Listárna

20.3.2017 22:24:47

Dobrý den, prosím o radu. Mám diagnostikovanou 7 let autoimunitni nemoc Myasthenie Gravis. Po dlouhé léčbě jsem měl před 3 lety dvakrát akutní selhání ledvin. Ledviny mi zachránili a do teď bylo vše v pořádku.

Teď asi druhy měsíc pozoruji, že když pracuji (mam namahu) tak vůbec přes den necuram. A chodím curat celou noc. Poslednich 7 dnů pribiram na váze a mam otoky nohou, vice je otekla prava noha. Kotnik nehde vubec vidět a holení kost je take otekla.

Může se jednat zase o nejaky problém s ledvinami? Už mam strach, po tech vsech utrapech.

Děkuji za odpověď. Jan C.

Je možné, že se tento problém týká ledvin, bylo by ale nutné vědět o všech Vašich lécích. Po prodělaném akutním selháním ledvin byste měl být sledován nefrologem, protože je u Vás vyšší riziko rozvoje chronické ledvinné nedostatečnosti. Pokud ještě nejste sledován, objednejte se co nejdříve (kontakty najdete například na www.bbraun-avitum.cz nebo www.fresenius.cz), praktický lékař (nebo jakýkokoli jiný) by Vás měl ale vidět co nejdříve. Pokud již sledován jste, zavolejte svému nefrologovi zítra.

15.3.2017 11:10:16

Dobrý den,

před dvěma týdny jsem prodělala ledvinovou koliku, byl mi zjištěn kamínek o velikosti 3 mm. Po 2 týdnech od koliky jsem byla na kontrole.

V lékařské zprávě stojí následující: UZ moč. měchýř s anechogenní náplní cca 90 ml, intramurálně litiázu nevidím, dx. ledvina s hypotonií kalichy 4 mm, pelvis 15 mm

nefrogram: v m. p. navíc kontrastní stín v porovnání s minulým snímkem.

Lékařka mi výše uvedené moc nevysvětlila a ráda bych se zeptala, co ve zprávě vlastně stojí - zejména mě zajímá ta hypotonie a pelvis, jestli je to nějaké riziko.

Předem mockrát děkuji za odpověď.

Ultrazvukovým vyšetřením není močový kámen vidět (to je obvyklé), ale jsou nepřímé známky poruchy odtoku moči (ledvinná pánvička je rozšířená). Rentgenovým vyšetřením je patrný stín, který by mohl odpovídat přítomnosti kamene. Zatím lze doporučit zvýšený obrat tekutin, ideální by bylo vymočený kámen zachytit, aby bylo možné jej vyšetřit.

1.3.2017 09:05:36

Dobrý den pane doktore, mám dotaz, po UZ břicha mám ve zprávě toto: Parenchym. můstek levé ledviny/v. s. zdvojení d. s. L. ledviny,Hran. šíře parenchym. vrstvy, zejména ledviny vlevo/12-14 mm, norm. echogenita, můžete mi prosím napsat, o co se přesně jedná a co je to za problém, děkuji a s pozdravem Andrea T

Dutý systém levé ledviny je pravděpodoboně zdvojený - nejde o nic závažného, spíše o neškodnou odchylku. Je však možné, že je současně přítomna porucha odtoku moči a možná již došlo k mírnému poškození levé ledviny. Je nutné funkce ledvin pravidelně kontrolovat a ultrazvukové vyšetření také pravidelně opakovat. V opačném případě by mohlo dojít k závažnějšímu poškození levé ledviny a zhoršení její funkce.

1234 ...239 Další Zobrazit vše
Vaše e-mailová adresa: