na nějakou vadu močového ústrojí, která by vedla k opakovaným zánětům ledviny (pyelonefritida). Provádí se tak, že se naplní močový měchýř vhodným roztokem s kontrastní látkou a pak vyšetřuje samotný akt močení - pod rentgenovou kontrolou. U dětí někdy za krátkodobé hospitalizace. Nejde o nijak zásadně zatěžující vyšetření, pokud ho Vaše lékařka považuje za nutné, doporučuji ho provést.

6.6.2014 09:58:13

Dobrý den, jsem v 19. týdnu těhotenství a na UZ ve 12. týdnu bylo zjištěno zdvojení levé ledviny, bohužel v 16. týdnu na kontrolním UVZ bylo u plodu diagnostikováno následující:

susp zdvojení obou pánviček ledinných, oboustranná hydronerfróza, redukce parenchymu levé ledviny na 2,4 mm.

Pan doktor říkal, že je zde bohužel od 12. týdne vidět markatní zhoršení diagnózy a že si troufá odhadnout, že tento negativní trend bude pokračovat:- (. Vzhledem k tomu, že jsou VVV zasaženy obě ledviny nám bylo mi taktně naznačeno, že asi nejlepším řešením bude UPT.

Mohu se zeptat na Váš názor (odhad prognózy), popř. kdybychom se s partnerem rozhodli si miminko nechat, co by to pro něj a samozřejmě i pro nás znamenalo?

Předem mockrát děkuji za odpověď

Domnívám se, že situace není úplně bezvýchodná vzhledem k tomu, že masívně poškozena je jen levá ledvina. Pokud se rozhodnete dítě si ponechat, pravděpodobně bude nutná časem urologická operace. Předpokladem zdárného vývoje těhotenství je, aby se nález na pravé ledvině příliš nezhoršil. Pokud by se stav dále zhoršil, bylo by nutné uvažovat o předčasném ukončení těhotenství po dosažení životschopnosti (tj. přibližně po 26. týdnu). V nejhorším případě, kdy by funkce ledvin plně selhala, je nutné po narození jejich funkci nahradit dialýzou - u dětí se užívá především peritoneální dialýza, která není tak zatěžující, po dosažení hmotnosti 10 kg se transplantuje ledvina. To však je úplně nejhorší scénář a také velmi vzácná situace. V praxi se ukazuje, že značná část patologických nálezů na ledvinách plodu je tzv. falešně pozitivní, což znamená, že vada ve skutečnosti přítomna není nebo je jen nevýznamná. Můžete se poradit ještě na jiném pracovišti. V každém případě Vám přeji mnoho sil při nelehkém rozhodování a ať vše dobře dopadne.

23.5.2014 16:42:26

Dobrý den, měla bych dotaz zda můj lékař postupuje časově správně, když mi pomocí ultrazvuku našel útvar v ledvině a posílá mě až za půl roku na podrobnější ultrazvuk. V té druhé se objevily cističky, které tam taky předtím nebyly. Dostala jsem se k němu po té, co jsem prodělala neurčenou ledvinovou koliku. Neurčená, protože kamínek nevyšel a později po ct a ultrazvucích se nikde ani neobjevil. A to bylo před dvěma a půl lety. Mám obavy, tak jsem si termín vyžádala nejbližší za tři měsíce. Ve zprávě je zápis o neakutním stínu, jak tomu mám prosím rozumět a je to tak časově v pořádku? Děkuji za odpověď.

Pravděpodobně se útvar v ledvině jeví jako benigní (nezhoubný), proto postačuje kontrola za půl roku. Pokud by vypadal podezřele, zajistil by nejspíše Váš lékař vyšetření výpočetní tomografií (CT) nebo magnetickou rezonancí (MR). Můžete se ale obrátit ještě na jiného urologa.

14.5.2014 11:52:23

Děkuji za odpověď, ale jedná se opravdu o překlep. Ledvina je s akcentací a dilatovaná max Istupeň dilatece. V září 2013 mi byla provedena boariho plastika a po vytažení se mi ledvina opět dilatovala, tak následovalo v únoru opětovné zavedení stentu, ale ledvinase opět zablokovala a na scinti vyčetření zjistily, že ledvina pracuje na 34% a že se jedná o obstrukci. V dubnu provedli nějakou laserovou korekci v místě operace močovodu a znovu zavedli stent. A nyní už je tam zase ta dilatace. Myslíte si že bude ten močovod někdy v pořádku a nebo budu mít trvale ten stent?

Je možné, že stent bude muset být zaveden dlouhodobě. Případně doporučuji ještě Váš nález konzultovat s jiným urologem.

7.5.2014 19:21:08

Dobrý den, chtěla bych s zeptat co je to asketická ledvina a jestli může být ledvina dilatovoná při zavedeném stentu. děkuji za odpověď.

Označení "asketická ledvina" neznám. Možná jde o překlep - askezí se označuje zříkání se světských zájmů ve prospěch duchovního života, což si nedovedu v případě ledvin představit. Dutý systém ledviny může být dilatován i při zavedeném stentu - mohu Vám odpovědět jen takto obecně, neznám Váš konkrétní případ.

7.5.2014 00:46:31

Dobrý den, mamince byla odstraněna jedna ledvina kvůli velkému nádoru na ní. Jak by se nyní měla stravovat, jaké potraviny jsou důležité, případně jakým se vyvarovat. Děkuji za odpověď.

Obecně: postačuje zdravá životospráva, nedoporučuji přetěžovat zbylou ledvinou bílkovinami, postačuje max. 1 g/kg tělesné hmotnosti. Tedy při hmotnosti 70 kg maximálně 60-70 g bílkoviny denně. Nutný je dostatečný přívod tekutin, aspoň 2 litry denně. Další závisí na konkrétním zdravotním stavu Vaší maminky. Je třeba se vyvarovat infekce a úrazu, což by mohlo vést k poškození i zbývající ledviny.

25.4.2014 20:37:36

Dobrý den, dceřije nyní 15 let - asi 6 týdnů po narození při náhodném vyšetření byla nalezena cysta na prvé ledvině o velikosti 5 cm, je pravidelně sledována, v roce 2006 došlo k odsátí a od té doby se jí cysta postupně zmenšuje až na nynější 2,5 cm....za celých 15 let neměla žádný problém až do poslední kontroly tento týden, na sonu zhodnocena jako komplikovaná cysta-zakrvácení do cysty? intracystický utvar?...co ji čeká? bude nutná operace? naposledy jsme byli na kontrole v listopadu, to bylo všechno v pořádku, co mohlo způsobit tuto změnu? může se v jejím věku z cysty stát nádor? vím že je to moc otázek, ale tak dlouho bylo všechno v pořádku, cysta se zmenšovala, tak nevíme co způsobilo tuto změnu...děkuju za odpovědi

Domnívám se, že nejde o závažný stav. Pravděpodobně bude nutné provést vyšetření výpočetní tomografií (CT), ev. lépe magnetickou resonancí (MR), tím se blíže ukáže povaha útvaru. Také bude nutné vyšetření krve a moči. Příčiny mohou být různé, cysta může zakrvácet např. při zvýšení nitrobřišního tlaku (úder do břicha).

21.4.2014 21:12:57

Dobrý den,

chtěla jsem Vás požádat o radu, případně o informaci, co mě čeká dále. Dne 17.4. 2014 jsem měla NE vlastní vinnou autonehodu. Byla jsem odvezena na vyšetření. Bylo mi doporučeno vyšetření břišní dutiny, pro podezření na krvácení nebo pohmožděniny. Bohužel mi při ultrazvukovém vyšetření bylo nalezeno 12 mm tumorozní ložisko v kůže levé ledviny. /přesněji dle zprávy OL - V kůře levé ledviny ve středním segmentu solidní hyoechogenní ložisko /. Doporučeno mi bylo další vyšetření u OL. Vím, že návštěva u odborného lékaře je nutná, samozřejmě ji absolvuji. Jen bych Vás chtěla moc poprosit o radu, co mám dále očekávat. Je mi 38 let, snažím se sportovat a žít zdravě se zdravou stravou. Mám 2 kluky - 15 a 12 let. V životě jsem neměla zlomenou ani ruku ani nohu, či jiné zdravotní komplikace. V nemocnici jsem, kromě 2 porodů hospitalizovaná nebyla, proto mě toto vyjádření lékařů dost vyděsilo. Budu ráda za jakoukoliv zprávu. Děkuji Vám a přeji krásný den

Je nutné urologické vyšetření. Lékař zopakuje ultrazvukové vyšetření a v případě nejistoty nebo nejasnosti nálezu zajistí vyšetření výpočetní tomografií (CT). Nejde o žádná nepříjemná vyšetření. Také budou nejspíše provedeny odběry krve. Pokud by byla zapotřebí operace, čekal by Vás pravděpodobně laparoskopický výkon, tj. velmi šetrný. Proto se ničeho neobávejte, není vůbec jisté, že jde o nádor - také je možné, že ložisko bude nutné např. jen sledovat.

18.4.2014 19:41:26

Dobry den je mi 22 let a jsem 3 po zakroku Ureteroskopie. Vyjmuli mi 3 kaminky. S toho se v prospousteci zprave pise jen o dvou, , tak ze jestli sem to dobre pochopila jeden mi jeste nekde asi cestuje. Byla jsem propustena domu po 2 dnu zakroku , , pri sonu mi bylo receno ze to vypada dobre. . a sem tam to zaboli proto ze se s ledvonou, mocakem atd pracovala ale stale to trosku boli a bolest mi vystreluje do stydke kosti a sem tam se objevi i krev.. PO hmatu na pravou strani mi prjde ze mam edvinu docela dost tvrdou . . Muzu to brat tedy tak ze ten treti kaminek se snazi dostat ven ??Dostala jsem ATB Ciplox 250. . Aescin-teva na otoky apod....Mam jeste pockat jak zaberou Atb nebo radeji jit co nejdrive zase k lekari. . Dekuji moc za odpoved

Doporučuji zvýšit příjem tekutin (např. až 5-5 litrů denně - ideální je čistá voda), chůzi po schodech, koupel v horké vodě, pokud možno močit přes gázu nebo sítko - tato opatření usnadní vycestování kamínku. Pokud se stav nezlepší do 2 dní, běžte opět k lékaři.

9.4.2014 21:15:29

Dobrý den, má dcera v 10ti měsících prodělala pyelonefritis ac dx, kdy byla hospitalizována ve FN Plzeň a přeléčena atb, později se při mikční cystouretrografii prokázal reflux 2st. V podstatě od ukončení podávání atb i. v. dostávala denně Furantoin čípek na noc. Během tohoto období nedošlo k zánětu. Zhruba po 14měsících této medikace si začala stěžovat na bolesti v oblasti konečníku. Ve věku 2 let se celkem dobře vyjadřuje a pěkně mluví-plakala i ze spaní, budilo jí to. Nyní místo čípku dostává Sumetrolin sirup 2,5ml denně. Je toto množství (při váze 12kg) adekvátní? Jsou nějaké známé komplikace-následky po dlouhodobém podávání furantoinových čípků? Podává se takto dlouho pořád stejné množství (myslím v mg/kg) stejného léku? Půl roku po hospitalizaci byla na scinti ledvin s výsledkem: normální nález a funkce obou ledvin. Fyzicky jsme na dět. nefrolog. amb. dosud nebyly, máme se dostavit za 2 měsíce, měla několikrát kontrolovanou moč chemicky i mikrobiologicky- s negativníma výsledkama. Dcera je donošená, během těhotenství bylo vše v pořádku, prospívá adekvátně svému věku.

Děkuji velmi za odpověď.

Dlouhodobé následy podávání furantoinu nejsou pravděpodobné. K prevenci opakovaných zánětů se podává jen redukovaná dávka Sumetrolimu, např. u dospělých se užívá v tomto případě přibližně čtvrtinové množství léčebné dávky. Se zvyšující se hmotností by se potom měla dávka léku zvýšit. Nebudou-li se záněty opakovat, je možné antibiotickou prevenci vysadit, ale pak je riziko opakování infekce.

1.4.2014 22:37:35

Dobrý den. Syn v půl roce prodělal akutní pyelonefitidu. Nyní je mu 7 let. Jsme každý rok zváni na kontrolu na nefrologii, kde udělají ultrazvuk ledvin, prohlédnou si výsledky rozboru moči, konstatují, že je vše v pořádku a za rok nás opět zvou na kontrolu. Když jsem se zeptala, jaký je smysl těchto kontrol, nebylo mi v podstatě nic řečeno, prý kontrola. Nemohu se zbavit dojmu, že pan doktor jen potřebuje vykazovat výkony... Syn nebývá téměř nemocný, sem tam (2x ročně) lehká 3 denní viroza. Prosím vystavím syna nějakému riziku, když na tyto kontroly už přestaneme chodit?

Neznám přesně podrobnosti průběhu pyelonefritidy u Vašeho syna, ale pokud došlo ke zhoršení funkce ledvin, je v budoucnosti zvýšené riziko ledvinného onemocnění. Nefrologická kontrola představuje jen zcela minimální zátěž, proto si myslím, že je rozumné ji absolvovat. Je tak možné odhalit případný problém včas. Samozřejmě se na to příště můžete zeptat svého lékaře a domluvit se s ním, že už na kontroly docházet nechcete.

21.3.2014 16:21:27

v prave ledvine mi nasli 2cysticky drenove co me ceka

Nejspíše Vás čeká jen ultrazvuková kontrola, s největší pravděpodobností jde o zcela neškodný nález.

18.3.2014 23:05:52

Dobrý den. Píši dotaz za svou kamarádku, která je v současné době hospitalizována. Podstoupila různá vyšetření, a poslední výsledky ukázaly, že jedna z ledvin je funkční pouze z 5%. Lékaři chtějí ledvinu odebrat. Postup lékařu se nám moc nelíbí. Proto se chci zeptat, zda je možné, objednat kamarádku k vám. děkuji předem za odpověd

Z. P.

Jde o obvyklý postup, klesne-li funkce ledviny pod 10%, má být odstraněna, aby se předešlo dalším komplikacím, např. rozvoji zánětu. Máte-li zájem o druhý názor, můžete se objednat do ambulance Urologické kliniky Ke Karlovu, Praha 2 (http://www.urologicka-klinika.cz/ ), ale předpokládám, že Vám doporučí stejný postup.

18.3.2014 16:16:04

Dobrý den, mám 1,5 ročního syna. (z dvojčat). Již prenatálně mu byla zjištěna hydronefróza pravé ledviny. Ve 2,5 měsících prodělal zánět, který byl léčen antibiotiky a následně mu byla provedena nefrostomie. Funkce ledviny se nezvýšila, zůstala na cca 5%. Od té doby se žádný zánět neobjevil, ale řekli nám, že po 2 roce synovi ledvinu odstraní. Dnes jsme byli na ultrazvuku - zpráva Ledviny ortotopní, pravá velikost 55mm a levá 77mm v podélném průměru. Vpravo dilatace PKS - pánvička VDmm, kalichy do 5mm, obsah DS anechogenní. Parenchym se zcela setřelou K/M diferenciací. Vrstva parenchymu nad SK 4mm. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená? A zda je nutné skutečně ledvinu odstranit, i když nemá syn žádné záněty? Moc děkuji za odpověď.

Pokud je funkce postižené ledviny takto špatná (obvykle se uvádí pod 10 procent), má se odstranit, i když v ní nedochází k zánětům. Jakýkoli zánět, který by tam mohl později vzniknout, by mohl být spojen s těžkým průběhem. Naopak laparoskopická operace je velmi šetrná. Z Vámi poskytnutého ultrazvukového vyšetření je zřejném, že pravá ledvina je zcela nefunkční, vlastní tkáň ledviny je zcela zničena.

13.3.2014 11:18:05

Dobry den, pri sonu zlucniku mi pan doktor pripsal do zpravy, ze prava ledvina je obvykle konfigurace, bez patrne masy, bez mestnani, v. s. inkompletni mustek. Navrhuje detailni vysetreni UZ uropoetickeho traktu. Moje lekarka me vsak nikam jiz neposlala. Muzete miprosim napsat co to znamena? Dekuji Katka

Tzv. parenchymový můstek je poměrně častý a zcela nezávažný nález, který nepůsobí žádné obtíže a nevede ke zhoršení činnosti ledviny. Znamená to přítomnost funkční ledvinné tkáně i ve středu ledviny. Nemusíte mít žádné obavy.

9.3.2014 14:09:55

Dobrý den, jsem žena 63let,90kg. Odr. 2010 mám zjištěn kreatinin 190, jsem na bílkovinné dietě-40gr deně, bez solí, udržují se s tímto a lxl tbl. ERYNORMu mámtlak 130/85mmHg. Chci se zeptat, zda bych vůbec mohla jet k moři (kvůli soli a slunci) do Kotoru, nebo je mi to škodlivé a KAM bych mohla jet si odpočinout (18let jsem opatrovala otce 90ti letého nyní a nikde jsem nebyla na dovolené). Hlavně- zda by mi sůl přes kůži škodila, a také- asi bych se i nechtě napila mořské vody, také vedra-pocení u moře- zda by mně zhoršilo stav. Obě ledviny jsou menší- asi 9cm, pravá je snad dobrá, levá je pod ”čepcem sleziny”- tak mi řekli- co toto znamená- jdu na ultrazvuk za 3 lěsíce- kvůli tomu čepci sleziny nad lev. ledvinou. Děkují.

K moři jet můžete, z nefrologického hlediska je nutné dodržovat dostatečný přísun tekutin - vyvarovat se dehydratace. Levá ledvina je pravděpodobně překryta slezinou, takže není vidět, nepředpokládám však žádný závažný nález. Při nejasnostech by bylo třeba provést vyšetření výpočetní tomografií (CT), což by vyžadovalo i přípravu infúzemi, aby se nezhoršila činnost ledvin.

25.2.2014 19:02:12

Dobrý den. Jen bych se chtěla zeptat na to. Vyšetření Crp jsem měla 10 což je v normě. Doktor mi řekl že mám zánět ledvin chtěl mě dát do nenocnice, ale já jsem odmítla. CHodila jsem týden do práce a po dobrání antibiotik jsem začla trochu krvácet při močení. Tak jsem šla na urologii a tam mne sestra vycévkovala pan doktor mi řekl že mám moč čistou, dal mi rektální čípky po kterých mám nežádoucí účinky. Tak nevím co mám dál dělat. Když mám crp jen 10 tak z jakého důvodu mě chtěl dát do nemocnice ...

Pojem zánět ledvin je velmi široký, označuje nejen infekci ledvin, ale často se jím rozumí i neinfekční záněty (např. glomerulonefritidy). CRP není jediný ukazatel, jímž se lékař řídí, záleží i na nálezu v moči, dalších hodnotách vyšetření krve, na ultrazvukovém obraze apod. Máte-li krev v moči, je nutné další vyšetření.

16.2.2014 18:36:36

Dobrý den. Již jednou jsem žádala o Vaši radu a dnes se na Vás obracím opět. Byla mi zjištěna DG: Těžká proteinurie, doplňující údaje, ERY 3008 a LEU 277. Kultivace v pořádku. Oční pozadí hypertenze 2 stupně. Dne 18.3 mám podstoupit biopsii ledvin. Něco jsem si zjišťovala na internetu a chtěla bych se zeptat, zda je ta biopsie opravdu nevyhnutelná??Co jsem se dočetla, tak většina chronického onemocnění ledvinových klubíček se stejně léčit nedá a jedná se jen o pravidelné kontroly na nefrologii. Proto se na Vás obracím s dotazem, zda je opravdu biopsie nutná? Přiznám se že se bojím tohoto vyšetření. Děkuji předem moc za odpověď. S pozdravem Jana.

Biopsii ledviny jednoznačně doporučuji. Nejde o rizikové vyšetření, pokud je prováděné na pracovišti s dostatečnou zkušeností a patřičným zázemím. Ve Vašem případě je pravděpodobně přítomna glomerulonefritida (zjednodušeně řečeno - neinfekční, autoimunitní zánět ledvinných klubíček). Přesný typ tohoto zánětu nelze dosud zjistit jinak než biopsií ledviny. Část glomerulonefritid lze úspěšně léčit, čímž se lze vyhnout zhoršování funkce ledvin a nutnosti dialýzy. Z tohoto důvodu je biopsie určitě na místě.

7.2.2014 21:15:38

Dobrý den, je mi 29 let a i když nosím zahřívací bederní pás preventivně, prochladil jsem si levou ledvinu. Už mě druhý týden bolí, zahřívám ji termaforem a piji ledvinový čaj, bohužel to stav nezlepšuje a jen to zpomaluji. Co mám dělat? Jaký je postup? Jsem z Brna. Na jaké pracoviště a k jakému lékaři se mám v Brně obrátit? Jak mám léčit ledvinu do té doby, než mě objednají? Jak je tento stav závažný a zda vyšetření musí být provedeno co nejdříve? Velice děkuji za odpověď. Jan M.

Doporučuji co nejdříve vyšetření jakýmkoli internistou nebo urologem, nutné je vyšetření moči, krve a v případě pozitivity ukazatelů zánětu nasazení antibiotik.

2.2.2014 00:30:31

Dobrý den, mám dcerku 7let, má chronické onemocnění ledvin II. st, (proteinurie, hraniční sníž. GF), vrozenou hypoplazii/dysplazii ledvin. Hodnoty, které má nad normu: U-Celková bílkovina 0, 85g/l, U-CB/kr. 0,078g/mmol, U-albumin/kreatinin 59, 76mg/mmol, dále AST S-AST 0,69ukat/l, S-cholesterol 5,6mmol/l, S-triglyceridy 1, 60mmol/l, S- cystatinC 1,34mg/l, dUCB dU-Bílkovina c.0,29g. Jinak hodnotu U-pH 6.5 má ”na hraně”. Chtěla jsem se zeptat, zda by mohla dcerka užívat bylinkový čaj z trubkovce, zda je to pro ni vhodné a nemůže jí to nějak ublížit? Vyčetla jsem na internetu, že tato bylina, cituji: ”zvyšuje vylučování vody a sloučenin, jako jsou chloridy, močovina nebo kyselina močová, ledvinami. Tato vlastnost umožňuje používat rostlinu s úspěchem při urologických indikacích a při obtížích metabolizmu kyseliny močové, jako např. dna. Má vynikající vlastnosti pokud jde o celkové odvodnění organizmu.”. Dcerka není nateklá, tak jestli to nevadí, že je čaj i na odvodnění. Nefrolog zvažuje nasazení léků ACEI. Můžu se zeptat na Váš názor, zda tyto léky nasadit či ještě počkat nebo nenasazovat vůbec-z důvodu vedlejších účinků?

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Domnívám se, že čaj z trubkovce příliš Vaší dceři nepomůže. Může mít určitý pomocný efekt, ale nelze na něj spoléhat. Také je nutné vědět, že bylinné čaje se mají střídat, jejich efekt na organismus není zcela předvídatelný a některé zdánlivě neškodné byliny mohou vést např. k nadměrným ztrátám minerálů močí atd. Zvláště pokud čaj z trubkovce odvodňuje, může dokonce představovat riziko, pokud nejsou tekutiny adekvátně dopňovány. Naopak s nasazením ACE-I bych neváhal, objev těchto léků byl jedním z nejvýznamnějších pokroků v medicíně za posledních třicet let. ACE-inhibitory dokážou výrazně zpomalit zhoršování funkce ledvin, chrání ledvinná klubíčka před dalším poškozováním a jsou prakticky bez nežádoucích účinků. Bez ACE-I by Vaše dcera dospěla do konečného stádia onemocnění ledvin podstatně rychleji. Při užívání ACE-I je nutné dbát na dostatečný přísun tekutin, je třeba vynechat léky rizikové pro ledviny jako např. Brufen, Nurofen atd.

1.2.2014 15:00:55

Dobrý den, malý syn- kojenec má pouze jednu ledvinu, chci se zeptat, zda máme omezit v jídelníčku některé potraviny - maso? apod., aby se ledvina nezatěžovala a vydržela celý život zdravá. Je možné to nějak ovlivnit? Děkuji Vychodilová

Není nutné přijímat žádná zásadní dietní omezení, je jen nutné dbát na dostatečný přísun tekutin. Běžnou racionální (zdravou) dietu pro kojence není třeba nijak upravovat. Až syn vyroste, neměl by se však bílkovinami přejídat (např. pokud by se v budoucnosti věnoval např. kulturistice), zároveň by se měl vyvarovat zranění a též se musí chránit před infekcemi močových cest (dostatek tekutin, neprochladnout).

30.1.2014 13:15:13

Dobrý den, od jednoho zánětu močových cest trpím různými formamy zánětu ledvin, tím myslím v různém rozsahu. Vždy když nastydnu jde mi to do ledvin. Zrovna jeden menší zánět jsem měla letos na začátku ledna, dostala jsem antibiotika, ty zabraly, ale bolest v oblasti ledvin mám do teď. Šla jsem k lékaři na vyšetření a zjistili mi, že mám mírně zvýšený draslík v krvi. Tak jsem se jen chtěla zeptat, jestli je to něco vážného a jak to mám řešit.

Předem děkuji za odpověď

Zvýšení draslíku v krvi se vyskytuje nejčastěji při zhoršení činnosti ledvin a při současném užívání některých léků. Jde-li jen o mírné zvýšení hladiny draslíku a máte-li funkci ledvin normální, může jít třeba jen o laboratorní chybu. K zdánlivému zvýšení draslíku v krvi může dojít už jen tehdy, pokud krev putuje od lékaře do vzdálenější laboratoře a není tak vyšetřena hned. Nepíšete, jaké léky užíváte, nejčastějši k této laboratorní odchylce vede Verospiron a některé podobné léky. Zatím postačuje jistě laboratorní kontrola.

26.1.2014 12:47:26

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, co znamená redukce kory ledviny na 5mm. Mívám často i záněty močových cest. Velmi děkuji za odpověd´.

Redukce kúry nadledvin svědčí pro určité snížení očišťovací schopnosti ledvin. Jsou-li často přítomny záněty močových cest, nabízí se možnost, že jde o důsledek tzv. chronické pyelonefritidy. Pokud se tak ještě nestalo, doporučuji nefrologické vyšetření. Chronické onemocnění ledvin se z povahy choroby progresívně zhoršuje, nefrolog však dokáže vhodnou léčbou toto zhoršování zpomalit. Pokud byste stav podcenila, je možné, že by časem bylo nutné funkci ledvin i nahradit (např. dialýzou nebo transplantací).

20.1.2014 15:34:42

Dobrý den, jsem v 22. týdnu těhotenství a u plodu byla zjištna agneze pravé ledviny a na místě ledviny se nachází cysta, četla jsem, že u tohoto typu vady je možnost výskytu další vad (srdce, skeletu, plic), tak jsem se chtěla zeptat jak časté a běžné jsou ty přidružené vady. Dále jsem se chtěla zeptat jestli bude dítě v životě nějak více omezeno, jestli např. bude muset být omluveno z tělocviku ve škole, jestli bude moct lyžovat, hrát rekreačně fotbal a věnovat se dalším sportům. Je pravdou, že u jedné chybějící ledviny je riziko zvýšeného tlaku? Děkuji za odpověď.

Život s jednou ledvinou je obvykle možný bez zvláštních omezení. Je pravda, že výskyt dalších vad může být o něco pravděpodobnější, ale tím bych se nyní neznepokojoval. Dítě s jednou ledvinou může navštěvovat tělocvik, ze všech omezení jsou nejdůležitější dvě - vyvarovat se zranění (tzn. nejsou vhodné kontaktní sporty), dále je nutné eliminovat riziko infekce (tzn. dostatečný přívod tekutin, úzkostlivá hygiena, neprochladnout).

10.1.2014 20:42:06

Dobrý den, moje maminka je po operaci leomyosarkomu močového měchýře, metastáza po 24 letech po adenokarcinomu tlustého střeva. Má urostomii a teď při druhé kontrole jí na UZ zjistili zvětšenou pánvičku ledvinnou, ve zprávě zakončené jako ureterohydronefrosis. Mám se bát toho nejhoršího, nebo máme ještě naději? Děkuju za odpověď, R.

Není nutné se bát nejhoršího. Ureterohydronefrózu je nutné v krátké době řešit, jde o stav, kdy jsou močovod a ledvinná pánvičky výrazně naplněny močí v důsledku blokády jejího odtoku. Je možné, že bude např. nutné přechodně odvádět moč nefrostomií - přímo z ledvinné pánvičky, více Vám ale řekne Váš urolog.

6.1.2014 11:45:34

Dobrý den, jsem po resekci (části) ledviny. Chtěla bych vědět, o jaký nádor se jedná. Vím, že je to zhoubný, ale jak agresivní byl. Jestli mám mít obavu o recidivu. Posílám výsledek: Histologie A-J: Tkáň ledviny s tumorem ostře ohraničeným proti zachovalému okolnímu parenchymu širokým vazivovým, místy hyalinizovaným pouzdrem s ložiskovými kalcifikacemi. Nádor je tvořený jednak tabulárními strukturami v řídkém prosáklém stromatu, jednak papilárními formacemi lemovanými malými buňkami identickými s výstelkou popsaných tabulárních útvarů. Papily jsou ložiskově jemné, s vaskularizovaným stromatem s překrvenými cévami, převažují však široké papily napěchované pěnovitými makrofágy. ve stromatu papil jsou patrné četné mikrokalcifikace často s lamelárním utvářením typickým pro psammomatózní tělíska. Nukleární atypie nádorových buněk odpovídají typu III dle Fuhrmanové. V bloku I je zastižena intaktní stěna kalichu s pravidelným urotelem. Závěr: Papilární renální karcinom - typ 1, ledvina sin. pT1b, pNX, III. stupeň dle Fuhrmanové. Dg: základní Dg C64. Děkuji.

Papilární renální karcinom je méně častý zhoubný nádor ledviny. Zee zaslaných informací (závěru histologického vyšetření) příliš vyčíst nelze, T1 znamená, že ve Vašem případě byla jeho velikost mezi 4-7 cm, NX - případné postižení uzlin nelze zhodnotit. Jako onkologický pacient budete nadále sledován urologem, pravděpodobně jednou za 6 měsíců, aby se předešlo recidivě (včetně odběrů krve, ultrazvuku ...)

3.1.2014 14:27:08

Dobrý den, začátkem prosince jsem prodělala svou první:-) ledvinovou koliku, i s infekcí močových cest. Nyní se cítím již zcela zdravá. Ale při SONO vyšetření mi našli ”ne zcela homogenní ložisko v centrální části levé ledviny”. Na kontrolu s informací o výsledku CT, které mám již také za sebou, jsem objednaná až za 14 dní. Je ještě jiná možnost, co může nehomogenní ložisko představovat, než nádor? Mám velké obavy.

Může jít o nezhoubný nádor, např. angiomyolipom, odlišení od jiných ložisek je někdy obtížné. Pokud by vyšetření CT nepomohlo, bude patrně nutná magnetická resonance.

13.12.2013 09:01:51

Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď z minula a mám ještě jeden dotaz. Dcera 6 let trpí již 4 roky na záněty dolních močových cest. Mikční cystografie nepotvrdila reflux, ale má trochu horší odtok moči z pravé ledviny, na ultrazvuku rozšířený kalich 7 mm a pánvička 13 mm. Nyní prodělala další zánět a paní doktorka nás chce poslat na cystokopii s narkózou. Chci se zeptat zda je to nutné. Říkala, že by mohla mít malý reflux, který není na mikční cystografii vidět. Dočetla jsem se, že nízké stupně refluxů se neoperují, ale ona říkala, že ano pokud způsobojí potíže. Mohu znát Vás názor? A pokud by k té operaci muselo dojít, je to složitý zákrok? Předem děkuji za odpověď

Z toho, co píšete, se přikláním k názoru Vaší lékařky a myslím si, že provedení cystoskopie je vhodné. Cystoskopie není náročný zákrok, trvá jen několik minut a pomůže lépe ozřejmit příčinu zhoršeného odtoku moči z pravé ledviny. Déle trvající a neřešený reflux může ledvinu výrazně poškodit.

7.12.2013 20:58:14

Dobrý den, chodím už nějakých 14 dnů na hemodialýzu. A chtěla jsem se zeptat jak to bude s menstruaci? Skončí mi nebo bude nepravidelná? Poslední menstruaci jsem měla koncem října a na začátku listopadu, kažým dnem bych měla dostat a nic.. Tak se ptám a budu vděčná za odpověď. Je mi 26let. Děkuji moc.

Hemodialyzované pacientky často přestanou mít menstruaci, u některých však pokračuje, většinou nepravidelně a slabě. Při menstruaci je nutné upozornit lékaře, že krvácíte, aby snížil dávku heparinu! Přestože hemodialyzované pacientky často mají problém s otěhotněním, je třeba myslet i na možnost otěhotnění, je proto nutná účinná antikoncepce. Těhotenství při dialýze je sice možné, ale extrémně rizikové.

6.12.2013 23:52:53

Dobry den, cca 2 mesice trpim na otoky pod spodnim vickem, pricemz otok na pravem oku behem dne uplne zmizi, ale na levem stale trochu zustava. Nejhorsi je to po rannim probuzeni. Byla jsem u praktickeho lekare, kde mi provedli test pH moci a tez test na vyskyt zanetu v tele, oboji vyslo v poradku. Domnivate se, ze tvorba otoku muze souviset s poruchou funkce ledvin? Jeste bych dodala, ze otok je nad licni kosti, u samotnych vicek prilis otok nepozoruji...Predem dekuji za odpoved.

Otoky víček mohou mít celou řadu příčin, mj.: selhání ledvin, vysoké odpady bílkovin do moči (nefrotický syndrom), poruchy funkce štítné žlázy, alergie, srdeční slabost, porušený odtok lymfy (mízy), ale i další. Je proto nutné podrobné interní vyšetření.

26.11.2013 15:42:25

Dobrý den, před třemi týdny jsem prodělala zánět močového měchýře, byla mi nasazena antibiotika. Po dobrání atb se mi tři dny na to objevil zánět znovu, s krví v moči. Příznaky se zhoršily, měla jsem velkou bolest na levé straně zad a břicha. Byl mi diagnostikován akutní zánět ledvin a nasazen amoxiklav. Dnes jsem byla na ultrazvuku, kde mi bylo řečeno, že mám na levé ledvině mírnou hypotonii pánvičky a odstupy kalichů. Prosím Vás co tento závěr znamená? Případně jak dlouhá je po tomto nutná rekonvalescence? a je nutné jít třeba na nějaké vyšetření na urologii? Doposud mi toto léčil gynekolog. Děkuji za odpověď.

S pozdravem Šárka

Je nutná ultrazvuková kontrola - postačuje zatím gynekologem. Uvedený nález znamená mírný stupeň překážky odtoku moči z postižené ledviny. Příčinou mohou být např. močové kameny, zúžení močovodu z jiných příčin, útlak zvenčí, ev. vrozené anomálie. Pokud by nález přetrvával, bude nutná urologická kontrola a objasnění stavu.

16.11.2013 20:10:17

Dobrý večer, prosím o Váš názor. Má 6 ti letá dcera má už 4 roky opakující se záněty dolních močových cest. Nikdy neměla zánět ledvin. Byla jsme s dcerou na mikční cystografii, která neprokázala žádny reflux ani močové rezidium. Před rokem byla na ultrazvuku, kde se ukázala širší ledvinová pánvička 8 mm. Nyní po roce na ultrazvuku toto: Ledviny symetrické velikosti cca 85 mm, hladkých kontur. centr. echokomplex vpravo bez dilatace. Vlevo KPS prostornější, kalichy šíře 7 mm, pánvička průměru cca 13 mm. Korkový index zachován. MM hladkých stěn, anechogenní náplně, po mikci residium cca 4 ccm. Paní doktorka řekla, že se ji nepodařilo zachytit ledvinu v tom saměm řezu jak minule. Loni na dynamické scintigrafii ledviny fungovaly na 46% a 54%. V pravé ledvině horší odtok moče. Paní doktorka sdělila, že to je v pořádku jen se to musí do 15 let kontrolovat. Můžete si vysvětlit ten ultrazvuk a co znamená? Je dcera moc nemocná? Předem děkuji hodně se o dceru obávám.

Obě ledviny fungují prakticky stejně a popisovaný nález na ledvině je jen velmi malý. Mohl by svědčit pro známky poruchy odtoku moči, ale zjevně se v čase nemění (nezhoršuje). Souhlasím s Vaší lékařkou - postačují pravidelné ultrazvukové kontroly, je nutné dodržovat pitný režim, nezadržovat moč, předcházet zánětům a včas je léčit. Nejde tedy o žádnou závažnou nemoc.

15.11.2013 22:49:04

Dobrý den, potřebuji prosím radu. Má dcera 9let prodělala jednou zánět ledvin a nyní má jít na cystografi. Na ultrazvuku jí naměřili tyto hodnoty:

Levá ledvina vel. asi 88x46mm, pánvička centr.9mm. Pravá ledvina asi 88x46mm, evid. dilatace KPS, pánvička cent.22mm, prostornější kalichy, HK 16-18mm, stř. kalich10-12, dolní kalich 20mm, vrstva paren. nad stř. kalichem 11mm. evid. PU přechod, prosím ureter 3, 5mm, juxtavesik. nedetektován. Chci se zeptat, jestli toto vyšetření je opravdu nutné a zda tyto výsladky jsou závažné? Děkuji předem za odpoveď.

V pravé ledvině je rozšířená pánvička, což svědčí pro poruchu odtoku moče (hydronefróza). V případě neléčení může dojít k tak významému poškození funkce ledviny, že by mohlo být nutné její odstranění. Nález není momentálně tak závažný, ale mohl by se časem výrazně zhoršit, což by vedlo až k popsanému scénáři. Domnívám se, že navrhované vyšetření je vhodné.

12.11.2013 14:44:10

Chtěla bych vás poprosit o radu. Na začátku října jsem byla hospitalizovaná v nemocnici kvůli ledvinovým kamínkům. V nemocnici mi zavedli stent do močovodu. Po propuštění domů mě začal bolet močový měchýř, pálení při močení a zvýšená TT. Také jsem občas cítila pouze mírnou bolest v zádech, tak jsem šla k urologovi, který mi odebral moč, napsal amoxiklav a za 5 dní jsem měla jít na kontolu. Pořád mě bolel MM a měla jsem zvýšenou teplotu. Lékař mi řekl, že v moči byla infekce (enterococcus faecalis) a i přes to, že mě MM pořád bolí tak by měli ATB zabrat a na kontrolu mám jít až za měsíc. Tak jsem antibiotika dobrala, snažím se dodržovat pitný režim, ale pořád mě bolí močový měchýř, pálí při močení a neustále se mi chce na záchod. Chtěla bych se zeptat jestli mě ten močový měchýř může bolet v důsledku zavedení stentu? Děkuji za odpoveď

Souvislost mezi zavedením stentu a bolestmi možná je, ale pravděpodobnější je zánět. Doporučuji objednat se ke kontrole dříve. Lékař pravděpodobně vyšetření opět moč, zjistí, zda antibiotika zabrala, možná provede ultrazvukové vyšetření. Nyní je vhodné zvýšit příjem tekutin na cca 3 litry denně nebo i více. Na případnou teplotu nebo bolest je možné užít běžná analgetika, např. Brufen.

7.11.2013 17:54:58

Dobrý den. Po LAHV a přední a zadní plastice mi po 3 týdnech začla vytékat moč pochvou. P CT vyšetření zjištěno poškození levého močovou. Nyní mám napíchlou ledvinu pro odvod moči, a za cca 6 týdnů operace pro opravu poškozeného močovodu. Zajímá mne, jak dlouho trvá hospitalizace, a zda není lépe operovat ihned, ne až za tak dlouhou dobu. Děkuji Jitka

Počítejte s cca týdenní hospitalizací. Co se týče intervalu mezi vznikem obtíží a rekonstrukcí močovodu, nedokážu Vám odpovědět, protože neznám Váš případ dopodrobna, obecně však je lepší operovat po stabilizaci stavu.

6.11.2013 22:27:54

Dobry den je mi 15 let a byla jsem na ultrazvuku odberech. Zjistili mi zanet mocovych cest a zvetsenou panvicku na ledvine a nevim co to znamena co mam od toho ocekavat. Dekuji za odpoved

Zánět močových cest bude zřejmě třeba přeléčit antibiotiky, doporučuji dále zvýšení příjmu tekutin na 3-4 litry denně, neprochladnout, teple se oblékat, po pohlavním styku se vymočit. Lze zkusit jako pomocnou léčbu brusinky (z lékárny), urologický čaj. Zvětšená ledvinná pánvička může svědčit pro poruchu odtoku moči (hydronefróza), na základě ultrazvuku Vám více poví urolog nebo jiný lékař, který vyšetření doporučil.

25.10.2013 12:05:38

Dobrý den,

Asi Vás pořád otravuji, ale zeptat se musím. Jak jsem včera psala, že mě bolí bedra až k pravému boku, tak dnes mě to vůbec nebolí. Jakoby mě ani nebolelo. Jenže místo bolesti beder nastal takový malinký nepříjemný pocit až po močení. Nevím co s tím. Nedá se to léčit doma bez toho aniž bych šla k doktorovi? Děkuji moc.

Na dálku lze jen těžko odhadnout příčinu Vašich obtíží. I pokud se cítíte již lépe, doporučuji alespoň vyšetření moči - není to nepříjemné a Vy tak budete klidnější.

24.10.2013 14:25:37

Dobrý den. Je mi 13 let a už druhý den mě bolí bederní část zad a dnes se k tomu přidaly i boky. Od včerejška mám horečky 38-39,5, včera jsem měla i třesavku. Problémy při močení nemám. Bolest beder je tupá, ale silnější, bolí mě když jsem v klidu (ležím), sedím i stojím. U doktora jsem ještě nabyla. Chci se zeptat jestli se může jednat o zánět ledvin. Děkuji

Může, doporučuji co nejrychlejší vyšetření lékařem (odběry krve, vyšetření moči, ultrazvuk).

17.10.2013 12:58:19

Dobrý den, je mi 43 let. Navštěvuji pravidelně interního lékaře, mám zvýšenou činnost štítné žlázy a IGa nefropatii přibližně 10 let. Lékař konstatoval, že je to dědičná záležitost (měl ji můj tatínek a sestra, oba s bílkovinou). Pokaždé při odběrech mám krev na 5 křížků (jinak to bohužel nedokážu pojmenovat), některé hodnoty zvýšené. Tlak vždy spíše nízký, myslím, že nikdy jsem neměla bílkovinu v moči. Nikdy mi nebyla provedena biopsie. Nyní rok jsem měla opakovaně teploty, tlak někdy i 145/95, nevolnost. Interní lékař se rozhodl, že by bylo vhodné provést biopsii a připravil mne na to (24hodinový odběr, steril. moč, krev). Po výsledcích mi oznámil, že je nález stejný jako jindy a s takovými výsledky mi biopsii neprovedou. Nevím, jak tomu rozumět, na 99,99 procent mám prý Iga 1-2 stupně, tutíž lehkou a vyšetření nutné není. Tím to uzavřel. Tak nevím, jak se k tomu postavit. Ultrazvuk je v pořádku, před lety jsem dvakrát měla ledvinový záchvat, v mladším věku opakovaně záněty močových cest. Obávám se, poraďte mi prosím, zda mohu nebo nemohu něco dělat, nebo jaký by mohl být další vývoj onemocnění? Moc děkuji za Váš čas

Doporučuji objednat se do nefrologické ambulance (jste-li z Prahy, pak Fakultní poliklinika, Karlovo nám. 32, vchod B, 4. patro, tel. 224 96 6790 - MUDr. Maixnerová, při objednávání sdělte, že Vám to bylo doporučeno z poradny Nadace Ledviny). Kolegyně se zabývá speciálně IgA nefropatií a nejlépe rozhodne, zda je provedení biopsie ledviny na místě, výkon by pak bylo možno provést na tomto pracovišti za krátké hospitalizace. Nejste-li z Prahy, doporučuji objednat se do nefrologické ambulance (např. zde http://www.bbraun-avitum.cz/cps/rde/xchg/av-avitum-cs-cz/hs.xsl/nefrologicke-ambulance-ceska-republika.html) nebo dle doporučení Vašeho praktického lékaře.

10.10.2013 16:38:55

Dobry den, memu 7 týdenimu synu bylo zjištěno na sono ledvin: obe ledviny norm. Uložení, v právo podélně do 52mm, lehká hypotonie KPS do 3 mm IR i ER, bez náplně kalichu, parenchym v normě, v levo podelně do 63mm, vyznamna dilatace KPS právnická IR i ER do 12mm, náplň kalichu, hlavně horní do 10mm, parenchym do 8mm, m. m. S naplní do 1/2, stena a okolí bpn, bez patol. Náplně řek: významná dilatační uropatie 1. sin. -progrese nálezu děkuji

Levá ledvina je již výrazně poškozena ztíženým odtokem moči, již je omezena pravděpodobně její funkčnost. Je nutné vyvarovat se infekce, nelze vyloučit, že časem bude nutné postiženou ledvinu odstranit. Naštěstí druhá ledvina vypadá celkem přiměřeně. Čekají Vás pravidelné ultrazvukové kontroly, vyšetření krve a moči.

8.10.2013 18:42:25

Dobrý den. Je mi 41 a mám úplné zdvojení pravé ledviny a neúplné levé ledviny. Poslední rok mám problémy, opakované záněty močových cest. Nyní po 2 měsících, CRP 0 a bílkoviny na 2-3 křížky, ERY 1386, LEU 277. K tomu nepříjemnému pálení a řezání se přidala tentokrát i těžká inkontinence, která je mírněna spasmed 3 krát 1. Na otázku co mi vlastně je, jelikož to trvá už dosti dlouho mi lékaři postupně odpovídají, že neví. Smím se prosím zeptat jaké mám možnosti na uzdravení a o co vlastně jde. Páni doktoři u nás ve fakultní nemocnici neví jak je možné mít takový močový nález a problémy, když sediment mám 0. Dost mi to znepříjemňuje život. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Jana

Rozhodně doporučuji ještě nefrologické vyšetření, pokud urologický nález nepřináší vysvětlení Vašich obtíží. Bílkovina na 2-3 kříže může svědčit pro postižení ledvinných klubíček, případně ledvinných kanálků a dřeně, pak je nutné podrobnější vyšetření a léčení - v režii nefrologa. Jinak hrozí postupné zhoršování funkce ledvin.

6.10.2013 09:05:03

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, v správe od nefrológa mám uvedené štyri rôzne výsledky glomer. filtrácií: MDRD 0,54 ml/s, C FILTR 0,43 ml/s, GF-COCR 0,81 a GFR MDRD 0,57 ml/s. Ktorý výsledok je ten najsmerodatnejší a ktoré je to prosím Vás štádium CKD? Ďakujem pekne za odpoveď.

Pokud jste sbírala moč správně a přesně podle instrukcí, je nejpřesnější údaj C FILTR (korigovaná filtrace). Jde o rozhraní stádií 3-4, tzn. funkce ledvin je značně snížena a bude nutné začít přípravu na náhradu funkce ledvin (hemodialýza, peritoneální dialýza, transplantace). Je třeba udržovat krevní tlak v normě, kontrolovat hladiny minerálů, ev. doplnit vitamín D a další - zajistí Váš nefrolog. Pokud nevylučujete močí přiliš bílkoviny, lze doporučit vysoký obrat tekutin.

30.9.2013 13:48:32

Dobrý den, má 6 ti letá dcera od 2 let trpí na opakované záněty dolních močových cest. Podstoupila vyšetření na zjištění refluxu. Ten se neprokázal ani rezidium moče není. Paní doktorka nasadila urovaxom, bere ho 2 měsíce a znovu měla zánět. Jak dlouho trvá než urovaxom zabere? Paní doktorka nám nasadila na noc biseptol 120mg, chci se zeptat jestli nemůže dceři a její imunitě uškodit, když bude brát delší dobu na noc antibiotika? A je to běžné taková léčba a docílí se tím něco? Předem děkuji

Podávání Biseptolu v malé dávce na noc je obvyklý, osvědčený a celkem bezpečný postup. Poruchy imunity následkem delšího užívání antibiotik bych se nebál. Uro-vaxom funguje jen u části pacientů, jde spíše o podpůrnou léčbu.

25.9.2013 11:33:47

Dobry den, moje 7mi mesicni dcera je po PLP vlevo. Operace byla komplikovana, jelikoz ledvinka byla 9cm velika s tezkou redukci a misty chybenim parenchymu. Na kontrole na nefrologii byl zjisten nepriznivy nalez. Prava ledvinka roste. rychle a leva je i po operaci stale 9cm. H Kalich je az 26mm, v AP panvicka 39mm. Mam se strachovat ze prijdeme o ledvinku, nebo je moznost zlepseni. Dekuji.

Bohužel nález nevypadá příliš příznivě. Z těchto údajů však nelze spolehlivě předpovědět další průběh, ten ukážou až pravidelné ultrazvukové a laboratorní kontroly.

14.9.2013 20:28:19

Dobrý den. Dcera (7 let) prodělala během půl roku dvakrát zánět ledvin. Absolvovala izotopové vyšetření, funkce obou ledvin normální. Byl zjištěn atypický tvar ledviny-podkovovitá ledvina. Na nefrologii nám řekli, že má ledviny spojené. Je tento tvar příčinou zánětů a jak je možné, že toto není vidět na ultrazvuku. Můžete mi prosím napsat k této vadě více? Jak dlouho je nutná léčba Triprimem? Dcera ho užívá již tři měsíce a teď máme předepsáno na další tři měsíce. Je tato vada indikací k lázním? Děkuji.

Většina nemocných s podkovovitou ledvinou má dobrou prognózu. Nejde o vzácný stav, vyskytuje se u jednoho z 400 jedinců. Obě ledviny jsou spojeny můstkem tvořeným z ledvinné tkáně. Obvykle se tento stav neprojevuje žádnými příznaky. Pokud jsou příznaky přítomny, jedná se o bolesti břicha, krev v moči nebo infekci močových cest, případně vysoký krevní tlak. Poruchy močení obecně jsou indikací k lázeňské léčbě, doporučení k ní musí dát dětský urolog. Podrobnosti najdete zde: http://www.lecebne-lazne.cz/storage/get/1136-is-final.pdf

13.9.2013 13:44:07

Dobrý den, je mi 20 let a nyní mám po svém čtvrtém zánětu ledvin. Vždy se jedná pouze o pravou ledvinu, ve které se nyní našla dřeňová cysta o velikosti 20 mm. Doktoři mi dohromady nic neřeknou. Na papíru z nemocnice mám zvýrazněné Trombocyty v krvi (450), Leukocyty (9.1), Hemoglobin (124.0). Dále tam je uvedeno: Vpravo slabší parenchym se dřeňovou cystou. Dg.: Pyelonephritis I. dx. acuta recidivand, Cystis renis I. dx. Prosím, můžete mi na rovinu říct co mi je? Nebo co se mnou bude? Na co bych se měla připravit, nebo čemu mám zkusit zabránit? Předem děkuji za odpověď.

Laboratorní nález není nijak výrazně abnormální. V pravé ledvině je přítomna cysta a opakují se v ní záněty. Více se z uvedeného vyčíst nedá. Doporučuji: hojný přívod tekutin, aspoň 3 litry denně, brusinkové preparáty (poradí Vám v lékárně), neprochladnout, po pohlavním styku se okamžitě vždy vymočit. Pokud se budou záněty opakovat, hrozí zhoršení funkce pravé ledviny, v nejhorším případě i její nefunkčnost. Při případném příštím opakování zánětu doporučuji nefrologické nebo imunologické vyšetření.

11.9.2013 22:05:23

V roce 2009 mi bylo ultrazvukem a následným CT ledvin zjištěna vlevo ve středním segmentu drobná cysta velikosti cca 8 mm a vpravo na rozhraní střední a dolní ledviny centrálněji nativně patrná hypotenzní area velikosti 10 mm, během postkontast. Fází hypotenzní hodnoty léze přetrvávají a jsou v rozmezí – 30 do cca 15 HU – hodnoty tekutinové a tukové – sups. Drobný angimyolipos, bez kalcifikací a lithiásy. V lednu 2012 byla v dolní polovině ledviny nalezena velikosti 13 mm průměru. V dubnu 2012 ve vertikálním okraji levého laloku benigní cysta 2x1 cm. V distální třetině pravé ledviny 15 mm s hyperechogenitami v okrajích benigního vzhledu. Obdobná léze v parenchymu střední porce levé ledviny 10 mm. V říjnu bylo v pravé ledvině v distální jedné třetině pravé ledviny cystické ložisko 14 mm. V dubnu 2013 byla nalezena cysta v pravé ledvině velikosti 24 mm.

V současné době mám po novém CT vyšetření, ale výsledky se dozvím až na kontrole za 14 dní. Můžou být všelijaké, ale závěrům nechci předcházet. Jsem zaměstnán jako policista 38 let a zajímalo by mne s manželkou, jaký vliv toto může mít na můj další život. Pokud nebude cysta zhoubná popř. i pokud by byla, tak kdy je nutná operace a jakým způsobem (odstraněním části, či celé ledviny) se provádí. Jaký může mít operace význam na mé zaměstnání, popř. přinejhorším ztrátu zaměstnání, invaliditu apod. Pokud se jedná o zhoubné nálezy, provádí se prvně nějaké chemoterapie, kdy se člověk může třeba i vyléčit. Honí se nám spousta hloupých možností, malé děti, hypotéka na barák a do toho ztráta příjmu. Děkuji za rychlou, kompletní a plnohodnotnou odpověď.

Omlouvám se za pozdní odpověď (dovolená). S největší pravděpodobností nepůjde o zhoubné onemocnění. Angiomyolipom není v naprosté většině případů zhoubný. Odstraňuje se tehdy, pokud se zvětší nad 4 cm v průměru, nebo pokud vadí jinak, např. krvácením. Pak je možné přerušit přívod krve k angiomyolipomu, případně odstranot část ledviny, jen vzácně je nutné odstranit celou ledvinu. Tvorba cyst není ve Vašem věku úplně obvyklá. Doporučuji Vám kontaktovat doc. MUDr. Janu Reiterovou, CSc., z Fakultní polikliniky Karlovo nám. 32, Praha 2, tel. 22496 6790, ke konzultaci - jde o nejlepší odbornici na cystická onemocnění ledvin. Na dálku se nelze vyjádřit k tomu, co by Vám mohlo být, pokud neznám současné laboratorní hodnoty, údaje o nemocech ve Vaší rodině atd. Domnívám se, že chemoterapie Vám rozhodně nehrozí, nyní jen sledování. I pokud by byla nutná operace, myslím si, že by vliv na Vaše zaměstnání mít neměla.

7.9.2013 11:26:54

Dobrý den. Na nukleárním vyšetření mi byla zjištěna levá ledvina o třetinu menší s funkcí 33procent a pravá ledvina je pohyblivá s funkcí 66procent, pánvičky ampulárního typu. Dle urologa jde o pyelonefritidu 1. st. Cítím se velmi unavená a mam tlakové bolesti v bedrech a briše. Moč je prý negativní. Kontrola za půl roku. Děkuji. (žena)

Chronický zánět ledviny (pyelonefritida) se bohužel léčebně příliš ovlivnit nedá. Doporučuji ještě nefrologické vyšetření ke stanovení funkce ledvin. Pokud budou ledviny fungovat hůře, nefrolog podnikne potřebná opatření, aby zhoršení funkce ledvin zpomalil, a uchránil Vás tak např. potřebě dialýzy.

6.9.2013 11:17:23

dobrý den byla jsem na vyšetření levin a chtěla bych se zeptat co znamenájí uvedené výrazy: ve středním segmentu hyoerecho do 9 mm s akut. stínem nad ním hypoechogénní do 5 mm parechýmu bilat dosti, drobná parapelvická cysta vlevo, jinak jenom intrsinusálne cystičky bilat děkuji za odpověď

S největší pravděpodobností jde jen o neškodné změny. Hyperechogenní ložiska (podle charakteru obrazu na ultrazvuku) mohou být např. způsobena ukládáním vápníku, případně krvácením (infakrt ledviny, prokrvácená cysta). Hypoechogenní ložiska jsou např. prosté cysty. Ledviny jsou podle ultrazvukového obrazu dobře funkční. Neznám důvod vyšetření ani další údaje o Vás, ze závěru tohoto vyšetření si však nemusíte činit obavy.

3.9.2013 14:52:27

Dobrý den, jsem v pátém měsíci těhotenství. Na vyšetření plodu mi lékař řekl, že plod má náplň ledvinových pánviček u horní hranice normy. Levá pánvička A-P 4,1 mm, Pravá pánvička A-P 4,7 mm. Co to konkrétně znamená? Máme 3 letého syna, který měl také problémy od malička, časté záněty močových cest a musel absolvovat operaci na rozšíření močových cest, aby se moč nevracela a netvořil se zánět. Jednalo se prý o vrozenou vadu, přitom v naší rodině ani u přítele nikdo netrpěl podobným onemocněním. Je možné, že i druhé dítě bude mít podobné obtíže? Co když náplň pánviček miminka bude nad hranicí normy? Mám z toho obavy. Děkuji za odpověď.

Nález rozšíření ledvinné pávičky je v těhotenství velmi častý. Může vést k častějším infekcím. Často se vše samo upraví, zatím Vám čekají jen pravidelné ultrazvukové kontroly. Zatím z jednoho měření nelze odhadnout prognózu, ale doporučuji se tímto netrápit, většinou operace nutná není.

27.8.2013 22:47:46

dobrý večer, mám 8denního synka na sonu ledvin mu potvrdili agenesi pravé ledviny, levá ledvina lehce zvětšená 47x19 mm / s výraznou dilatací KPS do 12 mm. při kontrolním sonu ledvin je popisována dilatace pánvičky do 10 mm. Chlapeček denně dostává antibiotika Zinnat. chci se se zeptat zda se to dá vyléčit a nemám si dělat starosti? mám o něj velký strach, protože doktoři mi říkali že pokud se to nezlepší budou nás muset poslat do prahy na umělou ledvinu.

Děkuji za odpověď.

Jedna ledvina k normálnímu životu postačuje, problém je v tom, že v případě Vašeho syna ta jediná ledvina je poškozena. Z těchto údajů se nelze vyjádřit k prognóze. Čekají Vás pravidelné laboratorní kontroly (odběry krve) a ultrazvuk. Snad se podaří funkci zbývající ledviny udržet. Pokud ne a nastane nejhorší situace, není ani to důvod k zoufalství. Funkce ledvin se dnes dá dobře nahradit, u dětí nejčastěji formou tzv. peritoneální dialýzy. Doporučuji prostudovat tuto příručku, která je napsána velmi dobře a srozumitelně: http://www.transplantace.eu/brozury/2.pdf Snad dokáže rozptýlit Vaše obavy, i kdyby ledviny Vašeho syna selhaly.

27.8.2013 14:28:53

Dobrý den, mám měsíc do porodu a až ted na UZ zjistili u plodu na jedné ledvině cysty, asi 3, největší asi 2cm. Ve 21. týdnu na UZ nic nebylo, aspoň tedy doufám, že doktor nic nezanedbal...v rodině nic takového nemáme, co to přesně znamená pro dítě? Dr. řekla, že ledvina nebude funkční. Čtu různé diskuze, že to může být dočasné a zase to odteče pryč...že je lepší, když se to objeví v pozdějším stádiu těhotenství, než když je to už od začátku, taky, že přežívá 75%dětí po porodu....prosím Váš názor. . děkuji moc

Mohlo by jít o multicystickou dysplazii jední ledviny (naštěstí jen jedné!!!), tzn. je třeba počítat s tím, že ledvina nebude fungovat, na druhou stranu zbývající druhá ledvina k plnohodnotnému životu postačuje, jen je třeba o ni dobře pečovat (prevence infekce, hodně pít). Léčba spočívá v odstranění postižené ledviny.

26.8.2013 20:02:39

Dobry den, pred rokem mi bylo ultrazvukem diagnostikovano v leve ledvine okrouhle lozisko susp. tukoveho nadorku vyssi echogenity v miste ztlusteleho funkcniho parenchymu, vel.10mm. Dnes po rocni kontrole je jeho velikost 15mm. Centralni echokomplex je v norme, duty system bez obstrukce, mocovy mechyr v poradku. Mam doporuceni k vysetreni na nefrologii. Chtela bych se zeptat, co tukove nadory v ledvinach zpusobuji a jak se leci? Dekuji za odpoved.

Nádor se v naprosté většině případů chová nezhoubně, pokud by se však dále hodně zvětšoval, může hrozit krvácení a pak je nutné jeho odstranění. Není vždy nutná operace, může postačovat zaslepení přívodných cév. Zatím Vás však zřejmě čekají jen pravidelné ultrazvukové kontroly.

25.8.2013 22:40:08

Dobrý den, při preventivním vyšetření sono ledvin mě pan doktor našel nález - hypertrofická columna bertini, další kontrolu po třech měsících. Existuje jiné vyšetření, které tento nález z větší určitostí potvrdí nebo odhalí jiný nález? Předem děkuji za odpověď.

Bylo by ještě možné provést CT (počítačová tomografie), ale doporučuji zatím absolvovat kontrolní sono ledvin a pak se zeptat Vašeho lékaře, jaký postup dále doporučuje.

24.8.2013 14:15:10

Dobrý den, synovi je 9měsíců a už v těhotenství bylo zjištěno, že má hydronefrozu levé ledviny a rozšířený močovod. Teď na KO zjistili, že močovod se dole už zůžil, takže překážka bude asi někde až u ledviny, takže nás čeká otevřená pyeloplastika na urologické klinice v Praze. Chtěla bych se zeptat jak dlouho asi tak s malým budeme v nemocnici a co všechno to obnáší. Je to moje 1. dítko a nesu to docela špatně, obzvlášť pořádně netušim co nás hlavně po zákroku čeká. Děkuji za odpověď

Záleží na způsobu vedení operace (laparoskopicky či klasickou cestu), počítejte cca s 14 denní hospitalizací. Veškeré podrobnosti ve srozumitelné řeči najdete zde: http://www.cus.cz/wp-content/uploads/2013/07/pyeloplastika.doc

20.8.2013 23:17:52

Dobrý den, před chvílí jsem odeslala dotaz ohledně dcerky (bude jí 7let). Podobný dotaz jsem odeslala již před týdnem, neviděla jsem ho v Listárně, myslela jsem si, že dotaz neodešel. Tím se omlouvám, protože až po odeslání jsem si všimla Vaší odpovědi na můj předchozí dotaz. Mohli by jsme navštívit nutriční terapeutku u Vás v Praze? Nevím, zda-li stačí jedna návštěva nebo se setkání uskutečňuje vícekrát. Stačí doporučení od pediatra nebo musí být od nefrologa? Děkuji za odpovědi.

Mělo by stačit doporučení od pediatra. Věnuji se nefrologii u dospělých pacientů, proto nemohu mluvit za dětské nefrology. Předpokládám, že jedna návštěva by měla stačit. Pokud máte zájem o vyšetření na motolské dětské nefrologii, doporučuji zkusit vyplnit tento formulář: http://www.pediatrie-motol.cz/objednat-online, případně, pokud byste se nedočkala odpovědi, napsat na pediatrie@fnmotol.cz nebo zavolat na 224 432 080, 2086.

19.8.2013 22:42:07

Dobrý den, moje maminka-49 let, trpí chronickým selháním ledvin, má cukrovku, dochází na dialýzu a nyní je v těžkém stavu hospitalizována v nemocnici, má kalcifikaci dolních končetin od lýtek až k tříslům, trpí nesnesitelnými bolestmi, lékaři prý vyzkoušeli vše a už není jiná možnost, než ji tlumit léky na bolest podávanými do páteřního kanálu, chci se zeptat, zda opravdu není nějaká metoda, jak jí pomoct, případně kde hledat nějakého specialistu. Nevím už co zkusit, proto se ptám zde. Nechce se mi jen čekat, až dostane septický šok, jak nám bylo řečeno a odejde nám. Děkuji za odpověd.

Stav Vaší maminky je podle všeho velmi vážný a prognóza dost nejistá. Můžete zkusit konzultovat lékaře specializovaného na léčbu bolesti (kontakt např. zde http://www.lecba-bolesti.cz/centra-pro-lecbu-bolesti ), jinak je nutná komplexní léčba. Výhodné je, pokud probíhá na specializovaném pracovišti se zkušeností s dialyzovanými pacienty, např. interní oddělení Strahov - www.dialyza-strahov.cz. Tam se na podobné případy zaměřují a mají zázemí velké fakultní nemocnice (Všeobecná fakultní nemocnice).

19.8.2013 19:48:37

Dobrý den, při ct páteře se mi objevil vedlejší nález, popisován jako kalcifikace v oblasti nadledvin, více vlevo - st.p.krvácení??Levá nadledvina je lehce větší, jasná expanze však není patrná. Můžete mi prosím vysvětlit co tento nález znamená?? Děkuji za odpověď.

Pravděpodobně Vás čeká kontrolní vyšetření ultrazvukem, případně znovu CT, laboratorní odběry - vyšetření krve a moči. Kalcifikace (zvápenatění) nejsou samy o sobě nebezpečné, může jít o projev staršího krvácení, případně o známky zmnožení tkáně (nezhoubného nádoru).

18.8.2013 21:27:08

Dobrý den, na konci března tohoto roku jsem podstoupila pyeloplastiku levé ledviny (diagnóza: vrozená hydronefróza III. stupně). Operace byla klasická-otevřená a dle lékařů proběhla bez komplikací. Dva měsíce po operaci jsem pouze chodila a po dvou měsících jsem se pozvolna začala vracet ke svým aktivitám - jízda na kole a běh (zpočátku kombinovaný s chůzí). K posilování a jiným sportům, kterým jsem se před operací věnovala jsem se zatím nevrátila. Poslední měsíc se cyklistice a běhu již věnuji intenzivněji (před operací jsem byla poměrně dobře trénovaná a zvyklá mnoho let na víceméně denní sportovní zátěž) a pozoruji často pobolívání v oblasti pupku (až mírně k podbříšku), jde o citlivost kůže na dotyk, případně těsnější kalhoty...Bolest je intenzivnější především po běhu, kdy ji vnímám i bez vnějších výše popsaných příčin. Na kole tuto bolest necítím. Obvodní lékařka mi řekla, že jde nejspíš o následek poranění kožních nervů. Zajímalo by mne tedy, zda bolest může být nejspíše způsobena právě poraněním nervů nebo je i riziko jiných příčin. Obvodní lékařka mi také řekla, že nemám zátěž přehánět, jelikož bych si mohla způsobit srůsty (?), o těch jsem ale četla, že předpoklad k jejich vytvoření vzniká v prvních dnech po operaci např. při nedodržení klidového režimu, což není můj případ, snažila jsem se dodržet veškerá doporučení lékařů. Na kontrolu do nemocnice mám jet na konci října. Jinak nemám žádné potíže. Dodržuji pitný režim, který mi lékaři ”nařídili” - příjem tekutin v množství alespoň 3 litrů (piji bylinné čaje a vodu se šťávou, menšinově perlivou vodu). Zajímalo by mne tedy mám-li se výše popsanou bolestí znepokojovat nebo mohu-li ji nějak ovlivnit (četla jsem např, že na poraněné kožní nervy je dobré zvýšit příjem hořčíku...? v krajních případech se tyto bolesti prý řeší obstřiky...?) a jestli tato bolest sama od sebe časem vymizí? Velice děkuji za odpověď

S největší pravděpodobností se obtíže časem zmírní nebo vymutí. Může jít opravdu o následek porušení kožních nervů, můžete zkusit hořčík s vitamínem B6 - tím nic nezkazíte. Pokud budete mít obtíže, doporučuji se objednat ke kontrole do nemocnice dříve.

18.8.2013 09:31:38

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či pacienti s CHRI 3. štádia môžu užívať zázvor, či to napríklad nezvyšuje TK, alebo inak nepoškodzuje obličky. A ešte by som sa chcela opýtať aké majú byť správne hodnoty kyseliny močovej v zbieranom moči. Ja mám U-kyselina močová 475,29mmol/l a neviem, či to je veľa. Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

Odpady kyseliny močové v moči se pohybují za normálních okolností mezi 0,5 – 6 mmol/24h. Domnívám se, že Vámi uváděná hodnota označuje sérovou hladinu (v krvi), která je normálně u žen 140 - 340 μmol/l. Tzn., že Vaše hodnota odpovídá zvýšení při CHRI stádia 3. Zázvor můžete i v tomto stádiu užívat, nevím o žádných nežádoucích účincích a rizicích, které by nutily jeho konzumaci omezit. Zázvor zlepšuje prokrvení orgánů, potlačuje zvracení a dokonce se doporučuje i dialyzovaným pacientům k ochucení potravin. Proto nemusíte mít obavy.

17.8.2013 19:08:32

Dobrý den,

jak postupovat prosím Vás při výši draslíku v krvi S - draslík 5,0

Předem děkuji za odpoveď

Záleží na úrovni funkce ledvin. Fungují-li ledviny normálně, není třeba žádných opatření, protože nadbytečný draslík se vyloučí močí. Pokud je funkce ledvin zhoršena, je nutné omezit draslík v potravě (hlavně v ovoci - peckovité ovoce a banány). Nestačí-li ani toto k udržení přijatelné hladiny draslíku, užívají se různé léky (močopudné prostředky, např. furosemid; léky k vyrovnání kyselosti krve, např. bikarbonát sodný atd.) - to musí posoudit nefrolog.

16.8.2013 18:52:18

Dobrý den, jsem ve 24. týdnu těhotentsví a přes týden trpím silnými bolestmi zad, na pravé straně dole v bederní části, které vyzařují do břicha. Jedná se o křečovité bolesti, které po chvíli ustoupí. Po návštěvě gynekologa a následně urologa mi byla diagnostikována hypotonie dutého systemu pravé ledviny (gynekol. nález v pořádku, plod v pořádku). Předepsán mi byl Buscopan a magnesium, klid na lůžku. Bolesti ale stále přetrvávají. Jaká je v mém případě vhodná léčba, zmizí tyto potíže po porodu? Děkuji

Je otázkou, zda hypotonie dutého systému je příčinou Vašich obtíží. Často ale tyto obtíže vymizí po porodu. Buscopan i magnesium lze bezpečně užívat i v těhotenství, pokud nepostačují k ovlivnění bolesti, možno zkusit paracetamol (např. Panadol Novum, ev. i Panadol Extra).

13.8.2013 23:04:15

Dobrý den, mám dcerku (bude ji 7let). Od narození má menší ledvinky - hypoplazie/dysplazie ledvin, nyní se ji funkce ledvin zhoršila - chronické onemocnění ledvin II. st (proteinurie, hraniční sníž. GF) Má dokonce tkáň jinačí - parenchym ledvin hyperechogenní. Poslední výsledky co měla vyšší S-Urea 6,9, Kreat 71, Kys. močová 388, S-AST 0,63, cholesterol 5,6, cystatin 1,59, dUCB dU- Bílkovina c. 0,25g, dále U-Celkova bílkovina 0,31g/l. MUDr. napsal do zprávy na příští kontrole zvážit nasazení ACEI. Má vyšší tlak, před rokem ji dali holtra, Ve zpravě z holtra se píše:”Denní hodnoty: 95P překračuje hodnoty systol. TK ve 32%, diastol. hodnoty TK ve 32%, Noční hodnoty:95P překracuje hodnoty pac. hodnoty systol. TK v 46%, diastol. hodnoty TK v 38%, průměrný denní TK 112/78torr, noční 105/64torr. V závěru zprávy ji ale hodnotili jako normotenze. Chtěla jsem Vás moc poprosit o radu, co bych mohla pro své dítě udělat, co bych mohla ovlivnit, aby se jí ledviny nezhoršovaly- je vhodná například dieta i přestože je dítě a ne dospělá? V případě že ano, nutriční terapeutka je i v Brně? Nebo existuje nějaké jiné opatření? Mnohokrát děkuji za odpověď

S dietou bych byl velmi opatrný, protože je nutno vzít v úvahu i to, že Vaše dcera roste a vyvíjí se a nebylo by vhodné u ní omezovat živiny. Nasazení ACE inhibitorů, což jsou léky na zvýšený krevní tlak, které zároveň snižují tlak v ledvinných klubíčkách, pomůže zpomalit onemocnění ledvin. Doporučuji: dostatečný přívod tekutin, nepřejídat se bílkovinami (např. zařadit 2 dny v týdnu bez masa), vynechat slané pochutiny (chips, oříšky ...), dbát na vyvážený kalorický příjem. Nutričních terapeutek jistě v Brně je mnoho, otázkou je, zda budou mít dostatečné znalosti a zkušenosti, doporučuji požádat o kontakt na dětské nefrologii. Nějaké informace najdete i zde: http://www.transplantace.eu/brozury/2.pdf (strana 46)

13.8.2013 12:33:08

Dobrý den, na ultrazvuku u plodu v děloze zjistili vadu ledvin, ale nikdo nám neřekl co to znamená a jestli s tím miminko bude moct normálně žít. Proto vás prosím o váš názor. Diagnoza zní oboustranná dilatace dutého systému ledvin větší vpravo, susp. dysplázie parenchymu vpravo, vlevo hraniční echogenita parenchymu. Předem děkuji za vaši odpověd

Zatím Vás čekají jen pravidelné ultrazvukové kontroly. I v nejhorším případě se podle nálezu zdá, že funkce ledvin bude aspoň částečně zachována, což umožňuje vést normální život. Přesnější informace dostanete po porodu, kdy Vaše dítě vyšetří dětský nefrolog a urolog, ultrazvukové vyšetření před porodem má jen orientační hodnotu.

13.8.2013 09:06:04

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli při vytažení stent s ledviny můžu ten den co mi to budou vytahovat mít menses za odpovědˇ děkuji a přeju hezký den Mirka

Doporučuji extrakci stentu odložit až po menstruaci - pokud byste po vytažení stentu krvácela z močových cest, nemuselo by se to zjistit, protože byste to mylně mohla přičítat menstruaci. Navíc se tak zvyšuje riziko infekce.

9.8.2013 14:58:37

Dobrý den, mám oboustrannou nefrostomii a rád bych se dozvěděl, zda je nějaká možnost se vykoupatv přírodě či zaplavat si, ptám se proto, že už to mám zavedeno asi navždy, děkuji za odpověd.

Koupání se při nefrostomii nedoporučuje, vhodnější je sprchování. Snižuje se tak riziko infekce. Poraďte se se svým lékařem, zda by Vám dovolit koupat se v moři.

4.8.2013 07:53:20

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor jak je možné že vyšetření krve nefrologem jsem měl v pořádku funkčnost ledvin byla dle rovnice MDRD 1.966 ale přitom nejsem schopen vymočit za 24h více než 700 - 1000ml moči. Tento stav trvá již několik týdnu a přitom můj příjem vody je 3-4 litry za 24h. Jsem z toho hodně znepokojen. Nevím jestli mám věřit na výsledek krve nebo a selský rozum. Takové malé množství moče není u zdravého jedince přece možné, nebo se pletu? Prosím Vás moc o Váš názor. Děkuji a přejí Hezký den

Voda z organismu odchází nejen močí, ale i stolicí a pocením. Tím se vysvětluje rozdíl mezi přijatým a vymočeným množstvím tekutiny. Pokud byste opravdu močil jen 1 litr denně a přijímal 3-4 litry denně, aniž by se z organismu vyloučily jinak, brzy byste měl dechové obtíže a otoky dolních končetin.

2.8.2013 13:35:12

Dobrý den, synovi při odchodu z porodnice na ultrazvukové kontrole přišli že má extrarevalně uložené ledvinové pánvičky moč a krev má v pořádku za 2 měsíce máme přijít na kontrolu ultrazvuku. Prosím můžete mi to vysvětlit víc bojím se aby mu neselhali ledviny prosím o email děkuji moc JR

Nejedná se o příliš závažnou odchylku. V ledvinné pánvičce se shromažďuje moč vytvořená v ledvinách, dále pak odtéká močovody do močového měchýře. Čekají Vám zatím pravděpodobně jen pravidelné ultrazvukové kontroly. Tato anomálie nemusí působit žádné obtíže, může však docházet k městnání moči a vyššímu riziku infekce. Poškození ledvin pomohou předcházet kontroly urologem.

26.7.2013 10:28:07

Dobrý den. Prosím o vysvětlení nálezu kalcifikace o velikosti 17mm v děložním fundu, patrně v myomu

V děloze je pravděpodobně přítomen nezhoubný útvar - svalový výrůstek, v němž se vytvořila sraženina vápenných solí. Jde o neškodný nález, není třeba žádných opatření.

23.7.2013 08:06:44

Dobrý den prosím o srozumitelnější vysvětlení co znamená výsledek PAT - CT: Četnější subpleirální granulomy do 6mm v obou plicích, více vpravo, bez akumulace FDG. Drobný granulom (5mm) ve střednímlaloku pravé plíce bez akumulaceFDG. Fokální ztluštění pleury vhorním laloku vpravo do 20 x 8 mm bez akumulace FDG. Četnější kalcifikované LU v mediastinu (do 16 x 8 mm) a v obou plicních hilech (do 10 x 9 mm). Drobná korová cysta (7mm) v pravé ledvině. LU (do 12x6mm) bez akumulace FDG v retroperitoneuMírná difuzní akumulace FDG v kostní dřeni v páteři. Degener, změny C páteře. Nebylo zastiženo patologické ložisko FDG avidní tkáně.

V plicích jsou přítomna ložiska chronického zánětu - granulomy. Podobné změny jsou i na pohrudnici, zvětšeny jsou mízní uzliny, nález však není podezřelý z nádorového onemocnění nebo z aktivní infekce. Ke zhodnocení nálezu by bylo třeba vědět, proč bylo toto vyšetření u Vás požadováno, a dále např., zda jste neprodělal tuberkulózu či zda netrpíte jiným chronickým plicním onemocněním.

19.7.2013 16:35:17

Dobrý den. Od června jsem na biologické léčbě, měla jsem ji mít už v březnu, ale měla jsem po tabletách vysoké jaterní testy. Mám RA zjištěnou od lonského srpna a od té doby se mi zvyšuje spodní tlak přes 90 a v posledních dvou dnech mě začal trnout jazyk. Ještě mam asi 20 let tetanii, ale zatím vše v klidu, jen to trnutí jazyku mě trošku postrašilo. Na injekci mam jit až za tyden, ale nechci plašit. Můžete mi zkusit napsat co to trnutí může způsobovat? Moc děkuji předem za odpověd.

Příčiny jsou různé, v každém případě o těchto obtížích řekněte svému revmatologovi. Může jít např. o projev chudokrevnosti, autoimunitního onemocnění (to je docela možné, pokud máte revmatoidní artritidu), o zánět jazykového nervu, o projevy tetanie atd. Zatím můžete zkusit doplnit vápník s hořčíkem, např. přípravek Dologran.

17.7.2013 20:07:48

Dobrý den, před měsícem a půl mi byla na interně zjištěna krev+ a erytrocyty četné leukocyty v normě (měla jsem 4dny po menstruaci) Tak jsem šla na url. Z tama mi vyšla moč negativní. Sem vedena na gastroenterologii (pro crohna) a dnes mi byla v moči opět zjištěna krev++ a erytrocyty 10, Lekukocyty v normě, bílkoviny žádné (17 dní po menstruaci, ale vysadila jsem HA) Může mít to vysazení na to vliv? Může to být něco s ledvinama? Upřesňuji, že moč nebyla cévkovaná (ani na interně, url) ale dodržuji co mám. Před půl rokem jsem chodila 2 měsíce na url pro 2x zánět moč. měchýře. Myslím že to způsobilo i cévkování jeli to možné, protože výsledky při první návštěvě na podezření zánětu nebyly strašné, ale po cévkování se to rapidně zhoršilo a přišel zánět a po chvíli další, ale pak už sem měla opakovaně vše v normě (i přes pocit pálení) Proto se cévkování vyhýbám co to jde. Podstoupila sem i cystoskopii a ta je v pořádku, ledviny nezvětšeny akorát malá cysta 9mm a rividujici streptokok v uretře. Doktor na url mi řekl že necévkovaná moč může být zkreslujicí, ale zaráží mě že jednou je to v pořádku a pak zase ne. Lehké pálení mám (ne pořád) ale žádné řezání bolesti podbříšku jako při zánětu. Proto mám strach z cévkování že se to akorát zhorší. Může se jednat třeba o písek v močových cestách který je poškrábe? Občas mám pocit jako by se mi při močení něco natrhlo-prasklo ale kalibrace je taky v pořádku. Proto nevím jestli to mám nechat tak a počkat jaké výsledky budou na gastroenterologii za 3měs nebo jít ještě někam jinam. Děkuji za odpověď přeju hezký den

Doporučuji nefrologické vyšetření. Crohnova choroba se může vyskytovat společně s autoimunitními záněty ledvinných klubíček - glomerulonefritidami. Při těchto stavech se vyskytuje často krev v moči, která přestupuje právě zanícenými ledvinnými klubíčky. Vyšetření u nefrologa není nepříjemné, čeká Vás jen sběr moči, pouze v případě nejasnosti stavu by Vás nefrolog doporučil k bioptickému vyšetření ledviny.

17.7.2013 13:55:34

Dobrý den, jsem ve 20 týdnu těhotenství a pan doktor zjistil ”vpravo: v. s. ren duplex s mírnou dilatací KPS a ureteru” mohla bych dostat trochu srozumitelnější vysvětlení jako pro normálního člověka? :-). A chtěla bych se zeptat co mě čeká až se holčička narodí s tou to diagnózou? děkuji Iveta

Pravděpodobně je vpravo ledvina zdvojená, je protažena do délky a má dvě pánvičky umístěné nad sebou. Jde spíše o vývojovou odchylku, která nemusí činit problémy. Čekají Vás ultrazvukové kontroly. V budoucnu bude nutné vyvarovat se infektů (prochlazení).

15.7.2013 13:27:12

Dobrý den, je mi 65 let a před rokem mě lékařka po preventivní prohlídce poslala na UZV ledvin. V závěru bylo psáno:”Incip. redukce parenchymu obou ledvin šíře 10-11mm”. Nyní po roce po kontrole (jiné pracoviště) je v závěru: ”Pravá ledvina má délku 96mm, parenchym šířky 8-11mm, levá ledvina délku 106 mm, parenchym šířky 14mm -atrofie parenchymu pravé ledviny.” Zatím jsem byla bez léčby, žádná další vyšetření jsem neabsolvovala. Je tedy vše v pořádku...? Děkuji předem za odpověď.

Velikost a pravděpodobně i funkce ledvin je lehce snížená, ale ve Vašem věku pravděpodobně není nutné se znepokojovat. Doporučuji: hojný přívod tekutin (nejlépe vodu), neužívat léky ze skupiny nesteroidních antiflogistik (Brufen, Voltaren ...), nekouřit, běžnou "racionální" dietu, pravidelné kontroly praktickým lékařem.

14.7.2013 00:41:25

Dobry vecer, od detstvi mam zvysenou bilkovinu v krvi, a rozsirenou panvicku, na kontrolu chodim jednou za pul roku, trpim na otoky, hlavne v oblasti bricha. chtela jsem se zeptat na co se provadi krevni test c inhibitoru, a jelikoz me brzo ceka vysetreni strev, zda neni zatezujici pro tu ledvinu to velke mnozstvi tekutiny co musim pit behem 4 hodin 4 litry vody na procisteni. dekuji za odpoved.

Příprava na koloskopii roztokem Fortrans (4 litry) ledviny nezatíží, roztok proteče střevy a pomůže je tak očistit. Pravděpodobně máte na mysli vyšetření C1-inhibitoru, to se provádí k objasnění nejasných otoků, pomůže rozlišit, zda nejde např. o hereditární angioedém (podrobnosti zde: http://www.hae-imuno.cz/o-onemocneni/)

11.7.2013 11:38:41

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o informace. V dětství jsem prodělala urolog. operaci ”pro dystopický megaureter pro horní pol levé ledviny a refluxu IV. st. do ureteru pro dol pol - provedena ureterektomie megaureteru, pyeloureteroanastomosa a reimplantace ureteru vlevo”.

SONO: v pravo hypotomie dut systému vlevo dilatace pánviček 20 a 30mm, kora v nejširším místě 16 a nejtenším 8mm, hypotomie pánvičky - hor. i dol., parenchym. můstek.

Chodím jen na roční kontroly, přiznám se, že vůbec nerozumím těm výsledkům sona, mohli by jste mi to podat srozumitelně a zda se mám něčeho obávat, či dodržovat speciální stravu? Kvůli tomu, mě pojišťovna odmítla udělat životní pojištění...proto jsem to začala zjišťovat, abych něco nepodcenila (samozřejmě nechci řešit pojišťovny, chápu že je u mě zřejmě nějaké riziko oproti zdravému člověku, nicméně pro klid duše mě to zajímá) Děkuji moc a přeji hezký dne.

Pro vrozenou vadu bylo třeba nově napojit močovod na ledvinu. Operace podle všeho dopadla úspěšně, nicméně ledvina je již poškozená a odtok moči je ztížen, hrozí vyšší riziko infekce. Z dietních opatření lze doporučit hojný přívod tekutin (např. 3 litry i více), dále je nutné vyvarovat se infekce, neprochladnout. Doporučuji též nefrologické sledování, je pravděpodobné, že u Vás dojde ke zhoršení funkce ledvin a správná nefrologická péče dokáže onemocnění ledvin výrazně zpomalit. Pokud máte zájem, napište mi o kontakt na nefrologickou ambulanci nejblíže Vašemu bydlišti + kde bydlíte.

10.7.2013 13:44:38

Dobrý den, dnes jsem byl na preventivním vyšetření (SONO) ledvin, kvůli léčené mírné hypertenzi (140/90). Bylo mi zjištěno následující:

”Obě ledviny jsou v obvyklém uložení, ale celkově větší. Pravá 120x67x65mm, levá 130x72x76mm. A to na základě nohočetných, anechoenních útvarů v ledvinách. Vpravo největší o průměru 5cm, vlevo 3,5cm. Korová vrstva výrazně zúžená až zašlá, hranice mezi centrálním echokomplexem a kůrou setřelá.

Duté sytémy nejsou dilatované. Oblast nadledvin bez patolog. expanze patrné na uz. A. renalis jsou oboustranně dobře vyšetřitelné, jsou sledované v délce asi 35mm, s průtoky 168cm/s, bez známek stenózy. Perfuze ledvinami omezené cystami, takže jsou tepny jimi v ledvinách roztlačené.

Z: Polycystické ledviny bilat.”

 

Bylo mi doporučeno bez odkladu navštívit urologické pracoviště pro další vyšetření.

Je mi 32let a pravidelně sportuji, myslím, že jím zdravě a tekuniny také doplňuji v normě.

Jaký máte názor na mou diagnózu a další ”vyhlídky” na můj stav ledvin?

 

Děkuji moc

S největší pravděpodobností trpíte polycystickou chorobou ledvin dospělého typu. Doporučuji prostudovat tuto stránku: http://www.nadaceledviny.cz/informacni-brozurky/polycysticka-choroba-ledvin

Ve stručnosti: cysty postupně utlačují funkční tkáň ledvin, časem bohužel lze očekávat selhání ledvinných funkcí a nutnost její náhrady. Ideální je transplantace ledviny od živého dárce, o něco méně výhodná možnost je transplantace od neživého dárce, další možnosti jsou hemodialýza a peritoneální dialýza. Ke konečnému selhání ledvin dochází obvykle v 45 - 60 letech, záleží na dalších okolnostech. Doporučuji: dostatek tekutin (až 5 litrů denně i více), dobře léčit vysoký krevní tlak, nekouřit, nepít kávu a nic s kofeinem. Dále doporučuji nefrologické vyšetření. Přední specialistkou na polycystózu ledvin je doc. MUDr. Jana Reiterová, CSc. z nefrologické ambulance Všeobecné fakultní nemocnice, Karlovo nám. 32, vchod B, 4. patro, tel. 22496 6790, můžete se objednat i bez doporučení praktického lékaře. Probíhá několik studií k ověření nových léčebných přístupů, doc. Reiterová obvykle má možnost zařadit nemocné do těchto studií jako první.

5.7.2013 13:45:01

Dobrý den, moc prosím o radu. Moje 5ti letá dcera od 2 let trpí infekcemi močových cest. Většinou má bacil ecoli. Tři měsíce jsem dceři dávala vždy večer ATB Triprim. Paní doktorka nás poslala na mikční cystografii, která vyloučila reflux. Nyní měsíc po vyšetření jsmešli na kontrolu na nefrologii a výsledky moče byly sediment negativní, kultivačně pseudomonas aeruginosa 10 na 4 v l ml moče a Streptococuss agalacticae lO na 4 v l ml moče. Paní doktorka nám vysadila ATB, jelikož nemáme reflux a doporučila urovaxom a brusinky. Jelikož jsme se o té bakterii dočetla velmi špatné věci, chci se zeptat jestli to může být u dcery přechodné a po vysazení ATB se to zlepší, ani nevím kde to mohla chytnout. Můžete mi poradi co mám dělat? Předem děkuji za odpověď

Pseudomonáda je příkladem nemocniční bakterie, je možné, že se jí Vaše dcera nakazila v zdravotnickém zařízení. Nákazu mohla paradoxně usnadnit i dlouhodobá léčba Triprimem - má vliv na bakteriální osídlení organismu. Koncentrace obou bakterií jsou však jen hraniční a pokud nyní dcera nemá příznaky močové infekce ani anatomické předpoklady k snadnému vzniku zánětu ledvin (reflux), je postup Vaší lékařky naprosto oprávněný. K vyléčení pseudomonádové infekce je třeba obvykle kombinace více antibiotik, někdy i nitrožilních. Infekce však může i spontánně vymizet.

29.6.2013 18:08:38

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je u nás nutné vyšetření ledvin scintigrafie. Syn je objednán ve věku necelých 6 týdnů (novorozenec) do Olomouce, nechci pro něj zbytečnou zátěž. Má jen jednu ledvinu, dle moči a krve z porodnice vše v pořádku, místo druhé ledviny má 2 větší cysty (cca 2cm a 1,5 cm). Děkuji za odpověď

Kromě časové zátěže jde o nenáročné vyšetření. Vyšetření krve a moči k zhodnocení funkce ledvin nepostačuje. Scintigrafie poskytne cenné informace o funkčnosti levé i pravé ledviny, o jejich uložení, o tvorbě a odtoku moči atd. Pokud Váš lékař považuje toto vyšetření za vhodné, doporučuji je absolvovat.

17.6.2013 11:07:59

Dobrý den, prosím o informaci o Neglomerulární erytrocyturii. manžel 39let má již dva roky krev v moči, nikde žádný nález. ani měchýř, ani sono. Až nyní lepší testy v Praze - nalezeno více než 90% isopmorfní erytrocyty, zbylé dysmorfní erytrocyty, 0 akanctocytů... Může tam být něco počínajícího? Je kuřák, může mít toto vliv či strava? Nebo už bude muset žít jen s odpovědí, že má možná větší síto v ledvinách.....Děkuji za Váš čas.

Neglomerulární (postglomerulární) erytrocyturie svědčí pro lokalizaci zdroje krvácení až za ledvinnými klubíčky. Mohou krvácet např. ledvinové cysty, případně mohou být přítomny močové kameny, ev. i drobná porucha srážlivosti krve. Pokud nebylo provedeno urologické vyšetření, doporučuji ještě toto - včetně cystoskopie. Pokud tento stav trvá dva roky, pravděpodobně příčina nebude závažná, doporučuji však pravidelné kontroly urologem - kuřáci jsou více ohroženi nádorovým onemocněním ledvin a močového měchýře. Údaj o erytrocyturii by mohl rozpoznání případného nádoru u manžela ztížit.

12.6.2013 18:03:27

Dobrý den, jsem ve 22tt a na ultrazvuku mi u plodu mužského pohlaví detekovali bilaterální dilataci KPS do 7mm, resp. přesně 7 mm, chvi se zeptat, jak moc je to vážné a jaká je norma. Dost mě to stresuje. Moc děkuji za odpověď.

Dilatace KPS (kalichopánvičkový, dutý systém ledvin) může svědčit pro ztížený odtok moči z ledvin, např. následkem návratu moči, útlaku močovodů zvenčí, přítomnosti chlopně v močovodu nebo jiné přičiny. Pravděpodobně Vás však čeká jen ultrazvuková kontrola. Stav se často sám upraví, pokud se tak nestane, je většinou dobře řešitelný. Věřím, že kontrolní vyšetření dopadne příznivě.

11.6.2013 17:38:53

Dobrý den, Ráda bych se zeptala. Sama mám polycystózu ledvin, nyní se nám narodil syn (3 měs.) Celé těhotenství na testech se na ledvinách u syna cysty neprokázaly. Nyní se v 1 ledvině ukázala objemná ohr. cysta v průměru 2 cm s vl. stěnou. Jiné cysty neprokázány. Chci se zeptat, v tak časném věku může se jednát o polycystózu dospělého typu, která se projeví tak brzy (zdědil po mě ). Jak se Dg dětská oproti dospělé formě. Zda se dětská forma projevuje dřív, hned po porodu? Děkuji

Může jít i o první projev polycystózy dospělého typu, i když to není obvyklé. Nejde však o dětskou polycystózu, která má mnohem horší prognózu - nemusíte se proto příliš znepokojovat. Doporučuji kontaktovat prof. Seemana z pediatrické kliniky FN Motol, který by Vám zajistil genetické vyšetření a určil další postup - sledování. (kontakt zde: http://www.pediatrie-motol.cz/seznam-lekaru-a-kontakty)

7.6.2013 09:47:54

Dobrý den,

ráda bych se na Vás obrátila s dotazem, zda když mám reflux ledvin, v dětství jsem prodělala operaci, stále jsem pravidelně sledována ale od mala již nemám žádné problémy, zda je toto onemocnění dědičné.

Mnohokrát Vám děkuji předem za odpověď

Toto onemocnění se nedědí tak jednoduše jako např. krevní skupina, tzn. není takto dědičné, ale v některých rodinách jsou k němu častější dispozice.

6.6.2013 11:27:10

dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli může souviset užívání prášků na tlak - Lozap 50 s bolestí - tlakem ledviny. Mám (asi vrozenou) anomálii močovodu (taková zatáčka). Před 6 týdny mi nasadil praktický lékař Lozap kvůli zvýšenému tlaku. Asi po týdnu mne začala bolet - tlačit ledvina. Nechal udělat rozbory krve a moči - vše ok. Byla jsem na UZ u svého gynekologa a ten mi zkontroloval i ledvinu. Říkal, že je v normálu. Zítra jdu ještě na UZ ledvin.

Děkuji

Souvislost s Lozapem se mi jeví spíše jako nepravděpodobná. Pokud však budou obtíže přetrvávat, navrhuji zkusit Lozap vyměnit za jiný lék z téže skupiny (Micardis, Carzap atd.).

3.6.2013 08:08:28

Dobrý den, dcera (24let) má již 4roky bolesti v podbřišku-břicho od pupku dolů se jí nafoukne a hrozně bolí, nutí jí to na močení i když již nemá co močit. Stává se jí to třeba 2x týdně, je to velká bolest, musí si i lehnout. s jídlem ani vyprazdňováním to nesouvisí. Absolvovala již řadu vyšetření (kolonoskopie, magnetická rezonanace,urologie,gynekologie...)Na MR ji našli retroverzy dělohy a pánevní dystopie céka a na urologii má psáno nefrogram. v m. pánvi vlevo kontrastní stín charakteru flebolitu. Můžete mi prosím napsat o co jde? Jsme už z toho zoufalé. Děkuji Ilona N.

Retroverze dělohy - děloha je otočena vzad, směřuje směrem ke konečníku. Tento stav může souviset s obtížemi Vaší dcery, často se projevuje zácpou nebo bolestmi, jinak je ale neškodný. V budoucnu mohou nastat určité komplikace v těhotenství. Flebolit je žilní kámen, který vznikl ukládáním vápníku do krevní sraženiny - nemá žádný význam, nejde o chorobný stav.

27.5.2013 12:11:51

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda není příliš razantní řešení odebrání ledviny u mého tchána, kterému je 80 let a je diabetik, po objevení krve v moči byl na Scintigrafii ledvin, kde byl zjištěno, že je ledvina mírně zvětšena a utlačuje močovou trubici. Nemám žádné bližší výsledky, ale zajímá mě jestli není ještě nějaké jiné řešení a pokud nemá žádné obtíže ani bolesti, ale lékař má strach, aby se stav nezhoršoval a neohrozil druhou ledvinu, která je v pořádku. Předem děkuji za váš názor.

Nemám k dispozici dostatečné údaje, proto obecně: Záleží nejvíce na celkovém stavu Vašeho tchána, na tom, zda by byl schopen operace. Tento výkon je zřejmě vhodné provést, v dnešní době se provádí obvykle laparoskopicky (miniinvazivně). Operace je blíže popsána zde: http://www.fno.cz/documents/informovane-souhlasy/Laparoskopicka_nefrectomie_IS_r02.pdf Případně se můžete ještě poradit s jiným urologem, ale ten by potřeboval znát všechny nálezy (laboratoř, ultrazvuk) a mít k dispozici vyjádření internisty, že je Váš tchán schopen takového výkonu.

26.5.2013 22:12:49

Dobrý den, mám polycystické ledviny. Poslední vyšetření dg. místy s krátce pruh. kalcif. ve stěnách, v dx ledvině 4 kalcif. konkrementy do vel.12x17mm, z ventrální strany při rozhraní horní a stř.1/3 sin. ledviny ohran. útvar 55x45 mm, denzity kolem 68 H, zřejmě hemorag. cysta. Díky za odpověď.

Jedna z Vašich cyst v ledvinách zřejmě obsahuje krev - jde o obvyklou komplikaci, která se vyskytuje při polycystóze ledvin. Je pak vyšší riziko infekce. Současně u Vás byly zjištěny ledvinové kameny, které jsou též u polycystózy obvyklé.

24.5.2013 15:20:55

Dobry den .. chtěla bych se zeptat co to znamená Mírna hypotonie DS levé ledviny .. Moje dcerka ma 1 měsíc a doktorka z porodnice nam dala pozvanku na Nefrologii. Prosím o váš nazor na tohle.. Děkuji

Tento nález by mohl svědčit pro ztížený odtok moči z levé ledviny, možných příčin je více: např. přítomnost chlopně v močovodu, útlak zvenčí, jiná překážka. Tento stav může ledvinu dlouhodobě poškozovat, je vyšší riziko zánětu. Pravděpodobně Vás zatím čeká jen vyšetření moči a pravidelné ultrazvukové kontroly.

23.5.2013 18:30:32

Dobrý den, má dcera 5 let má opakované záněty močových cest a paní doktroka z nefrologie nás posílá na mikční cystografii. Mám velký strach z cévkování. Může se dceři něco stát u tohoto zákroku? Předem děkuji

Komplikace jsou velmi vzácné, teoreticky může nastat zanesení infekce, poškození močových cest cévkou s drobným krvácení, případně se může projevit přecitlivělost na kontrastní látku. Zákroku se bát nemusíte, naopak informace získaná vyšetřením bude pro lékaře velmi cenná a umožní určit případný původ zánětů.

15.5.2013 10:01:57

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. včera sem byla na třetí ultrazvuku jsem ve 31tt a pan doktor mi řekl že malý má střevo plný a napnutý jak jitrnice... v pondělí mám přijít na kontrolu jestli se malý vyprázdnil nebo ne... pokud ne tak říkal že to vypadá že má smyčku na střevech. když se nevyprázdní vydrží to do pondělí?? a co mě popř. čeká potom když se potvrdí smyčka na střevu miminka?? mám se bát?? děkuji za odpověď

Dilatace (rozšíření) střevních kliček plodu může signalizovat problém s odchodem stolice, např. následkem anatomické překážky v konečníku (atrézie rekta). Případně by mohlo jít o tzv. malrotaci střeva, kdy se střevo střevo zauzlilo. Pravděpodobně Vás čekají pravidelné ultrazvukové kontroly, pokud by se onemocnění střeva potvrdilo, bylo by třeba provést po narození operační výkon - podle povahy onemocnění např. buď plastiku řitního otvoru nebo dočasný vývod stolice (stomie). V takovém případě by bylo nutné porod uskutečnit v zařízení, kde jsou schopni se o novorozence adekvátně postarat, např. FN Motol. Ultrazvuková kontrola během jednoho týdne je běžný postup, postačuje.

13.5.2013 10:12:28

Dobrý den, mám doma testovací proužky na moč NEFROPHAN LEUKOCYTY, jelikož dcera trpí na opakované záněty močových cest. Jelikož mě již několik dní pobolívá v bedrech na pravé straně a zkoušela jsem si otestovat moč těmi proužky a bylo vše v pořádku, mohlo by se jednat o onemocnění ledvin, i když bylo vše negativní? Předem děkuji za odpověď

Může jít i o onemocnění ledvin, která se neprojevují přítomností bílých krvinek v moči - např. cysty, kameny atd. Doporučuji urologické vyšetření, lékař pravděpodobně provede i ultrazvukové vyšetření a zobrazí tak strukturu ledvin.

15.4.2013 09:51:24

dobrý den,

byl mi zjištěn angiomyolipom 8cm v lévé ledvině. Bylo mi sděleno, že na 99% nejde odstranit benigní nádor tak aby se ledvina zachovala. Jediná možnost je odstranění celé ledviny s nádorem. Bylo mi doporučeno sledování nádoru a po kontrolní CT vyšetření (bude naplánováno v září 2013) pokud by se zvětšoval odejmutí ledviny. Protože jsem se dočetla, že může nádor prasknout což je život ohrožující, nenechává mě to klidnou. Z Vaší listárny jsem se dočetla, že je možné provést embolizaci (ucpání přívodních tepen). Můžete mi k tomu říci více, a jestli je to možné v mém případě? Děkuji za odpověď

Embolizace ledviny se užívá buď před operací, aby se nádor změnšil a bylo možné nádor snadněji odstranit, nebo také u pokročilých nádorů, které odoperovat nejdou. Domnívám se, že u angiomyolipomu tento postup není na místě, jedinou možností je tedy ledvinu odstranit.

11.4.2013 18:47:58

Dobrý den, jsem ve 30. týdnu těhotěnství, včera při ultrazvukovém vyšetření plodu u mého gynekológa a zároveň, po doporuční, na genetice, mi byl u mého miminka potvrzenvý nález:

Pravá ledvina- hydronefróza 2. stupně v pravo s dilatovaným močovodem na 4mm, zdají se dvě pánvičky 11 mm každá, funkční parenchym 5 mm. Levá ledvina- normálního vzhledu, funkční parenchym 10 mm. Močový měchýř naplněn, šíře stěny měchýře 1,5 mm- norma. jiné VVV nejsou patrné.

Vysvětlete mi, prosím, co to znamená, ják je to vážné a na co všechno se máme připravit? Mockrát děkuji.

Nález není celkově tak závažný, levá ledvina bude fungovat prakticky normálně - což postačuje. U pravé ledviny došlo k jejímu poškození následkem poruchy odtoku moči. Po porodu Vás čekají pravidelné ultrazvukové kontroly, vyšetření krve a moči. Pokud by poškozená ledvina byla zdrojem obtíží, možná ji bude nutné vyoperovat.

5.4.2013 14:26:17

dobrý den, léčím se na nefrologii v dětství proděláma operace-antireflix. plastika. (hypoplazie x chron. pyelonephritida). Opakující se infekce v moči stále v posledním roce.

Sonografie: pravá ledvina 100 x 48, parenchym nehomogenně s vyšší echogenitou, šíře 15mm, nepravidelná v oblasti horního polu, KPS s dalataci panvičky 36x21, dilatovaný i proxim. močovod 3-3, 5mm, drobné kalcifikace bez lož. změn. Levá ledvina: špatně zobrazitelná svráštělá, 58x34, parenchym s vyšší echogenitou, reduk. nepravidelně 8-11mm, kontura zvlněná, dilatace pánvičky 20x10mm, drobné kalcifikace v parenchymu bez ložiskových změn. prosím o vysvětlení a zda má mám jít na urologii. Je mě 36let. Děkuji za odpověď.

Určitě je vyšetření na urologii vhodné, urolog zhodnotí Váš stav, navrhne Vám opatření ke snížení četnosti zánětu ledvin, případně zváží trvalé podávání léčiv proti opakování zánětů. Pokud by se záněty opakovaly, můžete o funkci ledvin přijít a hrozila by Vám nutnost docházet na dialýzu.

2.4.2013 19:46:08

Dobrý den, byla mi zjištěna mikrohematurie na jeden křížek bez přítomnosti zánětu /podobný nález jsem měla před dvěma roky - mezitím nekontrolováno/. Absolvovala jsem sono vyšetření, které bylo v pořádku. Lékař mi následně poslal ještě na CT močových cest. Chci se zeptat, zda je toto vyšetření nutné. Vzhledem k tomu, že trpím již va roky bolestmi v bedrech, jsem absolvovla za poslední rok a půl dvakrtá rtg páteře, rtg plic a ještě několik rtg zubů /to samozřejmě z jiných důvodů/. Je mi 34 let a mám z velkého ozáření při CT vyšetření obavy. Nebylo by vhodnější vyšetření MR? Děkuji

Pokud Váš lékař předpokládá přítomnost močového kamene, je CT vhodné, jde dnes o vyšetřovací metodu první volby. Samozřejmě je nutné, abyste v době vyšetření nebyla těhotná. Zároveň však doporučuji i nefrologické vyšetření, mikroskopická hematurie může být způsobena i některými onemocněními ledvinných klubíček (glomerulonefritida) s různým průběhem a prognózou, tam pak CT močových cest k diagnóze nepřispěje. Zároveň nejde o tak vzácné stavy. Doporučuji proto: 1/ sdělit lékaři své obavy z velkého počtu rentgenových vyšetření a zeptat se ho, zda je toto vyšetření nutné; 2/ objednat se po dohodě s lékařem k vyšetření na nefrologii, kontakt na nefrologické ambulance je např. zde http://www.bbraun-avitum.cz/cps/rde/xchg/av-avitum-cs-cz/hs.xsl/nefrologicke-ambulance-ceska-republika.html

28.3.2013 15:56:21

Dobry den p. doktor, chcem sa opytat, mam dceru, bude mat 2 roky. Ma multicysticku dysplaziu l. oblicky, ta sa celkom vstrebala, takze ma jednu oblicku. Vecer bola nepokojna pri cikani, radsej som s nou zasla na vysetrenie. Rozbor mocu ukazal zaplava bakt. a masivnu zaplavu leukocytov. Doktor, ktory nas vysetroval v nemocnici jej nedal atb, len brusnicovy extrakt a vela pit, kedze teploty nemala. Kultivaciu sme mali odniest na druhy den nasej pediatricke. Ta bola zhrozena, ze jej nedal atb a hned jej nasadila biseptol. Kultivacny vysledok budeme mat az po velkej noci, co je ale uz v zasade asi jedno, kedze atb berie. Ja som aj rada, pretoze v tom case mala dcera aj gynekologicke problemy, mala vytok, velmi na to trpi, aj napriek mojim vsemoznym prevetivnym opatreniam, fakt staci, ze sa raz pokaka do plienky. Nasadili by ste ako nefrolog tiez atb? A kolko dni sa odporuca uzivat biseptol pri takomto zapale? Doktorka nam povedala 7 dni, ale jedna moja znama, tiez doktorka, no nie pediatricka mi povedala, ze staci 5 dni. Skuste sa mi k tomu vyjadrit, kedze nasa nefrologicka je momentalne pn. Dakujem za Vas cas.

Rozhodnutí, zda hned nasadit antibiotika, není vždy jednoduché. Je nutné vzít v úvahu více okolností, a to například: celkový stav, možné nežádoucí účinky, možného vyvolavatele infekce, citlivost na antibiotika v daném regionu, předchozí užívání antibiotik, hladinu parametrů zánětu atd. Někdy může být oprávněný postup, který zvolil lékař na pohotovosti - záleží na místních podmínkách. Např. pokud by bylo reálné získat výsledek kultivace moči do dalšího dne, mohlo být opodstatněné počkat a nedávat antibiotika naslepo. Lékař na pohotovosti zřejmě předpokládal, že šlo o postižení jen dolních močových cest, v takovém případě nelze proti jeho postupu nic namítat, z mého pohledu, i když znám jen některé údaje. Jiná situace by byla, pokud by bylo dáno podezření na infekci ledviny (pyelonefritidu). V takovém případě by bylo nutné nasadit antibiotika hned, případně i zvažovat hospitalizaci. Doba užívání antibiotik záleží též na závažnosti infekce. U nekomplikované infekce dolních močových cest mohou stačit někdy dokonce i 3 dny, naopak u infekce ledviny je nutné podávat antibiotika až dva týdny. Ze svého pohledu bych doporučoval, pokud Vaše dcera trpí na infekce močových cest častěji, zvážit dlouhodobé podávání malé dávky antibiotika k prevenci. Dobré zkušenosti mám i se systémovou enzymoterapií.

27.3.2013 14:49:22

Dobrý den, mému synovi narozený 33týden, nyní po resekci tlustého střeva byla náhodou zjištěna chybějící pravá ledvina, v ultrazvuku bylo: vlevo ledviny ortotropní, vel. 73 mm, snorm. šířkou a echogenitou korové vrstvy. Konkrementy ani ložiskové změny neprokázány, s mírnou hypotonií dutého systému- pánvcička příčně 5 mm a kalichy 3 mm, mohli byste mi to prosím přeložit? Hlavně tu hypotonii a co by nás na základě toho mohlo čekat za komplikace s jednou ledivnou?

Hypotonie dutého systému znamená rozšíření ledvinové pánvičky. Může svědčit pro to, že odtok moči je ztížen nějakou překážkou (např. zúžení, močové kameny - ty ale u Vás nebyly prokázány, útlak zvenčí, někdy nemusí být příčina zjevná). Pravděpodobně Vás čekají jen pravidelné ultrazvukové kontroly a můžete být klidná.

26.3.2013 14:18:05

Dobrý den, manžel je už 3 týdny doma, se zánětem ledvin a dnes byl na fázové gamagrafii ledvin a jako nález donesl: Parenchym obou ledvin nastupuje včasně, maxima dosahují obě křivky včas, pokles je vlevo lehce až středně, vpravo lehce prodloužen. Relativní funkční podíl levé ledviny je 52%, pravé 48%. Vpravo je dutý systém lehce prostornější, se stagnací zejména v horní kalichové skupině. Odtok je však patrný až v druhé polovině vyšetření. Výraznější pelvicoureterální přechod i náplň horní poloviny pravého močovodu. Parenchym obou ledvin je již hraničně funkčně postižen, zejména vlevo. Dilatace i horní poloviny pravého močovodu. Můžete mi prosím ”přeložit”co to vlastně všechno znamená a jestli je to třeba nějak léčit? Moc Vám děkuji. Petra Košická Radačovská

U Vašeho manžela byly tímto vyšetřením zjištěny známky ztíženého odtoku moči z pravé ledviny. Příčiny tohoto stavu mohou být různé: například zvětšení prostaty, přítomnost močových kamenů, poruchy vyprazdňování měchýře, útlak zvenčí atd. Je zapotřebí pátrat po příčině - čeká Vás tedy urologické vyšetření. Léčba se liší podle příčiny.

21.3.2013 21:54:11

Dobrý den,

vyšetření krve ukázalo krev v moči -hodnota 33. dále by m zajímalla hodnota neutrofilní segment 0, 37, lymfocity 0, 52, TSH - 0,02. Erytrocity hamburger2889. Ráda bych věděla, co je špatně. Je li vše způsobené zvýšenou funkcí štítné žlázy?

Zvýšená funkce štítné žlázy s přítomností červených krvinek nesouvisí. Bylo by vhodné provést urologické a/nebo nefrologické vyšetření k určení původu krvinek. V zásadě může být přítomnost krvinek způsobena onemocněním ledvinných klubíček (glomerulonefritida - relativně vzácná onemocnění), infekčním zánětem, přítomností cyst, u mužů onemocněním prostaty, vzácně nádorem atd. Zvýšení lymfocytů - jednoho druhu bílých krvinek - může svědčit např. pro virový infekt.

20.3.2013 20:16:51

Dobrý večer, jsem ve 28tt a asi ve 20tt nám bylo zjištěno, že plod má na pravé ledvině cystu. Přesně psáno: první UZ-u plodu pravá ledvina multicystického charakteru, odstup renální arterie se nezobrazuje, dle UZ patrně cysta při dolním polu ledviny je součástí ledviny-atypický nález. Druhý UZ-pravá ledvina polycysticky přeměněná do velikosti 38x20mm bez patrného funkčního parenchymu, bez dilatace pánvičky a ureteru. A po posledním UZ ve 28tt-v oblasti pravé ledviny 3 cystické útvary 20,10 a 13mm v průměru. Levá ledvina norm. velikosti, bez dilatace KPS. Moč. měchýř naplněný 19mm v průměru. Další UZ za 4týdny a kontrola ledvin je doporučena po porodu. Jsme z toho dost vyděšeni, tak jsem se chtěla zeptat, zda by jsme neměli navštívit specialistu z nefrologie už nyní. Spíše bych taky byla ráda, kdyby nám nějaký specialista vše vysvětlil. Moc děkuji za odpověd’. Jana

Multicystická dysplasie ledviny je nedědičná vada, při němž je ledvina prostoupena velkým množstvím cyst, tj. dutinek naplněných tekutinou. Takto změněná ledvina neplní svoji funkci. Naštěstí se u Vás jedná o postižení jen jedné strany. Po porodu Vás čeká urologické sledování, v daných intervalech budete docházet na kontroly ultrazvukem. Pokud se cysty budou změnšovat, ledvina časem vymizí. Kdyby se cysty zvětšovaly, bude nutné ledvinu vyoperovat. Naštěstí k životu postačuje jen jedna ledvina. Je nutné se však vyvarovat úrazu a prochladnutí. Jde o relativně časté onemocnění, vyskytuje se u cca 1 z 4000 narozených dětí.

6.3.2013 14:39:02

Dobrý den, je mi 48 let a náhodně mi byla zjištěna v ordinaci krev v moči (+). Moč kult. neg. Žádné potíže nemám. Byla jsem odeslána na IVU, kde zjistili: pyelektazie při gracilní junkci, bez obstrukcí, bez lithiázy. Bylo mi sděleno, že hematurii mám kvůli rozšířené ledv. pánvičce a na kontrolu mám přijít za rok. Koupila jsem si papírky na vyš. moče a zjišťuji, že někdy mám krev neg. a jindy pozitivní. Neměla bych ještě podstoupit nějaké další vyšetření, aby se něco nezanedbalo? Děkuji za odpověď.

Ještě přichází v úvahu jiný původ mikroskopické hematurie: onemocnění ledvinných klubíček - glomerulů (např. IgA nefropatie). Tato varianta by se potvrdila či vyloučila nefrologickým vyšetřením, jehož součástí by bylo prohlédnutí krvinek v moči pod mikroskopem ("fázový kontrast","v zástinu"). Pokud by byly krvinky deformované, svědčilo by to pro onemocnění ledvinných klubíček - např. glomerulonefritida.

2.3.2013 11:40:35

Dobrý den, je mi 31 let a na základě opakovaných bolestí v levém boku mi byla zjištěna hydronefróza 3. stupně u levé ledviny. Dle vyšetření jde o vrozený problém. Parenchym ledviny by měl být v pořádku. Lékaři zmínili nevyhnutelnost operace, s tím, že operace není zcela akutní ihned a stačilo by ji odložit na zimní období. Je pravděpodobné, že by během cca 9 měsíců došlo k nějakému rapidnímu zhoršení a tudíž by odložení zákroku mělo negativní dopad na můj problém? Zajímalo by mě, jaká je průměrná doba rekonvalescence po operaci tohoto typu. Jsem aktivní a celkem trénovaná, zajímalo by mě, za jak dlouhou dobu po zákroku se lze k pravidelnému sportování opět vrátit. Předem velice děkuji za odpověď

Možnost návratu k plné fyzické zátěži záleží na typu operace (endoskopická nebo klasická), přičemž u vrozené hydronefrózy se často dává přednost klasické operaci. V takovém případě je možná plná zátěž až minimálně po dvou měsících. Pokud jste jinak zcela zdráva, pravděpodobně není nutné operační výkon provádět akutně a během devíti měsíců by k závažným změnám nemělo dojít.

28.2.2013 08:32:22

Dobrý den, při UTZ ve 22. týdnu těhotenství nám bylo řečeno, že plod má mnohočetné cysty na obou ledvinách. Při kontrole, kterou prováděl pan primář, se zjistil zdvojený dutý systém u obou ledvin, ale cysty žádné, ledviny normální velikosti. Močový měchýř naplněný a plodové vody přiměřené množstí. Při kontrole po měsíci byly ledviny trochu zvětšené, cysty žádné, plodové vody dostatek, doporučena kontrola po porodu. Nyní ve 34. týdnu jsme šli na kontrolu kvůli něčemu jinému a opět tam byla paní doktorka, která při UTZ ve 20. t. diagnostikovala mnohočetné cysty. Teď potvrdila zdvojené pánvičky, cysty neviděla, ale vzhledem ke zvětšení ledvin usoudila, že ledviny budou mikrocystické. Jinak jsou všechny orgány v pořádku, plodové vody dostatečné množství a měchýř naplněný. Hodně nás tím vyděsila, tak jsem se chtěla zeptat, zda mohou být ledviny zvětšené i díky zdvojeným pánvičkám nebo z jiného důvodu. A neprojevily by se cystické ledviny už dříve než ve 28. týdnu těhotenství? V rodině onemocněním ledvin nikdo netrpěl. Předem moc děkuji za odpověď. Hanka

Možných příčin je více, cystickou chorobu ledvin je však též třeba vzít v úvahu. Nemuselo by potom jít ani o autosomálně-recesívní polycystózu (velmi špatná prognóza), ale i o autosomálně-dominantní poruchu (variabilní, lepší prognóza). Doporučuji kontaktovat specialistku v oboru, doc. MUDr. Janu Reiterovou, CSc. z Kliniky nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice a Ústavu lékařské genetiky 1. LF UK, jana.reiterova@lf1.cuni.cz.

17.2.2013 00:11:00

Dobrý den, syn byl operovaný pro hydronefrózu ledviny s obstrukcí pelviureterického spojení. Nejdříve podstoupil nefrostomii a až poté pyeloplastiku. Nyní když jsem znovu těhotná, by mě zajímalo, jak velké je riziko, že druhé dítě bude mít stejné potíže. Moc děkuji za odpověď

U této anomálie se předpokládá podíl dědičnosti, ale pravděpodobnost onemocnění i dalšího dítěte nelze snadno předpovědět. Doporučuji konzultaci klinického genetika. Bude indikována prenatální diagnostika, která umožňuje včasné odhalení případného onemocnění a jeho komplexní léčbu.

6.2.2013 21:29:04

Dobrý den. Včera jsem se dozvěděla, že můj děda (66 let) je v nemocnici s prasklou ledvinou.

Bohužel netuší, jak se to mohlo stát (neuhodil se do zad, netahal nic těžkého).

Nemám bohužel moc dobré zkušenosti s lékaři a nechci, aby něco zanedbali.

Děda má za sebou 2 infarkty, má diabetes (píchá si inzulin).

V nemocnici je dvě noci a každou noc jim upadl do komatu.

Jak by měli lékaři podle vás postupovat? Jaké by měli udělat vyšetření? Jak vůbec je možné, že ledvina praskne?

 

Moc děkuji za alespoň přibližné informace, je mi jasné, že nemůžete vědět přesné informace, když nemáte výsledky vyšetření.

Moc děkuji, Kvapilová Lucie

Pokud opravdu došlo k prasknutí ledviny, jde o vážný stav, který vyžaduje neodkladnou operaci. K diagnóze lze dospět zobrazovacím vyšetřením (ultrazvuk, CT). Léčbě je v kompetenci urologa a specialisty pro intenzívní medicínu.

16.1.2013 14:12:03

Dobrý den. Mému synovi je 32 let. V 19-ti letech prodělal strepokok infekci, od té doby má problémy s ledvinami. V současné době se léčí na nefrologii. Toto jsou jeho výsledky:

Proteinurie 670mg

Kultivace moč: negativni

Moč+sed: pH 6 ery l0

KO: Hb 120ery 5,87 MCV 68

Funkce ledvin: GFR 1.2ml/s

Biochemie: urea 7,1 krea105 KM 297

CK 3,2 gly 4,4 chol.4,6

bili+JT, ionty, alb.-v normě CPR 2,8

PSA 0,98 index 20,4%

Chronická smíšená nefropatie stadia CKD II, mírná protenurie

Nefrogenni hypertenze komp.

Beta talassemie minor, psoriáza

Zlepšeni indexu fPSA, zlepšeniCK

Doporucení: hematolog. Péče, kontrola tlaku, dieta

Léky: PIRAMIL 2,5MG POR TRL NOB 100x2,5MG. 2x1

Jaká je jeho prognóza. Má držet dietu. Děkuji za odpověď.

Prognóza je obecně celkem dobrá, t. č. lze doporučit režimová opatření - samoměření krevního tlaku, racionální dieta s příjmem bílkovin cca 1 g/kg tělesné hmotnosti (tj. např. při hmotnosti 75 kg přijímat ve stravě cca 75 g bílkovin), příjem tekutin asi 1,5 litru denně, neprochladnout, vyvarovat se zvýšené námahy, omezit sůl v potravě.

11.1.2013 20:12:42

Dobrý den, chci se zeptat jestli má prochladnutí po vyléčené cystitidě vliv na její recidivě. Byla jsem hospitalizována v nemocnici s hodnotami krev moči 1 bílkovina 1, přítomny byly i leukocity a bakterie-, Za 14 dní po nechtěném prochlazení se mi to vrátilo krev 3, bilkovina3 přítomny leukocity i bakterie. Mám jít na vyšetření s modrou tekutinou, ale já vím -že jsem se jen prochladla-navíc v práci se nemůžu pořádně napít a na záchod taky minimálně, Děkuji Jana M.

Ano, prochladnutí může vést k návratu infekce. Dostatečný příjem tekutin je jednou z podmínek úspěšného léčení zánětu. Vypít denně aspoň 2 - 3 litry by mělo být nyní Vaší prioritou, lze zkusit nosit i ledvinový pás, můžete zkusit dlouhodobě užívat brusinky nebo Rowatinex (volně prodejný lék rostlinného původu při opakovaných zánětech).

9.1.2013 17:12:44

Dobrý den, Mám biopsií ledvin prokázaný nefrotiský syndrom při membranosní glomerulonefritidě. Proteinurie je 28g za24h. Byl mi nasazen cyklosporin-bez efektu. Nyní podstupuji pulsní léčbu cyklofosfamidem-5krá v týdnu 1000mg na den iv. Dokončuji třetí měsíc, ovšem bílkovina v moči je stále hodně přes 20g. Můžete mě, prosím sdělit, jaké jsou další možnosti léčby. Děkuji za odpovědˇ

Doporučuji kontaktovat nefrologickou poradnu, Fakultní poliklinika, Karlovo nám. 32, Praha 2, tel. 22496 6790, objednat se můžete např. k Dr. Zakiyanovovi. Na tomto pracovišti jsou největší zkušenosti s terapií glomerulonefritid a užívají se zde i inovativní léčebné postupy.

17.12.2012 19:39:24

Dobry den, prosim o radu. Muj syn, když mu bylo pul roku, tak byl na operaci močovodu. Vše bylo potom dobre. Ted ma 4 roky a byli jsme ma sonu. Prava ledvina-horni pol ledviny s parenchymem šíře 11mm, v dolni časti jen s šíří 8mm, panvička rozšířenana apiriaper 8mm, prokrveni ledviny normalni. V Březnu nas čeka vyšetřeni DMSA. Prosím, co je to za vyšetřeni. A je možne, že po operaci močovodu se zase ten močovod mohl zužit??To nas muže čekat další operace? Děkuji moc za odpoved, Blanka.

DMSA scintigrafie je nezatěžující vyšetření, které ukáže stav ledvin. Vašemu synovi bude podáno tzv. radiofarmakon (radioaktivní látka, jejíž rozložení se potom bude v ledvinách sledovat). Dvě hodiny poté proběhne samotné vyšetření - snímání kamerou. Není třeba se vyšetření obávat, předem je nutné dostatečně pít. Vše potřebné Vám sdělí ještě lékař na oddělení nukleární medicíny. Opětovný vznik zúžení močovodu je možný. Zda Vás ale čeká další operace, Vám nedokážu z těchto informací říci.

10.12.2012 12:04:53

Dobrý den,

nyní jsem ve 36. týdnu těhotenství. Od 20. týdne je miminko pravidelně kontrolováno pro dilataci KPS u levé ledviny (pravá je cca do 6 mm). Hodnoty u posledních 3 vyšetření uvádím níže. Megaureter není přítomen. Co nás čeká po porodu? Je stav miminka vážný? O jakou vadu se vlastně jedná? Na UZV chodíme pokaždé k někomu jinému a každý nám říká trošku něco jiného. Jednou jsme klidní, jednou vystrašení. 30. týden 15,5 mm (dilatace kalichů do 6 mm)

33. týden 16,6 mm (dilatace kalichů do 9 mm)

36. týden 17 mm (dilatace kalichů 9 mm). Moc Vám děkuji za odpověď.

Doporučuji zachovat klid. Naměřené hodnoty mohou být před porodem matoucí. Po porodu Vás čeká ultrazvukové vyšetření miminka a pokud bude dutý systém ledviny rozšířen, další vyšetření příčiny (např. chlopeň v močovodu nebo návrat moči z močového měchýře nazpět).

7.12.2012 08:40:55

Dobrý den,

od narození mám chronické onemocnění ledvin s diagnózou - nefritida - nail patella syndrom. Tuto nemoc jsem zdědila od své matky. Moje sestra je ale naprosto zdráva.

 

Ráda bych se poradila, zda je při tomto onemocnění možnost mít vůbec vlastní děti. Bohužel má ošetřující lékařka mi v tomto ohledu nedokáže moc odpovědět, vždy se dozvídám, že je to tak 50:50. Je mi jasné, že mi asi nikdo nezaručí, že se můj stav případně nezhorší. Je nějaká možnost poradit se ve více zařízeních, či podstoupit nějaké vyšetření?

 

Ráda bych se také více zajímala o správné dodržování dietního režimu. Našla jsem si na internetu nějaké tabulky, ale bohužel se v nich moc neorientuji :- (je možné někde zjistit co bych konrétně měla hodně jíst a čemu bych se měla vyložene vyhýbat?

 

Moc děkuji za případnou odpověď. Pavlína

Doporučuji kontaktovat doc. MUDr. Janu Reiterovou, CSc. - nefrologická poradna, Fakultní poliklinika, Karlovo nám. 32, Praha 2, tel. 22496 6790. Paní docentka je specialistkou v oblasti genetiky i nefrologie a poradí Vám nejkvalifikovaněji.

29.11.2012 20:24:10

Dobrý den,

je mi 51let a mám polycystózu ledvin, po otci. U něho k úplnému selhání ledvin došlo v 60ti letech. Na jiném místě jste uvedl, že léky ovliňující tuto nemoc budou dostupné asi v r.2016. Chtěl bych se zeptat zda budou prováděny nějaké studie před tímto rokem a popřípadě jak je možné se jich zúčastnit.

 

Vratislav Novák

Doporučuji kontaktovat nefrologickou ambulanci VFN, Karlovo nám. 32, Praha 2, tel. 22496 6790 - doc. MUDr. Jana Reiterová, CSc., specialistka v oblasti genetiky a nefrologie. Pokud vím, plánuje se studie s tímto lékem (tolvaptan) v blízké době. Paní docentka bude toto zkoušení léků v ČR vést.

28.11.2012 09:43:33

Dobrý den, od narození trpím chronicým onemocněním ledvin. Konkrétně by se mělo jednat o hereditární nefropatii nail-patella syndrom. Tuto chorobu měla i moje mamka, ale zdědila jsem ji pouze já.

 

Ráda bych se zeptala zda je s takovou diagnózou možné vůbec uvažovat o těhotenství. Má lékařka mi řekla, že je to tak 50:50 a že těžko říct, jak by na to mé ledviny reagovaly, takže se příklání spíše k tomu děti neplánovat. Nevím zda to mám ponechat na rozhodnutí jedhoho lékaře a nebo se pídit po více názorech, či zkušenostech s mým onemocněním.

 

A dále jsem se chtěla zeptat zda neexistuje nějaká literatura ohledně správné diety k mému onemocnění. Zatím jsem nikde nic neobjevila :- (jen jsem se dozvěděla, že je to většinou u každé diagnózy jiné. Tak resně nevím čeho se konkrétně vyvarovat.

Beru už poměrně spoustu léků a ráda bych svůj stav vylepšila i třeba správnou životosprávou :-)

Moc děkuji za případnou odpověď. P.

Doporučuji obrátit se na doc. MUDr. Janu Reiterovou, Csc., z nefrologické ambulance VFN, Fakultní poliklinika Karlovo nám. 32, 120 00 Praha 2, tel. 22496 6790. Paní docentka je specialistkou v oblasti genetiky a předním odborníkem na tuto problematiku.

26.11.2012 04:28:48

Dobrý den, v říjnu 2011 jsem byla na sonu a nález byl: ledviny velikostí i tvarem v normě se zachovanými šířkami korových vrstev, oboustr, s hrubými smíšenými strukturamicentr, echokomplexů vč. drobných intarent. anech. cyst, duté systémy ledvin bez patol. dilatací. Praktická lékařka mi jen řekla, že to nic není,. V únoru 2012 jsem byla jinde na UZV a nález zněl: ledviny jsou ortotopní kontury jsou hladké parenchym přiměřené šíře a echostruktury. bez známek dilatace dutého systému, konkrementy nad 5mmnevidět. Apřed pěti dny na CT mám nález: v prox. polovině levé ledviny ve ventrální části parenchymu se nachází okrouhlé ložisko o velikosti 2cm, hypotenzní nativně postkontrastně na obvodu vysycující-jen atypická cysta? Nelze vyloučit kortikální tumor. Může te mi prosím napsat co to znamená a je možné že by za 9 měsíců měla takový nález? A kam by jste mi doporučili v Brně na vyšetření. Děkuji Milena D

Doporučuji urologickou kliniku v Bohunicích. Je nutné vyloučit nádor - bude zapotřebí zopakovat zobrazovací vyšetření a odběry krve a moči.

22.11.2012 20:14:37

Dobrý den, syn nar.17.2.2010 v září 2012 nefrotomie levé ledviny z důvodu multicystické dysplázie. V lednu 2013 vyšetření MCUG pravé ledviny na vyloučení VUR I. -II. stupně. Jelikož první vyšetření v roce 2012 snášel velice špatně, drželi jsme ho tři lidé, tak by mě zajímalo, jestli je možné při vyšetření MCUG podat nějaké tlumící léky, aby to nebylo takové stresující. Po operaci má strach z lékařů a já navíc nebudu moci jít na vyšetření s ním, protože jsem těhotná. Děkuji za odpověď. Štrejbarová

Jistě to je možné, lze předem podat šetrnou premedikaci ke zmírnění úzkosti a bolestivosti.

19.11.2012 17:36:34

Dobrý den, mám diletaci KPS pravé ledviny 2. stupně. Zajímalo by mě jaké jsou možnosti léčení. Plánujeme dítě a nerada bych v těhotenství řešila komplikace. Bylo by vhodnější řešit případnou operaci před těhotenstvím a nebo nejsou vysoká rizika. Bojím se potratu při velkých bolestech. Děkuji

Předpokládám, že jde o ultrazvukový nález, přičemž ultrazvukové vyšetření bylo zřejmě prováděno z jiné než urologické indikace. Dilatace kalichopánvičkového systému není samo o sobě žádným onemocněním, ale spíše jen jevem, který se může vyskytnout při nejrůznějších stavech a nemocech: například nerovnováha mezi svaly močového měchýře, přítomnost chlopně v močovodu, močové kameny, užívání některých léků a podobně. Pokud se tak ještě nestalo, je nutné urologické vyšetření, urolog určí příčinu dilatace dutého systému ledviny a navrhne optimální postup s ohledem na Vaše plánované těhotenství. Operace je nutná (a možná) jen u některých stavů.

19.11.2012 14:01:09

Dobry den, na CT vysetreni by byla diagnostikovana pretocena prava ledcina. Mohu se zeptat na pricinu? Muze jit o vrozenou vadu? Dekuji, zena 43 let

Pravděpodobně se jedná jen o nezávažnou vývojovou odchylku. Během vývoje před narozením se ledvina za normálních okolnosti posouvá výše a otáčí, pokud z nějakého důvodu tento proces byl narušen, zůstává zrotována. Nemusíte se znepokojovat, pokud ledviny fungují normálně, jde spíše jen o náhodný nález.

11.7.2012 16:53:14

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení výsledku MR mé roční dcery, která je sledována s multicystickou dysplazií pravé ledviny a v oblasti malé pánve se jí objevil další cystický útvar. Dg. : V malé pávni se centrálně mezi rektem a ureterou zobrazuje v T2 hyper a v T1 hyposignální útvar, který je oválného tvaru, kaudálně směrem do pochvy se konicky zužuje, dosahuje vel. 35x35 v axial. rovine, v CC rozměru 52mm. Ve vzdálenosti 13mm od kaudálního okraje útvaru se zobrazuje jemné a tenké septum. Struktura je hladké konturace, stěna je jemná a pravidelná. Kraniálně na strop útvaru nasedá izoechogenní struktura o vel. 9x7mm, v centru nasedání struktury je patrné mírné porušení stěny o šíři 1-2mm. Rektum je odtlačeno doleva, moč. měchýř komprimován směrem ventrálním - je hladkých stěn, homog. náplně. Ovaria přesvědčivě nezobrazuji. Typicky uloženou a neporušenou dělohu nevidím. Na výše uvedenou cystickou strukturu nasedá nepravidelný útvar obdobného signálu, taktéž s jemnou stěnou, šíře 4 mm, délky 60 mm - ventrálně vpravo lemuje cystický útvar - na tuto strukturu nasedá další obdobný útvar o vel. 11mm ventrálně vpravo. Subcekálně vpravo se zobrazuje několik drobných hypersignálních kulovitých struktur - cca 5 - největší je vel. 7mm v průměru - stěny jsou hladné, obsah homogenní. Rektum se zobrazuje normálně. Pravá ledvina s typickým obrazem není přítomna - v lůžku ledviny se zobrazují 2 hypersignální struktury v T2, hyposignální v T1 vel. 23 a 22 mm, hladké konturace, s homogenním obsahem. Levá ledvina je norm. uložení - 71x36x33 mm, hladké konturace, parenchym s norm. MR obrazem, KPS je bez zjevné dilatace. Není patrný odstup pravé a. ani v. renalis. Páteřní kanál je norm. ve vyšetřebém rozsahu široký, míšní konus je v úrovni L1, normálního tvaru, patol. struktury v páteřním kanálu nejsou patrné, sacrum i os coccygis bez zjevné alterace. Presakrální prostor je volný. Závěr: Cystický útvar v obl. malé pánve centrálně - dle uložení a MR obrazu se jedná o hydrokolpos. Cystická dysplázie pravé ledviny, rozšířený, kran. slepě končící pravý ureter. Kompenzatorní hypertrofie levé ledviny. Nediferencuji jasně ovaria. Předem moc děkuji Martina S.

Je možné, že u Vaší dcery je přítomno zúžení pochvy anebo panenská blána uzavírá východ z pochvy tak těsně, že dochází k hromadění tekutiny a sekretů v pochvě. Doporučuji vyšetření dětským gynekologem co nejdříve. Pravá ledvina je poškozená multicystickou dysplasií a je nefunkční, levá ledvina se zvětšila, aby mohla zastat práci i za pravou ledvinu. Je možné, že Vaši dceru čeká operace - vynětí pravé ledviny, ale i s jednou ledvinou lze vést bezproblémový život. Jen je vhodné o sebe se více starat, bránit se před infekcí, neprochladnout, vyvarovat se úrazu atd.

8.7.2012 18:41:53

Dobrý den , dnes jsem byl na neurologii s bolestí u Beder. Bojím se, že budu mít něco s Ledvinami. Mám strach, že zdědím po mamce zdvojený vývod z ledvin (sám nevím co se přesně jedná a jaké rizika to pro mě přináší) Je můj stach oprávněný. Přitom mámě to zjistili ve stejném věku jako mě. děkuju

Důvěřujte neurologovi- s bolesti v bedrech se setkává denně, pokud by pojal podezření na jiný původ obtíží, poslal by Vás za příslušným odborníkem. Zdvojení močovodu může být komplikováno častějšími infekcemi ledvin nebo patologickým návratem moči, který utlačuje ledvinnou tkáň. Pokud máte obtíže při močení, pozorujete snížený nebo naopak zvýšený objem moči, doporučuji vyšetření urologem nebo nefrologem.

3.7.2012 11:24:07

Dobry den, mam polycysticke oblicky a aj cysty na peceni. Uz viac rokov mam myom na maternici gynekolog mi doporucil vybratie maternice, mam menzes 14 dni a som stoho anemicka, tak sme skusili antikoncepciu MAITALON aby som nemusela ist hned na operaciu mam 41 rokov. Mozem brat antikoncepciu na tie oblic

Antikoncepci užívat v principu můžete. Pokud je však už funkce ledvin snížená, máte o něco vyšší riziko nadměrného srážení krve (trombóza). Toto riziko by ještě bylo navíc umocněno případnou obezitou a kouřením. Pokud nejste obézní a nekouříte, neměl bych proti antikoncepci námitek. V případě, že u Vás tyto další rizikové faktory jsou, považuji riziko tromboembolické nemoci za poměrně vysoké. V každém případě doporučuji, pokud se pro antikoncepci rozhodnete: dostatečnou hydrataci (pokud nemáte otoky), dostatek pohybu, při delší cestě letadlem nebo autobusem elastický obvaz dolních končetin, případně aplikovat nízkomolekulární heparin.

3.7.2012 09:51:15

Dobrý den, včera jsem byla na utz ve 21tt, kde paní doktorka zjistila oboustranou hydronefrozu mírného stupně u chlapečka (levá pánvička 5,9mm pravá pánvička 4,5mm. Lokalizace obustranně, diletace vlevo mírná, kůra vlevo normální, Diletace vpravo mírná, kůra vpravo normální). Nikdy jsem o tom neslyšela, pozvali si mě znovu na utz za 6 týdnů. Přijde mi to strašně dlouho. Bylo mi vysvětleno, že malý nemusel být vyčůraný a proto jsou hodnoty zvýšené, že o nic nemusí jít, ale jsem z toho hodně nervozní. Chci se proto zeptat jestli výsledky vyšetření jsou opravdu, tak nízké a nemám se zatím znepokojovat. Děkuji za odpověd a přeji hezký den.

Opravdu mohlo jít jen o zkreslení tím, že se chlapeček nevyčůral. Kontrola za 6 týdnů, myslím, plně postačuje - důvěřoval bych Vašemu lékaři.

1.7.2012 18:52:26

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat. Mám přítelkyni má 34 let, před 13-ti lety u ní zjistili polycystózu ledvin AD typ1. Minulý rok jí zjistili cysty už i na játrech. 2 roky již má vynechaný cyklus a na gynekologii jí oznámili, že krevní obraz má jako 70-ti letá žena. Nemohou jí napsat hormony, jelikož má zvýšené jaterní testy. Můj dotaz spočívá v tom, že nevíme jakou dietu, nebo potraviny bychom pro ni měli hledat. Dotoři na nefrologii jí řekli, že je v normě a nic nedoporučili. Víme, že by se měla vyvarovat potravinám s vysokým obsahem draslíku, sodíku a fosforu...jenomže skoro každá zelenina obsahuje draslík. Zatím pije jen čaje na ledviny, pomáhá jí to odvodňovat a myslíme si, že jí to pomáhá. Minulý rok měla v moči nález bílkoviny a tento rok již ne. Je ještě jiná možnost jak pomoci organismu s odvodněním? A chtěla jsem se ještě zeptat, jestli polycystóza ledvin opravdu ve většině případech končí disfunkcí ledvin? a jestli se to nedá životosprávou nějak zpomalit, neli zastavit... Děkuji Ondřichová

Prosím, máte-li tu možnost, pošlete mi aktuální hodnoty urey, kreatininu a krevního obrazu. Obecně: z tvrzení gynekologa o krevní obrazu jako u 70-leté ženy si nic nedělejte, jde o velmi vágní formulaci. Chudokrevnost může být doprovodným projevem chronického onemocnění ledvin. Polycystóza ledvin (AD1) většinou vede k selhání ledvin kolem 50 let, na druhou stranu je většinou možná transplantace ledviny. Pokud mi pošlete aktuální hodnoty cestou této poradny, napíšu Vám i doporučení k dietě - tam záleží na stádiu nemoci. Životosprávou se postup nemoci moc zpomalit nedá, podle některých teorií je vhodné omezit kávu (kofein urychluje růst cyst u laboratorních zvířat), doporučuje se hodně pít, vyvarovat se úrazu, další doporučení dle aktuální funkce ledvin.

29.6.2012 13:30:36

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je veliké riziko odstranění ledviny pro nález nádoru, babičce je 77 let a má problémy s vysokým tlakem a prodělala dvě mozkové příhody kdy jednou byla operována pro krvácení do mozku, děkuji za odpověd

Určitě je riziko značné, zda je Vaše babička k výkonu únosná, musí posoudit internista a pak případně ještě anesteziolog. Závisí na výsledcích vyšetření krve, EKG, rentgenu srdce a plic. Existují dvě možnosti provedení tohoto výkonu, buď otevřenou cestou nebo laparoskopicky. Druhá možnost je podstatně šetrnější. Více o výkonu si přečtěte (srozumitelně, přehledně) zde: http://www.fno.cz/documents/informovane-souhlasy/Laparoskopicka_nefrectomie_pro_tumor_IS_r02.pdf

28.6.2012 07:51:05

Dobrý den, mojí babičce 77 let zjistili papiloCa pelvis renis sin v levé ledvině ted by jí měli odstranit celou ledvinu i s močovodem chtěla bych vědět jestli ta operace je riziková, mívá často vysoký tlak 170-110 a jestli hrozí to že bude mít vývod děkuji za odpověd.

Pokud máte na mysli vývod moči z postižené ledviny, pak jistě nebude potřebný - moč se bude tvořit v pravé ledvině a měla by odcházet přirozenou cestou. K založení vývodu ze střeva by neměl být žádný důvod.

24.6.2012 22:34:55

Dobry vecer pan doktor, prosim Vas o radu, dcera ma 14 mesiacov a dg. multicysticka dysplazia lavej oblicky. Ta sa celkom vstrebala a funguje s jednou bez problemov. Ma vsak gynekologicke tazkosti. Opakovane trpi na vytoky z posvy. Z vyteru vysla e-coli, cize zo stolice. Robim vsetky mozne opatrenia, ake sa robit daju. Po kazdom kakani do plieky (velakrat sa vykaka uz do nocnika) ju umyjem pod tecucou vodou a oplachnem este repikovym cajom. Naposledy gynekologicka povedala, ze nas nechava bez liecby a pokracovat v opatreniach (uz raz sme mali nasadenu macmiror masticku). Teraz sme mali zasa obdobie bez vytoku a pred styrmi dnami sa jej znovu vytok zacal objavovat. Ja vzdy prevetivne odnesiem pediatricke moc. Myslim, ze ho dala vysetrit na mocovy sediment. Vysledoky mi oznamovala v piatok a povedala, ze vsetko vyslo v poriadku. Dneska som si vsak v nocniku vsimla (tri dni od odberu moca), ze jej v moci plavaju nejake akoby vlakna/nitky. Neviete mi prosim poradit, z coho to moze byt a ci ma vyznam znovu vysetrit moc, jednoducho ako mam dalej postupovat. Nechcem byt prehnane uzkostliva, ale zaroven musim mysliet stale na to, ze si nemozem dovolit podcenit nejake mozne priznaky. Ine tazkosti u nej nevidim. Moc dakujem za radu a Vas cas.

Doporučuji moč zkontrolovat ještě 1x. Mohlo jít o hlenová nebo fibrinová vlákna. Někdy se takto projeví infekce roupem dětským, ale to - předpokládám - nebude Váš případ. Můžete si i sama opatřit proužky k vyšetření moči v lékárně (Heptaphan), není to drahé, v případě pozitivního nálezu kontaktovat lékařku ihned. Jinak vše děláte dobře. Držím Vám palce.

24.6.2012 21:48:27

Dobrý den, jsem 4. den po endoskopickém odstranění led. kamene a byl mi vsazen 3 měsíční stent. Neustále však mám veliké bolesti nejen při močení a to jak pálení tak abnormální bolest v pravém boku. Při propuštění z oddělení mi bylo řečeno, že bolesti jsou normální. . takhle to bude i další 3 měsíce?

Bolesti by se měly zmírnit, pokud se jejich intenzita nezmění, poraďte se s urologem (například Vám může doporučit přípravek proti bolesti s efektem na křeče - bez porady s urologem však nedoporučuji pravidelné užívání analgetik).

20.6.2012 14:02:50

Dobrý den, prosím o radu. Mému zaměstnanci odstranili ledvinu z důvodu velké cysty, na druhé ledvině má také cysty, ale malé. Ráda bych se zeptala jak dlouho po operaci trvá rekonvalescence, a zda ještě může vykonávat povolání řidiče nákladního vozidla velice děkuji

Záleží na tom, zda bylo vynětí ledviny provedeno laparoskopicky nebo klasicky velkým řezem. V první případě bude rekonvalescence trvat řádově několik dní, v druhém déle. Také je nutné zjistit, proč má cysty ledvin, například zda nejde o polycystické onemocnění ledvin. V principu ale po dokončení rekonvalescence po operaci řídit může.

18.6.2012 13:39:36

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o informaci, o co by mohlo jít v případě dnešního USG nálezu mého tatínka, kterému jsou 73 roky. Před dvěma lety byl na operaci s nádorem prostaty. Od té doby měl vždy výsledky v podstatě v pořádku. Při dnešním výsledku vyšetření krve měl hodnoty PAS jen 0, 03, což je prý dobré. Ovšem při USG vyšetření ledviny mu pan doktor sdělil, že tam je nějaký útvar, který nelze ze snímku zcela určit, proto musí tatínek na CT. Prosím Vás o informaci, zda se může jednat jen o nádorový útvar nebo může jít i o něco méně závažného? Velmi Vám děkuji. Hanka

Nemusí jít jen o podezření na nádor, může jít např. o cystu, ztížený odtok moči, podezření na zánět. Ale i možnost nádoru ledviny je třeba mít na paměti - může být pravděpodobná. Držím Vám palce.

17.6.2012 15:05:23

Dobrý den, manžel podstoupil v říjnu 2011 sono ledvin pro kolikovité bolesti. Oboustranně mu byla zjištěna záplava malých partikulí kolem 3mm a vlevo ve středním kalíšku malý kamének 4,5 mm. Teď po půl roce se bolesti opět objevili a manžel byl poslán na ultrazvukové vyšetření na jiné pracoviště, kde nález byl naprosto negativní. Pana doktora na urologii předešlý nález nezajímal a paní doktorka na sonu řekla, že doktor, který dělal minulé sono se pravděpodobně spletl? Je možné aby se všechen písek a kaménky během půl roku vyloučily přirozenou cestou?... Děkuji

Možné to je, kaménky této velikosti mohou odejít opravdu samy. Značně záleží na zkušenosti vyšetřujícího lékaře. Pokud je manžel již bez obtíží, doporučuji jen režimová opatření - hlavně dostatek tekutin, ovlivnění rizikových faktorů onemocnění kameny (např. léčení zvýšení kyseliny močové - je-li proto důvod), úpravu diety, kontrolu při obtížích a sledování na urologii nebo nefrologii 1x ročně, ultrazvuk vždy provádět na jednom pracovišti pro možnost srovnání (nález lze dokumentovat vytištěním na fotopapír, při nejasnostech pak srovnat).

 

http://www.nadaceledviny.cz/informacni-brozurky-urolitiaza-mocove-kameny.html?idAktualni=1430&jazyk=cz

14.6.2012 05:44:38

Dobrý den, chtela bych poprosit o radu. Pred 8 dny jsem v praci velmi prochladla (klimatizace v kancelari). Pote mne zaclo bolet v bocich a trochu i v zadech a bolest, i kdyz mirnejsi, pretrvava az do ted. Kvuli znepokojeni, zda jsem nastydnutim nemohla nastartovat zanet ledvim (pred tremi lety jsem byla lecena na zanet ledvin a bolesti jsem mela podobne jako ted, i kdyz vzdy bez teplot) jsem si zde v lekarne koupila diagnostické proužky pro analýzu moci (meri hladinu osmi slozek: leukocyty, dusitany, ph, bilkovinu, krev v moci, ketony, cukr a „specific gravity“ ). Prvni test jsem si udelala vcera odpoledne a vsechny parametry vysly dle pribaloveho letaku v poradku, az na mnozstvi krve v moci: vyslo mi nejnizsi z mnozstvi, u ktereho jiz doporucuji navstevu lekare a vysetreni. Test jsem pak zopakovala jeste nekolikrat za odpoledne a vecer a vysledek stejny. Dnes rano jsem test udelala z ranni moce a vysledek byl lepsi: indikator ukazoval podstatne mensi mnozstvi nez vcera a stejne tak i pri druhem dopolednim testu. Kdyz jsem si ale udelala test vecer pred spanim, opet byla hladina krve na puvodni vyssi urovni. Z kazdeho vzorku moce jsem udelala dva testy, abych si vysledek potvrdila. Zda se mi tedy, ze v ranni moci je hladina krve zanedbatelna, v odpoledni a vecerni ale vzdy vyssi. Pravdepodobne bych se rovnou obratila na sveho lekare, jsem ale na pul roku v zahranici a pristup ke zdravotni peci mam zde znacne ztizeny. Myslite, ze s timto nalezem bych zde precijen mela vyhledat lekare? Take predpokladam, ze pokud mi bude delat test, pozada o ranni moc a tak vysledek bude mozna falesne negativni. Jiste problemy (i treba jen po velmi mirnem nastydnuti se ihned objevi neprijemne pocity v bocich a od zaludku) citim od te doby, co jsem pred tremi lety mela zanet ledvin. V CR chodim pravidelne (kazdy pulrok ci rok) na kontrolni odber moci na nefrologii a testy byly v poradku. Mela bych tento svuj nalez zde dale resit? Anebo je vyssi mnozstvi krve vecer normalni? Mockrat dekuji za radu.

Doporučuji zatím dodržovat režimová opatření: dostatek tekutin - objem moči kolem 1,5-2 l denně, neprochladnout, oblékat teplé, po pohlavním styku se hned vymočit. Ev. např. boraxové globule do pochvy po poradě s gynekologem. Zkontrolujte moč papírkem cca za 10 dní, pokud bude výsledek negativní, postačí s velkou pravděpodobností až kontrola na nefrologii nebo urologii v ČR. Pokud bude pozitivní, bylo by nejlépe navštívit lékaře, poslat moč na kultivaci a nasadit antibiotika dle citlivosti. V případě teplot, schvácenosti, bolesti v bocích ihned.

11.6.2012 19:17:25

Dobrý den, měla bych na Vás takovou malou prosbu. Mému druhovi zjstili že má stín na ledvině a mě by moc zajímalo co to vlastně znamená a jestli je to nějak nebezpečné. Za Vaší odpověď Vám moc děkuji. P. T.

Mohlo by se jednat o ledvinový kámen, ale jde o dost neurčité označení. Pokud budete mít k dispozici nález z rentgenového nebo ultrazvukového vyšetření celý, můžete mi ho poslat k interpretaci.

6.6.2012 23:56:43

Dobrý deň. Chcem sa opýtať...pri ultrazvuku mi zistili, že mám tzv. zdvojenú obličku, zdvojenie dutého systému, čo to vlastne znamená a aké riziko pre mňa predstavuje? Ďakujem za odpoveď.

Nejspíše pro Vás nebude toto zjištění znamenat nic, pokud ledvina pracuje tak, jak má. Tato (většinou nezávažná) vada se někdy sdružuje s jinými anomáliemi, např. patologickým návratem moči do ledviny nebo častějšími záněty. To Vám ale řekne Váš lékař, zda to je i Váš případ.

5.6.2012 05:51:20

Dobrý de mému postiženému nechodícímu synovy 33let zjistili na CTcystoidní utvar 19krát 18 krát 23 cm který je výraznépolyciklické kontury na periferii místy stěna zesílená3-4mm nejspíše odpovídá zbytku ledvin. parenchymu. Syn žádné problémy nemá a ráda bych věděla co se s tím dá dělat a jak náročná je operace kdyby musela být děkuji Krejčíková

Pokud by byla nutná operace zbytku ledviny, šlo by o její odnětí - srozumitelný popis výkonu včetně možných komplikací atd. najdete např. zde: http://www.fno.cz/documents/nefrektomie_transperitonealni_is.pdf

2.6.2012 23:41:25

Dobrý den, prosím pěkně o radu: Již deset let mám potíže s váhou, patrně opačné než většina lidí dnes. Byť nejsem anorektička, při každé duševně náročnější životní situaci hubnu a nyní, po nástupu do nové práce je to snad dosud nejnižší váha - 39 kg na mých 165 cm. Není mi hůře než jindy, pouze mne častěji zlobí křeče běhěm močení (zánět nemám; bolesti se však objevují čas od času pravděpodobně po nesrovnané zlomenině ostrče). Až hypochondricky se však teď bojím, aby mi kvůli nedostatku těsného tuku nezačala i po nějakém menším nárazu bloudit ledvina. Prosím, jsou mé obavy oprávněné? Velmi děkuji za odpověď, T. K.

Stát se to může, ledviny budou jistě zranitelnější vůči případnému poranění zvenčí, chybí jim přirozený tukový polštář jako ochrana. I když udáváte, že problémy s anorexií nemáte, doporučuji vyšetření v poradně pro poruchy příjmu potravy, kde mají velké zkušenostmi s řešením podobných případů.

1.6.2012 11:21:36

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit nález: DS nerozšířen, vpravo periplvická cysta, vlevo intrasinus. cystička. Nevím, zda nemělo býrt napsána parapelvická cysta. Děkuji za odpověď. J. G.

Parapelvická či peripelvická cysta = cysta lokalizovaná při ledvinné pánvičce. Jde o nezávažný nález, vývojovou odchylku. Při ultrazvukovém vyšetření může vypadat jako hydronefróza, tj. stav, kdy je ztížen odtok moči z ledviny a pánvička rozšířena. To ale není Váš případ, Vám překážka odtoku moči zjištěna nebyla. Možná Vám doporučí lékař ultrazvukové kontroly v pravidelných intervalech.

29.5.2012 22:14:01

Dobrý večer na povolení cestovních nákladů jse mám zeptat na všeobecní pojišt. nebo stačí na nefrologii transpl. centrum v ambulaci.

Zeptejte se v transplantačním centru.

29.5.2012 21:51:49

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jsem půl roku po transpl. ledvin, mám nárok na cestovné vlastním autem do nemocnice na kontroly, dosud jsem jezdil sanitou. Proplatí my cestovní příkaz tam a zpět vzp děkuji za odpověd s pozdravem Zdenek

Záleží na Vašem stavu- paušální doporučení neexistuje. Musí však být dán medicínský, nikoli sociální důvod (např. špatná pohyblivost, ohrožení infekcí při imunosupresi v době epidemie atd. ). Zeptejte se nefrologa, který Vás sleduje v transplantačním centru, případně se můžete obrátit na praktického lékaře- ten bude potřebovat zprávu od nefrologa, kde by toto mělo být uvedeno.

29.5.2012 17:09:06

Konzumace které zeleniny se v případě výskytu oxalatového kamene nedoporučuje? Předem děkuji za odpověď. Prof. Ing. Václav Novák. DrSc.

Doporučuje se omezit špenát, reveň, červenou řepu, fazole. Vhodné je omezit i brambory jen na malé porce- koncentrace oxalátu v nich není vysoká, ale v obvyklých porcích je celkové množství velké.

26.5.2012 16:43:36

Dobry den, v tehotenstvi mi prisli na proteiurii 3-4g, dale me sleduji, ted je to 2roky- mam 1,56g. Aby se zjistilo co mi presne je chteji udelat biopsii ledviny, moje mati ma glumerulonefritidu. Premyslim jestli jit, nejit, co bude po biopsii....Dekuji

Podstoupit biopsii ledviny Vám doporučuji. Je to výkon nenahraditelný, bez jeho provedení nelze přesně určit konkrétní postižení ledvin (např. takovou proteinurii, jako máte, může působit několik glomerulonefritid). Každá se léčí trochu jinak. Výkon je to nebolestivý, provádí se v lokálním znecitlivění, nejméně příjemnou stránkou věci je nutnost klidu na lůžku do druhého dne. Doporučuji výkon provést na pracovišti, které jich provádí co nejvíce, např. Klinika nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nebo IKEM v Praze. Tam je zaručeno i hodnocení kvalitním histopatologem, což má zásadní význam pro další léčbu. V zařízeních, kde se provádí výkonů méně, roste počet komplikací (to se běžně udává do 1%, nejčastěji jde o krvácení z ledviny. Výhodou provedení biopsie např. na uvedených pracovištích je i zázemí velkých nemocnic s možností rychlého řešení komplikací. Pokud budete mít jakýkoli dotaz, napište.

16.5.2012 12:57:44

Dobrý den, prosím o radu. V roce 2007 jsem přišla o pravou ledvinu z důvodu masivního krvácení. Po nefrektomii nastal vzestup tlaku. Následná léčba kombinací 5ti léků a tlak je pořád 170/120 někdy i vyšší. Vyšetření zbylé ledviny urea3, 58, kreat84, NA 139, K 4, 04, Cl108. Způsobuje tak vysoký tlak ledvina?

To se nedá z těchto laboratorních hodnot říci, ty vypovídají jen o tom, že Vaše zbývající ledvina očišťuje krev dostatečně. Doporučuji podrobné interní vyšetření včetně: ultrazvuku levé renální tepny, 24hodinového sběru moči, vyšetření aorty atd. Nejvhodnější by bylo vyšetření na specializovaném pracovišti, např. III. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze - centrum pro arteriální hypertenzi.

15.5.2012 12:22:03

3 letý syn má hypotonii dutého systému levé ledviny. Doporučeno vyšetření MAG 3. Chci se tedy zeptat, jak moc vážný je stav syna a co to obnáší do budoucna a co je vyšetření MAG 3 ledvin. Pořád si myslím, že pro 3 leté dítě je to trápení. Děkuji moc za odpovědi.

Mohu Vás uklidnit: nejde o nepříjemné vyšetření. Váš syn dostane injekcí do žíly malé množství označené látky, jejíž vylučování se bude zobrazovat kamerou. Jediné, co bude nepříjemné, bude injekce do žíly (pokud má obavy z injekce, můžete mu místo punkce předem znecitlivit např. krémem EMLA - volně prodejné v lékárně). Toto vyšetření se používá k vyšetření funkce ledvin, např. také dokáže zhodnotit vzájemný poměr funkcí obou ledvin. Vyšetření trvá asi hodinu. K hypotonii dutého systému: jde o stav, kdy je ztížený odtok moči - ve Vašem případě z levé ledviny (příčinou může být např. útlak zvenčí, návrat moči z močového měchýře atd. ) - z dlouhodobého horizontu může dojít k poškození ledviny útlakem, zvýšení rizika zánětu a podobně. Zřejmě z tohoto důvodu Váš lékař doporučil uvedené vyšetření, aby zhodnotil, jak poškozená ledvina funguje.

15.5.2012 10:59:54

Dobrý den, zajímalo by mě zda máte informaci o tom, zda je v zahraničí nějaká pokroková, nadějná léčba FSGS, která se v u nás zatím nezkouší (z jakéhokoliv důvodu) ? Jsou to jen biologické léčby nebo je na trhu i něco jiného? Zdá se mi, že v ČR toho lékaři mnoho na výběr nemají.

Bohužel se tento typ glomerulonefritidy špatně léčí. Existuje několik nadějných strategií, ale zatím žádný zásadní průlom v léčbě FSGS nenastal. Většinou se používají kortikoidy, případě kombinovaná imunosuprese např. s nízkodávkovanými cytostatiky či jinými imunosupresívy. Až po vyčerpání těchto možností se užívá biologická léčba. Chystá se klinická studie s jednoduchou sacharidovou molekulou, která se v experimentech osvědčila. Pracovištěm zaměřeným speciálně na glomerulonefritidy je Klinika nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice, pokud budete mít zájem, napište mi o kontakt a další informace k možnosti objednání.

7.5.2012 11:25:15

Dobrý den, u syna po porodu zjištěna dilatace levé ledvinné pánvičky 1. stupně. Na kontrole v 6. týdnech nález: pravá ledvina 50mm v dlouhé ose centrálně dilatace 10mm, je patrná proximální část ureteru do 5mm. Levá ledvina 50mm v dlouhé ose centr. dilatace 12mm, je patrná proximální část ureteru do 5mm. MM málo naplněn přesto nápadnější stěna močového měchýře 7mm. susp. subvesikální obstrukce. Zajímala by mě závažnost současného stavu (velikost dilatace ledvin, močovodů). Jsme posláni na MCU. Je možnost spontánního zlepšení? a o jaké VV se jedná?

Mikční ureterocystografie je vyšetřovací metoda, která má prokázat vezikoureterální reflux, tj. stav, kdy se objevuje patologický návrat moči z močového měchýře zpět k ledvinám. Toto vyšetření pomůže odlišit příčinu - například zúžení močové trubice nebo tzv. aktivní reflex, což je stav, kdy se na začátku močení vrací moč nazpět. Ke zhodnocení funkčnosti levé ledviny by bylo zapotřebí provést scintigrafické vyšetření ledvin. Tento stav se bez léčby většinou spontánně nezlepší, léčí se buď operativně nebo endoskopicky.

3.5.2012 16:12:05

Dobrý den, v listopadu 2010 mi byl odoperován cystický nefrom na levé ledvině, které mi zůstaly 3/4, v březnu 2011 byla provedena nefrektomie pravé ledviny pro adenokarcinom. Byla jsem propuštěna z nemocnice s tím, že žádná dietní opatření nejsou nutná, ale abych žila zdravě. Chtěla bych co nejdéle zachovat funkci mé jediné zmenšené ledviny a myslím si, že bez odpovídající diety to není dlouhodobě možné. Takzvaně zdravé potraviny ledvinám příliš nesvědčí. Poradíte mi, prosím ? Předem děkuji.

Doporučuji přísnou kontrolu krevního tlaku, úzkostlivou hygienu, neprochladnout, včas zaléčit každou infekci, dostatečný pitný režim. Dieta: omezení soli, bílkoviny v rozumné míře, tj. max. 1 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy. Více dietou moc ovlivnit nelze. Z léků doporučuji vynechat nesteroidní antiflogistika (Brufen atd. ). Pokud Vás urologové nepředali na nefrologii, doporučuji požádat praktického lékaře o doporučení do nefrologické poradny. Nefrolog Vás bude sledovat cca 2x ročně a v případě zhoršení funkce ledvin zajistí včas taková opatření, aby se zhoršování zpomalilo či zastavilo.

3.5.2012 12:12:50

Dobrý den, mamince (60) poté co se nějakou dobu potýkala se zdravotními problémy: vysoký tlak (na tento se léčí již délší dobu), otoky nohou, zadýchávání, přibíraní na váze, teprve na opětovné požádání obvodní lékař provedl rozbor krve zaměřený na ledviny, na základě toho byla ihned poslána na nefrologii. zde ji bylo řečeno, že má špatné hodnoty a byla zmíněna i náhradní funkce ledvin, zatím ji byla předepsáno bílkovinová dieta a léky na posílení organismu a na odvodnění. Maminka se zároveň léčí na artrózu a měla ji být letos provedena výměna kloubu. Chtěla bych se zeptat je možné, že když celou dobu neměla výše zmiňované obtíže, tyto se objevily zhruba před 2 měsíci, že situace může být hned takto akutní? Bylo by možné zaslat konkrétní hodnoty aby jste mi k tomu mohl říct svů názor? A bylo by možné mi doporučit nějaké specializované pracoviště poblíž Opavy. Předem děkuji za odpověď

Napište mi na Jan.Vachek@gmail.com. Náhlé zhoršení funkce ledvin je bohužel možné, zvláště pokud byly ledviny postiženy předtím, častější je to u cukrovky, užívání léků na bolesti ... Jakmile je již jednou funkce ledvin zhoršena, nastartuje se proces selhávání ledvin a pak již stačí málo k prudkému zhoršení ledvinné funkce. V Opavě je predialyzační poradna ve Slezské nemocnici (primář MUDr. Ondraschek), z dalších potom nejblíže ve FN Ostrava a Vítkovické nemonici.

3.5.2012 09:40:18

Dobrý den. Jsem po operaci ledvin, jaká je průměrná délka marodění. Tonda

Záleží na typu operace (rozsah výkonu), zda šlo o laparoskopický výkon či klasickým řezem, na zbývající funkci ledvin, hojení, případných dalších onemocněních (cukrovka...) Pokud šlo o laparoskopický výkon, je doba rekonvalescence kratší (v řádech dnů), také záleží na práci, jakou vykonáváte.

3.5.2012 08:00:35

Dobrý den, moje maminka (76 let) má vývod z levé ledviny. Pracuje ji jen na 7 procent. Včera ji lékař navrhl výjmutí ledviny. Druhou ledvinu má zcela funkční. Neví jak se má rozhodnout. Děkuji

Záleží na celkovém stavu maminky, ale protože je ledvina prakticky nefunkční, předpokládám, že se urolog rozhodl správně. Je nutné vzít v úvahu riziko operačního výkonu a posoudit celkový interní stav. Doporučuji ještě poradit se s obvodním lékařem či internistu, který stejně musí provést předoperační vyšetření a rozhodnout, zda je Vaše maminka k operaci únosná nebo zda pro ni bude lepší operaci se vyhnout.

29.4.2012 13:00:40

Dobrý den. Byl mi zaveden stent z důvodu zůženého močovodu a pořád pociťuji tlačení v podbříšku, občasné jakoby dloubnutí a nucení na močení po krátkých chvilkách. V boku už se mi to celkem ustálilo, už ho cítím je občas. Ráda bych se zeptala, jestli to přestane i v podbříšku a co by jste mi třeba poradili, aby to nebolelo. Děkuji

Tyto obtíže by měly časem ustoupit, jsou nějakou dobu po výkonu poměrně časté. Krátkodobě lze užívat např. spasmolytika nebo spasmoanalgetika (většinou na předpis - Buscopan, No-Spa, Algifen kapky). Recept by Vám měl vystavit Váš urolog nebo praktický lékař. Pokud problém neustane, bude nutné stent zavést znovu nebo případně zajistit odtok moči jiným způsobem.

27.4.2012 16:33:59

Dobrý den, prodělal jsem operaci vytažení močového kamínku, vše mám již za sebou včetně vytažení stentu. Dostal jsem obecnější poučení čeho se vyvarovat aby se problém nevrátil. v doporučení mám napsáno”metafylaxe oxalátové a fosfátové litiazy”. Můžete mi prosím trochu poradit, co to znamená?

Metafylaxe urolitiázy znamená léčebný režim, jehož cílem je zabránit vzniku nového kamene. Základem metafylaxe je vysoký a pravidelný příjem tekutin, který snižuje koncentraci a saturaci kamenotvorných látek. Množství moči by nemělo poklesnout pod 2000 ml moče. Vhodný je zvýšený příjem léčivých čajů, především při současné močové infekci. Z minerálních vod se doporučuje pití slabě mineralizovaných (stolních) vod, vzhledem k fosfátovým kamenům byste neměl pít alkalické nápoje, polovinu z příjmu tekutin by měla tvořit čistá voda. Nutné je omezit ve Vašem případě potraviny s vysokým obsahem šťavelanu - čokoláda, ořechy, sója, reharbora, špenát, ale i živočišné bílkoviny na rozumnou mez - jedna porce masa denně, 1 den týdně bez masa. Doporučuji zakoupit příručku o dietě při močových kamenech - lékárna, zdravá výživa, knihkupectví.

26.4.2012 21:27:45

Dobrý den. U plodu v 21tt byla diag. multicystická displázie pravé ledviny. Co to pro dítě znamená? Je to již nezvratné nebo se ještě tento stav může změnit? Co vyhlídky do budoucna? Nějaká omezení, ohrožení života? Je to vážné? Jana

Jde o poruchu vývoje ledviny, naštěstí jen jedné. Čekají Vás po porodu pravidelné kontroly krve, moči a ultrazvukem, měření krevního tlaku. Je pravděpodobné, že ledvina přestane fungovat anebo ji bude nutné odstranit z jiné příčiny. Druhá ledvina její funkci převezme beze zbytku. Život s jednou ledvinou je možný bez podstatných omezení, druhou ledvinu je nutné šetřit - chránit před infekcí a úrazem.

25.4.2012 14:40:17

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je těhotenská hydronefróza (matky) skutečně reverzibilní? Mám výraznou těhotenskou hydronefrózu P ledviny (pánvička 66 x 46mm, kalichy 37mm, redukce parenchymu až na 10mm. před těhotenstvím jsem měla sono břicha s úplně normálním nálezem na ledvinách. Spraví se to? Velmi děkuji za odpověď.

Ve většině případů se rozšíření horních močových cest upraví, jen v některých případech je nutné založit stent (výztuž) k zajištění odtoku moči, jde o poměrně jednoduchý zákrok. Více by Vám měl říci Váš urolog - pokud by například došlo k zánětu pravé ledviny, bude vložení stentu nutné.

23.4.2012 17:53:03

Dobrý den mám zůženou močovou trubici mám jít na operaci jak dlouho budu asi v pracovní neschopnosti a jaké je riziko operace. Děkuji M. M

Bohužel na Vaši otázku nelze odpovědět jednoduše. Způsobů léčby zúžené močové trubice je více: dilatace (roztahování např. balónkovou cévkou nebo hydraulickým nástrojem), uretrotomie (natne se močová trubice a zvětší se její průsvit), vložení stentu nebo náročnější plastické výkony. Pro Vaši informaci uvádím jako příklad odkaz na srozumitelné poučení pro pacienty/informovaný souhlas/ před jedním takovým bězně prováděným výkonem: http://www.fno.cz/documents/vnitrni_uretrotomie_otis_is.pdf

18.4.2012 22:02:19

Dobrý den, dnes mi zjistily vícečetné korové cysty o průméru 15-20 mm na obou ledvinách. Parenchym ledvin difúzně vyšší echogenity. Ledviny normální velikosti a uložení. Jsem bez obtíží. Jaká je pro mě léčba, zatím mi nikdo nic nevysvětlil. Děkuji.

Pravděpodobně jde jen o náhodný nález, který není třeba léčit, jen sledovat. Jsou-li cysty jen v kůře, nebudou Vám činit obtíže. Jinou situací by bylo zjištění polycystické choroby ledvin - při ní jsou ale cysty v celé ledvině a vedou k jejímu postupnému selhání (resp. samozřejme obou ledvin).

18.4.2012 16:46:05

Dobrý den. Při předoperačním vyšetření z důvodu provedení angeografie mi byla zjištěna nedostatečná funkce ledvin. Kardiolog mi sdělil, že tímto problémem se budeme zabývat až po vyřešení problému ze srdcem. Jak se mám ale do té doby stravovat mi ale nesdělil. Pouze mi řekl, abych omezil bílkoviny. Co ale mohu jíst a čeho se mám pokud možno vyvarovat mi neřekl. Sdělta mi prosím, jaká konkrétní jídla jsou pro mne nhodná a jaká ne. Příradně kde takový seznam najdu. Děkuji a zdravím.

Principy nízkobílkovinné diety najdete např. zde: http://www.rekreacni-dialyza.cz/download/novinky/FRESENIUS_Ketosteril_Brozura-Dietni-rezim_CZ.pdf

 

Na druhou stranu Vám nemohu nízkobílkovinnou dietu doporučit "jen tak", s klidným srdcem - pokud neznám Vaše laboratorní parametry a další okolnosti. Navíc, pokud máte chronické selhávání ledvin a máte podstoupit angiografii, vidím jako větší problém to, že dostanete při výkonu kontrastní látku, po níž mohou ledviny selhat nefungují-li již dobře. Pokud mi pošlete hodnoty urey, kreatininu od kardiologa, budu se moci vyjádřit kompetentněji. V každém případě je nutné sledování na nefrologii -můžete mi též napsat o kontakt na nejbližší pracoviště ve Vašem okolí.

18.4.2012 16:05:39

Na levé ledvině mi byl zjištěn nález cysty - 11 cm. Jsem znepokojena, ale dle v yjádření lékařů to není nic závažného, ledvina je jinak v pořádku. Je to opravdu bez nebezpečí?

Pokud je to opravdu jen cysta (a je jen jedna), není ničím přiliš nebezpečná - pouze pozor na poranění, infekci. Předpokládám, že Vás čekají pravidelné ultrazvukové kontroly.

17.4.2012 19:28:57

Dobrý den, mám dceru (8let), po narození jí zjistili, že má pouze jednu ledvinu. Chtěla bych se zeptat, jaká bychom měli ročně podstoupit vyšetřen, abychom něco nezanedbali. Zbylá ledvina má velikost, tak aby převzala funkci za obě. Jednou za rok absolvujeme pouze ultrazvuk, nic jiného. Děkuji

Vše podstatné zajistí Váš urolog nebo nefrolog - ultrazvuková kontrola by měla stačit, byl by vhodný i odběr krve a vyšetření moči. Je zapotřebí vyvarovat se riziku infekce a úrazu, doporučuji dostatečný přívod tekutin, jakoukoli infekci včas léčit, vyhnout se prochlazení. Jinak by život jen s jednou ledvinou neměl znamenat žádná omezení.

17.4.2012 13:16:07

Dobrý den, synovi (5měsíců) zjistili po narození rozšířenou ledvinovou pánvičku. V poslední lékařské zprávě bylo napsáno toto: kortikomedulární diference ostrá parenchym normální echogenity kontury hladké dutý systém vlevo APIR 7 mm APER 15 mm HK 6,5 mm šíře parenchymu 9 mm. Předem děkuji za vysvětlení

Rozšíření ledvinné pánvičky svědčí pro zvýšení tlaku v močových cestách. To může být způsobeno ztíženým odtokem moči (například patologický návrat moči z močového měchýře = reflux, útlak zvenčí, jiná překážka). Tento stav se může sám upravit, ale je zapotřebí pravidelné urologické sledování včetně ultrazvukových kontrol.

13.4.2012 17:53:07

Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 31tt a toto úterý jsem byla na UZ. Po prohlídce mi pan doktor řekl, že má podezření na rozdvojení pánvičky pravé ledviny plodu. Prosím o vysvětlení, co přesně tento pojem znamená, a jak hodně závažné to pro mimčo je? Moc děkuji za odpověď. Martina J.

S největší pravděpodobností půjde jen o relativně nezávažnou vadu, většinou nečiní obtíže a léčba není nutná, po porodu Vás čekají pravidelné ultrazvukové kontroly.

13.4.2012 13:32:34

Prosím co znamená Ledvina mírně kompens. hypertrofická. děkuji

Je-li jedna ledvina méně funkční nebo dokonce nefunguje, druhá částečně přebere její funkci a zvětší se (kompenzatorní hypertrofie).

12.4.2012 17:16:03

Dobrý den, mám dcerku , které je 5 let a má neurofibromatózu, komplikovanou těžkou arteriální hypertenyí při stenóze pravé renální tepny. Byla vyšetřena statickou scintigrafii , kde byl zjištěn lehce nižší záchyt při horním pólu levé ledviny a relativní korová tubulární funkce hodnoceno z obou projekcí levé 66,9% a pravé 33,06 %. Prosím Vás mohly byste mi to vše vysvětlit a a je dostatečná funkce ledvin ?

Pravá ledvina má o něco sníženou funkci, protože její přívodná tepna je zúžená. To způsobuje i zvýšení krevního tlaku. Snížení funkce pravé ledviny je již dost pokročilé.

11.4.2012 20:51:46

Dobry vecer, chcem sa opytat, ake si mozem dat lieky, ked mam policysticke oblicky proti bolesti napr. pri menstruacii, bolest hlavy aby to cim menej zatazilo oblicky. Dakujem , Vojtkova

Záleží na úrovni funkce ledvin, omůžete se orientovat podle kreatininu. Máte-li normální funkci ledvin a nejste-li na nic alergická, můžete prakticky cokoli. Při zhoršené funkci ledvin lze bezpečně např. paracetamol (Paralen), Ataralgin a podobně, vyhýbejte se raději nesteroidním antiflogistikům (Brufen a podobně).

11.4.2012 13:38:22

Dobrý den , byla jsem na UZ ledvin, nález je : dvě renální kortikoidní cysty vpravo (12 mm ). Můžete mi objasnit , , polopaticky, , co to pro mě znamená ? Děkuji Mikulová

S největší pravděpodobností pro Vás nález dvou ojedinělých cyst neznamená nic, cysty jsou dutiny vyplněné výstelkou. V tomto množství a v této velikosti nejsou nebezpečné.

8.4.2012 17:56:41

Dobrý den, prosím o odpověd, mám jen 1 ledvinu na které je několik cyst, největší je 23mm krát 26mm, mám mikroskopickou hematurii, ted i chron. zánět moč. měchýře. Ledvinu,a ženské org. mi odebrali pro masívní krvácení. Mám i několik cyst na rukou, jak mě tyto cysty ohrožují? Děkují za odpověd.

Je nutné zjistit, zda cysty v ledvinách jsou součástí onemocnění zvaného polycystóza ledvin nebo zda jde o jinou příčinu (například degenerativní - při chronickém selhávání ledvin). Je proto nutné nefrologické (ev. i genetické) a urologické vyšetření. Pokud jde o polycystickou nemoc ledvin, je možné, že cysty budou nadále růst, utlačovat funkční tkáň a vést tak k selhání funkce i zbývající ledviny. V každém případě cysty mohou působit i lokální komplikace, být i zdrojem zánětu, prasknout a způsobit tak prudké bolesti břicha s nutností hospitalizace. Pokud se tak neuskutečnilo, doporučuji naléhavě odborné nefrologické vyšetření, případně mi můžete napsat o kontakt.

6.4.2012 14:24:40

Na horním polu ledvin mi byla nalezanákortikalní cysta vel.2cm, co to pro mne znamená. Děkují.

S největší pravděpodobností tento nález nic neznamená, pokud je cysta jen jedna.

6.4.2012 10:53:58

Dobrý den, dnes jsem byla na sonu ve 20tt a doktorka mi řekla, že jedna pánvička je malinko zvětšená 5x3mm, APIR 4mm, močový měchýř v pořádku, nejsem z toho vůbec moudrá, poradíte? Před 2 dny jsem byla na genetice v Olomouci, kde mě vyšetřoval primář a ten říkal, že ledviny jsou v naprostém pořádku.

Pravděpodobně nejde o nic závažného, jde o známku ztíženého odtoku moči z jedné ledviny. Řada nálezů je ale falešně pozitivních, tzn. ve skutečnosti žádné onemocnění ledvin není přítomno. Nedělal bych si starosti a počkal na další ultrazvukovou kontrolu.

6.4.2012 10:35:34

Dobrý den, na CTledvin zjištěn stac. nález expansivně se chovajícího ložiska ve střední třetině levé ledviny-komplikovaná cysta?, prokrvácený Tu? -adenom? pro onkocytom není vzhled ložiska charakteristický. Kalikolithiasis inf. 1. sin. Prostornější KPS vpravo pro v. s. zúžení PU přechodu. Děkuji za vysvětlení

V levé ledvině je nejasný útvar, může jít o cystu, ale i nádor. Je nutné další objasnění a co nejdřívější urologické vyšetření, možná bude nutné ledvinu nebo její část odstranit. V levé ledvině je též přítomen močový kámen, přechod ledvinné pánvičky v močovod je zúžení, tím je ztížen odtok moči a pánvička ledviny zvýšeným tlakem moči rozšířená.

4.4.2012 18:41:09

Dobry den. Pred tremi dny jsem mel velke bolesti v leve strane bricha. Po 3 dnech jsem se rozhodl jit na pohotovost na rentgenu byl nalez ledvinoveho kamene. Dalsi den jsem sel na CT a dnes mi bylo receno ze mam ucpany odtok v leve ledvine a ze bych o ni mohl prijit kdyz s tim neco neudelam, ptal jsem se jestli to mohu vyskakat a uzivat napr. rowantinex a bylo mi receno ze ne ze s tim nic neudelam a musim do nemocnice v Karlovych Varech. Bolesti mam posledni 2 dny minimalni pouze mensi tlak v oblasti leve ledviny. (nemam pojisteni jsem cizinec samoplatce). V Karlovych Varech mi po ultrazvuku bylo receno ze kamen o velikosti 3mm sam vyjde a byl mi predepsan Algifen a Fokusin (ktery nemeli tak jsem dostal Tanyz). Zajimalo by me ktery z lekaru se mylil a jestli je mozne ze by na ultrazvuku v KV ucpani prehledli. ZDE JE CELA ZPRAVA Z PRVNI NEMOCNICE: : : : : CT ledvin: Vys. provedeno nativne. Prava ledvina meri cca 105mm, leva 115mm. Oboustranne ledvinny parenchym bez loziskovych zmen v na! tivnim obraze. Duty system prave ledviny je stihly v prubehu ureteru bez zn. rtg kontrastnich stinu. Vlevo je patrna hypotonie duteho systemu a proximalniho ureteru. Ve vzdalenosti 65mm od ureteropelvicke junkce je patrny velmi drobny konkrement 3mm. Distalneji je ureter jiz stihly a v nativnim obraze obtizne sledovatelny. V male panvi vlevo ve vzdalenosti 15mm dorzalne od mechyre je patrna kalcifikace vel.6mm, ktera je spise flebolitem. Proti jeji lokalizaci v ureteru svedci jednak absence dilatace dist. ureteru, ktere by u takto velkeho konkrementu musela byt a jedna k ponekud lateralnejsi ulozeni. M. mechyr malo naplnen, obtizne hodnotitelny. Prostata nezvetsena. Parenchymove organy dutiny brisni bez zjevne patologie v nativnim obraze. Retroperit. struktury jsou obtizne odlisitelne, na git lze vyloucit jen hrubou patologii. Zn. leze disku L1/2 s osteofytem na dolnim zadnim okraji L1, ktery mirne prominuje do pater. kanalu. ZAVER: Drobna ureterolithiasa vlevo, s hypotonii duteho systemu leve ledvi! ny. Dg: Ureterolithiasis 1. sin Stat popst colica ren. 1. sin. PROSIM O ODPOVED nevim ted na cem jsem nechci prijit o ledvinu. V KV mi odebrali i moc a zkoumaly ji pod mikroskopem pokud by tam tedy byla infekce a nebo ucpani tak by to snad nasli , nevim no. DEKUJI ZA ODPOVED PETR S.

Domnívám se, že v případě takto malého kamene poškození ledviny nehrozí, je vysoká pravděpodobnost, že takto malý močový kámen odejde sám. U kamenů menších než 5 mm je to velmi pravděpodobné. Nález z CT sice ukazuje mírné rozšíření úseku ledviny a močovodu nad kamenem, tzn. že močovod je omezeně průchodný kvůli kamenu, jde však o vratný stav. S navrženým postupem souhlasím, dovoluji si doporučit ještě dostatek pohybu (vhodná je například chůze po schodech, běh), sledovat proud moči -při abnormálních pocitech je nutné vyhledat k lékaři, močit přes gázu (zachycený kámen potom předat urologovi k vyšetření), hlavně pít dostatek tekutin - kolik zvládnete. Léky Algifen a Tanyz by měly pomoci, pokud by nepřinesly dostatečný efekt proti bolesti, můžete zkusit ještě navíc volně prodejný přípravek Diclofenac tablety 50 2x denně- sníží otok a předpokládá se, že urychlí odchod kamene. V případě infekce, změny proudu moči, teploty ... se vydejte k lékaři ihned. Odchod kamene může trvat i několik týdnů, efekt tohoto (konzervativního) postupu je nutné zkontrolovat kontrolním sonografickým či rentgenovým vyšetřením. Pokud by kámen neodešel spontánně, je nutná urologická intervence. Kontrola urologem je nutná i proto, že Vám lékař vysvětlí pravidla tzv. metafylaxe, tj. prevence vzniku dalších kamenů, a případně provede ještě nějaká další vyšetření.

3.4.2012 20:01:23

Dobrý den, mám dotaz v srpnu 2011 jsem prodělala uroinfekci a byla jsem hospitalizována v nemocnici přičemž mi zjistily vrozenou vadu pravé ledviny: Dystopie pravé ledviny. Chtěla bych se zeptat zda je tato vada dědičná? mám dvě děti a obávám se aby neměli to samé, děkuji

Dystopie ledviny znamená vrozené uložení ledviny mimo její obvyklé místo, především v malé pánvi. Dědičnost není jednoznačná, genetické vlivy jsou pravděpodobné (současně se často vyskytují ještě jiné anomálie). Může jít ale v jednotlivém případě i o tzv. sporadickou (nezděděnou) poruchu vzestupu ledviny během embryonálního vývoje.

1.4.2012 16:44:49

Dobrý deň. V dnešnej dobe sa veľa hovorí o pozitívnych účinkoch pitia alkalickej vody. V predaji sú prístroje na výrobu tejto vody - ionizátory. Môže konzumácia takto upravenej vody kladne ovplyvniť priebeh môjho ochorenia - polycystické obličky? Ďakujem za odpoveď.

Obávám se, že alkalická voda nepomůže. Co můžete sám při polycystických ledvinách provést pro sebe sám (na základě aktuálních poznatků) : dostatek tekutin - čím více, tím lépe (utlumí se tak hormon, který zřejmě vede ke zrychlení růstu cyst), dále vynechat nápoje s kofeinem, ochrana před infekcí, včasné léčení zánětů, léčba vysokého krevního tlaku.

31.3.2012 19:11:09

Dobrý den, již jsem psal dotaz na zabarvení moče po operaci močový kamínek - děkuji za zodpovězení. Objevila se ještě jedna věc nevím co to je občas opět po námaze se mi v zabarvené moči objeví jakési slepeniny nevím co to je při močení mě to nebolí. většinou tmavší červené barvy. můžete poradit? Děkuji

Zkuste tyto útvary zachytit a donést urologovi k podrobnějšímu vyšetření, může jít o masu odloupeného epitelu (výstelky), krvinek (při zánětu, lokálním podráždění), sražené krve, bakterií ...

29.3.2012 21:46:36

Dobrý den, máme půlročního syna. Již v těhotenství mu byla diagnostikována dilatace ledvin. Moc Vás prosím o vyjádření. Jak moc to malého ohrožuje a jaké jsou možnosti léčby? Velice mě to trápí. Moc děkuji za odpověď. Na kontrole UZ v půl roce bylo zjištěno: Ren dx - dl. osa 60 mm, parenchym š. 11mm. Intrarenálně hypotonická pánvička, průměr 17mm, kalichy 4mm. Ren sin - dl. osa 63 mm, parenchym š. 12 mm. Pánvička centrálně 18x15 mm, kalichy 6 mm. Močový měchýř v mírné distenzi s anechogenním obsahem. Závěr: přetrvávající dilatace DS ledvin. Jinak parenchym norm. šíře, norm. echostruktura ledvin.

Dilatace dutého systému ledvin svědčí pro překážku v odtoku moči (např. útlakem zvenčí, přítomností chlopně v močovodu, patologickým návratem moči z močového měchýře do močovodu aj. ). Jde o poměrně častý nález, postihuje cca 2% novorozenců, většinou se zjistí náhodně při screeningovém vyšetření ledvin ultrazvukem. Často se spontánně upraví. Je důležité šíři ledvinné pánvičky sledovat, pokud by stav přetrvával, mohl by zvýšený tlak postupně utlačovat ledvinnou tkáň a vést k poškození ledviny. K tomu zatím u Vás nedošlo, nález na ledvinách je až na širší ledvinnou pánvičku normální. Léčba závisí na vyvolávající příčině.

28.3.2012 09:50:35

Dobrý den, prosím o radu. Můj vnuk 6 let má opakovaně krev v moči (dcera již psala 14. března 2012). Vyšetření-ultrazvuk, rentgen ledvin, močového měchýře, CT ledvin, cystoskopie vše negativní. Chtěli udělat biopsii. Nyní je dcera se synem ve FN v Olomouci. Biopsii a MR zatím nechtěji dělat. Řekli, že je to velká zátěž pro dítě a že zatím není důvod. Zjistili, že se mu odbourává vápník, který krystalizuje a dráždí sliznici, proto krev v moči. Co to pro mého vnuka znamená, jaká jsou rizika, je možné, aby co druhý den měl krev v moči? Moc děkuji za odpověď. P. K.

Pokud je příčinou metabolické onemocnění, kdy dochází ke krystalizaci močových kamenů a lokálnímu dráždění sliznice, nemá smysl biopsii ledvin provádět. Je zapotřebí zjistit příčinu tvorby kamenů (porucha funkce příštitných tělísek, porucha funkce ledvinných kanálků, porucha metabolismu kyseliny šťavelové ...; někdy se na příčinu nepřijde). Přítomnost močových kamenů může vést ke kolikám (záchvatům křečí, bolestí), neprůchodnosti močovodů, případně až k poškození ledviny aj.

26.3.2012 18:35:12

Dobrý den, chci se zeptat, jestli má cenu další konzultace, (jiná nemocnice) když mi bylo řečeno, že pyeloplastika bude muset být provedena otevřenou metodou (laparosk. ji ale ve Zlíně ani neprovádí...)Dg.ostrý ohyb při odstupu močovodu l. sin. scinti: obě ledviny dobře funkční levá 55%pr 45%. Děkuji

Doporučuji obrátit se na specializované pracoviště - např. Urologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kontakt zde: http://www.urologicka-klinika.cz/zakladni-informace-o-urologicke-klinice/.

23.3.2012 19:37:43

Dobrý den před měsícem a půl jsem prodělal operaci vytažení močového kamínku, čeká mě vytažení stentu. V klidovém režimu mám moč čirou ale pod pracovní zátěží se mi stále barví do červena. je to po této době od operace normální? Děkuji

Přítomnost krve v moči se u osob se stentem někdy pozoruje. I tři měsíce po urologických výkonech s přístupem přes močovou trubici může být příměs krve. Upozorněte na tento fakt urologa při extrakci stentu.

23.3.2012 18:36:48

Dobry den, mam policysticke oblicky, mam to zdedene po otckovi a maju ich aj otcovi bratia a ich deti. Mam 42 rokov. Chcem sa spytat ake vyzivove doplnky by som mala brat aby som oddialila dyalízu? Napr: zeleny jacmen alebo nejake morske riasy alebo nieco v com je draslik, jod, horcik, neviem co mam robit Dr. mi nic neodporucil. Dakujem za odpoved, Vojtkova

Bohužel žádný potravní doplněk, který by oddálil selhání polycystických ledvin, není znám. Podle výsledku některých studií kofein (v čaji, kávě, čokoládě, některých lécích ...) napomáhá růstu cyst, je proto lépe ho vynechat. Také se doporučuje hodně pít, protože zvýšený příjem tekutin tlumí hormon ADH, který může růst cyst urychlovat. Řasy, ječmen atd. jako výživové doplňky nekupujte, jsou to vyhozené peníze.

22.3.2012 15:51:44

dobrý den, dnes mi na UZ břicha zjistili angiomyolipom 8 - 9 mm. Lékař napsal - doporučuji zvážit MR. Můžete mi, prosím napsat, co to znamená. Jsem naprosto bez potíží a toto mě dost vylekalo. Děkuji Zuzana

Angiomyolipom je benigní nádor, lékař zřejmě doporučil magnetickou rezonanci (popis metody zde: http://www.ordinace.cz/clanek/magneticka-rezonance-mr/) k exaktnímu odlišení od jiných typů nádorů. Možná bude vhodné genetické vyšetření, zda nejde o součást nějakého syndromu projevujícího se mj. přítomností angiomyolipomu (často tuberózní skleróza) - to Vám řekne urolog.

22.3.2012 01:22:49

Dobry den, jsem ve 38 tydnu tehotenstvi a memu nenarozenemu synovy nasli ektopii prave ledviny, je nize nez by mela byt, ale pravdepodobne funkcni. Jake by to mohlo mit nasledky po narozeni a je Nejaka sance, ze by se ledvina sama posunula na spravne misto postupem jeho vyvoje? Dekuji za vasi odpoved

Čekají Vás pravidelné ulrazvukové kontroly v rámci sledování na dětské urologii, vyšetření po porodu je přesnější. Záleží na přesné lokalizaci ektopické ledviny. Komplikacemi může být například hydronefróza - ztížený odtok moči a následné rozšíření dutého systému ledviny, dále u chlapců bývají častěji nesestouplá varlata nebo zdvojení močové trubice. Léčba je nutná jen při obtížích. Ani při vzácných odchylkách polohy ledviny - např. při uložení v hrudníku, není léčba nutná vždy - jen tehdy, pokud ektopie působí nějaké problémy.

21.3.2012 13:24:02

Dobrý den, syn 2r. má prenatálně diagnostik. polycyst. dyspasii levé ledviny. V září půjde na odstranění. Při kontrole pravé ledviny mu zjistili reflux, dostal sumetrolim a na kontrolu po max. 1 roce. 1. dotaz: Je to život ohrožující? 2. dotaz: Jaký je správný způsob cévkování tak malých dětí? Děkuji

Reflux moči nepředstavuje ohrožení života, ale z dlouhodobého hlediska je nutné počítat s možností zhoršení funkce zbývající ledviny. Váš urolog Vám případně může doporučit tzv. antirefluxní operaci - po individuálním posouzení, někdy zmizí reflux sponánně. Zatím jsou nutné sonografické a laboratorní kontroly. Princip cévkování dítěte se v zásadě neliší od cévkování dospělých, používá se menší průměr cévky a je nutné dbát na bezpečí dítěte, případně ho po dobu výkonu fixovat.

20.3.2012 19:33:18

Dobrý večer, děkuji za Vaši odpověď na dotaz z 14. 3. 2012. Doporučili jste mi pediatrii v Motole. P. doktorka z nefrologie ovšem doporučila dětskou kliniku urologie v Olomouci s tím, že biopsii ledvin by zatím odložila a nechala syna vyšetřit tam. Mohu znát Váš názor na tuto nemocnici? Děkuji za Váš čas

Protože pracuji v Praze, mám přehled spíše jen o pražských nemocnicích, ale Fakultní nemocnice v Olomouci je také špičkové pracoviště - jistě Vám tam fundovaně pomohou a kvalifikovaně rozhodnou o tom, zda je nutné biopsii ledviny provést nebo ne. Přeji Vám vše dobré a ať vše dobře dopadne.

20.3.2012 10:59:00

ledviny symetrické, přiměřené velikosti, pravidelné struktury, bez známek diletace dutých systémů, panvička vpravo šíře 24mm, ureter je v horních dvou třetinách rozšířen až na 13mm. Toto rozšíření končí v pánevní části ureteru ve vzdálenosti nad močovým měchýřem asi 40 mm. Zde je patrna oválná hyperdesní struktura velikosti 7x4mm density 495 UH. Levý ureter štíhlí, bez konkrementů. Močový měchýř málo naplněn, homogenní štěna jemná. ATS, flebolity v malé pánvy závěr: Ureterolithiasis, l. dx. se rozšířením ureteru nad překážkou. jaké jsou možnosti léčby?

V močovodu je přítomen močový kámen, který způsobuje přenesení tlaku do ledvinné pánvičky s její následným rozšířením. Močový kámen této velikosti je zpravidla nutné odstranit, protože je příliš malá pravděpodobnost, že by byl vyloučen spontánně. Některé kameny lze rozpustit zvýšením pH moči, u jiných je nutné rozdrcení (litotrypse) nebo endoskopický výkon (nasondování, následné odstranění). Více Vám řekne Váš urolog.

20.3.2012 09:44:53

Dobry den, jsem v 26tydnu tehotenstvi. V 22tydnu mi zjistili ze malej (nenarozenej/ma velikost ledvinek-vpravo 36,5mmx20,9mm scetnymi cystami o velikosti 19krat23mm, dalsi 14mm a mnozstvi dalsich kolem 10mm. Rada bych vedela jestli se to da jeste napravit a co cela situace obnasi a co muzu ocekavat. Bylo mi receno ze tehotenstvi a vse probehne normalne, ale malej prijde o ledvinku, coz me hodne trapi a shanim informace jestli by se dalo jeste ji zachranit a kdyz ne, tak co vse udelat aby aby mu aspon nic nepritizilo, na co mame davat pozor...Vlastne co nejvice informaci, vubec nic o techto vecech nevim a chceme byt ponauceni a vedet jak se vubec chovat a na koho se obratit. Predem hrozne moc dekuji za odpoved

Pokud jsou cysty přítomny jen v jedné ledvině, jde zřejmě o multicystickou dysplasii ledviny. Postiženou ledvinu již zachránit nebude možné. Po porodu budou nutné pravidelné sonografické kontroly, včetně podrobného urologického vyšetření - někdy mohou být s multicystickou dysplasií spojeny i jiné abnormality, naštěstí většinou ne tak závažné. Nedá se vyloučit, že bude nutné postiženou ledvinu vyoperovat. To vše Vám sdělí dětský urolog, k němuž Vás nasměrují hned po porodu, pravděpodobně na urologickém oddělení nemocnice, kde se chystáte porodit.

Protože dítě bude mít funkční jen jednu ledvinu, je důležité ji o to více chránit (před úrazem, infekcí, prochladnutím). Na druhou stranu - život s jednou ledvinu je možný naprosto bez problémů, jedna ledvina k životu zcela postačuje. V takovém případě není důvod k zoufalství - některá další cystická postižení ledvin mohou mít podstatně horší prognózu.

19.3.2012 14:59:48

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pří posledním UZV plodu (v 38 tt ) mi bylo sděleno že má mimi rozšířenou ledvinnou pánvičku, ve zprávě pro pediatra je napsáno : Levá ledvina plodu s pyelectásií do šířky 16mm. Může to mít v budoucnu pro miminko vážnější problémy? Děkuji

Čeká Vás ultrazvuková kontrola po porodu a sledování na dětské urologii, jde o známku ztíženého odtoku moči, následkem čehož se zvýšený tlak v močovodu přenáší do ledviny. Při delším trvání tohoto stavu by mohlo dojít k jejímu poškození, vyššímu riziku zánětu, v nejhorším případě k nutnosti jejího vynětí. Na druhou stranu, i v tomto "nejhorším" případě nejde o tragický stav, s jednou ledvinou se dá žít velmi dobře.

18.3.2012 21:16:57

Dceři 37 let byl náhodně zjištěn angiomyolipom v pravé ledvině sonem a CT vyš. velikost 5,8 cm, doporučili odebrat ledvinu. Dcera doposud bz potíží. Není jiná možnost? Mohou provádět tuto operaci okresní nemocnice anebo jsou lépe vybaveny fakultní nemocnice? Děkuji za odpověď.

Nefrektomii (odnětí ledviny) může být provedena i na menším urologickém oddělení, pokud máte pochybnosti o nutnosti výkonu, poraďte se ještě s jiným urologem. Jde sice o nezhoubný nádor, při velikosti nad 4 cm by se však měla provést resekce (odnětí) ledviny, ale nutno zvážit i odnětí jen části ledviny. Někdy se provádí i embolizace (ucpání) přívodných tepen. Operace na vyšším pracovišti by měla tu výhodu, že by pravděpodobně spektrum možných výkonů bylo širší, mohli by Vám možná nabídnout třeba jen částečnou resekci ledviny. Angiomyolipomy mohou být součástí i některých genetických syndromů, můžete konzultovat i genetika.

18.3.2012 08:33:34

Dobrý den, mužete mi prosím upřesnit z nefrologie Dg: Q878 J. urč. vroz. malfor. syndromy,NJ. A z urologie Dg: N302. Děkují.

N30.2 - chronický zánět močového měchýře

Q87.8 - pod tímto kódem se může skrývat více onemocnění, nejčastější je Alportův syndrom (dědičné onemocnění zahrnující postižení ledvinných klubíček s přítomností krve v moči, obvykle vedoucí k selhání ledvin a nutnosti dialýzy, dále postižení očí, sluchu a event. dalších orgánů), případně takto mohou být kódovány i jiné vzácné diagnózy (Usherův syndrom a jiné)

17.3.2012 11:20:44

Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, tedy zda mohu vědět, jestli víte o pacientech, kteří si na dialýzu dojedou sami svým vlastním vozem, neboť cesta sanitou jim nedělá třeba dobře (či jiný důvod) a zda jim případně pojišťovny na tyto cesty přispívají. Příspěvek na mobilitu Kč 400 je např. při dojíždění na dialýzu 3x týdně do cca 20 km vzdáleného dialyzadního střediska (celkem 40 km 1 cesta na dialýzu) dosti málo třeba na plně invalidního důchodce. Ráda bych věděla kolik asi tak pacientů samo dojíždí a zda je to vůbec možné dojíždět si sám. Děkuji Marra

Několik pacientů z dialyzačního střediska při zařízení, v němž pracuji, dojíždí vlastním autem- je jich odhadem osm z 80, tj. asi 10%. V principu to možné je, pokud se po dialýze cítí dobře. Odhaduji to z počtu cestovních příkazů, které podepisuji při vizitě. Jde o doklad vydávaný zdravotní pojišťovnou, kde lékař potvrdí návštěvu ordinace/ošetření/vyšetření, získat je ho možné u praktického lékaře nebo na dialýze. Pojišťovna pak potvrzené cesty proplatí, aktuální sazbu bohužel neznám - zkuste se zeptat na pobočce.

14.3.2012 21:05:52

Dobrý večer, můj syn 03/06 má krev v moči. Objevilo se to už před dvěmi lety. Ležel týden v nemocnici nikde nic nenašli, ultrazvuk, rentgen v pořádku. Sledování na nefrologii pak jen u OL. Nyní se krev v moči opět vrátila. Krev vzhledově lékařka nazvala proprané maso 3+. Opět nemocnice ultrazvuk.......rentgen jak ledvin tak močového měchýře, CT ledvin, provedena i cystoskopie opět vše negativní. Krev v moči se ovšem oběvuje pouze po nějaké fyz. zátěži. V nemocnici přísný klid na lůžku po propuštění domů obvyklý režim a krev se vrací. Ale jen nárazově třeba jen jednou 2x vyčura moč s krví ....... a pak je moč opět čistá. Předevčírem 12.3 byla moč poprvé úplně krvavá a dnes provedena ta cystoskopie negativní. Od 12.3 moč opět čistá klid na lůžku. Chtějí udělat biopsii ledvin. Prosím co si o tom myslíte a co by to tak mohlo být. Děkuji moc za Váš čas P. M

Biopsii ledviny navrhuje Váš lékař proto, aby vyloučil postižení ledvin imunitním zánětem (glomerulonefritidou), tj. postižením ledvinných klubíček. Existuje totiž možnost, že obtíže Vašeho syna jsou způsobeny takovým onemocněním, která se dají přesně rozpoznat jen z bioptického vzorku ledviny, nikoli z krve nebo zobrazovacích vyšetření. Povaha a prognóza těchto onemocnění se velmi různí, proto Vám k nim mohu více sdělit až při event. pozitivním nálezu a znalosti konkrétního závěru histologického vyšetření. Některá z těchto onemocnění mohou vést v dlouhodobém horizontu až k selhání ledvin, jiné formy nepřinášejí zásadní komplikace.

Na druhou stranu se někdy setkáváme s epizodami příměsi krve v moči po krátkodobé zátěži, tehdy jde o nezávažnou příčinu obtíží a léčba není nutná. Pokud však Váš dětský lékař považuje biopsii ledviny za nutnou, má k tomu jistě důvod, pak je jistě rozumné toto vyšetření provést. Při provedení na pracovišti, kde je s těmito výkony dostatečná zkušenost, jde o bezpečný výkon. Případně doporučuji s dostupnými nálezy kontaktovat ještě specializované pracoviště dětské nefrologie, nejlépe nefrologické oddělení Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v Motole, kontakt: http://www.pediatrie-motol.cz/nefrologie-a-dialyza

13.3.2012 21:15:05

Dobrý den chtěla jsem se zeptat co znamená pravá ledvina menší , drenáž nenastupuje-retence s dilataci v dutem systemu,-dle usg vlastního P ledvina bez městnání. A prosím co se stím dá dělat nebo jak se to řeší? Děkuji moc

Sonografista popsal na pravé ledvině městnání, tzn. ztížený odtok moči, který způsobuje rozšíření dutého systému ledviny - tlak se přenáší výše zpět do ledviny. Nejprve je nutné zjistit příčinu překážky v močovodu (nejčastěji močový kámen, útlak zvenčí, zúžení, některé nervové nemoci a podobně), řešení potom závisí na povaze obtíží (např. odstranění močového kamene, rozšíření močovodu atd. )

13.3.2012 00:58:11

Dobry den, jsem ve 35tt tehotenstvi vcera jsem mela ultrazvuk, protoze jsem mela pocit, ze se miminko nepohybuje tak casto jako drive. Tam mu zjistili, ze ma jednu ledvinu nize nez je normalni poloha. Pristi pondeli mam dalsi ultrazvuk. Doctor me ujistil, ze se nemam ceho bat, ale to jde opravdu s tezi

Přestože se to snadno řekne a hůře provede, snažte se být, prosím, klidná. Změna polohy pro Vaše dítě nemusí znamenat žádné komplikace, větší výpovědní hodnotu bude mít ultrazvukové vyšetření provedené po porodu. Souvislost s menší četností/intenzitou pohybu dítěte se mi nezdá pravděpodobná.

12.3.2012 17:32:21

Dobrý den, manžel byl na vyšetření prostaty a při vyšetření vyšetření sonem mu lékař sdělil, že nevidí l ledvinu a objednal ho na CT. Prosím o odpověď, z jakého důvodu může být ledvina na sono vyšetření neviditelná?

Ledvina nemusí být vůbec přítomna (může jít o náhodný nález - není vůbec vytvořena nebo zanikla, to se může stát např. opakovanými záněty nebo jiným onemocněním, ale nevadí to - s jednou ledvinou lze vést zcela normální život). Další možností je, že ledvina není viděr, protože je v neobvyklé poloze nebo jinak natočená. CT vyšetření Vám dá jistotu.

12.3.2012 13:38:03

Dobrý den, s velkou pravděpodobností budu muset podstoupit pyeloplastiku. Zajímalo by mě, jestli se dnes provádí i laparoskopicky? Pokud ano, je tato metoda nějak zpoplatněna a existují nějaké důvody, proč by nemohla být takto provedena? Děkuji

Pyeloplastika se provádí běžně jak laparoskopickou, tak otevřenou cestou. Poučení o výhodách i nevýhodách a principech obou výkonů najdete např. zde: http://www.fno.cz/documents/laparoskopicka_pyeloplastika_is.pdf

http://www.fno.cz/documents/pyeloplastika_plastika_panvicky_ledvinne_is.pdf

Laparoskopický výkon zpoplatněn zcela jistě není, rozhodnutí záleží hlavně na operatérovi, který Vám vysvětli důvody pro zvolený operační postup.

9.3.2012 13:29:04

Dobrý den prosím co znamená lithias. Moc děkuji. J.

Lthiasa znamená tvorbu kamenů (například nefrolithiasa - kameny v ledvině; ureterolithiasa- -kameny v močovodu; cystolithiasa - v močovém měchýři; uretrolithiasa - v močové trubici; choledocholithiasa - ve žlučovodech a podobně).

9.3.2012 12:32:35

Když píše k vyloučení tak tomu že jsou to kameny asi moc nevěří že? Říkal kámen nebo operace Závěr: Hydronefoza vlevo s překážkou v oblasti pyeloureterálního přechodu (stenoza? ) Subj. pac bez potíží. Dop. doplnit MDCT s alg. na lith k vyloučení urolith, pokud bez průkazu konkr tak scinti DTPA + Furosemid

Ve Vašem levém močovodu je překážka, následkem čehož je jeho horní část rozšířená zvýšeným tlakem. Příčinou může být močový kámen, ale i zúžení nebo útlak zvenčí. Z uvedeného závěru nedokážu posoudit, jaká možnost je pravděpodobnější (zda je močový kámen přítomen nebo ne), má to prokázat CT vyšetření (počítačová tomografie) s vysokou rozlišovací schopností. Pokud se kámen pomocí CT neprokáže, čeká Vás nukleární vyšetření, které velmi dobře ukáže odtok moči.

9.3.2012 08:37:18

Prosím o Váš názor na moji diagnozu. Je mi 45 let a již 10 let jsem v péči urologa. Došlo k městnání v levé ledvině (dilatace l. ureteru) – výsledek dočasný stent, dočasné ustoupení obtíží, poté pouze pod pravidelnou kontrolou. Před 3 lety se obtíže vrátily a zhoršily. Nález CT – vlevo drobná inkrustace v sek. kalíšku HK, jinak redukce parenchymu, výrazná dilatace KPS (kalichy 22mm), papilární kresba chybí, pánvička 22 mm šíře. Ureter subren. štíhlý, UPJ volná – rozšíření ureteru až v pánevním úseku na 11 mm. Cystogram a pr. ledvina + močovod – normy. Nález dyn. funkční scan ledvin – funkce vlevo 34%, relat. perfuze 48%, vpravo 66%, relat. perfuze 52%, stagnace v dilat. DS l. ledviny s dobrou odpovědí na furosemidový test. Závěr – stent v levé ledvině („dokud to bude možné“), s pravidelnou výměnou. Běžné stenty mi však pravidelně „vypadávaly“, nyní již druhý stent typu SILIKON Multi lenght 6.2/22-32. Poslední rok mám každé 2 měsíce zánět ledvin, takže nyní mám pravidelné dávky antibiotik (ani ty nejsou zárukou a zánět nastoupí…) + samozřejmě fyzické problémy se stentem (bolesti, při menší fyzické námaze mohutné krvácení do moči atd. ) Jaký je, prosím, Váš názor – je v této situaci jiné východisko (např. operativní) než neustále být pod antibiotiky a se sníženou kvalitou života díky stentu? Děkuji za odpověď. Petra

Provádějí se plastiky ureteru (včetně náročných, relativně novch výkonů např. intestinální plastika ureteru - přenos části tenkého střeva a její našití místo zúžené části ureteru), ale nedokážu posoudit, zda by pro Vás výkon tohoto typu byl vhodný, navíc mi není známo, jak je dostupný v ČR (nejsem urolog, ale nefrolog). Doporučuji obrátit se na Urologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice, Ke Karlovu 6, Praha 2, http://www.urologicka-klinika.cz/odborna-centra-kliniky/ - centrum pro rekonstrukční urologii, tam by Vám měli poradit nejfundovaněji. Přeji Vám vše dobré.

7.3.2012 13:51:34

prosím o udání místa, kde si zítra mohu ledviny nechat vyšetřit. Bydlím v Příbrami. Děkuji j. Škvára.

Zkuste se obrátit na dialyzační středisko Fresenius, které sídlí v areálu nemocnice - Podbrdská ulice, předem můžete zavolat na tel.318 654 315 a zeptat se, zda jsou do Světového dne ledvin zapojeni.

6.3.2012 23:58:27

Dobrý den, poslení rok jsem prodělal 5 kolikových záchvatů s bolestí v levém podbříšku. Na ultrazvuku nebylo nic nalezeno, pouze zvýšené hodnoty erytrocytů. Bolest skončí po cca 2 hodinách celkovým vyčerpáním a únavou. Poslední záchvat proběhl ve dvou dnech, první den pocit zvracení připomínající střevní chřipku traval cca 5 hodin a druhý den silná dvouhodinová bolest v levém podbříšku. Prosím jaká by mohla být diagnóza nebo správný postup vyšetření. Děkuji za radu.

Na dálku těžko konkrétně poradit, aniž bych Vás viděl, Vzhledem k místu Vašich obtíží se nabízí ledvinová kolika, ale může jít i o pánevní bolest způsobenou obvykle zánětěm prostaty, nutno myslet i na další ne-urologické příčiny (konečník, onemocnění cév v malé pánvi ...) - nevím o Vás více (věk, další onemocnění, jak jste sexuálně aktivní a podobně), pokud se ještě nestalo, doporučuji urologické a chirurgické vyšetření, pokud se podrobným vyšetřením (včetně CT břicha a malé pánve) neprokáže žádná patologie, pak Vám lékař zřejmě zkusí najít, čím bolest nejlépe ovlivnit (obvykle kapky s účinkem proti křečím a bolestem).

3.3.2012 15:05:17

Dobrý den můj 5-ti letý syn má opakovaně nálezy krve v moči 1+, byl odeslán dětským lékařem do nefrologické poradny. Tamní lékař má podezření na Alportův syndrom. Problémy s ušima v rodině jsou způsobeny po zánětech uší. Je i jiná možná příčina tohoto problému. Děkuji

Podezření na Alportův syndrom je oprávněné, je-li současně přítomna porucha sluchu, Nejde o vzácné onemocnění -udává se četnost cca 1:5000-1:10 000 obyvatel, jde o nejčastější hereditární nefritidu (dědičné onemocnění ledvin). Diagnózu by potvrdila biopsie ledviny, jde ovšem o poměrně invazivní výkon, který se musí uvážlivě indikovat, neboť je spojen s určitými riziky. Dále může jít např. o jiný chronický zánět ledvin (IgA nefropatie) nebo i o tzv. benigní hematurii (syndrom tenkých bazálních membrán - nezávažná anomálie).

29.2.2012 18:51:31

Dobrý den prosím o informaci nefrotického sindromu co to obnáší a jak se to léčí jednáse o desetiletého kluka dekuji

Nefrotický syndrom je soubor příznaků, který se projevuje jako abnormální ztráty bílkovin do moče (dle definice nad 3,5 g/den), pokles bílkovin v krvi, otoky, zvýšení krevních tuků, komplikace obnášejí mj. zhoršené hojení ran, snížení obranyschopnosti, sklon ke tvorbě žilních sraženin. Delší trvání nefrotického syndromu zhoršuje funkci ledvin a může vést i k nutnosti náhrady jejich funkce (dialýza, transplantace). U dětí je nefrotický syndrom způsoben většinou jedním konkrétním autoimunitním zánětem ledvinných klubíček. Léčí se většinou kortikoidy, v těžších případech i jinými léky na potlačení imunity. Většina případů u dětí na léčbu reaguje dobře, pokud ne, je nutné provést biopsii ledviny - odběr vzorku tkáně. Je nejvýhodnější, pokud léčbu vede nefrolog se zázemím velkého pracoviště, kde je možnost v těžkých případech podávat účinnou (i velmi nákladnou) léčbu.

28.2.2012 16:52:28

Dobrý den, pravděpodobně mi vyjde termín operace ledvin na termín menstruace. I přes zásah gynekologa, resp. píchnutí látky na uspíšení menstruace, tato se nedostavila. Chci se zeptat, jestli tato operace jde uskutečnit v době menstruace a jak velká jsou potom rizika. Děkuji

Nejlépe by Vám odpověděl Váš operatér - všeobecně: plánovaný zákrok by se měl kvůli menstruaci odložit.

28.2.2012 16:04:31

Dobrý den, je možné, aby po 1 léčené cystitidě (Nolicin, Nitrofurantoin) vznikla chronická nefritida? Těsně před cystitidou byl nález na UZ ledvin naprosto normální. A je možné se z chronické nefritidy vyléčit? Děkuji

U jinak zdravého člověka bez dalších predisponujících faktorů chronická nefritida z jednoho akutního zánětu nevznikne, to se stává jen v přítomnosti např. kamenů nebo močového refluxu (patologický návrat moči).

28.2.2012 01:16:18

Dobrý den, dcera (15let, 164/ 49) má zjištěnou v moči opakovaně bílkovinu. Nyní má ve sběru moči/24 0.17 g/l, v odpadu 0.32 g/d a albumin 81 mg/l. Bylo to uzavřeno jako ortostatická proteinúrie. Jiné obtíže (otoky, zvýš. tk, zvýš. kreatinin) nemá. Čím je to způsobeno? Co funguje v ledvinách špatně a proč? Co máme očekávat za vývoj? Jsou na to léky? Co je potřeba ještě sledovat-vyšetřit, aby jsme nic nezanedbali??? Děkuji moc

Jde o jen zcela minimální množství bilkoviny v moči. Ortostatická proteinurie označuje jev, kdy se bílkovina v moči objevuje u mladých osob - jen ve vzpřímené poloze těla, nemá žádný význam z hlediska pozdějšího onemocnění ledvin, není třeba ji léčit, sama odezní. Doporučuji kontrolu za rok.

27.2.2012 17:10:48

Dobrý den, mám diagnostikovanou chron. TIN bakteriální etiologie, funkčně bez poruchy. Chtěla bych se Vás zeptat, jaké mám vyhlídky do budoucna. Je mi 22 let. Děkuji

U bakteriální chronické tubulointersticiální nefritidy je bohužel velká pravděpodobnost, že opakované záněty ledviny poškodí natolik, že v pozdějším věku může dojít až k výraznému omezení jejich funkčnosti, v nejhorším případě až s nutností náhrady jejich funkce. Doporučuji dodržovat dostatečný pitný režim, úzkostlivou hygienu, každé vzplanutí infekce je nutné přeléčit, případně i nitrožilními antibiotiky. Měl by Vás vidět urolog a vyšetřením zjistit, zda netrpíte nějakým predisponujícím onemocněním -například návrat moči zpět k močovodům a ledvinám, některé tyto příčiny jsou řešitelné.

26.2.2012 04:32:29

Co to znamena malrotovana ledvina a jak se to rekne anglicky. Dekuji.

Anglicky: malrotated kidney (renal malrotation). Jde o změnu polohy ledviny, často s jiným cévním zásobením.

25.2.2012 14:42:24

Dobrý den, UZ: ren sin-dl. osa 98mm, parenchym š. mezi 8, 5-11mm, hypotonický DS intraren. v úrovni pel. pánvičky, CC rozměr pánvičky 40mm, sagit. 14mm, perif. kalichy rozměr v normě-do 8,5mm. Pak jsem byla na nefrolog. vyšetření, závěr: hyperfiltrace, bez proteiurie, clear. krea 1. 81ml/s. Mám ale stále bolesti v Lp..

Ultrazvukové ani nefrologické vyšetření Vaše obtíže nevysvětuje, ledvina je o něco menší, ale dobře funkční, hypotonie dutého systému je častý nález. Vaše probémy nemusí být způsobeny ledvinami, doporučuji vyšetření neurologem a rehabilitačním odborníkem.

24.2.2012 12:13:23

Dobrý den,38 let, mám: M81 /od 26let, idiop/teď osteopenie, G71.2 /Ck v normě/, M16, sakroileitidu. Mívám bolesti zad. CRP zvýšené 1,5-2 roky /8-20/, klesající GF-MDRD 1,20-1,13-1,11, zvýšenú únavu, bolesti hlavy, TK v normě, porucha tolerance glycidu -HbA1c 6, 5%, album. 59,90, alfa2g 14,4, betaglob 13,7

Rovnice MDRD, podle níž se odhaduje funkce ledvin, je někdy až moc "pesimistická", ve Vašem případě se však funkce ledvin zřejmě opravdu o něco zhoršuje. Může za to možná i Vaše počínající cukrovka. Doporučuji dostatek tekutin, vynechat léky na bolesti (ibuprofen a podobně), pokud je to Váš problém - pak i redukci tělesné hmotnosti, dostatek pohybu, diabetickou dietu, snahu o dobrou hladinu krevního cukru. Nutné je nefrologické sledování - díky nefrologické péči se může zhoršování funkce ledvin zpomalit, oddálí se i škody na dalších orgánech (kosti atd. )

22.2.2012 19:56:46

Dobrý den, po asi dvou týdnech po operaci močový kamínek se mi v moči objevila krev, mají mi vytahovat stent. po vypití dvou piv je moč opět čirá, v práci občas pracuji fyzicky, je možné že se krev v moči objevila po fyzické námaze, souvisí to nějak se stentem co mám uvnitř? Děkuji moc za odpověď J. S

Krev v moči se může projevit po fyzické námaze, ani souvislost se stentem není vyloučena, dbejte na dostatečný příjem tekutin a nechte se urologem poučit, jaká preventivní opatření dodržovat, aby se obtíže s kameny nevrátily.

22.2.2012 13:20:10

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možné nějak pomoct špatně fungující ledvině, lékaři říkají že to nejde, jen hodně pít. Chodím s levostranným vývodem 3 měsíce, mám neprůchodný močovod a chodila jsem asi dlouho s nefunkční ledvinou. Asi je příčina císařský řez. Na scintigrafii mi vyšla funkce 24%

Bohužel opravdu nelze poradit více než se snažit o dostatečný příjem tekutin, jste-li sledována jen na urologii, doporučuji ještě nefrologické sledování - je možné, že se Vaše celková funkce ledvin začne zhoršovat, což je proces, který se dá zbrzdit a dají se omezit jeho komplikace projevující se na jiných orgánech. Proto by Vás měl sledovat i nefrolog, odborník na nechirurgická onemocnění ledvin,

17.2.2012 21:49:46

Dobry den, moja dcera ma diagnostikovanu multicysticku dysplaziu lavej oblicky. Ta sa uplne zvrastila, takze mame jednu solitarnu oblicku. Doktorka nam vzdy urobila sono a na zaklade toho nam urcila konrtolu. Ide o to, ze vobec nam neboli robene nejake funkce testy na tu zdravu oblicku, ci vlastne funguje na 100%. Doktorka na zaklade sona povedala, ze prava oblicka je uplne v poriadku. Teraz mame kontrolu az o rok. Chcem sa opytat, ci sa staci spolahnut na sono v nasom v pripade, alebo mam vyzadovat aj nejake testy funkcnosti zdravej oblicky. Dcera ma 9 mesiacov a je bez tazkosti. Vopred Vam dakujem.

Dobrý den, domnívám se, že vyšetření funkčnosti pravé ledviny není zatím nutné, pokud je dcera bez obtíží. Jedna ledvina ke zdravému vývoji a normálnímu životu zcela postačuje a je-li sonografický obraz pravé ledviny normální, dcera roste, prospívá a močí normálně, je zřejmě vše v pořádku. Pokud Vás to přesto neuklidní, lze vyšetřit sérový kreatinin (jednoduchý laboratorní test, v ceně cca 20 Kč), který ukáže úroveň funkce ledvin z krve. Znamená to ovšem nutnost odběru krve.

Protože dcera má funkční jen jednu ledvinu, je důležité ji o to více chránit (před úrazem, infekcí, prochladnutím).

17.2.2012 13:13:18

Dobrý den, pro masívní krvácení mi vzali pr. ledvinu, stav v levé: chron. mikrosk. hematurie v. s. při sy tenkých membrán. Asymptom. lelkocyturie,vyšší proteinurie i ery. Beru lozapH, lokrem20mg, tenaxum agen, letrox100, milurit, rosukard. Jsem velmi unavena, začínam mít deprese, sama chci navštiv. psych. Je mi58, děku

Syndrom tenkýchbazálních membrán je vrozená, většinou zcela nezávažná odchylka, která se projevuje přítomností červených krvinek v moči. Postihuje cca 1% populace, léčba není nutná. Léků na tlak užíváte poměrně dost. Pokud navštívíte psychiatra, určitě mu řekněte, jaké léky užíváte- i kdyby se neptal. Například Lokren (betablokátor) může u vnímavých jedinců vyvolat deprese a slabost, podobně i Tenaxum.

13.2.2012 12:47:39

Dobrý den, prodělal jsem operaci - vytažení močového kamínku má mi ještě být vytažen stent. je to bolestivé? za jak dlouho poté je člověk schopen práce?. Díky moc za odpověď. Jiří S.

Dobrý den, extrakce stentu je nekomplikovaný výkon, který zabere cca dvě minuty. Provádí se flexibilním (ohebným) cystoskopem, provádí se v místním znecitlivění (lokální anestetický gel -Mesocain). Po výkonu můžete pociťovat nucení na močení, řídit auto můžete ihned, pracovat také.

10.2.2012 23:04:48

Dobrý den. Syna (18m) čeká pyeloplastika. Rád bych se zeptal, zda se u dětí tohoto věku tato operace provádí laparoskopicky či klasicky (je některý z těchto zákroků upřednostňován, nebo se postupuje případ od případu? ). Který z těchto dvou druhů zákroků ho pravděpodobně čeká, pokud to lze takto říci

Provádějí se oba výkony, buď laparoskopicky či retroperitoneoskopicky (minimálně invazívní výkon), nebo tzv. otevřená operace. Laparoskopická operace má své výhody (lepší kosmetický efekt, menší bolestivost), tento výkon však trvá déle - je technicky náročnější - a nemusí se vždy zdařit. Proto je někdy nutná tzv. konverze na otevřenou operaci, tj. dokončit výkon klasickým způsobem. Záleží však i na přesné lokalizaci zúžení spojení pánvičky a močovodu u Vašeho syna. Předpokládám proto, že bude u Vašeho syna proveden laparoskopický výkon, je však třeba počítat s nutností konverze. Více Vám jistě sdělí Váš dětský urolog.

10.2.2012 20:35:04

no robili mi malej ktora ma 6 mesiacov scintigrafiu a vyjadrili sa takto susp. dysplasticka lava ladvina sa nezobrazila a prava ladvina je nalez fiziologicky co to vlasne znamena ??? a robili jej uz pred tým citografiu.

Dysplasie znamená poruchu vývoje ledviny, která má abnormální tvar, často může být zmenšená. Proto nemusí být při scintigrafickém vyšetření (ani sonografickém = ultrazvuk) vidět. Naštěstí vypadá, že je druhá ledvina v pořádku, což je pro normální život dostačující. V každém případě je nutné pravidelné ultrazvukové sledování, což zajistí Váš dětský lékař nebo dětský urolog/nefrolog. V budoucnu nelze vyloučit - podle vývoje situace, že bude nutné levou ledvinu vyoperovat, například pokud by byla postižena opakovanými záněty. V každém případě nejde t. č. o závažný stav, čeká Vás nejspíše jen pravidelné sledování. Držím Vám palce.

10.2.2012 14:50:01

Dobry den. pan doktor. Rada by som sa spytala. V roku 2006 mi prisili pravu ladvinu, bola migrujuca. Padla dole viac ako 10 cm. Prisili mi ju na sval lebo som vriaj velmi chuda a nemali kde ju upevnit. Mam operovany aj zaludok aj platnicku. Mala som asi rok pokoj potom som mala zase koliky. Neadvno v roku 2011 mi nasli v pravej ladvine kamen velkosti asi 0,65 mm ale vraj nie je ohraniceny takze neviem ci to je kamen alebo nejaky steh po operacii. Nedavno som si dala vysetrit zlcnik je v poriadku, ale vraj ten kamen je pvravej ladvine a piesok v lavej. Vidno ho vtedy ako sa otocim , vraj mi zase migruje ladvina lenze teraz do prav a do lava. Mam caste bolesti v panvovej oblasti aj krizoch. Bola som za svojim urologom . Pri vysetreni ultraz. zistil. ze oblicka je mierne hypotonia KPS, parenchym nerovnakej strutury, akoby tlacila na CEK nerozumiem tomu , len mam ist bud na CT oblicky , alebo gamagrafiu. Konecne by som chcela vediet co mam v ladvine a preco ked viac chodim a pohybujem sa mam problemi a ked som v klude je mi dobre. Suvisi to zase s migrujucou ladvinou. Momentalne ma boli v panvovej oblasti v pravo a krize picha mi do nich a nemozem sediet, beriem movalis, myolastan, dorziflexa, algifen, ale noha mi netrpne. Ja uz nemam ani slepe crevo. Dakujem Vam vopred za odpoved. Maria. P

Dobrý den, souhlasím s Vaším urologem, že bude nutné provést vyšetření počítačovou tomografií (CT), případně scintigrafie (gamagrafie) nebo obojího. Ultrazvukový nález totiž Vaše potíže zcela nevysvětluje - hypotonie (snížení tlaku) kalichopánvičkového (dutého) systému může svědčit pro poruchu odtoku moči. Příčinou hypotonie může být například přítomnost močového kamene. Nerovnost parenchymu pravděpodobobně nic závažného neznamená. Protože ale píšete, že jste po operaci páteřní ploténky, je nutné pátrat i po této možné příčině Vašich obtíží. Proto doporučuji se závěrem CT vyšetření konzultovat i neurologa.

7.2.2012 21:11:19

dobrý den moja malicka ma niečo na lavej ladvine a doktory nevedia co je to. Neviete čo by to mohlo byt??

Pokud máte k dispozici nálezy z ultrazvukového vyšetření, pošlete je, prosím, pak se mohu pokusit Vám odpovědět konkrétněji. Mezi časté změny patří například ojedinělé cysty nebo rozšíření dutého systému (vývodných cest). Většina nálezů se jen sleduje v čase.

Poproste dětského lékaře (dětského urologa/nefrologa) - k němuž chodíte, aby Vám dal výsledky provedených vyšetření, potom je můžeme zkonzultovat.

6.2.2012 12:56:50

Dobrý den, prosím o vysvětlení popisu UZ ledvin: Ren dx-parenchym šíře mezi 8-11mm. Persistující renkulizace na rozhraní střed. a apik. segmentu. Ren sin- parenchym šíře mezi 8,5-11mm. Hypotonický DS intrarenálně v úrovni pel. pánvičky, CC rozměr pánvičky 40mm, sagitálně 14mm. Děkuji za odpoveď.

Ledvinný parenchym je vlastní funkční tkáň ledviny. Šíře kůry má být standardně mezi 1 - 1,5 cm, tzn. u Vás je ještě v normě nebo hraniční. Pojem renkulizace označuje tvarovou anomálii ledvin, kdy jsou ultrazvukem patrná jednotlivá políčka jako při vývoji ledviny, v době vývoje jde o normální stav, v dospělosti jde o vzácnější obraz. Nijak Vás však neohrožuje. Hypotonie DS, tj. snížení tlaku v dutém systému, může svědčit pro překážku při odtoku moči, na druhou stranu jde o častý obraz a ne vždy je překážka opravdu přítomna.

K úplnému posouzení funkce Vašich ledvin by bylo nutné ještě vyšetření moči a krve.

4.2.2012 13:08:43

Dobrý den, synovi (18 měs. ) byla již prenatálně zjištěna hydronefróza levé ledviny. Po porodu měl nefrostomii, dále byl jen sledován. Nyní to vypadá na pyeloplastiku. Jak se u takhle malých dětí zajišťuje, aby si za dren či nefrostomii netahaly a mohly s ní normálně fungovat? Děkuji K. M.

Dobrý den, na nefrostomii si většina dětí zvykne. Prevencí dislokace (nesprávné polohy) je vhodně zvolený typ výkonu a stomie, k dispozici jsou dále různé fixační systémy (např. Drain-Fix), které umožňují spolehlivou fixaci stomie.

1.2.2012 09:18:39

Dobrý den, v roce 1999 Ca cervicis uteri 3 stadium, léčba ozařováním. Po roce hydronefroza obou ledvin a stenty do obou ledvin, výměna 1x za rok. Poslední dva roky výměny stentů někdy i á 2 měsíce a v obou ledvinách mám stenty dva. Byla by pro mne vhodná plastika uretrů? Děkuji.

Dobrý den, z toho, co vím, se mohu vyjádřit jen omezeně a spíše obecně - v principu by plastika močovodu v úvahu přicházela; záleží však na vyjádření Vašeho onkologa/gynekologa; dále záleží na Vašem celkovém interním stavu (mj. funkce ledvin) a rozsahu a stádiu nádoru. Doporučuji Vám, abyste se zeptala svého urologa, co o této možnosti soudí, případně si vyžádala druhý názor od odborníka, který Vás osobně vyšetří, seznámí se s Vaší dokumentací a zváží všechna pro a proti výkonu. Držím Vám palce.

26.1.2012 11:01:22

Dobrý den, od narození je syn (nyní 8 měsíců) sledován kvůli podezření na abnormalitu ledviny. V propouštěcí zprávě z porodnice bylo uvedeno: ren arcuatus, vlevo ledviny normálního tvaru a uložení s hypotonií KPS IR i ER do 4-5mm. Na posledním kontrolním sonu byly objeveny nějaké útvary, zpráva: ”Pravá ledvina 66mm, lehce nerotovaná se susp. parenchymatozním můstkem. V horním polu patrno několik anechogenních útvarů velikosti do 6mm - dilatované kalichy? cysty? ” Co to znamená, jaká je léčba? Bylo nám doporučeno vyšetření odborníkem. Moč byla doposud v pořádku. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, z tohoto popisu je těžko se k stavu ledvin Vašeho syna vyjádřit. Nejspíše nejde o žádný akutní problém. To, že jde jen o změny na jedné ledvině, svědčí spíše proti závažnému ledvinovému onemocnění s tvorbou cyst. Myslím, že můžete s důvěrou vyčkat vyšetření dalším odborníkem, pravděpodobně Vás čeká jen sledování, případně odběr krve a vyšetření moči (orientační zkouška papírikem, kultivace, sběr na funkční vyšetření). Pokud by další ultrazvukové vyšetření stav neobjasnilo, bylo by třeba provést jiné zobrazovací vyšetření (např. magnetická resonance). Držím Vám palce.

25.1.2012 09:38:55

Dobrý den, je mi 53let, pravidelně chodím na prev. prohlídky na urologii-středně velká palp benigní prostata, na ultrazvuku-ledviny s vydatným parenchymeme bez pathologie. Co to, prosím znamená? Děkuji.

Na základě závěru provedeného vyšetření, který uvádíte, Vám lze gratulovat, že jste pravděpodobně alespoň z hlediska močového ústrojí naprosto zdráv - prostata se nezdá chorobně změněná, ledviny podle popisu vypadají také zdravě, funkčně, vyšetřujcí lékař na nich nic špatného ultrazvukem nezjistil.

23.1.2012 21:11:20

Dobrý den, mám k vám dotaz, manžel byl dne 13.12 na operaci s ledvinou-pyeloplastika ledviny. Desátý den ho propustili domů s tím, že je vše v pořádku, neudělali mu ultrazvuk, prostě nic. Manžel necítí větší část pod jizvou, jako by byla mrtvá. Břicho má vyduté a cítí nad jizvou tlaky. Děkuji za odpověd´

Dobrý den, určité změny v citlivosti mohou po operaci nastat - přece jen jde o invazivní, operační zákrok, kdy bylo nutné narušit celistvost břišní stěny (a s tím kůže, svalů, nervů ...), aby bylo možné normalizovat odtok moče z ledvinné pánvičky. Přítomen může být i otok. Pokud však nejsou přítomny závažné příznaky (zástava močení, odchodu plynů, stolice, bolesti břicha, horečky ...), vydal bych se k urologovi až na plánovanou kontrolu, jinak samozřejmě ihned.

22.1.2012 17:29:08

DObrý den, manžel (48 let) má prý flebolity v malé pánvi. Co to je a jak se léčí? Zároveň se léčí s ledvinami, jednu má scvrklou, pracuje jen na 20 %....ale pořád ho bolí, tak půjde na vyšetření. Jen ty stíny typu flebolitu mě straší...díky Zuzana

Dobrý večer, flebolity jsou kalcifikované (zvápenatělé) krevní sraženiny v pánevních žilách. Jde o obvyklý nález při rentgenovém vyšetření, nemají žádný význam a nemocného, u nějž byly zjištěny, nijak neohrožují.

Nález svráštelé ledviny je závažnější, většinou jde o následek chronického zánětu (chronické pyelonefritidy), pravidelná nefrologická vyšetření a zdravá životospráva jsou nutností, stejně jako léčení event. komplikací (například vysoký krevní tlak, zvýšení krevních tuků ...)

17.1.2012 21:22:32

Dobrý den, minulý rok na podzim jsem prodělala operaci ledviny. Vyndavali mi kameny z pánvičky laparoskopicky a v kalichu mi následně kámen drtili rázovou vlnou. Ledvinu bych měla mít snad již čistou. Nyní čekám na přišití ledviny, protože moje ledvina migruje. Ledvina mně ale stále bolí, někdy míň, ale někdy je to docela nepříjemné. Také se mi stává, že mám trochu krve na kalhotkách. Mám cca 4 měsíce po operaci. Je to normální? Dál jsem se chtěla zeptat, jestli se mohu saunovat a jestli mohu sportovat, protože po fyzicky náročnějším dnu mám bolesti. Potom jsem se chtěla zeptat, protože jsem ještě neměla děti, zda nebudu mít problémy? Děkuji za odpověď

Bloudivá ledvina (ren migrans, ren mobiis, nefroptóza) se může projevovat přítomností krve v moči. Nicméně doporučuji ještě gynekologické vyšetření k vyloučení této příčiny původu krve na kalhotkách. Proti saunování bych neměl námitek, sport s opatrností ano, ale pokud možno takové aktivity, kde nehrozí velké riziko zranění.

Co se týče léčby, definitivně by měla Vaši situaci vyřešit operace. Můžete ještě zkusit (nejlépe po konzultaci s Vaším urologem) cvičení na posílení svalů břišní stěny, event. korzet.

16.1.2012 23:01:40

Zdravím Vás, co znamená redukce parenchymu ledviny, Stp CHCE, Děkují.

Redukce parenchymu ledvin znamená, že funkční tkáň ledviny je snížená. Může jít o důsledek chronické renální insuficience, tzn. ledvinné nedostatečnosti neboli snížené funkce ledvin. Doporučuji Vám jednoduché vyšetření funkčnosti ledvin - stačí jednoduché vyšetření krve a moči, které může provést Váš praktický nebo jakýkoli jiný lékař. Druhý údaj ze závěru ultrazvukového vyšetření znamená, že jste po operaci žlučníku, kdy Vám byl odstraněn.

16.1.2012 14:27:21

Již 20 let mám problémy s ledvinami, chronické selhání ledvin na podkladě IgH nefropatie, prodělal jsem dialýzu, transplantaci, mám strach o své děti, je toto onemocnění dědičné ?

Dobrý den, IgA nefropatie se objevuje obvykle sporadicky, přesto byly (vzácně) popsány výskyty u několika rodinných příslušníků současně. S největší pravděpodobností nemusíte mít obavy. V případě zájmu můžete konzultovat dr. Maixnerovou, která se IgA nefropatií zabývá. Kontakt: Nefrologická poradna Fakultní polikliniky, Karlovo náměstí 32, Praha 2, objednat se můžete na tel. 22496 6790.

10.1.2012 13:55:54

Dobrý den, mám půl roční holčičku která ma od narození hydronefrozu. Všechna vyšetření jsme podstoupili v Olomouci tam byl závěr doktoru tento. Dilatace kalichopánvičkového systému pravé ledviny (nelze vyloučit i rozšiření pravého ureteru). Vzhledem k symetrické funkci ledvin, dobrému efektu diurerika na drenáž ledvin však nález nesvědčí pro abstrukci močových cest. Moč se nevraci, není překažka, ale od ponděli ma dcera zinnat měla špatný nález. Co teď nás čeká? Jsou nějaká vyšetřeni? Dg. Megaureter vpravo-bez VUR, symetrická funkce ledvin, bez poruchy drenáže. Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, předpokládám, že u Vás není již žádné další vyšetření zapotřebí, megaureter (neobstruktivní,. bez refluxu) je již známý. Typ megaureteru, který má Vaše dcera, je poměrně příznivý. Čeká Vás zřejmě kontrola moči (včetně kultivace) a pravidelné ultrazvukové kontroly.

9.1.2012 19:11:20

Dobry den, moje petileta dcera ma nefroticky syndrom. Momentalne je lecena deltacortenem a endoxanem. Zijeme v italii, takze nevim jestli tyto prasky jsou i u nas. Co me spis zajima, proc vubec tato nemoc u me dcery nastla. Mluvila jsem s jinou matkou, ktera ma tez syna s timto syndromem a ona mi rekla, ze ma celiakii. Ja osobne mam celiakii prvniho stupne (tady tomu rikaji nepotvrzenou), ale podle jinych testu jsem intolerantni na spoustu jinych veci (farinaci, ryby, drozdi, nektere ovoce). Moje dcera mela ten samy problem, potravinovou intoleranci na hodne veci, ale celiakii nemela. Je ale presto mozne, ze by tyto potravinove intolerance delsiho trvani byly podnetem k nefrotickemu syndromu???Mockrat dekuji. Lenka a Jasmin z Bolzana

Dobrý den, úvodem - nefrotický syndrom je spíše jen projev nějakého onemocnění, nejde o samostatnou diagnózu. Podobně jako například chudokrevnost není nemoc, ale může jít o projev krvácení, poruchy krvetvorby a podobně.

Nefrotický syndrom u dětí vzniká nejčastěji na podkladě jednoho druhu zánětu ledvin (zjednodušující označení", konkrétně tzv. "minimální změny ledvinných klubíček", pokud o ní budete hledat na internetu více, hledejte "minimal change disease". Ostatní příčiny nefrotického syndromu jsou u dětí vzácné. Příčinou této nemoci může i potravinová alergie, nemusí jít jen o celiakii. Takže u Vaší dcery může jít o vysvětlení problému - nefrotický syndrom mohla způsobit alergie na některé potraviny.

Kortikoidy i Endoxan /cyklofosfamid/ jsou k dispozici i u nás, zvláště Endoxan je však rezervován spíše pro těžší případy, pokud nezabraly samotné kortikoidy. Předpokládám, že byla provedena biopsie ledviny k přesnému určení druhu vyvolávajícího zánětu. Pokud ne, konzultoval bych ještě jiného dětského nefrologa.

9.1.2012 19:08:50

Dobrý den, na pravé ledvině mám nález plnější dutý systém, šíře pánvičky 17mm, patrna hypotonie kalichů a fornixů bez patrné překážky. Zajímalo by mě zda je možné v budoucnu že se to zhorší nebo přestane ledvina fungovat?? Je to léčitelné? Děkuji za odpověď

Dobrý den, čekají Vás pravidelné ultrazvukové kontroly, aby se na případné další rozšíření (známku ztíženého odtoku moče) přišlo včas. Dbejte na dostatečný pitný režim, vyhýbejte se prochladnutí, riziku infekce. Pokud by se nález na ledvině zhoršoval, může dojít ke zhoršení její funkce a případně jejímu selhání.

6.1.2012 17:17:53

Dobrý den, moje dcerka má vrozenou dilataci ledvinové pánvičky, chodila jsem s ní na kontrolní sono, naposledy ve třech letech, bylo mi vysvětleno, že nález zůstává pořád stejný, tzn. kontrola v pořádku a na další sono už nemusíme. Teď má 4,5 roku a má období, kdy se trošku počůrává (flek na kalhotkách), řekla bych, že o tom neví. Doma neprocházíme žádnou ”změnou”, jsme kompletní šťastná rodina, nenapadá mě nic, co by to mohlo způsobovat z ”psychického” hlediska. Nesouvisí to ani s nachlazením, stává se to výhradně přes den, v noci bez problémů. Vždy se jedná o nějaké období (několik dní) a pak je třeba několik týdnů bez ”nehody”. S vyšetřením jsem dosud váhala, bojí se doktorů...ale vypadá to, že by se to mělo nějak řešit, už je dost velká, aby to zvládla. Mladší syn (necelé 3 roky) to zvládá bez problémů...Budu Vám vděčná za jakoukoli odpověď

Dobrý den, myslím, že počůrávání s dilatací ledvinné pánvičky nesouvisí. U dětí jde o častý problém, tzv. enuresis diurna - denní pomočování. Rozlišují se v zásadě tři hlavní podskupiny tohoto problému:

- dítě se někdy zabere např. do hry natolik, že nevnímá tlak v močovém měchýři

- může jít o následek konfliktu s rodinou, vrstevníky

- někdy může uniknout malé množství při smíchu atd.

Ale ne vždy se dá denní pomočování jednoznačně zařadit do jedné z těchto kategorií.

Myslím, že jde v principu o neškodný problém, zvlášť pokud se objevuje takto málo často. Návštěvou dětského lékaře nic nezkazíte, pokud se to bude opakovat častěji nebo bude Vaši dceru trápit, vydejte se tam. Pravděpodobně by Vás čekalo vyšetření dětským urologem - není nepříjemné, hlavně ultrazvuk, rozbor pitného režimu, zvyklostí atd.

4.1.2012 22:18:04

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o vysvětlení ultrazvukového vyšetření ledvin mého syna, kterému je nyní 6 měsíců. Při náhodném UZ vyšetření ve 14ti dnech mu byla zjištěn: ledviny zvyklého uložení a tavu,, pravá podélně 49,5 mm, bez dilatace kalichopánvičkového systému, levá ledvina podélně 54,3 mm, dilatace KP systému, APIr 4,93 MM, apER 8,91mm, moč. měchýř naplněn, dopor. ko do měsíce. Za měsíc měl syn tyto hodnoty: pravá ledvina má r. kraniokaud. 48 mm, transv. 22 mm, levá kraniokaud. 49 mm, transv. 20 mm, parenchym bilat. bez redukce, přim. echogenity bilat, bez lož. změn, vpr. kalichy bez dilatace, panvička š. kraniokaud. 3,8 mm, vlevo kalichy horní š. 4,6 mm, střed. 4mm, panvička s r. kraniokaud. 9,7 mm, transv. 7,8 mm, bez lithiasy a periren. infiltr. bilat. M. m. nelze zhodnotit. Dnešní kontrola v půl roce věku syna dopadla s tímto závěrem: Pravá ledvina o vel. asi 58 x 29,4 mm parenchym asi 8 mm, levá ledvina o vel. asi 58 x 27,6 mm parenchym asi 10,7 mm, prokazujeme pánvičku o rozměrech asi 10,6 mm kalíšky asi 3 mm - nelze dobře zhodnotit a jsou špatně diferencovatelné. MM nelze zhodnotit bez náplně. Mohl byste mi prosím sdělit, zda se jedná o zlepšení či zhoršení stavu vývoje ledvin mého syna, zda-li je ta levá ledvinka velikostně o hodně větší než by měla být. Při vysvětlení naším dětským lékařem při druhé kontrole, dnešní zprávu ještě neviděl, mi pan dokor řekl, že je to u těchto malých dětí časté a zpravidla se to samo upraví, ale nevím jak to se synem vypadá po dnešním ultrazvukovém vyšetření. Děkuji Vám moc za odpověď.

Dobrý den, zatím bych se moc neznepokojoval, výsledky posledního ultrazvuku jsou přiměřené, obě ledviny se zdají stranově symetrické. Jak se ale píše v nálezu, byla při posledním vyšetření horší přehlednost. U malých dětí je rozšíření kalichopánvičkového systému častý náhodný nález, opravdu se většinou sám upraví. Čekají Vás však jistě ještě pravidelné ultrazvukové kontroly a pravděpodobně i vyšetření moči. Držím Vám palce.

4.1.2012 14:51:05

Dobrý den pán doktor, som už takmer 37. týžden a moj gynekológ mi pri poslednom ultrazvuku oznámil, že mám oligohydramnion so záverom ren polycystica feti bilat, cysty do 7,6 mm. Obliččky sú oboje vyvinuté a moč. mechúr bol plný. Načo sa mám po pôrode pripraviť....?

Dobrý den, tento nález bude nutné ještě pravidelně kontrolovat ultrazvukem, po porodu též bude nutné provést u Vašeho dítěte opakované krevní odběry, aby bylo možné posoudit funkci ledvin. Je zapotřebí rozlišit, o jaké cystické onemocnění ledvin jde, je jich více. Může jít v nejhorším případě o tzv. polycystózu ledvin dětského typu, která bohužel vede k zhoršení jejich funkce a postupnému selhání. V každém případě Vás čeká sledování dětským urologem a nefrologem. Držím Vám palce.

2.1.2012 14:37:54

Dobrý den, po opakovaných gynekologických zánětech mi byly v listopadu 2010, v mých 26 letech, oboustranně zavedeny stenty, jež byly po pěti měsících vyňaty. Během jednoho dne se však dostavila dilatace obou ledvin, a proto následovalo opětovné zavedení stentů. Od té doby (květen 2011) dochází k opakované neprůchodnosti stentů, zejména na pravé straně (zde je odstraněn i vaječník), a to v průměru po 1,5 měsíci od zavedení. Lékaři se v červnu 2011 pokusili o rozšíření obou močovodů, ale neúspěšně. Nyní mi doporučují plastiku močovodů za použití části tenkého střeva. Ráda bych se Vás zeptala, zda existuje ještě jiná možnost řešení mého problému? Dopátrala jsem se možnosti použití kovových stentů, ale nemám žádné bližší informace. Předem Vám děkuji za odpověď a věnovaný čas. M. N. , České Budějovice

Dobrý den, plastika močovodů s použitím interpozice izoperistaltického segmentu tenkého střeva se používá tehdy, pokud je třeba nahradit delší úsek močovodu. To je zřejmě Váš případ, který Vám proto urolog doporučil. V poslední době se zatím spíše experimentálně používají tkáňové náhrady, ale ze svého pohledu internisty-nefrologa neznám aktuální situaci v České republice. Domnívám se však, že jejich použití není zatím úplně rozšířené, alespoň ne rutinně.

V každém případě si myslím, že navržený postup je na místě. Neznám Váš případ do podrobností, ale pokud se uvažuje o výkonu tohoto rozsahu, zřejmě by stent (ať už kovový nebo z jiného materiálu) Vaši situaci nevyřešil.

Doporučil bych Vám ještě konzultovat tento problém na specializovaném pracovišti (máte právo na druhý názor), např. Urologická klinika Ke Karlovu - http://www.urologicka-klinika.cz/odborna-centra-kliniky/ - kde se rekonstrukční chirurgií zabývají a kde by Vám měli být schopni poradit nejlépe. Držím Vám palce.

29.12.2011 12:56:34

Dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Manžel byl na RTG ledvin. V úrovni L3jsou dva drobné stíny spíše kalcifikace než konkrementy. V malé pánvi je velký počet flebolitů oboustranně. Ani mezi nimi nelze označit jednoznačně konkrement. Napsala jsem Vám zprávu z RTG a nevíme co jsou to flebolity a kalcifikace a jak moc je to vážné. Děkuji za odpověď . Libuše z Litvínova

Dobrý den, flebolity na rentgenovém snímku jsou velmi častý náhodný nález. Jde o zvápenatělé (kalcifikované) malé tromby (krevní sraženiny) v periferních žilách, nepředstavují žádné nebezpečí a není nutné provádět žádná další vyšetření.

21.12.2011 08:38:20

Dobrý den, upřesňuji dotaz ze dne 16.12., psala jsem Vám hodnoty posledního vyšetření ledvin /chodím každý rok na kontroly, protože jsem v r. 1992 jako dítě prodělala zánět ledvin, který byl dlouho neléčený, protože na to nikdo z lékařů nepříšel/. Hodnoty mám V sedimentu 500 leu, CB/den 70 mg, urea 5,0 mmol/l, kreatinin v séru 98 umol/l, triglyceridy 0,7 mmol/l, celarance kreatininu 1,46 ml/s, resorbce 0,97. Můj věk je 35 let, krevní tlak mám v normě, pitný režim si hlídám, piji i 4 litry za den. Chci se ještě prosím zeptat, jaká je pravěpodobnost, že se mi ledviny budou zhoršovat, resp. už dvacet let mám ty hodnoty zhruba pořád stejné. Mám mít nějaké obavy, nebo mi můžou ty ledviny vydržet normálně fungovat až do stáří ? Jsem teď po porodu císařským řezem a s manželem bychom chtěli tak za 3 roky ještě jedno dítě. Vydrží ještě druhé těhotenství ty ledviny ? Děkuji Vám moc za odpověď.

Dobrý den, co se týče dalšího těhotenství, myslím, že ledviny nebudou zásadní problém. Pokud se budete i nadále o ledviny dobře starat (dostatečný pitný režim, prevence prochlazení, včasné zaléčení jakéhokoli zánětu močových cest, nezvýšený cholesterol a ostatní tuky, přiměřená tělesná hmotnost, krevní tlak do 130/80 mmHg - nebo ještě lépe: méně než tyto hodnoty, nekouření, ...), máte slušné šance, že jejich funkce zůstane do stáří neporušená nebo maximálně jen mírně snížená. Proti jiným ženám Vašeho věku jste v mírné nevýhodě, ale výše uvedenými režimovými opatřeními se tento handicap dá vyrovnat. Držím Vám palce, ať nynější (i další) miminko dobře roste a dělá Vám jen radost.

18.12.2011 12:03:43

co znamená dle uz dilatace kps leve ledviny?

Dobrý den, dle ultrazvukového vyšetření se zdá, že dutý systém ledviny je rozšířen. Může jít o stav, kdy je ztížen odtok moči (zúžení, útlak zvenčí, močový kámen ...), a proto se tlak z močových cest přenáší na ledvinu, kterou by mohl při delším trvání tohoto stavu poškodit. Na tento nález bude jistě reagovat lékař, který Vás na ultrazvuk poslal, pokud máte nějaké potíže, objednejte se na urologické vyšetření.

16.12.2011 11:40:13

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vás názor, jak mi fungují ledviny a jestli mám mít strach do budoucna. Jako dítě jsem prodělala zánět ledvin a od té doby chodím každý rok na kontroly. Teď naposledy jsem měla tyto výsledky: V sedimentu 500 leu, CB/den 70 mg, urea 5,0 mmol/l, kreatinin v séru 98 umol/l, triglyceridy 0,7 mmol/l, clearance kreatininu 1,46 ml/s, resorbce 0,97. Můžete mi prosím napsat, jestli mi ledviny fungují dobře ? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, nepíšete, kolik Vám je let. Obecně - funkce ledvin je ještě v normě, resp. téměř už hraniční. Pokud je Vám (velmi zhruba) 50 a více, může jít o fyziologické snížení funkce ledvin dané věkem. Je-li Vám méně, dá se předpokládat, že se funkce Vašich ledvin bude zhoršovat. Je proto nutné funkci ledvin vyšetřovat pravidelně (což se děje) a včas léčit infekce močových cest (pro kterou nyní svědčí nález v moči - přítomnost bílých krvinek, může jít ale i o projev chronického zánětu), dále dobrá kontrola krevního tlaku, vyloučení rizikových faktorů (kouření, obezita...), dostatečný přívod tekutin.

V případě zájmu o další informace nebo pro upřesnění klidně ještě napište.

15.12.2011 19:55:50

dobrý den chci se zeptat... jsem ve 24tt . . před 3 tydny mi na velkem UZV byla zjistena dilatace ledvinove panvičky u miminka. . je to kluk. pry je to časté... pred 3 tydny to bylo u jednoho lekare 9mm u druheho 10mm.... a dneska to bylo 11mm .- (takže se to nelepší.... kontrola zase za 5 týdnů----chci se zeptat jaká je šance že to bude ještě ok? není dilatace moc velka? nebo to meli nektere maminky jeste horší a pak se to třeba zpravilo? kolik by to muselo byt mm aby to zrušilo ledvinu? mám strach ... doufám že tam daleko to nedojde... a jaké vvv s tím mohou byt ještě spojeny? genetika ve 12 i 20tt vysli obe super az na tu ledvinku ve 20tt... i triple testy vysli ok...děkuji moc!!

Čekají Vás nyní pravidelné ultrazvukové kontroly, kdyby došlo k dalšímu rozšíření pánvičky, pravděpodobně ještě karyotypizace - kordicentéza (odběr tkáně pupečníku na genetické vyšetření). Na druhou stranu - nezneklidňujte se zatím příliš, příčiny obrazu rozšíření ledvinné pánvičky mohou být i poměrně neškodné. Rozdíl v rozměrech může být dán tím, je-li měchýř plodu naplněn (vyprázdněn. Také může jít o vrozené slizniční řasy v močovodech, které fungují jako překážka odtoku moči, ale jde o řešitelný stav - po porodu urologem. Držím Vám palce.

12.12.2011 17:05:51

Dobrý den, po akutním zánětu močových cest, léčeném 1x chemoterapeutiky,3x antibiotiky, kdy však mám stále pozitivní výsledky na bakterie v moči, mám velké bolesti zad, jako by mi někdo vrazil nůž do ledvin a kroutil s ním. Můžete mi, prosím, poradit kam na vyšetření v Praze bez doporučení? Děkuji.

Nejprve byste se měla obrátit na obvodního lékaře, který by měl vyšetřit moč a zjistit, je-li přítomen ev. zánět a zda je možno příčinou.

Pokud zde obvodního lékaře nemáte, můžete vyhledat ošetření na Společném příjmu interně nemocných (SPIN) Všeobecné fakultní nemocnice, U nemocnice 1, Praha 2 nebo na ambulanci Urologické kliniky, Ke Karlovu, Praha 2, pokud zde ale budou akutnější pacienti, připravte se na čekání.

5.12.2011 20:41:42

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli je v České republice úspěšně odtransplantovavý pacient s diagnozou Konečné selhání ledvin na podkladě HUS (hemolyticko-uremický syndrom). Mám po dvou neúspěšných pokusech, kdy ”HUS”transplantovanou ledvinu vždy ”zničil”. Myslíte, že je ještě nějaká nadějě? Děkuji.

Dobrý den, transplantovaní pacienti po selhání ledvin z důvodu hemolyticko-uremického syndromu (HUS) v ČR jsou - transplantace je u indikovaných pacientů, kde nefunguje jiná léčba, vhodná metoda. Záleží na konkrétní formě této nemoci (existuje dědičný výskyt, dále je nutné znát, zda byl prokázán bakteriální toxin, HUS vyvolaný léky, HUS bez známé příčiny atd. ). V závislosti na konkrétném druhu HUS jsou možné i rekurence (znovuobjevení) nemoci i v transplantované ledvině, což se stalo i u Vás - stává se to v několika málo procentech případů. V poslední době se zkouší některé nové léky ze skupiny monoklonálních protilátek. Mohlo by se jejich použité zvážit i ve Vašem případě, zda je to však možné, musí posoudit po zohlednění Vašeho stavu a dalších údajů Váš nefrolog ve spolupráci s transplantačním centrem (IKEM). Držím Vám palce.

5.12.2011 11:53:00

íDobrý den maminka je objednaná na operacis ledvinovimy kameny diag. závěr (Strictura urethrae - Ch16) v lednu. Doporučují: (lékař) provést Otis urethrotomie v krátké Ca. Ráda, bych se zeptala zda můj předpoklad že jí budou operovat způsobem, zavedení přístroje do močové trubice následně měchýře a dále pak drcení těchto kamenů je výše uvedené doporučení tedy tento způsob operace děkuji za odpověď.

Dobrý den, jde o dvě různé věci - zúžení močové trubice a přítomnost kamenů. Uretrotomie dle Otise je poměrně jednoduchý výkon vhodný především při zúžení močové trubice v její konečné části. Operatér trubici zevnitř v místě předpokládaného zúžení nařízne, čímž se trubice rozšíří. Přikládám odkaz na poučení pro pacienta: http://www.fno.cz/documents/vnitrni_uretrotomie_otis_is.pdf

3.12.2011 09:55:02

Vážení, neteři bylo po sonografii ledvin zjištěno, že má dědičně vrozenou vadu, příchod krve k ledvinám není v normálu, má plošší průchod, tedy zúžení, což způsobuje tlakování tam i hpertenzi. S ohledem na vysoký tlak zatím drží neslanou dietu. Jakým způsobem lze tuto vadu řešit, ráda by měla děti, ale obává se, zda po tomto zjištění by nebyla vystavena ona nebo dítě riziku. Děkuji Vám za odpověď. Zuzana Plevková

Dobrý den, doporučuji (pokud se tak ještě nestalo) konzultovat tento nález s nefrologem či angiologem (odborníkem na nemoci ledvin nebo cév). Může být nutná angiografie s angioplastikou, tj. zavedení katetru přes tříslo do postižené tepny a její rozšíření. Záleží na pokročilosti nálezu. Je dále zapotřebí vyvarovat se některých léků na tlak ze skupiny ACE inhibitorů nebo sartanů, které se při zúžení ledvinné tepny podávat nesmějí a mohly by vést k poškození ledvin.

1.12.2011 20:54:23

Dobrý večer, mému synovi byla určena diagnozna nefrotický syndrom (autoimunita) , nyní je na Equoralu 0,5 mg dvakrát dennně...Synovi je 3,5 roku, léčí se již rok...přečetla jsem si dost nežádoucích účinku, on zatím má mírné ochlupení, to je vše, za to jsem ráda, jen by mě ještě zajímalo , zda může mít nějakou souvislot, pomočování ve spánku, hlavně tedy odpoledne ve školce, kdy spánek trvá pouze něco přes hodinku. Jestli je nějaká souvislost s tímto lékem, nebo se jedná pouze o jeho nevyzrálost v této situaci. . děkuji Vám moc . Benešová

Dobrý den, u Equoralu se uvádí velké množství nežádoucích účinků, ale ukazuje se, že velká část z nich je přechodná a není tak zásadní. S pomočováním pravděpodobně Equoral nesouvisí. Doporučuji proto urologické vyšetření. Pokud Vám lékař předepíše pro pomočování nějaký lék, je nutné, aby věděl o užívání Equoralu, protože tento může ovlivňovat velkou část ostatních léků.

28.11.2011 15:56:57

Dobrý den, v roce 1992 jsem jako dítě prodělala zánět ledvin, který byl dlouho neléčený, protože praktická lékařka na to nepřišla, stále jen tvrdila, že mám zvýšenou bílkovinu v moči, ale že to nevadí. Poté jsem skončila vyčerpáním v nemocnici, kde teprve zjistili zánět ledvin. Léčili mně Biseptolem a asi za 14 dnů mě propustili s tím, že se mám hlásit na osteologickém centru, kde mně budou ledviny sledovat. Nyní jsem každý rok sledována pro chronickou intersticiální nefriditu. Chtěla bych se zeptat, co to znamená ? Znamená to, že ledviny po zánětu už nebudou nikdy zdravé a je nutno je doživotně sledovat ? Podotýkám, že od té doby mám výsledky v pořádku, keratinin v séru kolem 85. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, kreatinin postačuje k posouzení funkce ledvin jen orientačně, přesto lze s velkou pravděpodobností říci, že Vaše ledviny fungují slušně. K přesnějšímu posouzení je nutné sesbírat moč za 24 hodin nebo funkci ledvin přesněji odhadnout výpočet se zohledněním Vašeho věku a hmotnosti. Bílkovina v moči může skutečně znamenat známku chronického zánětu (chronické nefritidy) a protože jde o rizikový faktor vzniku chronického selhávání ledvin, je nutné sledování, kontroly krevního tlaku a včasné léčení infekcí močových cest, dále dostatečně pít a infekcím předcházet. K Vašemu dotazu na uzdravení ledvin - ano, je to tak, jak píšete, je nutné doživotní sledování, močový nález pravděpodobně bude přetrvávat dlouhodobě.

28.11.2011 10:24:17

Dobrý den, ráda bych se zeptala v jakém časovém horizontu je možno posoudit růst ledvin. Syn 3,5r má malou kapacitu močového měchýře. Chodí čurat i po 10 min v závislosti na množství naráz přijatých tekutin. Od ledna jsme sledovaní na nefrologii. Byl na rtg MM. Dopadl dobře. Akorát co jsem si všimla, že po půl roce kontroly mu pravá ledvina o něco narostla ale levá má velikost stejnou 61. Pravá byla menší, ale teď je 60,5 cm dlouhá. Měřila je jedna a ta samá lékařka, tak nevím co si o tom myslet. Synek je trochu nedonošený i celkem dost často nemocný. Co jsem měla možnost ještě vysledovat, tak při pití více jak litru denně začne otékat. Dělají se mu otlaky od ponožek, které jinak normálně nemá. Sám od sebe pak začne pít míň a otoky mizí. Váha mu kolísá i o kilo za 2 dny podle toho jak pije. Podle PMK měl příjem tekutin větší až o 220 ml než výdej. Poslední PMK vyšla zas opačně. Vyčural o něco více než přijal. Má v poslední době oschlé rty. Do pití ho kolikrát musím přemlouvat. Většinou pije 700 až 900 ml. Má kolem 13 kg, výška asi 93. Předem děkuji za nějakou odpověď.

Dobrý den, určitě je zapotřebí podrobnější vyšetření, samotný ultrazvuk mnoho o funkci ledvin neřekne. Je nutné znát minimálně hodnoty urey a kreatininu v krvi (dusíkaté látky, které se hromadí při selhávání ledvin), močový nález a znát výsledky sběru moči za 24 hodin - nepřesnější posouzení funkce ledvin. Otoky mohou být za určitých okolností i z jiných příčin než od ledvin - u dětí však spíše vzácně. Váš nefrolog by měl na příčinu přijít, při nejasnosti Vás pošle na specializované pracoviště k podrobnějšímu vyšetření. Držím Vám palce.

26.11.2011 16:19:52

dobry den k cemu a naco slouzi lek amprilan vcera mi dosel a ja se k doktorum dostanu az pristi tyden v utery bude se neco dit kdyz ho ty 3 dny nevemu dekuji za odpoved. krizan

Dobrý den, lék Amprilan se užívá k léčbě vysokého krevního tlaku (hypertenze), srdečního selhání a při některých onemocněních ledvin, kdy je v moči bílkovina, například diabetické onemocnění ledvin. Pravděpodobně se nic nestane, ale příště pamatujte na dostatečnou zásobu. Pokud máte vysoký krevní tlak, měřte si ho častěji a sdělte lékaři, jaké hodnoty jste měl ve dnech bez léku.

26.11.2011 09:13:39

Mna boli lava oblička a na sonografi mi našli, kalichy 5 mm a panvička 10mm v moči som mala krv, je to vážne?

Je nutné vyšetření moči opakovat a pátrat po příčině krvi v moči, vyloučit onemocnění ledvinovými kameny. Čeká Vás vyšetření moči a ještě kontrolní ultrazvuk, případně jiné zobrazovací vyšetření. Pravděpodobně nejde o nic vážného.

21.11.2011 11:44:39

Dobrý den, mému synovi je 7 let a 3 roky se léčí na nefrologii s dysfunkcí močového měchýře - pomočování. Momentálně bere 1/2 Ditropanu ráno a je bez potíží, nepomočuje se. Byli jsme na kontrolním ultrazvuku a paní doktorka napsala do zprávy že má vlevo EXTRARENÁLNĚ ULOŽENOU PÁNVIČKU PŘÍČNĚ 12 mm. Ošetřující paní doktorka to přešla jako nedůležité, mě by však zajímalo jestli je to nebezpečné, jestli velikost pánvičky je normální a jaká je vlastně normální velikost u dítěte a hlavně proč to na UZ bylo vidět až teď, na UZ už jsme byli nejméně 4x a nikdy si toho paní doktorka nevšimla. Zajímalo by mě také jestli má vliv poloha při UZ, vždy dělala synovi vyšetření vleže na zádech a extrarenálně uložené pánvičky si nevšimla, teď ho vyšetřovala na břiše a všimla si jí???? A může to mít vliv na pomočování ? Děkuji Lucie Syslová

Dobrý den, extrarenálně uložená pánvička neznamená pro Vašeho syna žádné omezení a s pomočováním jistě nesouvisí. Jde o neškodnou odchylku, častý náhodný nález na ultrazvuku ledvin, je možné, že při dřívjších ošetřeních nebyl tak dobře vidět - můžete být klidná.

20.11.2011 19:55:46

Dobrý den, muj syn má levostrannou multicystickou ledvinu. Ledvina je zvětšená a zcela nefunkční . Pravá je zcela zdravá . Má 27měsíců a máme se rozhodnout, zda mu jí necháme vzít nebo ne. Můžete mi prosím poradit? Děkuji

Dobrý den, jistě rozhodnutí není jen na Vás, proberte vše s Vaším urologem. Pokud ledvina v těle Vašeho syna zůstane, hrozí především riziko infekce. Na druhou stranu operace znamená určitou zátěž. Vaši konkrétní situaci neznám, nevím, zda syn již např. nějakou infekci neprodělal či za ledvina nezpůsobuje útlak okolí. Můžete si vyžádat druhý názor - např. se můžete obrátit na dětské oddělení Urologické kliniky VFN, Ke Karlovu 6, Praha 2.

11.11.2011 09:54:35

Dobrý deň, liečim sa na CHRI 3. št. a zároveň na reumatoidnú artritídu. Reumatológovia mi teraz nasadili biologickú liečbu /RoActemra/. Chcem sa opýtať, či táto liečba nemôže poškodiť ešte viac obličky, ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Dobry den, RoActemra (tocilizumab) by neměl na ledviny mít nežádoucí vliv a Vaši renální insuficienci zhoršit. Je však zapotřebí úroveň funkce Vašich ledvin vzít v úvahu, což se však jistě stalo.

10.11.2011 16:14:19

Dobrý den, u syna (3 měsíce) byla už při kontrole v porodnici zjištěna dilatace dutého systému levé ledviny. Poté na nefrologii po uz. tento nález: Ledviny ortotopní, obvyklá echogenita a struktura parenchymu, bez dilatace DS v pravo. Vlevo pánvička VD 8mm, ureter detekuji jixtavesikálně 5mm. Další kontrola v půl roce malého. Chtěla bych se zeptat, co tato diagnóza pro nás do budoucna znamená? Díky za odpověď.

Dobrý den, uvedený nález svědčí pro rozšíření dutého systému ledvin (kalichopánvičkového systému). Příčinou může být mechanická překážka (zúžení), návrat moči z močového měchýře (vesikouretrální reflux) nebo se na důvod nemusí přijít. Zvýšený tlak může vést postupem času k poškození ledviny a vzniku infekce. Často tento nález vymizí sám, s největší pravděpodobností Vás čeká jen sledování (ultrazvukové kontroly).

9.11.2011 21:01:41

dobrý den, v srpnu 2011 má (teď již 15 ti měsíční) dcerka prodělala zánět ledvin. Dnes jsme byly ma kontrolním vyšetření a MUDr. na sonu zjistila, že levá ledvina měří 66,5x31,5x14 mm a pravá 62x27x9,5 chtěla bych se zeptat co to může mít za následky. děkuji za odpověď

Dobrý den, neznám všechny další okolnosti - močový nález, kultivaci moči, výsledky z krve a ze sběru moči - pravděpodobně Vás čeká nějakou dobu jen sledování, pravá ledvina se zdá jen velmi mírně menší. Je nutné vystříhat se další infekce, dbát na dostatečný příjem tekutin, neprochladnout, případnou další infekci včas zaléčit antibiotiky dle citlivosti, tj. ihned je nutné vyhledat lékaře při opětovných známkách infekce. Pokud by se zánět opakoval, může dojít až ke vzniku chronického zánětu, svráštění ledviny se ztrátou její funkce a nutností jejího vyoperování.

6.11.2011 18:24:40

Dobrý den, mám chronickou nemoc ledvin st. 4 - IgA nefropatie (biopsie 2005), léčba je prednisonem + CPA (9,10,11/2008), poté Pred. +AZA (celkem 2 roky). V současné době prednison snižujeme až do úplného vynechání. Chtěla bych se zeptat, zda je nějaká jiná alternativní léčba nemocné imunity? Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, pokud je už funkce ledvin takto snížena, možnost ovlivnit IgA nefropatii již není. Léčba cyklofosfamidem a azathioprinem postup onemocnění jistě výrazně zpomalila, v takto pokročilém stádiu alternativní možnosti prakticky žádné nemáme. Jiná imunosupresíva se u IgA GN kromě kortikoidů neužívají.

Podle některých studií pomáhá při tomto onemocnění jeho postup zpomalit rybí olej ve vyšších dávkách (kolem 12 g/den), ale ve Vašem stádiu je na toto již zřejmě pozdě.

Předpokládám, že Váš nefrolog Vás nyní bude připravovat na náhradu funkce ledvin (hemodialýza, peritoneální dialýza nebo v optimálním případě transplantace ledviny).

Pokud byste chtěla druhý názor odborníka, můžete se objednat do nefrologické ambulance Fakultní polikliniky, Karlovo nám. 32, Praha 2, tel. 22496 6790, k dr. Maixnerové, která se IgA nefropatií detailně zabývá a patří k největším odborníkům.

1.11.2011 15:27:51

Dobrý den. Asi před měsícem jsem při močení měla ukrutnou bolest v oblasti levé ledviny. Mám vrozenou vadu, zdvojení pánvičky. Od té doby mě ledvina tlačí, nepřetržitě. Byla jsem u obvodního lékaře, přinesla jsem mu ranní moč, ale žádný nález tam nebyl. Za 14 dní jdu na ultrazvuk. Co to může být?

Dobrý den, nejprve upozorňuji, že bolest s ledvinou a se zdvojenou pánvičkou nemusí vůbec souviset, pokud se nic nezjistí na ultrazvuku, je třeba pátrat po původu obtíží v oblasti páteře a ženských orgánů. Mohlo jít např. o ledvinnou koliku, bolest při odchodu ledvinového kamene. Doporučuji nejprve urologické vyšetření, při nejasnostech i gynekologické.

19.10.2011 18:39:56

Dobry den. Po kontrolnim odberu moci po angine (penicilin), mi byl zjisten nalez-M+S: bilko 1, krev 1, Ery oj Leuko 2-3 coc bakt epitelie cetne. Vysetreni: CRP-mene 8. Obv. lekar mne poslal na ultrazvuk bricha-se zamerenim na ledviny. Pruvodni papir, jiz nemam, tak pisu bez odbornych nazvu, co mi bylo odhaleno. V leve ledvine-kaminek-8mm. V prave zanet+zanet ledvinne panvicky-19x7mm. Ledviny normalni velikosti. ZAVER-PYELONEFRITIDA-PRAVE LEDVINY A PANVICKY. Obvodni lekar, mne nasadil-CIPLOX a pichl PENDEPON na doleceni anginy. Po angine, kalna moc, barva normalni. Po ustati, bily kal nahromadeneny, usazeny dole. Po tydnu, znovu odbery-moc, krev-jako na prev. prohlidku. Vysledky-vse v poradku, vse negativni. Moc mam stale stejne kalnou. (plavou vni drobne, bile kousicky. Pridali se bolesti-tupa bolest vzadu v oblasti ledviny, prechazejici na pr. stranu podbrisku, az do trisla. Po vyprazdneni, NEBO, KDYZ SE VIC NAPIJU se bolest zhorsi, postupne vymizi. Doktor mi rekl, ze kal v moci, mam z nedostatku tekutin, ze je potreba hodne pit. Teplotu jsem nemela ani ted nemam. Vypiju 3, l tekutin za den a 2,5l vymocim. Jsem objednana na Nefrologii. Je mozne, ze mi spatne funguji ledviny, pokud mam kal v moci? Nebo by to mohl zpusobovat kaminek? Muj otec ma po 2 transplantacich ledvin, pred tim par let dialyza, tak mam obavy. Na Nefrologii jsem objednana, az za 3. tydny. Maji pry plno. Dekuju za odpoved.

Dobry den, souvislost s onemocněním Vašeho otce zde spíše není. Kámen v ledvině je také spíše náhodný nález. Funkce ledvin se dá snadno zjistit vyšetřením sérového kreatininu (měl by Vás odebrat obvodní lékař, lze i jako samoplátce v kterékoli laboratoři za vlastní žádost, toto vyšetření stojí odhadem okolo 20-30 Kč).

Pokud máte zájem o nefrologické vyšetření (v Praze) v dřívějším termínu než za 3 týdny (chápu Vaše obavy), napište mi na e-mail assistenzarzt@windowslive.com.

19.10.2011 17:43:39

dobrý den, dnes bylo synovi (17) zjištěno sonem na nefrologii p. ledvina 117x40 š.20 mm pánvička dilatovánaIR 13 mm kalichy nezřetelné, subrenál. ureter šíře 5 mm, l. ledvina122x43 parenchym v normě, šíře 16 mm, pánvička rovněž dilatovánaIR 14 mm, kalichy kolem 5 mm, je tento problém vážný a jaká je léčba

Dobrý den, jde o hydronefrózu, tj. rozšíření kalichopánvičkového systému v ledvině - příčina může být buď vrozená nebo získaná. U Vašeho syna, je-li popis ultrazvuku správný, ji může jít o pokročilejší nález, kdy hrozí v budoucnosti zhoršení funkce ledvin. Je nutné vystříhat se úrazu, rizika infekce. Doporučuji vyšetření na dětské urologii - jste-li z Prahy, pak např. Urologická klinika VFN Ke Karlovu a vyšetření funkcí ledvin (zatím stačí jen základní odběry z krve- může zajistit i Váš praktický lékař). Na základě urologického vyšetření Vás čeká ultrazvuk, zřejmě scintigrafie ledvin k posouzení separované funkce levé a pravé ledviny, odběry, sledování.

17.10.2011 13:00:22

Manželka (63 let) má veliké bolesti v břiše přecházející do zad. Lékař jí poslal na sono a do laboratoře. Výsledky ze sona: Hypotonie dutého systému, pánvička do 22 mm, kalichy do 6 mm. Ostatní bez zřejmých nálezů. Co to znamená? Děkuji.

Dobrý den, dutý (kalichopánvičkový) systém je rozšířen, což svědčí pro překážku v odtoku moči. Z dlouhodobého hlediska je zde riziko snížení funkce ledvin. Doporučuji urologické vyšetření a odběry krve (tyto lze provést u obvodního lékaře), vyšetření moči. U urologa Vás čeká pravděpodobně opakování ultrazvuku, ev. další zobrazovací metody.

11.10.2011 21:45:35

Dobrý den, mám měsíčního syna, kterému v porodnici bylo zjištěno že pravou ledvinu nemá. (což mě udivuje, že na to nepřišli na genetice a při UTZ) 1. listopadu jsme objednaní na vyšetření do Olomouce (v 7. týdnech). Zajímalo by mě, co vše mu budou dělat a co ho čeká do budoucna. Děkuji Šmídová

Dobrý den, genetické vyšetření skutečně nepřítomnost jedné ledviny neodhalí. Pravděpodobně Vašeho syna čeká jen ultrazvukové vyšetření, dále rozbory krve a moči, vyšetření na ev. jiné odchylky a pak pravidelné sledování. S jednou ledvinou se dá žít velmi dobře, je jen zapotřebí předcházet úrazům, zánětům (dostatečně pít, neprochladnout), resp. každý zánět začít včas léčit.

5.10.2011 11:32:37

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat proč má vysokobílkovinná strava negativní účinek na ledviny (myslím pokud má člověk ledviny zdravé, normálně fungující a dlouhodobě by se stravoval touto vysokobílkovinnou dietou) ? Děkuji.

Dobrý den, vysokobílkovinná dieta zatěžuje organismus (a ledviny) zvýšenou tvorbou dusíkatých látek, které se vylučují právě ledvinami. Ledviny jsou pak nuceny zvýšeně filtrovat "hyperfiltrace", což je zatěžuje. Jako optimální se doporučuje příjem bílkovin v potravě kolem 1g/kg hmotnosti/den, tj. v případě 70kg člověka 70 g bílkovin, u dětí v období růstu o něco více. Obvyklá dieta však bílkovin obsahuje většinou dvojnásobek.

Při chronickém selhání ledvin je v některých případěch vhodná právě proto nízkobílkovinná dieta, případně lze přidávat různé výživové doplňky. Podle některých studií se dává nízkobílkovinná dieta do souvislosti s dlouhověkostí.

29.9.2011 18:27:37

Dobry den, chtěla bych se zeptat co znamená když mi zjistili, že mam v pravé ledvině hypotonii KPS IR do 4ER do 6mm s povšechnou akcentací kalichu. Nedavno jsem měla za sebou dvakrát onemocneni m. měchyře a bolesti ledvin. Děkuji za odpověd

Dobrý den, Vámi popsaný nález svědčí pro možnou překážku v odtoku moči, tím dochází k rozšíření dutého systému a utlačení kalichl. Z režimových opatření lze doporučit ochranu před traumatem a infekcí, včasné léčení infekcí močových cest, dále doporučuji urologické vyšetření a sledování, odběry krve a moči (lze i u obvodního lékaře).

27.9.2011 22:16:34

dobrý den, jsem po operaci, byla mi odstraněna ledvina pro nádor, v propouštěcí zprávě mám diag. D300, bylo mě řečeno že nádor je ”hodný”, byla jsem odeslána na onkologii, kde mě posílají na vyšetření kostí, nádor byl velký 4 cm, okolí bylo čisté, zajímá mě proč onkologie, když podle dig bych měla mít nezhoubný novotvar...děkuju za odpověd

Dobrý den, někdy může být obtížné rozhodnout o povaze nádoru (benigní - "hodný", maligní - "zlý") i pro zkušené lékaře. D30.0 označuje nezhoubný novotvar ledviny. Vyšetření kostí (obvykle prováděné scintigraficky - metoda nukleární medicíny) Vás nijak nezatíží a dá Vám i Vašim lékařům jistotu, že nešlo o zhoubný nádor, který by založil metastázy v kostech.

27.9.2011 19:38:13

Dobrý den! Manželka má polycystické ledviny. Pravá jí pracuje na 27% a levá na 70%. Má zvýšený cholesterol (6,05) a bere Apo-symva, teď jí lékař předepsal Crestor-statiny, dle letáčku poškozují ledviny. Chce přejít na přírodní léčbu (klíčkový olej, Betavital, Ravit). Má obavy z užívání statinů. Děkuji

Dobrý den, doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři. Rosuvastatin (Crestor) i simvastatin (Apo-Simva) patří do stejné lékové skupiny statinů, prvně jmenovaný je však účinnější. Statiny patří mezi bezpečné a dobře tolerované léky, užívají je desítky miliónů lidí na celém světě a závažné nežádoucí účinky jsou u nich vzácné. Jejich objev byl jedním z posledních skutečně zásadních objevů ve farmakologii. U chronického selhání ledvin pomáhají předcházet cévním komplikacím v podobě předčasného kornatění tepen. Teoreticky ledviny poškodit mohou, ale tomu se dá předcházet pravidelnými kontrolami krve a správnou indikací léčby.

Vámi jmenované přírodní léky nezatracuji, ale pokud Váš lékař už byl nucen změnit statin za účinnější, dá se předpokládat, že samy o sobě stačit nebudou.

27.9.2011 13:45:38

Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla z gyn. kultivace zjištěna chlamydie trachomatis. Jsem tedy přeléčená ATB, napřed Doxybene na 20 dní (po 10 dnech přerušena léčba pro vedlejší účinky) a poté Summamed 20 dní. Měsíc po léčbě jsem šla na odběry krve a moči + kultivace moči. Výsledky: S-CRP 14,9, U-bilkovina 1 arb. j. , U Krev chem. 2 arb. j. , U_Erytrocyty 13/p/ul, U-Leukocyty 824 p/ul, U-kvasinky 1 arb. j, U-hlen 1 arb. j, Epitelie dlazd. 26 p/ul, U-Shluky leuko. 7p/ul, B-Leukocyty 11,36 10^9/1. Dnes vyšetření sono ledvin a měchýře: Pravá ledvina délky 12,5 cm s koro šíře 13-14 mm. Patrný parenchymový můsket v centrálním sínu ledviny. Levá ledvina délky 9,5 cm s korou šíře 11-12 mm. Obě ledviny jsou obvyklého tvaru, uložení i echogenity. Patrná renkulizace levé ledviny. Močový měchýř je ostrých a hladkých kontur, stěna není rozšířená. Z: menší levá ledvina, renkulizace levé ledviny a lehká redukce kory levé ledviny. Jako malá (4 roky) jsem prodělala operaci refluxu k ledvinám. Znepokojuje mne hlavně hladina leukocytů v moči 824p/ul. Může to souviset s případnou neuspěšnou léčbou chlam. trach. ? Jak mám dále postupovat a jaké vyšetření požadovat? Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, doporučuji kontrolní sérologické vyšetření na atypické patogeny (chlamydie, dále mycoplasma, ureaplasma). Leukocyty v moči mohou být zvýšené kvůli přetrvávajícím chlamydiím, ale i kvůli jiné močové infekci, proto je vhodné vyšetřit i moč kultivačně (tzv. moč K+C). Pokud bude v moči přetrvávat nález bílkovin a krve i po přeléčení zánětu, je nutné nefrologické a urologické vyšetření.

V případě atypických infekcí musí být přeléčen i sexuální partner.

26.9.2011 10:22:20

dobrý den jsem zdr. sestra na dial. středisku a dávám podklady soc. pomoci pro pacienty. Dá se někde sehnat nějaký ucelý celek příspěvků soc. pomoci a dávek pro dial. pacienty. ZTP a bezmocnost jsem našla, ale vím, že se kdysi dával příspěk na dietní omenezení, ale nějak nemohu nic najít. pomůžete mi. děkuji

Dobrý den, příspěvek na dietu pro dialyzované pacienty existuje i nadále, ale je pravda, že se moc v praxi nevyužívá. Tiskopis je např. zde: http://praha22.cz/modules/dokumenty/soubory/formulare/odbor_socialnich_veci_a_zdravotnictvi/hmotna_nouze/pdf/173.pdf

Doporučuji se obrátit na sociální pracovnici Vašeho zařízení (nemocnice), ta by měla vědět o ev. dalších výhodách pro dialyzované. Předpokládám, že více budou vědět i např. vrchní sestry, psychologové atd. ze sítí dialyzačních středisek Fresenius, B. Braun, nejvíce by asi mohli vědět na interním odd. Strahov.

25.9.2011 14:43:40

Dobrý den, již 3 roky chodím do Nefrologicé poradny ÚVN v Praze. Jednou za rok chodím na kontrolu, které předchází různá vyšetření. Diagnóza: N399 poruchy močové soustavy NS -mnohočetné cysty ledvin - parapelvické. Stav byl zatím v pořádku - bez omezení činnosti ledvin. Minulý týden jsem byl na endoskopickém vyšetření, kdy bylo zjištěno následující : Obě ledviny normálního uložení, tvaru a velikosti, pravá ledvina 126x60 mm, levá 115x54 mm, bilat. více vlevo mnohočetné anechogenní útvary parapelvicky - vlevo větší až 52x30 mm, vpravo prostorný KPS, vlevo již patrné městnání v KPS/útlak parapelvickou cystou, redukce korové vrstvy bilat. : P 11mm, L: 7-9 mm. Vyšetření moče negativní. Termín u oš. lékaře v poradně mám až listopadu a proto bych Vás prosil o sdělení, jakou mám prognózu, je možná nějaká terapie v této fázi, resp. mám si koupit nějaké přípravky na podporu činnosti ledvin, jak se zbavit těch cyst. Měla by smysl i lázeňská léčba? Jsem muž, rok nar. 1963. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, cyst se snadno nijak zbavit nelze - žádné léky na to k dispozici nemáme. Tvarová odchylka nemusí nutně souviset s funkčností ledvin, tyto mohou pracovat slušně i s cystami. Ve Vašem případě nejde zřejmě o závažný typ onemocnění s cystami (např. polycystické ledviny). Parapelvické cysty nejčastěji vychází z lymfatických cév, často po nefrolitiáze (onemocnění s kameny). Domnívám se, že stačí návštěva Vašeho oš. lékaře až v listopadu, v případě bolestí, tlaku v bedrech, horeček, potíží s močením atd. však běžte k lékaři neodkladně. Prognóza by měla být velmi dobrá, lázně nutné nejsou - více Vám řekne Váš nefrolog při vyšetření. Doporučuji dostatečně pít, neprochladnout.

16.9.2011 23:46:53

prosím vás. . ak niekto prekonal akútne zlyhanie obličiek, kolkonasobne ma riziko vzniku chronickho zlyhania obličiek?? velmi pekne dakujem...

Dobrý den, akutní selhání ledvin skutečně zvyšujje riziko chronického selhání. Záleží na tom, o jak vážnou situaci šlo (o jakou míru poškození). Jiná situace bude, pokud se například při dehydrataci zjistí přechodně zhoršené funkce ledvin a vše se upraví infúzemi; pokud ale například akutní selhání trvalo několik týdnů a byla nutná dialýza, je riziko chronické renální insuficience poměrně vysoké. Záleží na více parametrech, například výchozí stav, zda se vše vrátilo k normálu, výživové parametry (bílkovina v krvi), přítomnost cukrovky a podobně. Stručně řečeno - pokud někomu selhaly ledviny z plného zdraví a vratné příčiny, nebylo třeba dialýzy, pak je prognóza dobrá. Pokud někdo prodělal akutní selhání a vše se nevrátilo do normálu, je třeba počítat s reálnou možností vzniku chronického onemocnění ledvin.

16.9.2011 09:43:01

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, syn má hydronefrozu, jsme sledováni v nefro poradně a na urologii. Kontaktní sport jako je hokej, fotbal atd. nesmí provozovat, může alespoň lehkou atletiku? Je to kroužek, kde děti běhají a hrají různé hry. Děkuji za odpověď. Krinerová

Dobrý den, všechny okolnosti neznám, ale přimlouvám se za to, abyste synovi přiměřenou pohybovou aktivitu dovolila. Kontaktní sporty vhodné nejsou pro možnost zranění - pokud by byla hydronefrotická ledvina opravdu objemná, existuje riziko prasknutí ledviny a život ohrožujících komplikací. Dále je třeba při sportu dbát na to, aby neprochladl. Zeptejte se urologa, jak je hydronefróza pokročilá, u mírnějšího stupně by pohybová a bezpečná sportovní aktivita ale neměla vadit.

16.9.2011 08:20:12

Dobrý den, mamince byla zavedena 4.9.2011 pravostranná nefrostomie /perkutání nefro/, již třikrát hadička vypadla. Jedná o 87 letou ženu, chodící o berlích. Tyto okolnosti způsobily, že se bojí doslova pohnout, obává se chůze, spaní, wc, aby ji opět hadička nevypadla a ona nemusela zpět do nemocnice. Dokonce ji začínají otékat obě nohy v nártu, pití sledujeme, je dostatečné, stále bere antibiotika. Obáváme se možné embolie i proleženin. Prosíme o radu, jak umožnit klidný odpočinek i chůzi s odtokovými sáčky, případně čím omezit oteklé nohy. Jeden lékař dop. častěji chodit, druhý naopak. Nevíme si rady, velmi děkuji

Dobrý den, dovedu si představit, že jde o svízelný problém. Vaši maminku potenciálně ohrožuje nedostatek i nadbytek tekutin. V případě nedostatku hrozí selhání ledvin a častější infekce, event. i trombózy embolie, naopak při nadbytku se mohou objevit otoky a dochází k zátěži srdce. Maminka by měla podstoupit interní vyšetření, kde by se zjistila příčina otoků (zda jsou ze srdeční nedostačnosti - městnání tekutin, ledviného, cévního či lymfatického původu). Od toho se bude odvíjet jejich léčba - např. diuretika - léky na odvodnění, léky na cévy ... - nelze na dálku univerzálně doporučit nic konkrétního bez vyšetření. Nyní Vám mohu poradit jedině elastické obvazy nohou, zvýšenou polohu. Internista by měl také posoudit riziko vzniku trombózy a embolie, pokud bude vysoké, je na místě "ředit krev"- riziko je u imobilizovaných nemocných také obecně vysoké, zvláště jdou-li další rizikové faktory jako onemocnění srdce, ledvin, věk a podobně.

Nefrostomie by maminku neměla omezovat v pohybu a běžných činnostech! Doporučuji v několika centimetrech od vyústění fixovat náplastí, pozor na zatížení močovým sáčkem. Při příští návštěvě na urologii toto lékaři sdělte a požádejte o radu, jak nejlépe odvodnou hadičku zafixovat.

12.9.2011 15:18:39

Dobrý den, jelikož trpím opakovanými infekty močových cest (4-5x do roka), odeslal mě OL na vyšetření na urologii. Nález: na UZ vlevo těžko diferencovatelná ledvina asi s malrotací a s hypotonii KS. Před 8 měsíci jsem byla na kontr. sonu ledvin a moč. m. po porodu SC a zde bylo vše v pořádku.

Dobrý den, oba nálezy se zcela nevylučují. Novější nález říká jen, že levá ledvina není dobře vidět, protože je netypicky otočená (kolem své osy). Hypotonie dutého systému nemusí znamenat nic dramatického, nález je ke sledování (ideálně jedním urologem, který Vás zná).

12.9.2011 13:51:48

Dobrý den. Dnes bylo dceři zjištěno RTG vyšetřením, že se ji vrací moč z močového měchýře zpět do ledvin z obou stran 3 stupeň. Vyšetření jsme museli podstoupit, protože měla 2 zánět. Je ji 1,5 roku bereme denně 5ml Zinnatu. Chci se zeptat jaká je pravděpodobnost, že se ji to spraví samo? Nebo co dál? D

Dobrý den, konzervativní léčba hydronefrózy zahrnuje sledování a důslednou prevenci infekce močových cest - preventivní podávání antibiotik, prevence prochladnutí. Bohužel se nedá čekat, že se nález zlepší, léčba se spíše orientuje na udržení funkce ledvin a hlavně zajištění plynulého odtoku moči. Neznám všechny okolnosti - např. zda je přítomna obstrukce nebo ne, jaká je funkce ledvin, ... proto Vám nemohu obecně říci, zda by pro Vás bylo vhodné operační řešení (stent, plastika a podobně).

11.9.2011 16:50:25

Přeji pěkný den, mohu poprosit o vysvětlení diagnózy, která mi dnes byla sdělena. HYPOTONIE KPS, BEZ DILATACE, BEZ LOŽISKA A VIDITELNÉ LITHIASY. JE MOŽNÉ, ŽE MĚ V SOUVISLOSTI S LEDVINAMI BOLÍ PRAVÁ POLOVINA BŘICHA A OBLAST POD PRAVÝM BEDREM. Velice děkuji za odpověď. Martina Mazurová

Dobrý den, hypotonie kalichopánvičkového systému může být bezvýznamná záležitost. Přestože sonografista močový kámen nebo žádnou jinou patologii neviděl, může zde být souvislost s Vašimi obtížemi. Doporučuji proto urologické vyšetření a vzhledem k popsanému nálezu hypotonie KPS pravidelné sonografické kontroly, zpočátku 2x ročně.

10.9.2011 12:44:54

Dobrý den, mé dceři 5. let byla zjištěna dilatace ledvinové pánvičky 15mm a 24mm chtěla bych se co nás čeká za vyšetření do budoucna. Děkuji za odpověd.

Dobrý den, sonografický obraz dilatace ledvinné pánvičky svědčí pro překážku v odtoku moči z ledviny. Je nutné vyšetření dětským urologem, předpokládám, že Vás již k němu dětský lékař odeslal. Pravděpodobně Vás čeká pravidelné sledování urologem, kontroly moči na přítomnost infekce, kontroly funkce ledvin z krve a moči, pravidelná kontrolní ultrazvuková vyšetření ledvin.

9.9.2011 22:34:18

Dobrý den, mému otci byl po vyšetření rentgenem, sono a CT zjištěn nález na ledvině o velikosti cca 15 cm. Nyní ještě půjde na magnetickou rezonanci, kde by mělo být zjištěno, o jaký nález se jedná. S největší pravděpodobností se prý jedná o cystu. Otec již před zjištěním nálezu pociťoval únavu, tlak pod žebry (hlavně při kašli) a za poslední měsíc zhubl cca 4 kg. Mohu se zeptat, jestli z magnetické rezonance lze zjistit, zda se jedná o zhoubný nádor či cistu? Jaké jsou možnosti odstranění? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vyšetření magnetickou rezonancí by mělo nádor od cysty bez problémů odlišit.

9.9.2011 09:04:19

Dobrý den, můžete mi prosím říct, jaký je postup při ucpané nefrostomii, pokud neodvádí moč? Myslím, jestli je snaha ambulatně o zprůchodnění drénu dráty různé velikosti a riskovat, že dojde k poranění ledviny a následnému krvácení nebo jestli se provádí okamžitě na sále výměna nefrostomického drénu. Děkuji za odpověď, Marcela

Dobrý den, obecně - nepodaří-li se drén zprůchodnit, je třeba jej vyměnit. Jde o častý problém, určitě můžete mít ve svého urologa důvěru.

8.9.2011 09:26:14

dobry den zjistili mi kalcifikaci v prave nadledvine drobnou nefrolithiasu vlevo a parapelvicke cysty v dolnim segmentu leve ledviny zadne leky neuzivam a chci se zeptat ceho se vyvyrovat aby se to zlepsilo a jestli je to vazne onemocneni predem

Dobrý den, nic z toho, co uvádíte, nepatří k závažným stavům, jde spíše o náhodný nález. Doporučuji vzhledem k nefrolithiase (přítomnosti kamene v ledvině) urologické vyšetření a sledování, dále dostatečný přívod tekutin, blíže Vám řekne urolog na základě podrobnějšího vyšetření.

6.9.2011 19:40:27

Dobrý den, jsem těhotná 38+2 a můj lékař mi u miminka zjistil dilataci pánviček. Do této doby se o ničem nezmínil a nyní mě poslal na utraz. vyšetření na kliniku do HK, kde je závěr: močovody: oboustranná dilatace, levý ureter 8 mm, pravý ureter 6mm, močový měchýř: malý Hydronefróza, lokalizace oboustranně, dilatace vlevo středně závažná, kůra vlevo 4mm, dilatace vpravo závažná, kůra vpravo 3mm. Bilat. HN, vlevo IV. st, vpravo IV.-V. st, bez větší dilatace pánviček ale s úbytkem parenchymu. Bilat. HU. Relativní zmnožení plodové vody vzhledem k termínu a nálezu na ledvinách. Může se jednat o DM nebo o polyurickou fázi renálního selhání plodu. Můžete mi prosím vysvětlit, co to vše znamená a co se vlastně bude po porodu dít. Jsem z toho všeho naprosto hotová, nervozní, nemůžu na nic myslet. Celé těhotenství bylo v pohodě a těď takováto informace. Vůbec to nezvládám. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, určitá dilatace močových cest může před porodem být přítomna. Může se i spontánně upravit. Záleží spíše na průběhu - počítejte s pravidelnými sonografickými kontrolami, odběrem krve k vyšetření funkcí ledvin. Přeji vše dobré.

5.9.2011 19:25:52

Dobrý den, chci se zeptat syn má rozšířenou ledvinovou pánvičku a megaureter. Reflux nemá, žádná překážka tam není, ale přesto troška moče zůstává v ledvině. Může to tu ledvinu poškodit? jinak ledviny fungují na 45% a 55%. Byli jsme na DMSA i na té druhé variantě. Předem děkuji za odpově´d krinerová.

Dobrý dne, ledviny Vašeho syna fungují prakticky symetricky. Aby se však zabránilo pozdějším komplikacím (např. infekci nebo zhoršení nálezu s možným útlakem funkční tkáně ledviny), je nutné urologické sledování, pravidelné ultrazvukové kontroly, kontroly moči a funkce ledvin z moči a krve.

25.8.2011 13:32:31

Dobrý den, chtěl bych se optat co znamená predialyzační příprava. Děkuji za odpověď

Dobrý den, tímto termínem se označuje příprava na náhradu funkce ledvin. Týká-li se predialyzační příprava Vás, máte pravděpodobně natolik zhoršenou funkci ledvin, že je nutno uvažovat o její náhradě. Možnosti jsou dvě - jednak hemodialýza - krevní dialýza (obvyklejší možnost) - spočívá v očišťování krve přístrojovou technikou většinou 3x týdně po dobu 5 hodin v dialyzačním středisku - napojení na umělou ledvinu; jednak peritoneální dialýza (nebo tzv. domácí - břišní dialýza), kterou si pacient po zaškolení provádí sám, principem je proplachování dutiny břišní.

 

Funkce ledvin se s jistým zjednodušením hodnotí pomocí hladiny kreatininu. Normální jsou hodnoty do přibližně 120 umol/l (u žen o něco méně), s přípravou na dialýzu se začíná obvykle při zhoršení nad 180-200 umol/l - berte jen jako orientační vodítko. Se samotnou dialýzou se začíná, když hladina dosáhne cca 500 - 700 umol/l - též velmi přibližný údaj - závisí na dalších okolnostech.

 

Každá ze zmíněných metod má svoje pro (hemodialýza nevyžaduje tolik samostatnosti, je však časově náročnější, je nutné předem operativně vytvořit cévní spojku pro možnost připojení na přístroj. Peritoneální dialýza nabízí nemocnému více samostatnosti, ale musí se o sebe více starat, předem je nutné zavést tenkou hadičku do dutiny břišní, kterou se budou proplachy realizovat, je zde také riziko infekce břicha.

 

Nejlépe bude, když se o nejvhodnější náhradě funkce ledvin poradíte se svým nefrologem, který Vám pomůže vybrat mezi krevní a břišní dialýzou, určitě se aktivně ptejte a nechte si vše vysvětlit. Informace o obou metodách najdete na našem webu nebo např. na stránkách www.ledviny.cz. V ideálním případě by dialýza měla být jen dočasná metoda před transplantací nové ledviny - i toto téma proberte se svým lékařem, řekne Vám k tomu více.

19.8.2011 09:10:44

Dobrý den, psala jsem tu ohledně miminka, které ma vrozenou hydronefrózu, moc děkuji za vysvětlení. Dnes měla vyšetření na prokázaní refluxu - ten se nepotvrdil, ve zprávě je napsané: Re: Ureterohydronefrosis I. dx. bez VUR. Můžete mi vysvětlit co to znamená? Děkuji moc za vysvětlení

Dobrý den, pojmem ureterohydronefróza se rozumí rozšíření dutého systému ledviny a močovodu následkem ztíženého odtoku moči. Překážku odtoku moči může tvořit zbytnělá chlopeň v močovodu. Ta v normálním případě brání zpětnému návratu moči do ledviny, tedy tzv. refluxu. Další příčinou může být vadné vústění močovodu do močového měchýře. Jiné příčiny jsou poměrně vzácné.

Tento stav je většinou nutné operovat - odstranit překážku, u starších dětí je možné v případě zúženého ústí močovodu do močového měchýře zavést stent. Pokud nebude stav řešen rychle - v řádech měsíců - lze čekat zhoršování funkce ledvin, dále riziko infekce, takže může být pak nutné postiženou ledvinu a močovod úplně odstranit.

Můžete se též obrátit na Urologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice, Ke Karlovu 6, kde pracují i specialisté na dětskou urologii.

15.8.2011 13:29:06

Dobrý den, dcera má 5 let a trpí na infekce močových cest, naštěstí vyšetření UZ žádnou vadu neprokázalo ale stále se záněty opakují. Brusinky a lactobacili dávám každý den ale zánět se objevil i přes to. Chci se zaptat jestli je možné u dcerky podávat přípravek Phlogenzym? Myslíte, že by měl větší účinek, než brusinky a také jestli se může brát jako prevence a jak dlouho? Děkuji

Dobrý den, preparát Phlogenzym nebo Wobenzym můžete zkusit, nemá žádné nežádoucí účinky. Upozorňuji ale, že jde spíše o pomocný lék. Jeho užívání je výhodné především při léčbě antibiotiky. Podmínkou účinku Phlogenzymu je správné užívání nalačno, tablety vydatně zapít. U dětí stačí 1 tableta na každých 10 kg hmotnosti, tzn. u Vaší dcery předpokládám 2 tablety denně.

Brusinky a laktobacily můžete užívat i nadále bez obav. V akutní fázi lze zkusit i volně prodejný lék Rowatinex, který funguje jako přírodní antiseptikum.

 

Zásadní jsou ale hlavně tato opatření: dostatečně pít (aby se močové cesty "propláchly"), nepřerušovat proud moči, důsledná hygiena zevního genitálu zvláště po stolici (používat vhodné intimní mýdlo), vyvarovat se vlhku a prochlazení.

 

Pokud se ale budou infekty močových cest opakovat i nadále, je nutné komplexní vyšetření dětským urologem, případně i dětským gynekologem.

12.8.2011 16:30:54

Dobrý den, znovu poprosím o odpověd, dotazy 19.6 a 19.7...mám za sebou kontrolní CT, antibiotika mám vybrané a nález zůstal stejný jako před 2,5 měsíci...na polovinu září jsem objednaná na operaci na odstranění ledviny, mám za sebou 2 vyšetření na CT a stále nevím o co se jedná, je možné aby na CT nešla rozpoznat rakovina ledviny? je to standartní postup, že bez konkrétní diagnozy bude odoperována ledvina, když zatím neví jestli se jedná o zhoubný nádor nebo něco jiného? moje teta i moji dva bratranci jsou po operaci ledviny-byla jim odstraněna-přesnou diagnozu neznám , vnučka se narodila s polycystickou ledvinou, je možné že máme nějaké dědičné onemocnění ledvin...moc děkuju za vaši odpověd

Dobrý den, Vaše onemocnění ledviny pravděpodobně nesouvisí s udávanými nemocemi Vašich příbuzných (polycystické ledviny u vnučky, ...). Přesto by Váš urolog měl o této Vaší rodinné anamnéze vědět.

Protože útvar na Vaší ledvině není jasné povahy - zřejmě se zvažoval zánět nebo nádor, rozhodl se Váš lékař pro odstranění postižené ledviny. Skutečně není vždy možné nádor a jeho povahu (zhoubný nebo nezhoubný) jednoznačně z CT vyšetření určit - záleží na mnoha okolnostech. Někdy se zjistí povaha onemocnění až histologickým vyšetřením, tzn. po punkci ledviny nebo po jejím vynětí. Zřejmě nejde o zánět, protože se ložisko nezmenšilo po užívání antibiotik. Neznám všechny okolnosti Vašeho onemocnění, ale domnívám se ve Vašem případě je postup navržený Vaším lékařem na místě. Případně můžete konzultovat ještě jiné urologické pracoviště a získat tak druhý názor. Odstranění jedné ledviny však nepředstavuje pro organismus zvláštní zátěž, s jednou ledvinou se dá žít velmi dobře.

10.8.2011 14:32:35

Dobrý den, moji malé měsiční holčičce našli už v porodnici zvetšenou pánvičku můžete mi vysvětlit jak se postupuje dále? Děkuji Nález V UZ obraze obě ledviny v obvyklé lokalizaci, ohraničené, bez ložiskových změn. Vlevo bez dilatace KP systému. vpravo dilatace pánvičky, která ampularního typu, v APIR 11mm, dilatované i kalichy, zda se bez redukce parenchymu. Ureter vlevo nezobrazen, vpravo vinutý, dilatovaný, průměr 6,5 mm. Nadledviny bpn. Močový měchýř bpn. Ré-Hydronefrosa vpravo od minulého vyšetření v podstatě stacionární nález.

Dobrý den, hydronefrózou se označuje narůstající rozšíření pánvičky a kalichů ledviny.

Sonografické vyšetření je nutno opakovat a sledovat event. další rozšiřování kalichopánvičkového prostoru, což je důležité pro další léčebný postup. U dětí může být dilatace velmi často pouze přechodná, funkční, způsobená například nedostatečnou peristaltikou pánvičky. Pak může v dalším průběhu může vymizet. Váš lékař může případně doporučit další vyšetření - scintigrafii ledvin, které zhodnotí funkci postižené ledviny a může pak po aplikaci močopudné látky ukázat, zda je přítomna překážka v odtoku moči nebo ne, což je důležité pro další léčbu.

9.8.2011 13:59:22

Dobrý den, moje maminka 62 let má nepravidelné bolesti vlevé bederní části - od kříže do břicha k pupku. Už má nějaké vyšetření za sebou a čeká ji další ultrazvuk a FSL injekce kontrastní látky. Prosím Vás o vysvětlení co přesně znamená diagnóza: hypotonie DSS ledvin, dilatace DS levé ledviny I. st. Co může být příčina těchto bolestí? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, závěr ze sonografického vyšetření není příliš příznačný pro nějaké konkrétní onemocnění, spíše pro žádné závažné onemocnění ledvin nesvědčí. Hypotonii (snížení napětí) dutého systému můžeme vídat např. po odchodu menšího kamínku z ledviny, dilatace (rozšíření) - může to být způsobeno tím, že kamínek blokuje odtok moči močovodem, ale pokud je lehká, může být jen např. v reakci na větší příjem tekutin.

Je nutné vyšetření vyšetřit moč, dále krev, případně provést i CT (vyšetření počítačovou tomografií). Bolesti mohou být způsobeny i od páteře, vhodné je i gynekologické vyšetření.

9.8.2011 09:07:21

Dobrý den, před čtyřmi roky jsem přišel o levou ledvinu (Grawitzův tumor) a od té doby mám neustále problémy s hladinou kreatinu (150 umol/l), držím dietu 60g bílkoviny na den, k tomu se přidala sarkoidoza, chodím na nefrologii kde mně řekli, že to lepší už nebude mám držet dietu, dostal jsem brožurku. Prosím o bližší informaci.

Dobrý den, pokud je hladina kreatininu stabilní (150 umol/l) a nezhoršuje se, není nutné t. č. se tímto příliš znepokojovat. Předem však upozorňuji, že hladina kreatininu je jen orientační posouzení funkce ledvin a přesnou informaci získá Váš lékař jen ze sběru moči - záleží totiž i na Vaší hmotnosti, svalové hmotě, dietních zvyklostech a podobně.

Současná úroveň funkcí ledvin odpovídá jedné funkční ledvině s mírně zhoršenou funkcí.

Co se týče Vaší diety, je vhodné omezit příjem bílkovin, jak Vám řekl Váš nefrolog. Podotýkám, že přiměřený příjem je přibližně 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti - a to i u zdravého člověka, tzn. cca 80 gramů bílkovin u osoby s tělesnou hmotností 80 kg. V typickém českém jídelníčku jsou však bílkoviny zastoupeny však mnohem vydatněji, jinými slovy - typický Čech se bílkovinami přejídá více, než je zdrávo. Jako reálný plán bych doporučoval omezit příjem bílkovin, omezit přitom biologicky méně hodnotné bílkoviny (mouka, moučné

výrobky, pečivo, chléb atd. ) a upřednostnit plnohodnotné bílkoviny

(maso, vejce, brambory, mléčné výrobky). Doporučuji též dostatečný příjem tekutin, alespoň 2 litry denně (nejsou-li otoky), dále sledovat si krevní tlak - měl by být pod 130/80 torr.

S dalším Vám pomůže Váš lékař - nastavení chronické medikace (kontrola krevního cukru, léky na vysoký tlak, případně soda v tabletách, pokud je Váš organismus vlivem zhoršené funkce ledvin "překyselení", ev. preparáty k podpoře krvetvorby, léky s vápníkem, vitamínem D a podobně). Tato opatření pomohou funkci Vašich ledvin stabilizovat, v optimálním případě by se pak již Vaše onemocnění ledvin nemělo zhoršovat. Nutné je i sledování na urologii/onkologii + na pracovišti, kam docházíte pro sarkoidózu (zřejmě plicní). Je nutné, aby Vaši lékaři věděli o lécích, které skutečně aktuálně užíváte - předpokládám, že užíváte kortikoidy na sarkoidózu, toto musí vědět i Váš nefrolog.

8.8.2011 13:57:01

Dobrý den, mam dg. CB, nyní pro časté inf. MC (Nitrofurantoin)a záněty ledvin indikace k OTIS. nebylo by na místě CT zda CB není zánětlivý? patogeny v moči stafylococus, escherichia colie, klepsiala, pseudomonady. Nyní únava. Občasné nefralgie. Ještě čekám na vyš. kortizolu (indikoval endokrinolog)

Dobrý den, columna Bertini je vývojová změna na ledvině, obvykle bez důsledků pro ledvinu a nositele. Cílem operace vnitřní uretrotomie (OTIS) je zaručit volné močení. Tento výkon se provádí při zúžení močové trubice, pokud představuje překážku v odtoku moči, což vede právě k častým infekcím močových cest. Doporučuji řídit se doporučením Vašeho urologa, který u Vás tento stav zjistil.

Hladina kortizolu nemívá s Vaším stavem většinou souvislost. Váš endokrinolog pravděpodobně doporučil toto vyšetření, protože si stěžujete na únavu - aby vyloučil Addisonovu nemoc či podobný stav (hypokortikalismus), kdy je nižší hladina kortisolu (tělu vlastního kortikoidního hormonu v krvi).

7.8.2011 12:57:06

Druhý dotaz, endokrinolog (mám autoimunitnní hypothyreoza) nechal nabrat kortizol. Stále jsem unavená, přibírám na váze, TK 130/90 (28let), časté močení a nykturie. Může mít CB souvislost s kortizolem? Děkuji

Dobrý den, nemyslím si, že by columna Bertini měla souvislost s nedostatkem či nadbytkem kortizolu.

7.8.2011 12:55:28

dobrý den, prosím o radu. po opakovaných zánětech močového systému mi na sono nálezu byl CB ke sledování. Nyní jsem stále na Nitrofurantoinu, jdu na kontrolní kalibraci uretry a pak možná OTIS. Jak velké musí být zúžení, aby byla indikovaný OTIS?

Dobrý den, dotaz spadá spíše do oblasti urologie než nefrologie,, ale přesto se Vám pokusím odpovědět: OTIS (vnitřní uretrotomie - přetětí močové trubice) je výkon obvykle prováděný až v pokročilých stádiích zúžení uretry.

Na prvním místě jsou režimová opatření - dostatečný pitný režim - tak se močové cesty propláchnou a sníží pravděpodobnost infekce, úzkostlivá hygiena, dále je vhodné se po každém pohlavním styku vymočit - také ke snížení pravděpodobnosti infekce. Z léků je vhodný po konzultaci s Vaším lékařem Uro-vaxom na 3 měsíce, případně brusinkový preparát nebo obojí. Vhodné je též vyšetřit moč na původce infekcí, které se běžným vyšetřením nezjistí (mycoplasma, ureaplasma, chlamydie) - tzv. atypické patogeny.

4.8.2011 11:34:11

Dobrý den. Mému synovi (nar.4.6.2010) byla po porodu zjištěna dilatace levé ledv. pánvičky. Je kontrolován na urologii v dětské fakultní nemocnici v Brně. Vloni v srpnu absolvoval FSL, kde levá ledvina pracovala na 24%. Průběžně jsme chodili na UZ kontroly po 1/4 roce. 7.7. na UZ bylo zjištěno enormní zvětšení pánvičky a hned nás objednali na pyeloplastiku na 11.8. Včera jsem absolvovali FSL, kde se zjistilo, že levá ledvina mu vůbec nepracuje. Dnes jsem pro jistotu volala na urol. amb. , kde mi řekli, že se máme k příjmu dostavit již v pondělí 8.8., že mu druhý den zavedou hadičku do ledviny a budou zjišťovat, zda z ní něco odtéká. Můžete mi k tomu něco více sdělit? Jak dlouho bude mít tuto hadičku, jaká budou pro mého syna omezení v běžném životě? Event. jaká budou omezení, jestli se přece jen prokáže nefunkčnost ledviny a budou ji muset odstranit? Předm Vám moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, předpokládám, že Vás lékař bude synovi zakládat nefrostomii (tenkou hadičku zevně přímo do ledvinné pánvičky), aby zjistil, kolik produkuje moči. Pokud ledvina vytváří moč a je tedy alespoň částečně funkční, bude zřejmě následovat pyeloplastika, tj. chirurgická úprava pánvičky, aby mohla ledvina alespoň takto fungovat i nadále. Pokud ledvina moč netvoří a je zcela afunkční, není operace pánvičky indikována, ledvina se může ponechat v místě bez dalšího zásahu.

Více by Vám však měl říci přímo dětský urolog, Váš dotaz je trochu mimo působnost našeho oboru (nefrologie).

31.7.2011 20:22:13

Dobrý den, už jsem tu před měsícem psala dotaz ohledně nálezu cyst na ledvině u 2 leté dcerky. Teď máme za sebou i fázovou scintigrafii, ale v nemocnici nám nikdo nebyl schopný vysvětlit její výsledky, protože nefrologové byli na dovolené. Chci Vás tedy poprosit, zda mi můžete na základě níže uvedených výsledků říci, o jakou diagnózu se jedná a především, co to pro malou znamená - speciální režim, prognóza do budoucna, co máme očekávat... (v nemocnici nám jen řekli, že se máme za půl roku objednat na nefrologii a v případě teplot nad 38 donést hned moč k vyšetření...) UZ ledvin (dělaný po scintigrafii) : V horním pólu pravé ledviny detekuji několik cystoidních struktur s anechogenním obsahem, celkové délky cca 21 mm - UZ obraz imponuje jako prosté cysty, největší z nich velikosti 11 mm. Jinak parenchym obvyklé echogenity, bez dilatace DS. Levá ledvina ortotopně uložená, obvyklé echogenity i echostruktury, bez dilatace DS. Močový měchýř středně naplněn anechogenním obsahem, bez jasné UZ patologie. Fázové scintigrafie ledvin vleže: Aplikováno 50MBq Tc MAG3, obě ledviny jsou uloženy ve stejné výšce. Levá ledvina: Tmax 10 min, T/2 153 min., po vertikalizaci je T/2 9 min. podíl funkce: 52 %. Pravá ledvina: Tmax 10 min, T/2 23 min, po vert. je T/2 5 min. podíl funkce: 48 %. Bilaterálně funkce parenchymu v mezích normy, drenáž je vlevo těžce zpomalená, vpravo lehce zpomalená, po vertikalizaci oboustranně odtok k normě. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, zřejmě jde o vývojovou odchylku, kdy jsou přítomny cysty jen jedné ledviny. Nutné je pouze pravidelné sonografické sledování - podle rozhodnutí Vašeho lékaře cca jednou za půl roku - s cílem zjistit, zda se cysty neobjeví i v druhé ledvině. Pak by mohlo jít o některé z cystických degenerativních onemocnění ledvin, které může vést k postupné destrukci funkční tkáně, nahrazení cystami a selhání ledvin. V takovém případě pak doporučuji se obrátit na nefrologické oddělení dětské kliniky FN v Motole. Pokud budou i nadále cysty přítomny jen v jedné ledvině, stačí sledování Vaším urologem či nefrologem.

Kultivační vyšetření moči v případě teplot, stejně jako neodkladné sonografické vyšetření, je jistě na místě.

31.7.2011 19:56:43

Dobrý den, Byla jsem na operaci levého kyčelního kloubu, po Týdnu na JIP mě dali na Normální pokoj a ještě týž den mě postavili na nohy, Jenže po 4 hodinách mě strašně začalo bolet v boku a Za 10 minut nato i ledvina musím říct že bolest byla strašná. Po vyšetření mi řekli že sem prodělala Ledvinovou koliku a že mám v Obou ledvinách Ledvinové kameny: na levé 4 (ty už sou venku) a v Pravé 8. Po 5 dnech na lůžku mě opět postavili na nohy a tentokrát mě bolesti chytli Až druhý den ale s ještě věčí silou celí den sem přežila na lécích proti bolesti a druhý den mi zavedli stent. Musím říct žese to zlepšilo a bolest se ukázala jen jednou ale teď po 3 týdnech jdu na vyndání a nevím co mám čekat. Jestli to bude v anestezii, jestli budu mít opět bolesti, jak dlouho budu v nemocnici... Děkuju za Blížší informace.

Dobrý den, extrakci stentu předchází cystoskopie a pak nasondování močovodu, výkon by měl pro Vás měl být srovnatelný se zavedením stentu, obvykle bývá spojen jen s krátkodobou hospitalizací. Nutné je však následné urologické sledování a důsledná metafylaxe (komplexní léčebný režim, jehož cílem je zabránit vzniku nového konkrementu - "kamene"). To Vám jistě doporučí Váš urolog.

31.7.2011 18:15:44

Dobrý den. Zajímá mě, jak probíhá operace VUR 4. -5. stupně u ročního dítěte? Můj syn měl ve 4. měsíci zánět ledvin, při ultrazvuku se zjistila hydronefróza, megaureter a při mikci reflux 4. -5. stupně. To vše na pravé straně. Bral Sumetrolim. V 10. měsíci prodělal opět zánět ledvin. Dnes bere Furantoin a bylo indikováno operační řešení. Už máme termín, malému je rok. Jak probíhá taková operace, jaká je úspěšnost? Jak dlouho budeme v nemocnici? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dotaz spadá spíše do oblasti urologie než nefrologie, přesto se Vám pokusím odpovědět.

Cílem léčby vesikouretrálního refluxu je zabránit poškození ledvin, zajistit jejich normální vývoj a růst a eliminovat bakteriurii - přítomnost bakterií v moči.

U takto pokročilého vesikouretrálního refluxu je jednoznačně na místě operační řešení. Dnes se nejčastěji provádějí endoskopické výkony, klasické chirurgické postupy (otevřené operace) jsou dnes indikovány jen výjimečně.

Úspěšnost t. č. užívaných operačních výkonů je vysoká.

Nezbytnou součástí léčby jsou režimová opatření - pitný režim, hygienická opatření, zjištění a léčba zácpy, podávání antibiotik preventivně, léčebný tělocvik a podobně.

25.7.2011 14:26:20

Dobrý den, při ultrazvuku po úrazu bylo zjištěno, že dcera (15 let) má extrarenálně uloženou prostornou (28x15mm) pánvičku l. ledviny. V moči byly naměřeny tyto hodnoty: U-ph: 5, U-BILK: stopa, U-ERY: 1-3, U-LEUK: 25-30. Můžete mi prosím vysvětlit, co to znamená (hlavně ta pánvička), mám se znepokojovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

extrarenálně uložená pánvička je vývojovou odchylkou. Nemusí působit žádné obtíže, ale může ji komplikovat městnání a útlak funkční ledvinné tkáně se zhoršením funkce. Močový nález doporučuji zkontrolovat, může jít například o obraz odeznívající infekce močových cest.

Stran uložení pánvičky mimo ledvinu doporučuji Vaší dceři urologické sledování s pravidelnými ultrazvukovými kontrolami (minimálně 1x ročně).

Urologa (optimálně dětského) Vám doporučí Váš praktický dětský lékař, pokud jste z Prahy, můžete se obrátit např. na Urologickou kliniku Všeobecné fakutní nemocnice, Ke Karlovu 6, Praha 2.

19.7.2011 23:43:33

Dobrý den, poprosím ještě upřesnění k dotazu z 19 června-souvisí ty špatné hodnoty v krvi, od mudr mám napsané elfo bilk. zvýšená frakce alfa 2 globulinů, nějak s ledvinami, poukazuje to na nějakou nemoc ledvin, nebo to s ledvinami nesouvisí?...děkuju

Pokud je v elektroforéze bílkovin zvýšená frakce alfa 2 globulinů, tak to může být projevem akutního zánětu (obecně - nikoli pouze ledvin).

V takovém případě bývá celková bílkovina je normální, albumin je lehce snížen (urychlený katabolismus), nejvýraznější je vzestup alfa1 a alfa2 globulinů (často i beta2 globulinů), protože je zvýšena syntéza proteinů akutní fáze zánětu.

K tomu všemu je třeba dodat, že pokud by např. u pacienta byla při náhodném vyšetření pouze mírně zvýšená frakce alfa 2 globulinů v krvi a dále nebyly přítomny žádné další laboratorní ani klinické projevy onemocnění, tak takový nález má velmi malou výpovědní hodnotu. Z toho všeho není příliš jasné proč jste byla vyšetřována se zaměřením na ledviny a předpokládám, že suspektní ložisko na ledvinách je nejspíše náhodným nálezem, nesouvisejícím s abnormálním nálezem při elektroforetickém vyšetření krve.

16.7.2011 14:34:06

Dobrý den, již 2roky se léčim s bakterii protheus mirabilis, poprvé byla zjištěna v nose, měla jsem antibiotika a stěry dopadly negativně. Za krátky čas se bakterie objevila v dutině ústní, na jazyku. Byly mi opět nasazeny 2 antibiotika, ale nezabraly. Poradte prosím jak se léčit? Mohu být přenašečem? Děkuj

Jako nosiči (přenašeči) bakteriální infekce se označují osoby bez klinických známek infekce, avšak s opakovaným průkazem přítomnosti bakteérie v organizmu.

Proteus je rod bakterií běžně se vyskytujících v tlustém střevě. Tyto baktérie mají některé specifické vlastnosti. Kultivačně je nápadný plazivý růst, biochemicky tvorba ureázy a produkce amoniaku (infekce predisponuje i k vzniku urolitiázy). Tyto baktérie které mohou způsobit různé infekce, obvykle v již poškozených místech (např. močové, kožní infekce, záněty středního ucha, meningů, pobřišnice aj. ). Z antibiotik se používají aminopeniciliny, aminoglykosidy, fluorochinolony, cefalosporiny III. generace.

Doporučuji kontaktovat mikrobiologické oddělení, které bývá součástí nemocnic, a konzultovat příslušné odborníky stran vyšetření a léčby. V některých případech lze např. domluvit tvorbu vakcín proti konkrétní baktérii.

14.7.2011 22:08:13

Je mně 57 let, od mládí mám častější problémy se záněty močového měchýře. Byl mně zjištěn ledvinový kámen, prosím sdělte mi, jaké jsou v dnešní moderní medicíně možnosti odstranění kamene. Děkuji. Eva

V prevenci a léčbě nefrolitiázy je důležitý příjem dostatečného množství tekutin, který ovlivní složení moči, snižuje tvorbu konkremenetů a pomáhá při vylučování kamenů. V některých případech lze zavést do vývodných močových cest speciální nástroje, kterými lze kámen rozdrtit. Další intervenční možností je litotrypse (bezkontaktní drcení močových kamenů tzv. rázovou vlnou), při které se využívají zvukové vlny o vysoké energii. Způsob léčby se řídí velikostí konkrementu, jeho lokalizací a případně složením konkrementu.

Obecně platí, že přítomnost nefrolitiázy výrazně přispívá k vývoji močových infekcí a odstranění konkrementů je velmi důležité pro snížení jejich výskytu. Na druhou stranu existují také specifické typy konkrementů, které vznikají při recidivujících močových infekcích.

14.7.2011 21:28:47

Dobrý den, léčím se již přes 20let s chronickým zánětem ledvin. Zásadní léky: Prednison a Sandimun Neoreal (cyklosporin). Aktuálně po dvou dětech mi byla doporučena ke krátkodobému (cca 1/2 roku) užívání antikoncepce Depo-Provera. Krom jiných nežádoucích účinků a upozornění (ztráta kostní dřeně, nadváha atd. ) jsem se v interakcích léku dočetla, že ”někteří pacienti mohou mít potlačenou funkci nadledvin, MPA (medroxyprogestron acetát) může snížit hladinu ACTH a hydrokortizonu v krvi” Je možné tento druh antikoncepce užít, byť i krátkodobě (3měsíce) ? Děkuji za odpověď.

Medroxyprogesteron je látka hormonální povahy, která může do určité míry tlumit tvorbu některých vlastních hormonů. Léčba vašeho onemocnění ledvin však spočívá v účinku exogenně podávaných glukokortikoidů (= Prednison), což by nemělo být podáním Medroxyprogesteronu zásadněji ovlivněno. Pokud by byla léčba Medroxyprogesteronem dlouhodobější, pak by mohl asi vyvstat problém v potenciaci některých něžádoucích účinků, které zmiňujete výše (řídnutí kostí apod. ), Při krátkodobém podání (měsíce) je tato obava málo odůvodněná.

14.7.2011 08:55:57

Dobrý den, sestře zjistili na pave ledvině ”komplikovanou cystu s kalcifikacemi” prosím o Váš názor zda kalcifikace v cystě mohou způsobovat nějaké problémy a jak se tento problém řeší či nikoliv ? Děkuji za odpověď.

Označení komplikovaná cysta se užívá pro popis cysty, která je abnormální svým tvarem, strukturou a obsahem. Takový vzhled může mít např. cysta, u které došlo k ruptuře a ke krvácení do cysty. Je také vyšší pravděpodobnost, že se ve stěně cysty budou usazovat vápenné soli (kalcifikace). Podobné kalcifikace mohou vést ke zvýšenému vývoji infekci v cystě či ledvině. Obvykle nejsou kalcifikace v cystě důvodem k intervenci.

12.7.2011 09:23:20

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co jsou to triglicidy a co způsobí jejich zvýšená hladina? Děkuji Petra

Vcelku obsažnou odpověď na váš dotaz můžete získat v následujícím odkazu:

www.bio-life.cz/clanky/novinky-a-zajimavosti/?triglyceridy-a-jejich-nebezpeci.html

10.7.2011 17:08:58

Prosim o objasneni udaju z UZ mesicniho syna. PR. led. na pod. rezu meri 52,4mm, na pric.26,9 mm, korova vrstva 9,1 mm centr. echo dil do 4,9mm, na pric. rezech s dil KPS do 5,9mm. L. led. na pod. rezu 46,6mm, pricnem 27,4, korova vrstva 9,6mm centr. echo dil do 7, 6mm, na pric. rezech s dil KPS do 9,6 mm

Stručný závěr z US je následující:

*velikost obou ledvin spadá do věkové normy, i když levá ledvina je při jejím dolním rozmezí. *vývodný systém pravé ledviny je buď normální či nepatrně rozšířen, vývodný systém levé ledviny lze hodnotit jako rozšířený.

9.7.2011 09:26:51

Dobrý deň, liečim sa na CHRI 3. štádia a beriem lieky na vysoký tlak- Micardis 80 mg a Nebilet 2,5 mg. Od kedy ich beriem, tak som stále prechladnutá a mám stále zápaly hrdla a hodinu po užití sa mi ťažšie dýcha. Môže to súvisieť s týmito liekmi, prípadne aké iné lieky by boli pre mňa vhodné? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Nemyslím si, že by nachlazení a zánět hrtanu přímo souvisely s léčbou uvedenými léky. Horší dech by naopak mohl být vedlejším projevem léčby lékem Nebilet - viz např. text v příbalovém letáku: www.lekarna.cz/nebilet-tbl-14x5mg/.

Léků na snížení krevního tlaku je velké množství a proto by neměl být žádný větší problém nahradit Nebilet (pokud skutečně působí uvedené klinické obtíže) jiným antihypertenzivním lékem. Volbu léku by však měl uskutečnit lékař se znalostí klinického stavu pacienta, jelikož každý lék má určité specifické vlastnosti, které je třeba vzít v úvahu.

2.7.2011 17:55:34

Dobrý den, zřejmě mi ”odcházejí” ledviny. Dva dny pociťuji mírnou bolest v dolní části zad. Jelikož v Říčanech u Prahy bydlím krátce (ubytovna), chtěl bych Vás poprosit o kontakt na nějakého odborníka, který by mě vyšetřil případně stanovil léčbu.

Bylo by rozumné, abyste se v první fázi obrátil na svého praktického lékaře. Ten je schopen posoudit, zda se vůbec jedná o onemocnění ledvin a také léčit některé běžnější nemoci (např. zánět ledvin). Pokud trváte na nefrologickém vyšetření - můžete se obrátit na nefrologickou ambulanci VFN v Praze 2, Karlovo nám. 32, která má poměrně velkou kapacitu. V tomto letním období je však provoz poněkud omezen.

1.7.2011 21:02:16

Dobrý den, chci se zeptat - u dvouleté dcery byly na UZ bříška zjištěny vícečetné cystoidní struktury na pravé ledvině, které dohromady tvoří cystoidní útvar, susp. nahromadění prostých cyst, největší znich vel. 17mm. Levá ledvina v pořádku, dále obě ovaria s vícečetnými cystičkami, největší z nich 10mm. Vyšetření se dělalo z důvodu dlouhotrvajících zvýšených teplot, anémie, kterou má od 6 měsíců a časté nemocnosti (zápal plic, spála, angína, virózy). Můžu se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se jedná o polycystické onemocnění ledvin a co by to pro ni znamenalo, jaká je prognóza? Předem Vám děkuji za odpověď.

Pokud je u dcerky přítomen cystický útvar v jedné ledvině nemusí se nutně jednat o polycystickou chorobu ledvin. Polycytická choroba ledvin je dědičné onemocnění, vyznačující se především tvorbou cyst v obou ledvinách a dalších orgánech (hlavně játrech). Existují dvě varianty, odlišující se typem dědičnosti. U polycystické choroby ledvin vede cystické postižení obvykle k funkčnímu postižení ledvin až do stadia chronického selhání ledvin. Přítomnost cystických útvarů v jedné ledvině u vaší dcerky by spíše naznačovalo možnost jiného typu cystického onemocnění - např. multicystické dysplasie. Ta bývá obvykle jednostranná a prognóza může být příznivá, pokud je druhá ledvina nepostižena.

22.6.2011 13:52:00

Dobrý den, u mé dcery (16 let) byla v jejích 12 letech diagnostikována cukrovka typu I. S nemocí dodnes není smířená, je špatně kompenzovaná (glyk. hemoglobin 10,5 při posledním odběru krve z prstu). Má inzulínvou pumpu (inzulín Novorapid) a dále pravidelně užívá Euthyrox pro správnou funkci štítné žlázy. Naše pečlivá paní doktorka z diabetolog. poradny poslala dceru na vyšetření krevního tlaku (HOLTER) a dle sdělení paní doktorky z kardiologického centra by měla dcera začít užívat léky na ochranu ledvin. Ráda bych si o nich něco přečetla, ale nepamatuji si jejich název (jen zkomoleninu - ”triteláza”....?)a nedaří se mi najít o nich žádné informace. Chtěla bych totiž dceru nějak vhodně psychicky připravit na to, že bude muset začít užívat další lék....Mohl(a)byste mi, prosím, sdělit přesný název léčiva? Děkuji Vám za odpověď, s úctou Jarka

Předpokládám, že by se mohlo jednat o lék s názvem Tritace. To je lék ze skupiny tzv. ACE inhibitorů, který jednak snižuje krevní tlak a dále působí nefroprotektivně (má ochranný vliv na ledviny). Tato nefroprotektivitu je z velké části způsobeno příznivým účinkem tohoto léku na stažlivost drobných cév v ledvinných klubíčcích (glomerulech) a na proteinurii. Konkrétně ACE inhibitory jsou schopny snížit zůžení (konstrikci) drobných odvodných cév z glomerulů (tato vazokonstrice je u pacientů s diabetem ve zvýšené míře příromna) a jsou schopny snížit proteinurii (která se rovněž vyvíjí u pacientů s diabetem). Celkově tedy tyto léky snižují pravděpodobnost poškození ledvin. O celé této skupině léků (ACE inhibitorech) lze získat velmi podrobné informace na internetu.

21.6.2011 22:02:02

Dobrý den pane doktore, již jsem Vám jednou psala a bohužel nepodala a neupřesnila více informací. Budu se je tedy snažit dodat následovně : Diagnóza nefropatie mi byla stanovena dle biopsie - následně i léčba. 17 let jsem sledována v nefrologické ambulanci, léčba mi byla zahájena roku 2009 (mezitím dva porody) s hodnotami bílkoviny 4,39. Byl mi nasazen Prednison 80mg na den, hladina bílkoviny byla po 4 měsících užívání Prednisonu 4,70. Poté nasazen Equoral 250 mg na den. Postupně se dávky Prednisonu i Equoralu snižovaly až se během 1,5 leté léčby hodnoty bílkoviny dostaly na 0,24-0,49. Teď po infektech a léčbě ATB odpad bílkoviny 1,20. K dnešnímu dni jsem na denní dávce Prednisonu 5mg (1-0-0) a Equoralu 100 mg 2x denně (1-0-1). Můžete mi prosím říct, jestli je tedy relativně možné dostat hodnoty do určité meze a k tomu postupně vysadit všechny léky nebo budu doživotně užívat tyto léky, aby se ledviny udržely ? Jak dlouho standartně takováto léčba trvá ? Zdá se mi, že je to velmi zdlouhavé a výsledky nejsou příliš uspokojivé. Možná jsem příliš netrpělivá, ale chtěla bych o této léčbě - nemoci vědět co nejvíce. Děkuji za odpověď. S pozdravem M. K.

Chápu, že se chcete dovědět více o vašem onemocnění, avšak u řady pacientů, a to platí i pro váš případ, nelze stanovit přesnější prognózu. K tomu si dovolím ještě podotknout, že stále není jasné jakou přesnou histologickou diagnózu máte (nefropatie je pojem, který znamená onemocnění ledvin, nic více). Avšak i kdybyste uvedla přesnou diagnózu (např. dg. minimálních změn glomerulů, dg. fokální a segmentální glomerulosklerózy či dg. membranózní nefropatie, či jinou dg. ), mnoho by to neměnilo na skutečnosti, že jakékoli odhady vývoje onemocnění do budoucna jsou dosti nepřesné. Určité odborné zkušenosti naznačují, že např. prognóza je tím horší čím vyšší je proteinurie při začátku onemocnění, dále, že prognóza je také tím horší čím je horší reakce na léčbu při zahájení léčby apod. Z toho však lze jen obtížně odhadnout, jak se celá choroba ledvin bude chovat např. za 5 let (zda např. bude možno přechodně vysadit imunosupresivní léčbu či nikoli).

20.6.2011 22:52:54

Dobrý den pane doktore, již druhým rokem se léčím pro nefrotický syndrom. Užívám Prednison a Equoral. Momentálně bílkovina v moči za 24hod. 1,20 (výsledek po léčbě antibiotik pro virózu), jindy výsledky 0,24 - 0,49. Chtěla jsem se zeptat, jestli je ještě nějaká jiná varianta léčby tohoto onemocnění - šetrnější. Vedlejší účinky Prednisonu jsou pro mě fatální a i s Equoralem mi není nejlépe, přetrvávají bolesti kloubů, obezita (s léčbou jsem za velmi krátkou dobu přibrala přes 20kg) a přidalo se spoustu jiných zdravotních potíží (stále kolísavý tlak, vyšší cholesterol. . ). Dále jsem se chtěla zeptat, jestli je možné udržet ledviny v takovém stavu po zbytek života (je mi 36 let) či do budoucna se smířit s myšlenkou, že skončím na dialýzách. Děkuji mnohokrát za odpověď. M. K.

Neuvádíte řadu důležitých údajů, bez kterých lze velmi obtížně odpovědět. Neuvádíte přesnou diagnózu, která byla patrně prokázána biopsií ledviny, neuvádíte jaké byly vstupní hodnoty proteinurie před zahájením léčby a jak se chovala proteinurie v dalším období, neuvádíte jak dlouho se léčíte a jak se léky měnily (či neměnily) také neuvádíte dávky Prednisonu. Dosažené hodnoty proteinurie jsou relativně přijatelné, ačkoli optimální by jistě bylo dosáhnout úplného vymizení proteinurie. Při léčbě nefrotického syndromu se obvykle používá jen několik omezených variant léčby, mezi které patří Prednison samotný či v kombinaci s dalšími látkami jakými jsou Cyklosporin (či Tacrolimus), cyklofosfamid, mykofenolát a některé další. Odpověď na léčbu záleží na mnohých faktorech a může dojít k úplnému či alespoň částečnému vymizení proteinurie (a nefrotického syndromu). Tím se může podařit významně snížit riziko vzniku selhání ledvin. Přesnější odpověď nelze podat.

20.6.2011 12:57:37

Dobrý den, dnes sem byla na sono ledvin a zajímalo by mě co znamena tento nález. KPS vlevojemný, bez prokazatelné lithiasy, vpravo výrazněji hypotonický s hyperreflexem 7mm v dol. kalichu. Subrenální useky ureterů bez dilatace. Z-hypotonie KPS pr. ledviny s v. s. lithiasou dol. kalichu. Mockrát děkuju

Vývodný systém pravé ledviny představuje tzv. kalichopánvičkový systém (KPS). Zjednodušeně řečeno moč se dostává nejdříve do několika kalichů a poté z těchto kalichů odtéká do pánvičky. U vás je zřejmě drobný konkrment přítomen v dolním kalichu pravé ledviny a tím je nejspíše mírně omezen odtok moči v této oblasti. To je patrně příčina hypotonie KPS vpravo.

19.6.2011 22:58:04

Dobrý den, poprosím o váš názor, pro zvýšenou frakci alfa 2 globulinů odeslána na sono ledvin, kde byl zjištěn tento nález...vpravo dole přítomnost oválné echostruktury,40mm dobře ohraničené s oj. cystickými ložisky diag. D 410 odeslána na CT a výsledky CT ukázaly na zánět a léčba antibiotiky kontrola za měsíc...urolog mě při nalezu na sonu docela vyděsil s tím že to vypadá špatně, ty výsledky na CT mě překvapily, čekala jsem to nejhorší, myslíte že by na CT rozpoznali nádor od zánětu, moč jsem měla v pořádku, občas mívám bolest v ledvině, jiné problémy nemám...děkuju

Diagnóza D410 znamená Novotvar nejistého nebo neznámého chování- ledvina. Obvykle je CT vyšetření poněkud přesnější než ultrazvukové vyšetření ledvin. U obou metod záleží na řadě faktorů jakými jsou typ přístroje a kvalita vyšetření, zkušenost vyšetřujícího lékaře, podání či nepodání kontrastní látky atd. V některých případech je nález (např. nádor) natolik zřejmý, že jej lze bezpečně prokázat ultrazvukem i CT, v jiných případech zůstává i po opakovaném vyšetření nález ne zcela objasněn. Je možno užít další metody, které mohou situaci objasnit např. PET-CT, případně sáhnout k histologickému ověření nálezu (např. punkcí). Pokud je předpokládaný útvar zánětlivého původu, mohlo by dojít k jeho zmenšení po antibiotické léčbě.

18.6.2011 23:03:10

Dobrý den, mé neteři je 17 let. Menstruaci dostala ve 14 letech. Od té doby měla velké problémy s menstruaci, bolesti hlavy. Probíhaly veškeré vyšetření, nic nezjistili až včera po hospitalizaci se zjistilo že holčina má dvě dělohy a jednu ledvinu. Můžese dítě narodit s1 ledvinou a dozví se to až v 17 díky

Dne 12.10.2010 jsem odpovídal na obdobný dotaz týkající se relativně pozního zjištění přítomnosti jedné ledviny, proto uvádím svou předchozí odpověď:

...Přítomnost pouze jedné ledviny do budoucna by nemusela prakticky znamenat téměř žádné omezení, jelikož jedna zdravá ledvina dostatečně zabezpečuje ledvinné funkce. Je třeba dbát zvýšeně na to, aby nedošlo k zbytečnému poškození zbylé ledviny - za různých zátěžových situací (těhotenství, užívání léků, náročné sporty apod. ). Je také vhodné v určitých intervalech funkci zbylé ledviny přešetřit (laboratorně, ultrazvukově).

Je otázkou, zda se neteř narodila s jednou ledvinou a druhá ledvina nebyla vyvinuta (tzv. aplazie či ageneze ledviny) či obě ledviny byly sice při narození vyvinuty ale jedna ledvina byla postižena vrozenou vývojovou vadou a později poznenáhlu k jejímu svráštění až byla tak malá, že ji nelze nalézt. Také mohlo dojít k zániku jiným mechanizmem. Jistě by stálo za to se zpětně podívat na popis ledvin u neteře v období jejího porodu - dnes se obvykle provádí ultrazvukové vyšetření ledvin ještě před porodem a po porodu - je ale otázkou zda tomu tak bylo tak i před 17 lety.

18.6.2011 20:26:09

dobry den syn m jet na DMSa vyšetreni jsou mu 3roky co ho čeka? Ma uloženou ledvinu od narozeni v male panvi jak je naročne toto vyšetreni a zda je nutne ultrazvuk je v pořadku a zda vyšetreni mu že ohrozit jeho. dekuji

Dovolím si zopakovat svou odpověď na obdobný dotaz, který byl v listárně zodpovězen zhruba před 1 rokem:

Radiofarmaka s pomalým vylučováním do moče se používají pro statickou scintigrafii ledvin (zobrazení funkčního parenchymu ledvin). To je případ statické scinti/tomoscintigrafie ledvin s relativní funkcí (99mTc-DMSA). DMSA je zkratka pro dimerkaptojantarovou kyselinu. Technecium (99mTc) sukcimer (DMSA) se ve zvýšeném množství koncentruje v kůře ledvin, s maximem za 3 - 6 hodin po i. v. aplikaci, kdy je v ledvinách vychytáno asi 40 - 50 % aktivity. Představuje metodu první volby časné dg. postpyelonefritické jizvy, zejména dětské chron. refluxní nefropathie. Dále pomáhá diagnostikovat polohové a tvarové anomálie - ptosa, dystopie, rotace, ren duplex, ren arcuatus (funkční parenchym v můstku), agenese, hypoplazie (rtg. němá ledvina), funkční residuum svráštělé ledviny, dg. kortikálního zeslabení. Trauma. Umožní posoudit fukční poměr pravé/levé ledviny.

Nezbytna dostatečna hydratace před vyš.

Zobrazení má být provedeno za 1 - 3 hodiny po injekční aplikaci..

Vyš. trva cca 4h, častěji méně, avšak v případě obstrukcí nebo snížené funkce ledvin může být vyšetření prodlouženo. Vyšetření není bolestivé - až na nitrožilní vpich.

6.6.2011 06:06:42

U BĚŽNÉHO ODBĚRU MOČI PO NEMOCI MI ZJISTILI ACETON V MOČI ALE PO ODBORNÉM VYŠETŘENÍ UROLOGEM BYLO VŠE V POŘÁDKU. JE MOŽNÁ ZÁMĚNA MOČI S JINÝM PACIENTEM. JE MI 41 LET A CUKROVKU NEMÁM. DĚKUJI R. SKUDRZYKOVÁ OLOMOUC

Aceton se může objevit v moči jako projev dekompenzovaného diabetu, ale také může vzniknout následkem hladovění, zvracení, alkoholu či jejich kombinací. Samozřejmě další možností je záměna vzorku moči s jiným pacientem.

4.6.2011 20:25:42

Dobrý den na sonu břicha a následně na urologii je tento nález: vlevo ledvina přiměřené velikosti parenchym izoechogenní bez ložiskových změn, střední segment rozšířen na 32 mm izoechogenní bez diletace KPS. Posílají mě na CT ledvin. Prosím vysvětlíte mi o co jde? děkuji

Dle popisu z ultrazvuku lze nejspíše usuzovat na vrozenou odchylku při vývoji ledviny, nicméně histologický charakter útvaru není možno jednoznačně určit. CT umožní lépe posoudit tento nález.

1.6.2011 15:20:27

Dobrý den, chci se zeptat, z čeho se provádí diagnóza zánětu ledvin. Z moči, krve či z ultrazvuku? Předem Vám děkuji za odpověď.

Pro infekční zánět ledvin (také označovaný jako pyelonefritida) svědčí jednak určité příznaky (bolestivost, často febrilie, častější močení apod. ), některé nálezy při fyzikálním vyšetření (např. palpační bolestivost v oblasti ledvin), některé močové nálezy (zvýšený počet bílých a případně červených krvinek v moči, nález bakterií v moči), některé nálezy v krvi (zvýšené hodnoty CRP, leukocytů, případně kreatininu) a také ultrazvukový nález.

31.5.2011 16:16:20

Dobrý den, jsem sedm měsíců po porodu a již třetí měsíc se v noci velmi silně potím (2 x se převlékám), teplotu ani otoky nemám. Poslední měsíc se přidala bolest v oblasti beder a spodních žeber, příští týden jsem objednána k urologovi na vyšetření. Laboratorně mám zvýšené leukocyty v moči 90, U-leukocyty 2, v krvi zvýšené pouze leukocyty 13,2 a CRP 33,92. Může jít o zánět ledvin? Bílkoviny ani krev v moči nebyly, kreatin a močovina v krvi také v normě. děkuji.

Příznaky a výsledky vyšetření, které uvádíte, skutečně nasvědčují možnému zánětu ledvin. Bylo by třeba co nejdříve absolvovat vyšetření a velmi pravděpodobně užívat antibiotika.

29.5.2011 22:37:24

ješte jedna otazka k predešlemu dotazu k uloženi ledviny v male panvi. Co to vyšetreni obnaši a jak se barvivo do ledviny vpravuje? omlouvam se a dekuji

Ledvina může být malrotována (t. j. pootočena jinak než je zdravá ledvina), může být přítomna obstrukce (překážka normálnímu odtoku moči močovodem), mohou se ve zvýšené míře vytvářet kaménky či častěji vznikat infekce močových cest. Některé informace nemůže ultrazvuk poskytnout - např. nelze stanovit funkci ledviny (zda je normální či nikoli), nelze prokázat či vyloučit reflux apod. Podrobnější vyšetření vašeho syna jinou metodou, než ultrazvukem, má za cíl tyto možné komplikace vyloučit. Jelikož nepíšete jaká metoda byla navržena nelze popsat jak bude vyšetření probíhat. V zásadě může být kontrastní látka vpravena do žíly (např. izotopová vyšetření ledvin, klasická vylučovací urografie, CT ledvin apod. ) nebo může být vpravena do močového měchýře (např. při mikční cystoradiografii).

28.5.2011 14:53:36

Dobry Den chtela jsem se Vas ze ptat co to znamena antipurinova dieta??dekuji

Stran obsahu látek obsahujících puriny doporučuji se podívat na následující odkazy:

www.nemoc-dna.cz/obsah-purinu-v-?potravinach/

www.naserady.cz/zdravi/obsah-purinu-v-?potravinach-dieta-pri-dne.php

27.5.2011 18:13:47

Přeji krásný den Manželka má 39 roku a byla na vyšetření u lékaře na sono břicha. Tam ji bylo řečeno že má objemný , prstovitě ohnutý žlučník bez listhiasy. Rozšíření korové vrstvy levé ledviny laterálně prý může jít o col. . Berth,prosím co to znamená a jaké to muže mít následky a jaká léčba mockrát děkuji Svěžen

Na dotaz týkající se columnae Bertini jsem odpovídal opakovaně - proto uvádím svou původní odpověď:

CB představuje anomálii při vývoji celého renkulu. Hypertrofický pruh jinak nezměněné kortikální tkáně ledviny se vyklenuje do renálního sinu, nejčastěji mezi horním a středním

kalichem. Jde o ektopii funkční kortikální tkáně. King, Friendeberg a Tena ji popsali jako vývojový pseudotumor ledviny. Zdroj: http://www.solen.cz/pdfs/uro/2002/06/05.pdf

Česky: vývojová změna na ledvině, bez důsledků pro ledvinu a nositele

26.5.2011 18:41:09

Dobry den, je mi 57 let. Jiz nekolik tydnu mam bolesti v podbrisku. Mam sedave zamestnani, pri vzprimeni me hrozne boli v podbrisku a celem spodku, jako by me nekdo tahal za spodek dolu. Kdyz to rozchodim je to celkem v pohode. Delohu nemam, rychla chuze zcela vyloucena. Prosim poradte co to muze byt. Dekuji Radova Vlasta

Může se jednat např. o onemcnění močového měchýře (zánět? ), ale také o jinou příčinu (kýla, apendicitida aj. ). Je třeba, aby vás vyšetřil lékař a odeslal na příslušná vyšetření.

24.5.2011 13:12:04

prosím co je to za onemocnění, susp. columna Bertini vlevo vel.27mm, dutý systém nedilatován, kontrementy ani cysty neprokázány Děkuji za odpověď. Domáňová

Dne 1.6.2010 jsem odpovídal na obdobný dotaz - proto uvádím svou původní odpověď:

CB představuje anomálii při vývoji celého renkulu. Hypertrofický pruh jinak nezměněné kortikální tkáně ledviny se vyklenuje do renálního sinu, nejčastěji mezi horním a středním

kalichem. Jde o ektopii funkční kortikální tkáně. King, Friendeberg a Tena ji popsali jako vývojový pseudotumor ledviny. Zdroj: http://www.solen.cz/pdfs/uro/2002/06/05.pdf

Česky: vývojová změna na ledvině, bez důsledků pro ledvinu a nositele

24.5.2011 12:26:20

Dobry den, pri sonografii bricha se zjistilo, ze mam pravou ledvinu ulozenou vlevo, lehce sikmo kaudalne od pupku. Take je malrotovana, hilem otevrenym ventralne. Nikdo mi vsak nerekl, jestli je funkcni.. Leva ledvina je v poradku. Chtela jsem se zeptat, jestli pak nebude problem v tehotenstvi?

Funkčnost pravé ledviny a také přesné zobrazení dutého systému lze poměrně snadno ověřit dynamickou scintigrafií ledvin, vylučovací urografií či ev. CT ledvin. Pokud jste doposud neměla žádné obtíže (především ve smyslu močové infekce) lze předpokládat, že ani v těhotenství se nemusejí žádné obtíže (hydronefróza, infekce močových cest) objevit. Je však pravdou, že k určitému stupni obstrukce ledvin (častěji vpravo) během těhotenství dochází poměrně často a atypické umístění ledviny by mohlo představovat zvýšené riziko pro vývoj obstrukce i pro vývoj močové infekce. Bylo by vhodné během těhotenství častěji kontrolovat močové nálezy i ultrazvukový obraz ledvin (zvl. pravé ledviny).

24.5.2011 02:31:51

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné aby se ” ztratila” ledvina. Během těhotenství jsem absolvovala 3x genet. ult plodu - zaměřen na urotrakt, kde pravá ledvina byla v pořádku u levé mirná dilatace. Dnes po porodu mi bylo sděleno, že pravá ledvina zcela chybí a levá má 52mm. Jsem zoufalá.

"Zmizení pravé ledviny" si lze vysvětlit různým způsobem. Buď byl chybně popsán ultrazvukový nález během těhotenství, nebo byl popsán nedostatečně nyní (ledvina je přítomna, avšak v atypické lokalizaci), nebo došlo skutečně k těžkému a velmi rychlému poškození pravé ledviny (např. cévnímu), která posléze atrofovala a nyní již není viditelná. Která z těchto variant je ta reálná lze bohužel obtížně posoudit.

17.5.2011 12:24:12

Dobrý den. Byla jsem na UZ břicha a při UZ ledvin mám takový výsledek: hypotonie d. s v obou ledvinách...pánvičky do 10mm, kalichy 5mm. Jinak obě ledviny bez patologických změn, dobře naplněný moč. měchýř bez patologických změn. Problémy s močením nemám, byla jsem jen na UZ břicha po kolice žlučníku.

Jedná se o nález, který nemá pro vás žádné klinické dopady a není projevem žádné nemoci ledvin.

16.5.2011 15:10:44

Dobrý den, můj 22letý syn trpí od 11 let nefrotickým syndromem (onemocnění minimálních změn) Byl léčen Prednisonem a Equoralem. Equoral se pro jeho organismus stal toxickým a jeho podávání muselo být ukončeno. Nadále reaguje na Prednison, který má ovšem pro něj nepříjemné vedlejší účinky. Existuje jiná řada léčiva, kterou by mohl být Equoral nahrazen? Děkuji za odpověď.

Pro léčbu nefrotického syndromu s histologickým nálezem minimálních změn, který není součástí některého z vrozených syndromů (ty jsou vůči imunosupresivní léčbě obvykle odolné či rezistentní) se používají jako základní léky Prednison, pokud je třeba tak v kombinaci s dalšími látkami. Jednou takovou skupinou látek jsou tzv. kalcineurinové inhibitory - mezi ně patří cyklosporin (jedním z cyklosporinových přípravků je Equoral) a dosti podobným lékem je např. Prograf (jak co do účinnosti, tak i spektrem nežádoucích komplikací). Poněkud odlišnou skupinou jsou cytotoxické léky. Nejznámějším, nejůčinnějším a také nejtoxičtějším lékem z této skupiny je cyklofosfamid. Další variantou, která se také občas používá je mykofenolát, který je dosti účinný a má nižší spektrum nežádoucích účinků (zažívací obtíže především). A konečně jsou také testovány další látky jako je např. Rituximab (protilátky proti určité subpopulaci B lymfocytů). Je to lék relativně účinný s poměrně malým počtem nežádoucích účinků. Je třeba uvést, že mykofenolát i Rituximab jsou natolik nové (a drahé) léky, že pro jejich užití v indikaci minimálních změn glomerulů je třeba nejdříve zažádat o schválení revizní lékaře.

15.5.2011 17:26:19

Jeste dopresneni dotazu k recidivě zánětu. Je mozne nyní po operaci provést další zákrok, který opravdu zabrání opakujícím se zánětům. A jaký? Nyní ultrazvuk ukázal normální velikost ureteru a žádnou shromážděnou moč v ledvinách. Pravděpodobně operací odstraněny reflux. Ještě jednou děkuji Maňasová

Ačkoli lze otevřenou či laparoskopickou operací odstranit reflux závažného stupně a tím snížit či odstranit pravděpodobnost zánětu v močových cestách, neznamená to, že je tato operace 100% zárukou, že se zánět v močových cestách po operaci (byť úspěšné) již nikdy neobjeví. Domnívám se, že je poněkud předčasné vyhodnocovat celkový efekt operace a případné dopady na recidivu močových infekcí a proto je příliš brzy na to uvažovat o reoperaci.

3.5.2011 20:15:43

Dobrý den, tchán má prý Léze na ledvinách ale sám nám neumí vysvětlit co to znamená.. žádám vás prosím o radu a vysvětlení.. máme o něj strach. Předem děkuji za zodpovězení

Léze znamená poškození. Bez bližšího upřesnění o jaký typ léze či lézí by se mělo jednat nelze odhadnout co je tímto pojmem označeno. Lze si např. představit difuzní lézei (či změny) v rámci postupné redukce korové vrstvy ledvin tak. jak tomu může být při různých chronickém onemocnění ledvin.

26.4.2011 23:18:39

Dobrý den, šestiletému synovi diagnostikovali letos v lednu Henoch Shonleinovu purpuru. V první akutní fázi měl pouze dramatické abdominální příznaky, pro které mu byl nasazen na 1 měsíc Prednison. Ledviny nebyly postiženy vůbec. Minulý týden, zřejmě vlivem infektu (rýma, kašel), jsme objevili mikroskopickou hematurii (5-10 erytrocytů), z krevních testů: krea 36. Po týdnu se mu z rýmy vyvinul zánět dutin, hematurie stoupla na 11-20 erytrocytů a objevila se i střední proteinurie (hodnota 1). Vždy první den příznaků infektu byla v moči patrná makroataka a množství moči podstatně kleslo, přestože příjem tekutin výrazně neklesl. V dalších dnech se barva i množství moči upravilo. (Stěžoval si také na bolesti břicha, konkrétně pocity na zvracení u jídla nebo bezprostředně po jídle. ) Nicméně mikroskopická hematurie i proteinurie trvá. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho je možné čekat s léčbou, aby nebyly poškozeny ledviny, či jaké množství bílkovin v moči už je kritické. S lékaři jsem domluvená na dalším stanovení bílkoviny z nasbírané moči za 24 hod. až za 14 dní. Nehrozí synovi selhání ledvin? Jak mohu ovlivnit, či zmírnit toto onemocnění bez imunosupresiv? Pomohou např. brusinkové preparáty, džusy, čaje, či rybí tuk? Jaké hodnoty bílkovin a jak dlouho musí být stanoveny v moči, aby se přistoupilo k biopsii ledvin a následné léčbě? Mnohokrát děkuji za odpověď. Renata Urbanová

Začněme od jednoduššího - průběh Henoch-Schonleinovy purpury nelze ovlivnit rybím tukem, brusinkami, ani džusy či čaji. Je jistě žádoucí co nejdříve vyléčit infekt typu sinusitidy (zánět dutin), který mohl být spouštěcím mechanizmem pro tuto ataku HSP. Zatímco obecně vzato je vhodné zahájit léčbu akutní ataky HSP co nejdříve, především proto, aby nedošlo k závažnějšímu poškození ledvin, je obtížnější však říci zda to platí beze zbytku i v tomto konkrétním případě. Bylo by nepchybně vhodné v poměrně krátkých intervalech (např. a týden) kontrolovat nejen močové nálezy, ale také sérový kreatinin resp. kreatininovou klírens. Předpokládám, že pokud by v době domluvené kontroly byla zjištěna významná proteinurie (např. nad cca 2-3 g/24 h) ev. vzestup kreatininu - znamenalo by to silný argument pro provedení renální biopsie a zahájení léčby (kortikoidy).

13.4.2011 13:39:53

Dobrý den, obracím se na vás s následujícím dotazem: letos (březen) se nám narodilo děťátko s jednou ledvinou + megaureter (až 7mm retrovesikálně i subrenálně, výrazně vinutý), ledvina - má širší dutý systém, pánvička AP 6,5mm, odstupy kališku štíhlé. JIž v porodnici nám byl podáván lék ZINAAT susp. 0,6ml a 12hod, a máme ho brát preventivně proti možné infekci dlouhodobě (půl rok až rok). Je to tak v pořádku, nemohou uškodit jeho organismu? Chtěla bych se zeptat, zda se takový močovod operuje. Děkuji

Dovoluji si uvést výtažek z příbalového letáku Zinnatu:

...Nežádoucí účinky, které se mohou vyskytnout při léčbě přípravkem Zinnat, bývají obvykle

mírné a přechodné. U malé části nemocných užívajících tento přípravek se mohou vyskytnout

zažívací potíže jako průjem, nevolnost, zvracení a bolest břicha. Velmi vzácně se může

objevit žloutenka. Stejně jako při užívání jiných širokospektrých antibiotik (tj. léčiv

působících proti mnoha různým druhům bakterií) byl hlášen vznik pseudomembranózní

kolitidy (akutního zánětu tlustého střeva). Při užívání přípravku se může též objevit

kandidóza (kvasinkové onemocnění). O případném výskytu těchto obtíží informujte lékaře.

Stejně jako při podávání jiných podobných léčiv (cefalosporinových antibiotik) byly vzácně

hlášeny kožní reakce a reakce přecitlivělosti, zahrnující kožní vyrážky, kopřivku, svědění,

horečku, sérovou nemoc a velmi vzácně anafylaxi.

Celkově se jedná o účinné a šetrné antibiotikum.

Co se týká případné operace megaureteru - tak je možno uvést, že se operuje přibližně 10 - 20% případů a to obvykle tehdy dochází - li k další dilataci ureteru či k poklesu funkce ledviny.

13.4.2011 12:40:51

Dobrý den, mám 7týdenního syna, kterému byl pomocí UZV diagnostikována dilatace DS pravé ledviny, široký vinutější ureter a pravděpodobně VUR min. II. stupně. Bylo nám naordinováno ”mikční vyšetření” (zacévkování a ”napuštění” kontrastní tekutinou) a bereme denně 1 ml Sumetrolimu. Chci se zeptat, zda toto vyšetření není pro 7měsíční miminko nijak rizikové (nemůže poškodit močovou trubici) či bolestivé? A dále co říkáte na denní užívání ATB v tak raném věku? Nemůže to mít pro syna nějaký negativní dopad? (Je plně kojen a bereme probiotické kapky). Děkuji za Vaši odpověď.

Vyšetření MCUG je spíše nepříjemné, než bolestivé. Komplikace MCUG se vyskytují vzácně, patří k nim alergická reakce na k. l. , infekce močových cest, a zcela výjimečně poškození (např. perforace) močové trubice. Je vcelku běžným postupem podávat zajišťovací antibiotickou léčbu (obvykle Sumetrolimem) při podezření na VUR do té doby, než je provedeno vyšetření MCUG (a upřesněn rozsah VUR).

11.4.2011 07:45:05

Dobrý den jsem necelé 4 měsíce po operaci ledvin. Byla mi vyoperovaná, byla tam rakovina. Chtěl bych vědět jestli mi nemůže uškodit fyzická námaha. Někde čtu, že život s jednou ledvinou je normální. Někdo zase tvrdí, že by se měl člověk šetřit. Chtěl bych jít do práce, ale na druhou stranu se nechci odrovnat. Mé zaměstnání je fyzicky docela náročné. Děkuji za odpověď

Přítomnost pouze jedné ledviny by do budoucna nemusela prakticky znamenat téměř žádné omezení, jelikož jedna zdravá ledvina dostatečně zabezpečuje ledvinné funkce. Je však třeba dbát zvýšeně na to, aby nedošlo k zbytečnému poškození zbylé ledviny - za různých zátěžových situací. Pod tím si lze představit např. užívání některých léků, provozování náročných sportů vedoucích k potenciálně k traumatickému poškození zbylé ledviny či přítomnost klinických komplikací jakými jsou např. hypertenze či cukrovka, které mohou druhotně poškodit ledvinu. Je také vhodné v určitých intervalech funkci zbylé ledviny pravidelně přešetřit (laboratorně, ultrazvukově).

9.4.2011 21:45:24

Vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jaký je další postup, pokud se zjistí významné postmikční residuum u 1,5letého chlapce. Chlapečkovi byla po narození diagnostikována funkce ledvin 90:10 ve prospěch pravé ledviny, VUR 3.-4. stupně na pravé straně a 5. stupně na levé. Po roce na kontrolním MCUG VUR na pravé straně vymizel a na levé se zmenšil na 2.-3. stupeň. Ve zprávě však má, že močí inkompletně, během mikce se nález (vyšetření MCUG) nemění, není patrnná elongace či rozšíření zadní uretry. Dále se píše o max. kapacitě moč. měchýře cca 70ml a poslední zmínka je významné postmikční residuum. Poslední dobou (spíše od tohoto posledního vyšetření) jsem si všimla, že chlapec při močení jakoby tlačí. Může to být i tím, že má celkem velmi úzkou předkožku? Předtím to nedělal. Nevím, zda-li je možné (měl ji natrženou) aby po zákroku a zahojení se více stáhla. Ve zprávě se hovoří, že předkožka je konglutinována z 80%. Prosím, zda-li byste mi mohl sdělit, jak se mi postmikčním residuu postupuje, zda-li je nutný nějaký zákrok. Jak velké p. res. je, se ve zprávě nehovoří. Jinak chlapec byl v minulosti vyšetřován, zda-li je přítomná chlopeň, což se nepotvrdilo. Moc děkuji a přeji krásný den, L. F.

Ačkoli uvádíte mnohé detaily týkající se zdravotních obtíží u syna, nelze na Vaše dotazy odpovědět jednoznačně. O tom, jak může konglutinace předkožky ovlivnit mikci a způsobit její poruchy se můžete detailněji informovat na odkazu: www.babyweb.cz/Clanky…FIMOSA-KONGLUTINACE-PARAFIMOSA.aspx

Posouzení toho jak závažná je porucha mikce a jaká je její příčina (včetně rezidua) nemusí být snadné a může vyžadovat více či méně náročné vyšetření, především urodynamické (některé podrobnosti viz např. v odkazu: www.urologieprostudenty.cz/obecna-urologie/?urodynamicke-vysetreni).

8.4.2011 09:36:38

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, co znamená hypertrofická columna Bertini? Moc Vám děkuji za odpověď.

Dne 1.6.2010 jsem odpovídal na obdobný dotaz - proto uvádím svou původní odpověď:

CB představuje anomálii při vývoji celého renkulu. Hypertrofický pruh jinak nezměněné kortikální tkáně ledviny se vyklenuje do renálního sinu, nejčastěji mezi horním a středním

kalichem. Jde o ektopii funkční kortikální tkáně. King, Friendeberg a Tena ji popsali jako vývojový pseudotumor ledviny. Zdroj: http://www.solen.cz/pdfs/uro/2002/06/05.pdf

Česky: vývojová změna na ledvině, bez důsledků pro ledvinu a nositele

4.4.2011 19:18:23

dobrý den byl jsem na sonu břicha a závěr zněl: solitární objemná cholecystolithiasa. několik dobných parapelvických cyst bilat, jinak norm. sono obraz břišních orgánů.... chtěl bych se zeptat co to znamená? mám časté potíže s ledvinamy a tak bych rád věděl zda je to vážné děkuji

Drobné prapelvické cysty jsou klinicky zcela nezávažným nálezem. Představují velmi drobné dutinky v blízkosti pánvičky, které jsou vyplněné močí. Obvykle jsou náhodným nálezem např. při ultrazvukovém vyšetření ledvin. Jen velmi vzácně může dojít ke klinickým projevům jako je např. zánět, či tlaková bolest. Nepopisujete jaké obtíže s ledvinami máte, ale předpokládám, že nemají souvislost s nálezem několika parapelvických cyst.

2.4.2011 18:23:08

Dobrý den, prosím o radu. Naše holčička má 2.5 měsíce a má jít na reimplantaci pravého močovodu. Chci se zeptat, jak tahle operace probíhá, jak dlouho musí po ní zustat v nemocnici a jaké jsou u operace takhle malých dětí rizika. Děkuji moc za odpověd.

Doporučuji se podívat na následující odkazy, na kterých je operace popsána, včetně možných komplikací:

www.cpzp.cz/main/dotazy_on.php?tema=2&id=?29921&p_str=33

www.nem-km.cz/oddeleni…93-reimplantace-mocovodu/

1.4.2011 14:13:08

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak bude probíhat vyšetření MCUG u mé 8měsíční dcery, už takhle má strach z doktorů a chci se zeptat jestli bude pro ní vyšetření bolestivé? Děkuji za odpověď

Dne 17.5.2010 jsem odpovídal na obdobný dotaz týkající se MCUG - proto si dovoluji vám uvést svou předchozí odpověď:...

Dovolím si uvést citaci z: VOX PEDIATRIAE - leden/2005 - č.1 - ročník 5:

Přes všechny technické pokroky v používání ultrazvuku je při podezření na VUR referenčním vyšetřením standardizovaná klasická RTG mikční cystografie (MCUG). Po zavedení močové cévky se do měchýře napouští roztok s kontrastní látkou, hladina v láhvi s roztokem je ve výši cca 70 cm nad symfýzou u pacienta ležícího na vyšetřovacím stole na zádech. Tlak pod kterým roztok plní močový měchýř je tedy standardní- 70 cm sloupce tekutiny. Je chybou plnit močový měchýř kontrastní látkou jakýmkoliv jiným způsobem, např. aplikovat tekutinu stříkačkou pod tlakem. Uvedená metoda by měla představovat zlatý standard především proto, že dle ní lze dobře posoudit stupně VUR (grading I.-V. stupeň). Během plnění měchýře a po jeho naplnění se skiaskopicky hodnotí event. průnik kontrastní látky do ureterů, pokud je přítomen, jedná se o pasivní VUR. Pak se pacient vyzve k mikci a pokud se teprve tehdy objeví VUR, jde o reflux aktivní. Pasivní reflux se většinou během mikce akcentuje a dosahuje pak vyššího stupně gradingu. Během mikce se musí hodnotit i průchod kontrastní látky uretrou a vyloučit infravezikální obstrukci. U kojenců a batolat, kteří nemočí na povel, se mikce vyvolá většinou tak, že po naplnění měchýře se cévka rychle vytáhne a dítě začne močit. Standardně se má vyšetřovat po mikci vyprázdnění měchýře a pátrat po event. postmikčním reziduu.

30.3.2011 23:24:05

Děkuji moc za odpověd k DMSA. A jěště mě zajímá, jak se to vyšetření provádí. Syn má dva roky a prý v dohledné době by to měl absolvovat. Co ty čtyři hodiny a více budou s ním dělat? Je to bolestivé? A ještě prosím vás, když je svráštilá ledvina, musí se odstranit? Díky moc.

Vyšetření DMSA obvykle trvá poněkud kratší dobu než 4 h. Jak stráví dítě dobu čekání od aplikace radiofarmaka do žíly do doby, kdy bude provedeno zobrazení ledvin záleží na vás (procházka, pobyt v čekárně, ev. v dětském koutku - např. ve VFN Praha). Vyšetření není bolestivé - až na nitrožilní vpich. Pokud chcete podrobnější údaje je nejvhodnější se zeptat přímo na tom pracovišti, kde bude vyšetření provedeno (internetové odkazy či informace jsou dnes již standardem, lze samozřejmě se doptat i telefonicky).

28.3.2011 14:29:55

Zdravím, můj dotaz byl již zodpovězen. Byla to otázka a odpověď z 23. března 2011. Dopadlo to tak, že moč je v pořádku, takže prý po stránce urologické je vše v pořádku, akorát nechápu, proč mám prosak pravé ledviny. Myslíte, že už se nemám dále o to zajímat, že to do budoucna nic neznamená, i když stále ty bolesti mám, ale spíše jak je žlučník, játra a táhnou se směrem do boku a do zad. Děkuji

Domnívám se, že klinický obtíže jsou výrazně zmírněny proti předchozímu období. Na druhou stranu přičina bolestí v pravém bedru, ani důvod prosáknutí pravé ledviny nebyly jednoznačně objasněny. Je na místě dbát na to, aby bylo v rozumném odstupu provedeno kontrolní zobrazení ledviny, případě další vyšetření.

28.3.2011 12:35:21

Dobrý den, jsem v 29. týdnu těhotenství a u miminka bylo na ultrazvuku zjištěno pravděpodobné zdvojení ledvinné pánvičky vlevo a mělo větší močový měchýř 41mm. Chci se zeptat co to znamená teď pro miminko a jak se to bude projevovat do budoucna pokud se vše potvrdí. Děkuji za odpověď.

Pokud se u plodu zobrazuje zvětšený močový měchýř je třeba uvažovat především o tom, že odtok moči z měchýře je narušen vrozenou překážkou. Takovou obstrukci mohou tvořit např. chlopně zadní uretry (u chlapců). Jsou však možné i jiné příčiny zvětšení měchýře, takže je provést podrobnější vyšetření (obvykle po porodu). Zdvojení ledvinné pánvičky vlevo je přidruženou vrozenou abnormitou, která může být zcela asymptomatická či může vést ke zvýšené frekvenci zánětů močových cest.

25.3.2011 23:05:04

prosím, jak vypada vyšetření DMSA, je bolestivé? Děkuji

Dovolím si zopakovat svou odpověď na obdobný dotaz, který byl v listárně zodpovězen zhruba před 1 rokem:

Radiofarmaka s pomalým vylučováním do moče se používají pro statickou scintigrafii ledvin (zobrazení funkčního parenchymu ledvin). To je případ statické scinti/tomoscintigrafie ledvin s relativní funkcí (99mTc-DMSA). DMSA je zkratka pro dimerkaptojantarovou kyselinu. Technecium (99mTc) sukcimer (DMSA) se ve zvýšeném množství koncentruje v kůře ledvin, s maximem za 3 - 6 hodin po i. v. aplikaci, kdy je v ledvinách vychytáno asi 40 - 50 % aktivity. Představuje metodu první volby časné dg. postpyelonefritické jizvy, zejména dětské chron. refluxní nefropathie. Dále pomáhá diagnostikovat polohové a tvarové anomálie - ptosa, dystopie, rotace, ren duplex, ren arcuatus (funkční parenchym v můstku), agenese, hypoplazie (rtg. němá ledvina), funkční residuum svráštělé ledviny, dg. kortikálního zeslabení. Trauma. Umožní posoudit fukční poměr pravé/levé ledviny.

Nezbytna dostatečna hydratace před vyš. (minim.. l)!!

Zobrazení má být provedeno za 1 - 3 hodiny po injekční aplikaci..

Vyš. trva cca 4h, avšak v případě obstrukcí nebo snížené funkce ledvin může být vyšetření prodlouženo.

23.3.2011 09:59:22

Prosím o vysvětlení nálezu. susp. kolika vpravo, CT nefrogram - bez zn. urolithiasy městnání bilat, mírný prosak pravé ledviny. Pan doktor mi vzal moč, čekám na výsledky a pry důvod se bude muset hledat jinde. Prosím o radu. Děkuji ...

Předpokládám, že jste měl či měla bolest v oblasti pravého bedra a tato bolest byla považována za kolikovitou bolesti, způsobenou kamenem v močových cestách. Dle CT vyšetření však kamen prokázán nebyl a tudíž bude pokračovat pátrání po původu bolesti a oboustranného městnání.

22.3.2011 23:26:40

Dobrý den, můžete prosím popsat vyjádření lékaře, který dělal UZ ledvin, jehož závěr po tomto vyšetřeni bylo, že je nález asi ledvinově kameny nebo kalcifikace, že doporučí další vyšetření. Já bych ráda věděla co znamena kalcifikace. Děkuji za odpověd.

Kalcifikace znamená zvápenatění resp. přítomnost usazenin obsahujících vápník v tkáních různých orgánů, včetně ledvin. Kalcifikace v ledvinách mohou být součástí a projevem abnormálního metabolizmu vápníku, fosfátů a dalších látek. Závažnost stavu závisí obvkle na rozsahu kalcifikací a na jejich příčině. Na rozdíl od kamenů nezpůsobují kalcifikace obvykle významnější klinické obtíže (útlak močových cyst, koliky, záněty apod. ). Odlišení konkrementů od kalcifikací nemusí být vždy jednoduché a může vyžadovat podrobnější vyšetření (např. CT).

22.3.2011 15:41:36

Dobrý den, je mi 32 let a v poslední době mi natékají dolní končetiny. Za poslední půl rok jsem na váze přibrala 15kg, aniž bych začala více jíst nebo se přestala pohybovat. Myslela jsem, že je problém v lymfatickém systému, ale začla jsem pozorovat, že při močení ze mě odchází málo moče. Nemám žádné bolesti ani pálení. Může být problém v ledvinách, případně jaký. Lékař mi na nateklé nohy předepsal Venoruton forte. Nevyšetřil mi ani moč ani krev. Mohu si o vyšetření požádat sama? Děkuji

Pokud jste přibrala 15 kg/ 6 měsíců a příčina tohoto váhového nárůstu není zřejmá, navíc otékají dolní končetiny, tak je jistě namístě žádat podrobnější vyšetření k objasnění stavu. Jako jednu z možných příčin si lze např. představit tzv. nefrotický syndrom. NS je závažný stav, kdy v důsledku onemocnění ledvin dochází k významným ztrátám bílkovin do moči, k postupnému úbytku bílkovin v těle a ke vzniku otoků a retenci tekutin. Posoudit, zda se jedná o NS či nikoli lze poměrně snadno na podkladě vyšetření moči (průkazem či naopak vyloučením přítomnosti bílkovin v moči) a krve (stanovení koncentrace bílkovin v krvi). Pacient má právo na přiměřenou odbornou péči, takže jistě máte právo vyjádřit dotaz na vašeho ošetřujícího lékaře a případně vznést požadavek na vyšetření. Váš lékař by buď měl daný dotaz zodpovědět a objasnit svou představu o příčině obtíží nebo vaše obavy rozptýlit tím, že nechá provést patřičná vyšetření. Pokud nejste s postupem vašeho lékaře spokojena je s ohledem na svobodnou volbu lékaře možno zvolit lékaře jiného. Lze se také samostatně dožadovat vyšetření u odborných lékařů, jistě je však výhodnější, pokud vás na odborné vyšetření pošle praktický lékař.

21.3.2011 20:36:59

Dobrý den, mám ještě dotaz k mému původnímu dotazu. Provádí se běžně odsátí parapelvických cyst v ledvinách? Nehrozí nějaké nebezpečí při zákroku např. krvácení, které by mohlo způsobit úplné poškození ledviny, která má již sníženou funkčnost a nebo odsátím cyst by se mohla funkce ledviny zlepšit? Díky za odpověď.

Domnívám se, že k rozhodnutí o tom, zda absolvovat punkci parapelvické cyst či cyst je třeba zvážit, jak dlouho je funkce pravé ledviny snížená, zda dochází k dalšímu zhoršování a co je vlastně příčinou snížené funkce. Dalším významným faktorem pro rozhodování dynamika růstu či zmnožení cyst.

18.3.2011 20:42:15

Dotaz na odsátí parapelvických cyst. Dobrý den pane doktore, mám sníženou funkci pravé ledviny (27%), dále v ní mám parapelvické cysty 6 cm a kamínek v dolním kalichu. Odsátí těchto parap. cyst je nebezpečné, nebo běžný zákrok? Zlepší se funkčnost ledviny po odsátí cyst? Mohou nastat komplikace při zákroku bočním vpichem, když mám v ledvinách mnohočetné další cysty. Po nedávné kolice jsem měla zavedený stent, jelikož mám kolínkovitě zahnut močovod u této ledviny. Děkuji za odpověď Anna.

Odsátí cyst v ledvinách lze považovat spíše za běžný zákrok. Úspěšnost či rizikovost výkonu závisí na řadě okolností: na množství cyst, na jejich velikosti, na jejich umístění, na tom, zda komunikují s dutým systémem, na dobrém zobrazení ledvin atd. Odsávat cysty má smysl tehdy, pokud vytvářejí příznaky (bolest, jsou zdrojem zánětu) či pokud vytvářejí útlak v dutém systému a tím zhoršují funkci ledvin. Je třeba počítat s tím, že zcela běžně může v určitém časovém odstupu od punkce dojít k recidivě vývoje cysty či cyst. Proto se obvykle instiluje do cyst sklerotizující látky (např. alkohol), který má zabránit recidivě vzniku cysty. Pokud je funkce vaší pravá ledviny významně a dlouhodobě snížena nelze patrně očekávat zlepšení funkce po punkci cyst.

18.3.2011 11:57:00

Dobrý den, dceři byla po porodu diagnostikována rozšířená ledvinová pánvička do 3mm. Nyní ve 2 měsících byla na sonu ledvin a ve zprávě bylo napsáno: Pravá ledvina 52mm, hypotonická levá ledvina 47mm, rozšířená pánvička 2mm, kalichy nedil. Co to vlastně znamená? Vyplývá z toho že s levou ledvinou bude mít v budoucnu potíže? Moc děkuji za odpověd.

V tuto chvíli je dutý systém v oblasti levé ledviny na pomezí mírného rozšíření. Je zatím příliš brzy na přesnější předpověď dalšího vývoje ledviny. Je možné, že dojde k úpravě stavu spontánně. Je třeba obraz ledvin nadále sledovat a eventuálně absolvovat podrobnější vyšetření ledvin a močového traktu.

17.3.2011 21:50:36

dobrý den, mohu se zeptat co znamená nález: ”ledviny bez dilatace DS a parapelv. cysty vlevo, MM bez patol. obsahu” děkuji mnohokrát, sochor

Vysvětlení zkratek: DS - dutý systém, MM - močový měchýř. Vpodstatě se jedná o normální morfologický obraz ledvin a močového měchýře, až na nález několika cyst v levé ledvině v blízkosti pánvičky (parapelvické cysty). Parapelvické cysty jsou obvykle klinicky nezávažným nálezem.

13.3.2011 08:29:59

Dobrý den, chci se zeptat, zda může nějak souviset vyšší hladina cholesterolu s funkcí ledvin? Cholesterol mám 7,6, léky na to zatím neberu. Můj věk je 22. Také se mi občas stává, že i po 2 sklenkách vína pociťuji druhý den nepříjemnou bolest v bederní krajině na pravé straně. Jiné komplikace nemám. Mohlo by to značit nějakou dysfunkci ledviny? Mohli byste mi poradit, zda vůbec a případně o jaké vyšetření požádat. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Vyšší hladina cholesterolu v krvi by potenciálně mohla souviset s poruchou funkce ledvin v tom smyslu, že při výraznějších ztrátách bílkoviny do moči, t. j. v rámci tzv. nefrotického syndromu, dochází k vzestupu hladin tuků (cholesterolu) v krvi. Prokázat nefrotický syndrom je poměrně jednoduché (nález zvýšených ztrát bílkovin do moči a snížených hladin bílkovin v krvi). S ohledem na občasné bolesti v bederní oblasti by bylo patrně vhodné požádat o vyšetření nefrologické či urologické (vyšetření krve, moči, ultrazvuk ledvin).

11.3.2011 07:43:23

V letošním roce nebylo nikde zveřejněno, kde a kdy se mohou dát pacienti preventivně v rámci Světového dne levin vyšetřit. Zprávu zřejmě neměla ČTK a nebyla ani na vašem webu. Když jsem si složitě vytelefonovala, že se koná na poliklinice fakultní nemocnice - nebyli tam téměř žádní pacienti, protože o akci nikdo neměl šanci se dozvědět, Navíc se konala jen hodinu a půl- od 13. OO-14. 30, což si myslím, že je na prevenci velmi krátká doba. Poté co jsem se tam dostavila, mě v odběrovém centru odmítli dát zkumavku na odběr krve, která by byla v pořádku. Když jsem žádala o výměnu, chtěla mě dát vedoucí odběrového centra vyhodit vrátným, takže jsem odešla, aniž bych měla nabránu krev. Podotýkám, že chodím o holi.

Bohužel jiné informace o akcích věnovaných Světovému dni ledvin, než ty uvedené na webových stránkách České nadace pro nemoci ledvin či České nefrologické společnosti nemáme v listárně Nadace k dospozici.

9.3.2011 14:56:47

Dobrý den, měla bych zájem zúčastnit se akce Světový den ledvin ale ani na jedné z doporučovaných adres jsem nenalezla podrobnější informace a je to již zítra. Můžete mi prosím napsat jestli se akce koná i někde v Kladně? Moc děkuji za odpověď. Miroslava Szélesová hridele@strojpoldi.cz

Bohužel jiné informace o akcích věnovaných Světovému dni ledvin, než ty uvedené na webových stránkách České nadace pro nemoci ledvin či České nefrologické společnosti nemáme v listárně Nadace k dospozici.

9.3.2011 14:26:16

Dobrý den, můj 2,5 letý syn má tento nález: obě ledviny ortolopní, obvyklé echogenity a echostruktury, bez ložiskových změn, bez dilatace DS. Moč. měchýř s anechogenním obsahem, bez UZ patologie, levý ureter juxtavesikálně lehce dilatovaný šíře cca 10mm, vhodné zvážit MCUG, UZ KO vhodná. Je nutná operace při tomto nálezu? Mohu udelat neco pro to, aby se nemuselo operovat? Může být tento nález, myslím tím, lehce dilatovaný močovod, dočasný či přechodný? děkuji

Rozšíření močovodu juxtavezikálně (nad měchýřem) je označované jako megaureter. Primární megaureter je způsoben (vrozenou) překážkou v oblasti přechodu močovodu do močového měchýře. Může nebo nemusí být spojen se zpětným tokem moči (refluxem). V některých případech může v důsledku přirozeného vývoje a vyzrání tkáně v oblasti přechodu močovodu do měchýře k megaureteru. Je třeba přesněji určit příčinu dilatace ureteru a teprve následně uvažovat o léčebném postupu.

4.3.2011 18:06:03

Dobrý den. Jak dlouho musí působit hydronefroza - přeplněná pánvička, aby došlo k trvalému poškození ledviny? Jsem 3/4 roku po totální LAHVY -hysterektomii a vzhledem k stálým bolestem od operace-poškodili močovod? napravo v břichu v průběhu močovodu a přeplněné pánvičce mám obavy o ledvinu. Děkuji

Rychlost a závažnost poškození ledviny v klinické praxi závisí na tom, zda se jedná o obstrukci úplnou či částečnou a na tom, jaká je délka trvání obstrukce. Některá experimentální pozorování naznačují, že pokud je jednostranná obstrukce odstraněna do 2 týdnů od jejího vzniku, lze očekávat úplnou úpravu renálních funkcí. Pokud trvá obstrukce déle než 6 týdnů dochází k nezvratnému zániku funkce ledviny.

4.3.2011 12:37:28

Dobrý den. Ve 20 tt byla pri velkem ultrazvuku zjistena u plodu ageneze prave ledviny (pricemz ve sprave je pripustena moznost dysplasticke ledviny v oblasti bifurkace aorty - toto snad v soucasne dobe ale nelze potvrdit, protoze mocovy mechyr miminka branil pani doktorce ve viditelnosti a k potvrzeni nalezu). Nebyla jsem poslana na zadne dalsi vysetreni, pricemz mam prijit v 30 tt na dalsi bezny ultrazvuk. 1) Rada bych se zeptala zda je tento postup bezny nebo jsou maminky s timto nalezem posilany na dalsi ultrazvuk, prip. jine vysetreni. 2. Je mozne, ze tuto vadu bylo mozne videt jiz ve 12 tt resp. 13 tt na utz - sprava z tohoto vysetreni zadne odchylky nevykazuje. Dekuji za odpoved.

Během těhotenství je běžně prováděno ultrazvukové vyšetření plodu 3x (v prvním, druhém a třetím trimestru). Výtěžnost výsledků závisí do značné míry na zkušenosti vyšetřujícího a kvalitě přístroje. V případě nejasného výsledku lze samozřejmě provést další vyšetření. Nepochybně máte právo se zeptat o možnosti (či smyslu) dalšího dodatečného vyšetření, tím spíše, že se zdá být rozpor mezi 1. a 2. ultrazvukovým vyšetřením. Pokud byla při prvním ultrazvukovém vyšetření jasně popsána normální morfologie pravé ledviny tak není běžné, aby o 7 týdnů nebylo možno tuto ledvinu zobrazit...

2.3.2011 15:50:24

Dobrý den mám na Vás prosbu byla jsem na nukleárním vyšetření, kde mi byla zjištěna: vedlejší nález vyšší akjtivita v oblasti dutého systému pravé ledviny, susp. ztížený odtok z této oblasti- vhodné doplnit gamagrafií ledvin k upřesnění odtokjových poměrů z této oblasti. Předem děkuji za vysvětlení.

Při vyšetření dynamickou scintigrafií ledvin lze zobrazit průtok radiofarmaka ledvinami a jeho vylučování do moči a získat tak představu o funkci ledvin a případných poruchách vylučování ledvinami. Existují další metody (ultrazvuk, computerová tomografie - CT aj. ), kterými lze velmi podrobně zobrazit tvar, velikost, jizvy, prokrvení a funkci ledvin. Výše uvedená aktivita v oblasti dutého systému může, avšak také nemusí mít klinický význam - to lze stanovit teprve po dalších vyšetřeních.

25.2.2011 16:12:22

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, příbuzná má 4letou dcerku s hypoplazií-dysplazií ledvin a snížením ledvinných funkcí I. st. Děvčátku byl v posledních letech zjištěn vyšší cholesterol - kolem 5,3. Souvisí toto zvýšení cholesterolu s onemocněním ledvin? Je vhodné u tak malého dítěte zvýšenou hladinu cholesterolu nějak řešit? Děkuji za laskavou odpověď.

Zvýšená hladina cholesterolu u 4leté dívenky může a nemusí souviset s onemocněním ledvin. Souvislost s onemocněním ledvin je velmi podezřelá v tom případě, že u této dívky dochází k významnějším a dlouhotrvajícím ztrátám bílkovin močí a zvýšená hladina cholesterolu je v takovémto případě součástí tzv. nefrotického syndromu. Nefrotický syndrom je charakterizován vysokou proteinurií, hypoproteinémií (hypalbuminémií), otoky a hypercholesterolémií. Přesná příčina a mechanizmus vzniku hypercholesterolémie při NS nejsou známy a jsou patrně komplexnější povahy. Pokud je hypercholesterolémie trvalejší a závažnější, může způsobit klinické problémy i u malých dětí a obvykle se doporučuje léčba (statiny). Pokud bude NS přetrvávat (tzn. bude přetrvávat proteinurie, která NS spouští), tak lze očekávat trvalou tendenci k hypercholesterolémii.

25.2.2011 16:08:07

Dobry den, co je to polycystoza v poslednom stadiu ochorenia? Dakujem

Chronická onemocnění ledvin (v angl. označováno zkratkou CKD - chronic kidney disease), včetně polycystické choroby ledvin, se v posledních letech zařazují do několika (5) funkčních stadií. Čím je funkce ledvin nižší, tím je stadium onemocnění vyšší. Ve funkčním 5. stadiu klesá glomerulární filtrace (která je základním ukazatelem funkce ledvin) pod 0.25 ml/s. Jedná se o funkční stadium, které vyžaduje brzkou náhradu funkce vlastních ledvin dialýzou či transplantací ledviny.

22.2.2011 10:41:14

Dobrý den. Manžel byl poprvé v dialyzačním programu ve svých 34 letech. Během 7 let podstoupil jednu transplantci (po 2 měsících odhojení) a poté v r. 1991 transplantace (rejekce po 16 letech). Nyní opět je třetím rokem pacientem dialýzy. Mám problémy nejen s vysokou hladinou draslíku (v rozmezí kolem 6 jednotek i někdy 6,4, nyní celkém drží hodnotu 6). Musím také uvést, že od rejekce ledviny již opět vůbec nemočí, jeho ledviny ani na snímcích nejsou vidět. Koupili jsme si knihu Výživa při pravidelném dialyzačním léčení. Co jde namáčím přes noc, brambory, mrkev, celer, petržel i třeba zelenou a červenou papriku. Jinak se snažíme co jde dodržovat dietu, hodně málo solíme a zvykli jsme si tak celá rodina. Při jednom vyšetření také zjistili manželovi velice nízkou hodnotu D v těle. Nejdříve že mu ji na dialýze přepočítají (píši jako laik jak mu to i řekli) a že se uvidí. Tím to skončilo. Déčko neužívá žádné, bolí ho klouby, především zápěstí, také ho bolí lýtka. V noci špatně spí a i ve spánku neklidně zmítá nohami. Prý když bere lék Mimparu, déčko k tomu nejde. Ráda bych se zeptala, že u dialyzovaných pacientů, především u těch, kteří již více let nemočí mohou hodnoty draslíku být kolem hodnoty 6 - 6,4 nebo jak jsem četla je i lék na snížení draslíku stolicí a zda opravdu manžel nemůže brát déčko když užívá Mimparu. Také užíval vždy Milurit, ale od nastoupení do dialyzačního programu před třemi lety jej neužívá. Chci se proto také zeptat, zda by jej třeba v nižším dávkování mohl užívat. Děkuji moc za naši celou rodinu. Marta

Co se týká současného užívání Mimpary a vitaminu tak nelze tvrdit, že současné užívání obou přípravků je zakázané. Viz např. 2 práce (odkazy) věnované tomuto problému: ndt. oxfordjournals. org/content/23/7/2311. full a cjasn. asnjournals. org/content/3/6/1718. full. V obou studiích byly používány souběžně Mimpara a nízké dávky vitaminu D.

Záleží však na konkrétním stavu kalciofosfátovho metabolizmu u vašeho manžela - zda je podání vitaminu D indikováno či nikoli.

Látka, která snižuje hladinu K v krvi (navázáním na K ve střevě), tzv. iontovazač, se nazvývá calcium resonium. Nelze jej užívat trvale, je spíše vhodný pro přechodné období, kdy lze předpokládat hyperkalémi (např. při prodloužení intervalu mezi dialýzami).

Pro snížení kyseliny močové v těle lze podávat i u pacientů v chronickém dialyzačním léčení alopurinol.

Pro dosažení uspokojivého klinického stavu hraje kromě dietních opatření a léků důležitou roli tzv. dávka dialýzy - t. j. množství dialyzační léčby poskytnuté v čase. Ta závisí především na frekvenci a délce dialýz, na typu používaných dialyzátorů a na kvalitě průtoku krve cévním přístupem.

21.2.2011 15:52:14

Dobry den. Po provedeni hysterectomie vaginalis sine AE, plastica anterior /13.1.2011/ začaly bolesti v pravem boku a 5. den zjištěna na UZ dilatace II. st. pravé ledviny, rovněž i dilatace močovodu. 6. den po operaci provedeno CT ledvin a močovodů- zjištěno městnání pr. ledviny II. st. , dilatovaný pr. ureter bez patrné lithiasy, ureter končí u poševního pahýlu. Pravá ledvina nevylučuje kontr. látku. 25. 1. provedena cystoscopia, neúspěšný pokus - stenting ureteru vpravo. 27. 1. provedena nefrostomie vpravo. Po týdnu se funkce pr. ledviny uplně zastavila -3.2. nefrostomie po nekolika proplachování už vubec neobnovila funkci.8.2. provedeno sono - pr. ledvina norm. uložení a velikosti, parenchym šíře 13 mm ostře ohraničen. Pánvička pravé ledviny je o velikosti 40 x 25 mm, kalichy šíře 9 mm. Ledvina bez lithiasy. Patrný stent, který zaveden do úrovně dolních kalichů pr. ledviny. Proximální úsek pr. ureteru je šíře 12 mm. Levá ledv. norm. uložení a velikosti, bez městnání, bez lithiasy. Volnou tekutinu v dutině břišní neprokazuji. Závěr: Dilatace pánvičky pr. ledviny II st. z vyšetření 4.2.2011 se dilatace panvičky zvýraznila. Laboratorní výsledky z krve 8.2. jsou v pořádku. Kreatinin 86,9, Urea 4,7 a. j. Cholesterol mám již několik let 6 až 7mmol/l, Triglicidy dlouhodobě zvýšené až na 3 mmol/l- zatím bez léků. Na tlak užívám léky. Měřím 165 cm, vážím 73 kg. Je mi 59 let. Nyní žádné potíže ani bolesti nemám. Piji 2 l tekutin denně. Mám obavu o znovu obnovení funkce pr. ledviny. Urolog vylučuje, že by se močovod sám zprůchodnil. Prosím Vás o Váš názor na vzniklou situaci a její vyřešení. Děkuji.

Vaše situace se velmi podobá situaci u pacientky, která popisovala poškození ureteru po hysterektomii, řešeno přechodně stentem v ureteru. Doporučuji se podívat na dotaz z 21.10. 2010 v listárně Nadace.

16.2.2011 20:18:55

Bylo mě sono vyšetřením diagnostikováno několik dřeňových cyst v levé ledvině. Prosím o informaci, co tyto cysty znamenají a co to znamená pro mě do budoucnosti. Děkuji.

Přítomnost několika dřeňových cyst v jedné ledvině může být nepříliš závažný nález (mohou to být víceméně prosté cysty, mohou to být degenerativní cysty při snížené funkci ledvin, mohou to být počínající obraz houbovité ledviny aj. ) anebo počínající obraz vrozeného a dědičného onemocnění (cystická dřeňová choroba). Důležité jsou další okolnosti (věk, přítomnost/nepřítomnost podobného cystického onemocnění v rodině, funkce ledvin, vývoj cyst v čase).

16.2.2011 12:27:57

Dobrý den, u mé dcery byla stanovena DG: hydronefrosis. Byla objednána na zákrok: laparoskopická pyeloplastika. Protože je dcera v maturitním ročníku a každé zameškání je znát tak se jen chci zeptat jak dlouho trvá hospitalizace při tomto laparoskopickém zákroku? A po jak dlouhé době se může vrátit zpět do školy. Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem Dohnalíková Dagmar

Jeden český odborný článek uvádí následující informace: "Při průměrném operačním času 206 minut a průměrné hospitalizaci 6,7 dne jsme bez konverze a bez komplikací pyeloplastiku dokončili u všech pacientů"...

Blíže - viz odkaz: www.casopisendoskopie.cz/artkey…0009_Laparoskopicka_pyeloplastika.php

16.2.2011 11:40:53

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, kde bude možné se nechat vyšetřit, v rámci Světového dne ledvin, který bude probíhat 10. 3. 2011. Moc Děkuji

Údaje o akcích týkajících se Světového dne ledvin (včetně odběrů) jsou vždy uváděny v rubrice "Světový den ledvin" webové stránky České nadace pro nemoci ledvin. Bližší informace v listárně nemáme k dispozici.

15.2.2011 22:35:49

dobry den, ve 13letech mi zjistili dystopii prave ledviny, umistena je v predni casti podbrisku, naznak hmatatelna ale nebolestiva, ledvina pracuje pouze na 36%, posledni mesic, mam bolesti pri vetsi namaze, ledvina jako by vystoupla, na ohmat boli, podbrisek mam ustavicne jako by natekly. . prosim o radu diky

Je možné, že dystopická ledvina byla postižena zánětem či došlo ke změně umístění ledviny a jejímu útlaku okolními orgány. Je třeba vyhledat a vyžádat urologické vyšetření a posoudit příčinu bolestí (vyšetření moči, krve, ultrazvukové vyšetření ledviny, případně další vyšetření).

15.2.2011 16:13:39

Dobry den, na uvod Vas srdecne pozdravujem a prajem do dalsej prace len to naj. Chcem Vas poprosit o uprimnu odpoved nebojim sa nech je to cokolvek. Ako 5-rocnemu mi vyoperovali oblicku pre tumor. Som pacient so solitarnou oblickou s vyraznym postihom - multicystickym vyskytom kôrovych aj parapelv. cyst. , s vyraznou redukciou parenchýmu a nesurodostou parenchýmu solitarnej oblicky vpravo, s chronickým pyelonefritickým procesom v solitarnej oblicky, na chron. antibakterialnej liecbe. Mavam dost caste bolesti v boku, palenie pri moceni. Mam erytrocyturiu, leukocyturiu, obcas zimnicu, dost celkovu fyzicku slabost. Pri vysledkach serologickeho vysetrenia krvi Ericson vysiel test pozitivne pravdepodobne sa jedna o prekonanu infekciu krvi bez reinfekcie. Dg: Polycystosis renis solitarii l. dx, pyelonefritis chronica renis solitari l. dx, nefrocalcinosis l. dx, hypertenzia 2. Prosim napiste mi, co to celkovo znamena a co mi hrozi. Akom je stadiu ochorenia od 1 do 5. Dakujem za pdpoved uctou Stefan z Liptovske ho Mikulasa.

Pokud jde překlad latinsky označené diagnózy (Dg: Polycystosis renis solitarii l. dx, pyelonefritis chronica renis solitari l. dx, nefrocalcinosis l. dx, hypertenzia 2. ) - tak volně lze přeložit jako mnohočetná cystóza solitární pravé ledviny, chronický zánět solitární ledviny vpravo, hypertenze stadium 2. Hypertenze stadium 2 představuje zvýšený krevní tlak s postižením některých orgánů (např. srdce, očí, ledvin aj. ), bez poškození jejich funkce.

Pokud jde o závažnost poškození pravé solitární ledviny - tak je jisté to, že jsou v ní přítomny mnohočetné cysty (snad projev vrozené vývojové vady - multicystické dysplazie) a ledvina je postižena opakovanými záněty. Zda se funkce ledviny zhoršila či nikoli neuvádíte, takže nelze zařadit funkční stadium ani dobře posoudit prognózu. Je třeba získat informaci o sérovém kreatininu a jeho vývoji v čase.

9.2.2011 17:05:44

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je FSGS považována za autoimunitní onemocnění? Děkuji

Velmi obecně lze říci, že některé podoby FSGS mohou být považováno za autoimunní onemocnění. FSGS je patrně relativně heterogenní skupina různých stavů pro které je charakteristický vpodstatě stejný histologický obraz. Fokální a segmentální glomeruloskleróza je charakterizována především histologicky tím, že v časných stadiích FSGS se v některých segmentech některých glomerulů (proto označení fokální a segmentální) začíná objevovat sklerotizace (=depozice amorfní tkáně). U tzv. primárních glomerulonefritid se předpokládá, že podkladem vývoje FSGS jsou imunitní změny stimulovány blíže neurčenými podněty (antigeny) a další reakcí tzv. permeabilního faktoru (který sám o sobě není jednoznačně stanoven či definován), který zprostředkovává zvýšenou propustnost stěny glomerulu pro bílkoviny a způsobuje proteinurii. Navíc se v těchto autoimunních dějích uplatňuje tzv. celulární imunita. Ke vzniku FSGS může však dojít také v důsledku přítomnosti neimunitních vrozených (resp. dědičných) změn navozujících poruchu tvorby bílkovin přítomných ve stěně glomerulu (např. tzv. kongenitální nefrotický syndrom finského typu). A dále - ke vzniku FSGS může také dojít v některých specifických situacích, kdy jsou zřejmě nefrony zvýšeně zatěžovány (např. u morbidně obezních jedinců) -jedná se o případy tzv. sekundární FSGS (zřejmě neimunitně podmíněně). A konečně - sklerotizační změny glomeruů jsou obecným procesem zániku funkční tkáně ledvin (resp. glomerulů) přítomného prakticky u všech nefropatií.

Tedy FSGS v rámci primárních GN jsou imunitně podmíněné, ostatní typy či formy FSGS patrně nikoli.

5.2.2011 18:48:06

Dobry den ve 33 tydnu gravitidy me chytla kolika leve ledviny. Byla jsem hospitalizovana na tri dny potize pri propousteni jsem nemela. Ale druhy den zacala bolestvleve ledviny. Po nastviveni urologa byl nalezen kamen ktery se nachazel asi dva cm pred mochovym mechyrem jeho velikost je 4mm. Pan doktor napsal Aescin-Teva a No-Spa pri velke bolesti. Za tri dny jsem mela prijit a podle obtizi se melo jednat dale. Bohuzel to bylo bez zmeny. Domluvily jsme se na provedeni stentu. Vse probehlo asi v poradku. (diagnoza : vlevo zarudle s edemem, ale zachycena ejakulace moci, stent mirne vazne ve 2cm, pak volne do leve ledviny, kde detekovan sonograficky. Otvory stentu proudi pod tlakem moc bez zakaleni). Po prijeti domu me bylo strasne zle trpela jsem bolestma bricha zad a mela porad pocit potreby a dostavilo se taky zvraceni. . Jelikoz jsem nebyla schopna zustala jsem lezet doma po 4 hod. ukrutne bolesti to preslo. Ted je to druhy den po zavedeni citim stale pocit na moceni s bolesti a je me dobre jen kdyz lezim jelikoz nic extra necitim. Ted jsem 34 tyden. Chci se zeptat jake moznosti mam? a jak vlastne bude probihat porod ???A co vlastne po nem???pokud budu mit takove tlaky a ma se stent vyndavat po sestinedeli jak budu fungovat. Dekuji Michaela

Doporučuji se odívat na následující odkaz: www.zdn.cz/clanek/postgradualni-medicina/?reseni-urolitiazy-soucasne-moznosti…

Jsou v něm přehledně uvedeny možnosti řešení ureterolitiázy i se zaměřením na situaci v těhotenství.

4.2.2011 22:52:59

Manželka má parapelvické cysty v ledvinové pánvičce. Mezi nimi kamínek 2 cm. Lékař navrhuje odsátí cyst a vyjmutí kamínku bočním vpichem jelikož vývod z ledviny je komplikovaný přetočený, proto má zavedený stent aby nedošlo k městnání moči. Máme z tohoto zákroku obavy, nevíme jestli se tento zákrok běžně provádí. Nemohou nastat komplikace? Děkuji Mikl

Nefrolitotomie je zákrok, který se v minulosti prováděl běžně, v současnosti již méně často a to z důvodu, že řadu drobných konkrementů lze odstranit šetrněji (např. tříštěním konkrementů konkrementů rázovou vlnou). Pokud jsou však anatomické poměry komplikované a nelze zabezpečit bezpečné rozdrcení konkrmentu a také odchod úlomků močovými cestami z ledvin, nezbývá než volit alternativní zákrok (nefrolitotomii).

4.2.2011 16:26:03

Dobrý den chtěla sem se zeptat častěji mě boli prava ledvina a mam bolesti i na pravi sraně mě boli břicho musim dostat iněkci abi semi udělalo lepši ale ty bolesti jsou čistěji tet děkuju

Ze stručné informace, kterou uvádíte nelze určit jaké onemocnění pravé ledviny je u vás přítomno. Může se jednat o zánět, ale také o nefrolitiázu (kameny), ev. o jinou záležitost.

4.2.2011 12:59:05

Dobrý den u mého syna byla již v těhotenství zjištěna dilatace ledvinných pánviček. Nyní je synovi 5 měsíců a máme jít na kontrolu na nefrologii. Před tím na ultrazvukové vyšetření. Na pozvánce stojí že máme vynechat ranní krmení. Chtěla jsem se zeptat z jakého důvodu? Děkuji Stránská

Je lepší provádět ultrazvuk nalačno, protože strava a plynatost zhoršují přehlednost břišní dutiny.

31.1.2011 09:12:20

Dobrý den, děkuji za odpověď na dotaz z 27.1. a chtěla bych doplnit, že přesná příčina městnání v ledvinách nám nebyla řečena, pouze to, že je to pravděpodobně vrozená vada. Otec má zároveň diagnózu Ca prostaty po radioterapii a hormonální léčbě před 2 lety. Na dotaz, jestli by nebylo jiné řešení operace, nám bylo řečeno, že hlavně kvůli zvětšené prostatě, která tomu brání (nerozumím tomu přesně), tak jiná možnost není. Chtěla bych se tedy ještě zeptat, jestli může být právě prostata důvodem městnání a tudíž není opravdu jiná možnost. Jsme z toho smutní a hlavně nevíme, co nás potom čeká. A ještě jedné věci nerozumím. Z nálezu vyplývá, že více je postižená ledvina vlevo, ale lékaři chtějí udělat nefrostomii vpravo dle zprávy. Proč? Děkuji velice za odpověď. Marcela

Obávám se, že ani přes určité upřesnění, které jste uvedla stran zdravotních obtíží u vašeho otce, zůstává řada věcí pouze na úrovni dohadů. Prostata samozřejmě může způsobit oboustrannou hydronefrózu. Důvod proč je zvažována punkční nefrostomie vpravo může vyplývat z toho, že funkční tkáň tam je ještě zachována, kdežto vlevo jen zcela minimálně.

27.1.2011 14:29:47

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně rozhodnutí k operaci. Muž 70 let. USG 25.10.2010: obě ledviny uloženy zvykle, zvětšené při sledované hydronefróze, dnes prodloužené na 12 cm s hladkou konturou, redukovaná vrstva parenchymu na 10 mm ostře ohraničena hemogen struktury bez ložiskových změn, dutý syst. bilat. dilatován, zachovalé členění kalichů, které šíře 2 cm, extrarenálně vyklenuté pánvičky dilatovány na 4,5 cm vpravo a 6 sm vlevo. Moč. m. s hladkou konturou, s anechogenním obsahem pravidelného tvaru. USG 26.1.2011: vpravo dilatace KPS 3 st. s redukcí parenchymu, vlevo dilatace KPS 4 st. se zbytkovým parenchymem. Dopor. : Punkční nefrektomie jako trvalé rešení obstrukce vývodných cest močových. Chtěla bych se zeptat, zda je takové rozhodnutí správné a jediné řešení problému. Velmi mě mrzí, že hydronefrózu lékaři neřešili již mnohem dříve a nechali to dojít, tak daleko, přestože hydronefrózu zjistili velmi dávno. Děkuji za odpověď.

Z uvedených nálezů vyplývá, že je přítomna závažná hydronefróza oboustranně, t. j. stupeň 3 vpravo a stupeň 4 vlevo - na 4 stupňové škále. V takové situaci je nepochybně třeba urychleně podniknout takové kroky, aby bylo zamezeno dalšímu městnání v ledvinách a poškození zbylé tkáně ledvin. Není uvedena příčina, resp. není naznačeno o jakou příčinu městnání by se pacienta se mohlo jednat, takže je obtížné se vyjádřit k tomu, zda je nefrostomie jediné řešení.

24.1.2011 11:51:05

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak vzniká v těhotenství dilatace KPS na levé straně u matky. Jaké jsou léčebné postupy a zda toto po porodu vymizí. Předem děkuji.

Doporučuji se podívat na odkaz: www.tehotenstviaz.cz/index.php?strana=clanky&?kat=83&podkat=89

22.1.2011 21:00:05

Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou týkající se mého muže. Od dětství trpívá na záchvatovité bolesti zad v oblasti ledvin. Velmi intenzivní, trvající 5-10min, postupně odeznívající. Nyní (je mu 34) se potíže začali opakovat. Navíc např. po zátěži (mám na mysli např. alkoholové-stačí 3piva) a druhý den, jako by zadržuje tekutiny, má oteklé prsty a dlouho trvá než se odvodní. Mimochodem nepije alkohol často. Vyšetření urologem absolvoval před několika lety-vpořádku. Loni byl na UZV ledvina a také na nefrologii, kde mu dělali celkové vyšetření funkce ledvin /včetně sběru moči a krevních testů/ také vše vpořádku. Jeho potíže mě ale znepokojují. On již nechce o dalším vyš. slyšet, že na nefrologii byl a má pocit, že je vyšetřen a není co řešit. Co se týká tekutin, vypije během dne celkem dostatek 3-4 litry určitě. Pracuji na rtg a jen mě napadlo, zda by nebylo na místě například vyšetření vylučovací urografií? Nebo něco jiného? Můžete mi poradit? Velice děkuji. Pavla

Bolesti zad v bederní oblasti jistě mohou mohou být ledvinového původu, avšak patrně nelze také vyloučit, že příčina je jiného původu, např. vertebrogenního (od páteře). Pokud byl vyšetřen nefrologicky a byla provedeno ultrazvukové vyšetření ledvin lze s velmi vysokou pravděpodobností vyloučit, že u manžela je přítomno závažnější nerozpoznané onemocnění ledvin. Na druhou stranu by s ohledem na přetrvávající obtíže (nepravidelné bolesti beder nejasného původu, zadržovaní tekutin) bylo patrně přínosné vyšetření, které by ukázalo, jak ledviny pracují a jaký je odtok moči (např. izotopové vyšetření ledvin).

20.1.2011 21:35:22

Dobrý den, Jsem těhotná týden 21+6. Již druhý týden mi přetrvává bolest v pravém podbřišku, která se začala od minulého týdne směřovat do zad. Dnes jsem byla na sonu a bylo mi sděleno že mám dilataci dutého systému - středně výraznou, více dilatovány kalichy než pánvička, rozšířen je i horní viditelný močovod. Bolesti neustupují spíše naopak, piji minimálně dva litry tekutin denně, co mohu udělat pro to aby bolesti ustoupily? Je to velice nepříjemné a žádná další léčba mi nebyla sdělena jen klid na lůžku. Předem děkuji.

Dne 22.10. 2009 jsem odpovídal na obdobný dotaz, takže si dovolím reprodukovat svou dřívější odpověď... Během těhotenství fyziologicky dochází ke zvětšení ledvin, jejich objemu, velikosti i hmotnosti. Velmi často dochází k vývoji určitého stupně hydronefrózy, obvykle vpravo. Např. na jednom pracovišti v USA bylo možno prokázat hydronefrózu (definovanou jako kalichopánvičkový rozměr nad 10 mm) u 17 z 81 jinak zdravých žen, z toho u 14 byla dilatace vpravo, a u 3 oboustranně. Nebezpečí výrazné hydronefrózy spočívá jednak v možnosti bolestí, ruptury (extrémně vzácné), útlaku funkční tkáně a tím i poškození ledvin a také v tom, že městnání moči predisponuje ke vzniku infekce. Vždy je snaha dilataci řešit nejdříve konzervativně. V případě, že hydronefróza je extremní, či zřetelně se zvětšuje (přesné čislo není k dispozici, je nutno posoudit individuálně), či je symptomatická (např. provázená bolestmi) tak se obvykle přikročuje k invazivnějšímu řešení, obvykle zavedení dvojitých pigtail stentů do močovodu či obou močovodů. Někdy se záležitost řeší ihned a natrvalo konzervativně či invazivně, jindy se postupuje konzervativně a posléze se přistoupí k zavedení stentu. Pokud je u vás současný postup konzervativní, lze doporučit příjem tekutin cca 2 litry, spíše polohu vleže (klidovou) a brusinky jistě nejsou naškodu. Je třeba ještě uvést, že v těhotenství bývá obvykle snaha léčit i tz. asymptomatickou bakteriurii (t. j. přítomnost bakterií v moči bez příznaků) antibiotiky, jeliko riziko vzniku zánětu ledvin a případné poškození plodu je poměrně vysoké...

20.1.2011 20:47:52

Dobrý den, máme 21měsíců starého syna. Už půl roku má černý povlak na jazyku, který nejde setřít. Plísně a obarvení jazyka potravinami bylo vyloučenou. Zkoušeli jsme ze stravy vyřadit a znovu zavést všechno možné, až jsme zjistili, že jazyk zčerná vždy po osoleném jídle. Takže, když mu dáváme neslané jídlo, má jazyk normální. Pokud sní třeba celý rohlík, už mu jazyk zešedne. Pokud bych mu dala kousek eidamu, tak je barva jazyka uplně černá. Na internetu jsem našla, že barva jazyka souvisí s funkcí ledvin. To nás vyděsilo, jelikož syn má VVV - atrezie zvukovodu. Už v porodnici nás upozorňovali, že ucho, srdce a ledviny se vyvíjejí ve stejnou dobu a mohly by být také poškozené. Dotaz tedy zní: setkali jste se už někdy s tím, že by při špatné funkci ledvin byla změněná barva jazyka. Pokud ano, čím je to způsobené. Naše dětská lékařka se na to netváří a myslí si, že má jazyk obarvený např. od bonbónů, které nedostává... Děkuji.

Důvodů, proč může vzniknout černé zbarvení jazyka je celá řada (alkohol, antibiotika, nedostatečná hygiena dutiny ústní aj. ). Zbarvení je obvykle způsobeno tím, že nedochází k fyziologické obměně buněk obsahujících keratin na povrchu jazyka. Vždy se jedná o více méně kosmetickou záležitost, nesouvisející s nějakým vážnějším onemocněním. Není známo, že by tato změna barvy souvisela s poruchou funkce ledvin. Není také známo, že by černé zbarvení vznikalo po podání potravy obsahující sůl (ale asi to není úplně vyloučeno). Doporučuji se podívat na relativně četné odkazy v angl. jazyce na webu (viz např. www.buzzle.com/articles/black-tongue.html ).

19.1.2011 22:26:27

Někdy je moje moč cítit podobně jako aceton. Prosím o sdělení je-li to normální. Subjektivní potíže nemám. Děkuji.

Moč může obsahovat ketolátky a proto být cítit jako po acetonu v případě dekompenzovaného diabetu mellitu (cukrovky) či přio hladovění. Bylo by vhodné nechat si vyšetřit moč u praktického lékaře a také glykémii.

16.1.2011 23:19:20

Dobrý den. Prosím o Váš názor a eventuelní vysvětlení laikovi. Je mně 65let. Při preventivním vyšetření a negativním nálezu v moči jsem měla urea 9,4 kr 104. Prosím co to znamená? Děkuji za odpověď.

Uvedené hodnoty (kreatinin, urea) jsou parametry, kterými lze stanovit funkci ledvin. Kreatinin je látka, která vylučována především ledvinami. Pokud je funkce ledvin snížená dochází k zadržování kreatininu v organizmu a v krvi. Čím je funkce ledvin nižší, tím je hladina kreatininu v krvi vyšší. Co se týká urey, tak lze jej považovat za méně přesný ukazatel funkce ledvin než kreatinin. Hodnota kreatininu 104 je hodnota při horním rozmezí normy pro ženy. Celkově vzato lze říci, že vaše ledviny pracují velmi dobře a nejsou známky postižení ledvin.

14.1.2011 20:36:48

Dobrý den, před dvěma lety jsem byla na biopsii ledvin pro výskyt velkého odpadu bílkoviny v moči (6.05 za 24hod. ) V propouštěcí zprávě jsem dostala vyhodnocení z této biopsie, ovšem můj lékař mi výsledky nevysvětlil tak, abych pochopila co se s mými ledvinami vlastně děje. Diagnózu znám, ale nerozumím tomu a nedokážu si představit co mě pod tímto pojmem vlastně v léčbě ještě čeká, na co se mám připravit. Dovolila jsem si proto přepsat propouštěcí zprávu a moc prosím o vysvětlení všech těch značek a zkratek, popřípadě jaké správné hodnoty mají být, abych byla ”zdravá”. A taky způsob léčby s těmito výsledky. Moc děkuji za vysvětlení a odpověď. M. K. VÝSLEDKY BIOPSIE: Částka kůry a dřeně ledviny, v řezech zachyceny 2 glomeruly. Buněčnost glomerulů je přiměřená, bazální membrány jsou jemné. Bez sklerotizace, exsudace, bez podocytární hyperplázie. V intersticiu je nepravidelná fibróza okolo 20% plochy vzorku se skupinami atrofických a hypertrofických tubulů, dále mírný neaktivní lymfocytární infiltrát do 10% plochy. Mezi tubuly zachyceno ložisko pěnitých makrofágů. Přítomna 1 muskulární arterie s mírnou hyperplazií svaloviny a reduplikaci elastických vláken. Arterioly jemné. IF: IgA, IgG, IgM, kappa, lambda, Fb C3, C1q-vše pouze stopy nebo negativní. Celkem vyšetřeno 5 glomerulů bez známek sklerotizace, jemnější morfol. změny nelze v nefixovaných řezech postihnout. Závěr: pro glomerulonefritidu nález nesvědčí. Glomerulární změny jsou minimální, uvažujeme tedy o minimálních změnách glomerulů. Současně nacházíme intersticiální fibrózu mírného stupně bez známek intersticiální nefritidy. M1: M49001 fibróza fokální 1-pravděpodobně jistá, M2: D67550 min. zěmny glomerulů -pravděp. nad 50% T: T71 ledvina ELMI bloky 523,525 Ve vzorcích části 2 glomerulů, bazální membrány ve více než 50% jsou zesláblé, tloušťka pod 150mm. Fokálně pedicelární fúze. V 1 glomerulu jsou membrány nepravidelné, úsekovitě zesíleny i zeslabeny, segmentálně kolaps kapilárních kliček a disproporciální zmnožení mesangiální matrix, vs. s drobným srůstem s B. pouzdrem. Naštěpení lamina densa nezjištěno. Depozita nezjištěna. Závěr: segmentální sklerotizace a tenké membrány bez depozice imunokomplexů. Při těchto akutečnostech je nutno zvažovat FSGS, vhodné je vyloučit i patologii kolagenuIV (hereditární nefropatii) Fibróza fokální 1-pravděp. jistá, Skleroza segmentalní 2 pravděp. nad 50%, tenké membrány 1 pravěp. jistá Děkuji.

Vážená paní, vaše přání po objasnění výsledku biopsie ledviny je sice pochopitelné, avšak "kapacitně" poněkud přesahující možnosti listárny. Problémů je několik. Za prvé vysvětlení principu histologického popisu renální biopsie je samo o sobě relativně složité, za druhé popis a závěr vašeho nálezu není zcela jednoznačný (resp. připouští několik možností), za třetí - velmi významný je vztah mezi klinickými, laboratorními a dalšími údaji a mezi nálezy histologickými a tyto informace chybějí. Pokud bych se velmi stručně pokusil shrnout co lze z vašeho histologického nálezu zjistit: *jedná se patrně o relativně dostačující (reprezentativní) vzorek tkáně, *dále nejsou patrny významnější známky poškození glomerulů ve standardním vyšetření (tzv. vyšetření světelnou mikroskopií) a rovněž nejsou patrny významnější známky poškození cév či tubulointersticia. *Dále nejsou také patrny zřetelnější známky imunitního postižení (to je ta zkratka IF - imunofluorescence, která je vpodstatě negativní), *dále je přítomno ztenčení bazální membrány glomerulů a další změny glomerulární bazální membrány - což je obvykle známka možného dědičného postižení ledvin (které však má různé klinické podoby). Odhaduji, že tento nález mohl být ještě dále upřesněn vyšetřením imunohistochemickým (ve snaze upřesnit zda se jedná o vrozenou patologii kolagenu IV) - to již není uvedeno. Předpokládám, že buď se mohlo jednat o chorobu typu minimálních změn glomerulů resp. FSGS (tyto 2 jednotky jsou si velmi blízké a to jak patogeneticky, klinicky i léčebně), nebo se mohlo jednat o vrozenou chorobu kolagenu IV (např. tzv. syndrom tenkých membrán či Alportův syndrom) či o kombinaci obou. Základní léčbu pro minimální změny gloemrulů /resp. FSGS představují kortikoidy, naopak pokud by se jednalo o rozenou chorobu kolagenu IV, tak u té se kortikoidy nepodávají.

14.1.2011 10:20:51

Před třemi roky odstraněna levá ledvina pro (Grawis). Doporučena dieta , zákaz solit a bélkoviny snížit na 50mg den, I přez tuto dietu , která zahrnuje ještě další omezení je hladina kreatinu 135-150. poraďte jak ji snížit. Děkuji

Kromě výše uvedených opatření je třeba udržovat krevní tlak na uspokojivých hodnotách (pod 120/75 mmHg), snažit se dosáhnout co nejnižších ztrát bílkovin močí (např. použitím léky ze skupiny ACE inhibitorů či sartanů), normalizovat hodnoty lipidů (zvl. cholesterolu), stop kouření. Dále je vhodné pravidelně kontrolovat standardní ultrazvukový obraz ledviny, případně její cévní zásobení (pomocí dopplerovského ultrazvukového zobrazení). Jelikož není známo jaká byla funkce této pravé ledviny před levostrannou nefrektomií a zda nebyla určitým způsobem poškozena, nelze stanovit, zda by bylo možno očekávat příznivější hodnoty sérového kreatininu či nikoli.

13.1.2011 22:26:18

Dobrý den, dcera 2,5 roku prodělala před měsícem zánět ledvin. Sono břicha v pořádku a jaká bakterie zánět způsobila nebylo zjištěno s vysvětleném, že se nasadila ATB dříve než se udělalo vyšetření moči a krve. 14 dní brala Augmentin a nýní bude brát tři měsíce 4ml Sumetrolimu jednou za 24hod. Moč je nyní v pořádku. Nyní máme problém, že dcera vypije max. 800-1000ml denně, je to veliký problém při Sumetrolimu? A občas říká, že jí bolí záda, tak mám strach, abysme něco nezanedbali a je preventivní podávání ATB nutné? Předem velice děkuji Lenka V.

Obecně má být během léčby Sumetrolimem zajištěn odpovídající příjem alespoň 1,5 litru tekutin z důvodu vyvarování se krystalurii (viz příbalový leták). Toto doporučení není blíže specifikováno dle věku či hmotnosti.

Z hlediska nutnosti ATB zajišťovací léčby (po dobu 3 měsíců) - je možno uvést, že nejsou jednoznačné důkazy o efektu dlouhodobé zajištovací ATB léčby po 1 epizodě močové infekce, resp. zánětu ledvin (v porovnání s dětmi, kterým takováto zajištovací tereapie nebyla podávána).

13.1.2011 14:01:30

Dobrý den, moji dceři 11. měsíců bude provedena plastika močovodů (položení a překřížení) v močovém měchýři metodou podle Cohena. Jedná se o úpravu refluxu 4. stupně. Žijeme v zahraničí a je pro mne obtížné chápat cizojazyčnou terminologii. Mohl by jste mi prosím vysvětlit o co přesně půjde? Děkuji

Vyobrazení operace lze získat v článku: Seseke F, Strauss A, Seseke S, Zappel H, Ringert RH, Zöller G. [Long-term experience with Cohen ureteral reimplantation in bilateral vesicoureteral reflux

in childhood]. Urologe A. 2006 Jul;45 (7) :852-7.

Stručný popis operace je např. na www.fnplzen.cz/data/prac/Bory/urol/pacienti/?metody.html.

Velmi stručně řečeno spočívá princip operace v disekci ("vyříznutí") močovodů z močového měchýřů a poté v jejich novém umístění (zkříženě) do nově vytvořených tunelů v močovém měchýři.

11.1.2011 14:10:32

Dobrý den, dnes jsem byla na UZ a miminko má zvětšený močový měchýř. Zprávu přenš opíši: Detekuji rozsáhlou megavesiku 11-12mm, ostatní morfologie plodu je fyz., vyčkáme výsledku lab. a do. konz. vyš. u prim. XX za týden s posouzením dalšího postupu. Pan doktor mě připravil na možnost odběru plodové vody. Chtěla bych se zeptat, je-li tento postup nutný a jakých rizik se můžu při zvětšeném moč. měchýři obávat. Mohlo by to ohrozit i žibot miminka? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Pokud se u plodu zobrazuje zvětšený močový měchýř a přitom jiné abnormity močového traktu nejsou pozorovány lze uvažovat např. o tom, že odtok moči z měchýře je narušen vrozenou překážkou. Takovou obstrukci mohou tvořit např. chlopně zadní uretry (u chlapců). Jsou však možné i jiné příčiny zvětšení měchýře, takže je provést podrobnější vyšetření (obvykle po porodu). Amniocentéza s odběrem plodové vody a jejím vyšetřením je v současné době poměrně bezpečná metoda umožňující vyloučit některé vrozené abnormity plodu (zvl. chromozomální poruchy). Pokud je u plodu přítomna vývojová vada (např. typu megvesiky) je snaha vyloučit, že se nejedná o součást širšího vrozeného vývojového postižení plodu.

11.1.2011 13:37:53

Dobrý den. Můj první syn se narodil s vrozenou oboustrannou hydronefrózou, již má po dvou operacích. Nyní čekáme druhé dítě a zajímalo by nás, jak velká je pravděpodobnost, že i ono bude postiženou stejnou vrozenou vadou. Jaké zkušenosti máte ze své praxe? Děkuji mnohokrát za odpověď!

Za předpokladu, že příčinou oboustranné hydronefrózy u Vašeho prvního syna je vezikoureterální reflux, lze předpokládát, že i u dalšího Vašeho potomka bude poněkud vyšší riziko vývoje vezikoureterálního refluxu. Toto riziko nelze dobře kvantifikovat. Jedná se totiž o tzv. familiální výskyt, což ve stručnosti znamená, že sice určitá dědičná predispozice pro vznik vezikoureterálního refluxu se může v rodině přenášet, avšak tato predispozice nemá nejspíše povahu genetické informace předávané formou 1 silného genu, který by bylo možno určit a popsat. Pravděpodobnost vzniku refluxu u sourozenců dítěte postiženého refluxem se udává v rozmezí 27- 45%.

10.1.2011 23:22:55

Dobrý den, byla mi diagnostikována hydronefroza vpravo (3. stupně) a distální striktura močovodu vpravo a provedena nefrostomie. Asi za 2,5 týdne od provedené nefrostomie mi byla udělána scintigrafie - výsledek - pravá ledvina funkční jen na 15 %. Lékaři mi navrhují odstranění ledviny, ale s tím se nemohu smířit. Nikdy jsem neměla žádné urologické problémy (až ihned po gynekologické operaci, které vymizely po zavedení stentu - nejprve přímo do močovodu) a později provedena nefrostomie, protože při každé kontrole přetrvávalo zvětšení ledviny, ač jsem neměla žádné problémy. Nefrostomii mám už 4 měsíce a cítím se dobře, tak se chci zeptat na váš názor na daný problém a zda výsledky statické scintigrafie stačí k takovému radikálnímu rozhodnutí (odstranění ledviny) a zda má cenu bojovat za vyřešení zúženiny močovodu. Děkuji

Dne 21.10. a dne 23.10.2010 jsem odpovídal na vaše dotazy týkající se hydronefrozy pravé ledviny. Nyní - po cca 4 měsících od zavedení nefrostomie je možné posoudit zda došlo či nikoli ke změně funkce pravé ledviny. K tomuto posouzení v zásadě dostačuje scintigrafické vyšetření.

10.1.2011 17:28:48

dobrý den, můj dotaz se týká vyšetření mého 6-měsíčního syna, zpráva zní diagnóza. r934 Pr. ledvina- norm. tvar a lokalizace, na pod. řezu měří 70, 1mm, na příčném řezu měří 28, 9mm, korová vrstva 9,5mm centr. echo dil do 3mm, na příčných řezech pr. ledvina s dil. KPS do 3,9mm L. ledvina - norm. tvar a lokalizace, na pod. řezu měří 60mm, na příčném řezu měří 27, 2mm, korová vrstva 9, 7mm, na příčných řezech 1xledvina s dil KPS do 3,1mm, Moč. měchýř - hladce oválného tvaru, stěna nelze posoudit snad anechogenní obsah Závěr. Hypoplazie 1xsin Dil. KPS bilat Ko za 6 měsíců mám mít obavy a nebo se ¨výsledky mohou zlepšit a nebo zhoršit? doktor mě nijak neinformoval, děkuji

V současné době se jedná o nálezy, jejichž závažnost do budoucna nelze přesněji odhadnout. Lze očekávat, že funkce levé ledviny bude pravděpodobně poněkud nižší než funkce pravé ledviny. Dilatace KPS se zdá být nepříliš vyjádřená, může dojít k úpravě. Bude třeba syna sledovat a podrobněji vyšetřit, zjistit příčinu dilatace.

7.1.2011 12:30:51

Dobrý den, ve 32. týdnu mi byla u holčičky zjištěna dilatace KPS, 9 mm na obou stranách. Po narození potvrzena. Bez potíží do 8. měs., pak 1. zánět ledvin, po měsíci další zánět, přestože brala sumetrolim (nechápu proč sumetrolim, který nepotírá bakterii ecoli - ecoli způsobila oba záněty). Poslali nás na mcrg, tam zjištěn reflux na obou stranách, 5. stupeň. Nyní navrhována operace. Má tato operace smysl, řadě dětských pacientů problém pokračuje. Je možná u takto malého dítěte operace např. laparoskopická? Děkuji za odpověď.

Co se týká Sumetrolimu tak Sumetrolim je nejběžnější antibiotikum (či chemoterapeutikum) užívané v prevenci infekcí močových cest u dětí, zvl. v případě vrozených abnormit. Je to

baktericidní širokospektré chemoterapeutikum, kombinace sulfamethoxazolu a trimethoprimu. Většina běžných uropatogenů, včetně E. coli, je na Sumetrolim citlivá. Samozřejmě, pokud se přes preventivní léčbu Sumetrolimem močová infekce projevila (a to opakovaně), tak je pravděpodobné, že koliformní infekce u vaší dcerky na toto antibiotikum citlivá nebyla či došlo k vývoji rezistence. Je možné, že tato neúčinnost souvisí s poměrně závažným refluxem, který vytváří mimořádně výhodné podmínky pro udržení či vzplanutí infekce. U refluxu 5. st. je obvykle doporučena intervence metodou otevřené operace, které je dávána přednost před jinými alternativami (včetně laparoskopického zákroku). V případě, že by u výrazně pokročilého oboustranného refluxu nebyla provedena operace, lze předpokládat vysoké riziko poškození obou ledvin.

4.1.2011 13:03:23

Dobrý den, ve 20. tt byla našemu synovy diagnostikována oboustraná hydronefróza II. stupně - diletace vlevo i vpravo mírná, kůra vlevo i vpravo normální. Co to pro nás znamená? Můžeme o miminko do porodu přijít?

Na obdobný dotaz jsem odpovídal dne 24.11.2010, dovoluji si odpověď ponechat prakticky beze změny:

Rozšíření - dilatace- ledvinné pánvičky (hydronefróza) je jednou z nejčastějších anomálií u plodu, týkajících se ledvin a močového traktu. Příčin, které vedou k dilataci může být více, nicméně jednou z nejčastějších je některá z vrozených morfologických poruch, které způsobují překážku plynulému odtoku moči z ledviny. Takovou abnormitou může být např. stenóza pelviureterálního spojení (junkce), či vesikoureterální reflux (VUR). Častěji jsou uvedené poruchy jednostranné, avšak mohou být i oboustranné. Některé z uvedených poruch mohou spontánně vymizet (např. některé méně závažné formy VUR), jiné lze odstranit chirurgicky. Velmi často nelze před porodem přesně odhadnout další vývoj podobné abnomity a také případná úprava chirurgickým zákrokem u plodu je dosti složitá a problematická.

Skutečnost, že kůra ledvin je v normálním rozmezí je samozřejmě příznivá informace, nicméně to lze u takto mírné hydronefrózy očekávat.

3.1.2011 22:10:57

Dobrý den, je mi 33 let, sportuji, po běhu mívám občas, ne vždy, červenou moč. Netrpím žádnými zjevnými problémy, bolestmi. Je třeba to brát vážně nebo dochází při otřesech, zjednodušeně řečeno, k ”uvolňování” červených krvinek do moči, a jedná se o běžný jev. Předem děkuji za odpověď. Tomáš

Pokud se u vás objevuje krev v moči vždy po běhu jedná se nejspíše o tzv. ponámahovou hematurii. Tento stav je klinicky nezávažný. Nicméně by bylo vhodné vyšetřit moč se zaměřením na přítomnost či nepřítomnost červených krvinek a bílkovin v moči rovněž v klidovém režimu.

30.12.2010 17:26:14

Manželka má 2. stupeň cukrovky a neuropatii. Nejvíce ji ale trápí silné zavodňování organismu, především nohou. Chtěl bych se zeptat na možnosti odstranění (léčby) tohoto zdravotního problému.

Pacienti s diabetem mají poměrně často problémy s převodněním organizmu. Tyto obtíže jsou obvykle komplexní povahy a mohou či nemusejí mít souvislost s postižením ledvin. Aby bylo možno převodnění předejít či jej úspěšně léčit je třeba dosáhnout uspokojivé tělesné hmotnosti, optímální kompenzace diabetu, udržet uspokojivé hodnoty krevního tlaku, omezit příjem soli a tekutin a obvykle také užívat diuretika (léky na odvodnění). Je také třeba pravidelně kontrolovat tělesnou hmotnost. Diuretika musí samozřejmě doporučit, resp. předepsat ošetřující lékař. Ten také musí v určitých intervalech kontrolovat důležité biochemické parametry, které mohou být nasazením diuretik ovlivněny (hladiny Na, K, urey, kreatininu atd. ).

26.12.2010 11:10:29

Dobry den. jsem žena 35 let. Jsem lečena na vysoky krevní tlak. Lekař mě poslal na ultrazvuk břicha. Vše bylo v pořádku, jen u leve ledviny na later. kontuře je korová vrstva v rozsahu cca55x27mm, rozšířena, nevyklenuje konturu ledviny, tedy dělá impresy ce, papily ostré. Za tři mněsice mám jít na kontrolu dynamiky. Nevim co to znamená. Prosim o odpověd. Moc děkuji

Předpokládám, že je u vás v plánu provedení izotopového vyšetření ledvin, které může přinést zpřesňující informaci o poloze, rozložení a stavu funkčního parenchymu a odhadu relativní funkce obou ledvin, rychlosti odtoku a výpočtu globální funkce ledvin. Zatím není patrně zcela jasné, co vlastně představuje rozšířené korové vrstvy levé ledviny na její laterální straně. Nejspíše lze uvažovat o vrozené tvarové anomálii.

23.12.2010 20:02:09

Dobrý den. Je mi 24 a půl roku jsem po nehodě, po které jsem přišel o levou ledvinu a slezinu. Těď mě již čtvrtý den bolí pravá ledvina a při močení cítím trochu pálení, minulé výsledky krve a moči byly v pořádku až na malou infekci. Zajímalo by mě jestli sem třeba jen neprochladl??

Bolest ledviny a pálení při močení jsou příznaky močové infekce smožným postižením pravé ledviny. Je možné, že ke vzniku infekce přispělo prochlazení. Skutečnost, že při předchozím vyšetření byly výsledky v pořádku, nezaručuje, že v dalším období nedošlo ke vzniku infekce. Doporučuji kontaktovat vašeho ošetřujícího lékaře a domluvit se stran nového vyšetření zaměřeného na možnou přítomnost močové infekce. To je důležité právě s ohledem na to, že máte pouze jednu funkční ledvinu.

17.12.2010 09:42:06

Dobry den, nyni jsem ve 12tt tehotenstvi a bylo mi zjisteno mestnani moci v ledvinach, v prave vice. Pri minulem tehotenstvi jsem tento problem mela take a byl resen asi ve 28tt zavedenim stentu (bez znecitliveni). Rada bych se zeptala, zda je mozne zavedeni provadet v anestezii, bud castecne nebo celkove. Zavedeni stentu pro mne byla tak spatna zkusenost, ze se mu chci (bez umrtveni) vyhnout. Dekuji Vam za odpoved. Hanka

Zavedení ureterálního stentu lze samozřejmě provést se znecitlivěním - ať již v lokální anestézii či celkové. S ohledem na zdraví plodu by bylo šetrnější lokální znecitlivění - to je třeba konzultovat předem s urologem.

15.12.2010 23:00:44

Dobrý den, jsem po nefrektomii levé ledviny /z důvodu úplné nefunkčnosti/ téměř 2 měsíce. Rána je zhojená, nebolestivá, ale pobolívá mě levý podbřišek pod ránou, mám mírný otok břicha - na tlak bolestivý skoro až k pupku, také necítím bok od rány ke kyčli, bolesti a zduření v tříslech už ustoupily. Jsou tyto bolesti pod ránou po operaci běžné a za jak dlouho mohou ustoupit. Pomůže rozmasírování této oblasti břicha nebo raději klid? Děkuji Míla

Obtíže, které se u vás objevily po nefrektomii, nejsou zcela běžné. Záleží samozřejmě primárně na tom, jak operace proběhla, zda byla (či nikoli) provázena komplikacemi, které by mohly být např. zmíněny v operačním protokolu. Bylo by vhodné požádat o konzultaci chirurga a upozornit na obtíže. Bylo by jistě potřeba provést ultrazvukové vyšetření se zaměřením na oblast, kde jsou bolesti přítomny. Rozhodně bych doporučoval raději klidový režim a další ev. intervence realizoval až pouze po konzultaci s chirurgem.

12.12.2010 19:19:22

Dobrý den, moje matka ročník 1953, byla v posledním měsíci dvakrát hospitalizována pro tupou bolest v oblasti levé ledviny. Pyelografie prokázala stenozu ureteru, vinutější ureter, ptosu a dilataci pánvičky levé ledviny. Sediment také negativní, USG vyšetření negativní, CT negativní, MR negativní, Scintigrafie ledvin v normálu, levá postižená clearance 60%, pravá bez morf. změn 30%. Je možnost, že je problém stressového původu, nebo jak se domnívám já kompresí v okolí, susp. nádor? Doporučujete pečlivou MR břicha, nejsem urolog ani nefrolog, tedy nevím co jiného může takovou stenozu vyvolat. Dnes byla po akutní atace hospitalizována s dilatací levé pánvičky 4 cm a byl ji zaveden stent. V poslední době si stěžovala na dlouhodobější tupou bolest v oblasti levé ledviny a zimnice. Může jít i o nefritidu resp, glomerulonefritidu nebo o retroperitoneální fibrozu???? Existují konkrementy které prostě nejsou vidět??Jaký je Váš názor. Děkuji

K obstrukci močovodu dochází z různých příčin, které se dělí na léze intraluminální, léze stěny močovodu a blokády močovodu tlakem zvenčí. Podle lokalizace obstrukce může jít o změnu jednostrannou nebo oboustrannou. Obstrukce močovodu vedou k rozvoji hydronefrózy. V části případů se dále přidává zánět, vedoucí k pyelonefritidě. Mezi hlavní příčiny intraluminální obstrukce ureteru patří zejména urolithiáza, mezi léze stěny močovodu patří papilomy a papilokarcinomy z transitocelulárního epitelu a mezi hlavní příčiny zevní patří pseudonádorové léze (ureteritis cystica), idiopatická retroperitoneální fibróza (Ormond) a tumory a nádorové metastázy v okolí (karcinom čípku děložního, lymfomy). Skutečnost, že byl vaší matce zaveden stent je určitou zárukou, že bude zachována volná průchodnost močovodu, ovšem neřeší to samotnou příčinu obstrukce. Z toho co uvádíte nelze odhadnout přesněji o jaký typ obstrukce by se mohlo jednat. Nabízí se samozřejmě více možností - opakovat některá vyšetření v časové odstupu a zatím zvolit konzervativní - vyčkávací postoj či ev. zvolit otevřený chirurgický přístup ve snaze objasnit příčinu obstrukce, která zůstává nejasná přes dosud provedená vyšetření.

12.12.2010 17:23:28

Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne za odpoveď, písala som kôli dcére čo má hematúriu a proteinúriu. To bola tchýne dialyzovaná, nie švagrováa pomýlila saom sa mala, glomerulonefritídu, ale viac mi k tomu nevedia povedať. Tak preto mám ten strach, aby dcérka časom neskončila na dialýze. V rodine nemala ani tchýne ani manžel robenú biopsiu. Dcérka má proteinúriu v odpadoch za 24 hod 360, v ranmom moči nemá, len po záťaži na jeden kríž, teraz jej len ten index selektivity vyskakuje. No asi bude musieť niekto absolvovať tú biopsiu, ale zatiaľ nám to lekár ani nenavrhoval. Ďakujem ešte raz.

Tak jak situaci popisujete nyní, tzn., že tchýně měla glomerulonefritidu (a nikoli pyeloenfritidu), tak samozřejmě zvyšuje možnost či pravděpodobnost, že se v rodině vašeho manžela vyskytuje dědičná nefropatie. Některé choroby dědičného charakteru lze diagnostikovat z ledvinné biopsie, v některých případech však také pomocí genetických metod (zvl. DNA diagnostiky).

12.12.2010 16:14:00

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně svého partnera. V 19 ti letech mu byla diagnostikována celiakie a následný rok biopsií nefropatie. Proteinurie se pohybuje okolo 2g/l. Bere léky na krevní tlak. V rodině se obě choroby nikdy nevyskytly. Jaká je prognoza a ev. genetický přenos na potomky?

Celiakie (glutenová enteropatie) je z hlediska genetického vnímána jako onemocnění, které je sice známo tím, že se kromě primárně postiženého jedince (ve vašem případě tedy u vašeho partnera) zvýšeně vyskytuje rovněž u příbuzných prvního stupně, není však znám přesný gen či geny, které ke vzniku onemocnění predisponují. Z hlediska genetického bychom patrně mohli takovýto vztah označit jako familiární výskyt. V podobném případě se velmi špatně (obtížně) - a s poměrně vysokou chybou odhadu- odhaduje zda u potomků dojde rovněž k postižení či nikoli. Váš partner má navíc onemocnění ledvin - nefropatii - prokázanou biopticky - bohužel však nepíšete jakou konkrétní chorobu trpí. Není prokázána žádná příliš pevná vazba mezi celialikií a postižením ledvin - nanejvýše se uvádí, že snad bývá častější koincidence mezi celiakií a IgA nefropatií, také bychom mohli očekávat vyšší výskyt diabetické nefropatie. Jinými slovy - z informací, které uvádíte se nelze seriozně vyjádřit k tomu, zda je vyšší pravděpodobnost, že by potomek/potomci všeho partnra mohli ve vzýšené míře onemocnět tou stejnou nefropatií, kterou trpí váš partner. Nicméně velmi obecně bych si dovolil odhadnout, že takováto pravděpodobnost bude velmi nízká.

12.12.2010 14:04:38

Přeji dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o informace. Vnučce 15 leté bylo zjištěno, že má jednu ledvinu. Bolelo ji břicho, šla k lékaři a ten jí poslal na ultrazvuk, kde nenašli jednu ledvinu, tak postoupila vyšetření na nukleární medicíně a tam to potvrdili. Nikdo ji zatím nic neřekl, v únoru se má dostavit na nefrologii. Divím se, že teprve teď se toto zjistí, na prohlídky chodila pravidelně. Zatím se na nic konkrétního neptám, jen potřebuji informace, jak se dá žít s jednou ledvinou. Moc děkuji. Marta

Přítomnost pouze jedné ledviny do budoucna by nemusela prakticky znamenat téměř žádné omezení, jelikož jedna zdravá ledvina dostatečně zabezpečuje ledvinné funkce. Je třeba dbát zvýšeně na to, aby nedošlo k zbytečnému poškození zbylé ledviny - za různých zátěžových situací (těhotenství, užívání léků, náročné sporty apod. ). Je také vhodné v určitých intervalech funkci zbylé ledviny přešetřit (laboratorně, ultrazvukově).

Je otázkou, zda se vnučka narodila s jednou ledvinou a druhá ledvina nebyla vyvinuta (tzv. aplazie ledviny) či obě ledviny byly sice při narození vyvinuty ale jedna ledvina byla postižena vrozenou vývojovou vadou a později poznenáhlu k jejímu svráštění až byla tak malá, že ji nelze nalézt. Také mohlo dojít k zániku jiným mechanizmem. Jistě by stálo za to se zpětně podívat na popis ledvin u vnučky v období jejího porodu - dnes se obvykle provádí ultrazvukové vyšetření ledvin ještě před porodem a po porodu - je ale otázkou zda tomu tak bylo tak i před 15 lety.

10.12.2010 16:46:43

Dobry den pane doktore dnes jsem byla na USG vysetrení ve 33tt v FN u Apolinare a me dcerce bylo zjisten zdvojeny duty system leve ledviny a jedna cast s hydronefrouzou, cast normalne tkane...muzu poprosit co to podrobneji znamena a co nas po porodu ceka? Dekuji

Zdvojený dutý systém levé ledviny znamená, že jsou přítomny dvě pánvičky a dva močovody, které jsou buď úplně či neúplně vyvinuty. U menší části osob (plodů) může být tato vrozená vývojová vada spojena s obstrukcí či vezikoureterálním refluxem a s poruchou funkce ledviny - to je patrně případ vaší dcerky. O jakou poruchu se přesně jedná bude možno stanovit až po porodu na podkladě zovrazovacích metod. Obvykle se zvažuje chirurgické řešení (odstranění) postižené části ledviny, přičemž zbylá část ledviny může být přínosem pro celkovou ledvinnou funkci.

9.12.2010 09:23:11

Dobrý deň, mám k Vám prosbu. Mám dcéru, ktorá ma 11,5 roka, od jedného roku po brušnej viróze sa jej objavila hematúria, od tej doby sme pravidelné sledovaný v nefrológii. Doteraz bolo všetko v rámci normy, odpady a sono v norme, mala stále len hematúriu /3 krížiky/. Tento rok sa prvýkrát objavila proteinúria po záťaži a začala mať zvýšené hodnoty indexu selektivity. Niekedy má 22,24,....30,39...., potom po kontorle v norme. Doktor sttále tvrdí, že je to dobré. Liečbu nemáme. Svokra bola dialyzovná mala pyelonefritídu, už nežije a manžel je sledovaný pre hematúriu. Mám zmiešané pocity, prečo raz je index dobrý a potom zvýšený? Na kontroly chodíme každé 3 mesiace a index, keď je zvýšený sa kontroluje častejšie. Netreba jej už nejakú liečbu? Tlak má 100/55, opuchy nemá, len od narodenia vždy po spánku má opuchnuté viečka, potom jej to odpuchne. Mám obavy, aby neskončila na dialýze. Manžel má 34 rokov a zatiaľ má len tú hematúriu, má to už 19 rokov. ďakujem veľmi pekne Klocáňová

Domnívám se, že zatím obavy z toho, že by dcera měla skončit na dialýze mít nemusíte. Skutečnost, že švagrová je dialyzovaná pro chronické selhání ledvin na podkladě pyelonefritidy nemá očividně žádnou souvislost s tím, že u vaší dcery je přítomna hematurie a nově i proteinurie. Podstatně větší význam má skutečnost, že hematurie je přítomna u vašeho manžela - je možné mají oba obdobné onemocnění ledvin. Základní otázkou je jaké vlastně onemocnění vaše dcera má. Existují onemocnění jako např. tzv. benigní familiální hematurie, které se vyznačuje výskytem hematurie u několika členů rodiny, obvykle bez přítomnosti proteinurie, a toto onemocnění má velmi dobrou prognózu a nezpůsobuje obvykle selhání ledvin. Existují však také jiné choroby ledvin, které jsou provázené hematurií, výskytem proteinurie a postupnou progresí nemoci do stadia selhání ledvin - např. tzv. IgA nefropatie. Bez renální biopsie nelze stanovit o které konkrétní onemocnění se jedná. Čili zatím se lze o prognóze u vaší dcery dohadovat jen velmi neurčitě. Další věcí je proteinurie - to je průvodní projev u velkého množství nemocí ledvin a lze říci velmi obecně, že čím je proteinurie vyšší tím je i prognóza závažnější. Navíc vysoké proteinurie jsou prakticky vždy podmíněny glomerulárním postižením. Na druhou stranu existují typy proteinurie, které mohou být přechodného typu, mohou souviset pouze se zvýšenou zátěží fyzickou, febriliemi apod. a nemusejí mít větší prognostickou závažnost. Index selektivity je založen na odlišení různých typů bílkovin, které jsou vylučovány do moči (v čitateli jsou bílkoviny o větší molekulové hmotnosti, ve jmenovateli látky o nižší m. h. ). Lze předpokládat, že čím je index vyšší, tím je závažnost glomerulárního poškození větší avšak platí to pouze částečně. Klíčová je velikost proteinurie, tu však neuvádíte...

3.12.2010 19:08:28

Dobrý den, mám 7 měsíčního syna, u kt. byl diagnostikován akutní zánět moč. cest 1. ataka. Včera byl na DMSA a tam byl potvrzen zánět na levé ledvině. Dnes byl synovi nasazen Sumetrolim. 12.1. jdem na MCRG. Chci se zeptat, jestli je opravdu nutné, do tak malého dítěte cpát dlouhodobě atb, i když jen v udržující dávce. Neexistuje jiný způsob léčby, než tento. Předem děkuji za odpověd. Jelenová

Pokud se u takto malého dítěte objeví akutní zánět močových cest je třeba vyloučit, že se nejedná o projev či souvislost s některými vrozenými anomáliemi močového traktu (zvl. vezikureterálním refluxem). Proto je váš syn podrobně vyšetřován. Je snaha, aby až do objasnění stavu nedošlo k opětovnému zánětu. Tomu opravdu nelze zabránit jinak, než podáváním antibiotika v preventivních dávkách.

3.12.2010 12:52:24

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na stravu a pitný režim dětí, kterým mají hypoplasii ledviny (funkce je 10% a 90%). Syn - nyní 11 měsíců - nechce pít. Veškerá jídla dělám tak, že je ředím vodou, abych do něj tekutiny dostala. Dnes, jsem ze zoufalství koupila vodu Kubík Watter - jablko, která má na obalu, že obsahuje pramenitou vodu, kyselinu citronovou, výtažek z jablka, aroma. Malý ji ochutnal a docela pil. Mohu mu takovou vodu dávat? Nemůže mít nějaká složka vliv na funkci ledvin? A dále bych se chtěla zeptat, zda-li synovi mohu dávat jogurty a jaké? Četla jsem, že se dětem do 1 roku nedoporučuje tvaroh kvůli zátěži na ledviny a tak nevím, jestli jiné mléčné výrobky mohu do jídelníčku zařadit, či nikoliv. Hledala jsem všude možné, ale nikde jsem se to nedočetla. Moc děkuji a přeji hezký den.

Vážená paní Lucie,

jsem povoláním nefrolog a proto otázku složení vody Kubík Water by bylo třeba řešit spíše s pediatry. Nicméně z hlediska složení vody je jisté, že voda není škodlivá pro ledviny. Co se týče potravin, které můžete synovi dávat při hypoplasii jedné ledviny - tak jde o to, že by potraviny neměly celkově obsahovat nadměrné množství bílkovin (aby nebyla funkce ledvin nadměrně zatěžována). Takže v případě, že podáváte průměrné množství bílkovin, tak může jistě zařadit různé typy pokrmů (jogurty, tvaroh atd. ). Myslím, že celkem trefnou poznámku na téma naleznete v následujícím odkazu:

http://maminkam.blogspot.com/2009/04/ktere-potraviny-nepatri-do-jidelnicku.html

25.11.2010 11:01:58

Dobrý den, má roční dcerka z největší pravděpodobností prodělala cca před půl rokem akutní zánět ledvin (onemocnění nebylo prokázáno, jelikož paní doktorka nasadila antibiotika bez vyšetření moči a následně již nebylo možno zánět ledvin zjistit). Následně nám byla nasazena zajišťovací léčba v podobě Sumetrolimu (2ml po dobu 5 měsíců). Od té doby jsme bez problémů. Dnes jsme byli na kontrolním sonu. Dcerka bohužel neležela zcela klidně. Ledvinky jsou čisté, nicméně paní doktorka naměřila rozdíl ve velikosti (7 a 8cm). Sumetrolim nám ponechala a zároveň nám doporučila stacionární scietografické vyšetření ledvin. Ráda bych se zpetala, zda takovýto postup je adekvátní. Dcerka je velmi aktivní a takovéto vyšetření si v současné době neumím představit. Spíše bych (samozřejmě jako laik) volila opakované vyšetření sono (např. s odstupem 3 měsíců) a moc nevidím důvod pro ponechání zajišťovací léčby. Prosím o Váš názor. Předem děkuji. M. Zogatová

Lékařska doporučila provést vyš. statickou scintigrafií (DMSA) s cílem posoudit zda nedošlo ke poškození ledvin v důsledku zánětu ledvin, který vaše dcerka prodělala v minulosti. K tomuto rozhodnutí patrně přispěla určitá asymetrie velikosti ledvin, která by mohla naznačovat, že menší ledvina je zvýšeně poškozena. Předpokládám, že pokud se neprokáže případné postpyelonefritické poškození ledvin není další důvod k zajištovací antibiotické léčbě. Uvedený postup považuji za možný, nicméně jistě máte plné právo se lékařky zeptat na její úvahy při indikaci jí navrženého postupu.

25.11.2010 05:16:29

Dobry den chtela bych se zeptat na ultrazvuku ve 26tt mi byla zjistena mírna bilat pyelektazie 11 a 12mm a 3 tydny pozdeji nalez temer stejny 11,2mm a 12mm , chtela jsem se zeptat nato jaka je norma, pan doktor-genetik rikal ze do 10mm a tady ctu ze do 5mm!!!??,dekuji za informaci jsem z toho ”jelen”:

V posouzení normální velikosti pánvičky není úplné jednoty, resp. jsou poněkud odlišné názory.

Pokud se posuzuje velikost pánvičky dle trimestrů, tak velikost pánvičky v předozadní projekci do 3-4 mm se hodnotí jako normální a ve 3. trimestru se považuje za normální rozměr do 6-7 mm. Pokud jsou rozměry pánvičky větší hrozí, že se po narození prokáže přítomnost některé z vrozených vývojových vad způsobujích dilataci dutého systému ledviny. Existují však skutečně i poněkud jiná hodnocení normální velikosti pánvičky, která ji stanovují do 10 mm. Uváděný rozměr normy do 5 mm je realističtější či přesnější v tom, že skutečně vylučuje s velmi vysokou pravděpodobností pozdější abnormální vývoj ledviny.

24.11.2010 17:55:59

Dobrý den. Dnes jsem byla na ultrazvuku a ve zprávě je napsané 21. t. g. Oboustranná dilatace pánviček do 6mm, močový měchýř fyziolog. naplněn. Zachován norm. průtok renálními arteriemi. Chtěla bych se zeptat, pokud by se nález na dalším ultrazvuku zvětšil (jdu za měsíc), co to obnáší pro miminko a jaké postižení by měl po narození. Děkuji za odpověď. Katka

Rozšíření (dilatace) ledvinné pánvičky je jednou z nejčastějších anomálií u plodu, týkajících se ledvin a močového traktu. Příčin, které vedou k dilataci může být více, nicméně jednou z nejčastějších je některá z vrozených morfologických poruch, které způsobují překážku plynulému odtoku moči z ledviny. Takovou abnormitou může být např. stenóza pelviureterálního spojení (junkce), či vesikoureterální reflux (VUR). Častěji jsou uvedené poruchy jednostranné, avšak mohou být i oboustranné. Některé z uvedených poruch mohou spontánně vymizet (např. některé méně závažné formy VUR), jiné lze odstranit chirurgicky. Velmi často nelze před porodem přesně odhadnout další vývoj podobné abnomity a také případná úprava chirurgickým zákrokem u plodu je dosti složitá a problematická.

23.11.2010 13:05:56

Dobrý den, 4 roky trpím problémy s močením ve třech podobách. Někdy chodím močit i po 30 minutách, jsem roztřesená, ”studí mě velice spodní část nohou. Pálí mě od podbřišku dolů ”celý prostor” a cítím v něm velmi silný tlak až ke konečníku. Nebo mám pouze potřebu, celý podbřišek mně jakoby zduří, snad až k močové trubici. Mám nepravidelně vysoký tlak, bušeí srdce (egilok) a ”houpavé” hormony štítné žlázy, někdy jsou výsledky v pořádku, jindy ne. Důkladná gynekologická vyšetření včetně bilogických nic neprokázala. Děkuji Lenka (42)

V případě problémů s močením, které popisujete, by jistě bylo vhodné požádat o urologické vyšetření. Některé problémy s močením mohou mít příčinu v nesprávné funkci močového měchýře, jiné např. v močové infekci. Přesný popis obtíží a některá vyšetření močového traktu mohou příčinu objasnit.

23.11.2010 00:00:16

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mají zvýšené hodnoty GMT (gama-glutamyltransferáza) a CK (kreatinkináza) v seru nějakou souvislost s nemocí N00-akutní nefritický syndrom. A případně jak konkrétně ovlivňují toto onemocnění. Jaké další vyšetření po biochemické stránce se dají na toto onemocnění doporučit?

Žádná obecně známá souvislost mezi akutním nefritickým syndromem a zvýšenými hodnotami CK či GMT mi není známa. Předpokládám, že se bude jednat o souvislost spíše časovou (náhodnou koincidenci) než o kauzální vazbu. Bez detailnějšího posouzení klinické situace se blíže nelze vyjádřit.

22.11.2010 13:22:44

Dobrý den, můj syn má nyní 14 let v kojeneckém věku prodělal operaci obou ledvin reflux potom i reoperaci. Dva roky na to mu byl dán vývod s ledviny na rok. Dnes mu diagnostikovaly dilaktaci ledvin. Mužu vědět co to je a jaké to má následky? Navíc trpí unikem , botulotoxin mu nezabral.

Dilatace ledvin znamená, že vývodný systém ledviny (pánvička, kalichy) jsou rozšířeny. Z informací, které uvádíte by se patrně dalo předpokládat, že příčinou dilatace je přetrvávající reflux. Dilataci však mohou způsobit i jiné příčiny např. překážky odtoku moči (vrozené či získané). Pokud je příčinou přetrvávající oboustranný reflux, tak hrozí nebezpečí, že funkční tkáň ledvin bude poškozena. Jak velké riziko takového poškození je přítomno může rozumně posoudit pouze lékař, který má k dispozici podrobnější údaje.

17.11.2010 23:43:44

Moje dcera 8. měsíců má bilaterální mega ureter s VUR vlevo IV. stupně, bez obstrukce. Ureter vpravo 9,5 mm a vlevo 10,8 mm. Ale zdá se, že se jejich velikost mění. Dilatace KPS vpravo 6 mm, vlevo 9,8 mm. Scintigrafie ukazala dvě funkční ledviny, bez zjizvení, které fungují 53% vpravo, 47% vlevo. Prodělala v květnu a v říjnu 2010 dva akutní záněty ledvin. Bere Sumetrolim každy večer. Lékařka navrhla v lednu 2011 otevřenou operaci, kdy ji v močovém měchýři budou upravovat močovody pro odstranění VUR. Dilatované močovody nechají tak. Chtěla bych se zeptat, je pro mou dceru vhodná metoda endoskopická s DEFLUXEM? Má dodržovat nějakou dietu? Je možné něco udělat pro zamezení dalšího zánětu (dodržování nějakých pravidel) ? Můžeme s dítětem cestovat? Děkuji Monika

Endoskopickou metodu řešení VUR pomocí Defluxu lze užít i u stupně IV, přičemž úspěšnost se udává kolem 70%. U otevřené operace VUR se udává úspěšnost více než 90% (většina otevřených operací se užívá u vyšších stupňů VUR). Nelze bohužel očekávat, že by dietní opatření byla schopna významně ovlivnit vývoj VUR či močovou infekci. Kromě léčby antibiotikem je v rámci prevence močové infekce třeba zamezit prochladnutí dítěte, věnovat pozornost močení (množství a barvě moči, zápachu) a všímat si případných, byť atypických či diskrétních projevů zánětu. Stran cestování - samozřejmě záleží na tom kam dítě cestuje, za jakých podmínek, zda se možnost prochladnutí pro dítě může zvýšit či nikoli, zda je v místě, kam cestujete dobře dostupná zdravotní péče apod.

11.11.2010 12:11:56

Dobrý den, jsem v 25. tt. Doktoři nám potvrdili u plodu multicystickou displazii levé ledviny a pravděp. makrocystickou displazii pravé ledviny. Od 18tt oligohydramnion. Je šance, že miminko bude po narození zdravé a ”normální”? Děkuji za odpověď.

Zatímco přítomnost jednostranné multicystické dysplazie nemusí pro zdravý vývoj plodu nutně znamenat nebezpečí (jelikož druhá nepoškozená ledvina je pro vývoj organizmu dostačující) je přítomnost oboustranné multicystická dysplazie velmi závažným nálezem, ohrožující funkci ledvin, a také fyziologický vývoj dalších orgánů (např. plic). Přímnost tzv. oligohydramnia napovídá, že funkce ledviny/ledvin je patrně snížená, jelikož množství amniové tekutiny je dána (v daném trimestru) především produkcí moče plodem. Čím nižší tzv. index amniové tekutiny (např. pod 5 percentil), tím vyšší riziko závažného poškození ledvin.

11.11.2010 08:47:17

Dobrý den, manželovi byla náhodně zjištěna ageneze levé ledviny. Sám byl a je bez potíží, snad to nadále přetrvá.. Chci se zeptat - sou nějaká zvýšená rizika pro vývoj zdravého dítěte, až budeme čekat rodinu? Děkuji

Jednostranná ageneze v naprosté většině případů nepředstavuje zvýšené riziko vzniku obdobné vrozené vývojové vady pro potomky. Pokud chcete být udělat maximum tak se s manželem domluvte, aby podstoupil genetické vyšetření (resp. genetickou konzultaci).

10.11.2010 14:02:18

Dobrý den, v 5. měsíci těhotenství mi byl zjištěn zánět pravé ledviny, které byl přeléčen Augmentinem a zaveden stent mezi ledvinu a močový měchýř. Kromě bílkoviny v moči a vysokého CRP nebyly žádné problémy s močením. Od zavedení stentu nemohu chodit, protože se již po chvíli objevuje velká bolest a krev v moči, která po nějaké době v klidu odezní. Někdy ale přetrvá i několik dní. V posledním týdnu se zvyšuje také bolest v pravém boku, píchání při sezení a bolest podél stentu. Také krev je již v moči prakticky stále. Stent je tříměsíčního typu a nyní po 2,5 měsících má být vyměněn za nový kvůli jeho pravděpodobné snížené průchodnosti. Do porodu mi zbývá ještě 9 týdnů a nedokáži si představit, že problémy se budou s novým stentem opakovat a budu s ním muset i rodit. Již nyní zvládám ležet jenom na levém boku. Není lepší podstoupit znovu riziko zánětu ledviny než stálou bolest ze stentu znemožňující denodenní život? Děkuji

Souhlasím s tím, že by bylo patrně vhodné znovu posoudit, zda je větší riziko mít zavedený stent, jehož přítomnost je očividně spojena se značnými klinickými obtížemi (včetně rizika vzniku močové infekce), či stent nemít a riskovat vznik recidivy pyelonefritidy. Toto posouzení však vyžaduje znalost konkrétních podrobností, které může znát především ošetřující urolog (závažnost prodělané pyelonefritidy, přítomnost či absence určitého stupně obstrukce v pravé ledvině apod. ).

9.11.2010 15:35:35

Dobrý den, jsem v 21 týdnu těhotenství a dnes bylo miminku na UTZ zjištěno: Dilatace KPS bilat, max. 5mm (na obouch ledvinách). Kontrola za 3 týdny. Můžete mi, prosím, sdělit co to znamená a jaké jsou důsledky při nezlepšení? Nemůže se stav výrazně zhoršit dřív než za 3 týdny? Děkuji za odpověď Marková

Obdobných dotazů je skutečně velmi mnoho, takže si dovoluji zopakovat svou odpověd na prakticky totožný dotaz z 5/2010:

Dilatace pánvičky je jedním z častých patologických nálezů při ultrazvukovém vyšetření ledvin u plodu. V případě vašeho miminka se jedná o relativně hraniční nález - dle různých norem se za dilataci považuje buď velikost pánvičky nad 3 mm ve 2. trimestru či nad 5 mm bez ohledu na fázi těhotenství.

Důvodů rozšíření - dilatacie - pánvičky může být více, nicméně jednou z častých příčin bývá některá z vrozených vývojových vad, např. typu stenózy pyeloureterálního spojení. (stenóza může způsobit, že moč z ledviny neodtéká plynule, městná před překážkou a způsobuje dilataci) či vezikoureterálního refluxu. Důležité je zjistit přesný typ vrozené poruchy, která je odpovědná za rozšíření. Následně pak je třeba posoudit optimální postup - buď tzv. konzervativní (vyčkávání, sledování, medikamentózní léčba) či korekce vrozené vývojové vady operativně. Nyní však příliš brzy na to, aby bylo možno se definitivně vyjádřit k závažnosti stavu či dalšímu vývoji.

9.11.2010 09:42:23

Dobrý den, po opakované pyelonefritidě mě čeká vyšetření FSL, endoskopie a kalibrace. Prosím o informace co je jaké vyšetření, jak probíhá atd. Předem děkuji za odpověď. M. F.

FSL - předpokládám, že je zkratkou pro funkční scintigrafii ledvin. Ta představuje izotopovou metodu, kdy po injekci určité látky s navázaným izotopem do žily, je následně snímán průtok této látky ledvinou a do moči, čímž lze posoudit funkci obou ledvin. Endoskopie (= cystoskopie) představuje optické vyšetření močového měchýře průnikem cystoskopem přes močovou trubici. Kalibrace uretry je vyšetření průchodnosti močové trubice a vyloučení striktury.

8.11.2010 10:57:09

Dobrý den, od roku 2008 jsem po nefrektomii pravé ledviny z důvodu velkého krvácení a od té doby mě trápí vysoký krevní tlak. Beru už 3kombinaci léků na snížení, ale pořád to nějak nezabírá (162/108). Dále bílkoviny v moči na jeden+ a v sed do 10 ery i deformované. Je to nějaký vážný problém prosím

Nelze patrně vyloučit, že se jedná o závažnější stav, avšak údajů, které uvádíte je příliš málo, aby se rozumně na dálku dal stav zasvěceně posoudit. Jedná se o to, že není jasné vícero faktů - např. proč ledvina krvácela (je dosti nezvyklé, že se provádí nefrektomie pro krvácení), dále jaká byla funkce obou ledvin dohromady před nefrektomií a případně jaká je funkce zbylé ledviny (měří se hodnotou sérového kreatininu či glomerulární filtrací), dále kdy začal krevní tlak stoupat a jaké vlastně léky berete, a v jakých dávkách. Dále zda bylo u zbylé ledviny provedeno vyšetření přívodné tepny (k vyloučení stenózy)...Navíc je třeba také vědět další údaje o zdravotním stavu, které s tím ev. mohou souviset. Je povinností nefrologa, aby vám sdělil, co si o dané situaci myslí a pokusil se navrhnul další postup. V každém případě je nutné urychleně dosáhnout snížení tlaku na rozumné hodnoty (což by znamenalo blížit se hodnotám 120/70-80), jinak hrozí poškození zbylé ledviny.

7.11.2010 17:11:00

Dobry den, u me dcery bylo po narozeni ultrazvukem zjisteno, ze jedna ledvina se nachazi nize (v panvi). Bylo nam doporuceno 1 za rok kontrolni ultrazvukove vysetreni a horecnata onemocneni konzultovat s lekarem. 1. Je to dostatecne, 2. jake jsou mozne komplikace? 3. Mohou nastat problemy pri odplenkovani (az kolem druheho roku veku) ? Predem dekuji za odpovedi

U vaší dcery je přítomná porucha umístění ledviny, tzv. ektopie. Závažnost ektopie záleží do značné míry na tom, zda je ektopie jedinou abnormitou postihující ledvinu, či zda je ektopie spojena s dalšími vrozenými urologickými abnormitami (mohou se týkat krevního zásobení ledviny, přítomnosti tzv. vezikoureterálního refluxu, dysplazie aj. ). Pokud je ektopie zjištěna náhodně (při ultrazvuku), tak je pravděpodobnější varianta první, tzn. že se bude jednat o příznivý nález, který nemusí vést ke klinickým projevům či nemusí být spojena s poškozením ledviny. Jednou z nejčastějším klinických komplikací může být skutečně infekce močových cest, která se může objevit kdykoli v průběhu vývoje dcerky. Pokud by dcera byla zcela bez obtíží, tak se mi uvedený postup zdá přiměřený. Pokud by byl sebemenší náznak obtíží, které by mohly naznačovat souvislost s močovou infekcí (nejen teploty, ale i např. změny barvy moči apod. ), tak by bylo vhodné podrobnější vyšetření.

4.11.2010 20:53:44

Mám cystycké ledviny, první zjištění bylo ve 25-ti letech. Do současných 60 ti let se vše jenom odborně sledovalo a nebyly problémy. Po kolice v 60 letech zjištěno v postižené ledvině : v pravé ledvině (25 %) je vše komplikováno útlakem KPS parapelvickou cystou (6 cm) a kamenem (2 cm) v dolním kalichu. Při kolice odešel další kamínek velikosti 6x7mm močovodem. Močovod při revizi - výrazná klička s dilatací KPS, byl zaveden ureterální stent CH6. Můj dotaz je na vhodnost perkutánního zákroku (punkce cysty + PEK)- je plánován v lednu2011. Je možné aby se tak velký kámen dříve nendiagnostikoval - jsem od koliky v 25 letech stále pod dohledem urologů. Je možné, že je to jiná hmota, která se přemístňuje v ledvině a mate, stalo se, odpoledne byl při SONO nalezen kámen 2 cm, a ráno byl hledán a objeven v jiném místě, když je v cestě veliká cysta? Dá se jednoznačně určit, že je to kámen jinou metodou? Děkuji Anna.

Začnu od zadu - prokázat kámen zobrazovací metodou lze obvykle přesněji než ultrazvukem pomocí computerové tomografie (CT). Dále je možno dodat, že v terénu cystických ledvin se některé útvary (včetně kamenů) prokazují ultrazvukem hůře než v terénu ledvin bez cyst. Pokud není kámen zablokován v dutém systému, tak se jeho poloha může měnit. Domnívám se, že plánované zákroky - punkce cysty + PEK - mohou vyřešit útlak dutého systému cystou a kamenem.

4.11.2010 01:26:20

Dobre rano. moc prosim o radu. zjistily mi akutni zanet prave ledv. chtely si mne nechat v nemocnici ald musela jsem odmitnout. jsem svob. mamina a neni kam maleho dat a sebou ho vzit nemohu. dostala jsem tedy augmentin. beru jej od soboty ale beze zmen. nemužu bolesti ani spat je ješte jine učinňejši antibiotikum. nebo jak se lecit? vazne jsme samy a jsem zoufala. dekuji Jitka

Pokud máte akutní zánět ledviny, tak lze nejspíše očekávat, že infekční původce bude uropatogen ze skupiny tzv. gramengativních bakterií (nejspíše koliformních). Na tuto skupinu bakterií patří k poměrně dobře účinným antibiotikům tzv. fluorochinolinová antibiotika. Augmentin patří v tomto směru k antibiotikům širokospektrým, na která jsou výše uvedené mikrobi více rezistentní než na fluorochinolony (tzn. Augmentin a podobná ATB jsou méně účinná). Jinými slovy - v léčbě akutní pyelonefritidy lze nahradit Augmentin účinnějším antibiotikem, které lze podávat v tbl. podobě.

1.11.2010 20:11:32

dobrý den, mohu poprosit o bližší vysvětlení. Pro četný výskyt cystyckých ledvin v rodině jsme byli s dcerkou odeslány na vyšetření. dceři je 11,5 měs a dr zjistila že pravá ledvina je velikosti 52mm parenchym 7 mm, levá velikosti 69 mm parenchym 8,5mm , levá pánvička je v příčném řezu 7,5-8 mm.

Pokud byla vaše dcera odeslána k vyšetření z důvodu výskytu cyst v rodině, tak se nejspíše ve vaší rodině vyskytuje polycystická choroba ledvin (autozomálně dominantního či recesivního typu). Ultrazvukovým vyšetřením lze přítomnost této choroby prokázat tím, že se prokáží cysty ve tkáni ledvin. V nálezu, který uvádíte, není zmínka o cystách, takže nález spíše svědčí pro nepřítomnost polycystické choroby.

30.10.2010 10:34:39

Dobrý den, před týdnem mi byl zaveden stent do pravého ureteru z důvodu silných bolestí v pravé části jdoucích od pravého třísla až k pravé ledvině. Po vyšetření”vylučovačka” mi byl zjištěn kamínek o velikosti 2mm, lékaři se mi snažili ho vyndat ale pro zůženinu v močovodu to nešlo. Proto byl zaveden stent, po dvou měsících se mám dostavit na URO k extrakci stentu a ev. URS. Jsem oteklá v obličeji, mám jako by vyrážku též v obličeji, cítím tlak vpravo dole a často močím a dost se potím. Ještě dva dny mám brát antibiotika. Myslíte že je zavedení stentu dobré řešení? cítím se unavená a podrážděná. Prosím o radu co dělat dál? Děkuji Marcela.

Urologům se nepodařilo odstranit drobný konkrement z ledviny z důvodu přítomnosti zúžení (stenosy) pravého ureteru. Příčina stenosy není patrně jasná. Je poměrně běžným postupem, že se jako dočasné opatření k zachování volné průchodnosti ureteru (a případně pro zhojení stenosy) ponechá zavedený ureterální stent. K řešení striktury ureteru a odstranění konkrementu slouží další postup - ureterorenoskopie. Další podrobnosti viz např. odkaz: www.internimedicina.cz/pdfs/int/2003/01/15.?pdf.

Ačkoli je často ureterální stent snášen relativně dobře, může (také nezřídka) být jeho přítomnost provázena některými klinickými obtížemi (hematurie, infekce, bolesti, dislokace a některé další). Je obtížně posoudit, z čeho vaše některé obtíže pramení (viz otok v obličeji a vyrážka) - zda z terapie antibiotiky, či jsou - li jiného původu. Je třeba na obtíže upozornit především na urologa, který vás ošetřuje.

29.10.2010 13:28:42

Manželka má nález hypoplazie pravé ledviny. Má mít obavy. Léčba.

Pokud má vaše manželka hypoplazii pravé ledviny, tak předpokladám, že funkce této hypoplastické ledviny je buď významně snížená či ledvina je afunkční. Tím pádem je klíčové, zda levá ledvina je zdravá - pokud ano, bude funkce této jedné ledviny zcela dostatečná pro organizmus. Hypoplastickou ledvinu je vhodné v určitých intervalech kontrolovat ultrazvukově. Není úplné jednoty v tom, zda je třeba či nikoli takovou hypoplastickou (a afunkční) ledvinu odstranit - pokud nečiní klinické obtíže (např. není zdrojem infekce), tak je možno volit konzervativní postoj.

27.10.2010 19:00:59

Jak mohu být co nejvíce šetrný ke své pravé ledvině, která byla operována pro hydronefrozu? Nyní je z 80 % nefunčkní. Protože kolem vztahu činnosti ledvin a např. stravování zdá se existují jen mýty, rád bych se zeptal, jestli je třeba omezit určitou stravu/aktivity, nebo se naopak něco doporučuje. Děk.

Ovlivnit osud pravé ledviny můžete jen velmi omezeně. Má smysl omezit příjem NaCl v dietě, dostatečný příjem tekutin, patrně i mírně redukovat příjem bílkovin (zvl. živočišných), pravidelně kontrolovat tlak. To vše platí pro situaci, kdy celková funkce obou ledvin dohromady (která se hodnotí např. dle sérových koncentrací kreatininu či dle klírense kreatininu) je víceméně normální či jen lehce zhoršená. Důležité je si uvědomit, že nelze působit (např. dietně či léky) izolovaně na jednu ledvinu - pouze na obě. Pokud by celková funkce obou ledvin dohromady byla výrazně zhoršená, platila by různá dietní omezení, která jsou odstupňovaná dle závažnosti zhoršení funkce ledvin.

26.10.2010 13:55:53

dobrý den, jsem 14 dní po celkové nefrektomii. Chtěla bych se zeptat jaké mně čekají do budoucna omezení? Múžu vykonávat veškerou práci? Na co si mám dávat pozor atd. Děkuji za odpověď Martina

Nepíšete důvod pro, který byla nefrektomie provedena, což může či také nemusí být podstatné. Pokud by např. byla provedena nefrektomie pro zhoubný nádor, pak je třeba pravidelně provádět kontroly zaměřené na možnou recidivu tumoru. Pokud byla nefrektomie provedena z jiných důvodů, tak je situace samozřejmě podstatně jednodušší. Pokud byl pooperační průběh nekomplikovaný, tak by nefrektomie do budoucna nemusela prakticky znamenat téměř žádné omezení, jelikož jedna zdravá ledvina dostatečně zabezpečuje ledvinné funkce. Jsou jedinci, kteří se narodí pouze s jednou funkční ledvinou a po celý život to nevědí a jedna ledvina jim slouží dostatečně. Je tedy třeba spíše dbát zvýšeně na to, aby nedošlo k zbytečnému poškození zbylé ledviny - za různých zátěžových situací (těhotenství, užívání léků, náročné sporty apod. ). Je také vhodné v určitých intervalech funkci zbylé ledviny přešetřit (laboratorně, ultrazvukově).

23.10.2010 10:51:49

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz, levá levina pracuje na 85 %, pravá jen na 15 % (zjištěna distální striktura močovou vpravo). V současné době mám zavedenou drenáž ledviny (nefrostomii) a čekám, zda se funkčnost zlepší či nikoliv. Ledvinu bych chtěla zachránit, můžete mi poradit, čím bych jí mohla sama pomoci (třeba nějaké bylinné čaje, úpravou jídelníčku apod. ) Pevně věřím, že není vše ztraceno. Děkuji za radu M.

V této situaci můžete osud pravé ledviny ovlivnit opravdu jen velmi omezeně. Má smysl omezit příjem NaCl v dietě, dostatečný příjem tekutin, patrně i mírně redukovat příjem bílkovin (zvl. živočišných), pravidelně kontrolovat tlak.

21.10.2010 16:03:25

Koncem února provedena hysterektomie a ihned po operaci silné bolesti v bedrech. Zjištěná zvětšena ledvina a zaveden stend do močovodu, po kterém nastala okamžitá úleva. Od této doby žádné potíže. V polovině května stend vytažen. V červnu provedena scintigrafie levá levdvina - 74 % a pravá jen 26 %. Žádné obtíže jsem neměla. Při kontrolách vždy byla ledvina zvětšená - hydronefroza vpravo (3. stupně). 22. září zjištěna distální striktura močovodu vpravo a provedena nefrostomie. Předběžně mi bylo řečeno, že je třeba provést Boariho plastiku. Asi za 2,5 týdne od provedené nefrostomie mi byla udělána scintigrafie - výsledek - pravá ledvina funkční jen na 15 %. Lékaři mě chtějí \”ušetřit\” zbytečné operace (Boariho plastika) a navrhují přímo hned odstranění ledviny, ale s tím se nemohu smířit. Četla jsem nejrůznější články a jistá naděje na zlepšení existuje. Zlepšení úplně nepopírají ani lékaři. Prosím o Váš názor případně radu, kam se s daným problémem obrátit. Děkuji M.

Boariho plastika s reimplantací ureteru je prováděna v případě striktury (distálního) ureteru např. v případě poškození při gynekol. rozsáhlejší operaci. Podrobnosti takového zákroku můžete nalézt např. v odkazu:

www.urologiepropraxi.cz/savepdfs/uro/2005/?03/07.pdf

Jelikož poškození ureteru po operaci nebylo u vás patrně relativně dlouho rozpoznáno, došlo nejspíše k poškození funkční tkáně pravé ledviny. 15% celkové funkce (obou) ledvin je opravdu poměrně malý podíl na celkové funkci, nicméně není podíl natolik malý, aby se bez hlubšího rozmyslu měla indikovat pravostranná nefrektomie. Je potřeba vzít v potaz více faktorů: jaká je celková glomerulární filtrace - čili funkce ledvin (určuje se dle klírense kreatininu), tzn. je-li v normě či nikoli, dále jak vypadá funkční tkáň pravé ledviny - předpokládám, že bude výrazněji ztenčena, konečně jak velké je riziko operace ve vašem konkrétním případě. Dop. konzultaci na pracovišti typu Urol. klin. VFN v Praze, ale samozřejmě podobných pracovišt je více.

21.10.2010 15:10:21

Dobrý den, mám týdenního chlapečka a dneska jsme byli na SONO ledvin. Ve zprávě máme diagnózu Q620 - Vrozená hydronefróza, s tímto textem: Obě ledviny zvyklé velikosti i lokalisace, vpravo jen lehce vizualizovaná pánvička - APIR do 3 mm, přiměřené šíře a struktury parenchymu, norm. kortikomedulární přechod, vlevo diletace DS - pánvička APIR kolem 9 mm, patrný horní i střední kalich - oba cca 10 mm šíře, parenchym levé ledviny v nejúžším místě 6 mm. Subrenální močovod nevizualizuji. Močový měchýř obvyklého tvaru, bez nástěné patologie. Zá. : dilatace DS levé ledviny Dop. : vyšetření a sledování nefrologem Více se k tomu pan doktor vyjadřovat nechtěl. Na ultrazvuku ve 20. i 30 tt bylo vše v pořádku. K nefrologovi jdeme až za týden a do té doby se asi zblázním :- (. Můžete mi prosím napsat co tato diagnóza dle Vašich zkušeností znamená a co mé miminko čeká? Doufám, že mne uklidníte, že to není nic vážného...Předem moc děkuji za Vaši odpověď. Markéta Paroulková

Pokud se jedná o dilataci dutého systému ledviny, aniž by byl současně rozšířen močovod (alespoň dle ultrazvuku se nezdá být rozšířen), lze nejspíše uvažovat o zúžení přechodu pánvičky do močovodu, anomálie odstupu močovodu nebo křížení močovodu s nadpočetnou cévou. Většinu těchto poruch lze odstranit chirurgickou intervencí.

21.10.2010 15:03:39

Dobrý den, mám 3-letou dceru, která po prvním roce života prodělala zánět ledvin, po léčbě antibiotiky se zánět dostavil po několiky měsících znovu. Následovala hospitalizace v nemocnici, po vyšetření MCUG zjištěn reflux 1. st na jedné straně a následná léčba Sumetrolimem. Po roce pan doktor vysadil lék na základě vyšetření moči, zánět ledvin se však dostavil po měsíci znovu. Po hospitalizaci v nemocnici byla nasazena další léčba Sumetrolimem trvající další rok. Nyní při poslední kontrole nasadil pan doktor střídavou léčbu - týden užívat Sumetrolim, týden vysadit po dobu dvou měsíců, pak vysadit lék úplně. /o vyšetření MCUG se ale nezmínil/ Mám strach, že může dojít k opětovnému zánětu ledvin, pokud tam ještě reflux je a nevím, zda mám trvat na vyšetření MCUG. Nejsem odborník, chci jen pro své dítě udělat to nejlepší, a proto vás žádám o váš názor k postupu, za který moc děkuji.

Průkaz vezikoureterálního refluxu (VUR) a určení jeho stupně se standardně provádí pomocí MCUG. Jedná se o vyšetření velmi přínosné, avšak přece jen poněkud náročnější pro vyšetřované dítě. Umožňuje posoudit zda se rozsah VUR mění či nikoli. Stupeň VUR a pravděpodobnost močové infekce spolu však nemusí nutně korelovat. Samozřejmě pokud by VUR výrazně progredoval bylo by možné či vhodné uvažovat o změně léčby (endoskopické či jiné). Myslím, že by bylo nejrozumnější s ošetřujícím lékařem pohovořit, sdělit vaše obavy a zeptat se ho na jeho plán léčby do budoucna - včetně toho kdy předpokládá provést kontrolní MCUG (a ev. další vyšetření jako např. DMSA).

18.10.2010 03:04:22

Dobrý den, jsem již dva roky dialyzovana. Je mi 39 let a ráda bych věděla vse o dialýze a tehotenstvi. Ma diagnoza je glumeronefritida s velkou ztratou bilkovin. Nyni je vse v norme protože nemocim a transplantace mi zatim byla zamitnuta pro pripadnou recidivu onemocneni. Jake jsou u nas zkusenosti?

Pokud se ptáte na to, jaké jsou zkušenosti s těhotenstvím v pravidelném dialyzačním léčení v ČR, tak je možno říci, že byly popsány ojedinělé případy. Jeden z takových případů úspěšného těhotenství v ČR byl popsán v r. 2008 - viz odkaz: www.fresenius.cz/TiskovaZprava.aspx?zprava=?4590&archiv=0

Obšírnější informaci se pak můžete dozvědět na odkazu:

www.nefrol.cz/resources/upload/data/217_PN_?1-2010.pdf

Velmi obecně lze tedy uvést, že otěhotnění a úspěšné donošení těhotenství u pacientky v dialyzačním léčení je poměrně vzácnou situací, nikoli však nemožnou. Domnívám se, že pokud byste měla snahu a touhu otěhotnět, bylo by potřeba tuto věc velmi podrobně probrat s lékaři dialyzačního střediska a gynekology.

17.10.2010 14:56:41

Dobrý deň, chcela by som vedieť, či existuje iná, menej invazívna metóda liečby dilatácie ureteru 2. stupňa ako korekcia vrodenej vady operáciou.

Pokud máte na mysli dilataci ureteru v rámci vezikoureterálního refluxu (VUR), tak v zásadě u VUR přicházejí v úvahu přístupy:

*konzervativní,

*chirurgický - klasický (otevřená operace), který je indikován v současné době spíše vyjimečně a to u nejvyšších stupňů vezikoureterálních refluxů,

*endoskopické operace (endoskopická aplikace partikulí (např. derivát kyseliny hyaluronové - Deflux) podslizničně na úrovní svěrače. Endoskopicky můžeme postupovat podobně jako při konservativním postupu u nižších a středních stupňů vezikoureterálních refluxů, které jsou provázeny alespoň jednou atakou akutní pyelonefritidy.

*laparoskopické výkony

11.10.2010 14:56:58

Dobrý den, ráda bych se zeptala na mou 11m dcerku, která před třemi měsíci prodělala heminefrektomii pravé ledviny, měla tam cysty, také měla řezanou ureterokélu. Předtím měla jako miminko dvakrát zánět moč. měchýře a teď po třech měsících má opět zánět, který byl týden léčen Zinnatem ale asi byl nedoléčený, protože měla opět moč špatný a znova nasazené atb. Chci se zeptat jestli je normální aby měla tak brzy po operaci zase zánět nebo co způsobuje tak časté záněty, leukocyty a krev v moči? Může to být jen shoda náhod, nebo jsou takovéhle opakované záněty spojené opět z nějakou vadou ledvin nebo moč. měchýře. Jinak byla dcerka jištěná celou dobu před operací a měsíc po, Sumetrolinem, to byla moč v pořádku. Děkuji moc za odpověď

Je nepochybné, že u vaší dcerky, byla v minulosti přítomna zvýšená predispozice ke vzniku močových infekcí (z důvodu cyst a ureterokély). Tyto faktory sice byly odstraněny, to však bohužel vždy nemusí zaručit, že se infekce nebjeví znovu. Je třeba pátrat po dalších možných okolnostech podmiňujících opakovaný vznik močové infekce.

10.10.2010 12:37:38

Dobry den, po 3x neúspěšném ”rozbíjení” šťavelanových kamenů mám stále mezi ledvinou a měchýřem už podruhé zaveden stent, který neustále dráždí měchýř, po měsíci se to pořád zhoršuje, nutkání na močení nepřekryjí ani analgetika typu Algifenu a Tramalu, ani přeléčení furantoinem. Po několikaminutové chůzi se objevuje v moči krev, v klidu se vyčeří, ale stav je nesmírně deprimující. Musí ”prasečí ocásek” v močáku působit takovou téměř permanentní bolest? Přestože jsem na Urologické klinive VFN v Praze, bojím se lékaře, co má na starosti lidi s kameny, na něco vůbec zeptat, personál je předrážděný a neochotný. A to jsem se na kliniku dostal vpodstatě protekčně, ze známosti mého přítele chirurga se šéfem kliniky. S pozdravem František

Přítomnost stentu skutečně ve většině případů probíhá bez komplikací a pouze v menším počtu případů se přítomnost stentu projevuje menším tlakem či bolestí v bedru a/či únikem menšího množství krve do moči. Nejčastějšími problémy mohou dislokace stentu, infekce a blokáda stentu usazeninami.

Ačkoli existují určité statistické údaje o tom, jak jsou snášeny ureterální stenty, resp. jak často a v jaké intenzitě jsou přítomny příznaky či komplikace spojené s těmito stenty, mohou být individuální situace a zkušenost od "průměrného průběhu" samozřejmě odlišné.

I když vím, že to není jednoduché, doporučuji využít svého práva a probrat své obtíže s urologem. Pouze on zná různé podstatné detaily vašeho stavu a může posoudit, zda je průběh léčby odpovídající.

6.10.2010 22:47:44

Dobrý den. Jsem diabetik 2. typu s komplikacemi, mimo jiného poruchou činnosti ledvin. Po kolapsu s vysokou hodnotou draslíku mi byly změněny léky, které ke stavu napomáhaly a bylo mi doporučeno vyvarovat se potravin s vysokým obsahem draslíku. Bohužel se mi nepodařilo najít podrobnější tabulku, ve které by byl obsah draslíku v konkrétních potravinách uveden jako je to např. u tabulek s obsahem sacharidů. Můžete mi poradit, kde by se takováto podrobná srovnávací tabulka s údaji o draslíku dala sehnat? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Doporučuji odkaz:

http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?page=vyzivove_tabulky

6.10.2010 21:10:40

Dobrý den, chtěla bych vysvětlit nález-pro stexnos uretry reflux vesikorenální 1 st. vpravo provedena vnitřní uretrotomie. Ren duplex, ureter fisusx vlevo. Akutní pyelonephritida vlevo-dispensarisována. tedˇfunkce ledvin vlevo 57%, vpravo 43%. Máme se něčeho obávat. Může to znamenat nějaké vážnější zdravotní problémy? Děkuji předem za odpověď.

U pacientky byla odstraněna stenoóza (zúžení) močové trubice, která bránila plynulému odtoku moči. Dále je přítomna vrozená anomálie, při níž je ledvina protažena do délky a má dvě pánvičky umístěné nad sebou. Vlevo rovněž pacientka prodělala akutní zánět ledviny. Je přítomna poměrně značná funkční symetrie obou ledvin. Domnívám se, že tento stav nevzbuzuje a priori výrazné zdravotní obavy, avšak předpokládám, že zdvojený systém vlevo může být i v budoucnu určitou predispozicí pro recidivy močové infekce či zánětu ledviny (pyelonefritidy). Je vhodná pečlivá dispenzární péče (dětská nefrologie).

5.10.2010 13:08:33

Mám již 5 týden zavedený stent z moč. měchýře do ledviny a chtěla bych se zeptat, co obnáší jeho odstranění a jestli následuje ještě nějaká léčba. Zavedli mi ho kvůli dilataci dutého systému. Dost mě ta ledvina pobolívá a pořád mám pálení a výtok při močení.

Přítomnost stentu nepředstavuje pro pacienta obvykle větší nároky či obtíže. U části pacientů se však přítomnost stentu může projevit menším tlakem či bolestí v bedru a/či únikem menšího množství krve do moči. Nejčastějšími problémy mohou dislokace stentu, infekce a blokáda stentu usazeninami. Co se týká odstranění stentu tak v případě, že je přítomno připojné vlákno (které pak vyúsťuje z močové trubice) lze toto vlákno a stent odstranit tahem. Pokud přídatné vlákno není součástí stentu tak ureter odstraní urolog cystoskopicky.

viz též: en. wikipedia. org/wiki/Ureteric_stent

1.10.2010 20:18:46

Dobry den, na UZ ve 33tt zjistili miminku utvar v dutine brisni, dnes na velkem UZ ve 35plus 3 nalez - dle UZ větší močový měchýř dnes protáhlého tvaru, vel 55x30mm, norm prubeh umbilikalnich cev, měchýř kranialne lehce dislokovan doleva, jina abnormalita v panvi neni, ledviny bilat. bez dilatace

Pokud se u plodu zobrazuje zvětšený močový měchýř a přitom jiné abnormity močového traktu nejsou pozorovány lze uvažovat např. o tom, že odtok moči z měchýře je narušen vrozenou překážkou. Takovou obstrukci mohou tvořit např. chlopně zadní uretry (u chlapců). Jsou však možné i jiné příčiny zvětšení měchýře, takže je třeba po porodu provést podrobnější vyšetření.

29.9.2010 08:53:09

Dobrý den prosím odpověď na dotaz : V MP cetné flebolity a kalcifikace v prostate a zda tanto nález je vážný nebo ne.

Kalcifikace v prostatě obvykle nemívají klinický význam. Při pravidelných kontrolách prostaty je vhodné sledovat vývoj a rozsah kalcifikací, avšak intervenovat nebývá třeba.

29.9.2010 01:02:30

dobrý den chci se zeptatprodělala jsem streptokoka typu A po zaléčení ATB se však objevil problém mám mikroskopickou hematurii na papírky 3 kříže pobolívá mě v zádech pi ultrazvuku v diagnoze je psáno dif. systém ledvin více vpravo. Obvodní lékař tvrdí, že to nic není a odeslal mě na gynekologii co si mám o tom myslet. Je to v pořádku? Děkuji Lenka.

Sled událostí, který popisujete (t. j. tonsilitida s přítomností Streptokoka A. . latence. . vznik hematurie a ev. dalších projevů - bílkoviny v moči, vysokého krevního tlaku, pokles funkce ledvin, oroků aj. ) je typický pro tzv. akutní glomerulonefritidu. Doporučuji důrazně konzultovat nefrologa.

28.9.2010 19:38:43

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co znamená, když u 9. měsíčního miminka je PL velikosti do 6,5 cm (cca 75 percentil, bez dilatace KPS a levá ledvina max. naměřený rozměr 3,9 cm (pod 5 percentilem, hypoplastická, bez dilatace KPS. Kor. vrsty přiměřené šíře bez lož. změn, subrenálmní úseky ureterů bilat. t. č. nejsou patrné. Na minulém vyšetření byla PL 6,2 cm (pod 95 percentilem) a LL rozměr 3,05 cm, známky dělení na kůru a dřeň. Co prosím znamená ten percentil? Je možné, aby v budoucnu ta levá ledvinka ”dorostla”? Při vyšetření funkčnosti bylo zjištěno PL 90%, LL 10%. Děkuji L. H.

V rámci percentilových grafů bylo vymezeno pásmo, ve kterém je hodnota parametru považována za normální (např. hmotnost dítěte odpovídající jeho věku a pohlaví). Toto pásmo tzv. „širší normy“ je nejčastěji vymezováno 3.-97. (podle některých autorů mezi 2.-98., nebo dokonce 5. -95. ) percentilem. To znamená, že 94 % (resp. 96 nebo 90 %) dětí v daném věku a pohlaví se nachází v tomto intervalu. Pásmo mezi 25.-75. percentilem, v němž se nachází hodnoty poloviny všech dětí, je „pásmem středních hodnot“, zcela průměrnou hodnotou je pak 50. percentil.

Toto vysvětlení je převzato z odkazu: http://www.vyzivadeti.cz/poradenstvi/jak-sledovat-vyvoj-ditete.html

Zatím nelze jednoznačně posoudit jak se bude vývoj obou ledvin a zvl. levé vyvíjet. Asymetrie ve velikosti a zvl. funkční schopnosti obou ledvin je však poměrně značný - v neprospěch levé ledviny. Nedostatečný vývoj - hypoplasie - levé ledviny je jistě nemilým nálezem, ale i kdyby se v budoucnu ukázalo, že se její vývoj bude odvíjet jen málo, tak pokud bude růst a funkčnost pravé ledviny v mezích normy, bude to pro další potřeby organizmu naprosto dostačující.

22.9.2010 11:04:44

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na resekci ledviny. Jak je dlouhý řez, jak dlouho asi operace trvá, jak dlouho trvá asi rekonvalescence....Děkuji za odpvěď, Martina

Resekce ledviny znamená odstranění (odříznutí) části ledviny a následné ošetření řezné plochy. Resekce se nejčastěji používá k odstranění menších, dobře přístupných zhoubných nádorů ledvin. V některých případech lze tento výkon provést u nenádorových onemocnění ledvin. Resekce mohou být provedeny klasickou - otevřenou- cestou či nověji také laparoskopicky. Délka řezu závisí do značné míry na rozsahu odstraněné ledviny - (odhadem kolem 10cm). Co se týká doby operace, tak opět tato délka bude záviset na různých faktorech ale zvláště na náročnosti operace (jedná se tumor?, jeho velikost?, umístění?, cévní zásobení? apod. ). Délka náročných operací se může počítat na hodiny. U laparoskopických operací Průměrný čas operace byl v jedníé práci uveden průměrný čas : 110 ± 29 (50 až 180) minut Rekonvalesce - v případě nekomplikovaného průběhu cca 2 týdny.

20.9.2010 16:26:25

dcera 36 let ma zjistenou chronickou boreliozu pri rozboru krve ji bylo sdeleno ze ma vazne zdravotni komplikace s ledvinami dcera bolesti zad pricitala bolesti patere jiz rok chodi od lekare k lekari nejprve v anglii a od kvetna tohoto roku u nas v ceske republice presne vam nemohu popsat zjistene hodnoty mluvi neco o igg hrozi dialyza ledvin stale cekaji na novy rozbor ale ja pri natirani masti oblast ledvin jsem zjistila ze ma tato mista opuchnuta a bolestiva na dotek mam o ni velky strach snazim se co nejvice pomoci ma dve male deti je to opravdu tak vazne a na co tedy lekari cekaji

Z toho co uvádíte nelze určit jakým onemocněním ledvin vaše dcera trpí, ani zda se jedná o skutečně závažný stav, vyžadující dialyzační léčbu. Jediný rozumný přístup je, aby vyhledala nefrologa, který ji přesně sdělí, o jaké onemocnění ledvin se jedná a doporučí ji příslušnou léčbu.

18.9.2010 23:19:36

Syn 8měs. s diag. vrozená hydronefróza I. sin. gr. III-poměr funkcí ledvin symetrický, částečná porucha drenáže levé ledviny, postnatálně prokázaná diletace KPS levé ledviny, po provedených vyšet. MCUG negat, MAG3 a IVU, bez obtíží a zánětů. Objednán na okamžitou operaci. Je tento postup správný? Děkuji I. L.

Hydronefróza 3. stupně, u které není zřetelná obstrukce se může upravit vývojem dítěte spontánně. Pokud je přítomna překážka - obstrukce, je více pravděpodobné, že bude nutná operace. Z toho co uvádíte, není zřejmé, zda byl výsledek MAG3 normální či nikoli. Vyšetření MAG3 s furosemidem může upřesnit zda je přítomna překážka odtoku a lokalizaci této překážky. Pokud vyšetření svědčilo pro překážku je patrně na místě spíše intervenční přístup než vyčkvávací postoj. Domnívám se, že by bylo namístě se zeptat urologů na důvody proč volí přístup - okamžitou operaci.

15.9.2010 23:17:31

Dobrý den pane doktore, z důvodu anémie jsem byla revmatologem (sleduje osteoartrozu drob. ruč. kloubů) poslána na vyšetření břicha UZ. Nález: V pravé ledvině se extrarenálně částečně vyklenuje cysta průměru cca 5 cm, se septy, s několika kalcifikovanými plošnými ztluštěními jinak jemných sept, bez průkazné nodulární solidní porce. Další kontrola za 4 - 6 měsíců. Jsem po extirpaci ca in situ mammae v roce 2008, užívám tamoxifen. Dále mi pan doktor na osteopenii předepisuje Caltrate plus. Prosím o bližší vysvětlení uvedeného nálezu a další možný vývoj. Předem děkuji za odpověď.

Ledvinná cysta představuje útvar charakteru dutiny, jejíž stěny jsou lemovány epitelem a které jsou často naplněny tekutinou různého složení. Vyskytují se v různých částech ledvin (kůže či dřeni), mohou být solitární či mnohočetné a mohou mít různý původ. V případech solitárních cyst se jedná obvykle o útvar, který vzniká v důsledku degenerativních změn, často se vyskytují především u starších osob. Nejčastěji nepředstavuje přítomnost solitární cysty žádné nebezpečí a klinicky se nijak neprojevuje. V ojedinělých případech může i u prosté cysty dojít ke krvácení do cysty, či může dojít k infekci a zánětu v cystě. U některých cyst je buď jejich růst abnormálně rychlý, či jejich tvar, případně jejich obsah nezvyklý, takže mohou jevit jako cysty atypické a těm je třeba věnovat zvýšenou pozornost - především z toho důvodu, aby se za tímto obrazem neskrýval ledvinný tumor. To je samozřejmě zvláště důležité v případě, že byl zhoubný tumor v minulosti již diagnostikován. Je proto třeba takouvoto cystu sledovat a případně konzultovat s urology.

15.9.2010 15:46:41

Dobrý den, mé dceři bylo provedeno UZ vyšetření ledvin ve 4 týdnech věku. Bylo zjištěno, že pravá ledvina je menší nežli levá, doporučena kontrola po 6-8 měsících. Je tato diagnóza důvodem ke znepokojení, může znamenat budoucí zdravotní problémy? Děkuji!

Obě ledviny se vyvíjejí u plodu a v dětském věku jako 2 značně symetrické orgány, mající obvykle obdobnou velikost. To lze dokumentovat na podkladě některých pozorování, kdy lékaři sledovali vývoj u dětí na obou ledvinách ultrazvukem v určitých pravidelných intervalech. Pokud je přítomna výraznější asymetrie při vývoji ledvin tak je určité podezření, že zmenšená ledvina by mohla být postiženou nějakou vývojovou poruchou (např. dysplazií). Samozřejmě lze předpokládat, že při zmenšení jedné ledviny dochází i ke snížení její funkční kapacity. Je správné, že bude vaše dcera kontrolně vyšetřena UZ. Pokud bude zmenšení ledviny prokazatelné, je třeba pátrat po příčině tohoto zmenšení. Neuvádíte nakolik je pravá ledvina zmenšená proti levé a navíc není zřejmé jak se bude nadále vyvíjet růst obou ledvin, takže se v tuto chvíli nelze vyjádřit o závažnosti tohoto stavu.

15.9.2010 13:04:01

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat co znamená redukce parenchymu ledvin oboustranně. Byla jsem na ultrazvuku břicha který je v pořádku až na toto zjištění. Nemám žádné problémy jen otok kolena z důvodu začínající artrozy. Nyní mě čeká vyšetření krve. Děkuji za odpověď.

Parenchym ledvin dosahuje za normálních podmínek obvykle šíře nejméně 13-15 mm. Dostatečná šíře parenchymu je nutná pro normální funkci ledvin. Pokud je zúžení parenchymu opravdu velmi závažné, projevuje se toto zůžení abnormálními hodnotami glomerulární filtrace. V běžné praxi lze tuto funkční poruchu prokázat buď sníženou hodnotou klírense kreatininu či zvýšenou hodnotou sérového kreatininu. Pokud zůžení parnechymu není příliš závažné, nemusí se bezprostředně projevit nijak. Znamená však že funkční kapacita ledvin je patrně poněkud snížená a tato snížená kapacieta se pak může negativně projevit v budoucnu. Zda se to projeví v odstupu let či desetiletí závisí na tom k jak velkému zůžení parenchymu došlo, v jakém časovém intervalu a také na podkladě jakého onemocnění ledvin k němu došlo. Na redukci parenchymu se může uplatnit velké množství chronických onemocněních ledvin, přičemž řada z nich probíhá asymptomaticky čili bezpříznakově. Závěrem: pokud nejsou přítomny jiné morfologické změny na ledvinách lze obtížně posoudit původ, trvání a prognózu takto užší vrstvy funkční tkáně ledvin. Je správné, abyste alespoň jednorázově byla vyšetřena na nefrologické ambulanci, kde by měly být prokázány či vyloučeny další projevy chronického onemocnění ledvin (např. zvýšený krevní tlak, přítomnost bílkoviny či červených krvinek v moči a zvýšené hodnoty sérového kreatininu či snížené hodnoty klírense kreatininu). Pokud budou výsledky funkčních testů v mezích normy (hodnoty sérového kreatininu, glomerulární filtrace) tak to bude svědčit ve prospěch spíše příznivého stavu. V každém případě je třeba si uvědomit, že pokud již je jednou parenchym ledvin redukován (at již byla příčina redukce jakákoli a také doba trvání nemoci, která k jeho redukci vedla jakkoli dlouhá) nelze očekávat opětovnou úpravu stavu k normě (tedy opětovný nárůst parenchymu do normální šíře).

15.9.2010 12:48:47

Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a lékař nám zjistil polycystickou dysplazii levé ledviny plodu. Chtěla jsem se zeptat, jestli může dítě po porodu žít plnohodnotný život a jak se nemoc dále projevuje? Je nějaká možnost, že ledvina bude fungovat, nebo že se cysty vstřebají, dá se již běhěm těhotenství zjistit, zda ledvina ještě funguje? Jak vysoké je riziko, že dítě bude nějakým způsobem postižené? Děkuji za odpověď, ráda bych se o této nemoci dověděla co nejvíce.

Předpokládám, že byla diagnostikována multicystická dysplazie ledvin (resp. levé ledviny). Dovoluji si zopakovat odpověď kterou jsem dal na obdobný dotaz před 2 týdny :

Multicystická dysplázie může postihnout jednu ledvinu, výjimečně obě. Ledvina může být postižena v celém rozsahu či jen částečně. Často ledvina ztrácí svou typický tvar. Jedná se o vývojovou vadu, obvykle nedědičnou. Nezřídka nelze vyloučit možnou přítomností dalších vývojových abnormit na močovém traktu, to je třeba vyloučit podrobným vyšetřením po narození dítěte. Prognosticky lze bohužel spíše předpokládat, že funkce postižené ledviny bude v různě velké míry snížená či ledvina nebude pracovat vůbec. V současné době není k dispozici metoda či léčebný prostředek, kterým stav zvrátit. Je však třeba současně dodat, že jedna ledvina je k naprosto normálnímu životu dostačující. Další vývoj dítěte by nutně nemusil být touto vrozenou vývojovou vadou významněji ovlivněn. V otázce nutnosti odstranění multicystické ledviny není úplné jednoty - dříve se vcelku rutinně odstraňovala, dnes je nezřídka příklon ke konzervativnímu přístupu (sledování, antibiotická léčba) s tím, že afunkční ledviny mívají tendenci ke spontánnímu svrášťování.

13.9.2010 15:00:10

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat dostala jsem stent do močové trubice k ledvině a docela mě bolí ta ledvina je to normální koncem října mám jít na vyndání. Byla jsem i u doktorky a ta my nic nenašla. Děkuji za odpověd

Důležité je vědět kam přesně byl stent zaveden (skutečně do močové trubice ? či spíše do močovodu? ) a z jakého důvodu. Zavedením stentu do močovodu, lze zajistit trvalý a plynulý odtok moči z ledviny. Přítomnost stentu v močovodu může být provázena některými nepříjemnými komplikacemi jako jsou bolestivost, přítomnost krvinek v moči a/či vznikem infekce. Proto je třeba omezit přítomnost stentu na co nejkratší dobu.

12.9.2010 13:28:53

Dobrý den. Synovi byla zjištěna již v prenatálním období rozšířená ledvinová pánvička. A nyní (bude mu 5) mu na pravidelné roční kontrole sona řekli, že je vše v pořádku. Důvod rozšíření nezjistili. Je možné, že se tato vada bez léčby upravila? Nebo by měl být dále sledován. Děkuji předem za odpověď a přeji příjemný den.

Ano je skutečně možné, že pánvička, která se jevila v prenatálním období rozšířená má nyní normální tvar. Samotné rozšíření pánvičky může být způsobeno různými příčinami a mechanizmy, z nichž některé mohou v průběhu vývoje organizmu odeznít a tím se může normalizovat i samotný obraz pánvičky. Patrně by bylo vhodné alespoň v nejbližších letech provést kontrolní ultrazvukové vyšetření.

6.9.2010 19:42:59

Dobrý den, vzhledem k tomu, že mám zdravotní problémy /bolest v bederní části zad a zvýšené množství moči/ chtěla bych si nechat udělat vyšetření na selhání ledvin z krve a moči. Kde mi toto vyšetření mohou provést? Klidně ho uhradím. Můj praktický lékař mé potíže zlehčuje a na vyšetření mě neposlal. Nechtěla bych skončit někdy na dialýze. Vím, že toto vyšetření probíhalo v březnu, ale já se to dozvěděla pozdě. Děkuji za odpověd. Hana B.

Obtíže, které popisujete mohou, avšak nemusí souviset s poškozením ledvin. Pokud bychom chtěli vyloučit závažnější poškození ledvin je třeba vyšetřit krev a moč a případně provést alespoň ultrazvukové vyšetření ledvin. Nejrozumějším přístupem by patrně bylo, abyste vyhledala nejbližšího nefrologa či urologa (i případně bez doporučení praktického lékaře) a požádala o vyšetření. Bylo by to vhodnější než si nechat provést vyšetření, kdy budete obtížně interpretovat výsledky.

6.9.2010 15:52:25

Dobrý deň. Mojmu synovi na nefrologickom vyšetreni našli nalez na obydvoch obličkach. V sprave stoji že: obličky v anatomickej lokalizacii. PO v pozdlžnom reze 54mm, panvička rozširena na 15mm, parenchým hrubky 11mm, bez redukcie a patol. UZ zmien. ĽO-v pozdlžnom reze 63 mm, panvička dilatovana na 13mm, kalichy na 8, 5mm, parenchym hrubky 11mm. moč. mechur čiastočne naplnený. ZÁVER: Rozširenie KPS II. st. bilat. hydronephrosis cong. l. sin. incip. Chcela by som vediet čo to pre nás vobec znamena. Hrozne sa bojim o syna. Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

Hydronefrózu oboustrannou může způsobovat několik příčin, které jsou vesměs spojeny s určitou překážkou volnému odtoku moči ledvinami. Tato překážka může mít různou povahu a také různou lokalizaci. Oboustrannou hydronefrózou se může projevit např. oboustranný veziko-ureterálním reflux (VUR) - kde je překážka lokalizována až v oblasti vústění močovodů do močového měchýře. V takovémto případě by se rozšíření dutého systému týkalo rovněž močovodů. Další možnou příčinou oboustranné hydronefrózy je zůžení v oblasti pyeloureterálního spojení. Tato stenóza může být způsobena abnormálním vývojem hladké svaloviny močovodu či dalšími mechanizmy. Pro stanovení závažnosti hydronefrózy je tedy klíčové stanovit přesně příčinu hydronefrózy. Teprve poté je možné se vyjádřit o prognóze a také o možnostech řešení (konzervativní versus intervenční-chirurgické). Velká řada hydronefróz může vymizet v důsledku přirozeného vývoje organizmu.

6.9.2010 13:51:54

Dobrý den, již v prenatálním období byla u mého syna zjištěná multicystická dysplázie levé ledviny. Po narození se potvrdila. Pravidelně navštěvujeme nefrologa, ten nám doporučil DMSA, při kterém se zjistilo, že pravá ledvina je 100% funkční, ale levá se vůbec nezobrazila. Teď jsme byli se synem v roce na kontrole a levá ledvina je o 2cm větší než pravá a je v ní vetší množství cyst a největší má průměr 2cm. A ledvina prý nemá vůbec tvar ledviny. V listopadu máme navštívit urologa a ten nám má říci, co dále. Pan Dr. říkal, že z hlediska nefrologa by ledvinu dále sledoval, ale na urol. nám zřejmě doporučí ledvinu odstranit. Tak bych Vás prosila o Váš názor. Děkuji

Multicystická dysplázie může postihnout jednu ledvinu, výjimečně obě. Ledvina může být postižena v celém rozsahu či jen částečně. Často ledvina ztrácí svou typický tvar. Jedná se o vývojovou vadu, obvykle nedědičnou. Nelze vyloučit možnou přítomností dalších vývojových abnormit na močovém traktu, to je třeba vyloučit podrobným vyšetřením po narození dítěte. Prognosticky lze bohužel spíše předpokládat, že funkce postižené ledviny bude v různě velké míry snížená či ledvina nebude pracovat vůbec. V současné době není k dispozici metoda či léčebný prostředek, kterým stav zvrátit. Je však třeba současně dodat, že jedna ledvina je k naprosto normálnímu životu dostačující. Další vývoj dítěte by nutně nemusil být touto vrozenou vývojovou vadou významněji ovlivněn. V otázce nutnosti odstranění multicystické ledviny není úplné jednoty - dříve se vcelku rutinně odstraňovala, dnes je nezřídka příklon ke konzervativnímu přístupu (sledování, antibiotická léčba) s tím, že afunkční ledviny mívají tendenci ke spontánnímu svrášťování.

5.9.2010 15:46:25

Dobrý den, prosím o radu či doporučení dalšího postupu. Mám vrozenou vadu zdvojeného dutého systému vpravo, reflux mi byl operativně odstraněn v 7 letech. Celá léta jsem měla klid, až po rozchodu z manželem a soužití s novým partnerem spolu s častějším pohlavním stykem začaly časté záněty a bolesti pravé ledviny. Na urologické klinice v Motole jsem absolvovala veškerá vyšetření ledvin a močových cest, statická i dynamická, byla jsem hospitalizována kvůli provedení rozšíření močové trubice a nic nepomohlo. Beru 1 rok Nitrofurantoin každý večer 1 tabl. Na doporučení lékaře jsem tento lék vysadila a udělala pauzu pouze s podpůrnou léčbou Max Brusinky a zvýšeným pitným režimem. Po 14 dnech mám opět bolestivý zánět moč. cest, píchání v ledvině doprovázené celkovou tělesnou slabostí. Primář soukromé urologie v místě mého bydliště mi doporučil ledvinu odstranit, abych již měla ”pokoj”. V Motole však zjistili, že i ta ”nemocná” ledvina pracuje na 30% (z 50), že by to byla škoda. Existuje nějaká diagnóza, která by mohla souviset s novým partnerem a častým pohlavním stykem (4-5x týdně) ? Vyšetření na chlamidie a jiné pohlavní nemoci mám také negativní. S partnerem žijeme ve společné domácnosti přes rok, pečujeme o 3 děti. Ani jeden nemáme jiného sex. partnera. Přítel by mi rád pomohl a absolovoval případná doporučená vyšetření. Je pravidelným dárcem krve, takže je též sledován. Moc děkuji za odpověď. Nerada bych nějakým zanedbáním přišla o ledviny.

Recidivující močové infekce jsou velmi nepříjemným klinickým problémem, který sužuje mnoho žen. V některých případech se podaří prokázat některé faktory, které predisponují k těmto opakujícím se zánětům (např. vrozené anomálie na močovém traktu, kameny apod. ), jindy nikoli.

Ve vašem případě je zřejmé, že jedním z důležitých faktorů, predisponujcích ke vzniku infekce je zdvojený dutý systém (vpravo) a dále, že jsou infekce vázány na pohlavní styk. Ke snížení frekvence a intenzity zánětu bych považoval za nejnadějnější věnovat maximální pozornost frekvenci, technice a hygieně ve vztahu k pohlavnímu kontaktu - viz např. http://www.urovaxom.cz/prevence-infekce-dolnich-cest-mocovych.php. Dále by patrně bylo možno zkusit některou vakcínu proti močovým patogenům (např. Urovaxom). Tato opatření by měla být prvořadá. Odstranění ledviny, která je jinak funkční, nepředstavuje dle mého soudu adekvátní řešení.

3.9.2010 21:10:12

léčím se s revmat. artritidou seropozitivní a revmatolog mi naordinoval Metotrexate Teva 10. Po přečtení nežádoucích ůčinků mám strach lék užívat. Poradíte mi. Dále užívám plaqunil a meloxicam. Děkuji

Dne 5.4.2009 jsem odpovídal na dotaz týkající se nefrotoxického působení Metotrexatu - dovolím si část své odpovědi znovu uvést: . . Vysoké dávky MTX - nad 500mg/m2 - mohou způsobit nefrotoxicitu — mechanizmem precipitace methotrexatu nebo jeho metabolitů v renálních tubulech. Methotrexat se aktivně vylučuje ledvinami a obecně interferuje s jinými léky, které se vylučují stejným způsobem a to způsobuje zvýšené plazmatické koncentrace methotrexatu. Je také třeba se vyvarovat současného užívání léků s nefrotoxickým potenciálem. Např. nesteroidní antiflogistika mohou poškodit renální clearance methotrexatu a vést k těžké toxicitě. Jako preventivní opatření je doporučován zvýšený přísun tekutin a alkalizace moče na pH 6,5-7,0 perorálním nebo intravenózním podáváním hydrogenuhličitanu sodného (tablety po 625mg 5x denně každé tři hodiny). Je nezbytné, aby následující testy byly prováděny pravidelně v rámci klinického hodnocení a monitorování pacientů léčených methotrexatem: vyšetření moče a sedimentu, funkcí ledvin, a při podávání vysokých dávek i stanovení plazmatických koncentrací methotrexatu. Z hlediska toho zda se jedná o poškození ledvin reverzibilní či trvalé - častěji se jedná o poškození reverzibilní - avšak obojí varianty jsou možné, záleží na řadě konkrétních okolností.

Čili - jedná se o lék, u kterého se sice může vyskytnout poškození ledvin, a samozřejmě také jiné nežádoucí účinky. Na druhou stranu je však třeba uvést, že se jedná o poměrně účinný lék u RA (a jiných chorob systémového charakteru), který lze v některých případech jen obtížně nahradit stejnocenným lékem s nižší toxicitou.

2.9.2010 21:23:00

Dobrý den, prosím o Vaši radu. Je mi 35 let. Asi před 3 měsíci mě intenzivně bolela záda vpravo pod žebry. Před 3 týdny jsem měla zvýšenou teplotu, řezání při močení a krev v moči. Byla jsem léčena ATB po dobu 3 týdnů. Nyní při sonu zjištěna ”dilatace dutého systému pánvička šíře 3 cm, dilatované i kalichy”. Jsem pozvána za 2 týdny na VUG s podezřením na dilataci vpravo a hydronefrozu vpravo. Prosím o Vaši radu, co může být příčinou a jaká je léčba. Děkuji.

Dilatace a obstrukce v pravé ledvině jsou způsobeny překážkou odtoku moči. Příčinu nelze na podkladě vašich informací stanovit, je nutno ji určit právě pomocí VUG či dalších vyšetření. Lze uvažovat nejspíše např. o konkrementu, ale může se jednat také o překážku, která může být ve stěně močovodu či mimo dutý systém ledviny (zánět, nádor, cévy apod. ). Další léčba závisí na tom co překážku způsobuje a samozřejmě hlavním cílem je tuto překážku odstranit.

4.8.2010 11:20:39

Dobrý den, uz asi víc než jeden měsíc cítím pálení v pravé ledvině, tímto bych se chtěla zeptat na předběžnou diagnózu, než navštívím svého lékaře. Děkuji za odpověď.

Snad nejspíše by se mohlo jednat o zánět ledviny (tzv. pyelonefritida). Takovýto (bakteriální) zánět ledviny bývá však spíše provázen bolestí ledviny (více než "pálením v ledvině"), a také bývají přítomny zvýšené teploty, navíc pálení při močení a častější močení. Jinou možností může být přítomnost konkrementu v ledvině.

30.7.2010 13:12:06

Dobrý den, v březnu letošního roku jsem prodělala zánět močového měchýře. Následně začátkem června opakovaný zánět léčený Unasynem. Týden nato jsem byla hospitalizována se silnou bolestí v zádech s hydronephrosou vlevo, Dle provedených vyšetření nález svědčí pro stenosu PUP či ureteru vlevo. Na CT IVU po provedených rekonstrukcích patrný vcelku volný PUP se stenos. Zaveden double pig-tail stent ureteru vlevo, v dobrém stavu dimitována. Doporučení lékaře: ponechání stentu 6 týdnů, poté kontrolní URS-kopie, dle ní další postup. Pokud nebude nález na ureteru vysvětlovat stricturu ureteru, poté doplnit CT angiografii k vyloučení naléhající vény na stenosu a dle nálezu oper. řešení - optická ureterotomie či deliberace ureteru. Prosím o vysvětlení, jak se něco takového může u zdravého 28 letého jedince přihodit? Jedná se o závažnou ”vadu” a je toto časté? Jak dlouhou léčbu-rekonvalescenci lze předpokládat v případě realizace navrhovaných operativních řešení a oč vůbec v případě těchto operací jde (laicky) ? Neexistuje nějaké neoperativní řešení? Jsem v období, kdy bych ráda začala plánovat první mateřství, může můj stav nějakých způsobem mé plány narušit? Předem moc děkuji za čas strávený nad odpovědí. Ing. Lazúrová

Stenosa PUP (pyelo-ureterálního přechodu) znamená překážku v oblasti PUP projevující se poruchou odtoku moči z postižené ledviny. Může se projevit dilatací vývodné části nad překážkou. Klinicky se může manifestovat např. močovou infekcí, bolestmi aj. To bylo rovněž důvodem toho, že se hydronefróza zjistila u Vás, ačkoli je možné, že překážak byla přítomna delší dobu. Pokud je překážka závažná, tak může ohrozit funkci ledviny. Příčiny překážky mohou být vrozené či získané. Překážku odtoku moči mohou v některých případech tvořit také např. abnormálně lokalizované cévy, utiskující průběh ureteru. Možností, proč se u vás vytvořila stenosa PUP s obstrukcí je tedy více a nelze nyní bezpečně určit o kterou z nich se jedná ve vašem případe. Pokud by se skutečně jednalo o útlak cévy naléhající na průběh močovodu tak urolog zmiňuje ureterotomii či deliberaci močovodu čili operativní úpravu tohoto útlaku. V tuto chvíli nelze rozumně navrhovat či zvažovat alternativní léčbu (konzervativní - obvykle míněno antibiotickou prevenci), jelikož příčina obstrukce PUP není jasná. Z hlediska plánovaného těhotenství se domnívám, že je dobře, že se na tuto "závadu" přišlo nyní a je dobrá šance ji odstranit, tak, aby těhotenství mohlo proběhnout bez komplikací.

28.7.2010 13:26:45

Dobrý den pane doktore, ve 32tt. poloha KP jinak vše v pořádku a po14-ti dnech ve34tt. kvůli poloze KP, dělán kontrolní UZ. Zjištěno v levé polovině dutiny břišní pod ledvinou cystická rezistence naléhající k močovému měchýři plodu. Chtěla bych se zeptat jak to může ohrozit dítě a jeho vývoj a jaké jsou nemoci které z této zprávy mohou vyplynout. Teprve půjdu na podrobné vyšetření, ale chtěla bych být dopředu seznámena s riziky, abych na to byla trochu připravena. Dítě jsme si moc přáli a vyšlo to na potřetí, proto mám velký strach jak vše dopadne. Moc děkuji za odpovědi. Jana

Pravděpodobně Vám nejsem schopen dát uspokojivou odpověď ve smyslu výčtu různých možností, které se mohou skrývat pod popisem "cystická rezistence naléhající k močovému měchýři". Z popisu nelze jednoznačně usuzovat, že se nejedná o útvar související s ledvinou či měchýřem. Čili úplně patrně nelze vyloučit určitou vrozenou anomálii na ledvině či měchýře. Nejsou navíc uvedeny ani velikost útvaru, ani jeho tvar - je proto obtížné odhadnout, zda se může jednat o závažný nález či nikoli.

28.7.2010 07:22:53

Dobrý den můj manžel je od srpna 2009 dialyzován. V poslední době má bolesti v kloubech. Paní doktorka mu předepsala Methotrexate-teva 2,5mg. První dávku bral v pátek a to 3 prášky najednou. Příští pátek má vzít další 3 a má přijít na odběr krve. Prášky mu ovšem způsobili puchýře v ústech a kolem konečníku. jsou tyto léky vhodné pro dialyzovaného ? Na dialýzu chodí 3x týdně 4,5 hod. Tlak má stále vysoký. V poslední době i 230/110. Nechali si ho v nemocnici, ale tlak mu přišli změřit jen před vizitou. To mohl být doma a v chládku. Jak se co nejdříve zbavit těch puchýřů v puse? Děkuji

S léčbou Methotrexatem u pacientů, kteří jsou chronicky hemodialyzovaní, nejsou bohužel velké zkušenosti. V některých ojedinělých případech jsou popisovány i různé závažné nežádoucí účinky, např. poškození krvinek či kožní afekce různého typu. Problém je, že u hemodialyzovaných pacientů se MTX nemusí v dostatečné míře odstraňovat ledvinami (a dokonce ani hemodialýzou), takže jeho toxicita může stoupat. Lze předpokládat, že kožní postižení vymizí s tím jak odezní toxický efekt MTX. V některých případech se doporučuje odstranit MTX více účinnými dialyzátory (tzv. high-flux). Konkrétní lokální léčbu kožní afekce by měl doporučit dermatolog.

24.7.2010 21:11:34

Dobrý den, prosím vás mám pár otázeček, před 3 dny mi pan dr. na urologii zjistil dvě cysty na levé ledvině jednu měřil nejspiš tu větší 23mm řekl mi že mam být v klidu že se to bude sledovat a že se s tím dá normalne žít jenomže mě to moc v klidu nenechá chtěla jsem se vás zeptat jestli je nějaká šance že se cysty zmenší či ztratí, potom jsem se chtěla zeptat zda s tim může souviset pobolívání v bederní části zad a v boku jen takové občasné s tlakem, dale bych se vás ještě chtěla zeptat jestli pro to můzu neco udělat aby se ty cysty nějakym způsobem treba zmenšovaly, a poslední otazka jak se tyto cysty dají odstranit jestli se to odstranuje jen pod celkovou narkozou nebo i nejaka lokalni vim ze mam dost otazek ale jsem z toho spatna je mi 26 let a v rodine krome kaminku v ledvinach nikdo problemy nema navic jsem byla tento rok v lednu na ultrazvuku po zánetu moč. měchýře a ještě tam zadna cysta nebyla mam se hodně obávat nějakého zákroku předem moc dekuji za odpovědi

Cysty na ledvinách jsou poměrně častým nálezem. Může se jednat o cysty vznikající v rámci vrozených (či dědičných) chorob ale může se jednat také o cysty získané. Samozřejmě z toho co uvádíte nelze bezpečně určit o jaký typ cyst se jedná a jakého jsou původu. Pokud by se jednalo o některou z dědičných chorob ledvin (např. polycystózu), pak dochází obvykle postupně ke zmnožení cyst a jejich růstu, cysty také postihují obě ledviny. Předpokládám, že se spíše jedná o prosté cysty, které jsou degenerativního původu a vznikající u poměrně mnoha lidí (s rostoucím věkem, mohou být však i u mladších osob). Takovéto cysty nemívají větší klinický význam, jejich množství a velikost se může zvětšovat a to do různého počtu a velikosti. Nezpůsobují větší klinické obtíže a neohrožují funkci ledvin. Cysty se sice mohou punktovat, avšak děje se to spíše výjimečně a to tehdy způsobují-li klinické problémy jako např. bolesti či tvoří-li překážku odtoku moči apod.

Na závěr - doporučuji, abyste nepropadala zbytečně obavám. Zeptejte se urologa, zda se dle jeho mínění jedná o prosté cysty či o jiný typ cyst. Vy sama nemůžete růst či zmnožení cyst ovlivnit.

23.7.2010 22:19:17

dobry den, jsem ve 22. tt, amniocenteza v poradku, na naslednem UZV vysetreni mi zjistili toto: multicysticka ledvina na leve strane- 3 cysty - 4mm, dilatace KPS 10 x 5, 4mm, jinak plod bez zjevnych znamek VVV. Muzete mi prosim vysvetlit zda jde o lehkou ci velkou dilataci a zda cysty mohou sami do porodu zmizet, ci co nas s nejvetsi pravdepodobnosti ceka? dekuji

Dilataci lze označit za významnou. Pokud jde skutečně o multicystickou (dysplastickou) ledvinu, tak obvykle (ne vždy) bývá ledvina poměrně závžně postižena nejen anatomicky ale i funkčně. Poměrně často dochází k postupnému svráštění a zmenšení takto postižené ledviny. V některých případech může být takováto ledvina náhodným nálezem u dospělého. Druhá, nepostižená ledvina dostačuje k zajištění všech funkcí, které u zdravého jedince splňují ledviny 2. Skutečnou míru postižení ledviny u vašeho plodu však lze určit jen velmi nepřesně a tím i stanovit pravděpodobnou prognózu lze velmi obtížně.

23.7.2010 10:46:59

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu...cysta na konvexitě levé ledviny vel. 11mm, MM málo naplněný, bez zřetelné cystolitiázy v MP černé flebolity...děkuji

Cysta = útvar charakteru drobné dutiny, obvykle naplněná tekutinou, jejíž složení je blízké moči. S ohledem na její velikost (11mm) se jedná téměř jistě o klinicky nevýznamný nález.

MM= močový měchýř

cystolitáza= kameny v močovém měchýři

MP= malá pánev

flebolit = žilní kamínek vznikající ukládáním vápníku do krevní sraženiny - rovněž nález bez klinického významu

20.7.2010 15:09:54

Dobrý den, měla bych dotaz. Co znamenají jemné fibrotické změny na ledvinách? Je to něco vážného? Děkuji za odpověď.

Fibrotické přestavba tkáně znamená, že zdravá funkční tkáň s normální morfologií je nahrazena vazivovou tkání, která je buď zcela afunkční či jejíž funkčnost je proti zdravé tkáni snížena. Příčinou takovéto přestavby může být např. prodělaný zánět zdravé tkáně. Pokud zmiňujete jemné fibrotické změny, tak lze odhadnout, že význam takovýchto změn je velmi malý či žádný. Je však samozřejmé, že význam takovýchto změn může ovlivnit množství faktorů, které neuvádíte (věk vyšetřované osoby, prodělané onemocnění ledvin, metoda vyšetření ledvin atd. )

20.7.2010 12:57:14

Dobrý den. Moje 4 měsíční dcera byla před třemi týdny hospitalizována s diagnozou akutní pyelonefritida. Při příjmu měla horečku (39,1) a CRP 53. V moči leukocyty 995. Po 2 dnech antibiotik se stav upravil a po 5 dnech jsme byly propuštěny domů. Nyní dceru čeká mikční cystografie. Ráda bych se zeptala, zda skutečně neexistuje jiný způsob, jak zjistit reflux močové trubice, repsektive, zda je toto vyšetření u tak malého dítěte nezbytné. A zda nemůže mít nějaké negativní zdravotní následky. Děkuji moc za odpověď.

Doporučuji se podívat na dotaz a odpověď týkající se MICUG z 17.5.2010 v listárně Nadace.

19.7.2010 12:24:30

Dobrý den. Dvacetileté dceři byla po provedené renální biopsii diagnostikována nemoc tenkým bazálních membrán s tím, že nelze vyloučit ani Alportův syndrom. Akutní léčba není nutná, bude sledována na nefrologii. Je možné zhoršování této nemoci předcházet nějakou dietou či potravinovým doplňkem, popř. prospěla by každoroční lázeňská léčba např. v Mariánských lázních? Děkuji

Zatímco syndrom tenkých membrán je onemocnění mající obvykle velmi dobrou prognózu je Alportův syndrom onemocnění vedoucí velmi často k závažnému postižení funkce ledvin a případně k dalším orgánovým postižením (poruše sluchu aj. ). Histologický obraz syndromu tenkých membrán (při je často prakticky neodlišitelný o počínajících stadií Alportova syndromu. V některých případech může k odlišení napomoci genetické vyšetření (pomocí DNA diagnostiky). Ta je zčásti dostupná i v ČR. Ať již se jedná o jedno či druhé onemocnění a za předpokladu, že dcera je jinak zcela bez klinických projevů, nálezů či obtíží nelze rozumně uplatnit žádné dietní opatření, potravinový doplněk či lázeňskou léčbu - coby prevenci rozvoje ledvinné choroby. Na druhou stranu má smysl aby pravidelně docházela na nefrologické kontroly, kde se bude sledovat funkce ledvin a močové nálezy a měřit krevní tlak - tak, aby se včas zachytil případný rozvoj onemocnění.

18.7.2010 00:34:29

Dobrý den, rád bych se zeptal co znamená pojem ”Zmenšená ledvinová pánvička” u dítěte věku 1 - 2 roky (zjištěno) a 7 let (současnost). Popř. vývoj do budoucnosti, závažnost, omezení, kontroly, případná léčba. Děkuji za odpověď.

Samotný pojem "zmenšená ledvinná pánvička" je sice popis stavu není však diagnózou. Zmenšená ledvinná pánvička může být součásti širšího syndromu, který zahrnuje nejen zmenšení pánvičky, ale i zmenšení celé ledviny. Může se také jednat o komplexnější vývojovou poruchu typu dysplastické ledviny. Vzácně byla popsáno zmenšení ledvinné pánvičky a současná porucha toku moči mezi kalichy a pánvičkou. Ve většině případů se tedy patrně může jednat o vrozené stavy či syndromy, nelze však úplně ani vyloučit pozánětlivý původ tohoto zmenšení pánvičky. Jinými slovy - bez dalších údajů se bohužel nelze o této morfologické odchylce vyjádřit stran závažnosti ani prognózy.

17.7.2010 14:10:43

Dobrý den, již v těhotenství byla synovi zjištěna hydronefroza. Po porodu se diagnoza potvrdila a i při oboustranné hydronefróze ve věku necelých 5ti měsíců náš dětský urolog čeká na další vývoj, máme kontrolní sono koncem září - nemáme žádnou zajišťovací léčbu. Syn zatím neměl žádný zánět, ale mám obavy aby se mu za dobu tří měsíců nezhoršily ledviny natolik aby to potom byl mnohem větší problém než doposud. Prozatím se nám na každé sonografii jedna ledvina stále horší, při posledním sono ze 14.7. se zhoršily obě. Prosím o Váš názor: norma ledvin - 52 mm. Pravá ledvina délky 60mm, levá ledvina 77mm. Obě norm. tvaru a uložení, parenchym má norm. echogenitu, oboustranně redukovaný. vpravo až na 6mm, vlevo až na 9mm, bez zřet. ložisek. Kalichopánvičkový systém je oboustranně dilatovaný - vpravo pánvička vel 26x23x20, kalíšky 7-9-13mm. Vlevo je pánvička vel 42x36x31, kalíšky 7-11-20mm. Uretery nediferencuji - nejsou dilatované. Moč. měchýř při dobré náplni bez zřet. patolog. nálezu. Závěr: oboustranně hydronefroza s redukcí parenchymu v. s. při stenoze UP junkce. RTG - cystouretrografie - naplněný moč. měchýř i uretera jsou norm. Během plnění ani při mikci reflux neprokázán. Dítě močí opakovaně jen krátce - reziduum vzhledem k věku nehodnotitelné. Děkuji, Jana

Obecně lze souhlasit s názorem, že u stenózy PUJ se rozhoduje mezi konzervativním přístupem (sledování, případně ATB zajišťovací léčba) a mezi intervenčním přístupem (klasickou pyeloplastickou operací či endourologickým zákrokem - balónkovou dilatací). Pokud jsou rozměry pánvičky v předo-zadním zobrazení větší než 20 mm lze předpokládat potřebu urologické intervence. Pokud dochází k útisku kůry ledvin a redukci její vrstvy, jsou to přídatné argumenty pro intervenci. Na druhou stranu vhodné načasování výkonu není jednoduché a patří do rukou zkušeného dětského urologa. Myslím, že není chybou konzultovat s nálezy jiného dětského urologa a požádat ho o názor.

10.7.2010 22:36:48

Dobrý den, jsem ve 37 týdnu těhotenství, před pár dny jsem měla zvýšenou teplotu a průjem. Teď jsem na tom tak, že co sním nebo vypiju vyzvracím a když ne tak nic nevymočím i když mám velký pocit, že se mi chce moc. Co se děje, že nemohu močit mám se bát o dítě.

Je možné, že v rámci stavu, který popisujete (teploty, průjmy, zvracení) a jehož příčina může být různá (pouhá gastroenteritida ale příp. i jiné onemocnění) došlo u vás k zřetelnější ztrátě tekutin (dehydrataci) a tato dehydratace se mohla projevit akutním (přechodným) poškozením funkce ledvin. Takové přechodné poškození funkce ledvin se může projevit sníženou diurézou (sníženým objemem moči), a příp. dalšími komplikacemi. Může se jednat o závažný stav. Doporučuji urychleně kontaktovat lékaře, který musí provést patřičná vyšetření.

7.7.2010 11:35:57

dobry den uz vyse mesiaca mam krvavy moc aj na pohlad bolesti v oblasti ladvin ktore prechadzaju do dolnych koncatin mam opuchy okolo clenkov pribrala som na ladviny som chora od roku 1964 a narodena som 1956 prekonala som infekcie mala som ladvinove kamene krv v moci bielkovinu bola som na sono kde mi zistili parapelvicku cystu vlavo nefropatia pravej ladviny a akcentovana stena moc. mechura neuzivam ziadne lieky a citim sa zle este mavam krce v pravej casti ale to neviem ci suvisi s ladvinou 28.7 mam ist na ct ladvin a moc. mechura nehovoria mi nic a ja sa bojim vzhladom na dlzku ochorenia ladvin prosim vas ak mozte dajte mi odpoved na maria-oravcova@azet.sk t. c. som v ceskej republike a liecim sa v blansku velmi pekne dakujem

Je mi líto, že Vám pravděpodobně nemohu poskytnout žádnou rozumnou informaci či pomoc. Není mi příliš jasné, zda obtíže, které popisujete (krev moči, bolesti v oblasti ledvin otoky) souvisejí či nikoli s chronickým onemocněním ledvin, kterým dle vašich slov trpíte od r. 1964 (??). Pokud jste objednaná na vyšetření CT ledvin, tak toto vyšetření může velmi přesně informovat o morfologických a zčásti i funkčních změnách na ledvinách. Pokud nemáte výrazněji sníženou funkci ledvin (a to se z vašich slov nezdá být pravděpodobné), tak riziko při tomto vyšetření je velmi malé a není třeba se vyšetření obávat. Očekávaný přínos vyšetření však musí vědět především ordinující lékař a vy máte plné právo ho se zeptat na důvod proč toto vyšetření indikoval.

2.7.2010 10:00:44

Dobrý den, obracím se na Vás o vysvětlení: je mi 33let a od roku 1998 mi byla zjištěna snížená funkce levé ledvina a to na 34% funkčnosti. Pravidelně chodím na USG ledvin a až do roku 2005 byly hodnoty co se týče velikosti ledvin následující: 2005 pravá ledvina 121mm, levá 89mm, v roce 2007 pravá 117mm a levá 101mm. V roce 2009 velikost pravé ledviny naměřeny 109mm a levá 87mm. Jemožné aby velikost ledviny se v pruběhu let zvětšovala a vzápětí snižovala? Nebo je to dáno nepřesným měřením? Nyní mám obavy o pravou ledvinu aby její velikost nesouvisela s postupným snižování funkčnosti. Nyní nevím čemu mám věřit více. Jsem nekuřák, ale tlak mám 140/85 obvodní doktor tvrdí že žádné léky na snížení nepotřebuji. Prosím o radu a vysvětlení. Mockrát děkuji

Velikost ledvin se sice může z řady příčin (např. z důvodu zánětu, vývoje cyst apod.) měnit, avšak ve vašem případě bych spíše usuzoval na to, že na vině je ne zcela přesné měření. Je důležité vědět proč je levá ledvina hypofunkční (je však možné, že v této fázi již nebude možné to zpětně zjistit). Dále je také důležité vědět další údaje jak o funkci ledvin (glomerulární filtrace), tak o močovém nálezu (přítomnost bílkovin či krvinek) a také podrobnější informace o hypertenzi. Z hlediska cílových hodnot krevního tlaku se u nemocných se sníženou funkcí ledvin řídíme celkovou proteinurií – pokud je < 1 g/24 hodin, je cílová hodnota TK < 130/80, při proteinurii > 1 g/24 hodin je to TK < 125/75 mmHg. V každém případě bych doporučoval absolvovat nefrologické vyšetření.

30.6.2010 18:05:08

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Dnes mi doktor zjistil dilataci pánvičky a kalichů 6cm. Docela se zhrozil jsem totiž ve 33 týdnu těhotenství. Prosím je to závažné? Děkuji za odpověd Veverková

V těhotenství může dojít k útlaku vývodných močových cest a k městnání moči (tzv. hydronefróza, resp. urostáza), nejčastěji v pravé ledvině. Rozsah tohoto městnání záleží jednak na morfologii a uložení ledviny a dále na tom, jak jsou plod, resp. děloha zvětšené (čili do značné míry na stupni těhotenství) a jak utiskují vývodný systém ledviny. Do značné míry se tedy jedná o fyziologický stav. Pokud dojde ke značnému městnání, hrozí přechodné či trvalé poškození ledviny a také se výrazně zvyšuje možnost vzniku infekce v ledvině se stagnující močí. Řešením je zavedení stentu do močovodu, který zajistí trvalý a plynulý odtok moči z ledviny. I když je to řešení zásadního charakteru, mohou být samotné zavedení a přítomnost stentu v močovodu také provázeny některými nepříjemnými komplikacemi jako jsou bolestivost, přítomnost krvinek v moči a/či vznikem infekce (jedná se o těleso, které je pro organizmus cizorodé). Posoudit nutno takového opatření musí především urolog ve spolupráci s porodníkem.

30.6.2010 08:40:36

Dobrý den, mám dotaz ohledně manžela, který trpí glumerulonefritidou. Současně se stav zhoršil natolik, že ho čeká kompletní vyšetření zřejmě s následnou dialýzou. Psychicky je na tom poměrně špatně a vidí to jako konec. Snažím se ho podporovat, ale ve skutečnosti netuším, jaká je ”životnost” dialyzovaných pacientů. Omlouvám se za dotaz ”na tělo” a doufám, že jsem se nikoho nedotkla. Mockrát děkuji za odpověď.

Pokud hovoříme o "životnosti" pacientů na dialýze je třeba uvést několi faktů:

Pokud dojde u pacienta k nezvratnému selhání ledvin je třeba mu nahradit funkci vlastních ledvin některou z možných náhradních metod (RRT). Hemodialýza je jednou z možných náhradních metod, peritoneální dialýzou další možností a transplantace ledviny poslední z nich. U značné části pacientů může dojít ke změně těchto metod v průběhu jejich života. Pokud bychom uvažovali o přežívání pacientů na všech těchto metodách dohromady tak je výsledný stav asi následující: z celkového počtu pacientů léčených v Evropě různými metodami RRT přežívá 10 let více než 50% pacientů a 40% i po 15 letech. Přežívání u pacientů léčených transplantací je vyšší než u pacientů léčených hemodialýzou či peritoneální dialýzou.

Závěrem - ztráta (funkce) vlastních ledvin je skutečně bolestivou ztrátou, avšak ztrátou za kterou v současné době nemusí pacient platit svým životem. Náhradní metody RRT jsou do značné míry skutečně schopny nahradit funkci vlastních ledvin, byť ne v naprosto plné míře, či za cenu některých klinických komplikací či jiných obtíží. Mohu potvrdit, že pro mnoho pacientů lze i v této ztížené situaci nalézt poměrně uspokojivý průběh života. Doporučuji kontaktovat lékaře i sestry z dialyzačního střediska, či kontaktovat psychologa zaměřeného na tuto problematiku.

23.6.2010 10:41:05

Dobrý den, dle ultrazvukového vyšetření mi byla diagnostikována Columna bertiny 30 mm. Po 5 měsících jsem byla znovu na ultrazvuku, kde se zjistilo, že se columna Bertini zvětšina na 33 mm. Byla jsem odeslána na kontrolní CT vyšetření, které je ale až za měsíc. Prosím o Váš názor, zda je možnost, že by se nejednalo o zhoubný nádor (před měsícem jsem prodělala zánět ledvinové pánvičky). Vím, že bez dalšího vyšetření se těžko usuzuje:-) (věk - 38 roků). Děkuji Vám za odpověď

CB představuje anomálii při vývoji celého renkulu. Hypertrofický pruh jinak nezměněné kortikální tkáně ledviny se vyklenuje do renálního sinu, nejčastěji mezi horním a středním kalichem. Domnívám se, že příčinou změn v rozměrech CB o 3 mm (při vyšetření ultrazvukem) jsou nejspíše pozánětlivé procesy v tkáni ledvin (po prodělaném zánětu ledvinné pánvičky). Nelze samozřejmě vyloučit ani jiné příčiny, avšak zhoubný nádor je podstatně méně pravděpodobný. Považuji CT vyšetření ledvin v odstupu 1 měsíce za přiměřený postup.

22.6.2010 15:20:29

Dobrý deň. Prosím o vysvetlenie. Doktor mi nechal urobiť vyšetrenie krvi na NTproBNP čo sa tým sleduje a aké sú referenčne hodnoty. Mne v laboratóriu namerali hodnotu NT pro BNP 1484 µg/l . Je to normálna hodnota ? Dopočul som sa že sa to tíka vyšetrenie srdca. Ďakujem za odpoveď Jozef

Vyšetření NTproBNP slouží k dif. dg. kardiální a extrakardiální dušnosti, k odhadu prognózy a odhalení i asymptomatické poruchy srdeční funkce. Pro podrobnější vysvětlení doporučuji podívat se na následující odkaz: okbh. euromedic. biz/texty/NTproBNP. htm

18.6.2010 22:00:09

Dobrý den, ráda bych se informovala ohledně oboustranné pyelektazie zjištěné u plodu v 18. tt. Hodnoty v 18 a 20. tt do 4,4 mm, ve 24. tt do 5 mm. Rozšířené pouze pánvičky, jinak vše normální, ostatní vyšetření (VVV) také v pořádku. Jedná se o chlapce. Jaká je pravděpodobnost, že se stav upraví do porodu, případně po porodu, provádí se UZ vyšetření ledvin po porodu standardně a jaké minimální zjištěné hodnoty rozšíření po porodu vyžadují a) sledování, b) nasazení ATB, c) další vyšetření a případnou operaci. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

Obecně lze odpovědět následovně: 1) poměrně značné množství ultrazvukových nálezů, popisovaných prenatálně jako dilatace ledvinné pánvičky, může po porodu vymizet (uvádí se 40 - 80%), 2) stále běžněji se provádí vyšetření ledvin u novorozence ještě v porodnici, či v nejbližších dnech po porodu, 3) po porodu se obvykle považuje za abnormální ultrazvukový nález rozšíření pánvičky nad 7 mm. 4) Abnormální nález je vždy třeba sledovat. Pokud není jasná příčina dilatace (rozšíření) dutého systému, tak se nelze rozumně vyjádřit ohledně léčby.

17.6.2010 09:47:42

Dobry den prajem. Manzelke je v 32 mesiaci tehotenstva a plodu diagnostikovali cysticku dysplaziu pravej ladviny, druha je vyvinuta v poriadku. Poprosim Vas o informaciu ci dana skutocnost moze oplyvnit vyvin dietata a ci to moze mat za nasledok vznik inych chorob a tazkosti. Nakolko je plod ohrozeny? dietatko meska aj na vahe. Dakujem za odpoved.

Cystická dysplázie může postihnout jednu ledvinu, výjimečně obě. Ledvina může být postižena v celém rozsahu či jen částečně. Jedná se o vývojovou vadu, obvykle nedědičnou. Nelze vyloučit možnou přítomností dalších vývojových abnormit na močovém traktu, to je třeba vyloučit podrobným vyšetřením po narození dítěte. Prognosticky lze bohužel spíše předpokládat, že funkce postižené ledviny bude v různě velké míry snížená či ledvina nebude pracovat vůbec. V současné době není k dispozici metoda či léčebný prostředek, kterým stav zvrátit. Je však třeba současně dodat, že jedna ledvina je k naprosto normálnímu životu dostačující. Další vývoj dítěte by nutně nemusil být touto vrozenou vývojovou vadou významněji ovlivněn.

14.6.2010 15:31:20

Dobrý den, mám 4 měsíční dcerku, má zdvojený DS pravé ledviny. prosím o vysvětlení této diagnozy. Děkuji.

Dne 10.2.2010 jsem odpovídal na obdobný dotaz, takže si dovoluji ponechat odpověď beze změn...

Zdvojení dutého systému ledviny znamená duplikaturu vývodného systému ledviny. Obvykle se jedná o dvojitý močovod. Tato vrozená vývojová vada je nejčastější asymptomatická (bez příznaků) a prognosticky příznivá. V některých případech může být spojená s některými příznaky či komplikacemi. Týká se to především častějšího výskytu močových infekcí, pro které vytváří zdvojený systém příznivý terén a proto tyto močové infekce mohou recidivovat a lze je obtížně natrvalo odstranit. Další možnou komplikací může být reflux (zpětný tok) moči (z měchýře do ledviny), což se může stát při abnormálním vyústění močovodu do měchýře. Léčba zdvojeného systému je obvykle symptomatická (konzervativní), čímž se myslí medikamentozní léčba močových infekcí (antibiotiky), potlačení ev. bolesti apod. Jen výjimečně se přistupuje k operativní korekci této vrozené vývojové vady.

11.6.2010 11:23:07

Dobrý den, mám dotaz ohledna manžela. Je od srpna 2009 dyalizován. 3x týdně 4,5 hodiny. Při příchodu do centra má tlak 160/80 a kdy končí tak mu tlak stoupne většinou 200/80. V poslední době ho bolí ruce a kolena. Prostě skoro všechny klouby. Má je i oteklé. Dostal prednison a vše se celkem sklidnilo. Nyní ho začíná vysazovat a už opět. cítí bolest a otoky. Ještě jeden dotaz. Stává se mu, že zničeho nic omdlí. Je příčinou dialýza. Děkuji za odpověď

U většiny chronicky dialyzovaných pacientů se krevní tlak ke konci hemodialýzy obvykle snižuje, což často souvisí s množstvím odstraněné tekutiny (s tzv. ultrafiltrací). U menší části pacientů však dochází poněkud paradoxně ke konci hemodialýzy ke zvýšení krevního tlaku. Mechanizmy takovéhoto zvýšení krevního tlaku mohou být složité. Lékaři na hemodialyzačním středisku mají možnosti jak dosáhnout uspokojivějších hodnot krevního tlaku změnami koncentrace sodíku v dialyzátu, dále změnami rychlosti ultrafiltrace, úpravou antihypertenzivních léků apod. Pokud jde o bolesti a otoky kloubů nedomnívám se, že tyto problémy primárně souvisejí s hemodialyzační léčbou, takže je třeba se zeptat odšetřujícího lékaře na dialyzačním středisku na to, pro jakou chorobu Váš manžel dostává Prednison. Co se týká náhlých stavů krátkého bezvědomí, tak pokud se objevují mimo průběh hemodialyzačního léčení, tak se nelze jednoznačně vyjádřit o možné souvilosti s hemodialýzou. Pokud se tyto epizody objevují bezprostředně po hemodialýze tak nelze vylouři např. souvislost s hypotenzí po výraznější ultrafiltraci, či souvilost s některými léky podanými po dialýze. Pokud se tyto kolapsové stavy objevují nezávisle na hemodialýze, mohou být příčiny např. v cévách, v srdci či jiného původu.

3.6.2010 16:04:03

Prosím o posouzení stavu a návrh diety pro ochranu funkce ledviny. Jsem po odnětí jedné ledviny, ve které byl zjištěn zhoubný nádor. Žádnou další onkologickou terapii nemám. Zbývající ledvina není úplně v pořádku. Hodnoty mimo rozsah: serum - kreatinin 159, moč - glom. filtrace korig. 1.02, mikroalbumin 0, bílkovina odpad 0. Ostatní hodnoty jsou ve správném rozmezí. Prosím o návrh opatření, pro případnou nápravu hodnot a ochranu ledviny.

Podobný dotaz jaký vznášíte Vy jsem zodpovídal již vícekrát, takže se omlouvám za opakování. Pro návrh dietních a dalších opatření je míra postižení funkce ledvin. Ta se určuje dle hodnoty sérového kreatininu či přesněji dle klírense kreatininu (což do značné míry odpovídá glomerulární filtraci). Podle těchto ukazatelů se pak pacient zařazuje do jednoho z několika stupňů či stadií tzv. chronického onemocnění ledvin (z angl. jazyka se toto zařazení označuje CKD - chronic kidney disease). Pokud je u Vás glom. filtrace cca 1 ml/s, tak této funkci odpovídá zařazení CKD na rozhraní stadia 2-3 (což je mírně až středně snížená funkce ledvin). Obecně by se při CKD 3 doporučovala dieta s omezením bílkovin na cca 0.6 - 0.8 g/kg/den. Dále by se doporučovalo omezit P na 0.8-1.0g/den a K na 2-4g/den. Tlak krevní by měl být udržován v hodnotách nižších než 130/80, a přednostně by měla být používána antihypertenziva ze skupiny ACEI/sartanů. Dále by měla být udržována uspokojivá hmotnost (BMI pod 25), přiměřená fyzická aktivita, vyloučeny alkohol a kouření. To jsou patrně nejdůležitější obecná doporučení, která mohou stabilizovat případně zpomalit pokles glomerulární filtrace a oddálit chronické selhání ledvin.

2.6.2010 12:06:23

dobrý den. moje dcera 8měsíců. hzdronefroza IV. stupně a obstruční megaureter I. sin hypofunkce levé ledviny 43%. 8. 4. po mikrochirurgické pyreoplastice. s nefrostomickým drénem jsme byli propuštěni domů.2.5. drén vypadl a byl opět zaveden ale menší. dnes to má už nejspíš ucpané, protože ji neteče moč do pytlíku. stačí když zítra ráno dětská lékařka dren z nefrostomie vytáhne? v propouštěcí zprávě je dva dny po vypadnutí navštívit lékařku. ale ji to nevypadlo ale ucpalo. nemůže ji to uškodit? Má 8.3kg a 74cm. nechce nic jíst ani pít pořád jen kojí. nevadí to? další operaci máme naplánovanou na 24. 6. děkuji za odpovědi. Kolaříková

Bohužel v některých dnech odpovídáme s určitou prodlevou, takže na dotazy, které vyžadují okamžitou odpověď nelze již rozumně odpovědět. To je také tento případ, týkající se postupu při ucpání nefrostomického drénu. Co se týká výživy dcerky, tak se domnívám, že není třeba se nijak zvláště znepokojovat z toho, že je doposud plně kojena. Obecně se doporučuje plně kojit do 6. měsíce věku a mezi 6. a 12. měsícem zavádět příkrmy. Takže Vaše dcerka se nijak nevymyká z doporučeného postupu výživy.

1.6.2010 20:09:09

Dobrý den, prosila bych vysvětlit nalez z UZ ledvin: parenchym. můstek vel. asi 39x20mm, drobné reflexy do 4mm od dolního kalíšku oboustranně. Závěr: Columna Bertini bilat. Je to závažná diagnoza? Děkuji.

Dovoluji si přeposlat odpověď z www.ledviny.cz: Columna Bertini ? hypertrofie pruhů ledvinných (CB). CB představuje anomálii při vývoji celého renkulu. Hypertrofický pruh jinak nezměněné kortikální tkáně ledviny se vyklenuje do renálního sinu, nejčastěji mezi horním a středním

kalichem (5, 12). Jde o ektopii funkční kortikální tkáně. King, Friendeberg a Tena ji popsali jako vývojový pseudotumor ledviny (2). Zdroj: http://www.solen.cz/pdfs/uro/2002/06/05.pdf

Česky: vývojová změna na ledvině, bez důsledků pro ledvinu a nositele

31.5.2010 19:59:12

Dobrý den, můj otec má diabetes II a byli mu zjištěny bílkoviny v ledvinách...je celkem neukázněný pacient, málo pije, pořád se mu to musí připomínat a sladký taky nenechá na pokoji. Co by měl takový člověk jíst, respektive, co může a co by neměl, aby se mu to nezhoršovalo? Děkuju moc za odpověď Lenka

Léčba pacienta s diabetem mellitem (DM) a poškozením ledvin je komplexní a zahrnuje režimová, dietní, farmakologická a další opatření. Pokud není takováto léčba dodržována, dochází k postupnému zhoršování funkce ledvin až k jejímu případnému selhání. Pokud je poškození ledvin přítomno, je třeba, aby byl pacient sledován a léčen nejen na diabetologii, ale také na nefrologii. Nefrolog - ať již sám či ve spolupráci s dietní sestrou - by měl navrhnout dietu a další režimová a léčebná opatření. Velmi podstatnou okolností pro návrh dietních a dašlích opatření je míra postižení funkce ledvin. Ta se určuje dle hodnoty sérového kreatininu či přesněji dle klírense kreatininu. Podle těchto ukazatelů se pak pacient zařazuje do jednoho z několika stupňů či stadií tzv. chronického onemocnění ledvin (z angl. jazyka se toto zařazení označuje CKD - chronic kidney disease). Pokud by např. Váš otec měl zařazení CKD 3 (což je středně snížená funkce ledvin) tak by se mu obecně doporučovala dieta s omezením bílkovin na cca 0.8 g/kg/den. Dále by se doporučovalo omezit P na 0.8-1.0g/den a K na 2-4g/den. Tlak krevní by měl být udržován v hodnotách nižších než 130/80, a přednostně by měla být používána antihypertenziva ze skupiny ACEI/sartanů. Dále by měla být udržována uspokojivá hmotnost (BMI pod 25), přiměřená fyzická aktivita, vyloučeny alkohol a kouření. To jsou patrně nejdůležitější obecná doporučení, která mohou stabilizovat případně zpomalit pokles glomerulární filtrace a oddálit chronické selhání ledvin.

Vedle toho, u pacienta s DM samozřejmě platí další léčebná opatření týkající se léčby DM obecně, jako je snaha o co nejlepší kompenzaci DM, omezení glycidů apod.

Čili je třeba kontaktovat nefrologa a poradit se s ním o těchto všech záležitostech. Je to v první řadě zájem Vašeho otce a pokud bude neukázněný tak mu bohužel hrozí, že kromě všech dalších neblahých komplikací DM může skončit v dialyzační léčbě z důvodu selhání ledvin. V současné době patří DM k nejčastějším příčinám selhání ledvin ve všech rozvinutých zemích...

19.5.2010 19:29:08

Dobrý den, moje dcera prodělala ve 2 letech poprvé pyelonefritidu, pak o 4 měsíce později znovu, byl zjištěn lev. VUR 3stup. Nasazen sumetrolim a i po něm po 2,5 měsících znovu zánět. Teď je to už skoro 4měsíce co bere nitrofurantoin a mictonetten, měla totiž problém s čůráním - ucvrkla do kalhotek a když jsem ji posadila na nočník, tak to nešlo. Pak za 10min znovu. A někdy i 3x. Po lécích se to zlepšilo, ale teď se to stejně občas stane i při braní léků. Jsem z toho už znatená, nevím, jaké poruchy moč. měchýře by mohla mít. Na ultrazvuku vše v normálu, teď máme jít na vyšetření ledvin. Chci se ještě zeptat, zda mohu být klidná, když malá bere nitrofur. a nehrozí ji další ataka? A jaká je pravděpodobnost zjizvení či snížená funkce ledvin? Mnohokrát děkuji, klíčová

Na podkladě příznaků, které uvádíte nelze bezpečně určit typ poruchy vyprazdňování močového měchýře. Může se jednat o poruchu koordinace a souhry svalstva ovládajícího močový měchýř (detrusor-sfinkter). Přesněji lze příčinu posoudit na podkladě podrobnějšího urologického vyšetření.

Pokud jde o dotaz týkající se toho, zda při medikaci nitrofurantoinem je zcela vyloučena další ataka močové infekce - tak patrně nejblíže pravdy bude odpověď, že pravděpodobnost případné další ataky je touto léčbou velmi výrazně snížena, nikoli však zcela vyloučena.

A konečně odpověď na třetí otázku (jaká je pravděpodobnost zjizvení či snížení funkce) - tak lze jen uvést velmi obecně, že zhruba 40% VUR se spontánně upraví, samozřejmě s tím, že záleží velmi na stupni VUR (čím vyšší, tím prognóza závažnější). Dále také prognóza závisí patrně na závažnosti atak močových infekcí. Přesněji předvídat další vývoj nelze.

17.5.2010 17:22:13

chtel bych se zeptat co znamena MICUG.

Dovolím si uvést citaci z: VOX PEDIATRIAE - leden/2005 - č.1 - ročník 5:

Přes všechny technické pokroky v používání ultrazvuku je při podezření na VUR referenčním vyšetřením standardizovaná klasická RTG mikční cystografie (MCUG). Po zavedení močové cévky se do měchýře napouští roztok s kontrastní látkou, hladina v láhvi s roztokem je ve výši cca 70 cm nad symfýzou u pacienta ležícího na vyšetřovacím stole na zádech. Tlak pod kterým roztok plní močový měchýř je tedy standardní- 70 cm sloupce tekutiny. Je chybou plnit močový měchýř kontrastní látkou jakýmkoliv jiným způsobem, např. aplikovat tekutinu stříkačkou pod tlakem. Uvedená metoda by měla představovat zlatý standard především proto, že dle ní lze dobře posoudit stupně VUR (grading I.-V. stupeň). Během plnění měchýře a po jeho naplnění se skiaskopicky hodnotí event. průnik kontrastní látky do ureterů, pokud je přítomen, jedná se o pasivní VUR. Pak se pacient vyzve k mikci a pokud se teprve tehdy objeví VUR, jde o reflux aktivní. Pasivní reflux se většinou během mikce akcentuje a dosahuje pak vyššího stupně gradingu. Během mikce se musí hodnotit i průchod kontrastní látky uretrou a vyloučit infravezikální obstrukci. U kojenců a batolat, kteří nemočí na povel, se mikce vyvolá většinou tak, že po naplnění měchýře se cévka rychle vytáhne a dítě začne močit. Standardně se má vyšetřovat po mikci vyprázdnění měchýře a pátrat po event. postmikčním reziduu.

15.5.2010 18:38:48

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mou dcerku 6měsíců, která má diagnózu: cystycké útvary derzolaterálně od kontury levé ledviny, zdvojení dutého systému. Už si prodělala snad všechny vyšteření ledvin, protože nebylo jasné jestli se jedná o cysty ale nakonec se potvrdilo, že to nejspíš cysty jsou, měří 36x18cm a druhá cysta 16x9cm, funkčnost ledvinky je 42%. Docházeli jsme Uz kontroly kde se cysty zmenšují ale tak o 1mm měsíčně prý to může být i nepřesné měření. Urolog se rozhodl pro operační revizi pro objasnění cystyckých útvarů. Chtěla jsem se zeptat jestli jste se setkal už s takovou diagnozou, protože jsme prý ojedinělý případ a jestli se cysty můžou uplně stratit nebo je operace nevyhnutelná? Děkuji moc za odpověď

Nález cystických útvarů dorzolaterálně od kontury levé ledviny u vaší dcerky se zdá být opravdu poměrně nezvyklý. Je také zřejmé, že teprve po četných vyšetřeních byla stanovena diagnóza cyst. Navíc je u vaší dcerka tento abnormální nález kombinován se zdvojeným dutým systémem levé ledviny, což činí situace ještě více nepřehlednou. Neuvádíte žádné další podrobnosti stran genetiky, ani stran případného postižení dalších orgánů, takže se lze opravdu vyjádřit jen velmi obtížně. Nález u vaší dcerky má spíše povahu izolovaného jednostranného vrozeného postižení typu cystické dysplazie než cystického onemocnění postihujícího difuzně obě ledviny např. polycystické choroby ledvin. Ačkoli není jasné o jaký typ cystického či cystoidního útvaru se na levé straně jedná, nelze patrně očekávat, že by se spontánně zmenšil či ztratil. Přepokládám, že dcerka byla opravdu vyšetřena podrobně a že byly vyčerpány běžné diagnostické metody. V takovém poměrně extrémním případě bych považoval operační revizi za možný vhodný postup k objasnění situace.

10.5.2010 13:42:37

Dobrý den, Mám chronickou glomerulonefritidu se sklonem ke sklerotizaci, clearence kreatininu 0,67, odpad bílkoviny méně než 0,1g za 24 hod, kreatinin 193,. Zajímalo by mně, zda je možné těhotenství a s jakými riziky. Jednalo by se o druhé těhotenství, předchozí probíhalo s mírnými komplikacemi - zvýšený odpad bílkoviny a zvýšený krevní tlak ke konci těhotenství. Děkuji za odpověď, Ludmila

Rizika při těhotenství se mohou týkat jednak vás samotné, jednak plodu. Při údajích, které uvádíte, lze u vás předpokládat možnost snížení funkce ledvin (se zhruba 40%ní pravděpodobností), avšak s tím, že v polovině případů se funkce po porodu opět vrátí na původní úroveň. To jsou čísla z jedné větší statistiky ze zahraničí. Dále je nutno počítat se zvýšeným rizikem preeklampsie, což je kombinace následujících příznaků: hypertenze, proteinurie, otoků a zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi. Co se týká plodu je třeba počítat se zvýšeným rizikem nedostatečného či zpomaleného vývoje, také roste riziko předčasného porodu či potratu. Jsou to údaje poměrně obecné, přesnější radu by vám měl podat (na podkladě detailnějších informací) nefrolog ve spolupráci s gynekologem a ev. genetikem.

8.5.2010 10:05:59

Dobrý den, děkuji za odpověď. Jsem strašně zvědavá, tak se ptám znovu, prosím Vás o odpověď. Mám zaveden stent a v půli měsíce června jdu do nemocnice na extrakci stentu, URS - to jste mně objasnili a ještě na AP. to nevím, co je. Původně jsem šla na vyjmutí kamene, to se nepovedlo, tak jsem dostala ten stent a druhý pokus bude v červnu. Stent mně dělá problémy. Děkuji Vám za odpověď.

Některé zkratky jsou relativně obecně známy - viz URS. Co se týká AP - tak skutečně to může zkratka pro leccos. Z kontextu bych předpokládal, že se může jednat o antegrádní pyelografii (rentgentové vyšetření).

Přímou kontrastní náplň rozšířené pánvičky a ureteru je možné provést i cílenou punkcí pánvičky jehlou pod kontrolou sonografu = „antegrádní pyelografie“.

4.5.2010 17:47:38

Dobrý den. Dnes mi bylo zjištěno na ultrazvuku ve 21 týdnu, hraniční dilatace KPS bilat-sin 6mm, dx. 5mm. Můžete mi to lépe vysvětlit co to znamená pro miminko a je tu nějaké ryziko pro miminko. Předem děkuji za odpověd.

Dilatace pánvičky je jedním z častých patologických nálezů při ultrazvukovém vyšetření ledvin u plodu. V případě vašeho miminka se jedná o relativně hraniční nález - dle různých norem se za dilataci považuje buď velikost pánvičky nad 3 mm ve 2. trimestru či nad 5 mm bez ohledu na fázi těhotenství.

Důvodů rozšíření - dilatacie - pánvičky může být více, nicméně jednou z častých příčin bývá některá z vrozených vývojových vad, např. typu stenózy pyeloureterálního spojení. (stenóza může způsobit, že moč z ledviny neodtéká plynule, městná před překážkou a způsobuje dilataci) či vezikoureterálního refluxu. Důležité je zjistit přesný typ vrozené poruchy, která je odpovědná za rozšíření. Následně pak je třeba posoudit optimální postup - buď tzv. konzervativní (vyčkávání, sledování, medikamentózní léčba) či korekce vrozené vývojové vady operativně. Nyní však příliš brzy na to, aby bylo možno se definitivně vyjádřit k závažnosti stavu či dalšímu vývoji.

4.5.2010 11:43:02

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na případ 4měsíčního chlapečka. Po porodu mu byl diagnostikován dle USG ledvin susp. pelvis duplex I. sin + současně pyelectasia renis I. sin. max 0,75 cm. Dle vyšetření sono po 6nedělí močový měchýř s menší náplní, ta je anechogenní, stěna hladká, sliznice jemná 0,14 cm. Juxtavesikálně patrný levostranný ureter v délce 1,05 cm, max. šíře 0,48 s viditelnou peristaltikou. Pravostranný ureter juxtavesikálně není patrný. Douglas bez volné tekutiny. Dvě ledviny v lump. lokalizaci, PL 5,0 bez dilatace KPS. LL max. naměřené délka 3,60 cm, max. šíře 1,30 cm. Pánvička nepravidelného tvaru, pánvička zdvojená, dolní pánvička ampulárního typu, horní pánvička je bez dilatace. Dolní je max. šíře 0,65 cm intrarenálně. Subrenální úseky ureterů bilat. t. c. nezachyceny. Parenchym levé ledviny s dif. změnami - zrnitý, lehce setřelý, echogenita je zvýšená, nelze splehlivě diferencovat kůru a dřeň, kontury ledviny jsou neostré, cévní svazek levé ledviny t. č. při výrazném neklidu dítěte neidentifikuji. Ev. konkrement neprokazuji. Zá. : Susp. hypoplasie levé ledviny s dif. změnami parenchymu, susp, zdvojení pánvičky vlevo, mírná dilatace juxtevesikálního levostranného ureteru. Po vyšetření MICUG došli lékaři k závěru, že dochází již k pasivnímu průniku KL do obou rozšířených ureterů a dutých systémů obou ledvin. Kalíšky obou ledvin mají zaoblené kontury. Při odstranění cévky KL volně uniká z moč. měchýře moč. trubicí. Zá. : Hydronefrosis et hydroureter bilat. precipue I. sin, VUR bilat. 4. stupně. DLe vyšetření MAG3 Pelvis duplex renis I. sin, Hydroureter I. sin, MICUG 2/10 - VUR I. sin. gr. IV, I. dx. gr III-2/10, MAG 3 s Fur.3/10 - fční poměr I. sin 10%: dx.90%, není obstrukce. Poté byl na dalším sonu, kde mu lékař překvalifikoval VUR 3. a 4. stupně na 3.-4. stupeň u pravé ledvinky a 5. stupeň u levé. Nyní ho čeká zákrok, kde se zjistí, zda-li má chlopně v močových trubicích, popř. by se odstranily. Chci se zeptat, jestli je jen ze snímků možné vyčíst stupně VUR, nebo je lékaři zjišťují přímo při vyšetření; dále, jaká je pravděpodobnost, že ta pravá ledvinka zůstane opravdu taková, jaká má být; zda-li ta levá se bude nadále zmenšovat; a jestli, když se u ní VUR neztratí bude lepší její odebrání. Potom ještě na to, jak velké mají být ledvinky u takového miminka. Dle posledního usg levá má 34 mm a pravá 52 mm. Jsem laik a nerozumím tomu, ale jsou ty dva cm skutečně tak obrovský rozdíl? Je to celé, s takovou diagnostikou hodně závažné, nebo čeká malého ”normální” život? Omlouvám se za tolik dotazů, ale asi se chytáme každé naděje. S pozdravem a poděkováním za odpovědi, Fedincová.

*Ne zcela rozumím dotazu týkajícího se toho, zda lze stupně VUR posoudit dle snímků či zda lékaři stupeň VUR posuzují při vyšetření. Samotné vyšetření MCUG probíhá za asistence radiologa, takže ten samozřejmě má optimální možnost k posouzení stupně VUR. Jinak však jsou nejdůležitější fáze vyšetření zaznamenány a popsány, takže lze v zásadě i po vyšetření na podkladě dokumentace učinit si názor na stupeň VUR.

*Posoudit to, zda pravá ledvinka zůstane stejná (či spíše zda bude normálně růst) lze opravdu velmi obtížně. Zatím patrně není zcela jasné, jaká je přesná povaha patologických změn u vašeho syna v močovém traktu (konkrétně zda např. jsou či nejsou přítomny zadní chlopně v močové trubici). To může být velmi významné pro další prognózu.

*Ve 4 měsících by měla být velikost ledviny v podélné ose orientačně cca 4.5 – 6.5 cm. Podotýkám, že další faktory, dle kterých se normální velikost ledviny posuzuje jsou také váha, výška a povrch těla. Ledviny by měly růst během vývoje poměrně symetricky, čili jejich velikost by měla být obdobná. 2 cm rozdílu značí bohužel poměrně značný rozdíl, tím spíše, že funkce ledvin je 90% ku 10% ve prospěch pravé ledviny. Zda bude či nebude vhodnější odebrat levou ledvinu – rozhodnutí by mělo být učiněno poté co bude jasné jaká je přesná povaha abnormit v močovém traktu, jak se obě ledviny vyvíjejí, zda jsou či nejsou přítomny nějaké komplikace (např. močové infekce). Jen na okraj si dovoluji uvést, že u velké části ledvin, které jsou postiženy nějakou závažnější vývojovou vadou a jsou víceméně afunkční dochází postupně k jejich atrofii.

*Stav je z hlediska ledvin a močového traktu u vašeho syna nepochybně závažný a je třeba bohužel absolvovat mnohá vyšetření a případně zákroky, aby byla zachována naděje na dlouhodobou či normální funkci obou či alespoň jedné ledviny.

3.5.2010 23:14:10

Dobrý den, dcera v roce a půl prodělala akutni pyelonefritidu, je na udržovací dávce furantoinu. Nyní na furantoinu bez potíží. Na MCUG dg. pasivní reflux II-IIIst. aktivní III. st. vpravo. Nyní nás čeká DMSA. Chci se zeptat na možné komplikace tohoto vyšetření a vedl. účinky? Je toto vyšetření nutné? Díky za odpověď.

DMSA-scan: dlouhá léta se považovalo toto vyšetření za zlatý standard diagnostiky pyelonefritických jizev. Podává se injekční cestou radiofarmakum do žíly. Poté pacient odejde z vyšetřovny a vrátí se zhruba za 3 hodiny, kdy se vleže snímá Gamakamerou aktivita radiační látky a zobrazují se ledviny z různých úhlů. Nežádoucí účinky se nepopisují. Radiační zátěž se považuje za velmi malou.

Nově namísto DMSA-scanu lze v detekci parenchymových jizev použít NMR. Problémem při NMR ovšem zůstává dostupnost kvalitního přístroje, nutnost sedace, resp. celkové anestézie, nakonec jistě i finanční náklady.

Další podrobnosti - viz odpověď v této listárně na obdobný dotaz dne 16.3.2010.

1.5.2010 19:45:47

Přeji dobrý den, obracím se na Vás o vysvětlení. Proč se zavádí ureterální katetr. Jak dlouho musí být uložen? Co znamená zavedení URS stentu? Děkuji.

Ureterální stent se obecně zavádí tehdy, je-li potřeba zajistit průchodnost močovodu. Důvodem může být např. zúžení močovodu po poranění, při recidivující litiáze či při útlaku močovodu nádorem či jiným útvarem. Jsou různé typy ureterálních katétrů. Některé lze ponechat dlouhodobě, po dobu řady měsíců, ev. let. Stran URS: Dovoluji si uvést informace z : www.nem-km.cz/oddeleni/urologie: Ureteronoskopie pro kámen v močovodu (URS) Zákrok je indikován při nálezu kamene (či kamenů) v močovodu. Výkon se provádí tehdy, jestli se kámen spontánně nevyloučí a je zdrojem komplikací, či už bolestí, nebo infekce močových cest. Zákrok se provádí zpravidla v místní spinální anestezii, pacientu je v poloze na zádech zaveden močovou trubicí optický přístroj – ureterorenoskop. Pak je vyhledáno příslušné ústí močovodu, do kterého je zaveden tenký vodič až do místa nálezu kamene. Kámen podle konkrétní situace je možné zachytit do speciálního košíčku nebo klíštěk a vytáhnout jej vcelku. V případě velkých kamenů, nebo nemožnosti jejich zachycení je možné kámen rozdrtit v místě uložení ultrazvukem či elektrohydraulicým výbojem.

28.4.2010 08:54:59

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - na vyšetření SONO mému synovi bylo zjištěno mimo jiné : asymetrie ledvin. pravá ledvina s difuzní lézí parenchymu, perfuze obleněna. Syn prodělal v roce 1997 operaci ledvině - parc. resekce. Prosím, můžete mi upřesnit, co dufzní léze parenchymu, perfuze obleněna znamená a na co bych měla dávat pozor?

Difuzní léze parenchymu znamená povšechné poškození tkáně ledviny. Perfuze obleněná znamená zpomalený průtok krve ledvinami. Tento stav patrně souvisí s tím, že na pravé ledvině byl v minulosti provedena parciální resekce. Z vašich informací není jasné proč byla resekce provedena, jaký byl stav před resekcí a také dlouhodobě po ní. Z uvedeného nelze vyvodit jak tento stav příznivě ovlivnit. Je třeba kontaktovat nefrologa a situaci s ním konzultovat.

23.4.2010 00:00:04

Dobrý den, již delší dobu (cca 2 roky) mě trápí nárazové bolesti ledvin. Když jsem byla ve čtvrté třídě, (nyní je mi 22), prodělala jsem těžký zánět ledvin, ptž jsem asi 4 týdny přecházela cystitidu a poté skončila na 4 týdny v nemocnici. Nevím, zda to s tím může mít souvislost. Obecně se mi zdá, že na záchod chodím až příliš často, stačí mi vypít malé množství tekutiny a musím jít pak třeba 2x hodinu na záchod, což samozřejmě není, zvlášťe ve škole či v práci, zrovna pohodlné a při delším cestování je to pro mě pak problém. Toto už také trvá několik let. Co se těch bolestí týče, jednou za čas, dříve to bylo cca jednou měsíčně, ale nyní se objevují min. jednou týdně, tak se jedná o bolest, která vznikne velice rychle a je opravdu hodně silná. V tu chvíli nemůžu nic dělat, na záda si nemohu ani sáhnout, začnu cítit slabost a udělá se mi špatně od žaludku. Bolest je opravdu intenzivní, ale trvá relativně krátkou dobu, např. jen 5-10 min a poté postupně odezní. Po zbytek dne mám ledivny citlivější, ale jinak je vše v pořádku. Jednou za čas se ale stane, že bolest trvá několik hodin, úlevová poloha je, když se stočím do klubíčka a pokusím se usnout, občas je to pak spojeno s průjmy, ale toto se nestává tak často. Při močení problémy nemám a když mi byla v poslední době dělaná biochemie z moči, vše bylo OK. Nemám pocit, že by se jednalo o ledvinové kameny, ptž bolest není stěhovavého charakteru (podél ureteru či do m. měchýře) a tyto epizody trvají relativně krátkou dobu, při ultrazvuku břicha a ledvin, který byl prováděný v listopadu, bylo vše v pořádku. I krevní náběry - KO, sedimentace, kompletní biochemie, imunologie, tak vše bylo, až na poslední krevní testy, v pořádku. Tuto serii kompletních testů jsem podstoupila z důvodu revmatologického onemocnění nejasné etiologie (ve svém věku mám artrozu nejvyššího stupně v čelistních kloubech a nyní i počáteční v bederní páteři). Z imunologického i revmatologického hlediska se na nic nepřišlo a poslední krevní testy byly dělané v souvislosti s podezřením na Hodgkinův lymfom, které se zatím nepotvrdil, ale v posledním krevním obraze byly snížené bílé krvinky na polovinu, snížené retikulocyty a zvýšené železo cca o třetinu. Předem díky za radu, o co by se mohlo jednat.

Byť popisujete obtíže poměrně podrobně je bez znalosti dalších informací a klinického vyšetření obtížné stanovit diagnózu či určit příčinu obtíží. Co se týká vztahu současných problémů k zánětu ledvin, který jste prodělala v minulosti, tak se samozřejmě nabízí možnost, že tyto záležitosti spolu souvisejí (chronický zánět ledvin se může projevovat i bolestmi např. při prochladnutí). Nucení na močení činí dojem, že by se mohlo jednat o dráždivý močový měchýř. Doporučuji vyhledat urologa a případně nefrologa a podstoupit podrobnější vyšetření močového traktu. To může znamenat širší paletu vyšetření než pouze ultrazvukové vyšetření ledvin či močového měchýře.

19.4.2010 15:01:38

Dobrý den, Je mi 33 let a již osmým rokem mám opakované potíže - bolesti v zádech, únava, zvýšená teplota, zimnice, nevolnosti, prujmy, oteklé oční víčka a zarudlé bělmo, v moči krev a bilkoviny. Neustále se opakující problémy i čtyřikrát do roka. Lékařka jen léčila antibiotiky . Nyní jsem byla poslána na vyšetření k urologovi a ten mi sdělil že to vypadá na chronický zánět močového měchýře. Na ultrazvuku vše ok jen malá cysta v pravé ledvině. Lékař doporučil koupit si urivac, který ted užívám , ale chci se zeptaz jestli nemám držet nějakou dietu, čeho se vyvarovat , co fyzická zátež-aerobik atd.. Ráda bych aby mě již bylo lépe , nebot potíže se stále vrácejí a doba léčby je pokaždé delší, sil ubývá. moc děkuji.

Je dobře, že jste byla vyšetřena u urologa, který má k dispozici diagnostické prostředky (např. cystoskopie), kterými může přesněji určit rozsah zánětu močového měchýře a také případně vyloučit, zda není přítomna nějaká anomálie v močových cestách, která by mohla mít spojitost s opakovanými záněty močových cest. Z toho co uvádíte, není příliš zřejmé jaké mikrobiologické nálezy byly v minulosti u vás v moči zjištěny, jaká antibiotika jsou užívala a příp. další podrobnosti. Urivac je vhodná látka k prevenci močových infekcí, za předpokladu, že se u vás jednalo o obvyklé uropatogeny. Co se týká dalších opatření - tak se doporučuje neprochladnout, poněkud zvýšený příjem tekutin, dieta spíše nedráždivá (nelze očekávat nějaký velký efekt) a z hlediska fyzické zátěže lze připustit nepochybně aerobik a sport kondičně či rekreačně v zásadě jakýkoli. Je třeba se pokusit zjistit zda existuje nějaký vyvolávající faktor či moment, který u vás spouští záněty močových cest (prochladnutí, pohlavní styk apod. ).

19.4.2010 11:28:11

Dobrý den dnes jsem byla s dcerou (je jí 18 dní) na sono vyšetření. A doktor zjistil , že má jednu ledvinu menší. Rozměry podelně 49,8, příčně 21,5 a druhá 39 a 20,9. Řekl že máme přijít za půl roku na kontrolu na sledování nic víc. Tak se chci zeptat jestli to není nic závažného. Děkuju za odpověď.

Obě ledviny se vyvíjejí u plodu a v dětském věku jako 2 značně symetrické orgány, mající obvykle obdobnou velikost. To lze dokumentovat na podkladě některých pozorování, kdy lékaři sledovali vývoj u dětí na obou ledvinách ultrazvukem v určitých pravidelných intervalech. Pokud je přítomna výraznější asymetrie při vývoji ledvin tak je určité podezření, že zmenšená ledvina by mohla být postiženou nějakou vývojovou poruchou (např. dysplazií). Zatím se nelze jednoznačně vyjádřit nakolik je zmenšení závažné.

13.4.2010 09:47:47

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Je mi 25 a občas mě dříve pobolívala pravá ledvina, šla jsem k Dr. s močí, ale vše bylo v pořádku, nyní asi 5 dní mě bolest pravé ledviny budí ze spánku, ale během dopoledne se to uklidní. Dnes jsem se probudila, oteklá, hlavně v obličeji, a váha byla o 3kg více než normálně. Problémy s močením, pálením....nemám. Děkuji Vám za odpověď

Pokud se základním vyšetřením nepodařilo zjistit příčinu obtíží bylo by vhodné se nechat vyšetřit u odborného lékaře, nejspíše nefrologa či urologa. To platí tím spíše, že obtíže s pravou ledvinou byly přítomny již v minulosti. Bohužel bez podrobnějšího vyšetření nelze z toho co uvádíte odhadnout zda se jedná o určitý chronický zánět pravé ledviny, abnormitu ve vývodných močových cestách či jinou příčinu.

12.4.2010 19:57:51

Dobrý den, synovi byl už v jednom měsíci diagnostikován reflux 1. stupně. Po roce na kontrole zjistili, že má reflux 4. stupně a že se mu moč vrací do ledvin. Navíc má dilataci ledviny a pomalu mu roste. Lékař předepsal Nitrofurantoin 0,015g k dlouhodobému užívání. Syn má nyní 9,45 Kg. Je to velké riziko při užívání tohoto přípravku? Může syn na sluníčko (předtím měl sumetrolim a to nesměl). Navíc nám v lékárně nedali žádný leták s vedlejšími účinky ani se skladováním léku (je to 100 tbl). Můžete nám prosím poradit? K urologovi nás objednali až za 3 měsíce.

Stran podrobností týkajících se přípravku Nitrofurantoin doporučuji se podívat na odkaz: www.lekarna.cz/furantoin-leciva-20x100mg-?tablety/

Dávka se mi jeví jako přiměřená při hmotnosti 10kg.

12.4.2010 00:36:50

Dobrý den, byl jsem hospitalizován s obrazem ledvinové koliky (silné bolesti, zvracení, třes, hematurie), konkrement se však nezobrazil, byla mi provedena cystoskopie (tam byla vidět pouze krev v MM), kontrastní CT a RTG, kde bylo popsáno rozšíření močovodu a násled. obstrukce. Lékař pouze sdělil, že kámen to není. Je nějaká možnost, že to není nádor a co mohu dál očekávat? Je mi 62 let. Výrazné, těžko stišitelné bolesti stále trvají. Děkuji

Obstrukce na úrovni močovodu může být způsobena příčinami lokalizovanými uvnitř lumina (intraluminální: konkrementy, odlouplá nekrotická renální papila) či ve stěně močodu (intramurální: infekce, nádory, granulomy), případně zevně močodu a dochází k útisku močovodu z vnější strany (cévní příčiny, tumory, hematomy, fibróza atd. ). Jelikož v močovém měchýři je přítomna krev tak bych odhadoval, že se jedná spíše o příčinu intraluminální či intramurální. Z výše uvedeného vyplývá, že ne vždy se musí jednat o projev nádoru. Především je vždy třeba dosáhnout toho, aby moč neměstnala. Provádí se zavedení katetru do ledviny - tzv. nefrostomie, která odvádí moč. Následně je třeba ozřejmit příčinu obstrukce.

2.4.2010 17:19:15

Dobrý den pane doktore, mojí 19ti leté dceři byla opakovaně zjištěná krev v moči, poprvé měla moč ERY-8, LEU-2. Podruhé ERY-44, LEU-5 a potřetí ERY-16, LEU-3. Také si stěžuje na bolest v levé dolní části zad a chodí často močit. Je možné, že by mohla mít nějaký problém s ledvinami? S močovým měchýřem je v pořádku. V dětství byla sledována u nefrologa.

Přítomnost krvinek v moči (hematurie) je patologický nález. K hematurii může dojít z řady důvodů, např. při močové infekci, při přítomnosti konkrementů, nádorů, dále při poškození ledvinných klubíček (glomerulů). Pro hematurii, která je glomerulárního původu svědčí obvykle určité specifické tvarové poškození erytrocytů, dané do značné míry tím, jak erytrocyty procházejí glomeruly. Skutečnost, že u vaší dcery vznikly bolesti beder a chodí častěji močit by snad mohlo nasvědčovat, že hematurie může souviset s infekcí močových cest. Je důležité provést další vyšetření jako např. bakteriologické vyšetření moči, které může významně přispět k diagnóze močové infekce a ev. provést vyšetření močového sedimentu ve fázovém kontrastu, který lze posoudit, zda jsou erytrocyty typicky tvarově změněny (zda jsou či nejsou tzv. glomerulárního původu). Také je nutné vědět s čím byla dcera léčena v dětství u nefrologa - také to může být klíčem k diagnóze.

30.3.2010 08:51:11

Dobrý den, synovi (má téměř 4 roky) byla úplnou náhodou při vyšetření moči diagnostikována GLOMERULÁRNÍ HEMAETURIE nízkého stupně. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená? Co je příčinou? Může se to zhoršovat? Jaké s tím souvisí problémy? Čeho se máme případně vyvarovat a na co si dát pozor? Předem moc děkuji za odpověď.

Přítomnost krvinek v moči (hematurie) je patologický nález. K hematurii může dojít z řady důvodů, např. při močové infekci, při přítomnosti konkrementů, nádorů, dále při poškození ledvinných klubíček (glomerulů). Pro hematurii, která je glomerulárního původu svědčí obvykle určité specifické tvarové poškození erytrocytů, dané do značné míry tím, jak erytrocyty procházejí glomeruly. Glomerulární hematurie tedy naznačuje, že je u vašeho syna přítomno určité glomerulární poškození, není tím však řečeno o jaké konkrétní poškození se jedná. Možností je více: může to být vrozené glomerulárním onemocnění typu syndrom tenkých membrán, což je vrozené poškození glomerulů, které má obvykle benigní průběh a nijak se v dalším období života nezhoršuje. Nelze však na podkladě toho co uvádíte zcela vyloučit ani jiné onemocnění, ev. závažnějšího charakteru (Alportův syndrom, IgA nefropatie aj. ). Bez podrobnějšího nefrologického vyšetření, kterým bude možno upřesnit diagnózu, se tedy nelze přesněji vyjádřit o závažnosti stavu. Je možné, že bude nutno provést diagnostickou punkci ledvin. V každém případě bude třeba, aby byl váš syn v budoucnu pravidelně sledován a dispenzarizován na nefrologické ambulanci.

29.3.2010 18:35:08

Dobrý den pane doktore, prosím o reakci na mou otázku, i když je mi jasné, že odpověďet je těžké, nikdo není vševěd, ale i tak to zkusím, protože potřebuji slyšet ”alespoň” názor. Jsem těhotná - 36+3tt, doktor mi dnes na kontrole řekl, je mé miminko - chlapeček, odhad váhy cca 2950 gramuů má jednu ledvinu větší, řekl mi hodnotu 1,3, dál se k tomu nevyjádřil, jen že zkontroluje stav příští týden. ...Co to může znamenat? Může se to ještě vývojem srovnat? Jsem z toho samozřejmě nervozní a bojím se o miminko, aby to nebylo něco vážného, zatím NT+screening, Triple test + velký ultrazvuk dopadl v pořádku, i měření srdíčka ok. Děkuji, za reakci budu vděčná.

Předpokládám, že hodnota 1.3 se mohla vztahovat k poměru velikosti obou ledvin. Obě ledviny bývají přibližně stejně veliké, takže větší rozdíl ve velikosti by mohl naznačovat určitou patologii na jedné ledvině. Je však třeba se zeptat konkrétního lékaře co vlastně tím údajem myslel a také zda při dalším vyšetření došlo k nějakému vývoji.

29.3.2010 16:49:46

Dobrý den, jsem ve 31tt. a na UZ pan doktor zjistil u miminka rozšíření levé pánvičky na 14x11mm a pravé na 12x4mm. Chtěla bych se zeptat, jak moc je to závažné. Znamená to, že ledvina nebude funkční? Za 3 týdny jsem pozvaná na další UZ, zda se nález nezhoršuje. Děkuji moc za odpověď.

Důvodů rozšíření - dilatacie - pánvičky může být více, nicméně jednou z častých příčin bývá některá z vrozených vývojových vad, např. typu stenózy pyeloureterálního spojení. (stenóza může způsobit, že moč z ledviny neodtéká plynule, městná před překážkou a způsobuje dilataci) či vezikoureterálního refluxu. Důležité je zjistit přesný typ vrozené poruchy, která je odpovědná za rozšíření. Následně pak je třeba posoudit optimální postup - buď tzv. konzervativní (vyčkávání, sledování, medikamentózní léčba) či korekce vrozené vývojové vady operativně. Nyní však příliš brzy na to, aby bylo možno se definitivně vyjádřit k závažnosti stavu (zda bude ledvina afunkční) či dalšímu vývoji.

24.3.2010 15:36:35

Dobrý den bolí mě pod žebry v okolí ledvin na dotyk je to hodně bolestivé. Nemohu ani zakašlat hrozně to bolí, muže to souviset z ledvinama a co by to mohlo býti. DĚKUJI

Může se jednat skutečně o postižení ledvin - např. o zánět ledvin. Chybí však řada informací, které by mohly upřesnit příčinu obtíží. Bez zevrubnějšího vyšetření u lékaře se k příčině bolestí nelze rozumně vyjádřit.

24.3.2010 13:38:35

Dobrý den, manželovi nedávno stanovili diagnózu chronickou glomerulonefritidu. Chtěla bych vědět, zda je v jeho případě vhodné už nyní omezit bílkoviny a čeho se raději vyvarovat. Laboratorně má dobrou funkci ledvin, GF hodnota 1,59ml/s. Děkuji.

Velmi obecně lze souhlasit s tím, že při chronických chorobách ledvin (včetně různých typů chronických glomerulonefritid) může být za určitých okolností užitečné snížit příjem bílkovin. Omezení bílkovin v dietě (na cca 50g/den u 70 kg osoby) může mít určitý renoprotektivní účinek - čili lze tak částečně zpomalit zhoršování funkce ledvin. Je však nutno dodat, že jednak diagnóza chronické glomerulonefritidy sama o sobě je pouze velmi rámcové označení choroby, kterou váš manžel trpí, není uveden přesnější typ (což může být velmi podstatné), dále nejsou uvedeny další klinické okolnosti jako přítomnost či nepřítomnost proteinurie, hypertenze apod. Dále je třeba upozornit na to, že omezení bílkovin je pouze jednou z několika možných preventivních či léčebných postupů u chronických glomerulonefritid. Je třeba tuto záležitost konzultovat s nefrologem, který má vašeho manžela v péči a zná důležité podrobnosti.

24.3.2010 10:40:38

Dobrý den. Jsem ve 25. týdnu těhotenství, od 20. týdne bylo zjištěno zvětšení ledvinové pánvičky plodu na obou ledvinách, které se postupně dále zhoršuje, nyní podle UZ v prenatální poradně 10 mm a 12 mm, jsem stále v kontrolách a dle lékaře to může vést k naplánovanému předčasnému porodu a pak k operaci miminka, event. se růstem po porodu může stav upravit. Můžete mi problematiku více vysvětlit? Děkuji.

Rozšíření (dilatace) ledvinné pánvičky je jednou z nejčastějších anomálií u plodu, týkajících se ledvin a močového traktu. Příčin, které vedou k dilataci může být více, nicméně jednou z nejčastějších je některá z vrozených morfologických poruch, které způsobují překážku plynulému odtoku moči z ledviny. Takovou abnormitou může být např. stenóza pelviureterálního spojení (junkce). Velmi často nelze před porodem přesně odhadnout další vývoj podobné abnomity a také případná úprava chirurgickým zákrokem u plodu je dosti složitá a problematická. Z toho důvodu mají se patrně lékaři vyjadřují v tom směru, že je třeba uvažovat o předčasném porodu, po kterém buď může dojít k spontánní úpravě stavu či lze provést chirurgickou korekci.

23.3.2010 11:33:18

Dobrý den, dcerka 3r prodělala během roku 3x akutní cystitidu, vždy v souvislosti s běžným nachlazením. Byla přeléčena atb., 2x v kultivaci zjištěna bakterie e coli. Nyní je 2 týdny po zánětu, moč byla kontrolně v pořádku. Včera náhodně zjištěno malé množství červených krvinek v moči testovacím papírkem, dnes ranní moč odeslána do laboratoře, vše v pořádku. Za měsíc jsme objednáni do nefrologické poradny na UTZ. Zajímalo by mne, zda náhodné, jednorázové zjištění červených krvinek v moči musí znamenat něco závažného, nebo zda to nemůže být přechodný stav po proběhlém zánětu? Ještě by mne zajímalo, jaký máte názor na užívání brusinkových preparátů jako prevence IMC? Dceři podáváme sušené brusinky a probiotika. Předem děkuji za odpověď

Zjištění červených krvinek v moči po proběhlém zánětu nemusí znamenat žádný závažný nález, zvláště pokud následně vymizel. Může být následkem mírného a přechodného poškození sliznice vývodných močových cest při zánětu. Pokud se jedná o podávání brusinek jako prevence močových infekcí - určitý preventivní efekt brusinek byl prokázán a lze tedy tento přístup přijmout/doporučit.

22.3.2010 19:56:51

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda se v ČR provádí nefrectomie laparoskopicky. Mám vrozeně svráštělou ledvinu vlevo (63mm) s funkcí 12%. Můj nefrolog samozřejmě doporučuje nefrectomii, tak bych se chtěla zeptat, zda ledvinu lze odstranit laparoskopicky nebo pouze klasickou metodou. Děkuji za odpověď.

V současné době jsou v urologických centrech laparoskopické operace včetně laparoskopické nefrektomie běžnou součástí operativy.

16.3.2010 14:40:26

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je to vyšetření DMSA a jak probíhá. Děkuji. Ziobrová

Radiofarmaka s pomalým vylučováním do moče se používají pro statickou scintigrafii ledvin (zobrazení funkčního parenchymu ledvin). To je případ statické scinti/tomoscintigrafie ledvin s relativní funkcí (99mTc-DMSA). DMSA je zkratka pro dimerkaptojantarovou kyselinu. Technecium (99mTc) sukcimer (DMSA) se ve zvýšeném množství koncentruje v kůře ledvin, s maximem za 3 - 6 hodin po i. v. aplikaci, kdy je v ledvinách vychytáno asi 40 - 50 % aktivity. Představuje metodu první volby časné dg. postpyelonefritické jizvy, zejména dětské chron. refluxní nefropathie. Dále pomáhá diagnostikovat polohové a tvarové anomálie - ptosa, dystopie, rotace, ren duplex, ren arcuatus (funkční parenchym v můstku), agenese, hypoplazie (rtg. němá ledvina), funkční residuum svráštělé ledviny, dg. kortikálního zeslabení. Trauma. Umožní posoudit fukční poměr pravé/levé ledviny.

Nezbytna dostatečna hydratace před vyš. (minim. . l)!!

Zobrazení má být provedeno za 1 - 3 hodiny po injekční aplikaci..

Vyš. trva cca 4h, avšak v případě obstrukcí nebo snížené funkce ledvin může být vyšetření prodlouženo.

13.3.2010 11:22:28

Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat zda nemůžu mít nemocné ledviny. Rok mám kovovou chuť v ústech. Chodím stále močit. Za noc jdu třeba 3*, přes den 6*. Piji 3 litry denně. Před půl rokem jsem byla na sonu ledvin a močového měchýře. vše ok, Někdy se stane že v noci nejdu močit. Tak týden mi začaly bolet ledviny. je mi neustále zima. Mám strach abych třeba neměla rakovinu. Je mi 31 let.

Příznaky, které uvádíte (častejší močení, pocit chladu) by mohly souviset s určitým postižením ledvin - např. se chronickým zánětem močových cest. Pachut v ustech je dosti nezvyklý příznak a vysvětlit jeho příčinu bez podrobnějšího vyšetření nelze. Bylo by asi nejvhodnější se nechat vyšetřit u nefrologa či urologa. Domnívám se, že není žádný rozumný důvod se obávat rakoviny.

12.3.2010 12:29:48

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli je nutno něco dělat s cystami na ledvinách- cysta v sinu pravé ledviny 24mm, a drobná korová cysta vlevo. Též mi bylo zjištěno na slezině hyperechogenní ložisko 16x5mm - co to znamená? Potíže nemám. děkuji za odpověď. K. Z.

Pokud se jedná o takto drobné cysty v ledvinách lze předpokládat, že nebudou vyvolávat žádné klinické obtíže. Je vhodné v určitém časovém intervalu (řádově roky) cysty sledovat. Hyperechogení ložisko ve slezině může představovat velmi různé nálezy: tumory (at již benigní či maligní), hematom, absces, kalcifikaci ...

11.3.2010 13:08:45

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký význam má pro ledvinu parenchym, jaké jsou hodnoty parenchymu zdravé ledviny a zda-li parenchym dorůstá? Také bych se chtěla zeptat, jestli je rotovaná ledvina odsouzena k zániku? Děkuji za odpověď!

Vnitřní parenchym ledviny je rozdělen na kůru ledviny (cortex renis) a dřeň ledviny (medulla renis). Tloušťka kůry je pouze 15-18 mm, což je méně než polovina tloušťky dřeně. Normální tlouštka by měla být větší než 1 cm. Parenchym obsahuje základní funkční jednotky ledvin (tzv. nefrony) a proto je pochopitelné, že zdravý parenchym je klíčový pro veškeré funkce ledviny. U jakýchkoli významnějších abnormit ledvin (tvarových i funkčních) roste riziko předčasného poškození ledviny či ledvin. Na druhou stranu u rotované ledviny není a priori nutno očekávat její zánik, malrotovaná ledvina může mít normální funkci - záleží na stupni malrotace a také na tom, zda nejsou přítomny další anomálie. Odpovědět na otázku zda parenchym dorůstá není zcela jednoduché - pokud mluvíme o dospělosti tak existují situace, kdy nepochybně parenchym reaguje určitým kompenzatorní růstem (např. po odstranění jedné ledviny pro nádor dochází obvykle k nárůstu tkáně a také celkové velikosti zbylé ledviny). Také v samotné ledvině dochází po jejím poškození k řadě reparačních procesů, které vedou k tomu, že některé oblasti dříve poškozeného parenchymu mohou být opět alespoň částečně nahrazeny funkční tkání. Ovšem za jiných okolností může dojít k takovému typu či rozsahu poškození ledvin či ledviny, že se žádné reparační mechanizmy nemohou uplatnit a dojde k zániku jedné či obou ledvin.

11.3.2010 12:40:15

Dobrý den, je mi 26 a mám menší pravou ledvinu (v roce 2002 funkce 13%) a zvýšenou hladinu kyseliny močové. Jelikož bych chtěl začít kondičně posilovat (přiměřeně), zajímaly by mě rizika vzniku dny a dalších obtíží při zvýšeném přijmu bílkovin (a/nebo suplementů), nutných pro růst svalové hmoty. Děkuji

Snížená funkce ledvin bývá poměrně často spojena s průvodní poruchou metabolismu purinů projevující se zvýšenou hladinou kyseliny močové (tzv. hyperurikémií). U této sekundární hyperurikémie obvykle nedochází k akutním klasickým projevům záchvatů dny (s bolestivým postižením kloubů) avšak předpokládá se, že výrazněji zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi mohou predisponovat ke vzniku chronických kloubních obtíží, vzniku urátových konkrementů, poškození ledvin a vývoji aterosklerózy. Proto je snaha i u této sekundární hyperurikémie (či sekundární dny) dosáhnout normálních hodnot kyseliny močové v krvi - za pomoci diety či pomocí přípravků, které snižují tvorbu KM či zvyšují její vylučování. Ve vašem případě nelze bohužel příliš doporučovat zvýšení příjmu bílkovin z toho důvodu, že mnoho bílkovin obsahuje relativně vysoké množství purinů (viz odkaz: www.fzv.cz/web/fzv-radi/diety/dna 2. ) Navíc se lze obávat i druhého efektu této vysokoproteinové diety - a to, že dojde ke zvýšené zátěži na ledviny, které může vyústit ve zvýšené poškození tkáně ledvin a jejich funkční poškození. Toho se lze u vás obávat z toho důvodu, že došlo k praktickému vyřazení funkce pravé ledviny a již nyní je levá ledvina funkčně značně zatížena. Takováto poškození ledvin (a zvláště tehdy byla-li jejich funkce ledvin v předchozím období nějakým způsobem snížena) byla popsána např. u kulturistů, kteří nadměrně konzumovali bílkoviny.

8.3.2010 15:43:14

Dobrý den, docházím s dcerou (2 roky) do nefrologic. poradny, jelikož měla infekci moč. cest a zánět ledviny. Na UTZ lékařka řekla, že má mírně rozšířenou ledvin. pánvičku a dnes jsem byla s dcerou na vyšetření MCUG, kde mi lékařka řekla, že má dcera vrozenou vadu (mezi 2-3 stupněm) - zpětný tok moči do ledviny. Zaváděný f. roztok ”pokračoval” až do ledviny. Na operaci to není. Nasadila dcerce ATB Sumetrolim sirup v dávce 2,5 ml vždy večer, jako udržovací dávku. Bylo mi řečeno, že bude brát ATB dlouho, aby se předešlo infekci. která by mohla způsobit opakovaný zánět a ledvinu poškodit. Ráda bych znala Váš názor na dlohodob. užívání ATB při této poruše, zda to nemůže dcerce uškodit a zda se tato vada může srovnat vývojem dítěte. Přeci nemůže brát ATB celý život jako prevenci? Děkuji moc za odpověď Šídlová K.

U vezikoureterálním refluxu (VUR) je poměrně značná naděje na spontánní úpravu tohoto stavu (uvádí se, že k této úpravě může dojít až ve 39%) během vývoje jedince. Co se týká dlouhodobé antibiotické profylaxe, tak ta může být skutečně poměrně účinná v tom, aby zabránila vzniku močové infekce a poškození tkáně ledvin. Je pravdou, že rubem tohoto pozitivní účinku mohou být některé nežádoucí účinky, vázané na působení ATB (např. zažívací obtíže). ATB se podávají po dobu měsíců i let.

7.3.2010 20:31:41

Dobrý den, jsem na konci 24 tt. Lékař mi na genetickém vyšetření diagnostikoval mírně zvětšenou ledvinou pánvičku. 7mm. Jak má být pánvička normálně veliká, resp. jak moc velká je to abnormalita, co z toho pro vývoj miminka plyne. Děkuji za odpověď.

Definice dilatace kalicho-pánvičkového systému nemusí být zcela jednotná. Někteří autoři považují za pelviektazii (rozšíření pánvičky) takový nález, který je spojený ve 2. trimestru s dilatací více než 3 mm a po 32. týdnu spojený s dilatací na více než 6 mm. Jiní zase považují za abnormální nález (dilataci) v těhotenství je-li průměr pánvičky větší 5 mm a to bez ohledu na fázi těhotenství. Důvodů rozšíření - dilataci - pánvičky a kalichů může být více, nicméně jednou z častých příčin bývá některá z vrozených vývojových vad, např. typu stenózy pyeloureterálního spojení. Takováto stenóza může způsobit, že moč z ledviny neodtéká plynule, městná před překážkou a způsobuje dilataci. Důležité je zjistit přesný typ vrozené poruchy, která je odpovědná za rozšíření. Následně pak je třeba posoudit optimální postup - buď tzv. konzervativní (vyčkávání, sledování, medikamentózní léčba) či korekce vrozené vývojové vady operativně. Nyní však příliš brzy na to, aby bylo možno se rozumně vyjádřit k závažnosti stavu či dalšímu vývoji.

4.3.2010 23:49:17

Dobrý den, je mi 28 let a uz třetím rokem mám chronické bolesti v levé polovině zad, bolest vychází jako by ze středu levé poloviny zad, někdy přechází až do boku a levé horní dutiny břišní. Je to nepřijemná pichlavá, někdy tupá či pálivá bolest, která neustává, maximálně se zmírní, ale citím jí pořád i v noci a zmena polohy na ni nema vliv. Hned první rok jsem zašla za svou obvodní lékařkou, ta mě poslala na ultrazvuk, ten byl v pořádku, potom na neurologii, kde mě paní doktorka poslala na magnetickou resonanci, která se myslím zaměřovala na L2, magnetická resonance byla taky v pořádku a protože moje mamka umřela na karcinom ledviny ze sběrných belliniho duktů ve svých 48 letech a mela obdobne priznaky - 5let bolest zad, tak mě paní doktorka z neurologie doporučila, abych se nechala od své obvodní lékařky poslat na vyšetření ledvin, ale ta to odmítla s tím, ze ultrazvuk a magneticka resonance byli v poradku a ze to bude stresoveho puvodu. Bolest, ale porad trvala i po predepsani najakych leku na uklidneni, i po rehabilitacich, tak jsem se na pani obvodni lekarku tento rok znovu obratila s tim, ze ta bolest trva a je nekdy az nesnesitelna, na cez rekla jen, ze to mam z toho, ze jsem silnejsi, tak at zkusim zase nejaka cviceni. Proto bych se Vas chtela optat, zda nevite, kam bych se mohla obratit a zda by ta bolest mohla mit neco spolecneho s nemoci ledvin na zaklade vyse zminenych priznaku. Dekuji.

Bez vyšetření konkrétního pacienta lze na podobnou otázku odpovědět jen obecně. Především- karcinom ledvin ze sběrných kanálků (poměrně vzácná varianta karcinomu, velmi závažný průběh), na který zemřela vaše matka s velmi vysokou pravděpodobností neměl dědičný přenos. Není tedy zvláštní důvod se domnívat, že vaše bolesti zad by měly mít původ v karcinomu ledvin výše uvedeného typu. Dále - pokud byly provedeny ultrazvukové vyšetření a vyšetření magnetickou rezonancí zaměřené na ledvin a byly negativní lze s vysokou pravděpodobností usoudit, že byly vyloučeny některé z hlavních příčin, které mohou způsobit bolesti ledvin (např. byly vyloučeny kameny - konkrementy, zánět či nádor...). Pro jistotu (aby byl vyloučen původ bolestí z ledviny) lze požádat vaší praktickou lékařku, aby vás odeslala na urologii či nefrologii k vyšetření ledvin s cílem vyloučit jejich renální původ.

4.3.2010 17:35:45

Dobrý den pane doktore, prosím Vás chtěl by jsem se zeptat. Už asi dva měsíce mám problémy se svěděním po celém těle. Není to nijak drastické, ale je to nepříjemné. Když si to místo, které svědí poškrábu, objeví se něco jako kopřivka. Asi před měsícem jsem měl do červena zbarvenou moč, ale jen dvakrát, od té doby se to už nestalo. Četl jsem, že to může být např. po konzumaci některých nápojů apod. Žádné jiné problémy nemám. Prosím Vás, je možné, že ono svědění je příznakem špatné funkce ledvin ? Žádné kožní choroby nebo vyrážky jsem nikdy neměl. Předem Vám děkuji za odpověď..

Ano, je pravdou, že jako jeden z projevů výrazně snížené funkci ledvin se může objevit pruritus (svědění). Zjistit zda funkce ledvin je v mezích normy či je snížená lze velmi jednoduše tím, že se provede vyšetření kreatininu v krvi. Doporučuji, abyste navštívil dermatologa, který by měl v případě potřeby navrhnout další vyšetření, kterými by se objasnila příčina svědivky.

3.3.2010 17:09:27

Dobrý den, prosím o radu. Již několik měsícu mě bolí vlevo od páteře. Začalo to mírnou bolestí či tlakem vedle páteře. Nyní se bolest zhoršuje tak, že prochází nalevo až téměř pod žebra a začíná i vpravo. Večer nemohu spát, jelikož mě bolest přechází i do kyčlí. Beru ruzné prášky na bolest, ale téměř bez výsledku. Pochodila jsem spoustu vyšetření, rehabilitaci, dokonce i obstřiky do páteře. Bez zlepšení , ba naopak mám pocit, že je to stále horší. Praktická lékařka mi odebrala moč a krev s negativním výsledkem. Prosím o radu zda existuje nějaké další vyšetření ledvin, které by ukázalo, zda tyto bolesti jsou od ledvin, či od něčeho jiného. Připadám si jako simulant, ale chtěla bych se konečně vyspat. Připadá mi totiž, že si lékaři myslí, že si vymýšlím. Děkuji Vám Míla

Bolesti, které jsou původem od pateře (vertebrogenní), či svalového původu mají obvykle jiný charakter než bolesti které jsou původem od ledvin (ledvinového či renálního původu). Je však pravdou, že v některých případech nemusí být snadné zjistit skutečnou příčinu bolestí v bederní krajině. U bolestí renálního původu mívají bolestí spíše kolikovitý (ve vlnách) charakter - tak tomu je např. u konkrementů (kamenů) pokud se ocitnou ve vývodných močových cestách (v močovodu). Bolesti renální mohou mít i stálejší charakter - jak tomu je u infekcí v ledvině (tzv. pyelonefritidě). Tupější bolest renálního původu může být u zvětšených (např. polycystických) ledvin či u ledvin, ve kterých je přítomen nádor. Vzácnější jsou cévní příčiny, které mohou rovněž za určitých okolností způsobit bolest v bederní krajině. Všechny výše uvedené příčiny lze poměrně snadno prokázat či vyloučit především za pomoci zobrazovacích metod (především ultrazvukem), či za pomocí vyšetření moče. Je velmi málo pravděpodobné, že by se jednalo o bolest, která by měla původ v ledvinách a přitom by byl močových nález normální (nebyla by v moči znatelná přítomnost červených či bílých krvinek, příp. bílkovin a bakterií) a také ultrazvukový nález by zůstal normální. To, že bolesti vyzařují do kyčlí nasvědčuje spíše vertebrogennímu původu.

3.3.2010 11:03:59

Dobrý den, ve 31. týdnu těhotenství máme u plodu zjištěnou tuto diagnózu: oboustranná hydronefroza s lehkou hydrokalikozou vpravo a mírným hydrouretrem vlevo: vlevo funkční parenchym 7mm, pánvička 20x12x16 mm s dilatovaným uretrem 4mm, vpravo funkční parenchym 7 mm, pánvička 17x9x19 mm, lehká dilatace kalichů 3mm. Progrese nálezu je cca 2mm za 3 týdny. Můj dotaz zní, zda se dítěti tato vada nezlepší spíše předčasným porodem? A pokud dítě porodím v termínu, jaká je pravděpodobnost zákroku v podobě závažnější operace ledvin? Máme strach, aby dítě kvůli ubývajícímu funkčnímu parenchymu nemělo celoživotní následky, protože předpokládám, že se zmenšený parenchym v průběhu života člověka již příliš nemění (nedorůstá, neobnovuje...)Zůstane tedy s takto poškozenými ledvinami celý život? Děkuji za odpověď.

Hydronefrózu oboustrannou může způsobovat několik příčin, z nichž nejspíše lze uvažovat o oboustranném veziko-ureterálním refluxu (VUR) či vrozené překážce v průběhu vývodných močových cest (na různé úrovni). Stanovit přesně tuto příčinu před narozením může být obtížné. Obvykle se rozumně volí vyčkávací postoj v průběhu těhotenství (s opakovanými ultrazvukovými kontrolami plodu) a pouze výjimečně se provádějí zákroky na plodu (in utero). Jelikož není zatím zřejmé co hydronefrózu způsobuje nelze se ani vyjádřit o prognóze. Je možné, že nález na ledvinách a na močovdech bude po porodu vypadat poněkud jinak (příznivěji). Je pochopitelné, že se obáváte nějakých trvalých následků z hlediska poškození ledvin - ale bohužel budete musit počkat na další informace až po podrobnějších vyšetřeních vašeho dítěte po porodu.

26.2.2010 10:01:07

Dobrý den, dcerka 14. měsícu má polycystické ledviny chodíme pravidelně na kontroly k naší nefroložce. Před posledním odběrem krve nám byla zvýšena dávka léku na tlak Tritace 2,5mg a Agen5 Půlku ráno a na noc jen čtvrtku Agenu5. Výsledky posledních odběru zvýšeny draslík, ale na hranici. Může mít zvýšena dávka léku vliv na zvýšení draslíku v krvi? Sono bylo bez zhoršení. Znamená zvýšeni drasliku, že se stav zhoršuje? Víme, že se transplantaci jednou nevyhnem, ale pořád doufáme, že to bude co nejpozději.

Tritace patří do skupiny tzv. ACE inhibitorů, které mohou za určitých okolností vést ke zvýšení hladiny draslíku v krvi. Týká se to zvláště situací, kdy je přítomna snížená funkce ledvin, či jsou souběžně s Tritace podávány látky, které zvyšují hladinu draslíku (např. některá kalium šetřící diuretika). Ukazatelem funkce ledvin není draslík, ale tzv. glomerulární filtrace. O úrovni glomerurlární filtrace vypovídají především takové parametry jako jsou např. kreatinin v krvi či tzv. klírens kreatininu. Jinými slovy skutečnost, že se zvýšila hladina draslíku v krvi je nepříjemná (či ev. nebezpečná - závisí na výši hyperkalémie), ale sama o sobě neříká mnoho o tom jak moc je funkce ledvin snížená (či je-li vůbec). K tomu potřebujeme informaci o sérovém kreatininu či o kreatininové klírensi.

25.2.2010 20:00:18

Dobrý den, má 3měsíční dcera má cisty u levé ledvinky, už byla na scintigrafii a magnet. resonanci ale vyšetření nepotvrdilo jestli se jedná o korové cisty nebo urinom, takže musíme za měsíc ještě na rentgen s kontrastem a cystoskopii. Do té doby musí malá brát Ospamox 2xdenně 3ml, kvůli podezření na urinom. Zdá se mi to docela silná dávka na udržovací léčbu, nemyslíte? Chtěla jsem se zeptat pokud se urinom nepotvrdí, jestli jí antibiotická léčba nemůže nějak uškodit? Má s toho docela dost průjmy. Od narození bere už 4 atb, takže mě to už dost znepokojuje. Také jí byla zjištěna ureterokéla 7mm, co to může způsobit, nebo se to může i stratit? Děkuji Vám moc za odpověď

Dávkování ATB závisí obvykle na vícero faktorech, které zde nejsou uvedeny - m. j. váha vaší dcerky, přítomnost či nepřítomnost bakterií v moči, naléhavost podezření na urinom, snášenlivost ATB apod. Uvedené dávkování se mi nejeví jako hrubě nesprávné, ale lze se k tomu opravdu bez znalosti konkrétních detailů vyjádřit obtížně. Nedomnívám se, že je pravděpodobné, že by dcerku ATB léčba mohla poškodit pokud se nepotvrdí dg. urinomu. Stran ureterokély bych si dovolil uvést následující: Ureterokéla je vrozená odchylka postihující oblast močového měchýře v místech, kde do něj ústí močovod. Podstatou je zúžení močovodu, jehož následkem dochází k vakovitému rozšíření dolní části vývodných cest močových. Ztížením odtoku dochází k městnání moče, tím se vytvářejí podmínky pro močovou infekci. Odchylka nemá typické příznaky, klinicky imponuje jako infekce vývodných cest močových, Ke stanovení diagnózy je nutné buď cystoskopické vyšetření, kdy je ureterokéla přímo vidět, nebo vylučovací urografie, což je rtg vyšetření vývodných cest močových pomocí kontrastní látky. Léčení je chirurgické) (viz www.tydenik-sondy.cz/verze2006)

25.2.2010 13:28:47

Dobrý den, mám ročního syna a má opakovaně v moči bakterii Proteus mirabilis, byl přelečen Atb-Augmentinem duo jeden týden , ale po 14 dnech má nález znovu. Lékařka chce provést MCUG vyšetření k vyloučení VUR. Prosím je toto vyšetření pro dítě bezpečné a o jaké onemocnění by se mohlo jednat při stále pozitivním nálezu této bakterie. Syn je po celou dobu bez teplot. Děkuji

Mikční cystouretrografie (MCUG) je základní vyšetření, kterým lze prokázat či vyloučit VUR. MCUG je metoda bezpečná a provádí se u malých dětí vcelku běžně. Důvodem, proč lékařka chce provést MCUG s cílem vyloučit VUR je skutečnost, že opakující se močové infekce u dětí jsou často podmíněny zpětným tokem moči v rámci VUR.

18.2.2010 12:36:05

Dobrý den, nikde nemohu najít, nebo spíše nechápu, co znamená, zdvojení dutého systému ledviny. Byl mi zjištěn při sono ledvin, prý to mám asi od narození, moje otázka je, jestli se stím musí něco dělat. Také mám často bolesti po vymočení a v oblasti ledvin. Děkuji. Čížková

Zdvojení dutého systému ledviny znamená duplikaturu vývodného systému ledviny. Obvykle se jedná o dvojitý močovod. Tato vrozená vývojová vada je nejčastější asymptomatická (bez příznaků) a prognosticky příznivá. V některých případech může být spojená s některými příznaky či komplikacemi. Týká se to především častějšího výskytu močových infekcí, pro které vytváří zdvojený systém příznivý terén a proto tyto močové infekce mohou recidivovat a lze je obtížně natrvalo odstranit. Další možnou komplikací může být reflux (zpětný tok) moči (z měchýře do ledviny), což se může stát při abnormálním vyústění močovodu do měchýře. Léčba zdvojeného systému je obvykle symptomatická (konzervativní), čímž se myslí medikamentozní léčba močových infekcí (antibiotiky), potlačení ev. bolesti apod. Jen výjimečně se přistupuje k operativní korekci této vrozené vývojové vady.

16.2.2010 09:53:26

Dobrý den, před měsícem jsem byla na laparoskopické pyeloplastice ledviny. Chtěla jsem se zeptat, jaké omezení obnáší rekonvalescence a jak dlouho. Dočetla jsem se omezení fyzické zátěže a koupání, ale nevím na jak dlouho a zda je to vše. Předem děkuji za odpověď

Při nekomplikovaném průběhu se v nejbližších nejméně 2 týdnech po operaci doporučuje omezit nošení těžkých břemen, jogging a sportování, používání běžeckého trenažéru apod. Na druhou stranu jsou běžný pohyb a chůze vhodné pro prevenci zácpy a běžná dechová cvičení pro prevenci respiračních infekcí. V odstupu 2-4 týdnů od operace lze provádět všechny běžné domácí aktivity.

12.2.2010 20:11:53

Dobrý den, před 6 měsíci jsem měla autonehodu a vlivem polytraumatu jsem mimo jiné přišla o 1 ledvinu. Nyní při močení velmi výrazně svou moč cítím. Jde o normální stav v případě, kdy má člověk jen 1 ledvinu? Nebo si mám raději nechat opět udělat rozbor moči? Naposledy mi byl dělán koncem listopadu, tedy po 3 měsících od nehody. Mohlo se od té doby něco výrazně změnit? Pitný režim dodržuji stále, min.2 litry vody či bilinného čaje denně, nekouřím. Rozbory krve od svého obvodního lékaře mám aktuálně bezproblémové. Žádné léky již neberu. Děkuji za odpověď.

Za běžných okolností by moč neměla mít žádný výraznější zápach. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že ledviny jsou mimořádně významným orgánem pro vylučování mnoha látek či jejich metabolitů a zvýšená koncentrace těchto látek se do určité míry může projevit změnou barvy moči či případně změnou pachu. Výsledný stav pak záleží jak na množství moči, které ledviny vyprodukují, na koncentraci moči, na obsahu přirozených zplodin metabolismu a/či na přítomnosti patologických látek. Výraznější zápach moči bývá popisován při močové infekci, při diabetu, při podání vitaminu B6. Samozřejmě může se jednat i o jiné, méně běžné příčiny. Jistě není chybou požádat lékaře o vyšetření moči z důvodu zápachu moči.

6.2.2010 10:18:32

Dobrý den, prosím o seznam nedoporučovaných potravin, ovoce a ochucovadel pro nemocnou ženu, které byla v minulém týdnu odebrána jedna ledvina z důvodu malého nádoru. Na výsledek hystologického vyšetření ještě čekáme. Za odpověď děkuji a jsem s pozdravem Karel Holzel.

Doporučit dietní opatření v této situaci lze pouze tehdy je -li známá funkce zbylé ledviny. Velmi nahrubo lze uvést, že je-li funkce zbylé ledviny v normálním rozmezí tak žádná zvláštní opatření zapotřebí nejsou. Pokud je funkce ledviny snížená tak bývá zapotřebí omezit příjem bílkovi, fosforu, draslíku a případně dqlších látek. Funkce ledvin či ledviny se posuzuje podle toho, jaká je hodnota tzv. glomerulární filtrace. Ta se měří různými způsoby, avšak nejběžnějším vyšetřením bývá tzv. kreatininová klírens či sérový kreatinin. Podle toho jaké jsou hodnoty kreatininové klírense či sérového kreatininu lze tedy odhadnout funkci ledvin a podle toho pak stanovit zda jsou či nikoli potřebná dietní opatření.

4.2.2010 09:34:14

Dobrý den, v 31. tt byla u miminka zjištěna dilatace pánvičky levé ledivny do 6 mm, uterer též dilatován. Pánvička vpravo 5,5mm. Příčinou by prý mohla být řasa (? ) v močové trubici, ale ta utz není nyní patrná, bylo by prý řešeno operativně po porodu. Byla jsme však upozorněna na možnost předčasného porodu, kdyby se situace na levé ledvině komplikovala. Co bývá příčinou této diletace, pokud lze takto určit a jak se může stav vyvíjet? Samosebou mám obavy. Předem děkuji za odpověď. Hanka

U vašeho miminka je přítomno rozšíření (dilatace) levé pánvičky do 6 mm u plodu, dále dilatace močovodu. Vpravo je nález hraniční. Lze předpokládat, že v místě odkud lze pozorovat dilataci vývodného systému je přítomna překážka plynulého odtoku moči. V tomto případě se zřejmě odhaduje, že překážka je v oblasti uretry (močové trubice). Jednou z takových relativně častých vrozených překážek mohou zadní uretrální řasy. Bývají přítomny u chlapců. Mnohé takovéto vrozené vady lze operativně odstranit, obvykle po porodu. Předem však posoudit celkovou závažnost stavu lze obtížně. Doporučuji se podívat na následující odkaz: www.solen.cz/pdfs/uro/2003/06/03.pdf

1.2.2010 14:29:23

Dobrý den, potřebovala bych zdasli by se někdo našel a uměl mi odpovědět. Mám 17letého syna a dnes byl na 17tileté prohlídce. Z ranní moči mu lékařka zjistila že má hodně bílkovin. Může mi někdo říci z čeho to může býti??Syn si nestěžuje na ledviny, na nic. Předem moc děkuji za odpověď. Lenka

Zdravá osoba by neměla mít v moči prakticky žádnou bílkovinu. Přítomnost většího množství bílkoviny v moči obvykle naznačuje, že ledviny jsou určitým způsobem poškozeny. Velmi často se jedná o poškození tzv. ledvinných klubíček (glomerulů) ve kterých se filtruje moč. Takové poškození glomerulů může mít různou podobu (může se jednat o zánět, vrozené poškození glomerulů či jiné mechanizmy). V některých případech se jedná akutní-náhlý stav v jiných případech se jedná o stav dlouhodobý-chronický. Některé stavy takého poškození lze léčit relativně rychle a úspěšně (např. některé typy akutně vzniklých zánětů), jiné lze léčit obtížně. Pokud přetrvává dlouhodobě nález významného množství bílkoviny v moči (v gramech za 24h) je to známka závažného onemocnění ledvin a závažné prognózy. To, že váš syn může mít závažný nález v moči a přitom nemít žádné obtíže může být pravdou, bohužel to však neznamená, že by se manifestní klinické obtíže časem neobjevily. Naprosto klíčové je, aby syn byl vyšetřen u nefrologa. Ten na podkladě vyšetření moče i krevních testů může odhadnout o jaký rámcový typ postižení ledvin se může jednat a navrhne další postup. Jaký konkrétní typ glomerulárního postižení je přítomen u vašeho syna může odhalit pouze biopsie ledvin (vpich do kůry ledviny pod ultrazvukovým zaměřením s odběrem malého vzorku tkáně ledviny). To pak umožní podat léčbu cíleně. Léčbu v takovémto případě často představují imunosupresivní léky, které jsou schopny potlačit zánět a dosáhnout vymizení bílkoviny v moči. V některých případech (a může to být i situace u vašeho syna) mohou být klinický obraz a nálezy v moči tak přesvědčivé, že se biopsie neprovede a přímo se hned nasadí určitá léčba (např. kortikosteroidy pokud předpokládáme onemocnění nazývané minimální změny glomerulů).

1.2.2010 13:26:38

Dobrý den, mám 2 děti a obě s refluxem ledvin. Dcera oboustranný-st.3-4 na obou. Ve 14 měsících provedena injektáž a po dalším roce bez refluxu a bez zaj. léčby. Syn má 14 měsíců, refl. jen na jedné ledvině st.5 + rozšířený močovod. Ve 12 měsících provedena injektáž, zjistil se nesouměr ve vel. ledvin - 7,2 cm a druhá 4,8 cm. Byl na nukl. medicíně na vyš. funkčnosti ledniv a tam nám bylo řečeno, že ta menší (na které je i reflux) je funkční na 5%, 95% jde na zdravou ledvinu. Měsíc po inj. prodělal další zánět ledvin. Kvůli tomu musela být odl. kontrola na urologii - ultrazvuk a rentgen ledvin. Zajímalo by mě na co se můžeme připravit? Jak se postupuje dál? Zvažuje se další injektáž? Případně plastika v moč. měchýři? Nebo se zvažuje odtrsnění nefunkční ledviny? Jaký to má pak dopad na dítě? Děkuji Vám moc za odpověď. Pavla

Podslizniční injektáž při vezikoureterálním refluxu (VUR) je relativně nový typ výkonu prováděný při VUR nižšího stupně. Je to šetrný výkon, další výhodou je možnost jej opakovat. Předpokládám, že v konkrétním případě vašeho syna asi příliš velká naděje na úpravu stavu pomocí další injektáže není. Předpokládal bych, že volba se bude spíše odehrávat mezi antirefluxní reimplantací močovodu a nefrektomií. Pokud je funkce ledviny s VUR skutečně 5% celkové funkce obou ledvin, ledvina je malá a přitom se opakují močové infekce je bohužel dosti možné, že bude dána přednost nefrektomii. Konkrétní rozhodnutí (či návrh na řešení) však samozřejmě musí učinit urolog, který má k dispozici všechny potřebné údaje a detaily o močovém traktu vašeho syna. Z hlediska perspektivy není třeba mít obavy z toho, že by případná ztráta jedné, velmi málo výkonné ledviny, nějak ohrozila další vývoj či živost vašeho syna - je možno očekávat, že zbylá zcela zastoupí funkci obou ledvin.

31.1.2010 20:51:51

Dobrý den. Již půl roku jsem měla nepříjemné bolesti v podbřišku, moč vyšla negativní, K+C negativní, urea a kreatinin v normě, UZ ledvin bez hrubých pat. změn, jen v jedné ledvině širší kalichy, cystoskopie potvrdila trigonitis. Pocity bolesti mám pořád, i přes léčbu...nasazen Mictonorm, Depomedrol výplach po 14 dnech 3 krát a nyní 10 dní Doxybene.. Když mám moč. měchýř plný, necítím naplnění, ale bolest a po vymočení je bolest taky. Je to velice obtěžující. je možné, zda jsou tyto problémy způsobené trigonitidou? Lékař tak nějak tápe a já mám strach, zda se nemůže jednat o něco závažnějšího.... Děkuji.

Trigonitits znamená přítomnost zánětlivých změn v oblasti trigona měchýře, tedy části, která je zhruba ohraničena místem zanoření močovodů do měchýře a vyústěním urethry (močové trubice). Přičina těchto změn známa není. Jsou prokazatelné cystoskopicky. Rovněž jednoznačná léčba není stanovena. Kromě některých léků typu spasmolytik (např. Mictonorm, který užívátě) a antibiotik se v některých případech osvědčily další postupy jako např. elektrokauterizace, ev. urethrotomie, kryochirurgie či neurostimulace. Jedná se tedy o záležitost, která může být poměrně obtěžující a u které nemusí být úspěch určitého léčebného postupu dopředu zaručen. Situace si zasluhuje podrobné urologické vyšetření (cystoskopie, uroflowmetrie) a v případě, že navržený léčebný postup nevede ke kýženému úspěchu je možné se obrátit na odbornou konzultaci - (typu second look). Na závěr - trigonitis se může projevit tak jak popisujete a obtíže nemusejí nutně znamenat něco závažnějšího.

21.1.2010 15:13:18

dobrý den prosím o radu, můj lékař říká že mám zdravotní problémy spojené se zhoršenou funkcí ledvin...v září mi byl odstraňovaný ledvinový kámen. . od té doby mívám časté bolesti právě kolem levé ledviny, začala jsem se i potit v oblasti beder, dle lékaře (urolog) je to normální , že to může být od nachlazení (vyšetření pohmatem a ultrazvukem ) doporučil při trvajících bolestech zkusit brát Rowatinex...asi před 2 měsící jsem začala silně krvácet, po vyšetření sonem bylo zjištěno že mi praskla cysta a že se mi tvoří další. . před 14 dny jsem se ráno nezvedla, měla jsem silné bolesti po celé šíři beder a okolí levé ledviny, křeče do stehen a lýtek, levou stranu nohy jsem měla mírně oteklou. . jezdila jsem na injekce, užívala Coxtral a na noc Tramal, bolesti neustávali, lékař (neurolog) mi změnil léky, brala jsem denně 1 tabletu Uno, po dalším týdnu jsem byla odeslána na infuze...bolesti beder se celkově zmírnili, ale znovu se objevili nepříjemné celodenní bolesti kolem levé ledviny, nikdy jsem neměla problémy s pitným režimen, piju hlavně vodu a čaje. . teď jsem unavená, špatně spím, připadám si nateklá. . nyní jsem bez léků, lékař (neurolog) mi doporučil dobrat další týdenní serii infuzí, vyšetření na urologii prý zatím není nutné...jsem z postupu lékařů rozčarovaná, mám malé dítě tyto problémy mě omezují v běžném životě.. (je mi 37 let, léčím se leta na velmi bolestivou a nepravidelnou menstruaci, ani dvě děti na tom nic nezměnili. . nechci pořád užívat další a další léky , můžete mi prosím nějak poradit? děkuji

Obávám se, že pro vyřešení vašich obtíží není k dispozici žádná jednoduchá rada. Hlavní problém spatřuji v tom, že patrně není příliš zřejmé zda bolesti v bedrech mají svůj původ v postižení ledvin či pateře (či kloubů) anebo se jedná o kombinaci obojího. V některých případech není stanovení správné diagnózy a tím i navržení vhodné léčby snadné a trpělivosti je třeba jak na straně pacienta tak i lékaře. Domnívám se, že vám nezbývá nic jiného než opakovaně vyzvat vaše ošetřující lékaře (urologa, neurologa, praktického lékaře) aby se vašimi obtížemi zabývali, případně spolu konzultovali vzájemný postup.

20.1.2010 21:24:17

Dobrý večer, byla jsem dnes se synem 2,5 roku na sonu břicha a ledvin. Výsledek je: šíře pr. ledvinové pánvičky v příčném průměru 9,5-10 mm, uložena i extrarenálně, levá ledv. pánvička je velikosti v příčném průměru 1,5+3,4cm. Chtěla bych vědět co to znamená a jaké to může mít následky a jak se to řeší po zdravotní stránce. Děkuji za odpověd.

Důvodů rozšíření - dilataci - pánvičky a kalichů může být více, nicméně jednou z častých příčin bývá některá z vrozených vývojových vad, např. typu stenózy pyeloureterálního spojení. Takováto stenóza může způsobit, že moč z ledviny neodtéká plynule, městná před překážkou a způsobuje dilataci. Důležité je zjistit přesný typ vrozené poruchy, která je odpovědná za rozšíření pánvičky (u vašeho syna zvl. u levé ledviny, vpravo je nález mezní). Mnohé takovéto vrozené vady lze operativně odstranit. Příslušní odborníci (urolog, nefrolog, pediatr) však musí posoudit kdy je namístě volit přístup chirurgický (nebo v poslední době stále více endoskopický) a kdy přístup konzervativní (tzn. neoperovat či endoskopicky nezasahovat) ale pacienta sledovat a ev. léčit případné komplikace medikamentózně (např. močovou infekci antibiotiky).

19.1.2010 10:54:34

Dobrý den, v 20. t. těhotenství mi byla synovi zjištěna multicystická pravá ledvina. V 25. t. těhotenství cysti již zmizely, což doktor konstatoval, že je ledvina již nefunkční. Levá ledvina se trošku zvětšila a dle doktora převzala funkci za tu poškozenou. Jenže při tomto UZ byla zjištěna ještě další abnormalie a tou jsou dva močovody ze zdravé ledviny. Tímto bych Vás chtěla poprosit o informaci, zda se jedná o velmi závažnou vadu a zda může synovi poškodit zdravou ledvinu a jestli je životu nebezpečná či nás čekají nějaké operace. Nyní je mu již 7 měsíců, pěkně prospívá a my máme jít na kontrolu k nefrologovi na rentgen ledvin. Při vyšetření v 1. měsíci udělali pouze UZ - pravou ledvinku již nenašli, ale ohledně těch močovodů nám nikdo nic zatím neřekl. Předem Vám děkuji za Váš názor.

U vašeho syna se jedná kombinace multicystické dysplazie jedné ledviny sdružené s přítomností určitých vrozených abnormit kontralaterálně (na druhé straně). Takováto vazba není zcela vzácná. Přítomnost zdvojeného močovodu lze prokázat dle řady zobrazovacích metod (včetně ultrazvuku či rentgeneových či izotopových metod). Tento zdvojený močovod by v budoucnosti mohl zůstat zcela bez klinických příznaků anebo by mohl být provázen vyšším výskytem močových infekcí. To patrně nelze nyní bezpečně odhadnout. V každém případě je nutné přesné posouzení anatomických a funkčních poměrů na močovém traktu a další pravidelné kontroly.

14.1.2010 17:25:31

Dobrý den, můj dotaz se týká mojí babičky. Na doporučení lékařky dodržuje antipurinovou dietu+má brát každých 12 hodin 1 tab. Ofloxinu 200. Bohužel se jí po těchto lécích dělá velmi nevolno, jdou na ní mdloby, trpí nechutenstvím, má pocit na zvracení, ztrácí orientaci. Nedal by se tento lék něčím nahradit? Podle její lékařky má tyto příznaky téměř každý a nijak jí v tomto případě nemůže pomoci. Mnohokrát děkuji za odpověď

Ofloxin a fluorochinolony obecně jsou velmi účinná antibiotika, převyšující svým účinkem řadu jiných antibiotik, bohužel poměrně častým nepříjemným vedlejším účinkem jsou uvedené zažívací a jiné obtíže. Pokud jsou obtíže příliš výrazné, může být nezbytné antibiotikum zcela vysadit a případně nahradit za jiné. Obvykle se však podaří léčbu dokončit. Z vašich informací není jasné pro jaké důvody či na podkladě jakých nálezů byl Ofloxin nasazen a zda byla možná či vhodná jiná volba antibiotik.

14.1.2010 12:47:47

dobrý den mám 19 rokov a od 16 mám SLE...teraz som prekonala nefroticky syndrom....som na cyklofosfammide...dostala som 3 pulzy...a beriem medrol lieky na tlak anopyrin....lamotrigyn na epi....už sa cítim dobre....chcela by som sa opýtat či by som mohla mat dieta? nie hned a pár rokov ....dakujem,

...Většina žen s SLE je schopna otěhotnět a přivést na svět zdravé dítě. Těhotenství je třeba pokud možno plánovat tak, aby k početí došlo až dostatečně dlouhou dobu po vysazení léků, které mohou poškodit plod. Nemoc by měla být dostatečně dlouho pod kontrolou bez léčby nebo jen s malou dávkou glukokortikoidů. SLE může také působit opakované spontánní potraty, předčasný porod a onemocnění novorozence, označované jako neonatální lupus. Těhotenství může zhoršit příznaky SLE nebo vyvolat jeho nové vzplanutí. Proto je velmi důležité, aby těhotná žena s SLE byla sledována na specializovaných pracovištích, kde porodníci úzce spolupracují s revmatology.

Tento úryvek je citován z článku publikovaném na : www.florence.cz/osetrovatelstvi…zakonceni-tehotenstvi-u-pacientky

Domnívám se, že výstižně shrnuje základní problémy vztahu mezi SLE a těhotenstvím. Samozřejmě u každé mladé ženy je konkrétní situace poněkud odlišná a předpoklady toho zda a kdy by mohla otěhotnět se různí v závislosti na aktivitě choroby, druhu poskytnuté léčby atd. Základním východiskem pro možné těhotenství je vždy zvládnutí aktivity nemoci do uspokojivé míry (dosáhnutí úplné či alespoň částečné remise). Proto je třeba v maximální míře spolupracovat s lékaři na léčbě, dodržovat léčebná opatření a informovat lékaře o problémech. Na závěr - ve vašem případě nelze vyloučit těhotenství v budoucím období, ale rozumně lze o tom uvažovat až se podaří dosáhnout určité stability nemoci. Některé užitečné informace těhotenství při SLE lze nalézt na různých serverech např. :

www.lupus-sle.cz/temata/rubriky/tehotenstvi

8.1.2010 20:24:50

Dobrý den, mám Menierovu nemoc, slyšela jsem že tato nemoc může mít souvislost s ledvinami. Je možné že mám něco s ledvinami? Děkuji za odpověď.

Stran Menierovy nemoci doporučuji se podívat na www stránky http://www.vertigoacademy.cz/zavrat/priciny/134/menierova-choroba

Co se týká vztahu mezi Menierovou chorobou a onemocněním ledvin tak žádný takový přímý vztah není znám. Pokud trpíte Menierovou chorobou nemáte žádný zvláštní důvod obávat se postižení ledvin (toto riziko není u vás nikterak zvýšené proti běžné populaci).

7.1.2010 10:35:30

Dobrý den, včera jsem byla ve 20 týdnu těhotenství na genetice na ultrazvuku - jsme sledování pro polycystozu ledvin. Předchozí tři těhotenství skončila v cca 20 - 24. týdnu ukončením, protože miminka měla zvětšené hyperechogenní ledviny, rozšířený KPS systém, vícečetné drobné cysty 1-2 mm, malý močový měchýř, nižší množství plodové vody. Při tomto těhotenství se zjistila KPS dialatace bilat. kolem 5mm, ledviny a močový měchýř je normálního vzhledu. Prý je to ale normální, obzvláště u chlapečků. Na kontrolní UZ jdu za tři týdny - mám velký strach, že bude něco špatně - stačí mi, když slyším slovo dilatace a naskakuje mi husí kůže. Zajímalo by mne, zda je 5 mm ještě v normě a případně jaké mohou být komplikace. Děkuji moc za odpověď, Jana.

Definice dilatace KPS nemusí být zcela jednotná. Někteří autoři považují za pelviektazii (rozšíření pánvičky) takový nález, který je spojený ve 2. trimestru s dilatací více než 3 mm a po 32. týdnu spojený s dilatací na více než 6 mm. Jiní zase považují za abnormální nález (dilataci) v těhotenství je-li průměr pánvičky větší 5 mm a to bez ohledu na fázi těhotenství. Předpokládám, že jste sledována pro polycystickou chorobu ledvin autozomálně recesivního typu - ARPKD (??). U ní bývá (statisticky) pravděpodobnost postižení dítěte 1/4. U dalších 2/4 plodů se jedná o přenašečství (heterozygotní nositele), kteří nebývají klinicky nemocní a u dalšího 1/4 jedinců by měl být plod zdráv. V konkrétní situaci jedné rodiny však může dojít k postižení plodů odlišně od statisticky uváděných poměrů...Ve vašem případě je tedy bohužel dosti značný nedostatek štěství, že všechna 3 po sobě jdoucí těhotenství skončila postižením plodu chorobu ARPKD. Pokud se skutečně jednalo u vašich předchozích plodů o ARPKD, tak typickým nálezem na ultrazvuku bývají hyperechogenní ledviny, často zvětšené a v závažných případech mající zřetelně viditelné drobné cysty. Navíc může být přítomen menší močový měchýř (snížená produkce moči) a oligohydramnion (snížené množství plodové tekutiny), což je nespecifický nález přítomný u řady vrozených vývojový vad. Dilatace KPS nebývá uváděna jako typický ultrazvukový nález při ARPKD.

6.1.2010 21:11:46

Dobrý den, nému 3měsčnímu synovi byla zjištěna dilatace KPS bilat., více vlevo. P ledvina podélně 46mm, příčně 23mm, parenchym šíře 8mm, mírné městnání ledviny, velké kalichy dosahují šíře 7 mm, pánvička bez dilatace. L ledvina podélně 51mm, příčně 25mm, parenchym šíře 8mm, městná, velké kalichy dosahují šíře 7 mm, pánvička příčně 8mm. normální nález na obou nadledvinkách, m. m. je tenkostěnný, bez patol. obsahu, retrovesikální úsek obou ureterů bez dilatce. závěr tedy oboustranná stenóza PU junkce. Dilatace KPS bilat s převahou vlevo. Paní doktorka nám nasadila Vercef sir. 125mg/5ml v profylaktické dávce 1ml po 12 hod. který se po 14 dnech vždy vymění s Ospamoxem. Je to prý pro to aby se zde neudělal zánět. Nic to tedy neléčí je to jen udržovací léčba. Můj dotaz je tedy zda je opravdu nutné aby tak malé dítě muselo opravdu brát antibiotika, po kterých má vždy 14 dní koliku a dalších 14 dní průjem. Také mi bylo řečeno, že nás tato ”léčba” čeká ještě asi rok. Jinak je syn zdraví prospívá dobře. Čekáme teď na termín na urologii kde vlastně vůbec nevím co nás čeká. Prý tam mají posoudit co bude dál. Můžete mi prosím napsat váš názor. děkuji mnohokrát s pozdravem Mocková Štěpánka Nový Bydžov

V případě stenózy pyeloureterální junkce čili pyeloureterálního spojení (PUJ) na obou ledvinách se jedná o situaci, kdy na obou vývodných systémech ledvin je na úrovni přechodu pánvičky do močovodu přítomna vrozená překážka (stenóza) zabraňující plynulému toku moči. Moč stagnuje - městná nad překážkou, vytváří rozšíření - dilataci - kalichopánvičkového systému (KPS), což je samozřejmě věc nepříznivá - jednak tím, že může dojít k přímému-mechanickému poškození tkáně ledvin a dále tím, že městnající moč predisponuje velmi často ke vzniku močové infekci (s možným závažným poškozením tkáně ledvin). Léčebný postup - velmi stručně - je buď konzervativní (obvykle v mírnějších případech stenózy a městnání) či chirurgický (obvykle v závažnějších případech stenózy a městnání). Konzervativní postup zahrnuje především antibiotickou profylaxi vzniku močové infekce a spočívá v dlouhodobém (nejčastěji po řadu měsíců) podávání antibiotik. Chirurgická léčba spočívá v odstranění vrozené překážky buď klasickou pyeloplastickou operací, či nověji endopyelotomií či laparoskopickou cestou. Navrhnout a zvolit optimální postup musejí společně lékaři, pečující o vašeho syna - tedy především pediatr a dětský urolog (případně dětský nefrolog).

5.1.2010 16:34:59

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.. mám 1roční dceru, v šestinedělí jí byla zjištěna oboustranná dilatace ledvin, v půl roce jsem s ní byla na kontrolním uzv. Dnes opět. Dcera prospívá, dle mého názoru žádné obtíže nemá. Pan Dr. mi neřekl ani jednou žádné informace na mé dotazy, vždy mě odbyl jen větou, že kontrola nutná. Nevím, co si o tom mám myslet, jsem z toho trošku vyděšená. Předchozí zprávy již nemám, ale ta dnešní je: PL: norm. tvar a lokalisace, na pod. řezu měří 50,9mm, na příčném 29,5mm, korová vrstva 9,1mm. N apříčným řezech pr. ledvina s dil. KPS do 3,1mm. LL: norm. tvara a lokalisace, na pod. žezu měří 58,8mm, na příčném 30, 1mm, korová vrstva 11mm, centr. echo dil do 3,5mm, na příčných řezech l. ledvina s dil. KPS do 2,8mm. Záv. : hypoplazie pr. ledviny Dil. KPS bilat. KO za 6-8 měsíců. Vůbec nevím, čeho se mám obávat, zda vůbec mám, co mám u dcery sledovat, apod. Prosím o radu. Děkuji moc! Příjemný večer Sikorová

Rozšíření (dilatace) vývodného systému ledvin u dětí může mít řadu příčin. Může být projevem městnání moči např. z důvodu přítomnosti vrozené překážky na úrovni močovodu. Pokud dosahuje dilatace značného stupně může být ohrožena funkce ledvin (či ledviny), vzrůstá riziko vzniku močové infekce či jiné (méně časté) komplikace. Pokud je dilatace mírného stupně lze riziko budoucího poškození ledvin odhadnout velmi obtížně, doporučuje se vývoj ledvin a stupeň dilatace sledovat (to je zřejmě situace u vaší dcerky). V dalším období bude možná třeba zobrazení ledvin doplnit či upřesnit jinými vyšetřovacími metodami (např. izotopovými). Domnívám se, že máte plné právo na to, aby Vám ošetřující lékař vysvětlil alespoň v hrubých rysech co může dilatace dutého systému ledvin znamenat, jaké by mohly být její příčiny a závažnost a také jaký další postup doporučuje.

3.1.2010 22:39:40

Dobrý den, je dialyza v83 letech možna a je u ni nejaké větši riziko

Ano dialýza je možná i v 83 letech. V současné době neexistuje věkové omezení pro poskytnutí dialyzační léčby, záleží především na biologickém stavu pacienta. Na druhou stranu je nepochybné, že velká část pacientů vyššího věku (např. nad 80 let) je polymorbidní, tzn. jsou u nich přítomny četné zdravotní obtíže, zvláště cévní, kardiální aj. Proto lze očekávat, že budou přece jen snášet dialyzační léčbu hůře než osoby mladší, které mají zdravotních obtíží méně (kromě selhání ledvin). To, že budou dialýzu snášet hůře se může např. projevit problémy s krevním tlakem při samotné dialýze (hypotenzí) apod.

3.1.2010 22:09:31

Dobrý den. Chtěla bych se vás zeptat, již několik let se léčím na cystinové kameny. Je to 100%cystin. Užívám již dlouho Metalcaptassu 300. Zajíma mě, je dostupný ještě jiný lék na tento druh kamenů. Děkuji Ryšavá

Stran léčby cystinurie si dovoluji si ocitovat jednak z odborné publikace D. Stejskala (Interni medicina, nakl. Solen) : ....Při cystinurii omezujeme příjem metioninu (ryby, vejce, maso obecně, kasein), doporučujeme vysoký příjem tekutin (minerálky s bikarbonátem – Fatra, Bílinská, Salvátor, Santovka, citrusové džusy, jablečnou šťávu), podáváme kalium citricum v dávce 30–40 mmol/den (7–9 tbl K citricum 500 mg), glutamin a D-penicilamin. Penicilamin je jednoduchá aminokyselina (degradační produkt penicilinu), jejíž účinek spočívá v rozrušení disulfidické vazby těžce rozpustného cystinu. Močí se pak vylučuje vytvořený penicilamincystein-disulfid, který je ve vodě 50–100× rozpustnější než cystin. Pro menší toxicitu se užívá v léčbě výhradně D-izomer. Podává se 1–2, výjimečně 3 g penicilaminu denně (např. Metalcaptase). Žádoucí je podávat současně pyridoxin v dávce 40 mg denně, který sníží výskyt vedlejších účinků (kožní projevy, dyspepsie, nefrotický syndrom, cefalgie, atrofie očního nervu, leukopenie, trombocytopenie). Podání penicilaminu je nevhodné u poruch hemato poetického systému, selhávání ledvin, alergií na penicilin. Podobné účinky jako D penicilamin má i alfa-merkaptopropionglycin (MPG), který je méně toxický. U cystinurie se doporučuje také podávání vitaminu C v gramových dávkách (ovlivní redukci cystinu na cystein, který je v moči dobře rozpustný).

Druhá citace se týká MPG, kde tak odkazuji na článek H. Floglové z čas. Nefrologie, r. 2001: vyjímám:

...Z medikamentů se užívá alfa-merkaptopropionylglycin (MPG) – například preparát Thiola, který je o 30 % účinnější než dříve podávaný penicillamin. Lék podléhá thiol-disulfidové výměně s cystinem na rozpustnější MPG-cystein disulfid. MPG má méně vedlejších účinků než penicillamin. Byly popsány pemfigus a nefrotický syndrom. V terapii se začíná s dávkou 250 mg/den a zvyšuje se až na 600-1500 mg/den (Brühl, 1987; Laufer, 1989; Hesse, 1994). V dalším průběhu se dávka individuálně titruje, tak aby koncentrace cystinu v moči nepřesahovala 200 mg/l.

3.1.2010 19:10:24

babička měla dědičnou chorobu ledvin která se dědí z matky na syna. V důstledku toho můj otec má cistu na ledvinách a jeho bratr zemřel prože mu nerostly ledviny (před 50lety). Chtěla jsem se zeptat jak se tato choroba jmenuje a jesli bych jako dcera mohla tuto chorobu přenést na svého syna děkuji Síčová

Na podkladě toho jak informaci formulujete není příliš jasné o jakou chorobu se jedná. Není jasné jak se dědičná choroba ledvin u babičky projevila (zda vůbec a pokud ano tak jak ??). Dále není jasné zda to, že otec má cysta na ledvině má znamenat, že má jednu cystu či zda má mnohočetné cysty (??). Také formulace toho, že babička měla dědičnou chorobu ledvin, která se dědí z matky na syna připouští různé interpretace: je tím míněno, že skutečně měla chorobu, která se dědí pouze a výhradně z matky na syna či je tím míněno, že se v konkrétním případě vaší rodiny ledvinná choroba zdědila z matky na syna ??

Je třeba, abyste navštívila genetika či nefrologa a podrobně s ním tento problém probrala. V každém případě bude se třeba připravit na to, že při konzultaci budou velmi cenné veškeré dostupné informace o zdravotních obtížích vašeho otce i dalších příbuzných.

28.12.2009 00:19:12

Dobrý den, mám menší dotaz. Před 5 lety jsem prodělala akutní zánět ledvin s akutním selháním ledvin. Zaléčili mi to ATB i. v. Po čase mi to přešlo do chronického stádia. Na scinti ledvin mi bylo diagnostikováno Chronické selhávání ledvin. Renální hodnoty mám vyšší a GFR mám opakovaně 0,816. Co to znamená, řekne mi někdo? Spěju k dialýze? Nemyslím hned, ale za 10, 20 let... Na ledvinách mám cisty a za rok mi přibudou 3. Děkuji Petra

Pokud se u někoho naměří glomerulární filtrace (GFR) v hodnotách kolem 0.18 ml/s a to opakovaně (předpokládá se po dobu delsí než 3 měsíce) lze to považovat za jasný projev chronického onemocnění ledvin se středně sníženou filtrací (konkrétně tzv. stadium 3 CKD dle K/DOQI). U takovéhoto chronického onemocnění ledvin se sníženou filtrací je bohužel poměrně značný předpoklad toho, že onemocnění může progredovat dále - až do stadia chronického selhání ledvin (tzv. stadium 5 CKD, kdy GFR klesá pod 0.25 ml/s/m2), kdy je nutné zahájit dialyzační léčbu (či provést transplantaci ledviny). Rychlost poklesu GFR však nemusí být u všech osob s CKD totožná, takže nelze jednoduchým způsobem určit, kdy, resp. za jak dlouho by k takovémuto poklesu mohlo dojít. Rychlost poklesu závisí m. j. na základním onemocnění ledvin (tedy na diagnóze) onemocnění ledvin, která způsobila poškození tkáně ledvin a na dalších faktorech jako je např. dodržování léčebných opatření apod.

18.12.2009 19:04:25

Dobrý den, zajímá mě jestli je bezpečné píchnutí očkovací látky proti TBC u novorozence s multicistyckou displázií jedné ledviny? děkuji

Nedomnívám se, že by přítomnost multicystické dysplasie jedné ledviny u novorozence představovala významné zvýšení rizika při očkování proti TBC.

14.12.2009 15:33:21

Dobrý den. Mojí dceři byla diagnostikována výrazná proteinurie. Byla jí podána antibiotika. Po jejich dobrání rozbor moče negativní. Za 14 dní proveden kontrolní rozbor moče, opět prokázaná proteinurie. Podána další antibiotika po jejich dobrání moč negativní, ale na kontrolním rozboru moče opět proteinurie. Znova antibiotika a stejný průběh. V dnešní době má dcera za sebou 4 druhy antibiotik, při nichž proteinurie zmizí, ale na kontrolním odběru se opět objeví. Přesně poznám, že bude mít nález v moči, protože přestane jíst, je unavená, ospalá. Někdy se objeví bolest zad. Dcera byla na vyšetření na urologii, gynekologii, chirurgii (bolí ji břicho kolem pupíku) vše negativní. Ještě nás čeká koncem prosince nefrologie. Prosím o radu, pokud je to možné, proč má dcera bílkovinu v moči (3) a teď dokonce i krev v moči a hlavně proč nezabírají žádná antibiotika. Budu vděčná za každou informaci. Děkuji moc.

Proteinurie mívá řadu příčin. Velmi zjednodušeně lze říci, že většina významnějších proteinuirií bývá spojena s poškození či onemocněním ledvinných klubíček (glomerulů). V takovém případě mluvíme o glomerulárních chorobách či glomerulonefritidách. Podstatou těchto nemocí bývá určitá imunitní porucha. Léčba je obvykle imunosupresivní a nikoli antibiotická - ta jen vzácně - např. v případě tzv. akutní poststreptokokové glomerulonefritidy. Pokud není proteinurie glomerulárního původu, tak může být způsobena jinými mechanizmy, např. při závažném zánětu ledviny typu pyelonefritidy. Pro objasnění příčiny proteinurie jsou důležitá podrobná biochemická vyšetření krve i moči, imunologická, případně další vyšetření.

Z výše uvedeného nelze učinit přesnější diagnózu, kromě jiného i proto, že chybějí některé důležité informace o anamnéze (jak obtíže začaly, jak se vyvíjely či měnily), o močovém nálezu (zda v moči byla zpočátku přítomna pouze bílkovina či rovněž jiné patologické složky), o přítomnosti či nepřítomnosti některých klinických příznaků či známek (např. přítomnosti či nepřítomnosti teplot) atd. Není také jasný důvod, proč byla při nálezu bílkoviny v moči zahájena antibiotická léčba (tím nechci říci, že to byla chyba). Nefrologické vyšetření je v tomto případě samozřejmě namíste.

8.12.2009 18:51:35

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, před 2 měsíci mi byl zjištěn vysoký krevní tlak. Absolvovala jsem vyšetření krve, moči, rengen plic, srde-vše v pořádku, jen snad mám málo hořčíku. Pak jsem byla doporučena na sonografii ledvin a tam mi zjistili nález nepřehledný pro plynatost, v sono obraze patrný útvar v dlouhé ose o velikosti 39 mm, který imponuje jako hypoplastická ledvina, zřetelné prokrvení se nepodařilo zobrazit. Teď v pátek budu absolvovat CT vyšetření k ozřejmění nálezu. Je možné, abych levou ledvinu neměla a tím to ovlivňovalo tlak? Chtěla jsem se ještě zeptat, jestli pak mám podstoupit transplantaci ledviny či normálně můžu žít bez ledviny a nemusím držet dietu nebo přestat kouřit? Děkuji moc za odpověď

Z uvedeného se zdá být pravděpodobné, že levá ledvina je značně zmenšená. Velmi často může dojít ke nepozorovanému zmenšení a svráštění jedné (vzácně obou) ledviny na podkladě tzv. stenózy ledvinné tepny (obvykle aterosklerotického původu). Snížená perfuze (prokrvení) ledviny se pak projeví vývojem hypertenze. Takovýto scénář se tedy mohl velmi dobře uplatnit i u vás. Co se týká druhé vaši otázky - tedy zda můžete žít s jednou ledvinou - tak odpověď je jednoznačná - ano. Jedna ledvina by měla (pokud není postižená) naprosto dostačovat pro potřeby organizmu. Úvahy o transplantaci jsou bezpředmětné. Pokud jde o kouření, tak jednoznačně lze doporučit STOP kuřáctví (a konzumace alkoholu). Z hlediska diety lze doporučit omezení soli a dostatečný příjem draslíku a hořčíku. Pokud máte nadváhu, tak je nezbytná redukce nadváhy.

8.12.2009 14:40:33

Mému 2,5ročnímu synovi zjistili po předchozí diagnoze reflux ledvin V pravo 2. st. v levo 2. stupně a dvakrát prodělal zánet ledvin, že mu pravá ledvina pracuje jen na 13% a na víc v ní má kameny...Objednali nás na únor k urologovi, chtěla jsem se zeptat zda mám čekat do února nebo mám zkoušet jiného doktora, zatím je bez kompikací na furantoinu...Myslíte,že by bylo lepší ledvinu vyjmout nebo je lepší mít obě i když jedna pracuje jen na těch 13%? Prposím napište mi jsem zoufalá. Děkuji Dočekalová

Domnívám se, že urologické vyšetření v únoru je z hlediska časového přiměřené. Pokud vycházím pouze z údajů, které uvádíte, je situace u vašeho syna z hlediska postižení ledvin bohužel poměrně závažná. Současná přítomnost refluxu a konkrementů (kamenů) vytváří velmi nepříznivou kombinaci a výrazně přispívá k udržení a opakování močových infekcí a zánětů ledvin. Je skutečně otazné, zda je vhodné ponechat pravou ledvinu, pokud pracuje pouze na 13% a je dosti pravděpodobně možným zdrojem opakovaných močových infekcí a zánětů ledvin. K tomu, aby bylo možno se správně rozhodnout je potřeba nechat syna podrobně urologicky vyšetřit. Rozhodnutí bude záviset kromě jiného na tom, zda se jedná o setrvalý (chronický stav) postižení pravé ledviny, bez naděje na zlepšení. S tím souvisí rozsah, charakter a dynamika poškození pravé ledviny, dále počet, typ a velikost konkrementů, povaha zánětů ledvin a další faktory.

7.12.2009 08:44:47

dobrý den chtěla bych se zeptat....na ultrazvuku ve 21 týdnu zjistili, že má miminko chlapeček ledvinné pánvičky + kalichy s lehkou dilataci do šířky 5mm, co to znamená muž se to ještě shoršit nebo zcela upravit do porodu....dá se to řešit operativně nebo co nás vlastně čeká nebo budem muset chodit na dializi děkuji za odpověd

Dilatace pánvičky nad 5 mm u plodu ve 21. týdnu těhotenství představuje mírný stupeň rozšíření dutého systému. Předpokládám, že se jedná o jednostranné postižení. Důvodů rozšíření pánvičky a kalichů může být více, nicméně jednou z častých příčin bývá některá z vrozených vývojových vad např. typu stenózy pyeloureterálního spojení. Takováto stenóza může způsobit, že moč z ledviny neodtéká plynule, městná před překážkou a způsobuje dilataci. Mnohé takovéto vrozené vady lze operativně odstranit, obvykle po porodu. Zatím je předčasné činit nějaké předpovědi o vývoji dilatace u vašeho dítěte. Je třeba vyčkat dalšího vývoje této dilatace při opakovaném vyšetření ultrazvukem a věc konzultovat s odborníky.

3.12.2009 15:03:34

Dobrý den, už v těhotenství nám bylo zjištno že miminko má polycystyckou levou ledvinu která je nefunkční a pořád se zvětšuje, měla jsem kvůli toho vyvolávaný porod, dnes má malá týden a zatím ze základních vyšetření má multicystickou displázii levé ledviny, dominantní cysta je velká 7x7cm a kolem plno malinkých cystiček, máme přijít na další kontrolu až na konci ledna, kde nám řeknou co dál. Chci se zeptat pokud se bude ledvina pořád zvětšovat zdá se mi termín dalšího ultrazvuku dost pozdě, nemyslíte ?. A jaké vyštření nás čekají? Dá se dělat něco s tímhle onemocněním nebo přichází v úvahu jen operace a odstranění cysty? Zatím prý netlačí na žádný orgán jen se opírá o slezinu a močový měchýř ale ten zatím není nijak ovlivněn. Děkuji vám moc za odpověď

Pokud byla u vašeho miminka diagnostikována multicystická dysplazie levé ledviny je možné či pravděpodobné, že funkce této ledviny bude určité míry snížená (v mezním případě žádná). Jedná se vrozenou vývojovou vadu (porucha diferenciace v období tzv. metanefros), která může postihnout část ledviny či celou ledvinu, případně obě ledviny. Kromě cyst bývá přítomna porucha vývoje ledvinných klubíček (glomerulů), tubulů a dalších struktur ledviny. Pokud byla provedena dlouhodobější pozorování osudu multicystické ledviny, tak nejčastější scénář je takový, že dojde k postupnému spontánnímu zmenšení a svráštění postižené ledviny. Bohužel žádným operativním zákrokem nelze zamezit vzniku cyst a nelze změnit to, že tkáň ledviny je abnormálně vyvinutá (resp. nezralá). Pokud je ledvina výrazně zvětšená a působí útlak, bolesti či jiné komplikace tak může být nezbytné ji chirurgicky odstranit (provést nefrektomii). Dnes je spíše tendence nefrektomii indikovat méně často než v minulosti a pouze tehdy jsou-li vážné klinické důvody. Pokud je druhá ledvina nepostižená, je funkce této nepostižené ledviny naprosto dostačující pro potřeby organizmu. Určitým problémem může být skutečnost, že v případě multicystické dysplazie u jedné ledviny lze pozorovat relativně vysoký výskyt určitých vývojových poruch i na druhé (nepostižené) straně - např. stenózy či obstrukce močovodu či vezikoureterální reflux, případně močového měchýře či močové trubice. Naštěstí lze tyto případné poruchy obvykle odstranit. Z uvedeného vyplývá, že je třeba věnovat pozornost nejen postižené ledvině ale i ledvině druhé a celému vylučovacímu traktu. Kromě ultrazvukového vyšetření přichází v úvahu řada zobrazovacích vyšetření (mikční cystoradiografie, vylučovací urografie, izotopové vyšetření ledvin, computerová tomografie ledvin aj. ). Dětský urolog a nefrolog musí zvážit kdy a která vyšetření provést. Termín ultrazvukové kontroly se mi jeví přiměřený.

2.12.2009 18:31:22

prosim o radu je mi 61 let lečím se na vys. tlak od 25let a mam poslední dobou tyto potíže zničeho nic at jsem v klidu nebo pracuji se mě zvedne tlak na 200/110 tep110 a vice což musím volat pohotovost používam na sníženi Tensiomin 12,5 jednu až 2 tab , zabirá až 1,5 a dele jinak užívam leky APLO-AMLO , Amprilan 12,5 , Lokren 1/2 , rano a v poledne Godasal 1

K tomu, aby bylo možno dát nějakou konkrétní radu není k dispozici dostatek informací. Na zvýšení krevního tlaku a na zvýšenou tepovou frekvenci může mít vliv celá řada důležitých faktorů jako je stav cév, srdce, ledvin a dalších orgánů. Není také jasné na jaké úrovni se krevní tlak držel v minulosti. Doporučuji, abyste si vyžádal zevrubnější interní či kardiologické vyšetření.

2.12.2009 17:38:22

Můj syn 2,5let byl na vyšetření a bylo mu zjištěno MCUG v CN: VUR III-IV st. l. sin. Má brát nadále 3ml UNASYNU na noc, objednán na scinti ledvin, která pořád neni. CHci se zeptat, zda je třeba chvátat s vyšetřeníma a pak jestli je lepší Urodex, nebo klasická operace řezem, děkuji.

Nemyslím si, že je třeba chvátat, avšak scintigrafické vyšetření je nutné k posouzení morfologických a funkčních poměrů a změn na ledvině postižené refulxem. Z hlediska volby mezi Urodexem a klasickou operací, tak je dnes klasická operace prováděna podstatně vzácněji než v minulosti a je volena především u VUR vyšších stupňů. U nižších stupňů je častěji volen Urodex, jehož úspěšnost je vysoká a je podstatně šetrnější.

26.11.2009 16:43:34

Dobrý den, můj děda má 30let cukrovku a píchá si 3x denně inzulin. Chtěl bych poradit nějaký dopněk stravy kvůli zhoršujícím se výsledkům s ledvinama. Děkuji za odpověď

Bohužel neuvádíte, jak mnoho je snížena funkce ledvin - což je klíčové pro doporučení dietních opatření. Obecně lze uvést, že při určitém poklesu funkce ledvin se doporučuje omezit příjem bílkovin, fosfátů a draslíku v potravě. Při hypertenzi také NaCl. U pacientů s diabetem je situace komplikovaná tím, že je třeba omezit rovněž glycidy. Nejvhodnějším způsobem jak se zorientovat v dietních opatřeních je požádat nefrologa, který pečuje o otce o konzultaci, případně, aby vás informoval, zda by bylo možno konzultovat dietní sestru. Ta může navrhnout či sestavit jídelníček. Dietní sestry pracují na všech zdravotnických zařízeních s lůžkovými odděleními. Pokud není funkce ledvin extremně snížená je význam potravinových doplňků poměrně omezený. Při velmi snížené funkci ledvin může navrhnout nefrolog doplnit dietu o potravinový doplněk Ketosteril (ketoanaloga tzv. esenciálních aminokyselin).

23.11.2009 08:13:34

Dobrý deň, moja diagnóza znie-elevácia N-katabolitov ako vedľajší účinok základnej liečby reumat. ochorenia/Methotrexát/. Moja GF-Cockr. je 0,78 a kreatinín 17O, O. To pretrváva aj rok a pol po vysadení Methotrexátu. Chcela by som sa opýtať, či sa s tým dá ešte niečo robiť, alebo sa mám s tým zmieriť, že mám poškodené obličky. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Dne 5.4.2009 jsem odpovídal na obdobný dotaz týkající se mechanizmu, kterým MTX může poškodit ledviny - lze si tento dotaz a odpověď na něj prohlédnout. Z hlediska toho zda se jedná o poškození ledvin reverzibilní či trvalé - častěji se jedná o poškození reverzibilní - avšak obojí varianty jsou možné, záleží na řadě konkrétních okolností, které nejsou uvedeny. Ve vašem konkrétním případě bych se bohužel přikláněl k názoru, že se již jedná o trvalé poškození.

22.11.2009 01:24:07

Co mám dělat proti zhoršování funkce ledvin? Je mi 38 let. Narodila jsem se ve 28t. t. s oboustranným VU refluxem. Ve 2.5 letech jsem byla na operaci. Nyní mám chronickou Pyelonefritidu. Jsem ve 3 stupni CHRI. Kreatinin 251 opakovaně, urea 12.4 GF 0.48 KM486, K 4.3 TK90/50-120/90 Sono: levá ledvina nelze zobrazit (známa dysplazie), pravá ledvina 9x3cm. parenchym 8mm.2x ročně docházím do nefrologické poradny. Dietu mám pouze redukční bez omezení tekutin. Za rok jsem se zhubla o 16kg. Beru Tritace 1.25 1/2-0-0, Milurit100 1/2-0-0, Vitarsoda1-0-1, Rocaltrol 1.25 2x týdně. Ascorutin 1-0-1

U chronických chorob ledvin ve stadiu 3 (tzv. stadium 3 CKD dle NKF/K/DOQI) se doporučuje dieta s omezením bílkovin na 0.6-0.8 g/kg/den. Dále se doporučuje omezit P na 0.8-1.0g/den a K na 2-4g/den. TK by měl být udržován v hodnotách nižších než 130/80, a přednostně by měla být používána antihypertenziva ze skupiny ACEI/sartanů (t. j. ve vašem případě Tritace). Dále by měla být udržována uspokojivá hmotnost (BMI pod 25), přiměřená fyzická aktivita, omezení alkoholu a nekouřit. To jsou patrně nejdůležitější obecná doporučení, která mohou stabilizovat případně zpomalit pokles glomerulární filtrace a oddálit chronické selhání ledvin.

15.11.2009 10:57:00

Dobrý den, mému otci je 78 let, před měsícem mu byly diagnostikovány ” svraštělé ledviny”, podstoupil ”akutní hemodyalýzu” a nyní je tři týdny bez hemodialýzy. Projevují se u něj : nechutenství a občasné nucení na zvracení, trpí podvýživou, je velmi slabý. Zajímalo by mně, zda je možno vitalitu a nárůst svalové hmoty podpořit potravonovými doplňky nyní, v době kdy mu ještě není aplikována hemodyalýza, zda by byl vhodný například hodně propagovaný Enterosgel 225 g. Moc děkuji za odpověď.

Na váš dotaz zda je pravděpodobné, že by vašemu otci pomohl přípravek Enterosgel lze odpovědět vcelku jednoduše, že nikoli. Z toho, co uvádíte, lze předpokládat, že váš otec se nalézá v poměrně závažném klinickém stavu. Funkce ledvin byla před několika týdny natolik velmi snížená, že bylo nutno provést očistu organizmu hemodialýzou. Co se stalo dále není příliš jasné - především není zřejmé zda se funkce ledvin změnily k lepšímu (tedy upravily) anebo nikoli a hrozí další dialýzy. To závisí do značné míry na tom, zda váš otec trpí chronickým onemocněním ledvin (tomu by nasvědčoval informace o tom, že má atrofické ledviny) či zda se jedná z větší části o nějaký akutní stav (např. dehydratace). Také se může jednat o kombinaci obou stavů - to bývá, zvl. u starších osob, dosti častá situace. Navíc není zřejmé o jaké onemocnění ledvin se vůbec jedná (skutečnost, že je onemocnění chronické i akutní charakterizuje fázi choroby ledvin a nikoli její příčinu či podstatu) - a to může být také dosti podstatné. Jinými slovy - v celém klinickém obrazu vašeho otce je mnoho neznámých faktorů. Je však jisté, že přípravek typu Enterosgel, který nikdy nebyl seriozně testován v obdobných stavech, nemůže klinické obtíže zlepšit. Je třeba kontaktovat nefrologa, který o vašeho otce pečuje a získat další informace o funkci ledvin, pravděpodobné příčině choroby ledvin, předpokládané prognóze a navrhované další léčbě.

10.11.2009 20:33:57

Dobry den, prosim vas o radu. U manzela byly zjisteny cysty na ledvinach: horni pol prave ledviny defigurovany cystou o vel. 7x9x7cm, dalsi cysta 1,8cm ve str. tretine ledviny, take v hornim polu leve ledviny cysta o prumeru 3cm. Muzete nam s tim poradit? co se s tim da delat? Dekuji predem za odpoved.

Existuje celá řada cystických chorob ledvin a nelze z vašeho stručného popisu bezpečně stanovit o které cysty se jedná.

Lze uvést obecně, že nejběžnějším typem cyst v ledvinách jsou cysty prosté. Jejich počet je velmi výrazně vázán na věk, ve věku nad 50 let je možné a pravděpodobné, že jednu či více může mít i jinak zdravý člověk. Klinicky se tyto cysty obvykle nijak neprojevují. Výjimečně mohou působit např. tlakové obtíže či mohou prasknout, případně se zanítit. Obvykle je dostačujícím opatřením cysty sledovat v rozumných intervalech ultrazvukem. Je možné, že u vašeho manžela se jedná o tyto cysty.

Pokud jsou cysty velmi rozsáhlé, či mají abnormální tvar či obsah (což lze sledovat bud na ultrazvuku či na jiných zobrazovacích metodách) je třeba jim věnovat zvýšenou pozornost, především z toho důvodu, aby se za cystickým útvarem neskrýval jiný nález, např. karcinom. Je proto vhodné, aby v těchto případech byl pacient sledován bud na urologii či nefrologii a kromě vyšetření zobrazovacími metodami byl také vyšetřen klinicky. V indikovaných případech je možno či nutné provést punkci cysty s jejich případnou sklerotizací. K tomuto postupu se obvykle sáhne v situaci, kdy je podezření na maligní změny v cystě, či cysta působí klinické obtíže.

6.11.2009 17:42:10

Dobrý den, jsem v 37tt a memu mimi nasli cystu na leve ledvine plodu 28 krat 20mm a 16 krat 13mm, panvicka 13 krat12mm, kura ledviny 12-14mm cysta bez progrese, ale v. s. progrese dilatace panvicky cysta se zatim nezvetsila je tento stav vazny co se s tim da delat. dekuji.

Zatím nelze dobře odhadnout závažnost stavu. Předpokládám, že v nejbližší době bude nutno stav sledovat a vyhodnotit další vývoj dle ultrazvuku a případně dalších zobrazovacích metod. Pokud by celá záležitost spočívala pouze v přítomnosti jedné cysty v ledvině, utiskující vývodný systém ledviny, tak by stav bylo možno vyřešit odstraněním této cysty.

4.11.2009 20:58:42

dobry den muj syn ma 6 měsicu aješte v tehotenstvi bylo zijštěno že ma zvišení panvičky u ledvin 2 krat mnel zanět v moči a bere vecer 2ml sumetrolin a ješte ma reflux na jednou stranu první až druhy stupen co myslite budeme věčí problemi mít v budoucností ne bo se ten reflux spravi a jak dlouho bude brat atb diky

Doporučuji se podívat na www.urologieprostudenty.cz/index.php?page=vezikoureteralni-reflux. Z toho vyjímám část, která se týká vašeho případu:

...Většina VUR, hlavně nižších a středních stupňů vymizí. Léčba VUR je nejčastěji konzervativní Dále může být indikována léčba chirurgická - klasická, otevřená operace, endoskopické operace, či nově laparoskopické operace.

...Konzervativní léčba vychází z maturační teorie, t. j. že antirefluxní mechanizmy dozrávají a je tedy velký předpoklad, že děti mohou z VUR" vyrůst. " Cílem léčby je zabránit vzniku renálních jizev a refluxní nefropatii. K zabránění vzniku jizev je nutno po dobu opožděné"maturace" ureterovezikální junkce udržet sterilní moč. Dlouhodobě, t. j. i několik roků podáváme nízké, profylaktické dávky antibakteriálních léků jako je např. cotrimoxazol nebo nitrofurantoin. Dbáme o pravidelný pitný a mikční režim, dop. zvýšenou hygienu genitálu, neprochladnout. Konzervativně postupujeme většinou u vezikoureterálních refluxů nižších a středních stupňů které jsou provázeny alespoň jednou atakou akutní pyelonefritidy

4.11.2009 10:14:20

Syn 2,5roku s diagnózou Q627 a N110 sledován u nefrologa na DMSA scanu 11/07 L: P 72:28% po opakované scanu 11/09 funkce obouch ledvin klesá a ná víc se v pravé ledvině tvoří kameny, ještě nevím jakého původu. Jen by mě zajímalo co nás nejspíše čeká, VUR l. st. bilant. ,od stř. náplně II. st. bilat. ,mikce s normální uretou, během ní bez progrese, při opakovaném plnění ale VUR již jen prchlavý bilat. Chtěla bych znát váš názor. Děkuji Dočekalová

Diagnózy jsou následující: Q62.7 Vrozený vesiko-uretero-renální reflux, N11.0 Neobstrukční chronická pyelonefritida spojená s refluxem

DMSA scan znamená následující vyšetření (http://www.solen.cz/pdfs/uro/2008/05/09.pdf:) Statická scintigrafie ledvin zobrazuje funkční parenchym ledvin. Jako radiofarmakum se používá 99mTc-DMSA (dimerkaptosukcinát), který se váže v tubulárních buňkách. Akumulace 99mTc-DMSA v ledvině je úměrná funkční zdatnosti jejích tubulárních buněk. Tato skutečnost umožňuje stanovit poměr, kterým se ledviny podílejí na celkové tubulární funkci. Funkční zdatnost tubulárních buněk lze kvantifikovat pomocí indexu korové tubulární funkce a srovnat s tabulkami hodnot zdravé populace pro příslušný věk.

Závěr: Váš syn má vrozený vesiko-uretero-renální reflux, tedy vrozenou poruchu močového traktu projevující se tendencí ke zpětnému toku moči (do ledvin). Onemocnění je spojeno se zánětlivým postižením tkáně ledviny (či ledvin). Usuzuji, že postižení je oboustranné s převahou postižení pravé ledviny. Vzhledem k tomu, že není uvedeno jak mnoho je funkce obou ledvin snížená, tak lze jen obtížně odhadnout jak se celkově bude situace vyvíjet. Bohužel je patrně možné, že přinejmenším na pravé ledvině může postupně dojít až k zániku její funkce, v menší míře to platí i o ledvině levé. Je však velmi obtížné odhadnout časový interval.

3.11.2009 15:24:35

Dobrý Den. Mám dotaz páč můj lékař mi neřekl více a byla jsem tak v šoku že jsem uplně zapoměla co se mám ptát atd. Je mi 25 let a mám 2 holčičku ve 14ti letech mi zjistli sníženou ledvinu. Bylo mi zděleno, že po porodu by se to mělo srovnat. Dnes jsem byla na kontrole u gynekologa a ten mi zdělil že mám sníženou ledvinu a hodně vsazenou v pánvy blízko vaječníku. Při námaze mě pícha právě vtom boku kde by měla ledvina udajně ležet. Kvůli jiným problémům mám na kontrolu přijít za 14 dní. Pak projdu vyšetřenim. Chtěla jsem se zeptat čim projdu a co to vlasně znamená. Nevím co si o tom myslet. Moc děkuji a přeji hezký den

Předpokládám, že vyšetření by mělo spočívat v přesném zobrazení ledviny (nejspíše v podobě ultrazvukového vyšetření ledvin a dalších nitrobřišních orgánů, případně v podobě vyšetření rentgenového s nástřikem kontrastní látkou - tzv. vylučovací urografie, či ev. CT vyšetření ledvin a nitrobřišních orgánů) a také v provedení laboratorních odběrů krve a moči, s cílem přesně stanovit funkci ledvin.

2.11.2009 20:25:59

Dobrý den pane doktore, obracím se na vás prosbou. 5.9. mi byl náhodou zjištěn zánět močových cest Neměla jsem vůbec žádné problémy, takže to pro mne bylo překvapení. Lékař mi nasadil na 5 dní Biseptol s tím, že další kontrola není nutná. Přesně o měsíc později mne začala bolet záda, ale nepřikládala jsem tomu váhu. Neměla jsem teplotu ani jiný problém a myslela si, že jsem se přeležela. Když už to trvalo druhý týden, začala jsem být nervozní a zašla k lékaři. To jsem měla pouze častější močení. Lékařka mi dala papírek na vzorek moči a z ně zjistila krev v moči. 15.10. mi nasadila Ofloxin 200, 2-0-2 na 5 dní. Záda jsem měla v teple, léky po 4 dnech zabraly a bolest ustoupila. Asi po 8 dnech jsem byla téměř bez bolesti. Dělali mi SONO ledvin. Nález byl dobrý, až na rozšíření, dutinu, v obou pánvičkách. Prý je to symetrické a můžete to být od toho zánětu. V 05/2010 jsem měla nález dobrý/. Za 14 dní mám jít na kontrolu. Ofloxin jsem dobrala 20.10. Asi týden mne záda nebolela a nyní už asi šestý den bolí. Opět nemám teplotu ani pálení nebo řezání /tyto příznaky jsem neměla nikdy, dokonce mne ani nebolelo poklepání na ledviny/, ale bojím se, aby to opět nebyly ledviny. Již deset dní beru silné brusinky. Dnes kontrola moči papírkem, a nález byl v pořádku. Jen ta bolest zad. Pane dokrotore, je možné, aby se mi tak rychle zánět vrátil? Na internetu jsem se dočetla, že mohou ledviny takto bolet i bez nálezu v moči. Začínám se bát. Beru Ibumax, ale bolest neustupuje... Mám již 5 let vysoké ASLO, nyní již pouze cca 500 jednotek, ale také FW 60/89 a CRP 22. Jinak je krev v pořádku. Moc Vám děkuji za odpověď!!!

Bez klinického vyšetření a příslušné dokumentace lze na váš dotaz odpovědět jen velmi obecně. Nepochybně mohou nastat situace, kdy mají projevy zánětu v ledvinách či močových cestách tendenci se opakovaně vracet a to i krátce po ukončení léčby antibiotiky. Může tomu tak být např. pokud jsou ledviny postiženy chronickým zánětem (dříve označovaném pyelonefritidou či nověji tubulointersticiální nefritidou). V některých případech může infekce recidivovat pokud v močovém traktu existují některé nepříznivé změny napomáhající průniku mikrobů (např. stenóza močové trubice apod. ).

30.10.2009 11:55:29

Syn byl operován pro hypertenzi, byla provedena laparoskopickou cestou, Andersonovou metodou. Můžete mi prosím sdělit v čem spočívá tato operace, jaká je případně možná recidiva. Asi po 2 měsících mu mají poté vyjmout něco, co nyní zavedli, o co prosím jde? Předem děkuji za odpověď. J. R.

Z vaší informace mi není příliš jasné jaký typ operace byl u vašeho syna proveden. Operační výkon, který bývá pojmenován plastická operace ledviny dle Andersona se provádí u hydronefrosy. Doporučuji se podívat na následující:

www.nem-km.cz/oddeleni/urologie/operacni-vykony/hydronefroza

Z něho vyjímám následující úryvek: ...Principem operační léčby je resekce (odstranění) zúženého úseku močovodu a vytvoření nového spojení pánvičky a močovodu. Při tom je obvykle nadbytečně zvětšená část pánvičky také resekována (zmenšena). Operační přístup se nazývá lumbotomie a jde o řez vedený v boku pod žebry příslušné strany. Uvolní se dolní polovina ledviny s pánvičkou a horní částí močovodu.

Nejobvyklejší operační postup je tzv. plastika podle Andersona – Hynese, kdy je provedena resekce – vytětí stenotické (zúžené) části močovodu, úprava pánvičky (její zmenšení) a úprava konce močovodu (rozšíření nastřižením). Pak se upravený konec močovodu našívá (anastomózuje) na upravenou část pánvičky ledviny. Během této části výkonu bývá do sběrného systému ledviny založen jeden odvodný drén (nefrostomie) a obvykle i jeden do horní části močovodu. Oba společně jsou pak vyvedeny navenek a odvádí dočasně moč z ledviny, aby nově vytvořené spojení se mohlo dobře hojit. Dle situace se operatér může rozhodnout použít i jen jeden drén nebo dokonce žádný

29.10.2009 21:00:06

Dobrý den, dnes mi na UZ byl zjištěn nález: sonoanatomie - bilat. rozšíření DS ledvinní, I. sin. o pr. do 9 mm, zdvojený DS?. I. dx. do 7 mm, zbývající sonoanatomie se jeví bnp, placenta ventr. nedosahuje, normohydramnion, BPD 53, AC 177, FL 39 odp. 22+2, dle PM 21+3. Byl mi odebrán vzorek plodové vody a jsem zvána na kontrolní ultrazvuk na 9.11. s tím, že pokud se hodnoty budou zvyšovat tak mi doporučují ukončení těhotenství. Nebudu mít vzhledem ke stádiu gravidity moc času na rozmyšlenou, ale nerada bych aby se mé miminko potom trápilo. Mohli byste mi prosím podrobněji vysvětlit rizika v případě, že bych ukončení těhotenství nakonec odmítla? Děkuji moc, J. Fajfárková

Omlouvám se za opožděnou odpověď. Na UZ bylo vyjádřeno podezření na rozšíření dutého (vývodného) systému obou ledvin, více vvlevo (9mm), méně vpravo (7mm). Toto rozšíření lze považovat za dilataci zhruba mírného až středního stupně. Jejich podstatou je nejpravděpodobněji oboustranné zúžení (stenóza) v přechodu pánvičky do močovodu (stenóza pelviureterální junkce). Prognóza takové vrozené vývojové vady je obtížně odhadnutelná. Pokud by docházelo postupně k další dilataci na obou ledvinách, tak by jistě stoupalo riziko možného poškození obou ledvin.

Další informace se můžete dočíst v listárně České nadace pro nemoci ledvin (konkrétně otázka - odpověď z 20.10.09).

23.10.2009 22:04:29

Dobrý den, mám 6měsíčního chlapečka a narodil se s jednou ledvinou (multicystická dysplasie pravé ledviny), druhá levá má 100% funkčnost, ale při vyšetření lékaři zjistili Non-refluxní megaureter. Nefrolog nám řekl, že cysty se laparoskopicky odstraní, ale v pozdějším věku. Chtěla bych se zeptat, jestli se cysty mohou začít tvořit i v druhé ledvině a co to ureterohydronefróza je a jak se léčí? A ještě, prosím 2 dotazy: - syn užívá preventivně každý den Sumetrolim, jak dlouho se může užívat a zda-li neškodí? - jsou tato onemocnění dědičná? Děkuji velice

Koincidence výše uvedených anomálií (tedy multicystické dysplazie na jedné ledvině a megaureteru na straně druhé) u jednoho jedince je neobvyklá. Obě onemocnění nemají zřetelně dědičný charakter.

U pravé ledviny s multicystickou dysplazií záleží na rozsahu postižení ledviny jednak cystami a dále případně dalšími vrozenými anomáliemi růstu a vývoje ledviny. Pokud je rozsah postižení ledviny značný, bývá dříve či později narušena její funkčnost a dochází k postupnému zničení parenchymu ledviny. Často se celá ledvina svráští do té míry, že ji nelze nalézt běžnými zobrazovacími metodami (ultrazvukem). Jednu či několik málo cyst lze jistě odstranit (např. laparoskopicky), avšak pokud se skutečně jedná o diagnózu multicystické dysplastické ledviny, tak odstranění těchto několika cyst v zásadě výše uvedený vývoj mnoho neovlivní.

Na levé straně je pod levou ledvinou přítomno výrazné rozšíření močovodu – tzv. megaureter. Lze pravděpodobně předpokládat přítomnost vrozené překážky v oblasti ureterovesikálního spojení (tedy spojení mezi močovodem a močovým měchýřem). Operativně lze odstranit část močovodu (obvykle provést současně antirefluxní operaci měchýře) a dosáhnout tak plné funkčnosti močovodu s tím, že operace představuje prevenci budoucího poškození (levé) ledviny.

Sumetrolim lze užívat dlouhodobě v preventivních dávkách. Je to relativně bezpečný lék, který se často podává v podobné indikace. Není vhodný pro děti mladší 2 měsíce.

22.10.2009 12:35:59

Dobrý den. Jsem momentálně ve 30tt. Měla jsem v 18tt a v 28tt z kultivace v moči zjištěnou hemolytickou E. Coli a Enterococcus. Gynekoložka mě odeslala na urologii, kde bylo na sonu zjištěno městnání moči v ledviné. Zpráva: ledviny zvyklé lokalizace, bez lith. ložisek, exp. na PL dilatace KPS, pánvička 20-25 mm, kalichy 15mm. Močový měchýř málo naplněn, okraje hladké. Lékař mi pouze sdělil, že je to hraniční, ale v těhu se stává a mám přijít na kontrolu za měsíc. Zajímá mě, do jakého rozměru je možné dilataci tolerovat a kdy je nutná invazivní léčba. Lze nějakým způsobem městnání ovlivnit? Např. spát v určité poloze? Jsem zvyklá hodně pít - cca 2,5 - 3 litry tekutin denně, užívám preventivně brusinkový sirup. Jinak moč na leukocyty i erytrocyty vždy negativní, pouze nález v kultivaci. Děkuji za Váš čas. Lada S.

Během těhotenství fyziologicky dochází ke zvětšení ledvin, jejich objemu, velikosti i hmotnosti. Velmi často dochází k vývoji určitého stupně hydronefrózy, obvykle vpravo. Např. na jednom pracovišti v USA bylo možno prokázat hydronefrózu (definovanou jako kalichopánvičkový rozměr nad 10 mm) u 17 z 81 jinak zdravých žen, z toho u 14 byla dilatace vpravo, a u 3 oboustranně. Nebezpečí výrazné hydronefrózy spočívá jednak v možnosti bolestí, ruptury (extrémně vzácné), útlaku funkční tkáně a tím i poškození ledvin a také v tom, že městnání moči predisponuje ke vzniku infekce. Vždy je snaha dilataci řešit nejdříve konzervativně. V případě, že hydronefróza je extremní, či zřetelně se zvětšuje (přesné čislo není k dispozici, je nutno posoudit individuálně), či je symptomatická (např. provázená bolestmi) tak se obvykle přikročuje k invazivnějšímu řešení, obvykle zavedení dvojitých pigtail stentů do močovodu či obou močovodů. Někdy se záležitost řeší ihned a natrvalo konzervativně či invazivně, jindy se postupuje konzervativně a posléze se přistoupí k zavedení stentu. Pokud je u vás současný postup konzervativní, lze doporučit přibližně příjem tekutin, který uvádíte, spíše polohu vleže (klidovou) a brusinky jistě nejsou naškodu. Je třeba ještě uvést, že v těhotenství bývá obvykle snaha léčit i tz. asymptomatickou bakteriurii (t. j. přítomnost bakterií v moči bez příznaků) antibiotiky, jeliko riziko vzniku zánětu ledvin a případné poškození plodu je poměrně vysoké...

20.10.2009 10:41:37

Synovy po narození zjištěna mírná dilatace led. pánviček. Na KO v 1. měsíci LL 53x26, kalichy v krčku 4mm, pánvička příčně 6, 5mm, PL 53x27, kal.7mm, pánv.9mm, parenchym bez redukce. KO ve 4 měících LL54x27 kalich 4 mm, pánvička 6, 5, PL54x28 kalich v kčku 7mm, vlastní kalich 8,5 pánvička příčně 15 mm. Oboustraně norm. echogenita, struktura a šíře paren. K-M rozhraní ostré. Uterer juxtarenálně štíhlý. Další KO za půl roku. Jaká je prognoza této vady? Spěje nutně k operaci nebo je možné , že se rozšíření KPS vrátí k normálu i když je dle závěru ve zprávě na podkladě stenozy PU junkce? Kdy se operuje?

Existuje pouze omezený počet dlouhodobých pozorování vrozených vývojových vad (VVV) typu stenózy PUJ. Vyjádřit se proto jednoznačně o jejich dlouhodobé prognóze lze jen obtížně. Obecně lze uvést, že horší prognózu lze předpokládat u těch dětí, u kterých je tato VVV stanovena již prenatálne, dále také u případů, kdy jsou patrné nepříznivé změny na ultrazvuku (např. poruchy echogenity), či jsou přítomny zhoršené ukazatele funkce ledvin (např. zvýšená hodnota kreatininu v krvi proti normě). K dalším nepříznivým faktorům, které signalizují horší prognózu, lze počítat přítomnost močové infekce, vznik proteinurie, hypertenze...Celkově lze očekávat nutnost chirurgické úpravy u cca 25% všech případů stenózy PUJ. U velké části dětí se stenózy PUJ upraví spontánně budˇv plné míře, částečně či alespoň dále neprogredují. Operace může být indikována dokonce již před narozením, obvykle však až s určitým odstupem od narození, kdy je zřejmé, že nález se zhoršuje ve smyslu nedostatečné drenáže a/či snížující se funkce ledvin.

14.10.2009 15:50:55

Synovi zjištěno po narození mírné rozšíření led. pánviček. Na KO v 1 měs. PL 53x27kalichy v kčku 7mm pánvička příčně 9mm, LL 53x26 v krčku 4 mm pánvička 6,5mm. KO ve 4 měících PL 54x28 kalich v krčku 7mm, pánvič. příčně 15 mm ureter juxtarenálně štíhlý kora doud bez redukce. LL54x27 kalich do 4mm, pánvička 6,5mm. Oboutraně norm. echogenita, struktura, šíře parenchymu, KM rozhraní je ostré. Další KO dle dětské lék. za půl roku. Syn prospívá, je bez teplot, močí normálně. Je tento stav skutečně jen k pozorování? Neměla by se vyšetřit příčina vzhledem k progresi na PL? Je tento tav vratný nebo povede k poškození ledvin?

Odhadnout závažnost a další vývoj u mnoha případů dilatací dutého systému u novorozenců může být velmi obtížné. Obvykle bývá snaha řešit podobné situace nejprve konzervativně a sledovat vývoj v prvních měsících po narození dítěte. U většiny novorozenců či dětí časně po narození se ukáže takový postoj dostatečně účinný a operativní řešení nebývá nutné. Pouze v daleko menším počtu případů je třeba provést operativní korekci bezprostředně po zjištění nálezu. Rozhodnutí o vyšetřovacím a léčebném postupu závisí na řadě faktorů, především však na konkrétním morfologickém nálezu na ledvině či ledvinách a na tom, jaká je další dynamika změn v čase. Postup dětského lékaře u vašeho syna se mi jeví jako přiměřený. Pokud to již nebylo učiněno, bylo by vhodné konzultovat pediatra-urologa či pediatra-nefrologa.

13.10.2009 19:46:57

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení problému s ledvinovou pánvičkou u mého čtyřměsíčního syna. jedná se o pravou ledvinu: 54.2mm/28.1mm pánvička dnes 21.3/7mm příčně 15.4/9.5mm, rozšířený i horní kalich 13/7mm bez redukce ledvin parenchymu progrese nálezu. Levá ledvina je dobrá. nevím, co to pro mého syna znamená a zda je ledvina funkční, popřípadě čeká nás nějaká operace? dekuji

Rozšíření - dilatace - pánvičky na jedné (pravé) ledvině je způsobeno překážkou odtoku moči z ledviny, nejspíše na podkladě vrozené vývojové vady jakou je např. stenóza v oblasti pyeloeureterálního přechodu. Pokud dochází k progresi nálezu je třeba podrobně morfologii a funkci ledviny vyšetřit a zvážit operativní řešení. Nelze zatím říci zda je funkce pravé ledviny snížená či nikoli, v každém případě je funkce ledviny při progresi dilatace pánvičky ohrožena. Je třeba nález konzultovat s pediatrem - urologem.

8.10.2009 22:41:45

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co to znamená S-Urea-sU. Díky za odpověd. V

Je to zkratka sérové hladiny urey, čili hladiny urey v krvi.

4.10.2009 17:26:55

Dobry den, chtela jsem se zeptat v 24 tydnu tehotenstvi mne zjistili, ze na prave ledvine syna je cysta 4 mm. ptala jsem se zda to neco znamena, bylo mne receno, ze. Az se syn narodil tak, zjistili, ze nema pravou ledvinu. 3 x mu delali ultrazvuk a byli jsme na FSL. Potvrdili, ze ma opravdu jen jednu ledvinu. je mozne, ze prava ledvina zanikla. dekuji za odpoved

Z toho co uvádíte, nelze s jistotou odvodit co se s pravou ledvinou vašeho syna stalo. Je skutečně možné, že pravá ledvina byla kromě přítomnosti jedné cysty postižena i dalšími abnormitami a postupně zanikla. Takováto postižená ledvina mohla být afunkční, zmenšená (atrofická). Proto mohla po porodu uniknout detekci zobrazovacími metodami (ultrazvukem, FSL). Jsou to však pouze spekulace, protože (z vaší informace) není zřejmé, jak vypadala ledvina v 24. týdnu (zda ledvina byla kromě nálezu jedné 4 mm cysty jinak normálního tvaru a velikosti) a není známo jak se obraz této pravé ledviny na ultrazvuku měnil až do stavu po porodu.

30.9.2009 23:14:32

Dobry den, je mi 27let. Před dvěma měsíci mi musela byt odebrana leva ledvina po padu na kole. Jinak sem zdrav a prava ledvina funguje normalně. Chci se zeptat jaka sou omezeni s jednou ledvinou hlavně ve stravě a fyzicke namaze sem velky sportovec? Ješte jedna věc mě zajímá, jestli je v hodne používat pro mě při posilovani na nabraní vahy přípravek ktery ma tenhle popis: NOVÝ Xpand™ Nitric Oxide reaktor od Dymatize, výsledek posledních vědeckých výzkumů s A-AKG and Tri-Creatine Malate pro ještě brutálnější nárůst čisté svalové hmoty. Nová Cutting-Edge Technology. Xpand™ patentovanou směs účinných látek vyzkoušeli v tréninku i profesionální kulturisti v USA. Výsledkem byla masivní čistá svalová hmota. Xpand™ způsobuje nárůst oxidu dusného a tím zadržování dusíku ve svalové tkáni, ale především jeho hemodilatační (zvětšení objemu krevního řečiště) účinek dovoluje většímu množství větších červených krvinek proniknout do buněk svalů, a tak působí jako dopravní prostředek aminokyselinám, glukóze a kreatinu. Jedná se o efektivní metodu přenosu kreatinu či dalších anabolických látek bez uvolnění inzulinu. Při kombinování Xpand™ s kvalitním syrovátkovým proteinem dosáhnete masivních svalových přírůstků bez tuku. Rovněž definice vašich svlů bude maximální. Složení 4 tablet: 5,1g Controlled Release XPAND™ (A-AKG, Creatine Ethyl Ester, Glutamine - Glut-AKG, Betaine Anhydrous, Glycocyamine, Taurine, Vanadyl Sulfate, L-Citruline, Mateine, Cinnulin PF - AQUEOUS Cinnamon Exctract). Jestli by nemohl přivodit nějaky problem. Děkuji

V případě nutnosti odstranit jednu ledvinu (tedy výkonem nazývaným nefrektomie) u dospělého jedince dochází obvykle k kompenzatornímu zvětšení druhé, zbylé ledviny. Tato zbylá ledvina musí zastoupit funkci obou ledvin, což se obykle bez problémů daří. Zbylou ledvinu je však vhodné nadměrně nezatěžovat. Při nadměrné zátěži jedné ledviny totiž může dojít k procesu, který bychom mohli charakterizovat jako zvýšené opotřebení. To se po určité době může projevit zvýšenou sklerotizací a případně i poklesem funkce ledviny. Uvádí se, že nadměrný příjem bílkovin, může ke sklerotizaci přispět. Jinými slovy radil bych k opatrnosti pokud jste velký sportovec, jste zvyklý organizmus vystavovat extremní zátěži a navíc používáte látky s proteiny k výstavbě svaloviny. Takovýto težim nelze rozumně doporučit. V každém případě doporučuji dispenzární péči v nefrologické poradně, kde byste byl pod určitou kontrolou co se týká funkce zbylé ledviny.

25.9.2009 09:39:27

Holčička se narodila s jednou ledvinou kterou má ještě o nece menší než má být... Je jí 1rok jaká je vhodná strava ? U doktora nám řekli že si máme najít informance na internetu ale nic sme nenašli tak vás prosím jestli by ste nám mholi poradit..

Obvykle by měla být jedna ledvina měla v dostatečné míře zastoupit i funkci ledviny druhé, pokud se nevyvine, tak jak tomu je u vaší holčičky. Je nepochybné, že je třeba velikosti, tvaru a hlavně funkci jedné ledviny věnovat patřičnou pozornost. Proto by bylo dobře, kdyby byla sledovaná dětským nefrologem a v určitých intervalech byla přešetřena. Předpokládám, že v tuto chvíli má holčička normální funkci. Domnívám se, že není zvláštní důvod, aby pouze z titulu ageneze jedné ledviny měla nějakou speciální dietu.

20.9.2009 22:22:56

Dobry Den, jmenuji se Ema a mam na vas dotaz. Je mi 33 let a s manzelem uvazujeme o prvnim diteti. Od 3 let sveho veku mam nalez krve a bilkoviny v moci, nejspi jsem prodelala bronchitidu. Nyni mam ustavicne bolesti v bederni krajine, bolesti zaludku, nechut jidla po ranu, hodne se potim. Vysledky vysetreni nasledujici: v moci: bilkovina 3, krev 3, PH 5, hodnoty creatininu i urey normalni, bac- negativni, bez otoku, BP 130/85, krevni obraz normalni, jen Hemoblobin 150 (beru Fe) v detstvi jsem hodne trpela na krvaceni z nosu. Biopsii jsem odmitla. Taky mne velmi trapi, ze mam krevni skupinu O negativni. Jakou mam sanci, ze v budoucnu donosim zdrave dite?

Velmi obecně lze uvést, že při chronickém onemocnění ledvin (bez ohledu na přesnou příčinu) bývají pro zdárný průběh těhotenství a donošení zdravého dítěte klíčové následující faktory: normální funkce ledvin (čemuž nahrubo odpovídá normální hodnota sérového kreatininu), nízká proteinurie, uspokojivé hodnoty krevního tlaku. Dále mohou průběh těhotenství významně komplikovat recidivující močové infekce (při některých typech onemocnění ledvin) a zvýšené hodnoty glykémie (při cukrovce). Ve vašem případě tedy může být možná určitým problémem proteinurie (bílkovina v moči) - kdy hodně záleží na jejím množství a na tom, jak se vyvíjí, resp. jak je stabilizovaná. Celkově bych hodnotil pravděpodobnost toho, že donosíte zdravé dítě jako poměrně vysokou. V tomto případě se jedná však skutečně o velmi teoretický odhad, který nemůže nahradit konkrétní klinickou konzultaci, resp. vyšetření.

Dovolím si ještě učinit určitou odbočku stran renální biopsie. Z údajů, které uvádítě, lze předpokládat, že vaše ledviny mohou být postiženy chronickým zánětem typu chronické glomerulonefritidy. K přesnějšímu zařazení a posouzení tohoto postižení slouží biopsie ledvin, a bohužel bez biopsie nelze přesnou diagnózu stanovit. Jelikož se jednotlivé glomerulární choroby od sebe do určité míry mohou lišit svým průběhem, prognózou a případně léčbou, má přesná diagnóza značnou cenu. Jistě lze připustit, že pokud se močové nálezy (bílkovina a krev v moči) nijak dramaticky nemění, sérový kreatinin (a/či glomerulární filtrace) jsou v mezích normy, tak pravděpodobnost nějakého zásadního léčebného zákroku či postupu nebude velká. Nicméně renální biopsie by pravděpodobně byla dříve či později velmi potřebná a bylo by proto vhodné se stran tohoto vyšetřovacího zákroku s vaším nefrologem ještě znovu poradit a věc prodiskutovat. Pokud se jedná o to, že máte krevní skupinu 0neg., tak v současné době by tato skutečnost neměla nijak významně ovlivnit zdraví vašich dětí (jsou dnes postupy jak zajistit, aby se rh faktor v těhotenství negativně neuplatnil).

10.9.2009 13:38:18

Dobrý den, jsem ve 36tg, v děloze plod ženského pohlaví, dle biometrie odpovídá 40tg, dilatace ledvinné pánvičky a cystická degenerace celé l. dx. se značnou redukcí parenchymu, dilatace ureteru l. dx. v celém průběhu, moč. měchýř s normální náplní i echostrukturou, ledvina l. sin. normální echostruktury, pánvička v předozadním průměru do 5mm. normohydramnion. progrese hydronefrozy byla u l. dx ledviny následující:22tg dilatace 7mm,26tg 11mm,30tg 17mm,33tg 25mm Z Vašich odpovědí i z vysvětlení mého lékaře chápu, že v průběhu těhotenství nelze podniknout žádné další zákroky ani vyšetření. Zajímalo by mě, co čekat po porodu, jaká vyšetření a případně operace u plodu přicházejí v úvahu, zda bude muset brát profylakticky atb/infekce/, či zda se ”zasahuje” až od určitého věku dítěte. pro doplnění uvádím, že se v rodině nevyskytují žádné onemocnění ledvin ani jiné vvv. Děkuji Vám.

Po narození vašeho dítěte bude jistě snaha o: *upresnění ledvinného postižení, *vyhodnocení nakolik je pravá ledvina ještě funkční a *upřesnění typu postižení pravého močovodu. Základními vyšetření mohou být: ultrazvukové vyšetření, endoskopické vyšetření a rentgen močového měchýře, izotopová vyšetření, a urodynamická vyšetření, která poskytnou obraz „chovaní“ močového měchýře při postupné náplni.

Teprve poté co budou tato vyšetření provedena, bude možno stanovit další postup (operativní versus konzervativní), týkající se jak pravé ledviny, tak pravého močovodu.

8.9.2009 16:47:11

dobry den rad bych jse zeptal jestli je mozno nekde ziskat nejaky navod na jidelnicek. nemam moc prehled co mamince pripravovat k jidlu ma drzet dietu jestli existuji nejake jidelnicky. maminka ma spatne ledviny ted zacala jezdit na dialyzu ma i zvysenou hladinu cukru bere jen prasky ma tak kolem 6-8 glykemie v krvi. nejake propozice mam co kolik ale lepsi je vzdy videt nejaky plan pak jse da nejak prispusobit. predem moc dekuji.

Dovoluji si vám uvést jeden z titulů, který se danou problematikou jídelníčků při nemocech ledvin zabývá:

Choroby ledvin a močových cest (Dieta a rady lékaře)

Vladimír Teplan, Olga Mengerová · Pavla Momčilová - Medica Publishing, 2005

Praktické rady dietní sestry, příklady jídelníčků, tabulky výživových hodnot atd. pomohou pacientům s dodržováním dietního režimu. Publikace je určena především pro laickou veřejnost, obsahuje však i cenné informace pro zdravotníky. Naša cena: € 7,64

 

Určitý problém spočívá v tom, že dieta při dialyzační léčbě nemusí být pro všechny pacientay stejná. Často je obvykle třeba omezit látky obsahující P ale v některých případech také K (to platí zvláště pokud pacient nemočí), případně jiné látky. Jinými slovy, pro sestavení vhodného jídelníčku nestačí úplně vědět, že pacient je dialyzovaný a že má cukrovku ale je třeba znát některé údaje vztahující se ke klinickému stavu či k dialyzační léčbě. Je tedy vhodné si o tom promluvit s ošetřujícím lékařem, který výše uvedené údaje zná. Prakticky ve všech nemocnicích bývá možnost vyhledat dietní sestru, která může významně pomoci při sestavení jídelníčků. Kde konkrétně tuto dietní sestru kontaktovat by vám rovněž mohl poradit ošetřující lékař-nefrolog.

6.9.2009 17:00:59

Dobrý den! Mám potíže s pravým močovodem, magnetická rezonance ukázala, že je na něm zůženina v délce cca. 7cm. Tato je asi 5 cm nad močovým měchýřem. Dvakrát jsem prošla URS vyšetřením který se nedaří pro striktůru utereru v oblasti SI skloubění . Zaveden JJ stend (3 měs. ) bez výsledku. Chtěla bych se Vás touto cestou zeptat na způsob, jakým se dá podobný problém řešit. Případně které zdravotnické pracoviště tyto zákroky provádí (případně se na ně specializuje). Děkuji

Řešení stenózy ureteru bývá často náročné. Kromě již výše zmiňovaného stentu lze uvažovat o následujících zákrocích: *autotransplantace ledviny, *vsazení interponátu z ilea či Meckelova divertiklu k rekonstrukci dlouhých stenóz ureteru *reimplantace ureteru za použití stěny močového měchýře u stenóz lokalizovaných v blízkosti močového měchýře. Některé z těchto operací se provádějí především na velkých urologických odděleních (obvykle fakultrních pracovišť). Další údaje lze získat na www stránce: lekari-online.cz

3.9.2009 13:46:55

Dobrý den, jsem 26tt a mé miminko má degeneraci levé ledviny, nález se od poslední kontroly (co4 týdny) zvětšil dvakrát víc, musím se objednat znovu na konzultaci na velký UZ kde byla vada zjištěna. Můžete mi prosím napsat jaké je riziko, že miminko bude mít jiné přidružené vady ledvinky? A jestli to je indikace pro ukončení těhotenství nebo není? Bylo mi řečeno, že by miminko by muselo jít hned po narození na operaci, jak moc je riskantní operace u novorozenců? Děkuji vám moc za odpověď

Z údajů, které uvádíte mi není jasné jaký přesnější typ postižení levé ledviny vaše děťátko má. To označení degenerace je velmi obecné a neurčité. Pokud má dítě postižení typu renální dysplasie (anebo její nejzávažnější podobu multicystickou dysplasii ledviny) tak je poměrně značná pravděpodobnost (u multicystické dysplasie až 50%, u ostatních případů méně), že budou přítomny i další přidružené abnormity močového traktu či druhé ledviny jako je např. vezikoureterální reflux apod. Pokud by bylo přítomno pouze izolované postižení jedné ledviny, bez dalších přidružených komplikací či abnormit, tak není nutné bezpodmínečně uvažovat o ukončení těhotenství, jelikož jedna ledvina je pro další život dostačující. V dřívějších dobách byla poměrně rutinně prováděna nefrektomie (odstranění) postižené ledviny, v současné době se stále častěji volí spíše konzervativní postup (sledování pacienta ultrazvukem, medikamentózní léčba případných komplikací).

Čili závěrem - je třeba znát přesnou diagnózu, dále vědět zda je přítomno i nějaké další přidružené postižení močového traktu a konečně vědět jaká operace je u děťátka zvažována. Je pravděpodobné, že při dalším plánovaném UZ vyšetření dostanete na tyto otázky alespoň částečnou odpověď.

31.8.2009 20:12:02

po transplantaci nyni 9měsíců se na ledvině - travsplantované oběvila fifroza na 40%. Můžete mi zdělit jak moc je to závažné a jaký vliv to má na funkci ledvin ? Děkuji

Fibrotizace představuje záměnu plnohodnotné korové tkáně ledviny za tkáň vazivově změněnou. Při vývoji fibrotizace se uplatňují různé tkáňové působky jako cytokiny, růstové hormony apod. Důležitou roli mohou hrát různé léky (např. imunosupresivní léky typu cyklosporin). Fibrotizace postihuje značnou část transplantovaných ledvin a ovlivnění procesu fibrotizace je velmi nesnadné. Fibrotizace ze 40% se ještě patrně nemusí projevit poklesem funkce ledvin, ale pokud by tento trend pokračoval, tak může vést k poklesu glomerulární filtrace. Ošetřující lékař musí posoudit zda lze nějakým způsobem (např. změnou imunosupresivní léčby) tento proces fibrotizace ovlivnit.

30.8.2009 16:18:37

Dobrý den, chci se zeptat ohledně své 8měsíční dcerky bylo ji po narození zještěno, že má ledvinky větší po podrobnějším vyšetření bylo zjištěno, že má v prave ledvince cisty. Byli jsme odesláni do olomouce kde po vyšetření zjistili, že ale ledviny fungují. Ted ji zjistili vysoký krevní tlak a začli jsme užívat léky na snižení. jsem vyděšená a nevím co nás může čekat. Naše nefroložka podotkla, že to směřuje k polycystoze, ale pan prymář zase že ne že to je jen na jedné ledvince. tak chci poprosit co nás čeká, nebo s čím můžeme počítat děkuji Goldmannová

Přítomnost cyst v jedné ledvině u malého dítěte svědčí nejspíše pro cystickou dysplazii či podobnou vývojovou abnormitu. Obvykle se jedná o vrozenou, ale nikoli dědičnou poruchu. Občas, spíše vzácněji, bývá provázena hypertenzí. V závislosti na tom, jak rozsáhlé je cystické postižení, tak může být snížena či úplně zničena funkce této ledviny. Pokud je funkce ledviny u vaší dcerky nyní v normálním rozmezí je to samozřejmě příznivější varianta. Na druhou stranu však bohužel nelze zaručit, že v delším časovém odstupu k poklesu funkce ledviny nedojde. Je dobré vědět, že pokud je druhá ledvina v pořádku, tak by funkce jedné ledviny měla zcela dostačovat pro normální vývoj i život.

Ještě poznámka k tomu, co sdělila nefroložka ("že to směřuje k polycystóze"). To je zmínka týkající se takové situace, kdy přítomnost cyst je oboustranná a je součástí jedné ze dvou variant vrozeného a dědičného onemocnění ledvin, nazývaného polycystická choroba ledvin. Prakticky vždy, a to od velmi časných stadií jeho vývoje, je takovéto postižení oboustranné, takže to patrně nebude případ vaší dcerky, u které je postižení jednostranné.

Aby však bylo možno kvalifikovaně posoudit o jaké onemocnění se jedná, bylo by třeba znát některé další údaje: jaký je rozsah cystického postižení (tzn. přibližně počet a velikost cyst v ledvině), dále to, zda je pravá ledvina postižena ještě nějak jinak než přítomností cyst, dále znát jaký je stav levé ledviny, dále vědět zda kromě levé ledviny je nějak postižen zbylý močový trakt a případně také vědět jak vypadají některé další orgány (např. játra). Také by bylo vhodné znát, zda se podobné cystické onemocnění nevyskytuje u dalších členů rodiny (zvl. u rodičů). To vše jsou údaje, které můžete (a pravděpodobně budete) probírat s vaším nefrologem a ten vám následně bude moci dát přesnější odpověď na diagnózu a léčebné možnosti.

27.8.2009 15:09:17

Výsledek CT s kontrastem: ledviny správně anatomicky uloženy, pravá fyziologické velikosti a struktury, bez městnání v KPS. Levá ledvina vakovitou pánvičkou, 50x50xx40mm, se zkrácením a dilatací krčků, oploštělých kalichů, bez redukce šíře parenchymu, rozšíření končící v oblasti PUP, v místě překročení cévního svazku, kaudálně bez dilatace ureteru, bez urolithiázy. Z. hydronephrosis 1. sin. gr. II. pri stenosa PUP. Děkuji předem za přeložení, tak abychom pochopili oč jde a zda je nevyhnutelná operace a v případě, že ano, tak jaká. Děkuji pěkně

V oblasti přechodu pánvičky do močovodu (t. j. pyeloureterálního přechodu - PUP - předpokládám, že se jedná o tuto zkratku) je přítomna překážka (stenóza), velmi pravděpodobně vrozená. Ta způsobuje, že v oblasti vývodného systému před touto překážkou (zahrnující pánvičku a kalichy) dochází k městnání moči, t. j. vzniku hydronefrózy. Závažnost hydronefrózy l. sin. (vlevo) je středního stupně (st. II). Tuto překážku je třeba odstranit, aby nedošlo k poškození ledviny či ke vzniku infekce v ledvině s městnající močí. Operace této abnormity, kterou je stenóza pyeloureterální junkce (spojení) - (stenóza PUJ) - je v zásadě dvojího typu: klasická otevřená pyeloplastika či laparoskopická. Každá z nich může mít poněkud odlišné indikace, výkony se dále liší přístupem a délkou trvání výkonu. Chirurg (urolog) na podkladě výše uvedeného CT nálezu, ale i dalších informací, by měl objasnit, který typ výkonu hodlá použít, vysvětlit důvody volby a seznámit s možnými komplikacemi. Výsledky obou typů výkonu lze považovat za uspokojivé a do určité míry srovnatelné.

26.8.2009 19:23:42

Dobrý den, v květnu mi bylo zjištěno selhání ledvin, chodila jsem na hemo, nyní peritoneální dial. Celý červenec jsem byla bez dialýz, kreatinin se mi přitom snížil z 580 na 324. (tedy v době bez dialýzy) Nyní jsem měsíc na periton. dialýze a kreatinin se stále drží na 326. Již brzy budu zařazena na čekací listinu pro transplantaci. Lékaři si myslí, že stav mých ledvin je již nevratný, ale proč tedy to zlepšení kreatininu?

Údaje, které uvádíte neumožňují s jistotou určit co způsobilo v červenci snížení kreatininu z 580 na 324 umol/l - bez dialýz. Chybí řada údajů, které mohly situaci významně ovlivnit: neznám vaši základní chorobu ledvin, nevím jaké léky jste užíval, nevím jaké byly hodnoty glomerulární filtrace či sérového kréatininu v období před květnem atd. Mohu jen odhadovat možné vysvětlení. Jednou z možností je, že v květnu, kdy bylo selhání ledvin zjištěno, byla vaše situace natolik ovlivněna některými přechodnými faktory jako např. výrazně zvýšeným krevním tlakem, převodněním, infekcí apod., že se vaše zbytková funkce (která je hrubě posuzována hladinami kreatininu v séru) ještě více snížila a bylo nutno zahájit dialyzační léčbu. Při této léčbě se některé okolnosti (např. vysoký krevní tlak apod. ) částečně upravily a to se projevilo tím, že i bez dialýz se sérový kreatinin pohyboval v nižším rozmezí než dříve. Podobný vývoj lze občas u pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve fázi silně snížené funkce ledvin pozorovat. Mnoho to patrně nemění na tom, že celkově je u vás funkce ledvin opravdu minimální a je nutno ji nahradit bud hemodialýzou, peritoneální dialýzou či transplantovanou ledvinou.

24.8.2009 22:56:25

Dobrý den. Syn 18 let se asi před rokem zranil při treninku. Pro bolesti zad navštívil svého dětského lékaře. Předepsal mu rahabilitace. Nepomohly, bolesti zad byly častější a častější. Stále si myslel, že je to v souvislosti s narazem zad. Dnes v noci se ale bolesti vystupňovaly do té íry, že jsme ho odvezli do nemocnice na vyšetření. Urolog ho poslal na CT. Dle CT: Jasná hydronefrozaI. sin. a dilatace KP systemu až PU přechod. k CT s kontrastem. Můžete nám prosím vysvětlit oč přesně jde a jaký je postup léčby? Děkuji Jiřina Regietová

Hydronefróza je nadměrné a patologické rozšíření pánvičky a kalichů (vývodných cest) v ledvině. Příčiny mohou být vrozené i získané. Může být jednostranná i oboustranná. Také rozsah hydronefrózy může být různě veliký. Často, avšak ne vždy, bývá přítomen určitý stupeň obstrukce čili překážky odtoku moči. Nebezpečí hydronefrózy spočívá především v tom, že městnání moči může poškodit ledvinu a dále tím, že může dojít ke vzniku infekce v ledvině s městnající močí. Vždy je snaha pokusit se co nejdříve o odstranění příčiny hydronefrózy (např. vrozené abnormality, kterou může být stenóza pyelo-ureterálního spojení aj. ). To platí především u hydronefrózy spojené s obstrukcí. Pokud obstrukce není přítomna může být volena konzervativní léčba (sledování, případně léčba močové infekce antibiotiky apod. ). Pokud je přítomna obstrukce, tak v zásadě přicházejí dva typy výkonu: a) záchovný výkon (odstranění překážky, resekce, plastika apod. ) a nebo nefrektomie (v případě, že funkce ledviny je velmi nízká, či žádná). Chirurgické výkony bývají bud otevřené či laparoskopické.

Na podkladě vámi uvedených údajů nelze stanovit, který typ výkonu bude proveden, to se bude odvíjet od některých právě prováděných vyšetření. Nelze také nyní odhadnout, zda úraz před 1 rokem měl nějaký kauzální vztah k této hydronefróze či nikoli.

21.8.2009 19:17:48

dne 30.7.2009byla má sestra hospitalizovaná s bolesti břicha, podle sono a CT ji byl zjištěn nádor na pravé ledvině, příznaky: zvracení a úplna ochablost svalstva během 2 dnů přestala se hýbat, po 20 dnech hospitalizace vrácená zpět do domacího ošetřování a dnes 21.8.2009 zemřela na zvracení krve a krvácení z konečníku. Ptám se je tohle důsledek karciogenní ledviny? Sestra byla mentálně postížená a bylo ji 60 let. Děkuji za odpoved´

Z několika vámi uváděných údajů nelze spolehlivě sestavit průběh onemocnění či odpovědět na otázku zda příčinou úmrtí vaší sestry byl karcinom ledviny. Pokud je u pacienta přítomen karcinom ledviny, tak může mít celou řadu obvyklých i méně obvyklých klinických projevů. V pokročilých stadiích nemoci lze navíc předpokládat přítomnost metastáz (zanešení nádoru) do vzdálenějších orgánů. Dále bývá běžná kachexie, mohou být přítomny projevy koagulačních poruch (např. krvácení) apod. Lze tedy shrnout, že vaše sestra měla klinické projevy, které mohly být součástí či následkem přítomnosti karcinomu ledviny.

15.8.2009 21:32:35

Dobrý den, u mé 2,5leté dcery byla po dvou zánětech močového měchýře diagnostikována zvětšená nadledvinová pánvička u levé ledviny, po vyšetření rentgenem bylo zjištěno, že má vychýlený a zúžený levý močovod, tedy z levé ledviny hůře odtéká moč a byla nám navrhnuta operace v Olomouci-plastika levého močovodu, jsme vyděšeni, mohu poprosit o bližší informace ohledně této operace-rizika, lze ji provést i u takto malého dítěte, jak dlouho trvá hospitalizace? Děkuji za odpověď, K. Marečková

U dcery se patrně plánuje plastická úprava vrozeně zúženého močovodu v místě jeho odstupu z ledvinné pánvičky - pyeloplastika. Operace u takto malého dítěte je samozřejmě velkou zátěží, avšak pokud je nezbytná provádí se i v tomto věku.

 

Samotné provedení výkonu (popis) si můžete nalézt na www stránkách:

http://www.urol.cz/pdf/Pouceni-pred-operaci-PYELOPL.pdf

http://www.nemocnice.vaclavmach.cz/index.php/oddeleni/urologie

 

Z hlediska délky pobytu v nemocnici je potřeba počítat několik dní - cca do 2 týdnů.

(autor jedné zahraniční studie - Burnus srovnával laparoskopickou a otevřenou pyeloplastiku u dětí a došel k poznání, že obě mají podobné výsledky a podobný čas pobytu v nemocnici (2 dny laparoskopická pyeloplastika, 3 dny otevřená pyeloplastika z lumbotomie).

12.8.2009 17:11:59

Dobrý den, jsem ve 24tt a bylo mi na ultrazvuku zjištěno, že miminko má úplně degenerovanou levou ledvinku cystami, ta druhá by snad měla být v pořádku, prý se to jen sleduje aby to nerostlo. Chtěla bych se zepata co se dělá v případě že by cysty na ledvince rostli a jak se takové případy řeší třeba i v budoucnu dítěte. Můj dr. se s tím ještě nesetkal, takže mi k tomu nic moc neřekl. Děkuji Vám moc za odpověď

Jedná se pravděpodobně o cystickou dysplázii jedné ledviny. Ledvina může být postižena v celém rozsahu či jen částečně. Jedná se o vývojovou vadu, obvykle nedědičnou. Prognosticky lze bohužel předpokládat, že funkce levé - postižené - ledviny bude snížená, případně, že ledvina bude zcela afunkční. V současné době není k dispozici metoda či léčebný prostředek, kterým stav zvrátit.

31.7.2009 17:14:21

Dobrý den, maminka má pouze jednu ledvinu (ageneze), byla ted hospitalizována kvůli bolesti a zjistili jí zánět ledviny. Jak moc je to nebezpečné? Hrozí jí do budoucna nějaké omezení? Děkuji

Pokud je u vaší matky přítomna pouze 1 ledvina, je proti obvyklé situaci, kdy jsou přítomny 2 ledviny situace poněkud nepříznivější. (Funkční) rezerva v situaci, kdy je ledvina nějakým způsobem poškozena, je samozřejmě nižší. Je proto třeba být po všech stránkách opatrnější vůči možnému zánětu, úrazu apod. Na druhou stranu je pravděpodobné, že to co vaši matku potkalo byl zánět ledvin, který lze účinně léčit antibiotiky a lze tedy očekávat, že nedojde k nějakému závažnému či trvalejšímu poškození ledviny. Asi by bylo dobré, kdyby byla v trvalé dispenzární péči na nefrologické ambulanci.

30.7.2009 10:48:19

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, už dlhodobo užívam kortikoidy, pretože sa liečim na reumatoidnú artritídu. Zároveň asi rok dozadu mi zistili chronickú renálnu insuficienciu na podklade nefrotoxicity/brala som aj Metotrexát, Remicade/. Teraz užívam len Prednison 10mg, a chcem sa opýtať, či aj ten môže mať negatívny účinok na obličky, renálnu biopsiu mi zatiaľ nerobili, ďakujem.

Prednison nemá na ledviny žádný významný negativní účinek.

29.7.2009 08:44:31

Dobry den, jsem ve 26+0 tt. Vcera jsem byla na 3D uzu a pan doktor mi sdelil, ze detatko ma dilataci KPS vlevo 5 mm a vpravo 4 mm. Prosim o informace, co to muze pro dite znamenat a zda jsou nejaka rizika i pro maminku. Dekuji

Uvedené hodnoty dilatace KPS u plodu lze považovat za hraniční, s tím, že se mohou vyskytnout i u zdravých dětí. Tyto hraniční dilatace mají obvykle dobrou perspektivu a nijak neovlivňují funkci ledvin. Je velmi pravděpodobné, že ledviny budou v pořádku během dalšího vývoje plodu. Předpokládám, že plod a ledviny budou ultrazvukově dále kontrolovány, tak, aby bylo možno posoudit další vývoj dilatace KPS a/či zjistit případně výskyt nějakých dalších abnormit. Pro maminku v tuto chvíli tento nález nepředstavuje žádné riziko.

Jen pro upřesnění: lze odhadnout, že dilatace KPS u plodu je zjištˇována přibližně u 1% všech těhotenství, zatímco závažný nález se týká pouze zhruba 1/5 těhto případů...

27.7.2009 22:06:25

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se projevuje jakékoliv onemocnění ledvin. Bolí mě břicho vpravo. Níž než jsou játra a žlučník. Měla jsem v té oblasti před 10 lety vyoperovanou cystu - byla volná v dutině břišní. Mohla by ta bolest být porfyrie? Předem děkuji za odpověď. J.

Pokud jde o příznaky, kterými se projevují choroby ledvin tak se podívete prosím např. na www.nadaceledviny.cz, kde jsou navěšeny informační brožury pro pacienty. Jedna z nich pojednává o častých příznacích, které provázejí onemocnění ledvin. Pokud jde o váš konkrétní dotaz, tak to skutečně nelze diagnostikovat na dálku co všechno by se mohlo skrývat za bolestmi břicha vpravo. Jen stručně bych si dovolil podotknout, že vámi zmińovaná porfyrii bych považoval za velmi nepravděpodobnou příčinu vašich obtíží. Nelze bohužel jinak než navštívit lékaře.

27.7.2009 21:15:48

dobrý den, jsem ve 30. týdnu těhotenství, ve 26. tt mi byla zjištěna urostáza III. supně v pravé ledvině, kromě mírného pobolívání v podbřišku (které mám stále a mnohem větší) jsem byla bez obtíží, bez teplot, moč bez patologií, kultivace moči negativní, byl mi i přesto zaveden stent, trpěla jsem šílenými bolestmi, bolestí jsem i zvracela, když bolesi začaly ustupovat, dostala jsem horečky nad 39stupnů, diagnostikována pyelonefritida, Augmentin i. v. zabral, crp kleslo, ale stále nemám moč v pořádku, ph 8, bílkovina 3, přítomnost erytrocytů je nejspíš normální nález při stentu chtěla bych se zeptat, zda bylo nutné stent zavést i když jsem něměla žádné obtíže, jestli je bílkovina v moči normální a je způsobena stentem??? a nemám se tím zneklidnovat, na urologii mi bylo řečeno, že kontroly už nejsou nutné a mám si zavolat až po šestinedělí a objednat se na vytažení stentu, což mi nepřijde adekvátní.... stále mám bolesti, v noci nemohu spávat, nemám vůbec pocit na močení, močit chodím bud pravidelně, že si to hlídám anebo až mám bolesti ledviny : ( mohu se zeptat, zda tyhle potíže zmizí po vytažení stentu a zda je možnost vyndat stent ještě před porodem? moc ráda bych si ušetřila 6 týdnů těchto potíží a bolestí přeji hezké léto a předem děkuji za odpověď, Alena B.

V těhotenství může dojít k útlaku vývodných močových cest a k městnání moči (tzv. hydronefróza, resp. urostáza), nejčastěji v pravé ledvině. Rozsah tohoto městnání záleží jednak na morfologii a uložení ledviny a dále na tom, jak jsou plod, resp. děloha zvětšené (čili do značné míry na stupni těhotenství) a jak utiskují vývodný systém ledviny. Pokud dojde k značnému městnání hrozí přechodné či trvalé poškození ledviny a také se výrazně zvyšuje možnost vzniku infekce v ledvině se stagnující močí. Řešením je zavedení stentu do močovodu, který zajistí trvalý a plynulý odtok moči z ledviny. I když je to řešení zásadního charakteru, mohou být samotné zavedení a přítomnost stentu v močovodu také provázeny některými nepříjemnými komplikacemi jako jsou bolestivost, přítomnost krvinek v moči a/či vznikem infekce (jedná se o těleso, které je pro organizmus cizorodé). Co z toho vyplývá: *lze předpokládat, že skutečně zavedení stentu bylo pro vás rozumné, byť jste byla bez obtíží, neboť městnání moči bylo značné a riziko toho, že dojde k poškození ledviny, příp. k jiným komplikacím bylo vysoké, *přítomnost bílkoviny v moči po proběhlé pyelonefritidě lze považovat za vcelku obvyklou záležitost, i když bych očekával, že se stupeň proteinurie (přítomnost bílkoviny v moči) v dalším časovém odstupu (týdny) sníží, *pokud máte bolesti, tak máte jistě právo na mimořádné vyšetření u vašeho urologa, který by měl znovu posoudit, zda vaše obtíže nepřesahují běžný průběh, *stenty se ponechávají obvykle několik týdnů po porodu (v jedné studii průměrně 4-5 týdnů po porodu), takže navržený postup - ozvat se po šestinedělí - je přiměřený, na druhou stranu je potřeba urologa informovat (třeba i opakovaně), že stent je spojen s bolestmi a domluvit se s ním o tom, zda by nebylo možno za této situace stent odstranit dříve.

17.7.2009 13:36:47

Dobrý den je mi41let a mám 2roky 9měsícu dceru Viktorku, která onemocněla v r.2008 v červenci 8 nefrotickým syndromem vté době ležela na jipce s velkými otoky plus3kg. navíc od té doby jsme stále v nemocnici a berema Prednison, léky na tlak a ještě asi3druhy léku, dělaly jí i biopsii ledvin a vše bylo v pořádku nechápu proč se nám stále oběvuje bílkovina už mněla taky cyklofospavin-snad sem název napsala dobře-a to moc nezabralo stále ji chráníme od infektu ale by musela být asi ve skafandru což není možné, jsme měsíc doma a snižujeme prednison a mám strach, že se zase oběví bílkovina radči se ani nechodíme koupat aby nebylo zle, chtěla bych vědět jak taková nemoc vznikla, ale zatím nikdo neví odpovědět. Taky mám prosbu, že mi končí mateřská dovolená a mám problém se vrátit do práce z duvodu Vikrorky nemoci na nefrologii nedoporučily nástup do školky a posudkový lékař nám uznal1stupen takže nemám nárok na další mateřskou7500kč, ale jen asi 3400kč mužete mi poradit co a jak dál. Stakovým výdělkem v dnešní době není reálné prosim o radu děkuji Marie

Vaše dcera trpí tzv. nefrotickým syndromem, tedy stavem kdy dochází k značným ztrátám bílkovin do moči. Za normální situace jsou bílkoviny schraňovány v organizmu a ledviny je do moči nepropouštějí. Za patologické situace - a to je případ vaší dcery - je narušena bariéra, která brání průniku bílkovin do moči. Proč je tato bariéra u malých dětí narušená má obvykle dvě hlavní možné příčiny - buď imunologickou či vrozenou. Pokud je příčina imunologická, která je častější, bývá poměrně vysoká naděje, že se podaří imunitní poruchu zvládnout pomocí tzv. imunosupresivních léků (Prednison, cyklosporin a další). Bohužel u menší části případů se nedaří situaci zvládnout ani za pomoci opakovaného podání imunosupresiv a nefrotický syndrom přetrvává či objevuje se znovu. Proč vzniká imunitní porucha spojená se vznikem nefrotického syndromu u některých dětí a jiných nikoli, není v současné době známo. Nelze však vyloučit (alespoň na podkladě informací, které uvádíte), že se u vaší dcery jedná o některou poměrně vzácnou formu vrozeného (a případně dědičného) nefrotického syndromu, která nemá imunologickou podstatu, ale je způsobena abnormální vrozenou poruchou tvorby a funkce buněk, které jsou součástí výše zmiňované bariéry, bránící ztrátám bílkovin do moči. Pokud by tomu tak bylo, tak lze očekávat neúčinnost imunosupresivní léčby. Rozpoznat jednu či druhou formu může být poměrně obtížné, a to přestože byla provedena biopsie ledvin. Nefrotický syndrom, který je takto úporný, jako tomu je u vaší dcery, je samozřejmě velmi závažným stavem, náročným jak pro postižené dítě, tak pro ty, kteří o dítě pečují. Pokud jde o finanční zaopatření pro děti s takovým těžkým postižením, tak bych si dovolil uvést část textu, který publikoval na webuVáclav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením: ..."K zařazení osoby mladší 18 let do I. stupně míry závislosti je potřeba, aby vyžadovalo dohled či pomoci při alespoň 6 úkonech a výše příspěvku je zde 3 000 Kč měsíčně, pro II. stupeň se vyžaduje pomoc či dohled při alespoň 11 úkonech a výše příspěvku je zde 5 000 Kč, pro III. stupeň 16 úkonů a výše příspěvku je 9 000 Kč a pro IV. stupeň 21 úkonů a výše příspěvku činí 11 000 Kč měsíčně. Zákon o životním minimu výslovně stanoví, že příspěvek na péči není příjmem pro společně posuzované osoby. Těmi jsou vždy rodiče a nezletilé nezaopatřené děti, manželé a většinou také rodiče a zletilé děti, pokud žijí s rodiči v jednom bytě. To, že zákon o životním minimu výslovně stanoví, že u těchto osob není příspěvek na péči příjem, znamená, že nemůže být započítán pro účely pomoci v hmotné nouzi. ...Pro podrobné prošetření Vašeho případu a získání konkrétní odpovědi zašlete, prosím, svůj dotaz spolu s uvedením příjmů, na poradnu Národní rady osob se zdravotním postižením, e-mailová adresa je poradna@nrzp.cz..." Myslím, že by bylo dobré zkusit tuto poradnu kontaktovat.

3.7.2009 18:20:33

prosim Vás mé matce posakuje na d. končetině čira tekutina je ji 80 let ma po operaci obou kyčli a jednoho kolene co s tím děkuji za odpověd

Bez znalosti dalších faktů se nelze o příčině prosakování rozumně vyjádřit. Lze spekulovat, že v souvislosti s operacemi kyčlí a kolene může prosakování tekutiny souviset s poruchou drenáže dolní končetiny (či dolních končetin), tím spíše, jestliže jsou přítomny cévní problémy na dolních končetinách (např. přítomnost varixů, stav po žilní trombóze apod), nadváha apod. Prosakování by však také mohlo mít souvislost s celkovým převodněním a otoky dolních končetin, případně mít jiný původ. Jediný rozumný způsob jak matce pomoci je nechat ji vyšetřit lékařem.

28.6.2009 20:43:59

Dobrý den, mám poněkud neobvyklý dotaz. Ve dvou měsících jsem byla operovaná a mělo to něco společného s ledvinami. Mamka si nepamatuje přesný název a když jdu k doktorce, samozřejmě se zapomenu vždycky zeptat. Takový nejčastější název, co doma používáme, je zúžená trubička do ledvin. Dále jen vím, že se na to přišlo tak, že jsem zvracela obloukem a hodně často. Chtěla bych se zeptat, co by to tak asi mohlo být, ale hlavně mě teď, v devatenácti letech, začala jizva po operaci jakoby tlačit. Není to bolest, nepálí to nic takového, ale prostě cítím tlak. Krom toho, když jsem dlouho někde, kde je mi zima, tak mě po několika minutách začne pobolívat břicho a já nevím, jestli by to mohlo mít spojitost. Takže bych se chtěla zeptat, jestli by z mé jednoduché ”diagnózy” nešlo přibližně určit, co mi to teda vlastně operovali a zda tlak na jizvě může být nebezpečný. Děkuji moc. J.

Z údajů, které uvádíte lze samozřejmě jen (bez záruky) odhadovat o jaký výkon se mohlo jednat ve vašem dětství. Je možné, že jste měla zůžený močovod a bylo vám provedeno jeho rozšíření (dilatace) a po nějakou dobu vám byla v dětství ponechána trubička v močovodu, tzv. stent. Jediný způsob, jak se rozumně dopátrat pravdy je získat informace od vaší lékařky. Z toho pak lze také dovodit, jak mohl tento zákrok z časného dětství způsobit obtíže v současnosti a jak je řešit. Předpokládám, že bude třeba, abyste se nechala vyšetřit na urologii, k čemuž bude opět velmi žádoucí mít dokumentaci od vaší lékařky.

24.6.2009 14:30:57

Dobrý den, jsem v 21. týdnu těhotenství. Dnes mi na ultrazvukovém vyšetření můj lékař oznámil, že mé dítě má agenezi pravé ledviny. Chtěla jsem se zeptat na podrobnější informace ohledně této vrozené vady. Nemám ponětí co tato vrozená vada obnáší a hlavně co do života přinese mému dítěti. Zda bude jeho život nějak zvlášť omezen. Děkuji za odpověď.

Ageneze ledviny je porucha tvorby ledviny vznikající v průběhu vývoje plodu. U velké většiny případů se jedná o izolovaný výskyt poruchy, bez přítomnosti této vady u dalších členů rodiny. Obvykle není znám přesnější mechanismus jejího vzniku. Věnuje se pozornost výzkumu poruch (mutaci) některých genů, které by mohly tuto vadu zapříčinit. Pro život jedince je dostačující přítomnost jedné (zdravé) ledviny v organizmu, takže vysoce pravděpodobně by Vaše dítě nemuselo být zdravotně poškozeno či omezeno. Na druhou stranu je třeba vnímat, že při jednostranné agenezi ledviny není přítomen "založní" orgán, který by mohl zastoupit či nahradit ledvinu v případě jejího poškození či onemocnění a je proto třeba/vhodné jednak dbát na prevenci jejího poškození a dítě nechat dispenzárně sledovat v pediatrické poradně.

19.6.2009 15:53:25

Dobrý den, před 9. dny mi byl proveden již třetí císařský řez, a bylo mi na půl oznámeno, že byl poškozen močový měchýř, ale nic víc mi neřekli. Nyní mám problémi s udržením moči a ještě k tomu se v moči vyskytuje krev a na to mi řekli, že močový měchýř se musí zahojit. Je to možné a nebo nevěděli co mi říct a v klidu mě propustili? Není tam nějaké nebezpečí?

K poškození močového měchýře při porodu dochází poněkud častěji při použití císařského řezu než při běžném porodu. Výše rizika poškození navíc stoupá při opakovaném císařském řezu. Přítomnost krve v moči velmi pravděpodobně souvisí s poškozením měchýře. Zda se měchýř zhojí spontánně či zda je třeba uvažovat o chirurgickém řešení závisí na míře poškození; při menším poškození lze očekávat spontánní vyhojení.

16.6.2009 13:10:00

Dobrý den! Je mi 28 let, v 19. týdnu jsem prodělala přerušení těhotenství (jednalo se o první těhotenství), důvodem bylo odumření plodu na začátku 17. týdne. Při pitvě plodu se zjistila ageneze obou ledvin, jinak byl zcela v pořádku. Při genetickém vyšetření se zjistila mutace C677 a A1298C v genu pro MTHFR v heterozygotním stavu, takže teď čekám na výsledky krevních odběrů kvůli hladině homocysteinu. Mohou spolu tyto dva problémy nějak souviset? Je nutné nějaké další genetické vyšetření? Můj gynekolog i lékař v nemocnici tvrdí, že takovéto onemocnění ledvin je zcela náhodné a nejedná se o genetickou dispozici. Nyní jsem se ale na internetu dočetla, že i u případných dalších dětí je riziko vad ledvin a že se tedy jedná a dědičnou vadu. Nevím kde hledat pravdu. Děkuji za odpověď!

Renal agenesis has been associated with such chromosomal abnormalities as trisomy 21, trisomy 22, trisomy 7, trisomy 10, 45, X mosaicism, and 22q11 microdeletion (Bianchi et al., 2000),

 

Oboustranná ageneze ledvin je obvykle sporadická, t. j. bez dědičnosti z pokolení na pokolení. Jedná se o vývojovou vadu, která má v některých případech zřejmou vazbu na abnormální strukturu či počet chromozomů, v jiných případech souvislost s mutacemi v některých genech (např. RET genu), které kontrolují vývoj vybraných orgánů. U menší části případů oboustranné ageneze je možno pozorovat familiární výskyt, t. j. výskyt u několika členů rodiny. Nejčastější typ dědičného přenosu je autosomálně dominantní. U příbuzných probanda zjišťujeme různé anomálie urogenitálního traktu, nejčastěji solitární ledvinu, ureter duplex nebo anomálie dělohy. K odhalení těchto případů je nutné vyšetřenit členy rodiny, kteří jsou povětšinou asymptomatičtí.

Doporučuji genetickou konzultaci a dohodnout se s genetikem zda a případně jaké kroky podniknout pro vyšetření v rodině a také jak bude zajištěna péče o plod při dalším těhotenství.

Mutace v genu pro MTHFR s problematikou oboustranné ageneze dle mého soudu nesouvisí.

12.6.2009 18:05:48

Dobrý den, před necelými dvěma roky začaly u mě chronické problémy s řídkou stolicí a současně s přibíráním na váze. Ze 104 kg v září 2007 až na současných 135. Proběhla všechna možná vyšetření (opakovaně srdce, štítná žláza, koloskopie, RTG trávicího traktu) a do této doby se na nic nepřišlo. Váha kolísá mezi 2 po sobě jdoucími dny - i o 2 kg (váha je s přesností 100g a je kontrolovaná pomocí závaží). Např. poslední týden jsem zcela vysadil pečivo, obiloviny vč. rýže, těstoviny. Jedl jsem vejce, kuře, sýry - cca 200g sýra, 3 vejce, 200g kuřete nebo libového masa denně. Pivo ani limo nepiju, jen slabé zelené čaje. Za tento týden jsem přibral 2 kg. Jím výrazně méně než před přibíráním a výsledek žádný. Je mi 42, denně ujdu pěšky několik km. Indikační proužky Hexaphan mi od doby začátku přibírání soustavně ukazují přítomnost bílkovin v moči, i když relativně nízký (předtím byl nulový). Mohl by být problém s ledvinami? Bojím se, co bude dál a lidi kolem si ze mě utahují ”no, ty se máš evidentně dobře”. Jen já a partnerka víme, že jím zcela normálně.

Přírůstek 30 kg na váze /2 roky je poměrně značný a jistě si zasluhuje podrobné vyšetření. Možných příčin je mnoho počínaje organickými chorobami až po nevhodné stravovací či pohybové návyky, změny stravy atd. Pokud jde o přítomnost bílkoviny, která se nově objevila v moči - tak to je jistě důvod k nefrologickému vyšetření. Může se ev. jednat i o závažnější postižení ledvinných klubíček charakteru sklerotizace v důsledku jejich zvýšené zátěže, související s výrazným váhovým přísrůstkem. Při nefrologickém vyšetření je třeba přesně vyšetřit ledvinné funkce a množství bílkoviny v moči a posoudit potřebu případného dalšího vyšetření (např. biopsií ledviny s odběrem tkáně ledviny k přesnému stanovení diagnózy a tudíž i léčby).

12.6.2009 14:25:27

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V měsíci jsem byla s dcerou na UTZ kyčlí a tam jí udělali také UTZ ledvin a bylo zjištěno toto: Dilatace KP syst. I. sin 0,3 cm, šli jsme na kontrolu za měsíc a ve zprávě mám tohle: Dilatace KP syst. I. sin 1,4 krát 0,5 cm. Doktor se mě jen zeptal, zda dcera prospívá a nemá teploty, nic víc mi neřekl. začala jsem jí tedy měřit teploty a večer někdy mívá 37-37,2, řekla jsem to naší dětské dr. a ta mi řekla, že to nic není. Teď jsem hodně četla na internetu o těch ledvinách a mám celkem strach co jsem se dočetla. jak na tom dcera je a může jí něco hrozit? Nikdo mi nic neřekl, tak vůbec nevím. Za 3 týdny jdem na kontrolu. Děkuji za odpověď. Zuzka

Uvedené rozšíření KPS (čili dutého systému) levé ledviny je mírně nad hranicí normálu. Nelze stanovit co je příčinou tohoto rozšíření - zda vrozená porucha vývoje ledviny a močového traktu či příčina jiná. Dětský lékař by měl posoudit, zda dceru odeslat k specializovanému vyšetření či zatím pouze sledovat (ultrazvukem apod. ). Jinak ale platí, že máte nárok na to, aby lékaři, kteří vyšetření provádějí, také vysvětlili co jejich nálezy znamenají. Dokonce je to tak, že jiný lékař může nedostatek informací ze strany ošetřujícího lékaře jen obtížně nahradit.

12.6.2009 08:37:29

Dobrý den, obracím se na Vás již potřetí. Jsem ”zúžený parenchym obou ledvin - 7mm a 5 mm”. V současné době procházím řadou vyšetření (interna, nefrologie, gynekologie). Začala jsem úžívat Prestarium, tlak se mi ustálil na hodnotě 120/80. Nefrolog mi sdělil, že výsledky odběrů moči a krve jsou v pořádku. Na rovinu mi řekl, že ale započal proces, na konci něhož musím očekávat selhání ledvin. Bude mne jen sledovat... Nedoporučil mi případné těhotenství. Názor gynekologa je odlišnější, řekl mi, že jsem naprosto v pořádku a že se nemám bát mít druhé dítě. Řeším dilema... Pokud jsem ”přechodila” nějakou nemoc, tak to bylo v roce 2001. Nemocná nebývám. Pokud tehdy započal proces fibrózy ledvin, neprojevilo by se to v průběhu těhotenství? Bílkovinu v moči jsem nikdy neměla. Vím, že neodhalím, kdy to začalo, ale pokud ledviny zvládly první těhotenství, mohly by zvládnout i druhé...Vím, že je důležitá strava, zajímalo by mne, co byste mi doporučil. Prohlížela jsem si webové stránky věnované ledvinovým dietám a musím konstatovat, že se značně rozcházejí. Prosím Vás o doporučení na literaturu, případně webové stránky, jejimž doporučením mohu věřit. Chci udělat úplně všechno pro zachování současného stavu. Děkuji předem za Vaše doporučení.

Nefrolog nedoporučil těhotenství patrně z toho důvodu, že se obává, že těhotenství bude určitou zátěží pro ledviny z hlediska dlouhodobého. Předpokládám, že gynekolog naopak těhotenství pokládá za možné proto, že očekává vcelku příznivý průběh těhotenství. Oba odborníci mají tedy "svou" pravdu, ačkoli oba zdůrazňují odlišný aspekt problematiky těhotenství u pacientky, která má určité chronické poškození ledvin. Obávám se, že nelze rozumně odhadnout, nakolik (v %) by mohly být vaše ledviny poškozeny dalším těhotenstvím. Jediné v čem se lze shodnout je fakt, že těhotenství určitou zátěž představuje. Naprostá většina údajů a prací, zabývajících se vztahem mezi chronickým onemocněním ledvin a těhotenstvím se týká pacientek, u kterých je již přítomno určité snížení glomerulární filtrace (a nikoli pouze redukce vrsty parenchymu). Jinými slovy proces fibrotizace ledvin (z hlediska časového) představuje obtížně odhadnutelný děj a stejně tak lze velmi obtížně odhadnout jak moc by (negativně) těhotenství ovlivnilo tento děj. Při takto relativně velmi nepřesných odhadech nelze předpokládat, že určitá dieta rozhodujícím způsobem ovlivní proces fibrotizace ledvin. Dietní opatření, která by se mohla u vás nasadit by patrně mohla odpovídat opatřením, která jsou doporučována u osob s nepatrně sníženou glomerulární filtrace. Např. viz Diety při onemocnění ledvin - kniha - Knihkupectví. CZ . Autoři: Vladimír Teplan, Olga Mengerová.

9.6.2009 14:30:25

Dobrý den , jsem ve 29. t. těhotenství a bylo nám podle Uz zjištěno, že miminko má L ledvinu větší, charakteru cystické dysplázie a že nebude funkční a přitom v 20. t. říkali,že je ledvina na hranici normálu a že to vypadá na špatné vymočení plodu. Tak bych se chtěla zeptat , jestli u takových případů je šance na zlepšení nebo co se s tím dá dělat? děkuji

Cystická dysplázie může postihnout jednu ledvinu, případně obě. Ledvina může být postižena v celém rozsahu či jen částečně. Jedná se o vývojovou vadu, obvykle nedědičnou. Nelze vyloučit možnou přítomností dalších vývojových abnormit na močovém traktu. Prognosticky lze bohužel spíše předpokládat, že k úpravě funkce ledviny v budoucnu nedojde. V současné době není k dispozici metoda či léčebný prostředek, kterým stav zvrátit.

7.6.2009 17:51:56

Co je to fibroza ledvin. Děkuji.

Fibróza ledvin představuje konečný důsledek nadměrného ukládání extracelulární matrice, k němuž dochází prakticky u všech chronicky probíhajících onemocnění ledvin. Morfologicky se fibróza obvykle projevuje procesem svráštění ledvin, čemuž funkčně obvykle odpovídá klesající funkce ledvin (klesající glomerulární filtrace apod. ). Fibrotické procesy v ledvinách jsou regulovány četnými fibrogenními faktory, zvl. transformujícím růstovým faktorem beta (TGF-beta). Přes nadějné výsledky v oblasti výzkumu nejsou t. č. k dispozici metody jak zastavit proces fibrotizace (ledvin) u lidí.

7.6.2009 17:29:56

Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že mi byla ve 30 letech na SONO (urologicky jsem byla bez obtíží, jednalo se o bolesti břicha nejasného původu) zjištěná svráštělá ledvina vlevo-dle nefrologa se jedná o VVV. Po scintigrafii bylo zjištěno, že je funkční na 11%, což je dle lékaře velmi hraniční nález a trvá na nefrectomii. Doposud jsem byla bez problémů, což se teď bohužel říci nedá (míním tím stránku psychickou). Asi nemusím psát, jaký mám strach z operace a pooperační péče. Příští týden mne čeká další scintigrafie a já už skoro týden nespím, jak se bojím výsledku. Myslíte, že je namístě vyhledat ještě jiného urologa a konzultovat nutnost operačního řešení nebo se prostě spolehnout na jeden názor. Děkuji za odpověď. Alena

Neznám váš věk, takže mi není jasné, před jakou dobou byla svráštělá ledvina zjištěna. Bez dalších podrobností se lze jen obtížně vyjádřit k tomu, zda je nefrektomie nutná. Nicméně, pokud nemáte zřetelnější obtíže, jejichž příčinou by mohla být svráštělá ledvina, tak bych nefrektomii nepovažoval za zcela nutnou. Lze očekávat, že bude docházet k dalšímu svrášťování ledviny. Další konzultaci urologickou bych vcelku považoval za přiměřenou.

1.6.2009 11:24:44

Dobrý den, v 15. týdnu těhotenství mi bylo rozborem zjištěno, že se v mé moči nachází krev, řečeno mi bylo, že 4 týdny počkáme a moč posléze znovu odešleme na rozbor a pokud se v ní krev bude znova objevovat, odešle mě gynekolog na urologii. Chci se zeptat, jak by v tomto případě probíhalo vyšetření na urologii? Co by mi bylo prováděno? (přítomnost krve v moči není okem viditelná, zjištěna je pouze rozborem)

Přítomnost krve v moči může mít řadu příčin (močové infekce, konkrementy, nádory, záněty ledvinných klubíček). Hematurie, která se zjistí během těhotenství může mít proto velmi různou závažnost. Nicméně, na podkladě některých studií z poslední doby se jeví, že hematurie (izolovaná, t. j. bez přítomnosti dalších abnormálních nálezů jak v krvi tak v moči) obvykle nezhoršuje průběh těhotenství a to jak pro matku, tak pro plod. Předpokládám, že urolog by měl provést základní nenáročné či neinvazivní vyšetření močového traktu, t. j. ultrazvukové vyšetření, dále vyšetření moči cytologické (tím lze v některých případech prokázat přítomnost nádoru) a vyšetření močového sedimentu mikroskopem s fázovým kontrastem (tím lze zase často prokázat, že krvinky v moči pocházejí z poškozených glomerulů). Dále záleží, zda urolog posoudí za nutné použít náročnější, resp. invazivnější vyšetření - především cystoskopii, kterou lze posoudit, zda není zdrojem krvinek v moči poškození močového měchýře. V těhotenství by však měla být tato vyšetření použita pouze tehdy, když jsou skutečně zcela nezbytná. V opačném případě je rozumné sledovat nález v moči a provést případně náročnější vyšetření až po porodu.

Je také třeba dodat, že součástí snahy o řešení příčiny nálezu krvinek v moči je nutnost vyšetřit funkci ledvin, pátrat po přítomnosti dalších nálezů v moči, především bílkovně a vyloučit případnou arteriální hypertenzi.

30.5.2009 15:27:48

Dobrý den, nedávno jsem byla na UTZ ledvin a bylo mi zjištěno zavápnění ledvin, v současné době se léčím na RA a na tuhle nemoc beru léky: Metotrexát-3-0-3 a Medrol. Jsem poslední dobou unavená až vyčerpaná, mám studené ruce a bolavé klouby. Známý mi řekl, že to vypadá na příštitná tělíska a špatnou funkci štítné žlázy. Chci se zeptat co pro mě znamená do budoucna zavápnění ledvin a jak to vše léčit. Děkuji za odpověd‘.

Zavápnění ledvin - nefrokalcinóza - znamená ukládání zvýšeného obsahu vápníku v ledvinách. Lze rozlišit několik forem nefrokalcinózy, především v závislosti na lokalizaci nefrokalcinózy (dřeň-kůra). Nefrokalcinóza může způsobit různé typy ledvinného poškození - narušit funkci tubulů (kanálků) ledvin, predisponovat ke vzniku močových infekcí, hypertenze aj. Celkově zvyšuje riziko vývoje nedostatečnosti či selhání ledvin. Obvykle se jedná o proces dlouhodobější, chronický. Nejčastěji je nefrokalcinóza následkem určité přítomné poruchy, může to být hyperparathyreóza (zvýšená funkce příštítných tělísek) či porucha funkce štítné žlázy. Může však také souviset s podávanými léky (např. vápníkem či vitaminem D), pokud vedou k vytváření abnormálních hladin některých látek (např. vedou-li k hyperkalcémii). Prvořadým úkolem je proto pokusit se zjistit příčinu nefrokalcinózy, z hlediska zásadních opatření pak se snažit tuto (zjištěnou) příčinu odstranit. Jinak se snažit zajistit dostatečný příjem tekutin, léčit důsledně močovou infekci, hypertenzi, sledovat funkci ledvin.

19.5.2009 20:05:13

Dobrý den, poprosila bych o radu. Je mi 45 let a při preventivní prohlídce mi byla zjištěna nefunkční levá ledvina. V čtyřicet letech jsem byla také na prohlídce a v té době mi ledvina fungovala, jenom jsem na ní měla nějaké cysty. Vzhledem k tomu, že můj otec chodila na dialýzu ledvin, tak jsem chtěla zjistit, proč mi ledvina přestala fungovat, a co mám dělat pro to, aby mi nepřestala fungovat i ta druhá, protože mému tatínkovi takto postupně přestaly fungovat obě ledviny. Na nefrologii mi paní doktorka řekla, že mi funguje pravá ledvina výborně, žádný nález v moči nemám, proč mi přestala fungovat ledvina se nezjistí a pokud by mi měla přestat fungovat i pravá ledvina, tak tomu prý nelze zabránit. Budu chodit každé čtyři měsíce na kontrolu. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to opravdu možné, že příčina selhání jedné ledviny nelze určit? Pokud bych na totu otázku dostala odpověď, byla bych moc ráda. Výsledky z krve mám dobré, pouze mám trochu zvýšenou kyselinu močovou 8,5, triglyceridy 2,23, CRP 11,6, kreatin 105,5. Děkuji

Je možné či pravděpodobné, že funkce levé ledviny byla do určité míry snížená již v minulosti a že se tedy celá záležitost datuje delší dobu. Některé druhy cyst vznikají právě v těch ledvinách, které mají sníženou funkci. Pokud nebyly tehdy provedeny funkční testy tehdy (např. izotopové vyšetření ledvin) nelze tuto skutečnost vyloučit. Důležitá je příčina, proč k zániku funkce levé ledviny došlo. O tom lze nyní patrně pouze spekulovat, lze uvažovat nejspíše o cévních příčinách, nelze však vyloučit ani příčiny jiné. Pokud je ledvina již zaniklá, tak se příčina zániku stanovuje obtížně, či ji nelze stanovit. V současnosti je třeba: *jednak pokusit se zjistit s jakým onemocněním ledvin stonal otec (zda se nejednalo o nějaké onemocnění ledvin, který by bylo dědičné) a dále *pravidelně docházet na nefrologické kontroly. Pokud je přítomna hypertenze je třeba držet hodnoty krevního tlaku na uspokojivých hodnotách.

17.5.2009 18:12:32

Chtěla bych se zeptat-již několik měsíců trpím na silné otoky nohou a někdy mám pocit, že i otoky v obličeji . K dispozici mám náběry-Kortizol 579.3 nmol/l S-urea 5.2nmol/l, S-kreatinin 83 umol/l kreat. clearance: Kreatinin moč-3821 umol/l Glomer. filtrace 0.959 ml/sec G. filtr. /1. 73m2 O.877ml/sec Tubul. resorpce O.976jedn. Lékařka mě odesílá na nefro a endokrin vyšetření- mám Fabryho chorobu. Jsou uvedené hodnoty opravdu už k tomu, abych navštívila nefroporadnu?

Pokud máte zřetelné otoky dolních končetin může být příčin celá řada (onemocnění ledvin, srdce, endokrinní příčiny, cévní aj. ). Vyšetření u nefrologa a příp. endokrinologa jsou na místě. Z výše uvedených hodnot nelze vyloučit poškození ledvin coby příčinu otoků vyloučit - k tomu, by bylo třeba znám některé parametry, které neuvádíte (především zda jsou či nejsou přítomny ztráty bílkovin do moči).

17.5.2009 00:06:20

Dobrý den, v srpnu 2008 mi při preventivní prohlídce paní doktorka zjistila zúžený parenchym obou ledvin-5 mm. Jediné vyšetření, které jsem podstoupila, byl 24hodinový sběr moči. Nefrolog mi sdělil, že je vše v pořádku a že se mám ”ukázat” zase za rok. Podotýkám, že jsem nikdy neprodělala zánět močových cest nebo ledvin. Před měsícem jsem měla v moči bílkovinu i krev. Vyhledala jsem urologa, který na základě nálezů konstatoval zánět, nespokojil se však s týden starými odběry, nové výsledky z laboratoře jasně ukázaly, že poslední odběr byl bez nálezu. Co z těchto, v podstatě náhodných odběrů, mohu vyvodit? Je normální, že jeden den mám bílkovinu a krev v moči a za 5 dnů je odběr naprosto v pořádku? Je mi 33 let, mám 4 leté dítě, až do 7. měsíce těhotenství jsem mívala tlak pod hranicí 120/80. Rodila jsem ve 40. týdnu s tlakem 130/90, který mi bohužel již neklesnul a někdy vyskočí na 150/100. Může zúžený parenchym ledvin souviset s neléčenou hypertenzí? Už jsem v péči internisty. Jakou prognózu mají pacienti s parenchymem o velikosti 5 mm? Děkuji za odpověď.

Šíře parenchymu ledvin je za normálních podmínek větší (obvykle nejméně 13-15 mm) než udávaných 5 mm. Pokud nejsou přítomny jiné morfologické změny na ledvinách lze obtížně posoudit původ, trvání a prognózu takto užší vrstvy funkční tkáně ledvin. Je správné, že jste byla vyšetřena na nefrologické ambulanci. Pokud byly výsledky funkčních testů v mezích normy (hodnoty sérového kreatininu, glomerulární filtrace) tak to svědčí ve prospěch spíše příznivého stavu. Pokud se v moči objevily červené krvinky a bílkovina (přechodně), nelze se opět jednoznačně vyjádřit o závažnosti tohoto nálezu, ale je potřeba je konzultovat s příslušným nefrologem. Je možné (snad i pravděpodobné), že s těmito nálezy (redukovanou šíří parenchymu) a močovými nálezy souvisí zvýšený krevní tlak. Nejspíše je možné si představit, že situace, kterou popisujete je důsledkem či obrazem dlouhodobě nerozpoznaného chronického onemocnění ledvin s průvodní nerozpoznanou (a neléčenou) hypertenzí. To lze obtížně posoudit, jelikož údaje z minulosti v tomto směru nejsou k dispozici. Prakticky je třeba, abyste byla v dispenzární péči internisty (a nejlépe i nefrologa) a aby byl krevní tlak trvale držen na uspokojivých hodnotách. Bohužel pokud již je jednou parenchym ledvin redukován (at již byla příčina jakákoli a také doba trvání nemoci, která k jeho redukci vedla jakkoli dlouhá) nelze očekávat opětovnou úpravu stavu k normě.

7.5.2009 20:35:07

Dobrý den! Mám tento problém.2dny řezání při močení-touž jsem kdysi měla-byl z toho potom zánět moč. cest. Ale nyní při vyšetření moči ERYTROCYTY 7-10. Kojím a používám antikoncepci, takže nemenstruuji. Jaký může být původ zvýšené hodnoty erytroc. Díky za odpověď. Chystám se samozřejmě navštívit i svého prakt. lékaře.

Je možné, či spíše pravděpodobné, že zvýšené počty erytrocytů v moči jsou projevem močové infekce. Řezání při močení je nejčastěji příznakem močové infekce. Při močové infekci lze obvykle v moči prokázat přítomnost bakterií, bílých krvinek a poměrně často také erytrocytů.

5.5.2009 16:46:03

Dobrý den. Mám 13letou dceru která od pěti let trpí astmatem a je alergik. Při 11leté prohlídce byla v moči zjištěna přitomnost krve a bílkovin. Byli jsme odesláni do nefrologické poradny kde nám bylo řečeno že se jedná o Trigonitis chr. a IgA, IgG nefropatie. Jakmile onemocněla anginou nebo jinou infekční chorobou byla přítomnost krve a bílkovin v moči větší a uvažovalo se o hospitalizaci. Poslední kontrola byla v loňském roce (duben). Při 13leté prohlídce byla moč v pořádku. Zajímalo by mě, jestli i přesto , že je moč v současné době čistá, bychom neměli nadále navštěvovat nefrologickou poradnu. Jedná se přece o chronické onemocnění a mám obavy že stav se může kdykoliv změnit. Děkuji za odpověď a přeji vše dobré. Slavíková Iveta

Odpověď bych rozdělil na několik částí. Tak především - pokud byl nález v moči několikrát za sebou pozitivní ve smyslu přítomnosti krve a bílkoviny, tak přestože v dalším období byl tento nález jednou negativní, doporučoval bych ponechat dceru v dispenzární nefrologické péči po dobu několika dalších let, a teprve v případě opakované negativity bych považoval za bezpečné nefrologické sledování ukončit. Za druhé samotná diagnóza u vaší dcery není patrně zcela jistá (IgA nefropatie) - tedy pokud nebyla provedena biopsie ledvin (z vaších informací se zdá, že biopsie spíše provedena nebyla). Definitivní diagnózu IgA nefropatie nelze totiž stanovit jinak než touto biopsií. Předpokládám, že na diagnózu IgA nefropatie bylo pomýšleno z důvodu celkového klinického kontextu a možná i z některých nálezů, které nezmiňujete (vyšší sérové hladiny imunoglobulinu A ? ). Na druhou stranu byla uvedena diagnóza trigonitis chron., která může rovněž být provázena nálezem krve v moči (případně malým množstvím bílkoviny)...Bez podrobnějších informací se tedy nelze přesně vyjádřit o příčině močových nálezů, nicméně pro jistotu bych doporučoval nechat dceru ještě po nějakou dobu v nefrologické poradně.

4.5.2009 22:14:28

Dobrý den, jsem 18 týdnu těhotenství a v sobotu jsem měla bolesti v podbřišku , které jsem přisuzovala zácpě. V neděli dopoledne jsem začala močit krev. Jela jsem na pohotovost , kde z vnitřního vyšetření a utz na gynokologii je mimi v pohodě. Tak jsem byla ještě na urologii , kde mi byla zjištěna dilatace kps 2 stupně. Ještě mne pan doktor vycévkoval a předepsal antibiotika na týden. Po týdnu mám jít na kontrolu s močí a mám se objednat na url. Panu doktorovi bylo divné , že nemám bolesti v ledvině ,horečky... Jinak prý by mi aplikoval sten. Moc se bojím , aby k tomu nedošlo. Co mně čeká na kontrole ? Cévkování? Je nějaká šance , že když nebudu mít žádné bolesti , tak se stenu vyhnu? Mám dvouletého syna a muže celé léto na montážích.. Jak se zavádí a manipuluje se stenem? Děkuji St.

Pokud jde o zavedení stentu do ledviny doporučuji shlédnout www stránky kroměřížské nemocnice (www.nem-km.cz), na kterých je procedura zavedení stentu popsána. Jedná se o opatření, kterým lze zabezpečit volný odtok moči v případě, že dochází k významnému útlaku močovodu. Rozhodnout o tom, zda je nutné či nikoli zavést stent musí urolog a to v závislosti na stupni obstrukci močových cest (rozpoznatelném např. ultrazvukem). Je tedy správné, že urolog ve vašem případě o tomto řešení uvažoval. Zda jej skutečně použije bude záviset na tom, jak se obstrukce močových cest (projevující se určitou dilatací čili rozšířením kalicho-pánvičkového systému – kps. ) bude dále vyvíjet a zda budou nějaké další komplikace (bolesti, infekce apod. ). Přítomnost stentu nepředstavuje pro pacienta obvykle větší nároky či obtíže, přítomnost stentu se může projevit menším tlakem v bedru a/či únikem menšího množství krve do moči.

27.4.2009 20:28:50

Dobry den, chci se zeptat na vytlaceni prave ledviny v tehotenstvi az pod prave zebro. Tento problem jsem mela jiz pri minulem tehotenstvi, ale ted mam mnohem silnejsi bolesti, ktere momentalne trvaji jiz 4 den ve dne i v noci. Muj gynekolog mi rekl, ze mam jeste tu chvilku do porodu vydrzet, ale jak rikam je to k nevydrzeni. Moc mam zlutou, hutnou, zadnou bilkovinu v ni nemam. Poradite mi prosim co delat? Dekuji Silva

V těhotenství dochází fyziologicky k určitým morfologickým a funkčním změnám ledvin. V důsledku tlaku dělohy může dojít jak vytlačení ledvin, tak k určitému stupni blokády odtoku moči. Posoudit závažnost těchto změn může rozumně především urolog (např. pomocí ultrazvuku). kromě toho je samozřejmě potřeba vyloučit další komplikace jako např. močovou infekci, které mohou způsobovat bolest. Doporučuji proto se obrátit (ve spolupráci s gynekologem) na urologa.

15.4.2009 21:52:36

Dobrý den. Ráda bych znala Váš názor na situaci, ve které se nyní nacházím. Je mi téměř 30 let a v srpnu 2008 mi náhodně zjistili, že mám pouze 1 ledvinu, která vypadá velmi nestandardně. Dg. zní: masivní hydronefroza a semiobstrukční dolichomegaureter vpravo. Pravá ledvina má tyto rozměry: pánvička 88mm, horní kalich 55mm, ureter difuzně dilatovaný a výrazně vinutý až k basi moč. měchýře (šíře až 35mm), hraniční parenchym, dilatace DS - v AP 54mm. Dodnes nemám žádné symptomy, v životě jsem neměla zánět moč. měchýře ani ledviny, nikdy mne ledvina nebolela ani nebolí. Absolvovala jsem snad všechna dostupná vyšetření ledviny, měla jsem dva měsíce zavedený stent, který sice nepatrně zmírnil dilataci, ale po jeho vytažení je vše zase při starém. Všechna laboratorní vyšetření jsou v normě. Naposledy jsem byla na videourodynamice, kde vše probíhalo normálně. Ani scintigrafie neprokázala nějaký problém. Po 3/4 roce vyšetřování lékaři celou věc uzavřeli s tím, že organizmus je od dětství na tento stav adaptován a že by do toho nezasahovali. S tímto zcela souhlasím, nicméně plánuji první těhotenství a zdá se mi, že nemám dostatek informací. Mohli byste mi prosím poradit, jaká rizika mi v těhotenství hrozí (tedy hlavně dítěti) a čeho bych se měla vyvarovat? Nechci se rozhodovat unáhleně, dítě samozřejmě chceme, ale ne za každou cenu. Máte prosím ve své praxi nějaký takový případ těhotenství? Budu Vám moc vděčna za jakoukoli informaci. Díky. N. Veselá

Situace, ve které se nacházíte, je jistě složitá a totožný případ s vaším jsem neměl možnost pozorovat. Na podkladě údajů, které uvádíte, se zřejmě jedná o vrozenou vadu postihující obě ledviny - vlevo ageneze ledviny, vpravo hydronefróza s megaureterem. Přesnější charakteristika postižení pravé ledviny patrně není možná, což zřejmě souvisí s tím, že celý stav byl odhalen až v dospělosti (tudíž nelze posoudit jaký byl počáteční stav, jak se vyvíjel či měnil). Je jistě příznivé, že funkce ledvin (y) jsou v normálním rozmezí a že jste neprodělala žádné infekční příhody či jiné obtíže. Na druhou stranu asi nelze příliš spolehlivě (či spíše přesně) odhadnout zda se ledvina bude tímto způsobem"chovat" i nadále či zda přece jen nedojde k pozvolnému úbytku funkce (glomerulární filtrace). V popisu ledviny je uvedeno, že parenchym je hraniční - to znamená, že funkční tkáně není příliš mnoho. Nevíme však jak se toto "hraniční" množství vyvíjí v čase, takže vyjádřit se k jeho případnému úbytku v čase rozumně nelze. Z uvedeného vyplývá, že vytvořit přesnější prognózu vývoje postižení pravé ledviny lze jen velmi obtížně. V případě vašeho těhotenství je třeba zvážit jak by se mohlo poškození ledviny uplatnit na vašem zdravotním stavu a dále na vývoji plodu. V pokročilejších fázích těhotenství by nejspíše mohlo hrozit – zvýšením intraabdominálního tlaku – zhoršení obstrukce vývodných močových cest s pravděpodobným průvodním poklesem funkce ledviny (a případným zvýšeným rizikem infekce). Tuto komplikaci by patrně bylo možno částečně či úplně řešit zavedením stentu. Urolog by měl posoudit míru rizika obstrukce a případnou řešitelnost této situace (např. stentem). I v případě, že by se obstrukce při těhotenství dále nezhoršila, však by bylo třeba počítat s určitým zvýšeným rizikem vzniku močové infekce a/či hypertenze. Co se týká plodu, tak případné ohrožení plodu by mohlo vzniknout v případně závažného zhoršení obstrukce (viz výše – s průvodním zhoršením funkce ledvin, s možnou průvodní infekcí/hypertenzí). Ohrožení plodu by mohlo mít podobu předčasného porodu/abortu. Predikovat míru pravděpodobnosti takovéhoto postižení lze opět jen velmi obtížně - jistě přesahuje míru rizika u zdravé populace, ale nedosahuje dle mého soudu takové míry, která by mohla být přítomna u pacientek, které měly již před těhotenstvím sníženou funkci ledvin, trpěly hypertenzí a či recidivujícími infekcemi. Pro určité příblížení - je třeba si uvědomit, že jsou stále častěji popisovány případy úspěšného donošeného těhotenství i u žen, které jsou v pravidelném léčení na umělé ledvině (dialýze). U těchto žen jejich vlastní ledviny prakticky nepracují. Nelze říci, že by jednalo o masivní počty takovýchto případů – naopak se stále jedná spíše o vzácné situace - ale naznačuje to, že i v takovýchto mezních případech lze dospět k porodu zdravého dítěte, bez poškození matky. Jelikož se jedná o skutečně velmi složitou situaci doporučil bych konzultaci odborných lékařů v čele s urologem, porodníkem/gynekologem a také genetikem. Genetickou konzultaci doporučuji i z toho důvodu, že by bylo dobré si udělat jasnější představu o případném výskytu vrozených abnormit v rodině/příbuzenstvu – a tím se pokusit ujasnit, zda by poruchy ledvin, které máte vy, nemohly být děděny dále (na plod).

7.4.2009 14:50:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na projevy a léčení Nefrogenní systémové fibrozy. Byl mi v lednu v rámci MRI aplikován přípravek s gadoliniem (Magnevist) a pak se mi na ploskách nohou objevili velmi zatvrdlé plaky, které strašně svědí. Kůže mi praská a bolí. Kortikoidní masti nepomáhají, promaťuji si to neustále, kožní lékařka mi řekla, že pokud by to byla reakce na gadolinium, měla bych to po celém těle. Prosím o sdělení, zda je to pravda a pokud bych měla podstoupit nějaké vyšetření ledvin, zda stačí výsledky z krve kreat (mám 64,0) a kyseliny močové (280), ty mám v normálu. Celkově mám kůži na chodidlech ztluštělou a mám s tím velkou starost, abych něco nezańedbala, protože jak jsem se dočetla NSF je nová nemoc a kožní lékaři s tím nemají takové zkušenosti. Děkuji velmi za odověď. JH

Pokud jde o nefrogenní systémovou fibrózu jakožto reakci na podání gadolinia v rámci vyšetření MRI jedná se chorobu relativně nedávno popsanou, takže některé okolnosti spojené s NSF nejsou zcela jasné. Co se zdá být nápadné ve vašem případě, je časová vazba mezi vznikem indurací na ploskách dolních končetin a proběhlým vyšetřením MRI. Popisuje se, že NSF vzniká na končetinách a postupně se šíří (např. na klouby, i na trup), takže do určité míry by lokalizace změn mohla odpovídat počínající NSF. Průkaz NSF se provádí (hlubokou) kožní biopsií - bez ní se nelze definitivně o diagnóze vyjádřit. Co je poněkud (či dosti) v nesouladu s možností vzniku NSF u vás je vámi udávaná hodnota s-kreatininu 64. Uvádí se totiž, že NSF vzniká u pacientů se závažnějším onemocněním ledvin (což hodnota s-kreat. 64 téměř vylučuje). Nelze však posoudit možnost interakce některých dalších okolností, které nejsou vámi zmiňovány či známy (výše dávky gadolinia, možnost skrytého - možná i reverzibilního - onemocnění ledvin, apod. ). Účinná léčba NSF známa není.

Mé osobní doporučení - vyžádat si podrobnější vyš. kůže (biopticky), vyžádat si nefrologické vyšetření (které by mělo zahrnovat vyšetření glomerulární filtrace, proteinurie apod. ).

Větší podrobnosti lze získat na www stránce The International Center for Nephrogenic Fibrosing Dermopathy Research (ICNFDR)- http://www.icnfdr.org/

5.4.2009 09:36:44

Dobrý deň, chcela b